Alnagův bloček: Neutěšený stav československé RPG scény

Co mně na českých (ale ono ostatně i některých zahraničních) projektech štvalo nejvíc, je notoricky se opakující trend, který má následující odpozorovaný průběh – velké počáteční nadšení (hodně energie věnovaná do věcí okolo, jako je například design, propagace, plánování), malá odezva a postupné uhasínání, obvykle ještě druhý slabší pokus (po určitém odstupu) a pak letargie nebo smrt. Projektů všeho druhu, které prošly těmito fázemi, znám nespočet. Ty, kterým se takové problémy vyhnuly, nebo ty, které tyhle problémy překonaly, by se naproti tomu daly spočítat na prstech jedné ruky.
Jednu věc jsem nakousnul už minule v mém prvním příspěvku, a to jsou blogy. Psát blogy je IN. Nebo to spíš bylo IN před pár lety, ale pořád je to docela populární činnost. Ostatně psaní deníčků je kratochvíle let předcházejících, teď se jenom kombinuje s jistou mírou exhibicionismu, s níž je vystavujeme na odiv světu. Problém je, že většina lidí nevydrží psát blog dlouho. Buď píše naprosté banality a nikdo je nečte. Nebo píše zajímavě, ale to stojí úsilí, které povětšinou nikdo nejspíš adekvátně neocení. Obojí po čase vyčerpá. Tady je pár RPG příkladů: Jestli chce někdo polemizovat o tom, jestli jsou to mrtvé blogy nebo jen spí, tak může. Příčinu jejich stavu vidím ale zejména jednu. Opominutí známého efektu sítě. Kdyby všichni blogovali tamtéž, pak by návštěvník jednoho blogu spíše navštívil i druhý. I když by jeden blog na chvíli vypadnul, návštěvník by měl důvod zůstat a dál chodit. Víc návštěvníků znamená alespoň statisticky i víc povzbuzení, víc motivace dál psát. Blogy na stejném místě mohou navíc spolu skrytě či otevřeně soutěžit a jinak se motivovat. Prostě mít víc RPG blogů pěkně pod jednou střechou se zdá být dobrý nápad. Ne, že bych byl takový vizionář a někdo tenhle nápad už dávno nedostal. Třeba projekt RPGplanet sliboval cosi v tomto duchu (a pokud se nepletu, tak ještě mnohem a mnohem víc), ale prostě si ukousl příliš velké sousto a na dokončení se čeká… roky. Doslova. Myslím, že většina lidí už to vzdala. I nenaplněné naděje a přísliby jsou promrhaný potenciál.
Z RPGplanet se vynořil jenom střípek – RPGpedie, což by měla být jakási česká RPG wikipedie. Potíž je v tom, když se podíváte na praktickou využitelnost. Aby jakákoliv encyklopedie za něco stála, musí obsahovat hodně relevantních informací. Pak vás to třeba i stimuluje k tomu do ní přidávat. Z tohoto pohledu je RPGpedie v začarovaném kruhu. Když se chci dozvědět něco o nějaké RPG, které neznám, zkusím anglickou wikipedii a recenze na rpg.net. Českou RPGpedii vůbec nezkouším, protože jsem si téměř jist, že bych tam to, co hledám, nenašel. A tak ztrácím motivaci to tam i přidávat. Soudím totiž, že ostatní se chovají podobně.
Z mého pohledu by bylo racionálnější (i z hlediska lepší propagace RPG) rozšiřovat hesla na české Wikipedii (nebo, jste-li ambicióznější, na té anglické). Protože to jsou stránky, které spíše použije laická veřejnost, která spíše bude potřebovat ony natolik základní informace, jaké jsou v současné dobře obsaženy na RPGpedii.
Od RPGpedie se můžeme dobře odpíchnout k dalšímu, troufám si říct „podivnému“ projektu československé scény – RPG.sk. Podle svých vlastních slov je to „portál“, který je „bez stálé redakce“ a utvářený „náhodnými kolemjdoucími“. Když čtu tu pasáž o dobrovolnících a chybějící redakci, vybavuje se mi Wikipedie, ale s ní toho jinak RPG.sk má pramálo společného. Můj dojem je, že jde spíš o to, že nikdo nechce mít zodpovědnost za to, jak to (ne)funguje. Ale proč mluvím o RPG.sk v souvislosti s RPGpedií? Protože při pohledu na největší současnou devizu RPG.sk, kterou jsou Anotace RPG her, si nemohu pomoci a nepřemýšlet nad tím, proč tohle proboha není na RPGpedii (anebo ještě lépe na české Wikipedii), kde bych něco takového očekával. Nebojte, vím, že ty anotace na RPGpedii jsou a odkazují RPG.sk jako svůj původní zdroj. Přijde mi jen nepochopitelné, proč jsou tyhle informace duplikované na dvou místech zároveň a proč jejich původním zdrojem není encyklopedie, která by měla mít encyklopedický charakter, ale portál, který jinak působí velmi neencyklopedicky. Proč na jednom místě (RPGpedie) tyhle informace lze rozšiřovat, doplňovat a propojovat a na druhém visí jako dlouhý, statický seznam.
Jakkoliv tedy anotace RPG vnímám pozitivně, způsob provedení mi připadá uživatelsky nepružný a nepřívětivý. Pominu-li všeobjímající důvod, že „to naše“ musí být na našem písečku a nikde jinde, nenapadá mne racionální argument, proč anotace RPG her nejsou umístěny na české Wiki a RPG.sk je jen neodkazuje.
Hlavním záběrem RPG.sk by zřejmě měly být články a různé novinky a odkazy. Vzhledem k výše uvedenému systému „náhodných kolemjdoucích“ je jejich výběr řekněme zvláštní, ale taková už je daň z pohodlí. Smutné je, že se v tomto ohledu svou činností dost duplikuje s portálem Hry na hrdiny CZ. I ten nabízí vlastní články (kterých sice není v poměru k době existence portálu mnoho, ale IMO když už se tam objeví, stojí obvykle za to – např. Vedení hry I-III). Dobrá věc je, že pravidelně mapuje určité spektrum RPG webů a vybírá z nich zajímavé odkazy. Takže byť záměrem stejný, zdá se mi (subjektivně) portál hrynahrdiny způsobem provedení lepší. Možná jen ten design je na mne trochu nepřehledný, ale to je myslím podružná otázka. Podle mého nejlepšího soudu by RPG.sk a Hrám na hrdiny docela slušelo spojení, které by z obou převzalo to lepší. Bojím se ale, že to je utopie, už jen proto, že RPG.sk samo je produktem jednoho takového „svazku“ a že by se vylouplo k lepšímu, se říct nedá.
Zlatou malinu za nejhorší výkon v roli internetového RPG média posledního roku si ovšem odnáší časopis Alduron alias RPG magazín. Možná se pletu, ale tenhle časopis snad nikdy nevyšel včas (ať už jako tištěný nebo elektronicky) a padalo kolem něj tolik nenaplněných příslibů, hrdých proklamací a podobných výplodů, že už ho snad nikdo soudný nemůže brát vážně. Časopis jako takový není vyloženě špatný (i když většinou se v něm skrývá jen jedna malá třešnička – či možná malina – na dortu na spoustu stránek balastu), ale všechno co jej obklopuje od zběsilých stránek plných neaktuálních informací po milion nesouvisejících bannerů je alespoň pro mne natolik odrazujících, že do něj doporučuju šťouchat jen desetistopým klackem (alespoň už víte, proč je v soupisu vybavení).
Abych nekončil tak kriticky, podívejme se i na příklad toho, že jak se internetový časopis o RPG dělat má a dá. Drakkar neaspiruje na post tištěného média (alespoň myslím) i když by k tomu měl víc potenciálu než časopis výše zmíněný. Má vkusný, přehledný web, vychází pravidelně, a byť mému náročnému vkusu ne vždy všechno sedne, je přinejmenším informačně pestrý a k věci. Samotný princip „elektronických časopisů“ je mi trochu cizí v tom, že nenabízejí třeba tak snadné vyhledávání v textu (alespoň pokud je nějak neoindexuje google), ale na druhou stranu jsou stimulovány stihnout „deadline“, byť spíš pomyslnou než reálnou, jako v případě tištěných médií, které je třeba distribuovat na stánky.
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
6.8.2008 12:28 - Gurney
K těm lepším stránkám bych zařadil i RPG Knihovnu, updaty sice probíhají jednou za padesát let (pokud vůbec ještě) ale je tam něco kolem padesátky někdy docela zajímavých článků.
Autorská citace #2
6.8.2008 12:30 - Joe
Pekný článok, v podstate s ním súhlasím.
S RPG.sk máš pravdu, potrební sú hlavne ľudia, ktorí to musia dokončiť z hľadiska funkčnosti a potom aj z hľadiska príspevkov. Zatiaľ stagnuje.
Drakkar má už obdobie "hype" za sebou, čo bolo na niektorých číslach cítiť, preto dúfame, že pôjdeme do budúcna správnym smerom. Takisto to závisí od ľudí / prispievateľov, ako všetky podobné projekty.
RPGfórum.cz zrovna nezažíva žiadny rpg boom a búrlivé diskusie o rpg-témach, to je pravda, ale stále je to fórum primárne o rpg a dúfam, že ním aj do budúcna ostane.
Toť howgh.
Autorská citace #3
6.8.2008 12:51 - ShadoWWW
Ještě bych doplnil pár dalších tipů: Dračí studna - super nápad, první čísla vyšla jak měla, dnes už asi bohužel (!) mrtvý projekt. Asterion - největší projekt tvorby světa u nás. Zprvu měl hodně velké přísliby (nový modul 2x za rok), po modulu Čas temna přišel opravdu čas temna. Po vydání Za závojem stínů už zase žije a vydává celkem kvalitní moduly.
Autorská citace #4
6.8.2008 13:00 - ShadoWWW
RPG komunita je bohužel malá a lidé mimo ni se na hráče RPG bohužel stále dívají jako na nerdy. To už image hráčů deskovek je na tom líp. A i z té malé komunity je jen malá část hráčů, co mají chuť být aktivním publikem RPG na Síti, většina hráčů si zahraje off-line Dračák a na net se podívá maximálně PJ ve chvíli, kdy má stav vyhoření a potřebuje rychle někde stáhnout nějakou jeskyni pro další sezení. A to nemluvím o tom nepatrném procentu lidí, kteří chtějí něco aktivně tvořit nebo přispívat. A bohužel drtivé většině z nich jejich nadšení rychle opadne právě kvůli nezájmu "RPG publika". Podle mě by úplně stačilo, kdyby všichni hráči RPG jen aktivně diskutovali o nových i starších projektech - byť jen 1 nebo dvěma větami za měsíc. Hned by byla větší radost něco tvořit.
Autorská citace #5
6.8.2008 14:02 - Jerson
Hezkys vystihnuto - nikdy jsem moc nepochopil, proč lidé zakládají vlastní Weby na podobné téma. Tedy ano, četl jsem jak tímto způsobem vznikají další a další vědecké časopisy, ale u nich je to jednoduché - nejsou čtenáři, nejsou peníze, není časopis.
Vím že ještě funguje dracidoupe.cz, kde jsem svého času nabral hráče přes seznamku. Bohužel orientace na DrD omezuje další možnosti.
A to nepočítám ještě slovenský Annun.sk, na jehož fóru se také diskutuje o RPG a na kterém se tu a tom objevují články, Hofyland, kde bylo také dost témat (nevím zda tam ještě jsou), Lapiduch a Lopuch spíše do počtu, protože Lopuch je oficiální diskusní forum pro DrD+.
Konkurence je dobrá věc, ale na webu a v oblasti RPG článků by dle mě mohla být klidně desetinová.
Autorská citace #6
6.8.2008 15:12 - Alnag
Gurney: Pravda, na RPGknihovnu jsem úplně zapomněl. Ta je fajn, ale slušelo by jí dohromady třeba s Hrami na hrdiny (nebo RPG.sk) a nebo (že budu tak smělý i s d20.cz).
Joe: Dík. Jsem ovšem velmi skeptický k tomu, když něco stagnuje na začátku, že to později stagnovat přestane. Je to něco jako první dojem. Když se na začátku nic neděje, už ani nečekáš, že se něco dít bude a to se naplní.
Do vnitřního chodu Drakkaru nevidím, ale alespoň tam bylo nadšení a snaha a vcelku to vydrželo (nebo snad stále drží), tak alespoň něco.
ShadoWWW: Dračí studna... no to je řekl bych přímo spojené s osudem celé RPGplanet. Asterion neznám, ale jak jsem tam kliknul, tak tam nějaký nový modul je ne? Rukověť dobrodruha či co...
Jinak s tebou souhlasím, že internetová komunita je malá, ale tím, že se drobí je ještě menší. Kdyby se alespoň částečně zcelila, fungovalo by všechno zázračně lépe. O tom jsem pevně přesvědčen.
Jerson: Já to taky někdy úplně nechápu, ale všímám si toho, že je to přirozený jev. Tak holt s ním musíme asi žít i když je to mrzuté. Já bych raději spojoval - vždycky jsem byl přítelem slučování projektů, protože mi to dávalo větší smysl, ale tak bůh suď...
Dračí doupě - hm... tak to fakt neznám, jenom vím, že je to hodně velké. Ale upřímně řečeno, projekty DrD nesleduju. I když bych možná měl, protože nepochybně mohou být zajímavé.
Annun je fajn, ale zdá se mi hodně mnohotématický, nejen RPGčkový...
Autorská citace #7
6.8.2008 15:45 - Quentin
na rpgforum clovek prijde jako zacatecnik a odchazi jako "proficient"
nuff said
Autorská citace #8
6.8.2008 16:02 - ShadoWWW
Alnag: S tím spojováním projektů máš rozhodně pravdu. Jeden příklad za všechny: d20 spojuje několik projektů a Aktuální diskuse je asi nejčastěji aktualizovaná věc na RPG zaměřených internetových stránkách vůbec. Bylo by super sjednotit všechny RPG projekty pod jednu střechu. Aspoň z hlediska aktualit. Takhle člověk ani neví, co se všechno děje.
Jen je otázka, nakolik budou hráči různých systémů ochotni spolupracovat. Taková ta rivalita DnD vs. DrD vs. GURPS vs. Fate vs. ostatní /Indies/ RPG. Už i DnD se rozděluje na 4E a zastánce starších verzí. Nebo DrD komunita vs. DrD+ komunita.
Osobně mám moc rád DnD 4E a DrD+, ale rád si zahraju v jakémkoliv systému, když je dobrá parta lidí a rád se dozvím o jakýchkoli RPG novinkách.
Autorská citace #9
6.8.2008 18:07 - Jerson
Myslím, že zorvna tady na D20 by se uživil kde kdo, včetně odpůrců. Každý tu má svou záložku a tak si může hrát na svém písečku, ak dyž se chceš podívat, co zase vymysleli ti potrhlíci z druhé strany, stačí ti jednou kliknout.
Autorská citace #10
6.8.2008 20:07 - Alnag
Tak zatím jsme myslím nikoho, kdo chtěl u nás mít nějaký projekt (ať už samostatně nebo v rámci něčeho většího) neodmítli. Ne vždycky se to ukáže životaschopné, někdy lidé zjistí, že u toho nevydrží. Ale přijde mi to jako malá daň za to, že je to tu zase všechno pěkně pohromadě.
Jenže na druhou stranu dokážu se vžít i do kůže člověka, který má nějaký projekt, do kterého investoval nějakou energii a čas a hlavně si od něj hodně sliboval a tak to nechce opustit. Někdo má rád svou autonomii, svoje tempo a styl... tak to prostě je a je potřeba to respektovat.
Autorská citace #11
6.8.2008 21:46 - Jerson
No, v takovém případě mu nic nebrání si sem dát třeba jen odkaz, i když ve vlastním zájmu by měl ještě nějak zveřejňovat novinky (což je tedy trochu nepřehledné i zde, ale budiž)
Rozhodně bych ale všem bloggařům poradil, aby své čláky kdyžtak přeposlali sem. Bajův Blog jsem četl, Markusův také, na SEBův jsem naradil až díky Alnagovi, a o tom to je. Investovat hodně času a práce jen proto, aby si článek přečetlo šest lidí a tři mi napsali? A až ho někdo bdue hledat, tak nenajde? Škloda práce tak jako tak.
Jinak jak jsem si ověřil, RPG magazín má nové číslo, tedy dvojčíslo. Přečetl jsem si článek o Polaris, rozhovory a zápisy z Abarinu mě nelákají. Kdyby byl či až bude tištěný, tak si ho nekoupím.
Autorská citace #12
7.8.2008 14:34 - pipux
Pěkný článek na zpozorování zákoutí české scény :)
Avšak celý princip zachycuješ, Alnagu, v prvním odstavečku. Někdo přecení své síly, protože je mladý a blbý, jiný začně, protože ví, že se mu sesype popel na hlavu (a v jistém smyslu z toho pak rád těží, je za trpícího - jistá forma masochismu), jiní si nepřipustí svoji náturu včely, která po čase musí přelétat na jiný květ (protože ten předchozí užř ztratil svůj lesk); a mnohé jiné typy ...
... to jsou jen plky nepsychologa
Ale kdyby někdo ochotný a schopný napsal takový článek, dal mu pořádnou strukturu, rád bych si jej přečetl :)
Autorská citace #13
8.8.2008 00:45 - Peekay
S clankom nesuhlasim, a to hlavne z dvoch dovodov:
1) Autor zjavne za jediny smerodajny prejav "utesenosti" sceny povazuje organizovanu publicisticku cinnost. Toto je pomerne jasny nezmysel, kedze ine cinnosti (ako hranie samotne, ci uvadzanie novych ludi do tohto krasneho konicka) su minimalne rovnako podstatne. Ked chce autor pisat o stave publicistiky suvisiacej s RPG, bolo by vhodne tak aj clanok nazvat... nie takto lacne a zbytocne (navyse zavadzajuco) generalizovat.
2) Bol by som velmi rad, keby sa Autor obmedzil na komentovanie ceskej sceny. O slovenskej scene totiz nema dostatocne informacie, ako je ostatne vidno z clanku samotneho. Opat... uz ak sa obmedzime len na publicisticku cinnost (v sulade so zameranim clanku) - preklady dokoncujuce sa rapidnym tempom rozhodne nie su znamkou stagnacie ci "neutesenosti". A ked rozsirime zaber nasej pozornosti, najdeme aktivity ako skusanie a propagovanie hier vsetkeho mozneho druhu (od d20 cez ST system az po rozlicne story games) ci aktivne naberanie novacikov a propagacia konicku ako takeho. Komunita je ziva, aktivna a rozhodne nesplna kriterium "neutesenosti", nech sa na to clovek pozrie akokolvek.
Nemam najmensiu pochybnost o tom, ze budem za tento komentar napadnuty a obvineny z toho, ze neviem o com hovorim, aj tak vsak dakujem za pozornost.
Peter
Autorská citace #14
8.8.2008 09:15 - Lotrando
Peekay: chtělo by to doplnit něco konkrétního, hlavně k bodu 2. Myslím, že by se spousta lidí podívala, pokud by jsi poskytl odkazy na nějaký ucelenější projekt.
Autorská citace #15
8.8.2008 09:45 - Alnag
Peekay píše:
Nemam najmensiu pochybnost o tom, ze budem za tento komentar napadnuty a obvineny z toho, ze neviem o com hovorim, aj tak vsak dakujem za pozornost.
Když víš dopředu, jak to dopadne, je otázka, proč tomu potom nepřizpůsobíš styl i obsah. :))
Ad 1) Autor, tedy já (ale můžeš mi říkat autor s velkým A, je to dobré pro ego :), v tomto případě nepíše článek, ale blog. Dle Autorova (tedy pardon mého) soudu, je blog svébytný útvar, který neasipiruje na vědeckou přesnost názvu. Nicméně si myslím, že to není jen o publicistice, ta je jenom takovým zrcadlem dění...
ad 2) Česká a slovenská scéna nejsou oddělené a zvlášť komentovat je IMO nelze. Takové dělení mi připadá dost umělé, zbytečné. Co se týče informací, myslím, že o svých pocitech a vnímání mám informací dost, abych o nich psal a o ničem jiném to ani není. Znovu připomínám, že je to blog, což je IMO žánr ryze subjektivní.
Že se překlady dokončují je bezpochyby pěkná věc, že tím to v zásadě hasne, je ovšem smutná skutečnost. Aby ty překlady k něčemu byly, potřebovaly by nějaké solidní zastřešení, které by bylo známé a navštěvované (a to i z jiných důvodů než jen pro překlady). Očekávám, že se dozvím, že RPGfórum navštěvované je (nic proti tomu), ale skutečně je fórum ideálním médiem pro překlady? Asi jako portál pro encyklopedická hesla, ne?
Autorská citace #16
8.8.2008 11:26 - Peekay
Lotrando píše:
chtělo by to doplnit něco konkrétního, hlavně k bodu 2
Toto k nasim ucelom bohato staci (vid bod 1 a moju odpoved Alnagovi, ktora bude nasledovat).
(ak som netrafil syntax quote-blocku, ospravedlnujem sa)
Autorská citace #17
8.8.2008 11:27 - Peekay
A teraz ona slubovana odpoved Alnagovi:
Když víš dopředu, jak to dopadne, je otázka, proč tomu potom nepřizpůsobíš styl i obsah. :))
Reakcia bola napisana dostatocne nekonfliktne, styl teda nemam preco dalej prisposobovat. A preco neprisposobit obsah? Pretoze vedomie, ze niektori citatelia budu pravdepodobne neprimerane reagovat na moju odpoved ma nijakym sposobom nezavazuje k tomu, aby som revidoval svoj nazor (alebo nedajboze prezentoval iny nazor, ako v skutocnosti zastavam).
Ad 1) Autor, tedy já (ale můžeš mi říkat autor s velkým A, je to dobré pro ego :), v tomto případě nepíše článek, ale blog. Dle Autorova (tedy pardon mého) soudu, je blog svébytný útvar, který neasipiruje na vědeckou přesnost názvu.
Inymi slovami, cielene si zvolil nazov nezodpovedajuci skutocnej naplni literarneho utvaru tak, aby vyvolal emocionalnu reakciu silnejsiu ako by vyvolal iny, zodpovedajuci nazov.
Toto som kritizoval vo svojej reakcii (na co mam plne pravo, kedze reakcia na uvahu je taktiez svojbytny literarny utvar).
Dalsia vec, co mne osobne vadi je, ze celu zalezitost prezentujes stylom, v ktorom nie je zrejme, ze ide o tvoj nazor - vratane zaverov vsetko prezentujes ako objektivne informacie, co moze u citatela lahko viest k nespravnemu dojmu. Ale toto je asi otazka vkusu, preto som to vo svojej povodnej reakcii nespominal.
Nicméně si myslím, že to není jen o publicistice, ta je jenom takovým zrcadlem dění...
Na zaklade vlastnych praktickych skusenosti nesuhlasim. "Niet o com pisat" je iba jeden z moznych dovodov, preco sa nepise. Druhy je prilisna vytazenost cinnostami, ktore su podstatnejsie ako pisanie. Osobne hram tolko, ze naozaj nemam cas na nejaku publicistiku (nemam dokonca cas ani len robit heslovite prepisy nahravok sedeni, co by bola velmi napomocna vec pri dalsom hrani)... a viem, ze vacsina miestnej komunity je na tom velmi, velmi podobne ;)
Takze podla tvojej logiky by si musel nutne usudit, ze sa u nas nic nedeje, lebo nepiseme. A pritom presny opak je pravdou.
ad 2) Česká a slovenská scéna nejsou oddělené a zvlášť komentovat je IMO nelze. Takové dělení mi připadá dost umělé, zbytečné.
Ceska a slovenska scena spolu nijako nesuvisia. Dokonca pojdem este dalej a budem tvrdit, ze spolu nijako zasadne nesuvisia ani sceny v jednotlivych mestach. Jadrom tejto celej debaty (oprav ma, ak sa mylim) je totiz hranie RPG. Nie pisanie clankov a vytvaranie portalov - toto vsetko su iba cinnosti, ktore maju napomoct tomu, aby sa RPG (v danej oblasti) hralo. Hranie samotne je vsak velmi lokalnou zalezitostou - proste sa zidu ludia, sadnu si a hraju. A pre kvalitu ich hry je uplne jedno, ci do 150 kilometrov takto sedi jedna dalsia skupina, alebo desat tisic. Tym, ze aj tak vsetci berieme hry z anglictiny (a idu samostatnymi kanalmi, nie od vas ku nam alebo naopak) sa neda hovorit o nejakom uzkom prepojeni.
To, ze existuju nejake projekty, na ktorych vzajomne spolupracuju ludia, ktori sa poznaju, a ze tito ludia su zhodou okolnosti z rozlicnych stran hranice, to ziadnym sposobom neznamena, ze by "bolo nemozne komentovat tieto sceny zvlast".
Co se týče informací, myslím, že o svých pocitech a vnímání mám informací dost, abych o nich psal a o ničem jiném to ani není. Znovu připomínám, že je to blog, což je IMO žánr ryze subjektivní.
To je v poriadku, v tom pripade je ale vhodne aj zvolit zodpovedajuci styl, nie svoje pocity a vnimania prezentovat ako objektivnu realitu a na ich subjektivnost sa zacat odvolavat az v momente, ked pride kritika, upozornujuca na to, ze skutkovy stav je trochu iny ako prezentujes.
Že se překlady dokončují je bezpochyby pěkná věc, že tím to v zásadě hasne, je ovšem smutná skutečnost.
...z publicistickej stranky (ktora nie je smerodajna - vid vyssie).
Aby ty překlady k něčemu byly, potřebovaly by nějaké solidní zastřešení, které by bylo známé a navštěvované (a to i z jiných důvodů než jen pro překlady).
RPG je socialne hobby. Preto primarnym modom jeho sirenia sa vzdy bol (a aj vzdy zostane) ludsky kontakt. Prakticke skusenosti ukazuju, ze je ovela lepsie stravit 6 hodin robenim dema nahodnym ludom, ako stravit tych istych 6 hodin vytvaranim stranky. Teda aspon kym existuje nejake miesto, na ktore mozes tych ludi odkazat, ak budu mat zaujem dozvediet sa viac. Na tento ucel je forum plne vyhovujucim mediom (opat, ako ukazali prakticke skusenosti).
----------
Kazdopadne, uz teraz som do tejto debaty investoval viac casu, ako som povodne planoval (mala to byt uzavreta reakcia na uzavrety kus publicistiky), vecer hram a este som si nestihol ani poriadne precitat pravidla... takze prijemnu dalsiu debatu prajem :)
Autorská citace #18
8.8.2008 11:50 - Alnag
Peekay píše:
Reakcia bola napisana dostatocne nekonfliktne, styl teda nemam preco dalej prisposobovat.
To je vždycky fajn, když se dokážeš sám takhle zhodnotit. :)
Peekay píše:
Dalsia vec, co mne osobne vadi je, ze celu zalezitost prezentujes stylom, v ktorom nie je zrejme, ze ide o tvoj nazor - vratane zaverov vsetko prezentujes ako objektivne informacie, co moze u citatela lahko viest k nespravnemu dojmu. Ale toto je asi otazka vkusu, preto som to vo svojej povodnej reakcii nespominal.
No myslel jsem, že forma bude jasná už ze zařazení (blog!). Kdo si píše objektivní deníček? A o úvodu nemluvě. Můj osobní, subjektivní (sic!) dojem z tvé kritiky je ten, že tě na ní štve něco docela jiného, ale je daleko lepší jako zástupný problém řešit toto.
Peekay píše:
Osobne hram tolko, ze naozaj nemam cas na nejaku publicistiku (nemam dokonca cas ani len robit heslovite prepisy nahravok sedeni, co by bola velmi napomocna vec pri dalsom hrani)... a viem, ze vacsina miestnej komunity je na tom velmi, velmi podobne ;)
A tohle je myslím (subjektivně samozřejmě) to gró sdělení, které jsi nám přišel sdělit.
Každopádně se domnívám, že podstatné je, že z jiných východisek vyplývají i jiné závěry. Ty vnímáš situaci tak, že žádná scéna v podstatě neexistuje resp. že jde o nějaké ostrůvky v jednotlivých lokalitách. Já o ní uvažuji jako o síti a v tomto pohledu pro mne existuje globální scéna, která je prostě přes ČR-SR hranice silně zapojená. Pokud uvažuješ lokálně pak zjevně na publikaci nesejde, důležitější je hra. Pokud uvažuješ globálně - o sociální síti RPG hráčů (čemuž já říkám scéna, protože podle mně jednotlivé skupinky samostatné scény netvoří) pak se musíš ptát po prostředcích, kterými tato sociální síť komunikuje. No a jsme hned doma... Když píšeš, že je ti v zásadě jedno, že 150 km od tebe sedí nějaká další skupina a že neprobíhá žádný tok od vás k nám, tak to je právě ten neutěšený stav o které se bavím.
RPG je sociální hobby, souhlasím. Nechápu potom, proč když tu píši o sociálních uzlech, jakými všechny ty projekty jsou resp. by mohly být, se dozvím, že na nich vlastně nesejde. A co se týče těch tvých praktických zkušeností, nemáš pocit, že tu trochu podsouváš svoje subjektivní dojmy jako objektivní realitu? Já jen, když už to u mně kritizuješ...
Autorská citace #19
8.8.2008 12:15 - Lotrando
Peekay: já annun.sk znám, ale mluvil jsi o množství projektů, které se prezentují. A rozdělovat slovenskou a českou scénu. No nevím, přijde mi to dost umělé. Netuším, odkud to pramení, ale když sa vám to páči.
Autorská citace #20
8.8.2008 12:26 - Nachtrose
Nastesti se najdou i taci, kteri ( jako treba ja ) povazuji rozdeleni CS za jednu z nejvetsich hlouposti v dejinach. CZ a SK podle meho tak nejak patri spolu, at uz se jedna o cokoli. RPG scenu nevyjimaje.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098503112792969 secREMOTE_IP: 44.201.99.133