Alnagův bloček: Jak otevřít diskusi, která neskončí třemi příspěvky

Myslím, že není člověka, který by zakládal diskusi tady na "Kostce" nebo někde jinde s očekáváním natož záměrem, že na ni nikdo nezareaguje, že vyšumí do prázdna. Přesto se to občas stane. Nedá se tomu zcela zabránit, protože někdy se lidem prostě netrefíte do vkusu, někdy je prostě divná doba nebo jste, co já vím, nedostatečně uctívali ikonku Garyho E. Gygaxe, kterou máte jakožto pravověrní hráči mít doma ve sklepě...
Přesto existují poměrně jednoduché návody, jak zvýšit svoje šance, že se vaše téma ujme, že se lidé ozvou a že se nakonec o svém tématu dozvíte i víc, než jste chtěli vědět.

1. Klaďte otevřené otázky

Uzavřená otázka zní...
Citace:
Máš rád zmrzlinu?
Otevřená otázka zní...
Citace:
Jakou zmrzlinu máte rádi?
Důvod, proč neklást uzavřené otázky je jednoduchý. Je na ně omezené množství odpovědí. V tomto případě třeba "ano, ne, možná, nevím, tak trochu... a pár variací na toto téma". Z toho je dobrá statistika a špatná diskuse. Odpovědi na otevřené otázky vás mohou překvapit, zaujmout, šokovat, ale hlavně vás budou motivovat k další diskusi a rozvíjet téma.

2. Klaďte složité otázky

Jednoduchá otázka zní...
Citace:
Jakou zmrzlinu máte rádi?
Složitá otázka zní...
Citace:
Jakou zmrzlinu si dáte i když venku mrzne až praští? Existuje nějaká taková?
Důvod proč neklást jednoduché otázky je ten, že jednoduché otázky často plodí banální odpovědi. A ty nikoho nezaujmou. Rafinovaná, promyšlená otázka obvykle spíše povede k zajímavým odpovědím.

3. Neodpovídejte si obratem sami

Citace:
Jakou zmrzlinu máte rádi? Jo a rád bych předeslal, že já mám rád čokoládovou.
Lepší je nechat opovědět jeden až dva lidi, než v diskusi zareagujete vy se svým názorem. Jednak tím zabráníte tomu, že diskusi hned od počátku ovlivníte svým názorem, jednak to méně působí tak, že si jen chcete "vylít srdíčko" nebo prezentovat svoje ego.

4. Na začátku položte raději jen jednu, dvě otázky a další pokládejte až v průběhu diskuse

Citace:
Jakou zmrzlinu máte rádi? A co cítíte, když se vám rozplývá na jazyku? A podělíte se o zmrzilnu s kamarádem? S partnerkou? S cizím dítětem, které na vás loudí? A kupujte si spíš točenou nebo na špejli, nebo jdete spíš na zmrzlinový pohár. A co si myslíte o těch zmrzlinách od Maca?
Tak takhle prosím ne. Nikdo pak neví, na co má vlastně odpovídat...
Nikdo nepochybuje o tom, že máte k tématu spoustu otázek (nebo připomínek). Trik spočívá v tom, dodávat další otázky v okamžicích, kdy intenzita diskuse začíná skomírat. Toto postupné dávkování umožňuje diskutujícím vyznat se v tom, co je zrovna na programu a být takříkajíc "na společné vlně".

5. Klaďte provokativní otázky

Citace:
Používáte zmrzlinu jako sexuální pomůcku?
Ty jsou zvlášt dobré v okamžicích, kdy už se zdá, že je po diskusi. Témata, která zabírají téměř spolehlivě jsou ta nejvíc bulvární - sex, vraždy, špatně padající kostky, která edice D&D je lepší a tak podobně.

6. Vyvarujte se finálních (zabijáckých) odpovědí

Zvláště v začátku diskuse, tzn. než se rozjede, si odpusťte prokazování toho, že odpověď na svou otázku už vlastně dávno znáte a jediným cílem diskuse je poučit ostatní o tom, jak se věci mají. Od toho jsou také články jako je tento. Diskuse je o tom, že každý přidá vědomosti ze svého soudku. Nyní pozor, následuje příklad zabijácké odpovědi. Používejte na vlastní nebezpečí.
Citace:
Jsou zmrzliny dobré a jsou zmrzliny špatné. A jsou také zmrzliny tak něco mezi.
S tím se nedá polemizovat. To je prostě konstanta. Tečka. Zabiják. Z toho se rodící diskuse bude dlouho vzpamatovávat.

7. Zkuste hájit nějaké stanovisko...

Je hezké být nad věcí a říct, že někdo to dělá tak a někdo onak. Ale zkuste někdy sestoupit do hloubky, vybrat si stranu a chvíli za ní kopat. Však on se najde někdo, kdo do toho půjde za stranu druhou.
Citace:
Podle mně, jíst zmrzliny v zimě je dost šílené. Z toho se člověk může tak leda nachladit. Možná, kdybychom byli v tropech.
Dávná fyzikální poučka platící i v sociálních kontextech tvrdí, že akce plodí reakci. Pokud budete k diskusi přistupovat laxně a bez emocí, bude plochá, neemočí a nejspíš i krátká. Hodně vyostřené diskuse sice spousta lidí nemá ráda, ale jedno se jim nedá upřít. A totiž to, že prostě jedou...

8. Vyvarujte se dlouhých citací (zvláště v cizím jazyce)

Citace:
Once upon a time, hundreds of years ago, Charles I of England hosted a sumptous state banquet for many of his friends and family. The meal, consisting of many delicacies of the day, had been simply superb but the "coup de grace" was yet to come. After much preparation, the King's french chef had concocted an apparently new dish. It was cold and resembled fresh- fallen snow but was much creamier and sweeter than any other after- dinner dessert. The guests were delighted, as was Charles, who summoned the cook and asked him not to divulge the recipe for his frozen cream. The King wanted the delicacy to be served only at the Royal table and offered the cook 500 pounds a year to keep it that way. Sometime later, however, poor Charles fell into disfavour with his people and was beheaded in 1649. But by that time, the secret of the frozen cream remained a secret no more. The cook, named DeMirco, had not kept his promise.
This story is just one of many of the fascinating tales which surround the evolution of our country's most popular dessert, ice cream. It is likely that ice cream was not invented, but rather came to be over years of similar efforts. Indeed, the Roman Emperor Nero Claudius Caesar is said to have sent slaves to the mountains to bring snow and ice to cool and freeze the fruit drinks he was so fond of. Centuries later, the Italian Marco Polo returned from his famous journey to the Far East with a recipe for making water ices resembling modern day sherbets.
Kdo to má sakra číst? Neumíte z toho vybrat to podstatné? Neumíte to přeložit? Tak hoďte odkaz. Na dlouhé texty není nikdo zvědavý.

9. Zamýšlejte se nad opovědmi ostatních

Jedno z nejtěžších a zároveň nejzásadnějších diskutérských umění je pochopit, co chtěl dotyčný skutečně říci...
Citace:
Když říkáš, že máš rád čokoládovou zmrzlinu, souvisí to nějak s tím, že máš rád čokoládu?
Důvod, proč usilovat o to spojovat různé střípky informací, která nám v diskusi poskytují ostatní je jednak to, že to ty druhé potěší, když cítí zájem a jednak také, že to diskusi dodává novou hloubku.

10. A konečně nebojte se býti vtipní...

Citace:
Autor se tímto omlouvá všem zmrzlinám celého světa, které se mohou cítit ublíženy. Při psaní tohoto článku nebyla žádná zmrzlina zraněna ani zabita. Všechny zmrzliny v tomto článku jsou pouze fiktivní.
Humor ještě (skoro) nikoho nezabil. Dobře dávkovaný humor je nejlepším existujícím nástrojem řízení diskuse. Najít něco, čemu se všichni společně zasmát dokáže zchladit lecjaké horké hlavy, zatímco správně načasovaná dávka sarkasmu je někdy jako škrtnout sirkou uprostřed rafinerie.
Rada závěrem: Nebuďte v diskusi zbytečně urážliví a vztahovační. Nemá to smysl.
Napsal: Alnag
Autorská citace #41
19.9.2008 12:28 - pipux
smířčího soudce? možná :) ; i možná pak každá debata stavěná na "byzantinskou silovou hru" může dopadnout dobře, když se debatující shodnou na kompromisu -- což neplatí asi pro 15% lidí, se kterými se zásadně nikdy nedá domluvit :P
diskuze může být:
  • tužbou autora pro uznání
  • konstrutivní výměnou názorů a budováním myšlenek
  • přečůráváním - kdo dá víc
  • vyvolaná pro konflikt, úmyslně
  • ideová? nostalgická ...
a tak dále. zodpovědnost není to jen na autorovi; sami ji účastněním se spoluutváříme :O
Autorská citace #42
22.9.2008 08:48 - Argonantus
Pipux:
Vůbec si nejsem jist, zda musí mít diskuse nějaký závěr. Z čehož lze dovodit zjištění, že u mnohých docela vydařených diskusí nelze říci "jak to dopadlo", případně "kdo vyhrál."
Jinak já se osobně považuji spíš za konfliktní typ, než za nějakého smiřovače.
Autorská citace #43
22.9.2008 09:12 - Lotrando
v diskuzi chce "vyhrát" podvědomě asi každej, ale nejlepší jsou imho ty, diskuze kde si nakonec každej něco odnese aniž by protivníka převálcoval.
Autorská citace #44
23.10.2008 12:43 - yokuzava
Zatim jsem zjistil ze diskuse ukonci spolehlive podekovani za prispevky :) Temer zaklinadlo ;)
Autorská citace #45
23.10.2008 12:49 - Alnag
Odin: No jasně. Protože to nijak nestimuluje. Poděkování je tečka. Tím se obvykle končí meeting. Chce to novou otázku, nový problém... nový flame :)
Autorská citace #46
23.10.2008 12:52 - yokuzava
Juha, to byla rychlost :) Nojoo a ja vzdycky podekuju a cekam dalsi prispevky no a vlastne to nevedome ukoncuju. To jsou veci, si na to dam pozor.
Autorská citace #47
23.10.2008 13:16 - Argonantus
No, poděkování a přání příjemného dne je v některých diskuzích rovno docela těžké urážce (ekvivalent "seš debil a nemá to s tebou cenu"). Takže to mlčení není nijak překvapující.
Jinak mne všeobecně překvapuje, o co sprostší a vynalézavější v urážení je naše starší generace. Ti mladí nic nevydrží a hned se rozpláčou.
pro Sirienovo potěšení třeba tenhle kolosální masakr, zdokumentovaný tady http://www.niggly.net/?p=38
(v zemi původu samozřejmě vymazaný)
Autorská citace #48
23.10.2008 13:45 - Alnag
Argo píše:
Ti mladí nic nevydrží a hned se rozpláčou.
A výsledkem jsou diskuse zcela plyté a ploché, bez špetky jiskry.
Autorská citace #49
23.10.2008 13:51 - yokuzava
Argonantus : Kdo tady place? :) Jestli nekoho urazi podekovani nebude normalni!
Alnag: Jiskra prijde casem :)
Autorská citace #50
23.10.2008 14:02 - Quentin
alnag píše:
A výsledkem jsou diskuse zcela plyté a ploché, bez špetky jiskry.
ja mam nekdy pocit, ze nejlepsi je byt jako bulvar. Namisto "neprijde vam ranger ve 4e na pocatecnich urovnich silenjsi nez rogue?" rict treba "Ranger je IMBA a vyda v grupe za dva zlodeje!". A pak se svizne pustit do diskuze
Autorská citace #51
23.10.2008 14:21 - Argonantus
Pozor - z jiskry vzejde plamen...(c) Cimrman
Vůbec si nemyslím, že tolik záleží na formě sdělení. I když řekneš, že "Ranger je IMBA a vydá za dva zloděje", tak mi to připadá pořád celkem bez šťávy.
Rajcovní to začne být, když se to nějak dotýká hovořících; například, že jsou IMBA a vydají za dva zloděje, nebo naopak, sucks a nevydají za nic.
Chcete-li vyvolat flame, pak vymyslete téma. Pak už to půjde samo, třeba i přáním příjemného dne.
Dojem šedivosti a nudy je naopak vyvolán vyhýbáním se tématům.
Autorská citace #52
23.10.2008 14:32 - Quentin
mno asi jo :)
ale predstav si misto toho zlodeje a rangera treba "Hraci klasickych her s temito mechanikami maji potize" vs "dracakysti vedi picu ako parit RPGcka" :D
Autorská citace #53
23.10.2008 14:32 - yokuzava
Ranger vs Rogue zajimave souboje a kazdy ma neco do sebe. Me se libi Roguove nekomu Rangerove. Takze bych rekl ze Roguove jsou lepsi nez Rangeri, samozrejme ze kazdy v necem jinem. Roguove jsou vice vyuzitelni protoze vetsina dobrodruzstvi se odehrava ve meste, podzemi a vsude je potreba se umet schovat do stinu, potichu se vytratit a treba otevirat zamky :) flamicek ... ;)
Autorská citace #54
23.10.2008 15:32 - Argonantus
Quentin:
viděl bych tu zásadní rozdíl, jakého druhu jsou aktéři. Pokud to budou dva milovníci Indies, ještě se tomu, že "dracakysti vedi picu ako parit RPGcka" ještě zachechtají a budou mít dojem, jak si hezky popovídali. Když to řekneš nějakému dračákystovi - třeba mně - je to hned napínavější.
Mimochodem,ta předchozí hláška o tom, jak "mají potíže s těmito mechanikami" je při té zdánlivě slušné naolejovanosti ve skutečnosti víc výbušná; už se blíží tomu přání dobrého dne. Věřím, že řada dračákistů i DnDčkářů- pokud pochopí, že je řeč o nich - tě bude srdečně nenávidět.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10271191596985 secREMOTE_IP: 3.149.251.155