Alnagův bloček: Neutěšený stav československé RPG scény

Co mně na českých (ale ono ostatně i některých zahraničních) projektech štvalo nejvíc, je notoricky se opakující trend, který má následující odpozorovaný průběh – velké počáteční nadšení (hodně energie věnovaná do věcí okolo, jako je například design, propagace, plánování), malá odezva a postupné uhasínání, obvykle ještě druhý slabší pokus (po určitém odstupu) a pak letargie nebo smrt. Projektů všeho druhu, které prošly těmito fázemi, znám nespočet. Ty, kterým se takové problémy vyhnuly, nebo ty, které tyhle problémy překonaly, by se naproti tomu daly spočítat na prstech jedné ruky.
Jednu věc jsem nakousnul už minule v mém prvním příspěvku, a to jsou blogy. Psát blogy je IN. Nebo to spíš bylo IN před pár lety, ale pořád je to docela populární činnost. Ostatně psaní deníčků je kratochvíle let předcházejících, teď se jenom kombinuje s jistou mírou exhibicionismu, s níž je vystavujeme na odiv světu. Problém je, že většina lidí nevydrží psát blog dlouho. Buď píše naprosté banality a nikdo je nečte. Nebo píše zajímavě, ale to stojí úsilí, které povětšinou nikdo nejspíš adekvátně neocení. Obojí po čase vyčerpá. Tady je pár RPG příkladů: Jestli chce někdo polemizovat o tom, jestli jsou to mrtvé blogy nebo jen spí, tak může. Příčinu jejich stavu vidím ale zejména jednu. Opominutí známého efektu sítě. Kdyby všichni blogovali tamtéž, pak by návštěvník jednoho blogu spíše navštívil i druhý. I když by jeden blog na chvíli vypadnul, návštěvník by měl důvod zůstat a dál chodit. Víc návštěvníků znamená alespoň statisticky i víc povzbuzení, víc motivace dál psát. Blogy na stejném místě mohou navíc spolu skrytě či otevřeně soutěžit a jinak se motivovat. Prostě mít víc RPG blogů pěkně pod jednou střechou se zdá být dobrý nápad. Ne, že bych byl takový vizionář a někdo tenhle nápad už dávno nedostal. Třeba projekt RPGplanet sliboval cosi v tomto duchu (a pokud se nepletu, tak ještě mnohem a mnohem víc), ale prostě si ukousl příliš velké sousto a na dokončení se čeká… roky. Doslova. Myslím, že většina lidí už to vzdala. I nenaplněné naděje a přísliby jsou promrhaný potenciál.
Z RPGplanet se vynořil jenom střípek – RPGpedie, což by měla být jakási česká RPG wikipedie. Potíž je v tom, když se podíváte na praktickou využitelnost. Aby jakákoliv encyklopedie za něco stála, musí obsahovat hodně relevantních informací. Pak vás to třeba i stimuluje k tomu do ní přidávat. Z tohoto pohledu je RPGpedie v začarovaném kruhu. Když se chci dozvědět něco o nějaké RPG, které neznám, zkusím anglickou wikipedii a recenze na rpg.net. Českou RPGpedii vůbec nezkouším, protože jsem si téměř jist, že bych tam to, co hledám, nenašel. A tak ztrácím motivaci to tam i přidávat. Soudím totiž, že ostatní se chovají podobně.
Z mého pohledu by bylo racionálnější (i z hlediska lepší propagace RPG) rozšiřovat hesla na české Wikipedii (nebo, jste-li ambicióznější, na té anglické). Protože to jsou stránky, které spíše použije laická veřejnost, která spíše bude potřebovat ony natolik základní informace, jaké jsou v současné dobře obsaženy na RPGpedii.
Od RPGpedie se můžeme dobře odpíchnout k dalšímu, troufám si říct „podivnému“ projektu československé scény – RPG.sk. Podle svých vlastních slov je to „portál“, který je „bez stálé redakce“ a utvářený „náhodnými kolemjdoucími“. Když čtu tu pasáž o dobrovolnících a chybějící redakci, vybavuje se mi Wikipedie, ale s ní toho jinak RPG.sk má pramálo společného. Můj dojem je, že jde spíš o to, že nikdo nechce mít zodpovědnost za to, jak to (ne)funguje. Ale proč mluvím o RPG.sk v souvislosti s RPGpedií? Protože při pohledu na největší současnou devizu RPG.sk, kterou jsou Anotace RPG her, si nemohu pomoci a nepřemýšlet nad tím, proč tohle proboha není na RPGpedii (anebo ještě lépe na české Wikipedii), kde bych něco takového očekával. Nebojte, vím, že ty anotace na RPGpedii jsou a odkazují RPG.sk jako svůj původní zdroj. Přijde mi jen nepochopitelné, proč jsou tyhle informace duplikované na dvou místech zároveň a proč jejich původním zdrojem není encyklopedie, která by měla mít encyklopedický charakter, ale portál, který jinak působí velmi neencyklopedicky. Proč na jednom místě (RPGpedie) tyhle informace lze rozšiřovat, doplňovat a propojovat a na druhém visí jako dlouhý, statický seznam.
Jakkoliv tedy anotace RPG vnímám pozitivně, způsob provedení mi připadá uživatelsky nepružný a nepřívětivý. Pominu-li všeobjímající důvod, že „to naše“ musí být na našem písečku a nikde jinde, nenapadá mne racionální argument, proč anotace RPG her nejsou umístěny na české Wiki a RPG.sk je jen neodkazuje.
Hlavním záběrem RPG.sk by zřejmě měly být články a různé novinky a odkazy. Vzhledem k výše uvedenému systému „náhodných kolemjdoucích“ je jejich výběr řekněme zvláštní, ale taková už je daň z pohodlí. Smutné je, že se v tomto ohledu svou činností dost duplikuje s portálem Hry na hrdiny CZ. I ten nabízí vlastní články (kterých sice není v poměru k době existence portálu mnoho, ale IMO když už se tam objeví, stojí obvykle za to – např. Vedení hry I-III). Dobrá věc je, že pravidelně mapuje určité spektrum RPG webů a vybírá z nich zajímavé odkazy. Takže byť záměrem stejný, zdá se mi (subjektivně) portál hrynahrdiny způsobem provedení lepší. Možná jen ten design je na mne trochu nepřehledný, ale to je myslím podružná otázka. Podle mého nejlepšího soudu by RPG.sk a Hrám na hrdiny docela slušelo spojení, které by z obou převzalo to lepší. Bojím se ale, že to je utopie, už jen proto, že RPG.sk samo je produktem jednoho takového „svazku“ a že by se vylouplo k lepšímu, se říct nedá.
Zlatou malinu za nejhorší výkon v roli internetového RPG média posledního roku si ovšem odnáší časopis Alduron alias RPG magazín. Možná se pletu, ale tenhle časopis snad nikdy nevyšel včas (ať už jako tištěný nebo elektronicky) a padalo kolem něj tolik nenaplněných příslibů, hrdých proklamací a podobných výplodů, že už ho snad nikdo soudný nemůže brát vážně. Časopis jako takový není vyloženě špatný (i když většinou se v něm skrývá jen jedna malá třešnička – či možná malina – na dortu na spoustu stránek balastu), ale všechno co jej obklopuje od zběsilých stránek plných neaktuálních informací po milion nesouvisejících bannerů je alespoň pro mne natolik odrazujících, že do něj doporučuju šťouchat jen desetistopým klackem (alespoň už víte, proč je v soupisu vybavení).
Abych nekončil tak kriticky, podívejme se i na příklad toho, že jak se internetový časopis o RPG dělat má a dá. Drakkar neaspiruje na post tištěného média (alespoň myslím) i když by k tomu měl víc potenciálu než časopis výše zmíněný. Má vkusný, přehledný web, vychází pravidelně, a byť mému náročnému vkusu ne vždy všechno sedne, je přinejmenším informačně pestrý a k věci. Samotný princip „elektronických časopisů“ je mi trochu cizí v tom, že nenabízejí třeba tak snadné vyhledávání v textu (alespoň pokud je nějak neoindexuje google), ale na druhou stranu jsou stimulovány stihnout „deadline“, byť spíš pomyslnou než reálnou, jako v případě tištěných médií, které je třeba distribuovat na stánky.
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
6.8.2008 12:28 - Gurney
K těm lepším stránkám bych zařadil i RPG Knihovnu, updaty sice probíhají jednou za padesát let (pokud vůbec ještě) ale je tam něco kolem padesátky někdy docela zajímavých článků.
Autorská citace #2
6.8.2008 12:30 - Joe
Pekný článok, v podstate s ním súhlasím.
S RPG.sk máš pravdu, potrební sú hlavne ľudia, ktorí to musia dokončiť z hľadiska funkčnosti a potom aj z hľadiska príspevkov. Zatiaľ stagnuje.
Drakkar má už obdobie "hype" za sebou, čo bolo na niektorých číslach cítiť, preto dúfame, že pôjdeme do budúcna správnym smerom. Takisto to závisí od ľudí / prispievateľov, ako všetky podobné projekty.
RPGfórum.cz zrovna nezažíva žiadny rpg boom a búrlivé diskusie o rpg-témach, to je pravda, ale stále je to fórum primárne o rpg a dúfam, že ním aj do budúcna ostane.
Toť howgh.
Autorská citace #3
6.8.2008 12:51 - ShadoWWW
Ještě bych doplnil pár dalších tipů: Dračí studna - super nápad, první čísla vyšla jak měla, dnes už asi bohužel (!) mrtvý projekt. Asterion - největší projekt tvorby světa u nás. Zprvu měl hodně velké přísliby (nový modul 2x za rok), po modulu Čas temna přišel opravdu čas temna. Po vydání Za závojem stínů už zase žije a vydává celkem kvalitní moduly.
Autorská citace #4
6.8.2008 13:00 - ShadoWWW
RPG komunita je bohužel malá a lidé mimo ni se na hráče RPG bohužel stále dívají jako na nerdy. To už image hráčů deskovek je na tom líp. A i z té malé komunity je jen malá část hráčů, co mají chuť být aktivním publikem RPG na Síti, většina hráčů si zahraje off-line Dračák a na net se podívá maximálně PJ ve chvíli, kdy má stav vyhoření a potřebuje rychle někde stáhnout nějakou jeskyni pro další sezení. A to nemluvím o tom nepatrném procentu lidí, kteří chtějí něco aktivně tvořit nebo přispívat. A bohužel drtivé většině z nich jejich nadšení rychle opadne právě kvůli nezájmu "RPG publika". Podle mě by úplně stačilo, kdyby všichni hráči RPG jen aktivně diskutovali o nových i starších projektech - byť jen 1 nebo dvěma větami za měsíc. Hned by byla větší radost něco tvořit.
Autorská citace #5
6.8.2008 14:02 - Jerson
Hezkys vystihnuto - nikdy jsem moc nepochopil, proč lidé zakládají vlastní Weby na podobné téma. Tedy ano, četl jsem jak tímto způsobem vznikají další a další vědecké časopisy, ale u nich je to jednoduché - nejsou čtenáři, nejsou peníze, není časopis.
Vím že ještě funguje dracidoupe.cz, kde jsem svého času nabral hráče přes seznamku. Bohužel orientace na DrD omezuje další možnosti.
A to nepočítám ještě slovenský Annun.sk, na jehož fóru se také diskutuje o RPG a na kterém se tu a tom objevují články, Hofyland, kde bylo také dost témat (nevím zda tam ještě jsou), Lapiduch a Lopuch spíše do počtu, protože Lopuch je oficiální diskusní forum pro DrD+.
Konkurence je dobrá věc, ale na webu a v oblasti RPG článků by dle mě mohla být klidně desetinová.
Autorská citace #6
6.8.2008 15:12 - Alnag
Gurney: Pravda, na RPGknihovnu jsem úplně zapomněl. Ta je fajn, ale slušelo by jí dohromady třeba s Hrami na hrdiny (nebo RPG.sk) a nebo (že budu tak smělý i s d20.cz).
Joe: Dík. Jsem ovšem velmi skeptický k tomu, když něco stagnuje na začátku, že to později stagnovat přestane. Je to něco jako první dojem. Když se na začátku nic neděje, už ani nečekáš, že se něco dít bude a to se naplní.
Do vnitřního chodu Drakkaru nevidím, ale alespoň tam bylo nadšení a snaha a vcelku to vydrželo (nebo snad stále drží), tak alespoň něco.
ShadoWWW: Dračí studna... no to je řekl bych přímo spojené s osudem celé RPGplanet. Asterion neznám, ale jak jsem tam kliknul, tak tam nějaký nový modul je ne? Rukověť dobrodruha či co...
Jinak s tebou souhlasím, že internetová komunita je malá, ale tím, že se drobí je ještě menší. Kdyby se alespoň částečně zcelila, fungovalo by všechno zázračně lépe. O tom jsem pevně přesvědčen.
Jerson: Já to taky někdy úplně nechápu, ale všímám si toho, že je to přirozený jev. Tak holt s ním musíme asi žít i když je to mrzuté. Já bych raději spojoval - vždycky jsem byl přítelem slučování projektů, protože mi to dávalo větší smysl, ale tak bůh suď...
Dračí doupě - hm... tak to fakt neznám, jenom vím, že je to hodně velké. Ale upřímně řečeno, projekty DrD nesleduju. I když bych možná měl, protože nepochybně mohou být zajímavé.
Annun je fajn, ale zdá se mi hodně mnohotématický, nejen RPGčkový...
Autorská citace #7
6.8.2008 15:45 - Quentin
na rpgforum clovek prijde jako zacatecnik a odchazi jako "proficient"
nuff said
Autorská citace #8
6.8.2008 16:02 - ShadoWWW
Alnag: S tím spojováním projektů máš rozhodně pravdu. Jeden příklad za všechny: d20 spojuje několik projektů a Aktuální diskuse je asi nejčastěji aktualizovaná věc na RPG zaměřených internetových stránkách vůbec. Bylo by super sjednotit všechny RPG projekty pod jednu střechu. Aspoň z hlediska aktualit. Takhle člověk ani neví, co se všechno děje.
Jen je otázka, nakolik budou hráči různých systémů ochotni spolupracovat. Taková ta rivalita DnD vs. DrD vs. GURPS vs. Fate vs. ostatní /Indies/ RPG. Už i DnD se rozděluje na 4E a zastánce starších verzí. Nebo DrD komunita vs. DrD+ komunita.
Osobně mám moc rád DnD 4E a DrD+, ale rád si zahraju v jakémkoliv systému, když je dobrá parta lidí a rád se dozvím o jakýchkoli RPG novinkách.
Autorská citace #9
6.8.2008 18:07 - Jerson
Myslím, že zorvna tady na D20 by se uživil kde kdo, včetně odpůrců. Každý tu má svou záložku a tak si může hrát na svém písečku, ak dyž se chceš podívat, co zase vymysleli ti potrhlíci z druhé strany, stačí ti jednou kliknout.
Autorská citace #10
6.8.2008 20:07 - Alnag
Tak zatím jsme myslím nikoho, kdo chtěl u nás mít nějaký projekt (ať už samostatně nebo v rámci něčeho většího) neodmítli. Ne vždycky se to ukáže životaschopné, někdy lidé zjistí, že u toho nevydrží. Ale přijde mi to jako malá daň za to, že je to tu zase všechno pěkně pohromadě.
Jenže na druhou stranu dokážu se vžít i do kůže člověka, který má nějaký projekt, do kterého investoval nějakou energii a čas a hlavně si od něj hodně sliboval a tak to nechce opustit. Někdo má rád svou autonomii, svoje tempo a styl... tak to prostě je a je potřeba to respektovat.
Autorská citace #11
6.8.2008 21:46 - Jerson
No, v takovém případě mu nic nebrání si sem dát třeba jen odkaz, i když ve vlastním zájmu by měl ještě nějak zveřejňovat novinky (což je tedy trochu nepřehledné i zde, ale budiž)
Rozhodně bych ale všem bloggařům poradil, aby své čláky kdyžtak přeposlali sem. Bajův Blog jsem četl, Markusův také, na SEBův jsem naradil až díky Alnagovi, a o tom to je. Investovat hodně času a práce jen proto, aby si článek přečetlo šest lidí a tři mi napsali? A až ho někdo bdue hledat, tak nenajde? Škloda práce tak jako tak.
Jinak jak jsem si ověřil, RPG magazín má nové číslo, tedy dvojčíslo. Přečetl jsem si článek o Polaris, rozhovory a zápisy z Abarinu mě nelákají. Kdyby byl či až bude tištěný, tak si ho nekoupím.
Autorská citace #12
7.8.2008 14:34 - pipux
Pěkný článek na zpozorování zákoutí české scény :)
Avšak celý princip zachycuješ, Alnagu, v prvním odstavečku. Někdo přecení své síly, protože je mladý a blbý, jiný začně, protože ví, že se mu sesype popel na hlavu (a v jistém smyslu z toho pak rád těží, je za trpícího - jistá forma masochismu), jiní si nepřipustí svoji náturu včely, která po čase musí přelétat na jiný květ (protože ten předchozí užř ztratil svůj lesk); a mnohé jiné typy ...
... to jsou jen plky nepsychologa
Ale kdyby někdo ochotný a schopný napsal takový článek, dal mu pořádnou strukturu, rád bych si jej přečetl :)
Autorská citace #13
8.8.2008 00:45 - Peekay
S clankom nesuhlasim, a to hlavne z dvoch dovodov:
1) Autor zjavne za jediny smerodajny prejav "utesenosti" sceny povazuje organizovanu publicisticku cinnost. Toto je pomerne jasny nezmysel, kedze ine cinnosti (ako hranie samotne, ci uvadzanie novych ludi do tohto krasneho konicka) su minimalne rovnako podstatne. Ked chce autor pisat o stave publicistiky suvisiacej s RPG, bolo by vhodne tak aj clanok nazvat... nie takto lacne a zbytocne (navyse zavadzajuco) generalizovat.
2) Bol by som velmi rad, keby sa Autor obmedzil na komentovanie ceskej sceny. O slovenskej scene totiz nema dostatocne informacie, ako je ostatne vidno z clanku samotneho. Opat... uz ak sa obmedzime len na publicisticku cinnost (v sulade so zameranim clanku) - preklady dokoncujuce sa rapidnym tempom rozhodne nie su znamkou stagnacie ci "neutesenosti". A ked rozsirime zaber nasej pozornosti, najdeme aktivity ako skusanie a propagovanie hier vsetkeho mozneho druhu (od d20 cez ST system az po rozlicne story games) ci aktivne naberanie novacikov a propagacia konicku ako takeho. Komunita je ziva, aktivna a rozhodne nesplna kriterium "neutesenosti", nech sa na to clovek pozrie akokolvek.
Nemam najmensiu pochybnost o tom, ze budem za tento komentar napadnuty a obvineny z toho, ze neviem o com hovorim, aj tak vsak dakujem za pozornost.
Peter
Autorská citace #14
8.8.2008 09:15 - Lotrando
Peekay: chtělo by to doplnit něco konkrétního, hlavně k bodu 2. Myslím, že by se spousta lidí podívala, pokud by jsi poskytl odkazy na nějaký ucelenější projekt.
Autorská citace #15
8.8.2008 09:45 - Alnag
Peekay píše:
Nemam najmensiu pochybnost o tom, ze budem za tento komentar napadnuty a obvineny z toho, ze neviem o com hovorim, aj tak vsak dakujem za pozornost.
Když víš dopředu, jak to dopadne, je otázka, proč tomu potom nepřizpůsobíš styl i obsah. :))
Ad 1) Autor, tedy já (ale můžeš mi říkat autor s velkým A, je to dobré pro ego :), v tomto případě nepíše článek, ale blog. Dle Autorova (tedy pardon mého) soudu, je blog svébytný útvar, který neasipiruje na vědeckou přesnost názvu. Nicméně si myslím, že to není jen o publicistice, ta je jenom takovým zrcadlem dění...
ad 2) Česká a slovenská scéna nejsou oddělené a zvlášť komentovat je IMO nelze. Takové dělení mi připadá dost umělé, zbytečné. Co se týče informací, myslím, že o svých pocitech a vnímání mám informací dost, abych o nich psal a o ničem jiném to ani není. Znovu připomínám, že je to blog, což je IMO žánr ryze subjektivní.
Že se překlady dokončují je bezpochyby pěkná věc, že tím to v zásadě hasne, je ovšem smutná skutečnost. Aby ty překlady k něčemu byly, potřebovaly by nějaké solidní zastřešení, které by bylo známé a navštěvované (a to i z jiných důvodů než jen pro překlady). Očekávám, že se dozvím, že RPGfórum navštěvované je (nic proti tomu), ale skutečně je fórum ideálním médiem pro překlady? Asi jako portál pro encyklopedická hesla, ne?
Autorská citace #16
8.8.2008 11:26 - Peekay
Lotrando píše:
chtělo by to doplnit něco konkrétního, hlavně k bodu 2
Toto k nasim ucelom bohato staci (vid bod 1 a moju odpoved Alnagovi, ktora bude nasledovat).
(ak som netrafil syntax quote-blocku, ospravedlnujem sa)
Autorská citace #17
8.8.2008 11:27 - Peekay
A teraz ona slubovana odpoved Alnagovi:
Když víš dopředu, jak to dopadne, je otázka, proč tomu potom nepřizpůsobíš styl i obsah. :))
Reakcia bola napisana dostatocne nekonfliktne, styl teda nemam preco dalej prisposobovat. A preco neprisposobit obsah? Pretoze vedomie, ze niektori citatelia budu pravdepodobne neprimerane reagovat na moju odpoved ma nijakym sposobom nezavazuje k tomu, aby som revidoval svoj nazor (alebo nedajboze prezentoval iny nazor, ako v skutocnosti zastavam).
Ad 1) Autor, tedy já (ale můžeš mi říkat autor s velkým A, je to dobré pro ego :), v tomto případě nepíše článek, ale blog. Dle Autorova (tedy pardon mého) soudu, je blog svébytný útvar, který neasipiruje na vědeckou přesnost názvu.
Inymi slovami, cielene si zvolil nazov nezodpovedajuci skutocnej naplni literarneho utvaru tak, aby vyvolal emocionalnu reakciu silnejsiu ako by vyvolal iny, zodpovedajuci nazov.
Toto som kritizoval vo svojej reakcii (na co mam plne pravo, kedze reakcia na uvahu je taktiez svojbytny literarny utvar).
Dalsia vec, co mne osobne vadi je, ze celu zalezitost prezentujes stylom, v ktorom nie je zrejme, ze ide o tvoj nazor - vratane zaverov vsetko prezentujes ako objektivne informacie, co moze u citatela lahko viest k nespravnemu dojmu. Ale toto je asi otazka vkusu, preto som to vo svojej povodnej reakcii nespominal.
Nicméně si myslím, že to není jen o publicistice, ta je jenom takovým zrcadlem dění...
Na zaklade vlastnych praktickych skusenosti nesuhlasim. "Niet o com pisat" je iba jeden z moznych dovodov, preco sa nepise. Druhy je prilisna vytazenost cinnostami, ktore su podstatnejsie ako pisanie. Osobne hram tolko, ze naozaj nemam cas na nejaku publicistiku (nemam dokonca cas ani len robit heslovite prepisy nahravok sedeni, co by bola velmi napomocna vec pri dalsom hrani)... a viem, ze vacsina miestnej komunity je na tom velmi, velmi podobne ;)
Takze podla tvojej logiky by si musel nutne usudit, ze sa u nas nic nedeje, lebo nepiseme. A pritom presny opak je pravdou.
ad 2) Česká a slovenská scéna nejsou oddělené a zvlášť komentovat je IMO nelze. Takové dělení mi připadá dost umělé, zbytečné.
Ceska a slovenska scena spolu nijako nesuvisia. Dokonca pojdem este dalej a budem tvrdit, ze spolu nijako zasadne nesuvisia ani sceny v jednotlivych mestach. Jadrom tejto celej debaty (oprav ma, ak sa mylim) je totiz hranie RPG. Nie pisanie clankov a vytvaranie portalov - toto vsetko su iba cinnosti, ktore maju napomoct tomu, aby sa RPG (v danej oblasti) hralo. Hranie samotne je vsak velmi lokalnou zalezitostou - proste sa zidu ludia, sadnu si a hraju. A pre kvalitu ich hry je uplne jedno, ci do 150 kilometrov takto sedi jedna dalsia skupina, alebo desat tisic. Tym, ze aj tak vsetci berieme hry z anglictiny (a idu samostatnymi kanalmi, nie od vas ku nam alebo naopak) sa neda hovorit o nejakom uzkom prepojeni.
To, ze existuju nejake projekty, na ktorych vzajomne spolupracuju ludia, ktori sa poznaju, a ze tito ludia su zhodou okolnosti z rozlicnych stran hranice, to ziadnym sposobom neznamena, ze by "bolo nemozne komentovat tieto sceny zvlast".
Co se týče informací, myslím, že o svých pocitech a vnímání mám informací dost, abych o nich psal a o ničem jiném to ani není. Znovu připomínám, že je to blog, což je IMO žánr ryze subjektivní.
To je v poriadku, v tom pripade je ale vhodne aj zvolit zodpovedajuci styl, nie svoje pocity a vnimania prezentovat ako objektivnu realitu a na ich subjektivnost sa zacat odvolavat az v momente, ked pride kritika, upozornujuca na to, ze skutkovy stav je trochu iny ako prezentujes.
Že se překlady dokončují je bezpochyby pěkná věc, že tím to v zásadě hasne, je ovšem smutná skutečnost.
...z publicistickej stranky (ktora nie je smerodajna - vid vyssie).
Aby ty překlady k něčemu byly, potřebovaly by nějaké solidní zastřešení, které by bylo známé a navštěvované (a to i z jiných důvodů než jen pro překlady).
RPG je socialne hobby. Preto primarnym modom jeho sirenia sa vzdy bol (a aj vzdy zostane) ludsky kontakt. Prakticke skusenosti ukazuju, ze je ovela lepsie stravit 6 hodin robenim dema nahodnym ludom, ako stravit tych istych 6 hodin vytvaranim stranky. Teda aspon kym existuje nejake miesto, na ktore mozes tych ludi odkazat, ak budu mat zaujem dozvediet sa viac. Na tento ucel je forum plne vyhovujucim mediom (opat, ako ukazali prakticke skusenosti).
----------
Kazdopadne, uz teraz som do tejto debaty investoval viac casu, ako som povodne planoval (mala to byt uzavreta reakcia na uzavrety kus publicistiky), vecer hram a este som si nestihol ani poriadne precitat pravidla... takze prijemnu dalsiu debatu prajem :)
Autorská citace #18
8.8.2008 11:50 - Alnag
Peekay píše:
Reakcia bola napisana dostatocne nekonfliktne, styl teda nemam preco dalej prisposobovat.
To je vždycky fajn, když se dokážeš sám takhle zhodnotit. :)
Peekay píše:
Dalsia vec, co mne osobne vadi je, ze celu zalezitost prezentujes stylom, v ktorom nie je zrejme, ze ide o tvoj nazor - vratane zaverov vsetko prezentujes ako objektivne informacie, co moze u citatela lahko viest k nespravnemu dojmu. Ale toto je asi otazka vkusu, preto som to vo svojej povodnej reakcii nespominal.
No myslel jsem, že forma bude jasná už ze zařazení (blog!). Kdo si píše objektivní deníček? A o úvodu nemluvě. Můj osobní, subjektivní (sic!) dojem z tvé kritiky je ten, že tě na ní štve něco docela jiného, ale je daleko lepší jako zástupný problém řešit toto.
Peekay píše:
Osobne hram tolko, ze naozaj nemam cas na nejaku publicistiku (nemam dokonca cas ani len robit heslovite prepisy nahravok sedeni, co by bola velmi napomocna vec pri dalsom hrani)... a viem, ze vacsina miestnej komunity je na tom velmi, velmi podobne ;)
A tohle je myslím (subjektivně samozřejmě) to gró sdělení, které jsi nám přišel sdělit.
Každopádně se domnívám, že podstatné je, že z jiných východisek vyplývají i jiné závěry. Ty vnímáš situaci tak, že žádná scéna v podstatě neexistuje resp. že jde o nějaké ostrůvky v jednotlivých lokalitách. Já o ní uvažuji jako o síti a v tomto pohledu pro mne existuje globální scéna, která je prostě přes ČR-SR hranice silně zapojená. Pokud uvažuješ lokálně pak zjevně na publikaci nesejde, důležitější je hra. Pokud uvažuješ globálně - o sociální síti RPG hráčů (čemuž já říkám scéna, protože podle mně jednotlivé skupinky samostatné scény netvoří) pak se musíš ptát po prostředcích, kterými tato sociální síť komunikuje. No a jsme hned doma... Když píšeš, že je ti v zásadě jedno, že 150 km od tebe sedí nějaká další skupina a že neprobíhá žádný tok od vás k nám, tak to je právě ten neutěšený stav o které se bavím.
RPG je sociální hobby, souhlasím. Nechápu potom, proč když tu píši o sociálních uzlech, jakými všechny ty projekty jsou resp. by mohly být, se dozvím, že na nich vlastně nesejde. A co se týče těch tvých praktických zkušeností, nemáš pocit, že tu trochu podsouváš svoje subjektivní dojmy jako objektivní realitu? Já jen, když už to u mně kritizuješ...
Autorská citace #19
8.8.2008 12:15 - Lotrando
Peekay: já annun.sk znám, ale mluvil jsi o množství projektů, které se prezentují. A rozdělovat slovenskou a českou scénu. No nevím, přijde mi to dost umělé. Netuším, odkud to pramení, ale když sa vám to páči.
Autorská citace #20
8.8.2008 12:26 - Nachtrose
Nastesti se najdou i taci, kteri ( jako treba ja ) povazuji rozdeleni CS za jednu z nejvetsich hlouposti v dejinach. CZ a SK podle meho tak nejak patri spolu, at uz se jedna o cokoli. RPG scenu nevyjimaje.
Autorská citace #21
8.8.2008 13:05 - Alnag
Nachtrose: To asi trochu odbočíme, ale mně to taky přišlo dost zbytečné. Zvlášť v době, kdy se zároveň všichni sjednocují (v EU apod.). Jako obvykle to vnímám subjektivně, ale píšu si (nejen o RPG) s lidmi z SK, s některými jsem i hrál. RPG.sk o sobě mluví jako o "slovensko-českém" portálu (!). Opravdu nevidím jediný důvod proč to dělit...
Autorská citace #22
8.8.2008 23:23 - Aljen
Nepride mi delenie CSFR ako zbytocne, bez ohladu kto sa na tom krasne nabalil na jednej ci druhej strane, ale suhlasim s tym ze spolocny bod pre RPG pozititivnych ludi by nebol od veci. Predsalen je jazykova bariera medzi CR a SR naozaj mala (aj ked sa s postupom rokov zvysuje a mladez nejak nerozumie ludom za hranicou). Neviem preco je taky konflikt v komunitach ako takych a preco sa na d20 nijak nespominaju akcie ala Slezina, preco je tu volaky konflikt d20.cz vs RPGforum.cz co je podla mna len skoda. Neriesim to a neviem ci je tu v tom egohon konkretnych ludi a IamMoreHolyThanU problem. Mne tiez pripada ze ceska a slovenska scena nejak spolu moc nesuvisia, niezeby som presne vedel co je to "scena" v tomto ponati. Pocet publikovanych materialov na nete este o scene vela nevravi, pocet kazdorocne dlhodobo zRPGckovanych novacikov je podla mna podstatnejsi, kedze tym sa komunita rozrasta ;). Tak ako vravi PK v konecnom dosledku je skupina ludi ktora hra spolu hry ta maximalna jednotka, Ved ako casto hraju spolu hry ludia z inych miest alebo nebodaj statov? Okrem conov len tak raz ci 2x za rok na chatoviciach ala Slezina. Neviem ci tlacit blogy sem na d20 je ta cesta (nielen v zmysle nazvu ale aj v zmysle orientacie d20 ... na d20. Vobec tym nechem povedat ze je to zle, len ze tento portal uz je urcitym sposobom orientovany :) ). Necital som ine blogy, ale d20 je len jeden z mnohych systemov a razi urcitu konkretnu cestu ktora sa neda nazvat objektivnou, vsak ktora komunita sustredena okolo jednej myslienky moze byt objektivna? Zda sa mi jednoduchsie ist cez nejaky portal typu RPGpedia a pod. Miesto kde by boli anotacie, preklady recenzii-recenzie a preklady zaujimavych clankov od WOTC a z indie sfery a kde by boli obmedzene nejake elfo-3kreenie vojny. Hlavne aby tam neboli diskusie, lebo zase sa budu ludia hryzt do achiloviek a honit si ega jaki su cool, co je presne to co celu komunitu, nas priaznivcov tejto strelenej RPG zabavy rozdeluje, aspon si myslim. Nieje to teda skor o prekonani nejakej osobnej hrdosti alebo coho a o schopnosti zacat komunikovat na normalnej urovni dospelych ludi aj s ludmi z toho ineho "tabora"/"taborov", s ludmi ktori maju ine nazory a ktori na to nase honene ego zvysoka prdia a s ktorymi sa momentalne nijak nekomunikuje? Ak to tak nie je ma tato podla mna skvela snaha vobec pravo nazyvat sa snahou o spojenie CS RPG sceny?
Autorská citace #23
8.8.2008 23:23 - Aljen
posledny prispevok je odo mna. Kym som ho pisal tak ma odpojilo
Autorská citace #24
9.8.2008 00:08 - Alnag
Aljen: Díky za dlouhý a vydantný post. Pokusím se na něj obdobně vydatně i odpovědět.
Nejprve k tomu dělení ČSFR. Nechci tady probírat politiku, ale vím, že mi z toho bylo smutno už v době, kdy se to dělo (i když jsem byl malý prcek a nechápal to ještě moc do hloubky) a dodnes to prostě nechápu. Vždycky jsem byl velkým zastáncem sjednocování všeho možného. Ale respektuji, že spousta lidí to vnímá jako dobrou věc. Myslím si ale, že státní hranice by neměly určovat hranice sociálních komunit. Dnešní svět je globální a prostě do doby, kdy si budu běžně psát po ICQ s hráči ze Slovenska odmítám uznat jakékoliv dělení v tomto směru. :)
Co se týče konfliktu v komunitách (d20 a RPGf). Tak chtěl bych doufat, že konflikt není v komunitách, ale jen v lidech. Alespoň já to vnímám tak, že s některými konkrétními lidmi mám problém (a pokud mohu soudit tak i vice versa), ale opět bych nerozděloval tak radikálně d20 a RPGf, ostatně spousta lidí chodí sem i tam a nikomu to nepřekáží. Já nechodím na RPGf (a někteří zase nechodí sem) prostě proto, že nemá smysl se zbytečně vzájemně dráždit, ale to nemusí nutně dělit komunitu pro ostatní. (Nebo doufám, že to komunitu příliš nedělí, ale nevím, jak bych to posoudil ani co bych s tím měl dělat, kdyby ano.)
RPG hráči a publikace. To záleží, jak se na to chceš dívat. Bez hráčů RPG scénu ti žádná RPG scéna nevznikne, to je prostě fakt. Ale jak správně praví Peekay, dokud jsi na úrovni "jen lidí" tak se skutečně nad hranici jedné herní skupiny (event. jedné obce) dostaneš těžko. To IMO není scéna. Ta tohle přesahuje. A ten přesah vzniká skrz nějaké sdílené médium, přičemž to publikační médium je jedním z nich. (A to není nějaké RPG specifikum. Jakkoliv si uvědomuji vratkost příkladu, tak vědecký obor se taky obvykle konstituuje tím, že začne vydávat časopis).
Co se týče blogů a orientace portálu. Já si uvědomuji, že mít adresu d20.cz svádí k tomu, že tohle je portál orientovaný jen na d20 hry, ale není tomu tak. Ano, primárně (a zejména hlavní projekt - tj. www.d20.cz je o d20 systému), ale od prvního spuštění (vlastně ve svém dědictví byl tenhle portál vždycky i o dalších věcech). Jednak je tu hodně věcí orientovaných RPG obecně, pak jsou tu specifické projekty jako non.d20.cz (pro ne-d20 hry), který si - podotýkám - žádali čtenáři v anketě co chcete abychom přidali. A v zásadě není problém založit komukoliv jakkoliv orientovaný projekt... Takže vím, že se na d20.cz často pohlíží jako na stránku ryze o d20 systému, ale myslím, že to jsou botičky, které už jsou jí přeci jen trochu malé.
Jistě by se dalo jít přes nějaký jiný portál, ale upřímně řečeno, přes jaký? Znáš nějaký funkční? Protože jak jsem zkonstatoval v tom mém blogu, já ne. A investovat energii do rozjíždění nové věci, je přesně ta cesta, který notoricky ve většině případů nevede k úspěchu. Nechci, aby to tu vypadalo jako navádění k tomu, že mají všichni publikovat na d20 (to si nechávám až na příště ;-), ale upřímně - lidé sem už chodí, takže je tu velký čtenářský potenciál. Ale nikomu to blogování nenutím. Je to jen takový nápad. Vyzkouší se a uvidíme, jestli bude nebo nebude fungovat. To je celé.
Diskuse často rozdělují (i když válka se dá vést i mezi dvěma blogy a ta může být taky hodně "tuhá"). Ale na druhou stranu diskuse také motivují. Je to forma uznání autorovy, když jeho článek (nebo blog nebo něco dalšího) vede k debatě. Blogy bez diskusí je téměř jistota rychlého vyčerpání.
Tu poslední část o hrdosti jsem přiznám se úplně nepochopil (nebo lépe řečeno asi vůbec), jak je míněná. Možná, že z mého textu nějak nepřímo vyplývá (nezamýšleně), že to tu má být o snaze spojovat CS RPG scénu. To je pěkná meta, ale jsem realista a přijde mi dost vzdálená vize...
Autorská citace #25
9.8.2008 01:19 - Aljen
CSFR nechajme tak. Vidim v rozdeleni aj dobre aj zle. Jasne ze kym sme online tak sme spojeni aj s ISS a oddelit nas mozu len hranice v nasich hlavkach.
Kazdy pokus o urcitu centralizaciu RPG poznatkov, blogov, clankov atd vidim ako dobry (bez ohladu na to ze zdielam PKov nazor ze raz zahrat je lepsie ako 100x citat, takze by bolo lepsie sa sustredit na open gaming roznych RPG ako na propagaciu skrz net. Predsalen clovek co netusi co je RPG k tomu skor pricuchne na podruznej fantasy akcii ako na nete kde nema dovod nieco take hladat). Je pravda ze zacinat novy projekt zrejme za tu namahu nestoji, ale mne sa na tento ucel vidi lepsia forma typu wikipedia ako forma portalu. Co sa tyka nazvu domeny, tak je to proste tak (aj ked tato namietka je zrejme uplne nepodstatna) d20 invokuje konkretny system, konkretny styl hry a konkretny styl hracov (nechcem zovseobecnovat a viest debatu na tuto temu, takze ano rozni hraci hraju d20 a pod systemy ale vacsinou su skor propasivne orientovani-vyskoleni. Subjektivny nazor). To iste by som tvrdil ak by sa domena volala agon.czsk alebo indie-nond20.czsk. Urcitym sposobom to uz na mna posobi zamerane na nieco konkretne a neobjektivne len z dovodu ze sa okolo nezhromazduje najsirsia komunita a tak informacie nezaberaju cely RPG priestor. Jasne non.d20.cz (a iste tam aj ja prihodim nieco ked doprekladam) je super, ale aj tak tam chodia skor ludia zvyknuti na d20.cz ci nie? Preto skor vyzdvihujem nejaku neutralnu, jednoduchu a co sa tyka enginu univerzalnu stranku. d20 mozno prerastlo boticky, ale mozno prave preto sa mi vidi uz trochu prirozsiahle na jednoduche a rychle ziskavanie informacii. V kazdom pripade drzim palce ak sucasna snaha pomoze tomu aby si viac ludi oblubilo nas spolocny konicek.
Autorská citace #26
9.8.2008 07:26 - Rytíř
Přiznám se, že mě fascinuje ta stále se obnovující snaha o zaměření úsilí na získávání dalších dušiček pro RPG. Je to samozřejmě fajn, ale nějak mi není jasné, proč je to důležitější, než udržet lidi stávající, u toho našeho koníčka?
Zvlášť v okamžiku, kdy považujete za důležitější lidi-hráče v nejbližším okolí. Tak prostě zorganizuju pár her, naverbuju 20 lidí a do smrti mám s kým hrát, víc energie do nových hráčů nemusím vkládat.
Co jsem začal dělat web o Dnd, bylo to pro lidi, kteří už RPG hrají a mají zájem o věci, jež nemohou v nejbližším okolí získat. A pak se to rozšířilo na lidi, kteří by třeba i rádi hráli, ale nemají s kým anebo nemají zrovna kdy, ale o doupěti si rádi něco přečtou, pokecají.. tato snaha je v mých očích minimálně rovnocenná s misijní činností ;) Vyzdvihovat jedno nad druhé je nesmysl a zbytečné, krásně to koexistuje vedle sebe a doplňuje se to.
Trochu mi to připomíná situaci, kdy nově nastupující člověk má o třetinu vyšší plat než jeho dávno zaučení, zkušenější kolegové. Taky je tu jasná pozitivní diskriminace nováčků :))
Na uspokojení potřeb hráčů po informacích a kontaktu se stejně postiženými lidmi nevidím lepší médium, než je net. A ten Alnag hodnotil.
je pravda, že s tímto hodnocením, tak jak to bylo podáno, taky úplně nesouhlasím, bylo to maximálně tendenční a vyhraněné :) Ovšem globální stav něčeho je vždycky o ryze subjektivním pohledu na věc a Alnag nám chtěl tímto říct de facto jediné - nelíbí se mu to, není s tím spokojen.
Hádám nicméně, že tím neproklamoval snahu s tím něco dělat. Aspoň doufám, má(me) toho na hrbu i tak dost. :)))
Autorská citace #27
9.8.2008 09:20 - Alnag
Aljen: Hraní má svoje pro a proti. Jednak hraješ v daný čas jen s jednou malou skupinou. Takže zatímco ty za šest hodin hry oslovíš třeba pět nováčků, já za tu dobu napíšu pět článků, které budou dostupné komukoliv (to znamená řádově stovkám lidí) a ke kterým se lze vracet. Neříkám, že to je lepší způsob. Ale má to taky svoje kouzlo. A jak dobře poznamenává Rytíř, ono to není jen o tom získávat nováčky, ale i o tom stmelovat stávající hráče.
Co se domény týče - mám jedinou protinámitku. Původní doména RPGfóra se jmenovala CzechDnD (fórum). Myslíš, že se osazenstvo změnilo se změnou domény nebo spíš se doména přizpůsobila změně osazenstva? A pokud to druhé, co to potom říká o významu domény na obsah? :))
Každopádně vzato v širším smyslu, chodí na d20.cz nějaká specifická skupina? Nejspíš ano. (I když bych netvrdil, že je to skupina charakteristická tím, že hraje d20 hry). To mi ale nepřijde vyloženě jako vada. Taky si nemyslím, že zdravé prostoředí je monolitické - že má jen jeden takový "komunitní pilíř". Naopak. Myslím si, a o tom jsem chtěl psát, že "utěšená" RPG scéna by měla mít několik výrazných pilířů, které by ani neměly být všechny jako přes kopírák, naopak, každý by měl mít svou atmosféru a svou duši. Co mne znepokojuje hlavně je jejich nedostatek v mých očích. (Je to taky houby motivace, když se člověk nemá s kým trumfovat.)
Rytíř: Neboj, až takové mesiášské sklony nemám. :)
Autorská citace #28
9.8.2008 09:20 - Jerson
Rytíři, myslím že na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Jak mi jednou řekla Sathel: "Nečekej, že s tebou budou jedni lidé hrát až do smrti." My jsme se třeba za celé léto na hru sešli jednou - tři lidé ze sedmi. Klidně bych si zahrál i něco jiného, ale nemám s kým - není odkud brát, natož z čeho vybírat. Nezapomínej, že mnoh lidí žije ve městech menších než Praha.
Druhá věc je výměna zkušeností - čím víc lidí hraje ten samý systém a ten samý nebo podobný setting, tím více můžeš využít jejich zkušeností, pokud nejsi tak namyšlený, že víš a znáš všechno. A právě tyhle zkušenosti se poměrně snadno dají vyměňovat po netu.
Autorská citace #29
9.8.2008 09:29 - Alnag
Jerson píše:
"Nečekej, že s tebou budou jedni lidé hrát až do smrti."
Tak čekat bys to neměl, ale na druhou stranu není to až tak vzácné. Mám to sice z druhé ruky, ale na ENWorldu je pár lidí, kteří jak jsem pochopil hrají stále původní D&D v (plus mínus) stejném složení v jakém začali v 70. letech a ti už jsou dneska v důchodovém věku :)
Autorská citace #30
9.8.2008 11:57 - Quentin
jerson píše:
"Nečekej, že s tebou budou jedni lidé hrát až do smrti."
pokud nas nerozdeli treti svetova, nebo se neodstehujem hodne daleko, tak nevim, co primeje marka a diose, aby se mnou prestaly hrat. (ted je to 9 let, co jsme zacali)
ontopic: souhlasim s aljenem, ze d20 je zavadejici nazev a byl bych mnohem radsi, kdyby jsme se vsichni sesli na rpgforu. Ale jelikoz tohle asi nepada v uvahu, tak hold musim vydrzet chodit na obe mista (stejne jako aljen)
hrani vs clanky. Clanky jsou pro stale hrace, hrani pro novacky. Clovek se nezacne o rpg zajimat jen tak (vyjma Joea), na netu o tom ctes vetsinou, az kdyz jsi vypravec(ano, hraci sem moc nechodi). Zatimco, kdyz usporadas hru se znamyma, tak mas 50x vetsi sanci, ze se nekdo chyti.
Autorská citace #31
9.8.2008 18:19 - Jerson
Alnagu, vždycky je někdo, ke komu můžeme vzhlížet :-) Za těch 13 let co hraju jsem měl celkem nějakých pět družin, takže představa že nějaká skupina hraje třeba deset let prakticky bez změny mi přijde hodně neobvyklá (prostě závidím.)
Autorská citace #32
9.8.2008 19:51 - Alnag
Quentin píše:
hrani vs clanky. Clanky jsou pro stale hrace, hrani pro novacky. Clovek se nezacne o rpg zajimat jen tak (vyjma Joea), na netu o tom ctes vetsinou, az kdyz jsi vypravec(ano, hraci sem moc nechodi). Zatimco, kdyz usporadas hru se znamyma, tak mas 50x vetsi sanci, ze se nekdo chyti.
Jasně, že články jsou pro lidi, kteří již hrají. Teď zpětně přemýšlím, kde se v téhle diskusi vůbec vzala myšlenka, že by to mělo být nějak jinak, ale nemůžu se toho nějak dohledat. Není samozřejmě nic špatného na tom hledat nové rekruty, ale nepřijde vám stejně cenné prostě upevňovat stávající (teď použiju to zlé slovo :)) scénu? Mně jo.
Ještě bych se zastavil u toho, že na net (tedy zřejmě na RPG weby) chodí jenom vypravěči. To se mi taky úplně nezdá. Je fakt, že vypravěč je obvykle v herní skupině ta nejvíc do věci zažraná osoba (a taky má nejvíc důvodů to dál pitvat, protože jeho investice do hry je obvykle největší). Ale pokud mohu soudit podle toho, které lidi znám, tak sem chodí i spousta hráčů (nebo lidí co převážně hrají a málo GMují). Ono asi taky závisí na tom, o čem je náplň toho kterého webu. Čím víc je to o tom, jak vést hru tím spíš to bude zajímat jenom vypravěče. Problém je v tom, s čím oslovit hráče... co je zajímá. A když děláš web o tom, budeš mít (řekl bych) větší podíl hráčského čtenářstva. Je to trochu sebenaplňující se proroctví.
Autorská citace #33
9.8.2008 22:26 - Rytíř
Jerson píše:
Rytíři, myslím že na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Jak mi jednou řekla Sathel: "Nečekej, že s tebou budou jedni lidé hrát až do smrti." My jsme se třeba za celé léto na hru sešli jednou - tři lidé ze sedmi. Klidně bych si zahrál i něco jiného, ale nemám s kým - není odkud brát, natož z čeho vybírat. Nezapomínej, že mnoho lidí žije ve městech menších než Praha.
Vzhledem k tomu, odkud pocházím a kde teď bydlím, nepochybuj o tom, že na menší města nezapomínám! :) Ale asi máme fakt odlišné zkušenosti a tím pádem jiné závěry, co je třeba. Co vyšlo Drd 1.0, tak hrajeme spolu s první a v podstatě jedinou družinou; tvrdé jádro tvořili tři hráči, pak se přidal čtvrtý, aby pak jeden v nedávné době odpadl. A baví nás to pořád a velmi, i když to k sobě máme fakt daleko. Nemyslím si, že bysme s hraním v dohledné době přestali, spíš naopak. :)
Al je to i o tom, co se ještě považuje za herní skupinu a co ne. my třeba naživo s klukama hráli naposled snad před rokem a kousek. A přitom si nemyslím, že bysme přestali hrát a že bych si musel shánět novou družinu.. prostě se nedaří se sejít, ale víme všichni, že se to dřív nebo pozdějš povede a těšíme se na to.. :)
Jinak já rozhodně taky nezatracoval rekrutování, jen jsem nesouhlasil s názorem Aljena, že
Aljen píše:
Pocet publikovanych materialov na nete este o scene vela nevravi, pocet kazdorocne dlhodobo zRPGckovanych novacikov je podla mna podstatnejsi, kedze tym sa komunita rozrasta ;)
Chceme-li totiž mít o čem debatovat, je třeba nejen lidi získat, ale taky je u toho udržet - kdybych se netočil věčně kolem Dnd tady na našem webu, nevím, jestli bych po roce bez hraní ještě byl tak dychtivý do pokračování.. možná ne.
Autorská citace #34
9.8.2008 22:55 - Jerson
Nabízet stálým hráčům po čase něco nového je jeden z důvodů, proč vlastně na kvůli RPG chodím na net. Děalt dobrodružství je fajn, ale po roce nebo dvou se začnu opakovat a potřebuju nové nápady, trochu změnit styl nebo případně i hru, aby to hráče zase hodně bavilo (i když pochopitelně schopnost vést hru dělá víc)
S tím že na net chodí převážně Vypravěči - myslím že jo, rozhodně je na netu poměr obrácený než ve skupinách, víc Vypravěčů a méně hráčů. I když to je určitě tím, že hráči mají často pořád zažito, že hru připravuje Vypravěč a všechny prvky mimo postavu do ní taky vnáší jen on. A postavu vymýšlí hráč, tak co by na netu hledal, že.
Autorská citace #35
14.8.2008 17:43 - sirien
Peekay: ad2 - překlady sou super věc a rozhodně je stojí za to podporovat jak se dá. Na druhou stranu má Alnag pravdu v jedné věci kterou očividně přehlížíš a kterou zmínil Jerson - jsou nanic, když se k nim člověk nedostane.
Neustále se, osobně i online, setkávám s nováčky, kteří chtějí poradit se hrou, výběrem systému nebo se chtějí dostat k něčemu novému a nevědí kde to najdou, dokonce i když se známe z/se mě ptají na portálu, na kterém se překlady přímo nacházejí (RPG F). Překlad který se nedostane k lidem je zbytečná práce. Slovenské překlady sice můžou být rozjeté, ale... kde jsou? kolik lidí o nich ví? (a, ehm, annun je hezkej portál, ale není to místo které najde člověk pídící se po překladu, navíc jak není tematicky vyhraněný tak se to v něm pro laika nehledá až tak dobře - ostatně ne tak silně, ale obdobně to platí i o RPG F)
Ad ČSFR a dělení komunit: Nevím, v dnešní době jsem si nevšiml toho že by se mí přátelé a přátelé mých přátel nějak omezovali co do národních hranic, minimálně v EU... natož ČR/SR. Sakra od začátku stačila k přejezdu hranic občanka, nikdo to nehrotil a doteď nehrotí...
Ad Drakkar: Nemůžu popřít že ten časopis funguje. Problém vidím v kvalitě - nebudu nic nalhávat, podle mě je dost špatná. Otázka pak zní - nemá smysl dělat menší rozsah s lepším sdělením, než velký rozsah se špatným sdělením? To je jen k zamyšlení, pokud vím tak o drakkaru tu je diskuse jinde.
Autorská citace #36
14.8.2008 17:56 - unknown
K prekladom: toto sme riesili chvilu s Corvusom, ze ako dalej. Podla mna uz nadchadza cas prejst do ich propagacie. Lebo skutocne, mnoho ludi o prekladoch ani netusi a to kvoli neexistujucej reklame.
Co sa tyka novacikov: myslim, ze stale plati pravidlo, ze RPG sa siri nakazou. Teda, ze asi kazdy z hracov sa k RPG dostal tak, ze to niekde videl hrat a web ho potom len ponavigoval k tomu, aby ziskal o tom dalsie informacie.
A paradoxne sa stalo, ze sa zjavili novacikovia, ktori chceli hrat RPG silou mocou, ale nebolo im co ponuknut (na Annune sa raz zjavili nejake mlade baby z Oravy). Resp. jedina dostupna vec bolo Draci Doupe.
--------- Co sa tyka samotneho clanku - so samotnou premisou suhlasim. Kopa projektov funguje presne na tom style, ze po mesiaci nadsenie opadne a projekt bud umrie hned alebo v je v permanentnej agonii.
Trosku ale nechapem ten negativisticky postoj, ktory mi ten clanok dal. Myslim, ze v kazdej oblasti je mozne najst projekty, ktore prisli s velkym rachotom a ambiciami a potom zomreli a skritizovat ich za to, ze ich nenaplnili. Ale neviem ci prave takato kritika niecomu napomoze. Ti co su v komunite, o tom "biednom" stave vedia a ti co su mimo... no tych netreba znechucovat ;-) Cize ovela radsej by som videl pozitivisticky naladeny clanok ako masovu kritiku.
Ci chvalit d20ku nie je mozne a RPGforum je "persona" non grata?
Autorská citace #37
14.8.2008 20:25 - Alnag
Uknown: Nu jsem na tu propagaci zvědav. Souhlasím s tvrzením, že RPG se šíří pomocí virálního marketingu, ale jak už tady poznamenal leckdo přede mnou. Nejde jenom o šíření. Jde o stabilizaci. A tenhle "blog" byl přesně o tom... S někým si zahraješ a on řekne "Super, kde se o tom můžu dozvědět víc?" Co mu povíš?
Scéna prostě není jen o nováčcích. Živě si vzpomínám na situaci asi před třemi roky, kdy se řešilo přesně totéž. Jak být co nejvíc "newbie-friendly". Jde o to, nevylít s vaničkou i dítě a myslet i na lidi, kteří už třeba hrají a hrají dlouho.
K tomu, že jediné dostupné je Dračí doupě. To ovšem pouze překlady nezmění. Síla každého RPG je dána jeho dostupností (ve smyslu že ho seženeš a že mu rozumíš, tedy například že je v překladu), ale zároveň je dána i jeho sociální sítí (že ho někdo hraje, někdo o něm debatí atd.) Čímž se vracím zpět k tématu... jestliže chcete něčeho reálně dosáhnout tak překlady prostě nestačí!
K blogu! Problém je, že v oblasti RPG je takových projektů nebezpečně mnoho. Kdybych mluvil o desítkách, které jsem znal, tak to není nadsázka. Pokud mají ty projekty takovou mortalitu, jakou si z mého pozorování myslím, že mají, pak jsem přesvědčen, že je potřeba s tím také něco dělat. A pokud se s tím má něco dělat, pak je analýza reálného stavu základním předpokladem. Pozitivně laděný blog lze psát, je-li o čem. Není-li o čem, pak si to nebudu vymýšlet, k čemu by to bylo?
D20 je super. Ale to nemusím psát. To vědí všichni, co sem chodí. Co se týče RPGfóra, mohl bych se vyjádřit k jeho stavu před dvěma roky, kdy jsem ho ještě sledoval pravidelně. Jednak by to ale nebyl hezký blog (umím být daleko negativnější) a za druhé v tom nevidím po dvou letech smysl. Rozhodl jsem se nekomentovat, něco o čem vím spíš zprostředkovaně než z první ruky a zřetelně jsem to i napsal. Nevím, jak víc korektně se k tomu dá přistoupit.
Co s tím je námětem mého dalšího blogu, ale myslím, že jednoduché poselství se dá vyvodit už teď. Neukonsněte si víc, než zvládnete. Spojte síly. Je jedno jestli s d20.cz, hrynahrdiny.cz, rpg.sk nebo co já vím dracidoupe.cz Ale pomáhejte budovat věci, které už fungují (nebo by mohly fungovat) a dál už to netříštěte.
Autorská citace #38
14.8.2008 20:31 - Jerson
Siriene, mrkni na opslední číslo Drakkaru - tomu jsem fakt neměl co vytknout.
Pro pisatele předchozího příspěvku - popravdě, když vidím jak někdo někde rozjíždí opět nový projekt, který nejspíše nedotáhne do konce, i když teď překypuje nadšením, raději mu šlapu na prsty a vrtím hlavou (tedy virtuálně) a předhazuji podobné projekty, které padly, v lepším případě podobné projekty, do kterých by dotyčný mohl dvou energii upřít. Jenže pak mi dva tři lidé řeknou "co do toho kecáš, když ho to baví" a dotyčný projekt nechávám plavat - za dva týdny nebo dva měsíce dotyčný stejně odpadne. Jenže má o negativní zkušenost víc, i když příště možná opět rozjede projekt, o kterém si myslí, že se uchytí, ale který prakticky nikoho nezajímá.
No a pokud jde o překlady - proč není někde jedna jediná stránka s abecedně seřazenými překlady všech her, které jsou k dispozici? Nejlépe nazvaná "překlady RPG".
Autorská citace #39
14.8.2008 20:51 - Alnag
Jerson píše:
No a pokud jde o překlady - proč není někde jedna jediná stránka s abecedně seřazenými překlady všech her, které jsou k dispozici? Nejlépe nazvaná "překlady RPG".
Ono by stačilo, kdyby existovala stránka s kompletním přehledem, kde je najít. Upřímně řečeno jsem o takovém "rozcestníku" uvažoval, ale pak jsem to zavrhnul, protože jsem si (možná paranoidně) představil, že by se to nesetkalo s pochopením...
Autorská citace #40
15.8.2008 00:26 - Aljen
Preco by sa nieco podobne nedalo spravit na RPGpedii kde moze pristupit ktokolvek. Z tohoto gamerskeho pohladu si nemyslim ze mas tak celkom pravdu. Pozerat sa na RPG scenu okuliarmi uverejnenych clankov je podla mna kratkozrake (napriek okuliarom) a hodne jednostranne. Ano rozsirovanie informacii je naozaj chvalyhodne, dolezite a utuzovanie RPG povedomia veteranom tiez (ti su ale podla mna z velkej miery informacne utuzeni uz dost a socialne ich clankom neutuzis). Nemyslim si ze mas potuchy o slovenskej scene - teda aspon si sa nepochvalil (nesledujem d20 casto takze sa mozno mylim) ze by si tu bol a hral s ludmi. Nazor ze ludi treba nielen ziskavat ale ziskanych aj udrzat (cize nehovorime o veteranoch, priznajme ze straty medzi veteranmi su minimalne a ak su tak obvykle bud kvoli vonkajsim veciam (rodina a ine problemy) alebo ze su znudeni z toho isteho stylu hrania ktory hraju roky - to ziadny clanok alebo blog nezmeni. Ina skupina alebo system to zmenia skor. Ano tieto veci najdu na internete, ale vzdy je to v konecnom dosledku o ludoch co s tebou hraju a ci sa nudia/nenudia rovnako ako dotycny jedinec) je relevantny. Ale udrzat ich tym ze im dam linku na nejake clanky prelozene z netu (ktore novacik nebude ani moc chapat) alebo na rady a riesenia situacii s ktorymi sa ani nestretol je chabe. Radsej sa s nim budem snazit hrat co najviac nech vidi dotycny rozne typy RPG hry a moze sa spytat priamo co ho zaujima ak ho to naozaj zaujima.
Autorská citace #41
15.8.2008 00:46 - Alnag
Aljen: Na RPGpedii se to samozřejmě udělat dá, točí se to ale okolo téže otázky jako všechno. Otázka zní... je RPGpedie ještě živý projekt, do kterého má smysl investovat čas a úsilí? Já to nevím. A tak se ptám.
Co se týče toho "informačního utužování" zběhlejších hráčů, tak se mi zdá, že jsi tak nějak přeskočil mezi "newbie" který neví nic (a články mu tudíž nejsou k ničemu) k "veterán" co ví všechno (a články mu tudíž k ničemu nejsou). Navíc to není jen o článcích, to je o provázané informačně-sociální síti. Teď taky nejsem v článku, ale v diskusi k blogu (a stejně tak můžeš diskutovat k článku, to je to sociálno a článek je námět).
Povědomí o slovenské scéně... vždycky to záleží na úhlu pohledu. Mám nebo nemám povědomí o americké politice, když jsem si v životě nepotřásl rukou s prezidentem USA? Všimni si, že se bavím o scéně tak, jak se projevuje "online". Oprav mne jestli se mýlím, ale kromě subfóra na annun.sk, slovensko-českého rpg.sk je ještě nějaký online projekt, který mi unikl? Rád si doplním, co mi chybí...
S tím závěrem bych už polemizoval poměrně značně. Možná, že jsou to jen takové řeči, ale slyšel jsem z více než jedněch úst, že někdo si udržel zájem v kritickém období (kdy třeba neměl s kým hrát) tím, že si právě četl články, psal do diskusí atd. A pak se zase našel. Ostatně je to jednoduché. Pokud si myslíš, že psaní článků, diskutování atd. je vlastně k ničemu což (oprav mne, pokud se mýlím) nepřímo tvůj příspěvek naznačuje, můžeš dělat to, co ty myslíš, že je ku prospěchu věci. Tedy víc hrát.
Snad se nebudeš zlobit, když zůstanu u svého přesvědčení, že činnost, kterou dělám má také svou hodnotu a budu ji dělat i nadále. ;)
Autorská citace #42
15.8.2008 00:58 - Aljen
Nie nie. Veteran sa u mna rovna cloveku ktory vie kde najde co hlada(plus nejake tie skusenosti ;)). Ano ani ja okrem annunu nepoznam sirsi slovensky online zdroj RPG informacii. Nevidim to ako velky problem. Clovek ktory sa dozvie ze nieco ako RPG existuje, zahra si daco a chyti ho to, tak vie co hladat aj online (a trebars sa napoji na nejaku skupinu ci forum) Vidi sa mi ze ten prvotny naborovy aspekt je najdolezitejsi.
Hej mas pravdu v tom ze ked je clovek out z realneho hrania tak ho clanky a diskusie mozu podrzat, cize to ma aj pre neho velky zmysel. Nevsimol som si ze by som nejak odsudil online RPG aktivitu ci uz d20, RPGF ci annun sekciu. Jasne ze ich plne podporujem a som rad za kazdy prelozeny ci vlastny clanok, material alebo system ktory ma co dat (zabomysie vojny mam naozaj v pazi, pretoze prave tie rozdeluju uz zavedenu RPG komunitu-scenu). Len hovorim ze stav sceny sa neda merat podla online situacie. Realne hranie, RPG akcie a snaha o nabor novacikov podla mna tiez nieco hovori. Ak by sme trcali vsetci na forach, navzajom sa hadali o definiciach pojmov a spominali na stare zlate casy ... to by bol upadok v mojom ponati.
Autorská citace #43
15.8.2008 01:10 - sirien
píše:
Ano ani ja okrem annunu nepoznam sirsi slovensky online zdroj RPG informacii.
Eh, nechci se nikoho dotknout, annun je docela dobré fórum, sem tam se kolem něj mihnu, ale co se RPG týče... tak nic moc úchvatnýho.
ad články - člověk který má zájem můe z článků zjistit strašně moc. Ze správných článků od dobrých autorů. Třeba mě čtení článků hodně posunulo... neříkám, že to bylo to jediné - stejně tak to bylo (hlavně) hraní a zkoušení nových věcí které mě při hře napadly, bylo to čtení nových systémů, byly to hodiny, hodiny a hodiny rozhovorů s lidmi zkušenějšími, stejně zkušenými ale i s lidmi méně zkušenými (vysvětlováním si člověk sám spoustu věcí ujasní) - ale články v tom měly také svou úlohu a rozhodně úlohu velkou. A nejsem sám o kom vím, že mu články hodně pomohly.
Autorská citace #44
15.8.2008 08:52 - Fritzs
sirien píše:
Ze správných článků od dobrých autorů.
Neodolám a rýpnu si... jak poznám, že tendle autor, nebo článek je ten správný...?
Autorská citace #45
15.8.2008 09:00 - Quentin
fritzs: citem; veskera teorie je totiz jen pojmenovavani veci, ktere uz tak jako tak pouzivas, jen ne cilene. Dobry clanek poznas.
Autorská citace #46
15.8.2008 12:50 - sirien
řekl bych to asi trochu jinak, ale víceméně tak jak řekl Quentin
Autorská citace #47
15.8.2008 14:07 - alef0
Ten prekladovy anonym som bol ja.
Preklady vidim ako perspektivu, dalsiu moznost, dalsi kusok do skladacky. Urcite si nemyslim, ze to spasi celu RPG scenu a po nej bude svet ruzovejsi a optimistickejsi a nastane v nej mier a laska. Cize naozaj, len preklady nestacia, tak ako nestacia len clanky alebo nestaci len chodievat po conoch a pasivne propagovat. Ale ak sa robi aj jedno, aj druhe, aj tretie, tak spolocne nastane synergicky efekt. Rovnako si velmi cenim ludi, ktori robia akekolvek aktivity, ktore generuju zmysluplny obsah - ci uz predovsetkym, hraju, pisu clanky, alebo prekladaju.
K tomu vyberu: ak je na vyber jedina moznost, tak tazko robit nejake rozhodnutia. Ale ak je uz _moznost_ v podobe prekladov, novych RPG, tak sa da porovnavat, zvazovat, studovat, ziskavat prehlad atd. atd.
K mrtvym projektom: co sa s tym da robit? Bud kuvikat / sejčkovat, trieskat autora po hlave, vysluzit si za to nadavku "hnidopich" a potom radostne sledovat ako sa projekt ruti do zahuby. Alebo je aj nejaka ina moznost?
Osobne vidim problem s tymi prehnanymi ocakavanami. Projekty, ktore boli uspesne neboli zalozene na HRRRR NA NE style, ale na ziadnych ambiciach a ocakavaniach a preciznej a pravidelnej praci (taka d20.cz je priklad preciznej prace.). A mrtve projekty su tie, ktore si dali za ciel zvrhnut D&D z tronu, zapudit Dracak, zjednotit RPG komunitu, spasit Afriku, nakrmit AIDS a podobne a samozrejme, ze sa nedokoncili, lebo autori zistili, ze sa im nechce, alebo ze nie je sanca to dosiahnut.
Autorská citace #48
15.8.2008 14:34 - Alnag
Alef0 píše:
K tomu vyberu: ak je na vyber jedina moznost, tak tazko robit nejake rozhodnutia. Ale ak je uz _moznost_ v podobe prekladov, novych RPG, tak sa da porovnavat, zvazovat, studovat, ziskavat prehlad atd. atd.
Jasně. Otázka je, jestli to běžný newbie RPG hráč dělá... Vidím dvě varianty - buď sáhne po tom, co zná (což je obvykle nejprofláklejší značka) nebo dá na radu někoho jiného. Tak či tak, výběr je to velmi omezený (buď jeho znalostí nebo doporučením nějaké autority). Abychom se nebavili jen tak obecně, jak si běžný "hráč" vybírá PC hry? Přijde do samoobsluhy a podívá se, co tam mají na stojánku nebo slyší, že zrovna valí nějaká hitovka. Do stádia porovnávání, zvažování, studování atd. se dostaneš IMO až ve chvíli, kdy jsi tím hobby hlouběji pohlcen...
Autorská citace #49
15.8.2008 14:56 - alef0
Myslim, ze bezny newbie RPG hra to, co pozna alebo co mu bolo ukazane a paci sa mu to. Cize ak mu niekto ukaze Draci Doupe, bude hrat Draci Doupe. Ak mu niekto ukaze Shadowrun, bude hrat Shadowrun. Ak mu niekto ukaze Stin mece, bude hrat Stin mece. (A kazdu z tych hier bude mozno branit dovtedy, kym neziska nadhlad)
To je presne tak, ze on zacne porovnavat az vo chvili, ked ziska nadhlad. Cize mas pravdu, ze hra sa to, o com vie, ze je cool a ze ho to bude bavit.
Autorská citace #50
15.8.2008 14:59 - Andros
Alnag píše:
je RPGpedie ještě živý projekt, do kterého má smysl investovat čas a úsilí?
Podľa toho, kto určuje "živosť" projektu. Po technickej stránke je problém, pretože ľudí, ktorí RPGPediu vyvíjajú, je proste málo. Sám som napísal pár patchov a preto nemôžem povedať nič iné ako: RPGPedia je open-source, Python je easy, prečo nepomôžete?
Ak ide o článkotvornú činnosť, tak to je predsa len záležitosťou komunity (o problém reklamy tu IMHO nejde, aj keď...). Skoro o každej internetovej komunite platí, že pasívnych užívateľov je omnoho viac ako tých aktívnych: nedostatok motivácie niečo vytvoriť pre komunitu? Nedostatok reakcií, (kladnej) kritiky? Je práve česko-slovenská RPG komunita tá pravá, pre ktorú niečo vytvoriť? Alebo radšej písať články pre miestny klub záhradkárov, ktorí nie sú až takí nároční a aspoň občas prejavia nejakú tú vďaku?
Ad RPGPlanet celkovo: Áno, je pravda, že tento projekt má veľké ciele, ktoré bude veľmi ťažké dosiahnuť. Vývoj (opäť) krachuje na nedostatku pracovnej sily, Almad má kopu (možno až príliš veľa) nápadov, no vzhľadom k tomu, že je pracujúci človek a možno už stráca pôvodné nadšenie, napredovanie pomaly ustŕňa až mizne. Ale čím to je? Opäť pasivitou členov komunity, ktorých aktivita by to mohla celé rozhýbať? Alebo blogpostmi, ktoré hovoria "RPGPlanet a spol. sú mŕtve, ak im náhodou aj chcete pomôcť, kašlite radšej na to"? Samozrejme, autori takýchto blogpostov sa môžu skrývať za definície blogu ako literárnych útvarov, každý si o nich však pomyslí svoje...
Jeden z dôvodov pre vznik RPGPlanet bolo tiež už spomínané zacelenie / zastrešenie rozdrobenej komunity. No vzhľadom k tomu, že ľudia sú strašní egohoniči, tak si radšej vytvoria vlastný web, ktorý jediný bude iste ten pravý pre zastrešenie. A uvedomujú si snáď tí "zjednocovači", že práve takýmto správaním sa scéna ešte viac štrbí, potenciál sa mrhá, motivácia sa stráca? A aj kvôli takýmto ľuďom sa na RPGPlanet toľko čaká...
Autorská citace #51
15.8.2008 15:22 - Quentin
andros píše:
RPGPedia je open-source, Python je easy, prečo nepomôžete?
Ja hraju rpg; hraju s co nejvice lidma; hraju 2-3x tydne; jsem aktivni na d20 a rpgforu; a ty rikas, ze nepomaham? jen proto, ze nejsem programator, tak jsem odepsanej. ne dekuji. To budu radsi bez rpgplanet.
(to je spravne prehnana reakce, ze? :D)
Autorská citace #52
15.8.2008 15:47 - alef0
Ono tiez mam pocit, ze casto ludia nevedia, ako konkretne mozu pomoct alebo nie su dostatocne motivovani. Napr. nie kazdy ma naladu / volu / skusenosti pisat clanky. Takisto nie kazdy je kvalifikovany koder a ak je, tak ma vacsinou ine starosti ako po 8ke v praci este kodit. A su aj ludia, ktori nie su motivovani hrat.
Napr. otvorene povedane, mne konkretne RPGPedia uz v case spekulacii o jej vzniku prisla ako priklad projektu, ktory mal povodne obrovske ambicie, ale stal na jedinom cloveku. Ten napriek vsetkemu herkulovskemu usiliu nema v silach to udrzat a naplnit povodne ambicie a preto sa moze ten projekt zdat ako mrtvy. (Co neznamena ako kritika autora, pretoze naozaj toho spravil strasne vela.)
Ono ale ist do projektu s tym, ze sa autor spolahne na to, ze sa zjavi masa ludi, ktora bude generovat obsah / kod / data, je podla mna dost nerealisticke. A ak sa clovek pyta na to, ze kde ti ludia su, je asi lepsie sa spytat "preco by mi ti ludia mali venovat tu energiu?". Konkretne, pre mna su vyroky typu "vsak je to easy, pridajte sa" na takej pozicii, ze ak by som bol motivovany RPGPedii (alebo inemu projektu) pomoct, tak sa aj ten Python naucim. Ale ak nemam motivaciu, tak ma nepresvedci asi nic.
Vizia zjednotenej komunity na jednom pravom serveri je vec, ktora sa nikdy nestane. Samozrejme, ze clovek moze brblat, frflat, kydat na ludi neschopnych sa zjednotit. Ja som to robil casto, ale potom som zistil, ze to nema zmysel. Nech si ludia zalozia aj 5 vlastnych serverov. Ono ich trh a popularita vytriedi.
Co je dvojsecna zbran pri kuvikani nad stavom: je tazke vediet, ci cloveku so super napadom realisticky predlozit uskalia, ktore ho cakaju, ale mozu ho demotivovat a znechutit.
----------------------------------------------------------
Inak mi napada otazka: ked uz hodnotime neuspesne projekty, co takto napisat nieco o tych uspesnych? Nieco ako P.R. balicek pre media?
Autorská citace #53
15.8.2008 17:22 - Alnag
Andros: S RPGpedií je podle mně zásadní problém v tom, že došlo k zaměnění nástroje za cíl. Oprav mne, jestli se mýlím, ale mám za to, že cílem RPGpedie je vytvořit encyklopedii RPG. Přesto je energie vyvinuta maximálně (pokud mohu soudit) do vytvoření jejího rozhraní (viz i tvoje odpověď Python je easy). To je podle mně fatální chyba (na které klopýtá spousta projektů). Dobrý nástroj je fajn, ale v drtivé většině už ho někdo vytvořil před vámi. Když chci stavět barák, nezačnu tím, že si budu vyrábět vlastnoruční kladivo, aby mi dobře padlo do ruky. (Teda můžu tak začít, ale nejspíš pak ten barák nikdy nepostavím...)
Speciálně u RPGpedie mi vždycky vrtalo hlavou, proč se prostě nenainstaluje nějaká existující wiki technologie a čas a úsilí se neinvestuje do vytvoření nějakého balíku "hesel", které by dost motivující na další práci. (Nemluvě o tom, proč to rovnou necpat do české wikipedie, ale to je zase další kapitola).
Ano, jistě pasivních uživatelů je víc než aktivních. Když tuhle poučku známe, proč s ní tedy nepracujeme, tak abychom ji nějak zužitkovali?
Ta druhá část o RPGplanet je ryze emotivní a jde v ní v podstatě o přesunutí viny. Almad je předpokládám svéprávná bytost schopná samostatného kritického úsudku. Pokud dobře nevyhodnotil svoje možnosti nebo očekával větší aplaus (otázka je za co přesně, protože zatím jsem toho osobně moc neviděl), tak prostě udělal chybu. Řešení podle mého soudu není o tom mlčet a nechat problém vyhnít, řešení je ten problém pojmenovat a řešit ho. RPGplanet nemusí být ztracená ve chvíli, kdy se sníží aspirace, stanoví se reálné cíle a začne se na nich dělat. Pokud se dál budeme krmit utopií, že jednou přijde něco výjimečného, tak se obávám, že to je přesně ten stav, kdy můžeme konstatovat rigor mortis.
Alef: PR balíček pro média říkáš? Teď je otázka, jestli bychom se shodli na tom, které projekty jsou úspěšné. Podle mého soudu je to dost (přílíš!) krátký seznam... ale jak říkám, možná mi něco uniká. Které bys tedy navrhoval?
Autorská citace #54
15.8.2008 18:30 - Element_Lead
Ja teda az takovy prehled nemam kdo za co muze, ale co ja vim Almad ma na triku dracidoupe.cz coz je stranka kde stovky lidi zacinaly s rpg a podle me je to nejuspesnejsi projekt. "ceske rpg sceny" Mnoho desitek lidi tam pravidelne prispiva svymi dilky do drd a nutno rict ze kvalita je ohromne posunuta nahoru a ctyr-petihvezdickove prispevky byvaji zpravidla opravu inspirativni a vychytane po vsech strankach. Ja to uz delsi dobu (par let) nesleduji co se tam deje, ale myslim si ze minimalne za todle Almad zaslouzi aplaus do konce zivota. :) Vim ze navstevnost je z velke miry zalozena na monopolu drd u nas, ale presto v tamni putyce je spousta stolu venovanych ciste rpg, kde se da najit spousta materialu pro hru, ktere jsou prenositelne a nezalezi na systemu v jakem se hraje.
Autorská citace #55
15.8.2008 19:16 - Andros
Quentin: vybrali ste si akurát prvý odstavec, ktorý riešil technickú stránku. Pomôcť môžete stále, viď napr. zoznam "wanted" článkov. A osobne sa mi zdá, že autor tohoto blogpostu práve takých ľudí ako vy považuje za "neužitočných", pretože ich aktivita je pre internetovú RPG komunitu neviditeľná -- tj. "nepomáhate".
alef0:
alef0 píše:
mne konkretne RPGPedia uz v case spekulacii o jej vzniku prisla ako priklad projektu, ktory mal povodne obrovske ambicie
RPGPedia má ciele ešte celkom v norme.
alef0 píše:
(RPGPedia) ale stal(a) na jedinom cloveku
Tým ste si istý? Lebo mne sa zdá, že už len v tom zozname vývojárov je viac ako jeden človek.
alef0 píše:
Ono ale ist do projektu s tym, ze sa autor spolahne na to, ze sa zjavi masa ludi, ktora bude generovat obsah / kod / data, je podla mna dost nerealisticke.
Nič také som predsa nespomínal. IMHO je rozdiel "pomôcť" a "urobiť všetku prácu za iného". Mne išlo o to poukázať na to, že si nemyslím, že cz/sk RPG komunita je v stave, že dokáže niečo ako celok vyprodukovať. Väčšina členov teda iba prijíma, bez akéhokoľvek hodnotného vstupu. Tým pádom je iba kritizovať blogpostami cudzie projekty absolútne bezpredmetné, ak nie škodlivé.
alef0 píše:
Ale ak nemam motivaciu, tak ma nepresvedci asi nic.
No veď práve. A články, ehm, blogposty ako sú tento by na motivácií (aspoň mne) príliš nepridali.
alef0 píše:
Vizia zjednotenej komunity na jednom pravom serveri je vec, ktora sa nikdy nestane.
To je mi jasné. Ibaže ak ľudia nemajú, resp. nevedia o možnostiach priestoru, v rámci ktorého sa môžu prezentovať, tak budú hľadať nejaké iné čo najlacnejšie, napriek tomu, že na nich ich blog, web, etc. zapadne (kvôli nedostatku reakcií, čitateľskej základni, atp.).
+ Almad na svojich serveroch momentálne (AFAIK) hostuje dracidoupe.cz, RPG Fórum a RPG Planet (vrátane podprojektov), čo je celkom slušná základňa. IIRC, keď bol annun.sk v hostingovej kríze, tak ponúkol služby aj tam.
alef0 píše:
Takisto nie kazdy je kvalifikovany koder
Slabý argument. Odkiaľ je, že Almad prijíma iba ľudí typu Guido van Rossum? Mám 16 rokov, keď dokážem niečo (akože) použiteľné spackať ja, tak snáď hocikto.
Alnag:
Alnag píše:
Oprav mne, jestli se mýlím, ale mám za to, že cílem RPGpedie je vytvořit encyklopedii RPG.
Vidím to tak, že cieľom sú obidve varianty (aj nástroj, aj hodnotný zdroj info o RPG *pre hráčov RPG*). Vzhľadom k tomu, že Almad je programátor, tak to poňal aj ako ďalší zo svojich OSS projektov. Nič to však nemení na fakte, že obsah prostredkovaný na RPGPedií je dôležitý a Almad tiež ho vcelku hojne rozširuje.
Alnag píše:
Speciálně u RPGpedie mi vždycky vrtalo hlavou, proč se prostě nenainstaluje nějaká existující wiki technologie
Presné dôvody neviem, no skúsim zodpovedať (dúfam, že nebudem zavádzať): Almadovi sa totiž existujúce wiki systémy (stavím sa, že ste pri písaní otázky mali na mysli MediaWiki) zdali užívateľsky neprívetivé a preto sa rozhodol vytvoriť niečo sám, čo by bolo užívateľovi bližšie (vznikalo by to v prostredí, v ktorom by sa to aj používalo) a mohli by sa tam využiť i "zavrhované" veci ako vyskakovacie okienka umožňujúce rýchlu editáciu, etc.
Táto otázka sa mi zdá však zbytočná kvôli tomu, že ste naznačili, či sa oplatí *vôbec* na RPGPediu prispievať (kvôli tomu, či by to niekto čítal, niekomu by to pomohlo), nie či sa na ňu oplatí prispievať kvôli nekvalitnosti systému. Zdá sa vám momentálne nasadená verzia RPGPedie nekvalitná / nepoužiteľná? Myslíte si, že by bolo lepšie, keby bola RPGPedia vypustená neskôr, no viac vybavená?
Alnag píše:
stanoví se reálné cíle a začne se na nich dělat
Na RPGPlanet sa pracuje. Dobrý kec, čo? Osobne sa mi zdá (áno, opäť tá moja emotívnosť), že sa *zbytočne* navážate do cudzích záležitostí. Zdá sa vám RPGPlanéta mŕtva? OK, tak my si ju budeme písať a možno ju niekedy vypustíme. Môže byť?
Alnag píše:
Alef: PR balíček pro média říkáš? Teď je otázka, jestli bychom se shodli na tom, které projekty jsou úspěšné.
Veď je to *Váš* blog, prečo by ste sa mali s niekým zhodnúť? :-P
Mimochodom, prečo sa v blogposte obmedzujete iba na internetové projekty?
P.S.: Neberte prosím moje vyhlásenia nijak oficiálne, Almad je momentálne v Nórsku, vyjadrí sa, keď sa vráti, čo je IIRC v septembri.
P.P.S.: Uznávam, že moja technická odbočka bola viac na škodu ako na dobro veci. Ak by to bolo možné, poprosil by som, aby ste sa jej venovali čo najmenej. Ďakujem.
Autorská citace #56
15.8.2008 19:53 - Alnag
Andros píše:
osobne sa mi zdá, že autor tohoto blogpostu práve takých ľudí ako vy považuje za "neužitočných", pretože ich aktivita je pre internetovú RPG komunitu neviditeľná -- tj. "nepomáhate".
A autor asi taky trpí nějakou krizí identity, když sám na RPGpedii nějaká hesla psal, že? Nebo nevím, jak jsi to myslel, ale možná bude lepší, když se budeš držet toho, co jsem řekl a ne to co si myslíš, že si myslím... ;-)
Andros píše:
Táto otázka sa mi zdá však zbytočná kvôli tomu, že ste naznačili, či sa oplatí *vôbec* na RPGPediu prispievať (kvôli tomu, či by to niekto čítal, niekomu by to pomohlo), nie či sa na ňu oplatí prispievať kvôli nekvalitnosti systému. Zdá sa vám momentálne nasadená verzia RPGPedie nekvalitná / nepoužiteľná? Myslíte si, že by bolo lepšie, keby bola RPGPedia vypustená neskôr, no viac vybavená?
Zdá se mi, že přinejmenším při pohledu zpět bylo nasazení RPGpedie nešťastné, protože očekávání, které vzbuzovala (alespoň ve mně) nebyly naplněny a tenhle první dojem se bude asi těžko měnit. Pokud si vzpomínám, měl jsem systematicky problémy se nalogovat, psát a editovat, s funkčností odkazů atd. Tahle frustrující zkušenost mne vyléčila z toho, abych tam dál psal. MediaWiki je alespoň ošetřená a funguje...
Autorská citace #57
15.8.2008 20:14 - alef0
Andros, predovsetkym nechcem, aby reakcie vysli ako navazanie sa do RPGPedie a jej zadupanie pod zem. To co som prezentoval a mohlo vyzniet ako kritika, je moj skromny dojem (mozno mylny). Cize este raz: netreba to vnimat ako najazd hordy nepriatelov na Almada a jeho dielo.
Co sa tyka zamerania a splnenia cielov, to vie asi Almad najlepsie, ci sa ich podarilo splnit a ci je este stale motivovany. Ak je, drzim mu palce.
Opat podotknem, ze ocakavat od komunity nejaky vstup a aktivitu a spoliehat sa na to ako sucast planu a vizie je podla mna zbytocne. Vid konkretne priklad s kodenim: ked je to take jednoduche, tak kde su ti ludia? (Inak, spolupracujes na RPGPedii vyvoji RPGPedie? V zozname vyvojarov, co si nalinkoval, vidim totiz len 2 vyvojarov, mozno mam obmedzene uzivatelske prava.) Bud sa im nechce, alebo sa boja, alebo maju male sebavedomie. V kazdom pripade apel na nich, ze "ludia, zobudte sa!" sa podla mojich skusenosti len malokedy stretava s odozvou. To som zazival s prekladmi, to som zazival s clankami. Jediny sposob, ako sa nenechat demotivovat, je najst si tu silu a volu v sebe.
Inak si miestami trochu protirecis, ale to nie je dolezite v kontexte tejto uzitocnej debaty. Rovnako ako nie je uzitocne sa hrabat v technickych detailoch. Ja osobne neprispievam do akejkolvek wikipedie nie preto, ze je neprehladna, ale preto, ze sa mi proste a jednoducho nechce. (nevidim na to dovod).
Autorská citace #58
15.8.2008 20:34 - sirien
taková správně blogová úvaha bokem - považujte to třeba za fragment Sirienova blogčku v diskusi k Alnagovu bločku...:
Všechny ty kecy s obhajobou RPGPedie tady v té diskusi... tolik napsaných znaků, tolik času čtením příspěvků ostatních, tolik myšlenek ohledně formulace toho co chcete říct...
...hm... kolik čláků na RPGPedii by z toho asi tak bylo? Pět? Deset? Obhajovat tvrzeními o tom že to je projekt s budoucností je nanic. Vytvořte z toho projektu něco co stojí za řeč a pak si drze řekněte ať vám to někdo zkusí zkritizovat - to má význam.
...nic osobního... jen taková myšlenka co mi proletěla hlavou. Vsadim se že Max strávil víc čau psanim d20 zdrojovýho kódu než tim že by chodil po Lopuchu a řikal "jen počkejte, ta d20, to bude věc, AŽ jí dokončim..."
Autorská citace #59
15.8.2008 21:36 - alef0
Sirien: samozrejme, tvoj argument je uplne logicky a pouzil som ho, ked som preskocil prvych 10 stran debaty, takze mas pravdu.
Ako som sa bavil s kymsi, je vsak otazka, ci by som tento cas venoval prekladu Play Unsafe. Dnes asi nie.
Z diskusie mi inak vypadli minimalne dve pozitivne veci, takze urcite nie je stratena.
(Inak vesela poznamka na zaver: tvoje tvrdenie sa vztahuje aj na teba ;-))
Autorská citace #60
16.8.2008 00:16 - sirien
píše:
(Inak vesela poznamka na zaver: tvoje tvrdenie sa vztahuje aj na teba ;-))
Omyl. Já RPGPedii nijak nepodporuju - nic proti ní nemám, ale nemám ani dojem že by to byl projekt kterej bych jakkoliv využil nebo se mi jakkoliv hodil. Pokud bude fungovat - ok, super. Ale mě nějak za investované úsilí nestojí, radši ten čas strávim na diskusi nebo psanim článku nebo sledovánim Supernatural nebo čimkoliv jinym.
Autorská citace #61
16.8.2008 16:19 - alef0
Aha, pardon, zle som ta pochopil. Poviem vsak za seba, ze cas, ktory som venoval prekladom, by som urcite nevenoval alternativnej RPG aktivite. Teda moja skusenost je taka, ze keby som bol Almadom, tak by cas obetovany RPGPedii asi nevenoval na pisanie clankov, prekladaniu alebo debateniu. Mozno ano, mozno nie. (Mozno by som sedel v hospode.)
Autorská citace #62
16.8.2008 16:45 - pipux
pěkné, připomíná mi to jeden citát ...
"Neptej se, co pro tebe může udělat tvá země; ptej se, co ty můžeš udělat pro svou zemi" :))
Autorská citace #63
16.8.2008 18:00 - sirien
Regan, pokud se nepletu
Autorská citace #64
16.8.2008 18:09 - Alek
jasnej JFK ;)
Autorská citace #65
16.8.2008 20:56 - sirien
Kur... myslel sem Kenedyho a psal sem Regana, nevim co mě to napadlo plést si zrovna tyhle dva :(
Autorská citace #66
17.8.2008 23:40 - GorTh
Rikame Ahoj,

1) Osobne si myslim, ze RPG projekt, ktery od zacatku halasne hlasi, ze je cesko-slovensky se na teto myslence spise snazi "vydelat". Dulezite je mit projekt a ne stavet na "spojeni". A tak mu ani nevestim moc velkou budoucnost. Nemyslim si, ze by nejaky takovy spolecny projekt fungoval lepe, nez dva oddelene (s urcitym zpusobem spoluprace a rivality).

2) Dale nemohu souhlasit s myslenkou "jedne strechy". Smrdí to touhou mit vse organizovane, mit o vsem prehled (je treba mit detailni prehled o vsech systemech?). Utvori se jedna velka komunita, ktera muze udupavat jine / male / nove projekty (a neni dulezite je mit dokonale). Coz si myslim, ze tak jako tak na ceske scene funguje, protoze existuje urcite RPG jadro, ktere "vleze" skoro vsude ;) Myslim si, ze kazdy rozsirenejsi system by si zaslouzil vlastni "stred". Na druhou stranu tez nesouhlasim s tim, aby kazdy mel vlastni stranky, blog ci dokonce portal.

3) V ramci predchoziho prispevku bych chtel navazat na zminovane dracidoupe.cz. Souhlasim s onim prepetim sil a prilis velkymi plany ohledne RPGPlanet (a nechapu odklon od DrD - je to macesske). Neni dulezite se primarne zamerit na pouzite technologie, ale na obsah, jeho snadnou publikaci a dohledani. Mrzi me, ze DrD nema zadny poradny "portal". Myslim si, ze urcity dil viny na tom nese i Altar (ale nechci byt ten typ, co za vsechno zloreci Altaru, resp. par lidem :). Diskusni fora na Lopuchu (chapu vsak urcite vazby) jsou nedostatecna a spatna pro archivaci a publikaci (podobne smyslim i o RPGf - skoda ze RPGf nema svuj "blog", kde by byl "digest" - RPG.sk vynechme). Lepsi by bylo, kdyby mel Altar nove prehledne stranky (kde by byl oficialni material, ktery je ted z casti na lopuchu) a "social network" zalezitosti prenechal treba na dracidoupe.cz / RPGplanet (tim by si usetril sily na spravu oficialnich zalezitosti). Tot muj nazor.

4) S vecmi ohledne RPGpedie se da jenom souhlasit.
Autorská citace #67
18.8.2008 00:00 - Alnag
GorTh: Hezky shrnuto. V zásadě se myslím shodneme... Určitě si nemyslím, že bylo dobré mít všechno "pod jednou střechou" ale IMO by bylo dobré mít pár solidních "velkých střech".
Autorská citace #68
18.8.2008 17:46 - Petr ´Jezevec´ Pouchlý
Jen připomínka k rpgpédii: (na první pohled možná trochu mimo, ale myslím, že to platí i obecně) Pokud chci editovat oficiální Wikipedii, tak mohu bez přihlášení. Pokud chci editovat rpgpedii, tak se musím přihlásit. To mě osobně před chvíli odradilo zeditovat jeden z pahýlů či opravit chybná fakta u odkazu Gamecon.
Osobně jsem spíše příznivcem jedné "střechy" pro jedno téma a nějakého obecného portálu, který ukazuje střípky všech střech. Bohužel u většiny aktivních českých rpg vizionářů / tvůrců portálů je to o velikosti penisu a to je prostě fakt, se kterým tu stejně nehneme.
Autorská citace #69
18.8.2008 18:02 - Quentin
píše:
Bohužel u většiny aktivních českých rpg vizionářů / tvůrců portálů je to o velikosti penisu a to je prostě fakt, se kterým tu stejně nehneme.
QFT
Autorská citace #70
18.8.2008 18:07 - sirien
Jezevec: Co že se musíš přihlásit, dokonce musíš tim stupidnim Open ID nebo co to je (aspoň co sem tam byl naposledy)
Autorská citace #71
28.8.2008 09:12 - hater
Necetl jsem celou diskuzi, ale dovolim si malou poznamecku. Divim se, ze nejsou zminovany projekty online herny jako je aragorn.cz nebo andor.cz nebo abarin.cz Tam jsou RPG pozitivni lidi a chodi tam hrat, je mozne s nimi mluvit a zverbovat je do ruznych projektu (Aragorn.cz ma napriklad 200 unikatnich IP denne a nekolik tisic unikatnich registrovanych id - ne ze by byly vsechny vyuzivane). Nevidim problem v tom, sehnat lidi, kteri by neco zacali delat, ale za problem povazuju najit lidi, kteri u toho vydrzi. Osobne mam take jeden takovy docela velky dlouzek, kteremu se bohuzel proste nevenuju a to je wod.rpg.sk/svet Uz nejmene dva roky tam nic nove nepribylo a to jen protoze jsem prestal mit zajem tvorit ten svet ... a taky jsem nikoho moc neukecaval, aby se tam pripojil. V tomhletom strasne obdivuju smrka, ktery si chodi kolem prekladu zakladnich prirucek VtR a WoD, hlida si to a vydrzi ;-) porad ukecava lidi, aby mu s tim pomahali a takovi jsou potreba.
Autorská citace #72
28.8.2008 10:21 - Alnag
Jo, pravda. Online hraní RPG mne nikdy nechytlo tak ty herny ani moc neznám. Možná se mi to jen zdá, ale přijde mi, že mezi online a offline hraním není moc velká prostupnost... nebo jo?
Autorská citace #73
28.8.2008 12:45 - Jerson
Občas ti co nemůžou hrát naživo řeší svou situaci on-line hraním, ale obráceně nevím zda to platí. Ostatně by nebyl velký problém udělat na těch serverech anketu.
Autorská citace #74
28.8.2008 20:57 - Fritzs
Alnag: Hlavně je to o něčem dost jiným... nemáš tam kontakt s ostatníma a tak... osobně mám li na výběr hrát online, nebo nehrát vůbec, tak nebudu hrát...
Autorská citace #75
28.8.2008 22:00 - Rytíř
Hrajem teď jedině online, naživo se prostě nepotkáme :(
A rozhodně souhlas, je to o něčem jiném. Přesto se to nevylučuje, dokážu si dokonce představit to kombinovat - hrát vatu po netu a když se nachýlí akční scéna, dát jí naživo, to by asi bylo ideální, pro mě.
Takže já to mám opačně než Fritz: než nehrát vůbec, rozhodně alespoň online! ;)
Ale je pravda, že velmi záleží na tom, s kým hraješ. Snad dokonce paradoxně víc, než při hraní naživo.. tam se dá leccos zkousnout, když hra sviští. Ale při hraní online ti chybí ta zpětná vazba a všechny náznaky se tím zesilujou a jak dojde k nějakýmu nepochopení, je zle. Když si lidi v online hraní nesednou, tak je z toho záhy otrava pro všechny..
Autorská citace #76
28.8.2008 23:11 - Geralt
Souhlasím s Rytířem, při on-line hraní skutečně dost záleží ještě více na tom, jak se hráči sejdou (a zvláště na DMovi). Nejde ani tak o hráčské schopnosti, jako především o samotný přístup ke hře. Nemálo slibných dobrodružství totiž vyhořelo na neaktivitě. K tomu stačí, aby přestal hrát jeden hráč a rázem takto zbrzdí ostatní, neboť se vyčkává na jeho akci. Přešlapování na místě pak bere chuť těm dalším, prodlevy se zvětšují a nakonec z dobrodružství zůstane jen pár stránek textu...
Ani samotné herní tempo není příliš vysoké, obvykle člověk sepíše pár příspěvků týdně (pročež řada hráčů působí ve více jeskyních), než se řada protočí. Nicméně pokud to berete jako oddechovku a zmíněné tempo vám nevadí, je to určitě lepší než-li nic. Pak už zbývá jen popřát štěstí a prohrabat se záplavou nabízených dobrodružství k nějakému přijatelnému. ;-)
Autorská citace #77
29.8.2008 19:20 - Dukolm
Souhlasím s Geraltem
sám taky hraji a vedu nějaké dobrodružství On-line Pokud se sejdou dobří hráči a vypravěč kteří si sednou pak je hra zábavná sice hra na živo je hra naživo ale tohle taky jde, je to trochu jiný styl hraní. Největší úskalí je opravdu v aktivitě rozepsal bych se víc ale nechci moc spamovat možná by stálo za to vytvořit pro to diskuzi
Autorská citace #78
29.8.2008 19:57 - Alnag
Rytíř to zdá se rozseknul... diskuse o online hraní
Autorská citace #79
1.9.2008 08:52 - Almad
Hmm vida, tak te mozna ceka prekvapeni ,)
Jinak s rpgpedii, myslim ze neuteseny stav je taky dan zkomplikovanym prihlasovanim/registraci, pac se ceka na nejake dalsi komponenty.
Jo, ukous jsem si velke sousto a vim o tom, sic muzu delat tak akorat to, ze si svou karu tahnu dal a pak vas muzu akorat prekvapit :P
Autorská citace #80
1.9.2008 08:56 - Almad
Joa kdyz uz jsme u toho, tak mam nekde rozepsany vychytraly agregator novinek k rpg. Vytuhlo to na tom ze sem to nechtel pustit hnusny a designer umrel. Stary previewdemonic bylo na http://novinky.rpgplanet.cz/ ; kdyby byl nekdo kdo by mi hodil pomocnou grafickou ruku, at se ozve na almada na rpgplanet.cz ,)
Autorská citace #81
1.9.2008 09:07 - Almad
Tak jsem s i precetl diskuzi a hm, ano.
Myslim si ze bych vas dokazal presvedcit, ale jak tu kdosi psal, radsi to budu psat, nez o tom psat.
Ad Max, mel tu znacnou vyhodu v bakalarce. Pokud se i me povede tohle, mate tady rpgplanet komplet pristi zari na zlatem podnosu ,)
Autorská citace #82
1.9.2008 09:48 - wraiths
Almad: tak to jsem zvedav... necham se pristi rok prekvapit ;-). rad prekvapeni,mila myslim.
Autorská citace #83
1.9.2008 10:13 - Max
Almad: není všechno zlato co se třpití ... dělal jsem web(A) a udal jsem ho jako bakalářku(B). Tedy A=>B. Pokud z toho automaticky vyvozuješ že i B=>A, není to po stránce logiky správně.
Autorská citace #84
1.9.2008 10:42 - Goran
Ale s tou bakalářkou na tom něco je. Pokud se ti podaří udat ještě nehotový web jako bakalářku, tak a) výrazně vzroste motivace (na běžných projektech pracuju přinejlepším pár hodin denně, ale když hořela bakalářka, tak jsem dělal pauzy jen na jídlo, spánek a v případě bolehlavu krátkou procházku... čili víc než dvakrát větší nasazení) a b) odpadne pár měsíců práce s něčím jiným.
Autorská citace #85
1.9.2008 10:48 - Alnag
Ovšem na druhou stranu to, že bakalářka stimuluje k tvorbě webu neznamená, že je to jediný nebo i jen hlavní faktor, který zaručí jeho úspěch. Kdyby to bylo jen o bakalářce, tak proč by asi tak Max přidával na stránky další a další funkce. Když se upíchneš k tomu, že bakalářka to vyřeší, tak je pak otázka, jestli to budeš řešit i poté, co bakalářka odezní.
Navíc to je pořád jen řešení technické roviny... pak je tu ještě ta druhá stránka věci a to je obsah...
Autorská citace #86
1.9.2008 16:01 - Almad
Ale blbost, to neni stimulace, ale jde o to, ze kdyz nebudu psat rpgp jako bakuli, budu psat neco jineho a proste na to nebudu mit cas, proste rpgp nema v mem zivote takovou prioritu, abych kvuli tomu omezil nepocitacove aktivity. (a to nemluvim jen o rpg, ktery beztak radsi hraju nez abych o nem psal)
Ad technicka stranka, je to jinak nez si myslite; mam zcela jasnou predstavu o tom co od toho projektu chci a nenasel jsem technicke reseni co by to umoznovalo, procez mi nezbyva nez psat vlastni.
Autorská citace #87
1.9.2008 16:34 - Alnag
Tak já se teda nechám příjemně překvapit nebo můžu říct, že jsem to říkal. Jasná win-win situace :o)
Autorská citace #88
1.9.2008 17:13 - sirien
vypočítavče :o)
Autorská citace #89
1.9.2008 21:52 - Almad
...nj.
Nicmene kdyby nekdo mel kousek toho grafika, tak reknete, IMHO ten zakladni rozcestnik po tech strankach tech egoistu je dobry zaklad ;P
Autorská citace #90
11.12.2008 10:23 - SEBastian_Chum
já bych strašně rád dával na d20 mnohem víc věcí a projektů, ale přijde mi to omezené v tom že se to tady jmenuje d20 - pro lidi co neví co je RPG to je zmatečné a neznámé, pro lidi co ví je to na první pohled jen "web o d20"

řešení vidím v jediném, a totiž začít tady publikovat všechno co mě napadne a co si myslím že bude za něco stát a časem doufat že třeba těmito příspěvky pomůžu tomu aby lidi kteří dělají d20.cz takhle pěkně technicky a organizačně pomohli rozjet i nějaký obecnější RPG (a herní?) web, protože d20.cz je jediná stránka v češtině co mi přijde zajímavá a pravidelně chodím jen sem + rpg.net a boardgamegeek.com

takže Alnagu s dovolením bych třeba z toho svého blogu sem na d20 přetáhl ten článek o hororu, co ty na to?
Autorská citace #91
11.12.2008 11:24 - sirien
Prostě ho pošli :)
Autorská citace #92
11.12.2008 11:37 - Sosáček
jsem chtel udelat rozhovor o rpg se Sathel, Jironem a Dalcorem abych mel nejakou novinarskou praxi. a oni mi mezitim prestali hrat rpgcka. neni ten zivot zlej?
Autorská citace #93
11.12.2008 11:42 - sirien
I Dalcor? wow.
Sathel teď docela pochopitelně nemá moc čas, ale tak jezdí na akce a tam hraje, takže myslim že tam pořád prostor máš.
A kdybys chtěl tak já vždycky chtěl udělat nějakej rozhovor :)
Autorská citace #94
11.12.2008 11:46 - Sosáček
uvidim co se da delat.
Autorská citace #95
11.12.2008 21:23 - Alnag
Seb: Myslím, že už to tu někdo psal. Doména d20.cz byla tuším zaplacená na 5 let (tzn. ještě asi dva roky). Ale v zásadě si myslím, že jsme se vždycky snažili vyjít vstříc přáním, pokud byla nějak výrazně většinová a že už tu zazněl návrh na nenápadný re-branding na "Kostka".

Jde o to, zda skutečně je výrazný zájem o nějaký obecný RPG web. Zatím o tom nejsem úplně přesvědčený a to právě i proto, co píšeš, že totiž žádný de facto neexistuje. Non.d20.cz je třeba reakce na výzvu, abychom dělali i jiné věci než d20 a taky nefunguje úplně tak, jak bych si představoval.

Abych to shrnul... hrň to sem. Pokud to bude jen trochu vypadat, že má smysl rozšiřovat záběr, tak jsem první, kdo za to bude lobbovat.
Autorská citace #96
11.12.2008 22:51 - SEBastian_Chum
kostka by byl hustej název:-) budu držet palce, a jsem rád že na plánování máte/máme ještě dva roky:-)

kdyby to byla kostka tak jsem rozhodně pro zkusit tam dát i nějakédvě experimentální malé rubriky Wargaming a Boardgaming... kdybych upravil svoje články z Pevnosti do podoby kdy mi nebude vadit že visí na webu tak je i něčím základním naplníme... to bych měl hnedle splněnej sen pomoct udělat nějakej takovej web:-)

na non.d20.cz mi přijde jako více než vyhovující svou podobou, mně v dalším psaní článků překáží nedostatečné množství reakcí čtenářů a že tam opět je to "d20"... ale neříkám že se nepokusím zase něco dodat, začíná mě to bavit.

jen mám pocit že ty diskuze tady se hrozně zvrhávají a že by se hodil nějaký administrátorský veřejně vyvěšený text s pravidly na vyškrtávání příspěvků... nebo prostě systém palců nahoru/dolu, přičemž příspěvky s deseti palci nahoru by měly výraznější rámeček a příspěvky s palci dolů by se naopak změnily jen v "zobrazit příspěvek od Uživatele KOKOT, -12 hlasů" ... ale je otázka zda by se to v prostředí webu o RPG nezvrhlo.

no abych svoje sliby nezakřiknul... docela se teď bojim že jsem se k něčemu uvázal. tak kdybych se "nerozjel" tak mě pak prosím nesmíte začít považovat za kecala!:-)... ale minimálně to zkusim.
Autorská citace #97
11.12.2008 23:07 - Alnag
Seb píše:
mně v dalším psaní článků překáží nedostatečné množství reakcí čtenářů


To je trochu začarovaný kruh. Málo podnětů => málo reakcí => ještě míň podnětů => ještě míň reakcí => smrt. Jelikož reakce z ničeho vykřesat nelze je jediné životaschopné řešení začít psát a doufat, že se to chytne (resp. že se chytne ještě někdo další). A ano, vím, že tam je to d20 vlastně taky, ale asi by nebyl problém to třeba nějak přejmenovat, když to bude "worth the effort".
Autorská citace #98
11.12.2008 23:31 - SEBastian_Chum
no to asi zatím nemá cenu přejmenovávat... zkusim, uvidim.

dík
Autorská citace #99
11.12.2008 23:39 - Colombo
jn, často se stává, že k dobrému článku není prostě co říct. Je totiž tak dobrý, faktický, uvedené zdroje a odkazy, že se nedá o ničem debatovat.
11.12.2008 23:49 - sirien
SEB: Kostka je už víceméně napůl funkční pracovní název. Občas, hlavně ve vývojových diskusích, ho lidi používaj k oddělení hlavní stránky od projektů (mě se slovo "Matka" nikdy moc nelíbilo), jindy ho i dost lidí (já mezi nimi) používají místo d20. Tak nějak to zní líp a v hovoru se s tim líp pracuje, na laptopu nemusim shiftovat na numerickou klávesnici...

jinak k moderování diskusí... SEBe... SEBe... fakt opatrně. Někteří z nás mají trochu traumata z podobného pokusu o web vedle a jsou na tohle téma trochu alergičtí. Kostka je výborná právě v tom že tu nikdo nšťourá do toho co píšeš, nikdo Ti nemaže a needituje příspěvky a nikdo tu na Tebe neřve červenou egomasturbující moderátorskou barvičkou.
Témata se občas vydají svým směrem, ale z vlastní zkušenosti - obvykle stačí jeden smysluplný post zpět k tématu a máš původní téma zpátky.

EDIT: a když tu někomu začne totálně hrabat tak většinou přijde Ebon nebo nějaká jeho obdoba a nějakým hezky mířeným stěrem Tě zas uzemní zpátky, mě to už párkrát proved :) . Obvykle je docela trefnej, že se tomu člověk i dobře zasměje. Pokud se teda umí zasmát sám sobě. /EDIT

Alnag píše:
Jde o to, zda skutečně je výrazný zájem o nějaký obecný RPG web.

Otázka spíš zní: Není centrální stránka sema o sobě obecným RPG webem který pohltil d20 projekt?
Články pro hráče: 15 DnD, 35 obecných, 2 takové napůl
Články pro vypravěče: prakticky všechny (přes 50) orientované obecně, jeden s čistě pro-DnD názvem
Příběhy: Skoro bezdiskuse obecné zaměření, prostě povídky
O pravidlech: ok, to je dost d20, ale i tam sou články které jsou spíš dost do obecna (už se mi je nechce počítat, za všechny Devalvace mg zbraní)
Světy a prostředí: Převážně obecné
...

Z tohodle pohledu se představa zaměřeného webu docela hroutí. non.d20 je sekce pro konkrétní hry které nejedou na d20 inside, nicméně www.d20 obsahuje ohromné množství článků které prostě nemají vztah k d20 o nic víc než k WoDu, GURPSům nebo jakémukoliv jinému RPG
12.12.2008 00:00 - Alnag
Sirien píše:
Není centrální stránka sema o sobě obecným RPG webem který pohltil d20 projekt?


A teď si všimni, jak jsi přeskočil - Recenze, Materiály, články o 4e světě, Humor, Eberron, SW a jiné hry, Postavy a asi se neshodneme na hodnocení části O pravidlech. Ano články pro hráče a pro vypravěče jsou obecné. A dál? Když bude obecný web asi bude logické je tam přesunou stejně jako vědu a teorii, ale nemyslím, že by kvůli tomu d20 web trpěl nějakou prázdnotou...

A pokud/jestli je centrální stránka pohlcena obecným RPG webem... A kdyby ano (i když si to nemyslím), nebyl by to přesně ten přirozený vývoj, na kterém to tu všechno funguje. Takové herakleitovské pata rhei - všechno plyne. Všechno se mění a vyvíjí a uvidíme k čemu to dospěje.

To je podle mého důvod to tu nemoderovat (promiň Sebe). Myslím, že skutečně řídit nějakou sociální síť vyžaduje větší víru ve vlastní neomylnost, než jakou tady máme. A za ty tři roky, co to tu jede se zatím strategie "jít s proudem" prostě vyplácí. V diskusích taky. I když se to občas (možná často) dost řeže a divně kroutí...
12.12.2008 00:11 - sirien
Hráči: 35
Vypravěči: 50
Příběhy: 45
O pravidlech: 5
Věda: 40
Světy: 20
Postavy: ??? (z tý sekce jsem přiznám se ani nikdy nic nečet)
Historické exkurzy: 25
Humor: se mi teď nechce procházet, tam je to zmixovaný, ale neni toho málo


220 článků (bez toho humoru) je myslím docela dobré vyjádření, ne?

Neříkám že se má zakládat obecná sekce, spíš bych časem až vyprší současná doméně prostě převedl d20.cz na kostka.cz (s přesměrováním linků, protože sem vede dost linků odjinud).
Případně se dá možná uvažovat o d20.kostka.cz projektu, ale to mi spíš přijde trochu zbytečný, i když nevim.
12.12.2008 00:17 - Alnag
Já bych to řešil, až to bude aktuální. Do té doby se toho může změnit... Proč stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko? Navíc kostka.cz je zabraná... :)
12.12.2008 00:20 - sirien
sakra, nějakym obchodem, to asi nepředaj :(

dice.net? (com je zabraný, org taky, eu by šla (: )

ono až na to dojde tak to nějak dopadne. Kromě toho nemyslim že by byl v té doméně až takovej problém.
12.12.2008 00:40 - SEBastian_Chum
no mě nevadí že to tu adminováno nebude, ale třeba o těch palcích nahoru/dolu bych ještě trochu zauvažoval...

heheh "polyhedra" je blbý?:-)
12.12.2008 00:49 - sirien
Máš namysli jako na YouTube? Hm. Kdyby se s tim dalo hrát v osobnim nastavení tak to je takový navtíravý, ale zase to pak dost zavání nakročenim k něaký podobě ignor listu
12.12.2008 01:27 - SEBastian_Chum
no kdyby mohli hlasovat všichni kdo to čtou, nejenom registrovaní... to se musí promyslet.
12.12.2008 07:42 - Jerson
SEBe, pokud chceš reakci, je třeba napsat článek dobrý, ale záměrně v něm uvést nějaký kontroverzní názor - třeba s ním ani nemusíš souhlasit, on to tak stejně někdo pochopí a debata se ti rozběhne vcelku snadno. A tedy i reakce.
Jenže pokud je článek fakt dobrý, je to jak píše Colombo - prostě k němu není co napsat.

Jinak na Panzernetu mají možnost u každého příspěvku kliknout pod ikonkou uživatele na + nebo -, každý (registrovaný) má jeden hlas, a to se zpětně zobrazuje jako kladné či záporné číslo pod ikonkou uživatele ve všech příspěvcích. Bohužel už není vidět, zda pro člověka hlasovali dva lidé kladně a dva záporně, nebo padesát kladně a padesát záporně, ale když má někdo +40 a jiný -20, tak je i naprostému laikovi na daném foru (jako jsem já, prakticky nikoho tam neznám) jasné, kdo je podle názoru okolí spíše prudič a kdo píše rozumně. A kdo část lidí potěší a část naštve (i když není vidět jakou část).

Navíc své hodnocení určitého člověka může uživatel změnit, když změní názor, prostě klikne na druhé znaménko.

Pokud něco, tak tohle mi přišlo asi jako nejpoužitelnější hodnocení. Vyjadřovat se ke každému příspěvku zvlášť mi přijde jako zbytečná redundace dat.

Samozřejmě existuje riziko, že když někdo uvidí dvojciferné červené číslo pod ikonkou, tak příspěvek přeskočí, ale ... stejně tak funguje už teď, že člověk vidí určitou ikonku a příspěvek přeskočí. Takže žádný rozdíl.

Ignor list pak není potřeba.

I když je to samozřejmě také egohoňka, mít vyšší zelené číslo než někdo jiný. Další riziko je, že pokud má nováček po prvních třech příspěvcích -3, tak už možná taky nepřijde. A nakonec - hodnocení je anonymní, dotyčný vidí jen číslo (nevím zda se dá někde rozkliknout, kdo mu dal jaké hodnocení), takže zjistí jen "obecný vztah uživatelů ke své osobě".

Takže když něco, asi bych dal možnost ohodnotit každého uživatele + / 0 / - s tím, že hodnocení můžeš kdykoliv změnit, pod ikonkou by se ukazoval jen výsledný stav a šlo by rozkliknou seznam, kolik lidí hodnotilo a kdo jak konkrétně hodnotil.

Byť tedy neříkám, že by tohle všechno mělo něčemu konkrétnímu prospět.
12.12.2008 08:05 - Quentin
kdyz hodnotit timhle stylem, tak jedine samostatne prispevky, nikdy ne uzivatele.

PS: vite co je nejneutesenejsi na rpgscene ... tri dny nepujde rpgf :'(
12.12.2008 08:20 - andtom
Alnagu, Ty starej startrekáči ... prý Kostka, je to jasné: "Drop your shields and prepare to be assimilated! Resistance is futile!" ;-)
12.12.2008 08:30 - Jerson
Quentine, hodnocení příspěvků ti dává tisíce různých čísel, která jsou z jednoho místa nepřehlédnutelná. Navíc - co s takovým hodnocením?

A proč se bráníš hodnocení přímo uživatele? (vypuštena sugestivní otázka)
12.12.2008 09:06 - SEBastian_Chum
no co se hodnocení příspěvků nebo uživatelů v diskuzích týče, myslím si že je lepší pokud se hodnotí pouze konkrétní příspěvky a ne uživatelé, právě protože je to méně osobní.

a funkcí toho hodnocení by mělo být aby se zvýraznily nebo naopak zneviditelnily příspěvky které mají buď +X nebo -X hlasů... nastavil bych to pro začátek na 7 hlasů.

jde mi o to aby sami čtenáři diskuzí určovali co je podle nich relevantní a má být zvýrazněno nebo co je tam štve a nemá se automaticky zobrazovat.
12.12.2008 09:28 - Argonantus
Ex post nacházím tenhle Alnagův článek; zajímavé jsou na něm některé nadčasové nápady.

Píše:
následující odpozorovaný průběh – velké počáteční nadšení, malá odezva a postupné uhasínání, obvykle ještě druhý slabší pokus a pak letargie nebo smrt.


V zásadě přirozený světa běh všech živých nebo homeostatických entit. Problém je asi spíš v tom, že ten děj proběhne podstatně rychleji, než by bylo zdrávo. Příčin je celá řada, některé vystihl Sirien (v pojednání o nadšení), některé spočívají v přecenění potenciálu nápadu (... není to zas až talková bomba) a třetí problém se týká toho, že naše českojazyčná komunita je asi padesátkrát menší, než anglická (nebo ještě hůře, a ani Slováci to nevytrhnou).

Píše:
Psát blogy je IN.


To je IMHO názorná ukázka rozdílu velikostí světů; blog jako takový u nás nemá vůbec šanci na přežití; může fungovat jedině jako "inside" oddíl nějakého většího netu (tvůj blog zde). A nebo se fakticky promění v netový portál se vší parádou, který jako blog jenom začal; kromě autora tam začne psát celá parta lidí (Jiné právo). Jinak v doméně .cz zaručeně chcípne, a je úplně jedno, na jaké je téma. Má prostě přirozeně 50x méně čtenářů, než anglický blog.
To je, mimochodem, důvod, proč jsem jakožto grafoman nikdy vlastní blog nezaložil a nehpodlám to udělat.

Píše:
Problém je, že většina lidí nevydrží psát blog dlouho.


problém je, že to skoro nejde, pokud nejsi novinář nebo něco podobného. A ani velmi slavní novináři neudrží blog, pokud nepostupují podle předchozích metod; napadá mne třeba Jan Urban nebo Karel Hvížďala, oba mají blogy v rámci velkého portálu.

Píše:
Kdyby všichni blogovali tamtéž, pak by návštěvník jednoho blogu spíše navštívil i druhý.


V našich podmínkách a v komunitě RPG bych dokonce ani na tohle nespoléhal. Někde těsně vedle musí fungovat diskuse a další věci; série visících blogů v krajině už sama o sobě nestačí. Řekl bych, že je to další nápad z kategorie "ne až taková bomba".

Píše:
Českou RPGpedii vůbec nezkouším, protože jsem si téměř jist, že bych tam to, co hledám, nenašel.


To jsme zase u toho. Některé věci v malém českém světě tak úplně nefungují.
Píše:
Z mého pohledu by bylo racionálnější (i z hlediska lepší propagace RPG) rozšiřovat hesla na české Wikipedii


Opět. Malá komunita v malém jazykovém světě má šanci růst jedině rozšiřováním tématu. Úzce vymezené téma je problém. Sousedi na RPGF na to narazili taky, ale ještě si to všichni zdaleka neuvědomili.

Píše:
„portál“, který je „bez stálé redakce“ a utvářený „náhodnými kolemjdoucími“.


Taková věc se nazývá diskuse. Respektive, jinak se tohle dělat nedá. V diskusi je obrovský potenciál i v českých podmínkách; teprve, když se sejde nějaké kritické množství kreativních lidí, vznikne diskuse, a teprve nad ní má cenu tvořit cokoli dalšího. Pokud ustřihnete diskusi a začnete tesat do kamene, vznikne zaručeně mrtvola.
Kvalitní diskusní glosa se nemusí moc lišit od článku. Ostatně, já nepovažuji článek za nic jiného, než za přerostlou netovou glosu.
Píše:
Anotace RPG her


Osobně to považuji za výtvor v hodnotě jednoho článku. Ne více. Rozhodně z toho nikdo nespadne ze židle a nebude to mít nějak víc čtenářů.

Píše:
Samotný princip „elektronických časopisů“ je mi trochu cizí v tom, že nenabízejí třeba tak snadné vyhledávání v textu


Je to zase z nouze ctnost. Pokud někde kus vedle nebude diskuse, co to udržuje při životě, chcípne to.
12.12.2008 09:38 - Quentin
Píše:
Quentine, hodnocení příspěvků ti dává tisíce různých čísel, která jsou z jednoho místa nepřehlédnutelná. Navíc - co s takovým hodnocením?

hromada lidi preskakuje walls of text, ja taky. Takovehle hodnoceni by ukazalo, jestli ten a ten dlouhy prispevek stoji za precteni.

Píše:
A proč se bráníš hodnocení přímo uživatele? (vypuštena sugestivní otázka)

protoze nekdo ma hodne co rict k nekterym tematum a v jinych zase jen spamuje. Je hloupost, aby kvuli tomu spamu(napriklad na rpgf v rpzlicnem - tam se daji minusy nasbirat jedna dve) nebyl videt v ostatnich tematech. Hodnoceni uzivatele mi prijde jako hodne hloupe.
12.12.2008 09:53 - Argonantus
Jo, a ještě jsem přehlédl tohleto:
Píše:
nebo prostě systém palců nahoru/dolu, přičemž příspěvky s deseti palci nahoru by měly výraznější rámeček a příspěvky s palci dolů by se naopak změnily jen v "zobrazit příspěvek od Uživatele KOKOT, -12 hlasů" ... ale je otázka zda by se to v prostředí webu o RPG nezvrhlo.

... nebo něco, co popisuje dál Jerson...

Jsem ostře proti. Hodnocení lidí je vpodstatě drsné ad personam; a hlasování o někom jen nahrává těm nejhnusnějším stádním efektům (excentrický kreativní jedinec je většinou spolehlivě vyhnán sevřenými řadami ukázněných armád; vyskytuje se zejména v politice).

Na RPGF existuje třeba profil s diskusemi; od počátku jsem se proti této posudkové podivnosti ostře vymezil, a pokud by se začala šířit i do normálních článků a diskusí, tak mne to spolehlivě vyžene.
Nevidím jediný důvod, proč bych říkal, co si o lidech opravdu myslím.
12.12.2008 10:57 - Quentin
argo: ja vidim velkej rozdil mezi hodnocenim uzivatelu a hodnocenim jednotlivejch prispevku.
12.12.2008 11:11 - Argonantus
Quentin:
Já právě taky. Hodnocení příspěvků je celkem k ničemu, ale v zásadě neškodné.
Hodnocení lidí je bytostně škodlivé a nebezpečné.
12.12.2008 11:28 - Jerson
Hodnocení příspěvků mi přijde jako zbytečné a pokud by ty které jiní lidé označí jako "špatné" měli mizet nebo se jen hůře rozklikvávat, bude mě to za chvíli štvát - když chci, čtu všechno. Když nechci nečtu, ale chci mít tu možnost. Někdo může kliknout na dlouhý příspevek jako na mínus, aniž by ho četl. To už raději nic.

Pokud jde o hodnocení lidí - chápu, že se mu někteří brání. Jiní s tím nemají problém, protože chtějí slyšet co si ostatní o nich myslí (nebo chtějí slyšet, jak jsou skvělí a myslí si, že jiné názory ustojí v pohodě)

Co je pro mě podstatné - nikdo hodnotit nemusí, když nechce. A taky jsem napsal, že pokud, tak bych preferoval raději možnost podívat, kdo se ke komu jak vyjádřil.

Pokud nechcete špatné hodnocení, je možné dávat jen kladné body nebo nic. Každopádně pro mě hodnocnení příspěvků a uživatelů spolu velmi souvisí. Stejně nehodnotím jeho charakterové rysy, ale vyjadřování v určitém okruhu diskusí.

Pokud jde o profil užoivatelů, tak na jiných portálech je možné přidávat si lidi do přátel (někdy i nepřátel) s tím, že ke každému je možné něco připsat, seznam je veřejný - a funguje to normálně. Lidi se mají rádi i nenávidí zhruba stejně, jen člověk může kliknout a ví, s kým si asi bude rozumět a s kým ne. Pokud to někdo bere jako kádrování, budiž. Pokud chce hodnocení ostatních ignorovat ... budiž také.

Každopádně lidé se na forech hodnotí tak jako tak, jen to buď je shrnuté na jedné stránce, nebo člověk musí přečíst tisíc příspěvků, aby zjistil, že někdo je obecně považován za rozumného člověka a jiný za idiota.

Ale jinak je mi to vcelku jedno - dokud budu mít možnost podívat se bez potíží na všechno, co kdo napsal, a sám se rozhodnout zda dotyčného vypustím nebo ne, přizpůsobím se ledasčemu.
12.12.2008 11:38 - Quentin
argo píše:
Hodnocení příspěvků je celkem k ničemu

napadaji me dve vyuziti.
1) u tech wall of text bych bral, kdyby se dalo snadno naznacovat, jestli to stoji za precteni
2) kdyz na necem pracujes (system, setting, nebo jen brainstorming cehokoli), tak je dobre, kdyz ti lidi muzou znamkovat jednotlive napady. Hned vic, co je a neni oblibene.

jerson: souhlasim, ze by to mela byt spis nenapadna funkce a nemela by nic schovavat (tohle je tam totiz jen kvuli spamu a ten mi tu ani na rpgf moc nemame)
12.12.2008 11:58 - Argonantus
Píše:
Jiní s tím nemají problém, protože chtějí slyšet co si ostatní o nich myslí (nebo chtějí slyšet, jak jsou skvělí a myslí si, že jiné názory ustojí v pohodě)


To je nebezpečný omyl. V běžném styku nikdo neříká ostatním, co si o nich myslí; pokud to občas udělá, je obvykle za hulváta.

Pokud se to začne organizovaně dělat v konkurenčním prostředí (což je drtivá většina reálných světů), vypukne ošklivá reality show "nejslabší má padáka" nebo tak něco; ti nejchytřejší začnou manipulovat hodnocení tak, aby získali spojence a likvidovali konkurenty.
Píše:

Co je pro mě podstatné - nikdo hodnotit nemusí, když nechce.


To není podstatné. Podstatné je, že člověka je nemožné hodnotit veřejně a otevřeně; děje se to jen výjimečně a za zavřenými dveřmi (výběrové řízení, třeba), a nelze ho už vůbec hodnotit nějakým + a -, když je inteligentnější a složitější, než skládací paraple.
Je prakticky jisté, že hodnocení tohoto druhu bude odfláknuté a subjektivní, tudíž možná pro vás právě opačné, než byste dali vy; výsledkem je vlastně davová manipulace; když má 10 minusů, tak ho tam fláknu taky. Stejný efekt, jako "opisování známek" na škole.
Chci si dělat závěr sám a vlastní.

Píše:
je možné dávat jen kladné body nebo nic.


Tahle strategie se hraje na tom RPGF. Je to asi metoda "co nejméně škody". Užitečné to moc není.

Píše:
Každopádně pro mě hodnocnení příspěvků a uživatelů spolu velmi souvisí.


Jak? Plno lidí jsou lidsky naprostí kreténi, a přesto píší dobré články. Plno lidí je lidsky vzor všeho, a píší děsné kraviny.

Píše:
na jiných portálech je možné přidávat si lidi do přátel (někdy i nepřátel) s tím, že ke každému je možné něco připsat, seznam je veřejný


Já se také nedomnívám, že na všech portálech webmasteři přemýšlí.

Píše:
Pokud chce hodnocení ostatních ignorovat ... budiž také.


Mé ambice jsou větší. Já mu chci zabránit.

Píše:
jen to buď je shrnuté na jedné stránce, nebo člověk musí přečíst tisíc příspěvků, aby zjistil, že někdo je obecně považován za rozumného člověka a jiný za idiota.


To je právě ten docela zásadní rozdíl; druhý názor má jednak větší hodnotu, jednak mne nikdo nenutí, abych ho uveřejnil.

12.12.2008 12:09 - Ebon Hand
Já jsem proti hodnocení uživatelů ostatními uživateli, myslím že to přinese jen zlou krev.

Líbí se mi hodnocení příspěvků a byl bych rád, kdyby byla možnost nakouknout do tématu a nechat si seřadit příspěvky podle hocení, abych si jako první přečetl ty obecně nejkvalitnější. Toto hodnocení již zde je, není nikterak výrazné, takže neprudí, ale přitom není systémově využito.
12.12.2008 12:20 - Alek
ad hodnocení příspěvků...když tedy připustím, že to k něčemu je (a to jde fakt velmi těžce, nikdy jsem to na webech, kde to mají, nepoužil)...jaký má smysl si vypsat ty nejlepší příspěvky? Vždyť spousta dobrých příspěvků reaguje na předchozí, které už se ale v těch nejlepších neukáží. Ty tzv. nejlepší pak třeba už tak úžasný nebudou. Umím si smysl takového hodnocení představit u vláknových diskuzí. Nebo při přísně hlídaném pravidlu o citování, aby pak každý příspěvek měl smysl sám o sobě. Ale kdo by to hlídal? A koho by bavilo být hlídán a opravován?
12.12.2008 13:08 - Jerson
Argo píše:
V běžném styku nikdo neříká ostatním, co si o nich myslí; pokud to občas udělá, je obvykle za hulváta.

Na to jsem obvykle příliš jednoduchý, a - aniž chtěl urazit tebe nebo někoho jiného - přijde mi to dost pokrytecké. Buď si myslím, že je dotyčný idiot, říkám mu že není, ale on stejně pochytí náznaky, nebo si to nemyslím.

To že si někteří lidé myslí o jiných tak špatné věci, že je nejsou schopni říct přímo pokládám za jejich problém.

Nevýhody plusů a mínusů mi není třeba vypočítáva, nehodlám je prosazovat. Nicméně s tebou nesouhlasím - tedy v tom, že "stádní hodnocení" funguje s nimi nebo bez nich, je to jedno.

Píše:
Jak? Plno lidí jsou lidsky naprostí kreténi, a přesto píší dobré články. Plno lidí je lidsky vzor všeho, a píší děsné kraviny.

A co je mi po tom, jací jsou lidé? Hodnotím jen to co napíšou. Ono to sice vypadá, jako bych hodnotil člověka, ale ne - hodnotím jeho názory. Jen ne každý jednotlivý příspěvek zvlášť, protože mi to přijde jako moc práce navíc a neviděl jsem, že by to fungovalo, tedy že by se lidé takto vyjadřovali ke každému nebo jen větší části názorů jiných lidí.

To že se třeba k jednomu příspěvku vyjádří hodně lidí kladně fuguje, ale ... co stím? Když chci pochopit souvislosti, stejne musím jít do debaty a přečíst si ji, nebo alespoň kus z ní.

Píše:
Já se také nedomnívám, že na všech portálech webmasteři přemýšlí.

Pokud bych měl hodnotit celý příspevek, tak za tuto větu mu dám mínusový bod (čímž se dostávám k tomu, že delší příspěvek nelze stejně hodnostit jako myšlenku po myšlence)
Nemluvil jsem o tom kdo přemýšlí nebo ne - ale co funguje. A toto hodnocení funguje a nedělá o nic větší rozbroje než jakýkoliv jiný přístup (třeba ten na RPG F, pro srovnání)

Pokud neccheš být veřejně hodnocen, nebo jak ses vyjádřil dříve "kádrován", budiž. Ale motivace proč tomu zabránit - myslím tím skutečná motivace mi uniká. Ani v tomto případě tě nikdo nenutí se vyjádřit - jen pokud se někdo chce vyjádřit, je to snažší.

Jeden příklad:
člověk, který oponenta v diskusi moc nebo vůbec nezná má dojem, že mu tento člověk napsal velmi ostrý příspěvek. Možná vypění a odpoví v podobném stylu, nebo mu bude chtít napsat hodnocení, takže otevře stránku a vidí, jak se padesát uživatelů vyjádřilo ve smyslu "Skvěle se s ním povídá, i když některé věci je třeba číst dvakrát, aby ho člověk pochopil". Nebo tam bude v třiceti obměnách "dobře se s ním povídá, ale jakmile se začně hádat, má sklony urážet lidi a diskuse s ním je zbytečná." Myslíš, že to nebude mít vliv na to, jak dotyčný človšk odpoví, a pokud ano, tak tento vliv bude špatný?

Nepíšu tohle všechno, abych prosadit tady na D20 jakékoliv hodnocení - jen říkám, jak to funguje jinde. Nikoliv jak si myslím, že by to mohlo nebo nemohlo fungovat.

Jinak - je tu hodnocení článku. Umístěné pod článkem. Ať byl člávěk jakýkoliv, nikdy jsem necítil potřebu skrolovat dolů, abych se podíval, jak ho hodnotí ostatní a podle toho se buď vrátil nebo ne.
12.12.2008 13:12 - SEBastian_Chum
jo asi bude lepší to nechat jak to je :-)
12.12.2008 13:24 - Jerson
Sebe, to rozhodně ano - funguje to? Funguje. Tak co.

(Btw - doufám, že ti tato ukázka popsaného princpinu "nadhoď kontroverzní názor, kteří lidé pochopí po svém a budou reagovat" stačila (: )
12.12.2008 13:27 - Argonantus
Jerson:
Píše:
aniž chtěl urazit tebe nebo někoho jiného

To nehrozí. Stále nesouhlasím věcně, proti tobě ani stylu nemám žádných námitek.

Píše:
A co je mi po tom, jací jsou lidé? Hodnotím jen to co napíšou.


No, ono to z původní debaty tak jasné nebylo. A nejsem si ani úplně jistý, že to všichni rozeznají. A někteří to často nerozeznají úmyslně.

Píše:
Pokud bych měl hodnotit celý příspevek, tak za tuto větu mu dám mínusový bod.
Nemluvil jsem o tom kdo přemýšlí nebo ne - ale co funguje.


Připouštím, že se to dělá. Vylučuji, že to funguje. Respektive, funguje to velice podivně. Většinou ke spokojenosti despotického webmastera.

Píše:

Pokud neccheš být veřejně hodnocen, nebo jak ses vyjádřil dříve "kádrován", budiž.


Tohle jsem jasně řekl už na začátku; zopakuju to, protože u toho mnozí nebyli a psalo se to na jiném webu. Vůbec mi nevadí, když o mně někdo něco napíše; ať si mne klidně každý hodnotí, jak chce; a nebránil jsem se ani otevření vlastního profilu. Já dost vydržím. Jen jsem řekl, že do té sekce nikdy nenapíšu ani čárku ke komukoli. Což jsem dodržel. Jiný a důraznější způsob sabotáže mi postavení hosta neumožňuje.

Píše:
Ale motivace proč tomu zabránit - myslím tím skutečná motivace mi uniká.


Otevřený a upřímný světonázorový nesouhlas. Zažil jsem, jak to funguje v praxi. Vážně to není dobrý nápad.

Píše:
člověk, který oponenta v diskusi moc nebo vůbec nezná má dojem, že mu tento člověk napsal velmi ostrý příspěvek.


Modelová a častá situace, která ukáže, co v tobě je.
Rozumný jedinec to zkusí víckrát, z různé strany, a odhalí, v čem je problém; v drtivé většině případů se jedná o cvičení na moudrost mistra Krabata "základním stavem mezi lidmi je nedorozumění."
Jiný případ je konstatování, že v tomto bodě není souhlas možný, pokrčení rameny a debata o něčem jiném.

Názory ostatních jsou v tom pro mne konkrétně dokonale neužitečné; spíš matou, než pomáhají.
12.12.2008 13:28 - SEBastian_Chum
heheh Jersone stačila bohatě, BOHATĚ!!! :-)
12.12.2008 13:41 - Jerson
Argo, přečetl jsem si to až po předchozím vyjádření, takže už odpovídat nebudu. Otázku hodnocení čehokoliv budu řešit až v případě, že ji někdo navrhne, tohle byla ukázka (nezamýšlená), jak napsat článek, na který přijde reakce velmi rychle a z více směrů. Pracovně tomu říkám "hodit kámen do vody", kdy lze očekávat velké vlny (a plodnou diskusi).
Druhá varianta je "hodit kámen do žumpy", která se od první liší jen tématem - stačí napsat "Topolánek / Paroubek", nebo "Sirienův ban", jedno v jaké souvislosti (nebo "airsoft vs. paintball" na jiném foru), a pak konstruktivní připomínky nelze příliš očekávat.

---------------

K tématu - jak už jsem psal Alnagovi, stránka "D20.cz" mi vůbec nevadí, i když D20 nehraju a ani nepoužívám dvacetistennou kostku. Horší je, že jiné projekty nemají na začátku magické www, takže lidé chodí na "www.non.d20.cz" (nebo možná na "www.nonD20.cz" nebo kam) a pak se dozvídám, že stránka co jsem jim psal nefunguje (přičemž jsem jim pochopitelně psal "non.d20.cz", bez www)

Psát před odkaz "http://" zase ničemu nepomůže, protože lidé ví, že to prohlížeč sám doplňuje.

A než mít nějakou složitější adresu s .com nebo .net nebo cokoliv s jiným začátkem než www, jedním slovem a koncovkou .cz, to je mnohem lepší www.D20.cz a pod ní i projekty nesouvisející s D20.
12.12.2008 13:45 - andtom
Osobně pokládám za častý a smutný zdroj nedorozumění v diskuzích vkládání názorů do pusy tomu druhému, něco jako: Ty si jako myslíš že XYZ, ale to tak vůbec není, protože blablabla (následuje argumentace proti XYZ, kterou si ale dotyčný chudáčisko vůbec nemyslí a tak se začne obhajovat proti nařčení z myšlení si nesmyslů). Řekl bych, že jsem se v průběhu věků vyskytl na obou stranách tohoto paranoidního fenoménu a chce to jednoduše sebekontrolu :) Myslím, že i u řady ozbrojených konfliktů je přítomen stejný fenomén chybného očerňujícího odhadu toho druhého a následuje preemptive strike ...
12.12.2008 13:56 - Alek
Píše:
Psát před odkaz "http://" zase ničemu nepomůže, protože lidé ví, že to prohlížeč sám doplňuje.

Ale když jim ho tam napíšeš, tak jim bude jasný že tam prostě žádný www neni. A když to zadaj do vyhledávače, určo si non najdou. Já bych v tom zas takovej problém neviděl, i když nepochybuju, že tvoje osobní zkušenosti mluvěj jinak. To je halt ta počítačová gramotnost. :-)
Píše:
A než mít nějakou složitější adresu s .com nebo .net nebo cokoliv s jiným začátkem než www, jedním slovem a koncovkou .cz, to je mnohem lepší www.D20.cz a pod ní i projekty nesouvisející s D20.

Adresa s eu nebo com je složitější? To mě zas přijde lepší mít výstižnější ten název (www.kostka.eu vs www.d20.cz) než mít cz koncovku. No ale na to máme fakt dost času...
12.12.2008 13:57 - SEBastian_Chum
no nejdestruktivnější pro diskuze je z mého pohledu (a zkušenosti, protože jsem to tak kdysi dělával nezdravě často) impulzivní, nepromyšlené a subjektivní reagování.

každý příspěvek by měl být s chladnou hlavou, promyšlený a objektivní. jinak se to pořád zvrhává a lidi kteří chtějí aby ta diskuze někam spěla se musí uměle držet zpátky a být ultra-objektivní a ultra-chladný, aby vyvážili ty blbce co přispívaj subjektivně a horkokrevně.

paradoxně je internet velmi dobré médium pro oba přístupy, jen by se asi neměly tak často setkávat... v hospodě tě za horkokrevnou, subjektivní a nepromyšlenou řeč taky vyfuckujou.

bohužel do diskuzí na fórech nechodí moc hospodsky vzdělanejch lidí, ale naopak ti co jsou na to moc cool, bohémští nebo asociální. u národa který svou schopnost hospodské konverzace, ve které se navzájem alespoň v základních mantinelech 0respektuje nejen chirurg s architektem, ale i student s dělníkem nebo popelář s podnikatelem, bych čekal trochu vyšší úroveň internetové diskuze...

zvlášť když tady máme minimum extrémních názorů jako třeba na anglických fórech a zvlášť když je tohle diskuze mezi lidma co sdílí nevinné hobby.

osobně některý individua nechápu, nevim co z toho maj, co je pohání a co je nutí v takovym přístupu k lidem pokračovat.

anonymita + svoboda slova = retardi
12.12.2008 13:59 - SEBastian_Chum
jo a kostka.cz je myslim volná ne?
12.12.2008 14:04 - Alek
neni, stejně jako net, com, eu...máme dva roky času něco ulovit :-))
12.12.2008 14:07 - SEBastian_Chum
škoda

12.12.2008 14:12 - SEBastian_Chum
no já už asi rok chovám iluzi že by se dal udělat web WRBA, "wargaming, roleplaying, boardgaming - aggregate!"

ale to je jen iluze/sen :-)
12.12.2008 14:36 - Jerson
alek píše:
Ale když jim ho (http://) tam napíšeš, tak jim bude jasný že tam prostě žádný www neni. A když to zadaj do vyhledávače, určo si non najdou. Já bych v tom zas takovej problém neviděl, i když nepochybuju, že tvoje osobní zkušenosti mluvěj jinak. To je halt ta počítačová gramotnost. :-)

Vyzkoušel jsem to taky, ale nemám ani jednu kladnou reakci, takže nevím. Chápu, že pro lidi běžně používající net to patří k běžné počítačové gramotnosti, ale běžné hráče RPG nemůžu hodnotit podle sebe a už vůbec ne podle vás. A to vůbec nezahrnuju lidi jako moje mamka, která s neten fungovat umí, ale fant na nejnižší možné úrovni.

"Zadaj do vyhledávače" - si děláš legraci, viď. Až se tohle bude učit v druhé třídě po dobu třiceti let, budu to považovat za dostatečně rozšířenou znalost. Do té doby fakt ne.

To samé adresa, u které není na konci .cz. Můžu si myslet co chci, ty také, ale faktem je, že lidé si z adresy zapamatují jedno slovo a to jetě v polovině případů zkomolí, pokud je to jen trochu možné. Před něj prsknou "www" a za něj "cz". To beru jako fakta, kterým je nutné výběr zveřejňované adresy přizpůsobit, bez ohledu na to, jak mě to štve.

Opět - až vejde ve všeobecnou známost, že existují i jiné adresy než jen končící na ".cz", až se tyto adresy začnou objevovat hromadně v reklamách a tak dál, budu uvažovat i jiné koncovce - což do dvou let asi nebude, takže je to pro mě pasé.

K Sebovo návrhu - musí to být jako jméno - snadno vyslovitelné a zapamatovatelné - a napsatelné. "WRBA" je jedinou chybu - čeština nerozliší W od V, a druhou, menší - lidé si nebudou pamatovat proč zrovna wrba, když to vzniklo ze čtyř anglických slov. Co jsem psal o češtině vs. angličtině doufám nemusím opakovat - ještě pořád to není obecně rozšířená znalost a tak se s ní nedá operovat všeobecně.

Jinak asi nemusím říkat, že dobrý název webové stránky se nedá ani vyvážit zlatem.
12.12.2008 14:42 - SEBastian_Chum
jo škoda že jsme komunisticky znásilněnej národ, pak by angličtina byla v pohodě a WRBA by nikoho nepřekvapila:-)
12.12.2008 14:44 - Joe
SEB, pri zlúčení tebou spomínaných vecí do jednej stránky sa obávam, že vznikne príliš veľký moloch, na ktorý nebudú stačiť admini... A dopadne to horšie ako toľko pertraktované "diskusné fórum o RPG" :)
12.12.2008 14:48 - SEBastian_Chum
joe "TAU pathfinder helm bonus points from SEB" yeti: jo asi máš pravdu, ale já mám celkem jasnou představu co by to muselo být... a totiž předem promyšlené články o hraní a hrách obecně pro naprosté nováčky a poté konkrétní články o jednotlivých typech her pro naprosté nováčky... a pak teprve články o jednotlivých hrách... a vrstva recenzí, novinek, diskuzí a uživatelských článků až teprve pod tímhle vším.

při první návštěvě by ses tím musel prokousat, ale pak po registraci už by se ti otevírala rovnou ta hlubší vrstva registrovaných uživatelů, ne nepodobná tomu jak třeba funguje d20.cz
12.12.2008 14:50 - Alek
Jerson: Já to beru podle svýho táty, kterýmu taky http, www nic neříká. A jediný co vpodstatě trochu zvládá je ten vyhledávač. Schopnost ovládat ho, považuji u lidí, kteří si "troufají" vypouštět psaní http v adrese, za vcelku přirozenou. :-)
12.12.2008 15:51 - Colombo
a vy chceta aby Alekův táta a Jersonova máma byli velkými fandy a přispěvateli na WRBĚ?
Myslím si, že vzhledem k oblasti, na kterou bude WRBA směrována, je angličtina(alspoň částečná, lidem může byt jedno, co to znamená, hlavně když to dobře zní) a nějaké to WWW.. to taky není problém, stačí mít dost reklamních bannerů po netu a lidi si na to kliknou a přidají do oblíbených.
12.12.2008 16:16 - andtom
Joeyeti: Mé pocity jsou stejné, pokusů postavit všeobjímající stránku už bylo ... Tady to funguje proto, že to jednak má perfektní vedení (trio) a vzniklo to v malém - tj. spíš věci postupně nabaluje, ale není to z povinnosti, prostě co roste to roste, co neroste, tak se nic neděje. Nikdy to zde nemělo počáteční megalomanské cíle, Rytíř kolikrát říkal už před léty při cyklických záchvatech stavění čehosi velikého na RPGfóru (které si ještě pamatuji), že tudy cesta nevede a já mu časem dávám těžce za pravdu.
Mám pocit, že SEB vychází z toho, že když trio tak hezky kočíruje d20, že by jim to šlo i u velkého projektu, ale jsem skeptický, bombasticky vztyčený velkoprojekt s obrovskými ambicemi je akorát rozklížený kolos na hliněných nohou, kočkopejskový dort, ze kterého zabolí břicho.
12.12.2008 16:23 - SEBastian_Chum
jo ok, holt sou čechy malý a zaprděný
12.12.2008 16:31 - andtom
SEB: No konkrétne ja som Slovák, ale to je jedno :-) Nadšení, které chováš, jsem měl také a také jsem se divil skepticizmu, třeba vzpomínaného Rytíře. Časem jsem vystřízlivěl.
12.12.2008 16:35 - Joe
Vidieť to na všetkých úrovniach... aj na samotných fórach (RPGf a tu) - málo ľudí vôbec prispieva, málo ľudí sa do niečoho zapája. V tomto sú naše krajiny fakt príliš malé.

Keby sme hovorili anglicky.... discussion end here.
12.12.2008 16:57 - SEBastian_Chum
neboj já nejsem nadšenej, říkám že vim že to sou iluze
12.12.2008 22:17 - Alnag
Ok. Jsem tu zase nebyl (nejdřív itenzivní práce a pak hraní DnD), takže jen ve zkratce. Nejsem přítelem (a to ještě slabé slovo) sociálního inženýrství na webu. Psal jsem to v jiné souvislosti, ale platí to i na různá hodnocení a tak. V tomhle ohledu jsem asi hodně liberální, a veřím tomu, že se to dokáže regulovat samo i bez nějaký hlasování atd.

Druhá věc je třeba (a to tu zaznělo), když třeba brainstormujete nějaký nápad a chcete nechat hodnotit uživateli nějaké nápady. Není nic jednodušího než si přidat anketu (speciálně, pokud si diskusi založíte a první příspěvek je váš). Takové hodnocení tu možné je a dá se použít pro takový případ.

Hodnocení jednotlivých příspěvků (nebo uživatelů) jakkoliv vypadá z různých úhlů dobře je skutečně velmi efektivní nástroj manipulace a z mé zkušenosti a v konečném důsledku to vede k dalšímu štěpení. Takže těmhle nástrojům osobně nefandím.

Co se velkých a větších projektů týče... Kostka roste postupně. Když si vzpomínáte, kde jsme byli před třemi roky a kde je to teď, tak ten rozdíl je poznat. Taky jsme měli návštěv denně asi 30 oproti dnešním asi 600 (což není počet návštěvníků ale nějaký standardní přepočet), ale prostě to roste. Stejně jako roste počet příspěvků v diskusích a konec konců i různé další věci...

Je možné že třeba dorosteme i do nějakého velkého portálu, který bude sdružovat témata, která naznačoval Seb. Pokud ten vývoj půjde tímhle směrem, tak tomu nebudeme bránit. Stejně jako to nebudeme podporovat. Tady se opravdu řídí věci podle poptávky a nabídky. Když někdo něco napíše my to publikujeme. Na to je (nebo není) nějaký ohlas a takhle to prostě přirozeně roste. Přijde mi to velmi přirozené a velmi vyhovující. Nechci nic plánovat. Plány prostě stejně nevydrží setkání s realitou.

Andtom má pravdu když píše o rytířově skepiticismu. Já mám třeba nějaké ideály, které bych rád viděl, třeba (a Fritzs mne zatohle zas ukřižuje) bych rád viděl víc sjednocenou RPG komunitu, ale nebudu tlačit na to, aby se to stalo. Dám prostě prostor tomu, aby se to mohlo stát, když k tomu bude vůle... a když k tomu vůle nebude, tak se to nestane...
12.12.2008 23:30 - Blaine
Tak po projiti a procteni vsech prispevku (a coz je temer nepochopitelne, bez jakehokoliv krveproliti) a nalednem precteni Alnagova vyjadreni jsem zjistil, ze krome kocogelskeho domaciho fora je tohle asi jedina vec, ktera se vyplati navstevovat... A hodne fandim kostce/WRBĚ/nebo-jak-se-tomu-bude-rikat-za-par-let - tohle je web, kterej nepochopitelne funguje, bez jakychkoliv zasahu a tak... A podle me neni nic lepsiho.
13.12.2008 01:32 - SEBastian_Chum
nʌɐlɥ ɐu oʇ ǝɾ
14.12.2008 17:38 - sirien
SEB: kchůl, kdes to vzal?
14.12.2008 18:56 - SEBastian_Chum
někdy ukážu, je to tajný a kdyby to mělo víc lidí tak to nebude mít lsʎɯs
14.12.2008 19:07 - Alnag
...pɐɹzoɹd 'ʞɐʇ ou ǝ1ɐ
14.12.2008 19:35 - SEBastian_Chum
víš jaký by bylo peklo kdyby to používalo hodně lidí?
14.12.2008 20:06 - Alnag
Ještě abych nezapomněl - Blaine: Jsem rád, že to takhle cítíš, na druhou stranu bych vyloženě nezavíral dveře před jinými alternativami, třeba se konkurence konečně pochlapí :))

Tenhle web není úplně bez jakýchkoliv zásahů (to bychom zase kecali) ale jen s nějakým nutným provozním minimem. Ono je to dílem i produkt situace, nějak drsně to moderovat je v malém počtu práce na plný úvazek (a za tohle nás nikdo neplatí :)
15.12.2008 03:35 - sirien
Píše:
třeba se konkurence konečně pochlapí

to sem zvědavej :)
24.1.2009 10:57 - Jerson
'Spatně se mi tu vyhledávají diskuse, taqkže nemůžu najít tu jednu, ve které chtěl SEB psát sérii článků pro Dech Draka. Je to pořád aktuální nebo tenhle nápad zapadl? Abych věděl, jestli mám zkusit napsat nástřel toho prvního, jak jsem slíbil. (A kdyžtak mě prosím někdo odkažte do správné diskuse, fakt nemám rád hledání)
24.1.2009 11:02 - Alnag
Jerson: Stačí kliknout na Sebovu ikonku, tím se dostaneš do jeho profilu a vidíš, do kterých všech diskusí přispěl... a ta, kterou hledáš je... tahle.
24.1.2009 11:06 - Bouchi
Ja doufam ze to aktualni je, porad s tim takj nejak pocitam, ze se to drive ci pozdeji rozbehne.
24.1.2009 12:50 - sirien
Píše:
Ja doufam ze to aktualni je, porad s tim takj nejak pocitam, ze se to drive ci pozdeji rozbehne.

Momentálně jsme se SEBem byli poslední dva týdny zhruba nuceni řešit FF, jehož organizace se znovu rozeběhla (určit si v MM kdo to bude dělat, dohodnout se jak to budeme dělat, zařídit ty úvodní věci a tak... prostě klasickej narvanej vstup do nového ročníku), takže to nejspíš trochu dočasně přimrzlo.
24.1.2009 18:36 - Jerson
Alnagu, díky ...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.20595097541809 secREMOTE_IP: 18.222.205.211