Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
23.10.2008 20:06 - Fritzs
Tak nám zlý krutovládce poslal do vyhnanství cool rebela... Mám bod....?
Jinak z tebou do značné míry nesouhlasím... když elektrickej rozvod nefachčí je potřeba ho opravit a taky se tak běžně děje.
Autorská citace #2
23.10.2008 22:29 - jonka
Pokud má Friz pravdu a je to o tom o čem tuším, tak tě Alnagu obdivuju za odvahu natáhnout dráty a přenést prvky "krize" sem k sobě, ačkoliv bys to nemusel. Nadruhou stranu pokud je to motivováno touhou vyjádřit se k problému, tak se nedivím. Úvod k tomu si napsal hezky, mám rád metafory.
Autorská citace #3
24.10.2008 01:51 - sirien
To je... velice dobře napsané. Myslím teď naprosto čistě co do hodnocení toho jak to je napsané, z titulu zaujatosti asi nebudu hodnotit obsahovou vztažnost.
Jinak s tím docela dost souhlasím. Fritzsova poznámka je nejspíš způsobena tou neobratností mezi elektrickou a lidskou sítí (Lidé nejsou elektřina. Některé věci se... ) - opravit momentální závadu je trochu něco jiného než rozinstalovávat pojistky a dělat různá předběžná nebo úmyslně cílená rozhodnutí s dlouhodobým efektem (zavádění nových pravidel, směrnic...).
Přeloženo z metafory - je rozdíl mezi řešením jedné situace a vytvářením pravidla se snahou této konkrétní situaci předcházet a různě se to snažit ošetřit s tím že zaujatě sleduješ ten jeden pohled a ignoruješ další důsledky (které v sociální síti nedohlédneš, její složitost je extrémní). Podobně jako ty týpci v USA - snažili se ošetřit lokální výpadky, ale úplně přehlédli možnost rozpadu sítě jako celku v důsledku svých opatření. Až na to že tenhle případ je s jednoduchou elektřinou, v sociálním rozměru je to děsivě strašně moc zamotané a nedohledné (samotná obecná pravidla fungování sociální sítě jsou velice složitá, a vynásob to tím že nevidíš do individuálních vztahů všech jednotlivých lidí, ani vlastně netušíš kteří jsou do čeho zainteresovaní a proč a přes koho...)
PS - hm, rebel ve vyhnanství, to se mi líbí :) . Z toho by se dal udělat nějakej titul, ne? Nebo slogan... podpis na fóra, možná? Musím se nad tím zamyslet...
Autorská citace #4
24.10.2008 02:00 - Alnag
Fritzs píše:
Jinak z tebou do značné míry nesouhlasím... když elektrickej rozvod nefachčí je potřeba ho opravit a taky se tak běžně děje.
Až si budeš doma opravovat elektriku tak, že si necháš zrušit přípojku tak mne pozvi. :) Ale vážně, nejsem si úplně jistý s čím nesouhlasíš, neb ten příklad je ze života a ta věc se skutečně stala a i ty závěry jsou ze života.
Existují také poznatky, které jsou univerzální pro všechny sítě a je jedno o jakou síť se jedná. Ta paralela s elektřinou je samozřejmě hodně odvážná, ale zase se jí prostě nedalo odolat.
Jonka: Já se krize nebojím a nikdy jsem se nebál žádného tématu...
Autorská citace #5
24.10.2008 02:17 - sirien
píše:
Jonka: Já se krize nebojím a nikdy jsem se nebál žádného tématu...
Lidi co se nebojí žádného tématu nejsou vždy ti kteří by byli vítaní... popravdě řečeno - jsou to lidé nevítaní takřka všude - ve škole, v zaměstnání, v politice, v mnoha sociálních skupinách (a teď bych rád zdůraznil že tento post se má číst tak jak jsem ho napsal, neobsahuje žádnou metaforu ani skrytou, poloskrytou ani žádnou jinou narážku, pouze konstatuji svou zkušenost napříč vším jmenovaným)
Autorská citace #6
24.10.2008 06:17 - Fritzs
Sirien píše:
Lidi co se nebojí žádného tématu nejsou vždy ti kteří by byli vítaní- jsou to lidé nevítaní takřka všude - ve škole, v zaměstnání, v politice, v mnoha sociálních skupinách... popravdě řečeno
I když tak tvůj post nemá být vnímán... abych se vyjádřil k oné "kauze"... lidé co se nebojí žádného tématu nejsou vítáni takřka nikde, ti co se permanentně nechovají slušně nejsou vítáni vůbec nikde.
Autorská citace #7
24.10.2008 08:09 - Lotrando
Siriene, ty máš zase BAN? Opakovaný vtip už není vtipný, přesto se potutelně usmívám a velebím místní správce za tohle místo.
P.S. progooglil jsem hesla sirien, ban :); to snad není možný :). Ach ty ošklivý a zlobivý, co jsi jim provedl?
Autorská citace #8
24.10.2008 08:23 - Argonantus
Hm, já mám taky ban; i když v jiném, paralelním vesmíru internetu... a udělil jsem si ho sám. generálně vzato, Alnag má pravdu; sítě lidského chování jsou velmi tajemné, a ježto o nich víme málo, je každý zásah dobrodružstvím s nepředvídatelným koncem.
Na druhou stranu - a teď odbočuji od původního podnětu se Sirienem - občas je zásah skutečně nutný; existují maligní vztahy, maligní chování a situace, kdy síť prostě hoří, a problém stojí tak, jak ji uhasit. Tady už pak o nutnosti nějakého zásahu není sporu, protože není co ztratit (opačný příklad můj).
Celé tajemství je právě v odlišení dorbných lapálií od počínající katastrofy. A to není snadné.
Autorská citace #9
24.10.2008 08:47 - Sosáček
jsem slysel o sedmi stupnich. nebo si to pletu?
ale chlapek co me ucil fyziku osobne zna chlapky v cernu, kdybyste potrebovali napojit nejakej retez :)
Autorská citace #10
24.10.2008 10:08 - Alnag
Hrngz: Ono ve skutečnosti (když to měříš a záleží tedy na metodice) tak je těch lidí mezi lidmi zhruba sedm (resp. nějakých 6,5). Ale původně se to skutečně jmenuje šest stupňů. Ten původní experiment se dělal dávno a prostřednictvím dopisů a jen napříš USA. Takže fakticky máš pravdu, formálně se ale stále mluví povětšinou o šesti stupních a tak to najdeš i v literatuře (tedy six degrees of separation).
Argonantus: Ono nejde o to, že by se nemělo zasahovat, ale že lidé tvořili sociální sítě (byť v malém, tj. do nějakých 150 lidí) odjakživa. A existuje řada spekulovaných i prokázaných mechanismů, kterými odhalují různé nežádoucí jedince. Internet je samozřejmě jiné prostředí, jiná situace, ale pořád mi nějak přijde, že až na opravdu extrémní výjimky je sociální síť hodně samoregulující.
Lotrando: Nějak jsem čekal, že na konci tvé věty progooglil jsem hesla sirien, ban bude "a našel jsem dva miliony odkazů :)))"
Autorská citace #11
24.10.2008 10:31 - Sosáček
Alnag: ja jen piluji svoje umeni byt offtopic zatimco nejsem offtopic, pac je jasny, ze konkretni cislo ani ta teorie neni nosnou myslenkou toho zapisku :)
Autorská citace #12
24.10.2008 11:10 - sirien
Lotrando: ále, jako obvykle sem projel pár témat a dopálil sem každýho koho sem měl poruce :)) . Když oni se tak snadno nechaj - Argo má pravdu, dnešní generace nic nevydrží :))
Nicméně vážněji - to je právě to, co vůbec nevim. Napadá mě sto a jeden důvod proč bych měl teď dostat z pohledu moderátorů ban, o tom žádná, problém je v tom, že všechny tyhle důvody i jejich kombinace se mnou sdílí několik dalších lidí, kteří prý dostali jenom jakousi PM, jedním z nich byl Sosi a abych ho citoval, protože to stojí za to:
píše:
jo, ale ja jsem dostal PMku ktera mi rikala at se nehadam se Sirienem (se kterym jsem byl spolu s Jersonem na stejne strane v diskusi) a to potom co jsem tam 4 dny nepsal.
Když si přečteš tu diskusi k mýmu banu, a budeš jí číst celou v kuse (neni tak dlouhá) tak budeš mít dobrou šanci se dobře řezat smíchy. Je fakt zlá.
Autorská citace #13
24.10.2008 11:30 - sirien
píše:
Nu což. Každému čo jeho jest.
No - právě že spíš někomu co jeho jest :) (doplněno stylovou diskusí o tom komu ano a komu ne, což je ještě zábavnější)
Autorská citace #14
24.10.2008 11:30 - Joe
Nu což. Každému čo jeho jest.
Ja som taktiež nikdy neprišiel so Sirienom do konfliktu v nejakej diskusii. Takže ma spomínané diskusie míňali.
To ovšem neznamená, že si nestojím za svojím moderátorským rozhodnutím, ktoré vyplynulo z danej situácie.
Autorská citace #15
24.10.2008 11:33 - Joe
píše:
No - právě že spíš někomu co jeho jest :) (doplněno stylovou diskusí o tom komu ano a komu ne, což je ještě zábavnější)
Hm, ono sa ľahko ukazuje "Aha! On (asi) to isté robil tiež!". Problém je, že si nepriznáš svoje vystupovanie.
Autorská citace #16
24.10.2008 11:36 - Rytíř
Na téma nepředvídatelných konců a řízených zásahů si vzpomínám na jednu moc pěknou scénu z knihy, kde hlavní hrdina potkal nějakou super mocnou a super moudrou bytost. A ptal se jí, proč má něco dělat on, když on vůbec neví, jaký to bude mít dopady, proč něco neudělá ona sama. Odpovědělo mu to zhruba ve smyslu: "Když teď pomohu tvým krajanům, způsobí to nesnáze v zemi XY, kde nebudou mít co jíst, takže buďte tam bude hladomor a umře strašně moc moc lidí - daleko víc než když teď nepomohu - anebo se vrhnou na svýho jinýho souseda a zničí kulturu, která slibuje v brzké době vyvinout postup, který by mohl zabezpečit dost jídla pro všechny... jenže když nezasáhnu, tak tahle kultura začne vymýšlet jiný věci a ne jak řešit otázku jídla a to způsobí, že..." A dodal, že takle by moh pokračovat donekonečna a že to je právě míra jeho znalostí, která mu šíleně svazuje ruce. Protože vidí moc daleko a moc si bere jdnotlivé následky. Proto nakonec nechával činit rozhodnutí lidi, kteří byli v porovnání s ním defacto slepí a nebáli se díky tomu do toho říznout ;)
Autorská citace #17
24.10.2008 12:02 - sirien
Joe: Hm. Proč maj všichni dojem, že nevim, jak vystupuju? Protože Majo, Aljen a PK stokrát napsali že nemám sebereflexi tak jim to všichni věřej? Stokrát opakovaná lež se stává pravdou (c)nazi?
Proč si všichni myslej, že každý kdo se nechová podle jejich představ si jen neuvědomuje že se tak chová?
Protože sebereflexe byla vždy jednou z věcí se kterou jsem problémy neměl. Důvody k tomu se přizpůsobit zato často postrádám - a ano, na RPG F je postrádám už dlouho, od doby co se z něj stalo chat fórum a ztratilo svůj RPG nosný prvek, aniž by to byl někdo ochotný říct nahlas, ostatně viz Markus:
Markus píše:
Fórum je místo pro diskuze, přioritou není mít čtivý obsah, prioritou je zapojit do diskuzí co nejvíc lidí.
Tahle věta nedává na tematickém fóru ABSOLUTNĚ žádný smysl. Zato na chatovacím pokecovém Fóru... dává smysl dokonalý.
Takže ano - vím velmi dobře jak vystupuju. PK neni o nic lepší, Eleshar je mnohdy nastejno, stačí když se mu hodí dobrá příležitost, mohl bych pokračovat. Ať si nikdo nehraje na svatoušky když svatý není.
Autorská citace #18
24.10.2008 12:08 - Joe
Hm, ale potom o čom sa bavíme? Že si ten ban dostal neprávom?
Ja si myslím že nie. A ak to znamená, že po ukončení banu budeš rovnakým štýlom pokračovať v diskusiách aj ďalej, prečo sa tam vôbec chceš ukázať? Aby si dopálil niektorých ľudí?
Autorská citace #19
24.10.2008 12:15 - Fritzs
sirien píše:
Stokrát opakovaná lež se stává pravdou (c)nazi?
GODWIN!!! The winner is not you! Insert moar coins!
sirien píše:
Protože sebereflexe byla vždy jednou z věcí se kterou jsem problémy neměl.
Fajn, tak to dokaž...
Autorská citace #20
24.10.2008 12:20 - sirien
Joe: Nepotřebuju se vracet abych někoho dopálil - vyrazili ste mě abyste zlepšili atmosféru a jediný na co ste se sami zmohli je devítistránkovej pokračující flame, problém očividně není ve mě, dobře se tim bavim. Někteří z vás se tam vyjadřují inteligentně, mnozí ne... ostatně si to přečti znovu od začátku pozorně, jestli Ti nebude špatně z toho že se toho účastníš jako MOD tak je asi něco špatně.
Fritzs: Žádnej Godwin, kulturní narážka, s Godwinem mi můžeš vytřít podlahu, to je stejnej argument jako když Ti křesťan popře evoluci dogmatem z Bible - argument bez vztahu k čemukoliv, platný sám o sobě.
A dokazovat naštěstí nic nepotřebuju - narozdíl od jiných nežiju z obdivu a uznání jiných, takže si mysli co chceš a můj předchozí post považuj třeba jen za námět k zamyšlení a ne za argument, pokud ho nechceš takhle přijmout

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.075156927108765 secREMOTE_IP: 3.83.187.36