Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
Autorská citace #21
24.10.2008 12:42 - Lotrando
Joe: nejzábavnější na tom je, že se tu musíš obhajovat, to totiž opravdu nemusíš. Obecně nemám problém s lidma, kteří udělají rozhodnutí a stojí si za ním, případně jsou schopní své špatné rozhodnutí revidovat. S čím já osobně mám problém, a vyřešil jsem ho odchodem z rpgf, je existence určité úzké skupiny lidí, kteří říkají kdo je a kdo není ten správný diskutující. Svého času mě to mrzelo, dnes se tomu jen usmívám. Udělat komisi na zabanování Siriena, to je fakt už vrchol. Tohle jsem nikdy nepobral.
Také mě pobavil PK, který se tu exhibuje když potřebuje, ale na druhém médiu místní diskutující pomlouvá, jak prý neumějí diskutovat. Hmm, měli by jsme se nad sebou zamyslet a něco s tím udělat. Třeba ho poslat tam kam slunce nesvítí,a teď volím záměrně mírné výrazy, protože nechci obtěžovat ctěné spoludiskutující.
Autorská citace #22
24.10.2008 12:47 - Alnag
Joe: Upřímně řečeno, viděl jsem RPGfórum (dříve CzechDnD) v podstatě od začátku jeho existence a řezalo se to tam vždycky a to velmi jedovatě. Žádný sirien tam tehdy nebyl, ale vždycky byli nějací "viníci". Ale banovat se nemuselo.
Mimochodem nelze nevidět lingvistickou příbuznost mezi slovem ban a banish (zapuzení, zažehnání). Každá komunita potřebuje občas zapudit svoje vlastní hříchy. Dřív se k tomu zvlášť na předním východě (ale i v některých středověkých tradicích) používal černý kozel (symbolizující ďábla nebo podobné temné stránky). Měl na sebe vzít hříchy celé obce.
Proč mám pocit, že se až na nějaké pentle okolo od té doby nic nezměnilo?
Jedna chytrá teorie praví, že lidi nejvíc zlobí, když jim někdo nabízí zrcadlo jejich vlastního, temného já. Jejich stínu. Je snadné, takové zrcadlo zakrýt, schovat nebo rozbít. Je daleko nesnadnější vydržet se do něj dívat a dokázat se s ním konfrontovat a přijmout ho...
Autorská citace #23
24.10.2008 12:52 - Argonantus
Lotrando:
Hm, nějak jsem prošvihl, že jsi odešel. Z mého hlediska je to vysloveně škoda. A znamená to taky, že jsi čtvrtý, o kom vím, že na to neměl nervy.
Joe: Vidím to jako Lotrando; respektuji cizí rozhodnutí, které navíc není v mojí kompetenci. Kromě toho miluji tvoje plyšové hračky.
Alnag: Já tu paralelu mezi tvým odchodem a Sirienovým banem vidím taky. A taky jsem to řekl (tam; tady to není moc zajímavé).
Autorská citace #24
24.10.2008 13:01 - Joe
Sirien: ono, porušená atmosféra sa nevylepšuje tak ľahko - lusk a je to. A o to ani mne konkrétne nejde. Ide o porušenie pravidla "slušnosti" vo vyjadrovaní voči ostatným.
Lotrando: asi som tú skupinu minul. Jediný, kto môže byť "skupina" je Markus ako vlastník fóra. Moderátorský tím, čo viem, tak sa priebežne menil a bola tam širšia škála ľudí. Ak mi poskytneš detaily, budem rád (prípadne PM). Ak nie, tak som tam, kde som bol aj doteraz.
Alnag: na každom fóre sa nájdu problémy, tak na RPGf ako aj na d20. Záleži vždy na ľuďoch, ako sa vyriešia a aký bude ďalší vývoj. Možno je tu iná konštelácia ľudí ako tam a preto je situácia tu trochu iná ako tam. Hovorí sa "vrana k vrane sadá" a keď na seba narazia antagonisti, tak je väčšinou výsledkom rozdielne smerovanie obidvoch a zoskupenie s príbuznejšou skupinou.
Autorská citace #25
24.10.2008 13:16 - Fritzs
sirien píše:
A dokazovat naštěstí nic nepotřebuju - narozdíl od jiných nežiju z obdivu a uznání jiných
OMFG! Si buď nevidíš na špičku vlastního nosu, nebo si ze mě děláš p****... jako optimista předpokládám tu lepší variantu, takže bych tě chtěl jen upozornit, že to IMAO není vůbec vtipné.
Alnag píše:
Jedna chytrá teorie praví, že lidi nejvíc zlobí, když jim někdo nabízí zrcadlo jejich vlastního, temného já. Jejich stínu. Je snadné, takové zrcadlo zakrýt, schovat nebo rozbít. Je daleko nesnadnější vydržet se do něj dívat a dokázat se s ním konfrontovat a přijmout ho...
Já si myslím, že tady by takový zrcadlo dlouho nevydrželo... jesi to chceš zkusit není problém, stačí mě požádat přes PM a já se budu v diskuzích zde, chovat, jako jednal sirien v oné zmiíňované diskuzi o automobilismu... zajímalo by mě, za jak dlouho dostanu PM abych s tím přestal.
Autorská citace #26
24.10.2008 13:19 - Quentin
fritzs: staci, kdyz kouknem, jak si frcel v diskuzi o dnd4e :)
Autorská citace #27
24.10.2008 13:21 - Sosáček
hej, na Joa budte hodny. je to jedinej moderator z rpgf co neni markusuv blizkej kamos z brna, takze je myslim ten nejlepsi kandidat na rozumny rozhovor.
EDIT: mimochodem, mit sebereflexi neznamena ze musis nutne brat v potaz jeji vstup. to je jako mit empatii, a ignorovat jeji vstup a zrovna s timhle clovekem nesoucitit. to je normalni. nevim proc si lidi kteri tyhle veci postradaji (nebo je neumi vypinat a zapinat) mysli ze to nejde.
Autorská citace #28
24.10.2008 13:29 - Argonantus
Taky si všimni, jak jsou na Joea všichni hodný... já vlastně neznám nikoho, kdo by s ním měl nějakej problém. Snad jen uklízečka, co likviduje ty zbylý plyšáky... ale ta ještě nic nenapsala.
Autorská citace #29
24.10.2008 13:30 - Joe
Ahem, bavíme sa tu o mne alebo čo? :)
Autorská citace #30
24.10.2008 13:32 - Alnag
Joe: To ti nikdo nebere. Já spíš mluvím o té tendenci mít vždycky nějaký hromosvod problémů a zacílit se na jednoho člověka, zatímco problém je spíš systémový a nelokalizovaný.
Hrngz: Já jsem hodnej. V poslední době obzvlášť. :)
Fritzs: Třeba by vydrželo, třeba ne. To ale v zásadě nijak tu teorii nepopírá. Já přece netvrdím, že jsme tu lidsky vyspělejší v moderování, jen to děláme jinak (i když pravda je, že existuje precedens z doby, kdy jsem byl jediný fungující moderátor CzechDnD a dostával prakticky denně stížnosti na Jersona, tak jsem vydržel, i když jsem měl osobně chuť mu fakt zatnout tipec...). Ale to není podstatou mého sdělení.
Jinak jistě víš, že už jsi tu párkrát varování ohledně dodržování netikety taky dostal. Diskusi o automobilismu jsem nečetl, takže nevím. Ale siriena zase znám a mám pocit, že se s ním dá žít. A že vzhledem k tomu jak jsou všechny sociální sítě křehké je ztráta větší než event. zisk.
All: Ono taky existuje kritické množství uživatelů (když se ta síť zkrátka sepne - chystám se o tom psát pokračování blogu) a tím, že začneš likvidovat členy sítě v ní zapojené efektivně pracuješ na její frakcionalizaci. Na jednu stranu je fakt, že mi do toho nic není. Je to vaše volba a vaše rozhodnutí. S následky budeme ale žít všichni. Protože ať chcete nebo ne, jsme tu na jedné lodi. (Na to mít vlastní plavidlo je tahle země moc malá...)
Autorská citace #31
24.10.2008 13:58 - Lotrando
Hrngz: však jo, aspoň má na to koule, když to teda musím říct natvrdo. Proto mě pobavila ta komise, co ban schválila.
Joe: zůstaňme korektní, já tím nežiju.
Argo: neměl nervy? Asi jo, radši si pokecám tady, kde se v jedné diskuzi mohu s někým řádně pohádat a v jiné zas notovat. Ostatně, pořádná hádka vyčistí vzduch, ne? Je to nadsázka, nesmí se to přehánět. btw, tvé příspěvky postrádám ještě víc než Sirienovi neplechy.
Fritz: OMFG? ježíšmarjá, a já myslel jak jste kultivovaní přispěvatelé. Vítej mezi lidmi s emocemi. Mimochodem, myslím že si z tebe prdel dělá.
Autorská citace #32
24.10.2008 14:09 - Argonantus
Lotrando:
No, já sem píšu, když mám co říct (naposledy nějaké kroužkovky, nebo co); na RPGF píšu proto, že si tam historické sekce režíruju z velké části sám. Takže se mi teď opravdu zásadně rozjely katedrály, a to poněkud omezuje kvalitu mého psaní jinde. Takže se můžeš alespoň tajně kouknout, když už nepíšeš.
Alnag: Problém se mi jeví naopak naprosto jasně lokalizovatelný, i když je systémový. Je to několik zásadních rozporů ve světonázorech hlavních několika alfa samců (například na citlivou otázku moderování, banování, napomínání atd.)
Řešení se dvěma paralelně plujícími parníky je pro některé lidi trochu nešikovné, ale po mnoha zkušenostech s podobnými věcmi zřejmě jedině možné.
Pasažéři nechť se libovolně rozčlení na plavidla A a B, a zvláště zvídaví jedinci nechť volně přecházejí, aby o nic jako nepřišli.
Autorská citace #33
24.10.2008 17:34 - Fritzs
Alnag: Hele, jak vlastně o té podstatě problémů se Sirienem víš, když na RPGF nechodíš...?
Autorská citace #34
24.10.2008 20:59 - Jerson
Když už to není o článku (líbil se mi), ale opět o Sirienovi, tak jedna věc pro Joea speciálně: Jak už připomněl Alnag, když jsem v roce 2003 přišel (nebo spíše byl přitažen) na RPG forum, dostal jsem se do pozice, kdy jsem na začátku musel obhajovat svůj systém a dělal jsem to tak vehementně, až jsem mnoho lidí naštval - včetně Alnaga. Nicméně vydržel a nedal mi ban, spíše mi dal šanci se přizpůsobit. No, můžeme mluvit o tom, že s 10% příspěvků jsem možná přizpůsobil forum i sobě, ale faktem zůstává, že když se podíváš na komentáře k mému profilu napsané o dva nebo tři roky později, tak už nejsou o "Jersonovi - prudičovi", ale o vcelku oblíábeném člověku (i když je fakt, že za poslední rok mi tam nikdo nenapsal, takže názor nových uživatelů na sou osobu neznám)-
Každopádně si troufám číct, že jsem byl ještě méně oblíbenější než Sirien, a chtělo to jen čas, abych se změnil. A jestli kvůli mě pár lidí odešlo - nevím. Ptal jsem se jdné slečny, o které jsem slyel, že prý kvůli mě odešla, ale ona sama mi řekla, že důvod byl úplně jiný a já s ním neměl co do činění.
Takže vaše rozhodnutí jako takové nekomentuju, ale když se mě někdo zeptá, tak ... podle mě je to chyba. Před dvěla lety byl Sirien mnohem namyšlenější a osobně mám dojem, že od té doby se o něco zlepšil. Ještě má možná co dohánět, ale je pořád lepší mít někoho jiného, kdo ti naznačí, že plácáš kraviny, než když budeš čekat, až tě to napadne samotného (není myšleno na tebe osobně, je to jen formulace).
Autorská citace #35
24.10.2008 21:23 - Joe
Jerson, tu NEJDE o to, že mi niekto povie, že plácam kraviny! To počúvam neustále a od múdrejších ľudí a som rád, že ma opravujú!
IDE o tom, AKO mi to hovoria! Keď niekto na mňa zhučí "TY DEBIL! ČO TO DÁVAŠ TAKTO! DAJ TO TAKTO, LEBO TI TAKÚ VRAZÍM...!", tak to vyvolá presne opačnú reakciu!
Z konštruktívnej kritiky sa človek poučí. Z nadávania si odnesie iba nechuť.
Autorská citace #36
24.10.2008 22:19 - Alnag
Fritzs: Nemusím chodit na RPGfórum, byť pokud si matně vzpomínám jsem hlavně konstatoval, že tam nebudu psát. Nechodím tam, aby mne to nelákalo něco napsat. :) Každopádně mám zpravodajskou síť lidí, kteří mi po ICQ píší, když je něco zajímavého. :) Nicméně konkrétně to banové téma jsem si přečetl, když jsem se dozvěděl o nějakém tom výživném postu, kde se komentuje tenhle server. ;-)
Joe: Myslím, že není potřeba používat vulgarity ani v citaci a dá se to opsat nebo popsat, abychom si představili, co máš na mysli. Chápu, že situace je emocionálně vypjatá, ale přesto bych byl rád, kdybys trochu držel formu. Obzvlášť, když si speciálně na to stěžuješ a jinde za to banuješ za to lidi... ;-)
Autorská citace #37
24.10.2008 22:44 - Jerson
Joe, a tohle Sirien fakt napsal? Nečetl jsem všechny jeho posty z poslední doby, ale mám dojem, že si je z nějakého důvodu přibarvujete. (Zejména slovenští uživatelé, nevím zda to souvisí)
Klidně najdi nejhorší Sirienův příspěvek, ale mám dojem, že se rozhodně nebude ani blížit tomu, co jsi tu napsal. A že totiž nejde ani o způsob jak to podal, ani o konkrétní slova, ale hlavně o frekvenci a rozsah - tedy že Sirien psal do mnohých témat, často a dlouhé příspěvky.
Autorská citace #38
24.10.2008 22:49 - Fritzs
Jerson: Nic proti, ale moderátorský konsenzus momentálně je, že Sirien už dostal dost času a šancí na to aby se změnil a pohár trpělivost prostě jednou přetéct musel. Samozřejmě v hypotetickém ideálním vesmíru by měl na to aby se změnil neomezené množství času a všichni by jej tolerovali takového jaký je a snažili by se jej změnit jen laskavým porozumněním a přátelským pokáráním, na které by vykazoval pozitivní reakci, ale bohužel nežijeme v hypotetickém ideálním vesmíru, takže ne všichni (viz. PK, Aljen) na něho mají nervy a ne všichni disponujeme neumezeným množstvím trpělivosti. Hezké je, že tady Alnag hlásá., že se to nemělo udělat, že sociální sítě jsou křehké a zranitelné a vůbec a rači by se do nich nemělo hrabat vůbec. Bohužel jak známo, co se neudržuje to zhnije.
Alnag píše:
Každopádně mám zpravodajskou síť lidí, kteří mi po ICQ píší, když je něco zajímavého.
No, to je mi milé. takže komentuješ na základě kusých přefiltrovaných informací a informací z druhé ruky... Co by MI na to asi tak řekl Sirien...?
Autorská citace #39
24.10.2008 22:50 - Joe
Príspevky nech sú také dlhé, aké ich chce užívateľ mať. To ma vôbec netrápi a ak chcem a mám na to náladu, tak si ich prečítam.
Moja veta v úvodzovkách je príklad, ilustrujúci moje myšlienkové pochody. Nemá byť prerozprávaním Sirienovych postov. Ide mi skôr o posolstvo - ak si niekto myslí, že o subjekte nič neviem, má ma o tom presvedčiť argumentami a nie siláckymi rečami.
Autorská citace #40
24.10.2008 22:52 - Alnag
Fritzs: Ono všechno se dá různě přerámovat. Já bych třeba řekl, že mám možnost vnímat situaci z úhlu pohledu více lidí a tak si poskládat komplexnější obraz :)) Ale třeba máš pravdu, a dál?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.080999135971069 secREMOTE_IP: 18.190.219.65