Alnagův bloček: Neutěšený stav československé RPG scény

Co mně na českých (ale ono ostatně i některých zahraničních) projektech štvalo nejvíc, je notoricky se opakující trend, který má následující odpozorovaný průběh – velké počáteční nadšení (hodně energie věnovaná do věcí okolo, jako je například design, propagace, plánování), malá odezva a postupné uhasínání, obvykle ještě druhý slabší pokus (po určitém odstupu) a pak letargie nebo smrt. Projektů všeho druhu, které prošly těmito fázemi, znám nespočet. Ty, kterým se takové problémy vyhnuly, nebo ty, které tyhle problémy překonaly, by se naproti tomu daly spočítat na prstech jedné ruky.
Jednu věc jsem nakousnul už minule v mém prvním příspěvku, a to jsou blogy. Psát blogy je IN. Nebo to spíš bylo IN před pár lety, ale pořád je to docela populární činnost. Ostatně psaní deníčků je kratochvíle let předcházejících, teď se jenom kombinuje s jistou mírou exhibicionismu, s níž je vystavujeme na odiv světu. Problém je, že většina lidí nevydrží psát blog dlouho. Buď píše naprosté banality a nikdo je nečte. Nebo píše zajímavě, ale to stojí úsilí, které povětšinou nikdo nejspíš adekvátně neocení. Obojí po čase vyčerpá. Tady je pár RPG příkladů: Jestli chce někdo polemizovat o tom, jestli jsou to mrtvé blogy nebo jen spí, tak může. Příčinu jejich stavu vidím ale zejména jednu. Opominutí známého efektu sítě. Kdyby všichni blogovali tamtéž, pak by návštěvník jednoho blogu spíše navštívil i druhý. I když by jeden blog na chvíli vypadnul, návštěvník by měl důvod zůstat a dál chodit. Víc návštěvníků znamená alespoň statisticky i víc povzbuzení, víc motivace dál psát. Blogy na stejném místě mohou navíc spolu skrytě či otevřeně soutěžit a jinak se motivovat. Prostě mít víc RPG blogů pěkně pod jednou střechou se zdá být dobrý nápad. Ne, že bych byl takový vizionář a někdo tenhle nápad už dávno nedostal. Třeba projekt RPGplanet sliboval cosi v tomto duchu (a pokud se nepletu, tak ještě mnohem a mnohem víc), ale prostě si ukousl příliš velké sousto a na dokončení se čeká… roky. Doslova. Myslím, že většina lidí už to vzdala. I nenaplněné naděje a přísliby jsou promrhaný potenciál.
Z RPGplanet se vynořil jenom střípek – RPGpedie, což by měla být jakási česká RPG wikipedie. Potíž je v tom, když se podíváte na praktickou využitelnost. Aby jakákoliv encyklopedie za něco stála, musí obsahovat hodně relevantních informací. Pak vás to třeba i stimuluje k tomu do ní přidávat. Z tohoto pohledu je RPGpedie v začarovaném kruhu. Když se chci dozvědět něco o nějaké RPG, které neznám, zkusím anglickou wikipedii a recenze na rpg.net. Českou RPGpedii vůbec nezkouším, protože jsem si téměř jist, že bych tam to, co hledám, nenašel. A tak ztrácím motivaci to tam i přidávat. Soudím totiž, že ostatní se chovají podobně.
Z mého pohledu by bylo racionálnější (i z hlediska lepší propagace RPG) rozšiřovat hesla na české Wikipedii (nebo, jste-li ambicióznější, na té anglické). Protože to jsou stránky, které spíše použije laická veřejnost, která spíše bude potřebovat ony natolik základní informace, jaké jsou v současné dobře obsaženy na RPGpedii.
Od RPGpedie se můžeme dobře odpíchnout k dalšímu, troufám si říct „podivnému“ projektu československé scény – RPG.sk. Podle svých vlastních slov je to „portál“, který je „bez stálé redakce“ a utvářený „náhodnými kolemjdoucími“. Když čtu tu pasáž o dobrovolnících a chybějící redakci, vybavuje se mi Wikipedie, ale s ní toho jinak RPG.sk má pramálo společného. Můj dojem je, že jde spíš o to, že nikdo nechce mít zodpovědnost za to, jak to (ne)funguje. Ale proč mluvím o RPG.sk v souvislosti s RPGpedií? Protože při pohledu na největší současnou devizu RPG.sk, kterou jsou Anotace RPG her, si nemohu pomoci a nepřemýšlet nad tím, proč tohle proboha není na RPGpedii (anebo ještě lépe na české Wikipedii), kde bych něco takového očekával. Nebojte, vím, že ty anotace na RPGpedii jsou a odkazují RPG.sk jako svůj původní zdroj. Přijde mi jen nepochopitelné, proč jsou tyhle informace duplikované na dvou místech zároveň a proč jejich původním zdrojem není encyklopedie, která by měla mít encyklopedický charakter, ale portál, který jinak působí velmi neencyklopedicky. Proč na jednom místě (RPGpedie) tyhle informace lze rozšiřovat, doplňovat a propojovat a na druhém visí jako dlouhý, statický seznam.
Jakkoliv tedy anotace RPG vnímám pozitivně, způsob provedení mi připadá uživatelsky nepružný a nepřívětivý. Pominu-li všeobjímající důvod, že „to naše“ musí být na našem písečku a nikde jinde, nenapadá mne racionální argument, proč anotace RPG her nejsou umístěny na české Wiki a RPG.sk je jen neodkazuje.
Hlavním záběrem RPG.sk by zřejmě měly být články a různé novinky a odkazy. Vzhledem k výše uvedenému systému „náhodných kolemjdoucích“ je jejich výběr řekněme zvláštní, ale taková už je daň z pohodlí. Smutné je, že se v tomto ohledu svou činností dost duplikuje s portálem Hry na hrdiny CZ. I ten nabízí vlastní články (kterých sice není v poměru k době existence portálu mnoho, ale IMO když už se tam objeví, stojí obvykle za to – např. Vedení hry I-III). Dobrá věc je, že pravidelně mapuje určité spektrum RPG webů a vybírá z nich zajímavé odkazy. Takže byť záměrem stejný, zdá se mi (subjektivně) portál hrynahrdiny způsobem provedení lepší. Možná jen ten design je na mne trochu nepřehledný, ale to je myslím podružná otázka. Podle mého nejlepšího soudu by RPG.sk a Hrám na hrdiny docela slušelo spojení, které by z obou převzalo to lepší. Bojím se ale, že to je utopie, už jen proto, že RPG.sk samo je produktem jednoho takového „svazku“ a že by se vylouplo k lepšímu, se říct nedá.
Zlatou malinu za nejhorší výkon v roli internetového RPG média posledního roku si ovšem odnáší časopis Alduron alias RPG magazín. Možná se pletu, ale tenhle časopis snad nikdy nevyšel včas (ať už jako tištěný nebo elektronicky) a padalo kolem něj tolik nenaplněných příslibů, hrdých proklamací a podobných výplodů, že už ho snad nikdo soudný nemůže brát vážně. Časopis jako takový není vyloženě špatný (i když většinou se v něm skrývá jen jedna malá třešnička – či možná malina – na dortu na spoustu stránek balastu), ale všechno co jej obklopuje od zběsilých stránek plných neaktuálních informací po milion nesouvisejících bannerů je alespoň pro mne natolik odrazujících, že do něj doporučuju šťouchat jen desetistopým klackem (alespoň už víte, proč je v soupisu vybavení).
Abych nekončil tak kriticky, podívejme se i na příklad toho, že jak se internetový časopis o RPG dělat má a dá. Drakkar neaspiruje na post tištěného média (alespoň myslím) i když by k tomu měl víc potenciálu než časopis výše zmíněný. Má vkusný, přehledný web, vychází pravidelně, a byť mému náročnému vkusu ne vždy všechno sedne, je přinejmenším informačně pestrý a k věci. Samotný princip „elektronických časopisů“ je mi trochu cizí v tom, že nenabízejí třeba tak snadné vyhledávání v textu (alespoň pokud je nějak neoindexuje google), ale na druhou stranu jsou stimulovány stihnout „deadline“, byť spíš pomyslnou než reálnou, jako v případě tištěných médií, které je třeba distribuovat na stánky.
Napsal: Alnag
Autorská citace #21
8.8.2008 13:05 - Alnag
Nachtrose: To asi trochu odbočíme, ale mně to taky přišlo dost zbytečné. Zvlášť v době, kdy se zároveň všichni sjednocují (v EU apod.). Jako obvykle to vnímám subjektivně, ale píšu si (nejen o RPG) s lidmi z SK, s některými jsem i hrál. RPG.sk o sobě mluví jako o "slovensko-českém" portálu (!). Opravdu nevidím jediný důvod proč to dělit...
Autorská citace #22
8.8.2008 23:23 - Aljen
Nepride mi delenie CSFR ako zbytocne, bez ohladu kto sa na tom krasne nabalil na jednej ci druhej strane, ale suhlasim s tym ze spolocny bod pre RPG pozititivnych ludi by nebol od veci. Predsalen je jazykova bariera medzi CR a SR naozaj mala (aj ked sa s postupom rokov zvysuje a mladez nejak nerozumie ludom za hranicou). Neviem preco je taky konflikt v komunitach ako takych a preco sa na d20 nijak nespominaju akcie ala Slezina, preco je tu volaky konflikt d20.cz vs RPGforum.cz co je podla mna len skoda. Neriesim to a neviem ci je tu v tom egohon konkretnych ludi a IamMoreHolyThanU problem. Mne tiez pripada ze ceska a slovenska scena nejak spolu moc nesuvisia, niezeby som presne vedel co je to "scena" v tomto ponati. Pocet publikovanych materialov na nete este o scene vela nevravi, pocet kazdorocne dlhodobo zRPGckovanych novacikov je podla mna podstatnejsi, kedze tym sa komunita rozrasta ;). Tak ako vravi PK v konecnom dosledku je skupina ludi ktora hra spolu hry ta maximalna jednotka, Ved ako casto hraju spolu hry ludia z inych miest alebo nebodaj statov? Okrem conov len tak raz ci 2x za rok na chatoviciach ala Slezina. Neviem ci tlacit blogy sem na d20 je ta cesta (nielen v zmysle nazvu ale aj v zmysle orientacie d20 ... na d20. Vobec tym nechem povedat ze je to zle, len ze tento portal uz je urcitym sposobom orientovany :) ). Necital som ine blogy, ale d20 je len jeden z mnohych systemov a razi urcitu konkretnu cestu ktora sa neda nazvat objektivnou, vsak ktora komunita sustredena okolo jednej myslienky moze byt objektivna? Zda sa mi jednoduchsie ist cez nejaky portal typu RPGpedia a pod. Miesto kde by boli anotacie, preklady recenzii-recenzie a preklady zaujimavych clankov od WOTC a z indie sfery a kde by boli obmedzene nejake elfo-3kreenie vojny. Hlavne aby tam neboli diskusie, lebo zase sa budu ludia hryzt do achiloviek a honit si ega jaki su cool, co je presne to co celu komunitu, nas priaznivcov tejto strelenej RPG zabavy rozdeluje, aspon si myslim. Nieje to teda skor o prekonani nejakej osobnej hrdosti alebo coho a o schopnosti zacat komunikovat na normalnej urovni dospelych ludi aj s ludmi z toho ineho "tabora"/"taborov", s ludmi ktori maju ine nazory a ktori na to nase honene ego zvysoka prdia a s ktorymi sa momentalne nijak nekomunikuje? Ak to tak nie je ma tato podla mna skvela snaha vobec pravo nazyvat sa snahou o spojenie CS RPG sceny?
Autorská citace #23
8.8.2008 23:23 - Aljen
posledny prispevok je odo mna. Kym som ho pisal tak ma odpojilo
Autorská citace #24
9.8.2008 00:08 - Alnag
Aljen: Díky za dlouhý a vydantný post. Pokusím se na něj obdobně vydatně i odpovědět.
Nejprve k tomu dělení ČSFR. Nechci tady probírat politiku, ale vím, že mi z toho bylo smutno už v době, kdy se to dělo (i když jsem byl malý prcek a nechápal to ještě moc do hloubky) a dodnes to prostě nechápu. Vždycky jsem byl velkým zastáncem sjednocování všeho možného. Ale respektuji, že spousta lidí to vnímá jako dobrou věc. Myslím si ale, že státní hranice by neměly určovat hranice sociálních komunit. Dnešní svět je globální a prostě do doby, kdy si budu běžně psát po ICQ s hráči ze Slovenska odmítám uznat jakékoliv dělení v tomto směru. :)
Co se týče konfliktu v komunitách (d20 a RPGf). Tak chtěl bych doufat, že konflikt není v komunitách, ale jen v lidech. Alespoň já to vnímám tak, že s některými konkrétními lidmi mám problém (a pokud mohu soudit tak i vice versa), ale opět bych nerozděloval tak radikálně d20 a RPGf, ostatně spousta lidí chodí sem i tam a nikomu to nepřekáží. Já nechodím na RPGf (a někteří zase nechodí sem) prostě proto, že nemá smysl se zbytečně vzájemně dráždit, ale to nemusí nutně dělit komunitu pro ostatní. (Nebo doufám, že to komunitu příliš nedělí, ale nevím, jak bych to posoudil ani co bych s tím měl dělat, kdyby ano.)
RPG hráči a publikace. To záleží, jak se na to chceš dívat. Bez hráčů RPG scénu ti žádná RPG scéna nevznikne, to je prostě fakt. Ale jak správně praví Peekay, dokud jsi na úrovni "jen lidí" tak se skutečně nad hranici jedné herní skupiny (event. jedné obce) dostaneš těžko. To IMO není scéna. Ta tohle přesahuje. A ten přesah vzniká skrz nějaké sdílené médium, přičemž to publikační médium je jedním z nich. (A to není nějaké RPG specifikum. Jakkoliv si uvědomuji vratkost příkladu, tak vědecký obor se taky obvykle konstituuje tím, že začne vydávat časopis).
Co se týče blogů a orientace portálu. Já si uvědomuji, že mít adresu d20.cz svádí k tomu, že tohle je portál orientovaný jen na d20 hry, ale není tomu tak. Ano, primárně (a zejména hlavní projekt - tj. www.d20.cz je o d20 systému), ale od prvního spuštění (vlastně ve svém dědictví byl tenhle portál vždycky i o dalších věcech). Jednak je tu hodně věcí orientovaných RPG obecně, pak jsou tu specifické projekty jako non.d20.cz (pro ne-d20 hry), který si - podotýkám - žádali čtenáři v anketě co chcete abychom přidali. A v zásadě není problém založit komukoliv jakkoliv orientovaný projekt... Takže vím, že se na d20.cz často pohlíží jako na stránku ryze o d20 systému, ale myslím, že to jsou botičky, které už jsou jí přeci jen trochu malé.
Jistě by se dalo jít přes nějaký jiný portál, ale upřímně řečeno, přes jaký? Znáš nějaký funkční? Protože jak jsem zkonstatoval v tom mém blogu, já ne. A investovat energii do rozjíždění nové věci, je přesně ta cesta, který notoricky ve většině případů nevede k úspěchu. Nechci, aby to tu vypadalo jako navádění k tomu, že mají všichni publikovat na d20 (to si nechávám až na příště ;-), ale upřímně - lidé sem už chodí, takže je tu velký čtenářský potenciál. Ale nikomu to blogování nenutím. Je to jen takový nápad. Vyzkouší se a uvidíme, jestli bude nebo nebude fungovat. To je celé.
Diskuse často rozdělují (i když válka se dá vést i mezi dvěma blogy a ta může být taky hodně "tuhá"). Ale na druhou stranu diskuse také motivují. Je to forma uznání autorovy, když jeho článek (nebo blog nebo něco dalšího) vede k debatě. Blogy bez diskusí je téměř jistota rychlého vyčerpání.
Tu poslední část o hrdosti jsem přiznám se úplně nepochopil (nebo lépe řečeno asi vůbec), jak je míněná. Možná, že z mého textu nějak nepřímo vyplývá (nezamýšleně), že to tu má být o snaze spojovat CS RPG scénu. To je pěkná meta, ale jsem realista a přijde mi dost vzdálená vize...
Autorská citace #25
9.8.2008 01:19 - Aljen
CSFR nechajme tak. Vidim v rozdeleni aj dobre aj zle. Jasne ze kym sme online tak sme spojeni aj s ISS a oddelit nas mozu len hranice v nasich hlavkach.
Kazdy pokus o urcitu centralizaciu RPG poznatkov, blogov, clankov atd vidim ako dobry (bez ohladu na to ze zdielam PKov nazor ze raz zahrat je lepsie ako 100x citat, takze by bolo lepsie sa sustredit na open gaming roznych RPG ako na propagaciu skrz net. Predsalen clovek co netusi co je RPG k tomu skor pricuchne na podruznej fantasy akcii ako na nete kde nema dovod nieco take hladat). Je pravda ze zacinat novy projekt zrejme za tu namahu nestoji, ale mne sa na tento ucel vidi lepsia forma typu wikipedia ako forma portalu. Co sa tyka nazvu domeny, tak je to proste tak (aj ked tato namietka je zrejme uplne nepodstatna) d20 invokuje konkretny system, konkretny styl hry a konkretny styl hracov (nechcem zovseobecnovat a viest debatu na tuto temu, takze ano rozni hraci hraju d20 a pod systemy ale vacsinou su skor propasivne orientovani-vyskoleni. Subjektivny nazor). To iste by som tvrdil ak by sa domena volala agon.czsk alebo indie-nond20.czsk. Urcitym sposobom to uz na mna posobi zamerane na nieco konkretne a neobjektivne len z dovodu ze sa okolo nezhromazduje najsirsia komunita a tak informacie nezaberaju cely RPG priestor. Jasne non.d20.cz (a iste tam aj ja prihodim nieco ked doprekladam) je super, ale aj tak tam chodia skor ludia zvyknuti na d20.cz ci nie? Preto skor vyzdvihujem nejaku neutralnu, jednoduchu a co sa tyka enginu univerzalnu stranku. d20 mozno prerastlo boticky, ale mozno prave preto sa mi vidi uz trochu prirozsiahle na jednoduche a rychle ziskavanie informacii. V kazdom pripade drzim palce ak sucasna snaha pomoze tomu aby si viac ludi oblubilo nas spolocny konicek.
Autorská citace #26
9.8.2008 07:26 - Rytíř
Přiznám se, že mě fascinuje ta stále se obnovující snaha o zaměření úsilí na získávání dalších dušiček pro RPG. Je to samozřejmě fajn, ale nějak mi není jasné, proč je to důležitější, než udržet lidi stávající, u toho našeho koníčka?
Zvlášť v okamžiku, kdy považujete za důležitější lidi-hráče v nejbližším okolí. Tak prostě zorganizuju pár her, naverbuju 20 lidí a do smrti mám s kým hrát, víc energie do nových hráčů nemusím vkládat.
Co jsem začal dělat web o Dnd, bylo to pro lidi, kteří už RPG hrají a mají zájem o věci, jež nemohou v nejbližším okolí získat. A pak se to rozšířilo na lidi, kteří by třeba i rádi hráli, ale nemají s kým anebo nemají zrovna kdy, ale o doupěti si rádi něco přečtou, pokecají.. tato snaha je v mých očích minimálně rovnocenná s misijní činností ;) Vyzdvihovat jedno nad druhé je nesmysl a zbytečné, krásně to koexistuje vedle sebe a doplňuje se to.
Trochu mi to připomíná situaci, kdy nově nastupující člověk má o třetinu vyšší plat než jeho dávno zaučení, zkušenější kolegové. Taky je tu jasná pozitivní diskriminace nováčků :))
Na uspokojení potřeb hráčů po informacích a kontaktu se stejně postiženými lidmi nevidím lepší médium, než je net. A ten Alnag hodnotil.
je pravda, že s tímto hodnocením, tak jak to bylo podáno, taky úplně nesouhlasím, bylo to maximálně tendenční a vyhraněné :) Ovšem globální stav něčeho je vždycky o ryze subjektivním pohledu na věc a Alnag nám chtěl tímto říct de facto jediné - nelíbí se mu to, není s tím spokojen.
Hádám nicméně, že tím neproklamoval snahu s tím něco dělat. Aspoň doufám, má(me) toho na hrbu i tak dost. :)))
Autorská citace #27
9.8.2008 09:20 - Alnag
Aljen: Hraní má svoje pro a proti. Jednak hraješ v daný čas jen s jednou malou skupinou. Takže zatímco ty za šest hodin hry oslovíš třeba pět nováčků, já za tu dobu napíšu pět článků, které budou dostupné komukoliv (to znamená řádově stovkám lidí) a ke kterým se lze vracet. Neříkám, že to je lepší způsob. Ale má to taky svoje kouzlo. A jak dobře poznamenává Rytíř, ono to není jen o tom získávat nováčky, ale i o tom stmelovat stávající hráče.
Co se domény týče - mám jedinou protinámitku. Původní doména RPGfóra se jmenovala CzechDnD (fórum). Myslíš, že se osazenstvo změnilo se změnou domény nebo spíš se doména přizpůsobila změně osazenstva? A pokud to druhé, co to potom říká o významu domény na obsah? :))
Každopádně vzato v širším smyslu, chodí na d20.cz nějaká specifická skupina? Nejspíš ano. (I když bych netvrdil, že je to skupina charakteristická tím, že hraje d20 hry). To mi ale nepřijde vyloženě jako vada. Taky si nemyslím, že zdravé prostoředí je monolitické - že má jen jeden takový "komunitní pilíř". Naopak. Myslím si, a o tom jsem chtěl psát, že "utěšená" RPG scéna by měla mít několik výrazných pilířů, které by ani neměly být všechny jako přes kopírák, naopak, každý by měl mít svou atmosféru a svou duši. Co mne znepokojuje hlavně je jejich nedostatek v mých očích. (Je to taky houby motivace, když se člověk nemá s kým trumfovat.)
Rytíř: Neboj, až takové mesiášské sklony nemám. :)
Autorská citace #28
9.8.2008 09:20 - Jerson
Rytíři, myslím že na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Jak mi jednou řekla Sathel: "Nečekej, že s tebou budou jedni lidé hrát až do smrti." My jsme se třeba za celé léto na hru sešli jednou - tři lidé ze sedmi. Klidně bych si zahrál i něco jiného, ale nemám s kým - není odkud brát, natož z čeho vybírat. Nezapomínej, že mnoh lidí žije ve městech menších než Praha.
Druhá věc je výměna zkušeností - čím víc lidí hraje ten samý systém a ten samý nebo podobný setting, tím více můžeš využít jejich zkušeností, pokud nejsi tak namyšlený, že víš a znáš všechno. A právě tyhle zkušenosti se poměrně snadno dají vyměňovat po netu.
Autorská citace #29
9.8.2008 09:29 - Alnag
Jerson píše:
"Nečekej, že s tebou budou jedni lidé hrát až do smrti."
Tak čekat bys to neměl, ale na druhou stranu není to až tak vzácné. Mám to sice z druhé ruky, ale na ENWorldu je pár lidí, kteří jak jsem pochopil hrají stále původní D&D v (plus mínus) stejném složení v jakém začali v 70. letech a ti už jsou dneska v důchodovém věku :)
Autorská citace #30
9.8.2008 11:57 - Quentin
jerson píše:
"Nečekej, že s tebou budou jedni lidé hrát až do smrti."
pokud nas nerozdeli treti svetova, nebo se neodstehujem hodne daleko, tak nevim, co primeje marka a diose, aby se mnou prestaly hrat. (ted je to 9 let, co jsme zacali)
ontopic: souhlasim s aljenem, ze d20 je zavadejici nazev a byl bych mnohem radsi, kdyby jsme se vsichni sesli na rpgforu. Ale jelikoz tohle asi nepada v uvahu, tak hold musim vydrzet chodit na obe mista (stejne jako aljen)
hrani vs clanky. Clanky jsou pro stale hrace, hrani pro novacky. Clovek se nezacne o rpg zajimat jen tak (vyjma Joea), na netu o tom ctes vetsinou, az kdyz jsi vypravec(ano, hraci sem moc nechodi). Zatimco, kdyz usporadas hru se znamyma, tak mas 50x vetsi sanci, ze se nekdo chyti.
Autorská citace #31
9.8.2008 18:19 - Jerson
Alnagu, vždycky je někdo, ke komu můžeme vzhlížet :-) Za těch 13 let co hraju jsem měl celkem nějakých pět družin, takže představa že nějaká skupina hraje třeba deset let prakticky bez změny mi přijde hodně neobvyklá (prostě závidím.)
Autorská citace #32
9.8.2008 19:51 - Alnag
Quentin píše:
hrani vs clanky. Clanky jsou pro stale hrace, hrani pro novacky. Clovek se nezacne o rpg zajimat jen tak (vyjma Joea), na netu o tom ctes vetsinou, az kdyz jsi vypravec(ano, hraci sem moc nechodi). Zatimco, kdyz usporadas hru se znamyma, tak mas 50x vetsi sanci, ze se nekdo chyti.
Jasně, že články jsou pro lidi, kteří již hrají. Teď zpětně přemýšlím, kde se v téhle diskusi vůbec vzala myšlenka, že by to mělo být nějak jinak, ale nemůžu se toho nějak dohledat. Není samozřejmě nic špatného na tom hledat nové rekruty, ale nepřijde vám stejně cenné prostě upevňovat stávající (teď použiju to zlé slovo :)) scénu? Mně jo.
Ještě bych se zastavil u toho, že na net (tedy zřejmě na RPG weby) chodí jenom vypravěči. To se mi taky úplně nezdá. Je fakt, že vypravěč je obvykle v herní skupině ta nejvíc do věci zažraná osoba (a taky má nejvíc důvodů to dál pitvat, protože jeho investice do hry je obvykle největší). Ale pokud mohu soudit podle toho, které lidi znám, tak sem chodí i spousta hráčů (nebo lidí co převážně hrají a málo GMují). Ono asi taky závisí na tom, o čem je náplň toho kterého webu. Čím víc je to o tom, jak vést hru tím spíš to bude zajímat jenom vypravěče. Problém je v tom, s čím oslovit hráče... co je zajímá. A když děláš web o tom, budeš mít (řekl bych) větší podíl hráčského čtenářstva. Je to trochu sebenaplňující se proroctví.
Autorská citace #33
9.8.2008 22:26 - Rytíř
Jerson píše:
Rytíři, myslím že na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Jak mi jednou řekla Sathel: "Nečekej, že s tebou budou jedni lidé hrát až do smrti." My jsme se třeba za celé léto na hru sešli jednou - tři lidé ze sedmi. Klidně bych si zahrál i něco jiného, ale nemám s kým - není odkud brát, natož z čeho vybírat. Nezapomínej, že mnoho lidí žije ve městech menších než Praha.
Vzhledem k tomu, odkud pocházím a kde teď bydlím, nepochybuj o tom, že na menší města nezapomínám! :) Ale asi máme fakt odlišné zkušenosti a tím pádem jiné závěry, co je třeba. Co vyšlo Drd 1.0, tak hrajeme spolu s první a v podstatě jedinou družinou; tvrdé jádro tvořili tři hráči, pak se přidal čtvrtý, aby pak jeden v nedávné době odpadl. A baví nás to pořád a velmi, i když to k sobě máme fakt daleko. Nemyslím si, že bysme s hraním v dohledné době přestali, spíš naopak. :)
Al je to i o tom, co se ještě považuje za herní skupinu a co ne. my třeba naživo s klukama hráli naposled snad před rokem a kousek. A přitom si nemyslím, že bysme přestali hrát a že bych si musel shánět novou družinu.. prostě se nedaří se sejít, ale víme všichni, že se to dřív nebo pozdějš povede a těšíme se na to.. :)
Jinak já rozhodně taky nezatracoval rekrutování, jen jsem nesouhlasil s názorem Aljena, že
Aljen píše:
Pocet publikovanych materialov na nete este o scene vela nevravi, pocet kazdorocne dlhodobo zRPGckovanych novacikov je podla mna podstatnejsi, kedze tym sa komunita rozrasta ;)
Chceme-li totiž mít o čem debatovat, je třeba nejen lidi získat, ale taky je u toho udržet - kdybych se netočil věčně kolem Dnd tady na našem webu, nevím, jestli bych po roce bez hraní ještě byl tak dychtivý do pokračování.. možná ne.
Autorská citace #34
9.8.2008 22:55 - Jerson
Nabízet stálým hráčům po čase něco nového je jeden z důvodů, proč vlastně na kvůli RPG chodím na net. Děalt dobrodružství je fajn, ale po roce nebo dvou se začnu opakovat a potřebuju nové nápady, trochu změnit styl nebo případně i hru, aby to hráče zase hodně bavilo (i když pochopitelně schopnost vést hru dělá víc)
S tím že na net chodí převážně Vypravěči - myslím že jo, rozhodně je na netu poměr obrácený než ve skupinách, víc Vypravěčů a méně hráčů. I když to je určitě tím, že hráči mají často pořád zažito, že hru připravuje Vypravěč a všechny prvky mimo postavu do ní taky vnáší jen on. A postavu vymýšlí hráč, tak co by na netu hledal, že.
Autorská citace #35
14.8.2008 17:43 - sirien
Peekay: ad2 - překlady sou super věc a rozhodně je stojí za to podporovat jak se dá. Na druhou stranu má Alnag pravdu v jedné věci kterou očividně přehlížíš a kterou zmínil Jerson - jsou nanic, když se k nim člověk nedostane.
Neustále se, osobně i online, setkávám s nováčky, kteří chtějí poradit se hrou, výběrem systému nebo se chtějí dostat k něčemu novému a nevědí kde to najdou, dokonce i když se známe z/se mě ptají na portálu, na kterém se překlady přímo nacházejí (RPG F). Překlad který se nedostane k lidem je zbytečná práce. Slovenské překlady sice můžou být rozjeté, ale... kde jsou? kolik lidí o nich ví? (a, ehm, annun je hezkej portál, ale není to místo které najde člověk pídící se po překladu, navíc jak není tematicky vyhraněný tak se to v něm pro laika nehledá až tak dobře - ostatně ne tak silně, ale obdobně to platí i o RPG F)
Ad ČSFR a dělení komunit: Nevím, v dnešní době jsem si nevšiml toho že by se mí přátelé a přátelé mých přátel nějak omezovali co do národních hranic, minimálně v EU... natož ČR/SR. Sakra od začátku stačila k přejezdu hranic občanka, nikdo to nehrotil a doteď nehrotí...
Ad Drakkar: Nemůžu popřít že ten časopis funguje. Problém vidím v kvalitě - nebudu nic nalhávat, podle mě je dost špatná. Otázka pak zní - nemá smysl dělat menší rozsah s lepším sdělením, než velký rozsah se špatným sdělením? To je jen k zamyšlení, pokud vím tak o drakkaru tu je diskuse jinde.
Autorská citace #36
14.8.2008 17:56 - unknown
K prekladom: toto sme riesili chvilu s Corvusom, ze ako dalej. Podla mna uz nadchadza cas prejst do ich propagacie. Lebo skutocne, mnoho ludi o prekladoch ani netusi a to kvoli neexistujucej reklame.
Co sa tyka novacikov: myslim, ze stale plati pravidlo, ze RPG sa siri nakazou. Teda, ze asi kazdy z hracov sa k RPG dostal tak, ze to niekde videl hrat a web ho potom len ponavigoval k tomu, aby ziskal o tom dalsie informacie.
A paradoxne sa stalo, ze sa zjavili novacikovia, ktori chceli hrat RPG silou mocou, ale nebolo im co ponuknut (na Annune sa raz zjavili nejake mlade baby z Oravy). Resp. jedina dostupna vec bolo Draci Doupe.
--------- Co sa tyka samotneho clanku - so samotnou premisou suhlasim. Kopa projektov funguje presne na tom style, ze po mesiaci nadsenie opadne a projekt bud umrie hned alebo v je v permanentnej agonii.
Trosku ale nechapem ten negativisticky postoj, ktory mi ten clanok dal. Myslim, ze v kazdej oblasti je mozne najst projekty, ktore prisli s velkym rachotom a ambiciami a potom zomreli a skritizovat ich za to, ze ich nenaplnili. Ale neviem ci prave takato kritika niecomu napomoze. Ti co su v komunite, o tom "biednom" stave vedia a ti co su mimo... no tych netreba znechucovat ;-) Cize ovela radsej by som videl pozitivisticky naladeny clanok ako masovu kritiku.
Ci chvalit d20ku nie je mozne a RPGforum je "persona" non grata?
Autorská citace #37
14.8.2008 20:25 - Alnag
Uknown: Nu jsem na tu propagaci zvědav. Souhlasím s tvrzením, že RPG se šíří pomocí virálního marketingu, ale jak už tady poznamenal leckdo přede mnou. Nejde jenom o šíření. Jde o stabilizaci. A tenhle "blog" byl přesně o tom... S někým si zahraješ a on řekne "Super, kde se o tom můžu dozvědět víc?" Co mu povíš?
Scéna prostě není jen o nováčcích. Živě si vzpomínám na situaci asi před třemi roky, kdy se řešilo přesně totéž. Jak být co nejvíc "newbie-friendly". Jde o to, nevylít s vaničkou i dítě a myslet i na lidi, kteří už třeba hrají a hrají dlouho.
K tomu, že jediné dostupné je Dračí doupě. To ovšem pouze překlady nezmění. Síla každého RPG je dána jeho dostupností (ve smyslu že ho seženeš a že mu rozumíš, tedy například že je v překladu), ale zároveň je dána i jeho sociální sítí (že ho někdo hraje, někdo o něm debatí atd.) Čímž se vracím zpět k tématu... jestliže chcete něčeho reálně dosáhnout tak překlady prostě nestačí!
K blogu! Problém je, že v oblasti RPG je takových projektů nebezpečně mnoho. Kdybych mluvil o desítkách, které jsem znal, tak to není nadsázka. Pokud mají ty projekty takovou mortalitu, jakou si z mého pozorování myslím, že mají, pak jsem přesvědčen, že je potřeba s tím také něco dělat. A pokud se s tím má něco dělat, pak je analýza reálného stavu základním předpokladem. Pozitivně laděný blog lze psát, je-li o čem. Není-li o čem, pak si to nebudu vymýšlet, k čemu by to bylo?
D20 je super. Ale to nemusím psát. To vědí všichni, co sem chodí. Co se týče RPGfóra, mohl bych se vyjádřit k jeho stavu před dvěma roky, kdy jsem ho ještě sledoval pravidelně. Jednak by to ale nebyl hezký blog (umím být daleko negativnější) a za druhé v tom nevidím po dvou letech smysl. Rozhodl jsem se nekomentovat, něco o čem vím spíš zprostředkovaně než z první ruky a zřetelně jsem to i napsal. Nevím, jak víc korektně se k tomu dá přistoupit.
Co s tím je námětem mého dalšího blogu, ale myslím, že jednoduché poselství se dá vyvodit už teď. Neukonsněte si víc, než zvládnete. Spojte síly. Je jedno jestli s d20.cz, hrynahrdiny.cz, rpg.sk nebo co já vím dracidoupe.cz Ale pomáhejte budovat věci, které už fungují (nebo by mohly fungovat) a dál už to netříštěte.
Autorská citace #38
14.8.2008 20:31 - Jerson
Siriene, mrkni na opslední číslo Drakkaru - tomu jsem fakt neměl co vytknout.
Pro pisatele předchozího příspěvku - popravdě, když vidím jak někdo někde rozjíždí opět nový projekt, který nejspíše nedotáhne do konce, i když teď překypuje nadšením, raději mu šlapu na prsty a vrtím hlavou (tedy virtuálně) a předhazuji podobné projekty, které padly, v lepším případě podobné projekty, do kterých by dotyčný mohl dvou energii upřít. Jenže pak mi dva tři lidé řeknou "co do toho kecáš, když ho to baví" a dotyčný projekt nechávám plavat - za dva týdny nebo dva měsíce dotyčný stejně odpadne. Jenže má o negativní zkušenost víc, i když příště možná opět rozjede projekt, o kterém si myslí, že se uchytí, ale který prakticky nikoho nezajímá.
No a pokud jde o překlady - proč není někde jedna jediná stránka s abecedně seřazenými překlady všech her, které jsou k dispozici? Nejlépe nazvaná "překlady RPG".
Autorská citace #39
14.8.2008 20:51 - Alnag
Jerson píše:
No a pokud jde o překlady - proč není někde jedna jediná stránka s abecedně seřazenými překlady všech her, které jsou k dispozici? Nejlépe nazvaná "překlady RPG".
Ono by stačilo, kdyby existovala stránka s kompletním přehledem, kde je najít. Upřímně řečeno jsem o takovém "rozcestníku" uvažoval, ale pak jsem to zavrhnul, protože jsem si (možná paranoidně) představil, že by se to nesetkalo s pochopením...
Autorská citace #40
15.8.2008 00:26 - Aljen
Preco by sa nieco podobne nedalo spravit na RPGpedii kde moze pristupit ktokolvek. Z tohoto gamerskeho pohladu si nemyslim ze mas tak celkom pravdu. Pozerat sa na RPG scenu okuliarmi uverejnenych clankov je podla mna kratkozrake (napriek okuliarom) a hodne jednostranne. Ano rozsirovanie informacii je naozaj chvalyhodne, dolezite a utuzovanie RPG povedomia veteranom tiez (ti su ale podla mna z velkej miery informacne utuzeni uz dost a socialne ich clankom neutuzis). Nemyslim si ze mas potuchy o slovenskej scene - teda aspon si sa nepochvalil (nesledujem d20 casto takze sa mozno mylim) ze by si tu bol a hral s ludmi. Nazor ze ludi treba nielen ziskavat ale ziskanych aj udrzat (cize nehovorime o veteranoch, priznajme ze straty medzi veteranmi su minimalne a ak su tak obvykle bud kvoli vonkajsim veciam (rodina a ine problemy) alebo ze su znudeni z toho isteho stylu hrania ktory hraju roky - to ziadny clanok alebo blog nezmeni. Ina skupina alebo system to zmenia skor. Ano tieto veci najdu na internete, ale vzdy je to v konecnom dosledku o ludoch co s tebou hraju a ci sa nudia/nenudia rovnako ako dotycny jedinec) je relevantny. Ale udrzat ich tym ze im dam linku na nejake clanky prelozene z netu (ktore novacik nebude ani moc chapat) alebo na rady a riesenia situacii s ktorymi sa ani nestretol je chabe. Radsej sa s nim budem snazit hrat co najviac nech vidi dotycny rozne typy RPG hry a moze sa spytat priamo co ho zaujima ak ho to naozaj zaujima.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098176956176758 secREMOTE_IP: 44.221.43.88