Alnagův bloček: Neutěšený stav československé RPG scény

Co mně na českých (ale ono ostatně i některých zahraničních) projektech štvalo nejvíc, je notoricky se opakující trend, který má následující odpozorovaný průběh – velké počáteční nadšení (hodně energie věnovaná do věcí okolo, jako je například design, propagace, plánování), malá odezva a postupné uhasínání, obvykle ještě druhý slabší pokus (po určitém odstupu) a pak letargie nebo smrt. Projektů všeho druhu, které prošly těmito fázemi, znám nespočet. Ty, kterým se takové problémy vyhnuly, nebo ty, které tyhle problémy překonaly, by se naproti tomu daly spočítat na prstech jedné ruky.
Jednu věc jsem nakousnul už minule v mém prvním příspěvku, a to jsou blogy. Psát blogy je IN. Nebo to spíš bylo IN před pár lety, ale pořád je to docela populární činnost. Ostatně psaní deníčků je kratochvíle let předcházejících, teď se jenom kombinuje s jistou mírou exhibicionismu, s níž je vystavujeme na odiv světu. Problém je, že většina lidí nevydrží psát blog dlouho. Buď píše naprosté banality a nikdo je nečte. Nebo píše zajímavě, ale to stojí úsilí, které povětšinou nikdo nejspíš adekvátně neocení. Obojí po čase vyčerpá. Tady je pár RPG příkladů: Jestli chce někdo polemizovat o tom, jestli jsou to mrtvé blogy nebo jen spí, tak může. Příčinu jejich stavu vidím ale zejména jednu. Opominutí známého efektu sítě. Kdyby všichni blogovali tamtéž, pak by návštěvník jednoho blogu spíše navštívil i druhý. I když by jeden blog na chvíli vypadnul, návštěvník by měl důvod zůstat a dál chodit. Víc návštěvníků znamená alespoň statisticky i víc povzbuzení, víc motivace dál psát. Blogy na stejném místě mohou navíc spolu skrytě či otevřeně soutěžit a jinak se motivovat. Prostě mít víc RPG blogů pěkně pod jednou střechou se zdá být dobrý nápad. Ne, že bych byl takový vizionář a někdo tenhle nápad už dávno nedostal. Třeba projekt RPGplanet sliboval cosi v tomto duchu (a pokud se nepletu, tak ještě mnohem a mnohem víc), ale prostě si ukousl příliš velké sousto a na dokončení se čeká… roky. Doslova. Myslím, že většina lidí už to vzdala. I nenaplněné naděje a přísliby jsou promrhaný potenciál.
Z RPGplanet se vynořil jenom střípek – RPGpedie, což by měla být jakási česká RPG wikipedie. Potíž je v tom, když se podíváte na praktickou využitelnost. Aby jakákoliv encyklopedie za něco stála, musí obsahovat hodně relevantních informací. Pak vás to třeba i stimuluje k tomu do ní přidávat. Z tohoto pohledu je RPGpedie v začarovaném kruhu. Když se chci dozvědět něco o nějaké RPG, které neznám, zkusím anglickou wikipedii a recenze na rpg.net. Českou RPGpedii vůbec nezkouším, protože jsem si téměř jist, že bych tam to, co hledám, nenašel. A tak ztrácím motivaci to tam i přidávat. Soudím totiž, že ostatní se chovají podobně.
Z mého pohledu by bylo racionálnější (i z hlediska lepší propagace RPG) rozšiřovat hesla na české Wikipedii (nebo, jste-li ambicióznější, na té anglické). Protože to jsou stránky, které spíše použije laická veřejnost, která spíše bude potřebovat ony natolik základní informace, jaké jsou v současné dobře obsaženy na RPGpedii.
Od RPGpedie se můžeme dobře odpíchnout k dalšímu, troufám si říct „podivnému“ projektu československé scény – RPG.sk. Podle svých vlastních slov je to „portál“, který je „bez stálé redakce“ a utvářený „náhodnými kolemjdoucími“. Když čtu tu pasáž o dobrovolnících a chybějící redakci, vybavuje se mi Wikipedie, ale s ní toho jinak RPG.sk má pramálo společného. Můj dojem je, že jde spíš o to, že nikdo nechce mít zodpovědnost za to, jak to (ne)funguje. Ale proč mluvím o RPG.sk v souvislosti s RPGpedií? Protože při pohledu na největší současnou devizu RPG.sk, kterou jsou Anotace RPG her, si nemohu pomoci a nepřemýšlet nad tím, proč tohle proboha není na RPGpedii (anebo ještě lépe na české Wikipedii), kde bych něco takového očekával. Nebojte, vím, že ty anotace na RPGpedii jsou a odkazují RPG.sk jako svůj původní zdroj. Přijde mi jen nepochopitelné, proč jsou tyhle informace duplikované na dvou místech zároveň a proč jejich původním zdrojem není encyklopedie, která by měla mít encyklopedický charakter, ale portál, který jinak působí velmi neencyklopedicky. Proč na jednom místě (RPGpedie) tyhle informace lze rozšiřovat, doplňovat a propojovat a na druhém visí jako dlouhý, statický seznam.
Jakkoliv tedy anotace RPG vnímám pozitivně, způsob provedení mi připadá uživatelsky nepružný a nepřívětivý. Pominu-li všeobjímající důvod, že „to naše“ musí být na našem písečku a nikde jinde, nenapadá mne racionální argument, proč anotace RPG her nejsou umístěny na české Wiki a RPG.sk je jen neodkazuje.
Hlavním záběrem RPG.sk by zřejmě měly být články a různé novinky a odkazy. Vzhledem k výše uvedenému systému „náhodných kolemjdoucích“ je jejich výběr řekněme zvláštní, ale taková už je daň z pohodlí. Smutné je, že se v tomto ohledu svou činností dost duplikuje s portálem Hry na hrdiny CZ. I ten nabízí vlastní články (kterých sice není v poměru k době existence portálu mnoho, ale IMO když už se tam objeví, stojí obvykle za to – např. Vedení hry I-III). Dobrá věc je, že pravidelně mapuje určité spektrum RPG webů a vybírá z nich zajímavé odkazy. Takže byť záměrem stejný, zdá se mi (subjektivně) portál hrynahrdiny způsobem provedení lepší. Možná jen ten design je na mne trochu nepřehledný, ale to je myslím podružná otázka. Podle mého nejlepšího soudu by RPG.sk a Hrám na hrdiny docela slušelo spojení, které by z obou převzalo to lepší. Bojím se ale, že to je utopie, už jen proto, že RPG.sk samo je produktem jednoho takového „svazku“ a že by se vylouplo k lepšímu, se říct nedá.
Zlatou malinu za nejhorší výkon v roli internetového RPG média posledního roku si ovšem odnáší časopis Alduron alias RPG magazín. Možná se pletu, ale tenhle časopis snad nikdy nevyšel včas (ať už jako tištěný nebo elektronicky) a padalo kolem něj tolik nenaplněných příslibů, hrdých proklamací a podobných výplodů, že už ho snad nikdo soudný nemůže brát vážně. Časopis jako takový není vyloženě špatný (i když většinou se v něm skrývá jen jedna malá třešnička – či možná malina – na dortu na spoustu stránek balastu), ale všechno co jej obklopuje od zběsilých stránek plných neaktuálních informací po milion nesouvisejících bannerů je alespoň pro mne natolik odrazujících, že do něj doporučuju šťouchat jen desetistopým klackem (alespoň už víte, proč je v soupisu vybavení).
Abych nekončil tak kriticky, podívejme se i na příklad toho, že jak se internetový časopis o RPG dělat má a dá. Drakkar neaspiruje na post tištěného média (alespoň myslím) i když by k tomu měl víc potenciálu než časopis výše zmíněný. Má vkusný, přehledný web, vychází pravidelně, a byť mému náročnému vkusu ne vždy všechno sedne, je přinejmenším informačně pestrý a k věci. Samotný princip „elektronických časopisů“ je mi trochu cizí v tom, že nenabízejí třeba tak snadné vyhledávání v textu (alespoň pokud je nějak neoindexuje google), ale na druhou stranu jsou stimulovány stihnout „deadline“, byť spíš pomyslnou než reálnou, jako v případě tištěných médií, které je třeba distribuovat na stánky.
Napsal: Alnag
Autorská citace #61
16.8.2008 16:19 - alef0
Aha, pardon, zle som ta pochopil. Poviem vsak za seba, ze cas, ktory som venoval prekladom, by som urcite nevenoval alternativnej RPG aktivite. Teda moja skusenost je taka, ze keby som bol Almadom, tak by cas obetovany RPGPedii asi nevenoval na pisanie clankov, prekladaniu alebo debateniu. Mozno ano, mozno nie. (Mozno by som sedel v hospode.)
Autorská citace #62
16.8.2008 16:45 - pipux
pěkné, připomíná mi to jeden citát ...
"Neptej se, co pro tebe může udělat tvá země; ptej se, co ty můžeš udělat pro svou zemi" :))
Autorská citace #63
16.8.2008 18:00 - sirien
Regan, pokud se nepletu
Autorská citace #64
16.8.2008 18:09 - Alek
jasnej JFK ;)
Autorská citace #65
16.8.2008 20:56 - sirien
Kur... myslel sem Kenedyho a psal sem Regana, nevim co mě to napadlo plést si zrovna tyhle dva :(
Autorská citace #66
17.8.2008 23:40 - GorTh
Rikame Ahoj,

1) Osobne si myslim, ze RPG projekt, ktery od zacatku halasne hlasi, ze je cesko-slovensky se na teto myslence spise snazi "vydelat". Dulezite je mit projekt a ne stavet na "spojeni". A tak mu ani nevestim moc velkou budoucnost. Nemyslim si, ze by nejaky takovy spolecny projekt fungoval lepe, nez dva oddelene (s urcitym zpusobem spoluprace a rivality).

2) Dale nemohu souhlasit s myslenkou "jedne strechy". Smrdí to touhou mit vse organizovane, mit o vsem prehled (je treba mit detailni prehled o vsech systemech?). Utvori se jedna velka komunita, ktera muze udupavat jine / male / nove projekty (a neni dulezite je mit dokonale). Coz si myslim, ze tak jako tak na ceske scene funguje, protoze existuje urcite RPG jadro, ktere "vleze" skoro vsude ;) Myslim si, ze kazdy rozsirenejsi system by si zaslouzil vlastni "stred". Na druhou stranu tez nesouhlasim s tim, aby kazdy mel vlastni stranky, blog ci dokonce portal.

3) V ramci predchoziho prispevku bych chtel navazat na zminovane dracidoupe.cz. Souhlasim s onim prepetim sil a prilis velkymi plany ohledne RPGPlanet (a nechapu odklon od DrD - je to macesske). Neni dulezite se primarne zamerit na pouzite technologie, ale na obsah, jeho snadnou publikaci a dohledani. Mrzi me, ze DrD nema zadny poradny "portal". Myslim si, ze urcity dil viny na tom nese i Altar (ale nechci byt ten typ, co za vsechno zloreci Altaru, resp. par lidem :). Diskusni fora na Lopuchu (chapu vsak urcite vazby) jsou nedostatecna a spatna pro archivaci a publikaci (podobne smyslim i o RPGf - skoda ze RPGf nema svuj "blog", kde by byl "digest" - RPG.sk vynechme). Lepsi by bylo, kdyby mel Altar nove prehledne stranky (kde by byl oficialni material, ktery je ted z casti na lopuchu) a "social network" zalezitosti prenechal treba na dracidoupe.cz / RPGplanet (tim by si usetril sily na spravu oficialnich zalezitosti). Tot muj nazor.

4) S vecmi ohledne RPGpedie se da jenom souhlasit.
Autorská citace #67
18.8.2008 00:00 - Alnag
GorTh: Hezky shrnuto. V zásadě se myslím shodneme... Určitě si nemyslím, že bylo dobré mít všechno "pod jednou střechou" ale IMO by bylo dobré mít pár solidních "velkých střech".
Autorská citace #68
18.8.2008 17:46 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Jen připomínka k rpgpédii: (na první pohled možná trochu mimo, ale myslím, že to platí i obecně) Pokud chci editovat oficiální Wikipedii, tak mohu bez přihlášení. Pokud chci editovat rpgpedii, tak se musím přihlásit. To mě osobně před chvíli odradilo zeditovat jeden z pahýlů či opravit chybná fakta u odkazu Gamecon.
Osobně jsem spíše příznivcem jedné "střechy" pro jedno téma a nějakého obecného portálu, který ukazuje střípky všech střech. Bohužel u většiny aktivních českých rpg vizionářů / tvůrců portálů je to o velikosti penisu a to je prostě fakt, se kterým tu stejně nehneme.
Autorská citace #69
18.8.2008 18:02 - Quentin
píše:
Bohužel u většiny aktivních českých rpg vizionářů / tvůrců portálů je to o velikosti penisu a to je prostě fakt, se kterým tu stejně nehneme.
QFT
Autorská citace #70
18.8.2008 18:07 - sirien
Jezevec: Co že se musíš přihlásit, dokonce musíš tim stupidnim Open ID nebo co to je (aspoň co sem tam byl naposledy)
Autorská citace #71
28.8.2008 09:12 - hater
Necetl jsem celou diskuzi, ale dovolim si malou poznamecku. Divim se, ze nejsou zminovany projekty online herny jako je aragorn.cz nebo andor.cz nebo abarin.cz Tam jsou RPG pozitivni lidi a chodi tam hrat, je mozne s nimi mluvit a zverbovat je do ruznych projektu (Aragorn.cz ma napriklad 200 unikatnich IP denne a nekolik tisic unikatnich registrovanych id - ne ze by byly vsechny vyuzivane). Nevidim problem v tom, sehnat lidi, kteri by neco zacali delat, ale za problem povazuju najit lidi, kteri u toho vydrzi. Osobne mam take jeden takovy docela velky dlouzek, kteremu se bohuzel proste nevenuju a to je wod.rpg.sk/svet Uz nejmene dva roky tam nic nove nepribylo a to jen protoze jsem prestal mit zajem tvorit ten svet ... a taky jsem nikoho moc neukecaval, aby se tam pripojil. V tomhletom strasne obdivuju smrka, ktery si chodi kolem prekladu zakladnich prirucek VtR a WoD, hlida si to a vydrzi ;-) porad ukecava lidi, aby mu s tim pomahali a takovi jsou potreba.
Autorská citace #72
28.8.2008 10:21 - Alnag
Jo, pravda. Online hraní RPG mne nikdy nechytlo tak ty herny ani moc neznám. Možná se mi to jen zdá, ale přijde mi, že mezi online a offline hraním není moc velká prostupnost... nebo jo?
Autorská citace #73
28.8.2008 12:45 - Jerson
Občas ti co nemůžou hrát naživo řeší svou situaci on-line hraním, ale obráceně nevím zda to platí. Ostatně by nebyl velký problém udělat na těch serverech anketu.
Autorská citace #74
28.8.2008 20:57 - Fritzs
Alnag: Hlavně je to o něčem dost jiným... nemáš tam kontakt s ostatníma a tak... osobně mám li na výběr hrát online, nebo nehrát vůbec, tak nebudu hrát...
Autorská citace #75
28.8.2008 22:00 - Rytíř
Hrajem teď jedině online, naživo se prostě nepotkáme :(
A rozhodně souhlas, je to o něčem jiném. Přesto se to nevylučuje, dokážu si dokonce představit to kombinovat - hrát vatu po netu a když se nachýlí akční scéna, dát jí naživo, to by asi bylo ideální, pro mě.
Takže já to mám opačně než Fritz: než nehrát vůbec, rozhodně alespoň online! ;)
Ale je pravda, že velmi záleží na tom, s kým hraješ. Snad dokonce paradoxně víc, než při hraní naživo.. tam se dá leccos zkousnout, když hra sviští. Ale při hraní online ti chybí ta zpětná vazba a všechny náznaky se tím zesilujou a jak dojde k nějakýmu nepochopení, je zle. Když si lidi v online hraní nesednou, tak je z toho záhy otrava pro všechny..
Autorská citace #76
28.8.2008 23:11 - Geralt
Souhlasím s Rytířem, při on-line hraní skutečně dost záleží ještě více na tom, jak se hráči sejdou (a zvláště na DMovi). Nejde ani tak o hráčské schopnosti, jako především o samotný přístup ke hře. Nemálo slibných dobrodružství totiž vyhořelo na neaktivitě. K tomu stačí, aby přestal hrát jeden hráč a rázem takto zbrzdí ostatní, neboť se vyčkává na jeho akci. Přešlapování na místě pak bere chuť těm dalším, prodlevy se zvětšují a nakonec z dobrodružství zůstane jen pár stránek textu...
Ani samotné herní tempo není příliš vysoké, obvykle člověk sepíše pár příspěvků týdně (pročež řada hráčů působí ve více jeskyních), než se řada protočí. Nicméně pokud to berete jako oddechovku a zmíněné tempo vám nevadí, je to určitě lepší než-li nic. Pak už zbývá jen popřát štěstí a prohrabat se záplavou nabízených dobrodružství k nějakému přijatelnému. ;-)
Autorská citace #77
29.8.2008 19:20 - Dukolm
Souhlasím s Geraltem
sám taky hraji a vedu nějaké dobrodružství On-line Pokud se sejdou dobří hráči a vypravěč kteří si sednou pak je hra zábavná sice hra na živo je hra naživo ale tohle taky jde, je to trochu jiný styl hraní. Největší úskalí je opravdu v aktivitě rozepsal bych se víc ale nechci moc spamovat možná by stálo za to vytvořit pro to diskuzi
Autorská citace #78
29.8.2008 19:57 - Alnag
Rytíř to zdá se rozseknul... diskuse o online hraní
Autorská citace #79
1.9.2008 08:52 - Almad
Hmm vida, tak te mozna ceka prekvapeni ,)
Jinak s rpgpedii, myslim ze neuteseny stav je taky dan zkomplikovanym prihlasovanim/registraci, pac se ceka na nejake dalsi komponenty.
Jo, ukous jsem si velke sousto a vim o tom, sic muzu delat tak akorat to, ze si svou karu tahnu dal a pak vas muzu akorat prekvapit :P
Autorská citace #80
1.9.2008 08:56 - Almad
Joa kdyz uz jsme u toho, tak mam nekde rozepsany vychytraly agregator novinek k rpg. Vytuhlo to na tom ze sem to nechtel pustit hnusny a designer umrel. Stary previewdemonic bylo na http://novinky.rpgplanet.cz/ ; kdyby byl nekdo kdo by mi hodil pomocnou grafickou ruku, at se ozve na almada na rpgplanet.cz ,)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.074036121368408 secREMOTE_IP: 18.117.137.64