Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
Autorská citace #61
25.10.2008 22:49 - Lotrando
Fritz: jsem rád, že jsi mě varoval před velkým nebezpečím, ale .... nepomáhá to! Ve své zaslepenosti tak setrvám tam, kde se nemusím obávat, že přijde inkviziční komise a umlčí mě. Jen mě překvapuje, že tolik chytrých hlav si neví rady s jedním rozvracečem tamu vás na rpgf. Možná by jste si to měli pořádně nadefinovat, udělat si k tomu analýzu a procesní model, pak implementovat potřebná opatření a vyvodit důsledky. Jo a nezapoměňte na zpetnou vazbu, on vás to tiž nikdo jinej nepochválí.
Autorská citace #62
25.10.2008 22:55 - Argonantus
Lotrando:
A to by zas nebyla pravda; moderátoři byli chváleni mnoha lidmi. Samozřejmě především těmi, co jim šel Sirien na nervy. A co jim na nervy nešel, vyslovovali pochybnosti. Prostě nic, co by nešlo rozumně očekávat.
A moderátoři nejsou žádná inkviziční komise, ale maníci k tomu úřadu zvolení; přečti si složení, a popřemýšlej znovu.
Autorská citace #63
25.10.2008 23:00 - Lotrando
Argo: možná bych i popřemýšlel, nebýt loni účastníkem diskuze "Možnost ignorovat ...". Tak nějak nevěřím na náhody. Poslední hřebík do rakve je PKeova poznámka o hrozných poměrech zde na d20.
V podstatě jde ale o prkotinu ne? Ostatně mě nepřekvapuje ten ban jako takový, to se občas stane. Zajímavé jsou až ty vlny kolem.
Autorská citace #64
25.10.2008 23:29 - Jerson
Tak jsem třikrát rozepsal příspěvek a třikát jsem ho smazal. V té souvislosti mě napadla parafráze vtipu - optimista vidí v této diskusi přínos, pesimista vidí chyby na ostatních, realistě se učí střílet. Zítra jdu střílet.
Autorská citace #65
26.10.2008 06:45 - pipux
Metafory rád, navíc jsme se dozvěděli něco o rozvodné síti USA roku 1996.
Ale co se skrývá pod kapotou?
Fritzs píše:
Nebýt této tvojí diskuze nikdo si tady Sirienova banu ani nevšimne.
Ano i ne!
Možná je od věci se ptát, proč, zatímco po dva dny pryč, tady vybujela super-pohnutá, naosobnělá, názorově bohatá diskuse o 64 příspěvcích (a bude narůstat). Je to "jak u blbých"? Dostal pan hrdina svých 5 minut slávy? (ve skutečnosti mnohem víc :) ).
Chápete motivy svoje? Chápejme motivy jejich? (od nezávislého pozorovatele vyzní noty, na které hrají oba tábory stejně :P).
Zkusíme malou introspekci do moderátorovy duše (jednoduchou, pač to je občas zapotřebí): Osoba 's' mě na mé domácí množině R nezmezně vaří krev. Co udělám? vyčtu prvek (osobu) z množiny (tedy operací R \ 's'), přirozeně ... jenže ouha! Osoba 's' je prvkem množiny D a R (stejně tak jsou i jiné osoby)!
Pokud jste prvky obou množin, pak si za domácí úkol vyřešte, zda-li je pro vaši další příslušnost do množinových prostor nutno provést operaci rozdílu nad množinami - a to za (D \ R), či snad (R \ D) ?
Ha! A to je všechen ten kravál. Skutečně jak u blbých, protože každá osoba 'a' patřící do obou množin má oblíbené jiné prvky, osoby, uvízlé v obou množinách. Tuny pavučin, žádná lapená moucha se nedokáže rozhoupat.
Ptám se sám sebe, je toto zjištění "zábava"? Nevím!
Autorská citace #66
26.10.2008 09:52 - Fritzs
Alnag píše:
A to, aby si banu nikdo ani nevšiml je záměr? Neměl bych teď taky nárok na tučně vyvedenou otázku, ve které mi se budu vrtat v tom, proč by bany měly být utajené?
Však utajené nejsou, kdokoliv si to může i se zdůvodněním přečíst na RPGF. I ty můžeš napsat do svého blogu něco ve smyslu "zlí ¨moderátoři z RPGF mi tam zabanovali kamaráda, kdybych to tam vedl já, tak bych ho nezabanoval"-kromě toho, že bych tii vyčetl, že to máš psát na RPGF místo d20, tzak bych proti tomu jako takovému nic neměl... mě vadí tvůj přístup, kde medově plkáš o křehkých komunitách a u toho naznačuješ, že ty by jsi to vedl líp. Kdybys to řekl přímo, nesouhlasím s tebou přímo a poslal bych tě fdo horoucích pekel. Jenomže ty to píšeeš takovým bizarním alnagovským newspeakem, kerý mi přijde hodně nebezpečný a dost nízký.
Alnag píše:
Nejsem si vědom žádného potlačování názorů. Pokud máš dojem, že se tak děje, řekni kde a můžeme se o tom bavit. Je třeba tvůj názor potlačován v této diskusi?
V této diskuzi ne... respektive není o nic méně potalčován, než jsou potlačovány tvoje názory na na RPGF. Tak mi netvrď, že jsou tovje názory na RPGF potlačovány a viz. Andtom rozdělení diskuze do více vláken není potlačování názoru a viz. Sirien o rok nazpátek, smazání několika desítek prázdých postů není potlačování názoru. A nesouhlas s tvým názor rovněž není potlačování názoru.
Alnag píše:
Z mého pohledu si pravidelně vybereš ten nejparanoidnější možný výklad a ten začneš rozebírat.
LOL! Od bojovníka proti teoretickým sviním , co chou zničit RPG to zní fakt dobře!
Alnag píše:
Určitě bych nechtěl prosazovat jedinou správnou cestu k hraní a pomohlo by mi, kdybys mi řekl, jak přesně to dělám, abych se toho mohl napříště vyvarovat.
Viz. hlody na téma, že kdo zkouší více RPG si tím léčí nějaké komplexy. Nebo paradoidní nechuť k libovolnému "alternativním" RPG.
Alnag píše:
Nebudu ti lhát, chtěl bych mít jeden portál pro všechny.
Bylo by to hezké... nic proti, ale:
píše:
Byla to vize, kterou jsem měl s CzechDnD a přál bych si to i dnes i když to už nevidím jako možné.
Problém je s už jen s tím názvem CzechDnD... já DnD nehraju a nemám moc rád, tak proč bych měl chodit na web, co se menuje CzechDnD...? A tím se dostáváme:
Alnag píše:
Nenapadá mne ale, co je na tom špatného, ale rád se nechám poučit.
Problém je v tom, že jedinné na co by jsi byl ochoten přistoupit by byla tvoje neomezaná vláda nad tímto webem. Dalším problémem by bylo tvrdé a velice ostré prosazování vlastních názorů na to, jak má RPG vypadat. Například kdyby chtěšl někdo natakovém webu řešit GNS okamžitě by se snesla smršť jedovatých poznámek do tebe a lamentování nad nešťastným normálním hráčem, který se v tom nevyzná od Lotranda, přičemž cílem by nebylo přesvědčit ho o špatnosti jeho názorů a unmlčet ho... nakonec by takový šlověk chtě nechtě odešel. Prostě jedinná možnost by yblo "live and let live" a banovat jenom za konstantní vulgaritu, jenomže tak ndaleko ještě nejsme. taky mám tušení, že Markuse nenávidíš na tolik, že by jsi jej okamžitě zabanoval i kdyby byl jenom řadovým uživatelem. takže asi tak, jelikož jsi controlfreak neochotný přistoupit na jakýkoliv kompromis, nebo prostě ignorvat a nechat žít (tvůj odchod z RPGF kvůli hádce o GNS je toho důkazem) považuji jakýkolivf jednotný web za nerealizovatelný.
Autorská citace #67
26.10.2008 10:11 - Lotrando
Fritz: hraju hodně a často, a opravdu, nikoho z mých hráčů, kterým vedu hru nebo s nimi hraju, teorie nezajímá. Nemají na to čas, chuť, je jim to putna. To jen k té tvé poznámce o lamentování.
Autorská citace #68
26.10.2008 10:17 - boubaque
Chvíli mi trvalo, než jsem Alnagův blogpost zcela pochopil a docenil, ale ta chvíle přemýšlení stála za to. Pod dojmem Alnagova článku uznávám, že mé (naše) rozhodnutí bylo velmi unáhlené.
Metafora, do které Alnag své názory zaobalil, dokáže zahalit drobné detaily a umožňuje tak člověku vidět skutečnost s odstupem, v úplnosti, a tak paradoxně rozkrývat vzájemné vztahy a souvislosti...
Fritzsi, střílíš svou munici zbytečně (naštěstí marně), a hlavně na nesprávného. Radši jí šetři, dokud nebudeš mít jistotu, že zasáhneš. Alnag je totiž na stejné lodi, jako my - vyjádřil se zcela jasně:
Na našem úseku "rozvodných sítí" to začalo jiskřit, a sem tam vzplál plamen na nějakém přerostlém egu... A co jsme udělali my? Prostě a bezohledně jsme onu neblahou energii odklonili na jinou síť, aniž bychom si uvědomovali dalekosáhlé důsledky! Alnag se teď pochopitelně bojí, protože tato energie, způsobující přílišné jiskření, teď bude proudit jeho rozvodnými sítěmi (každý vetší otřes na RPGF se projeví i zde, jak někdo správně podotknul) -- a pokud jeho síť taky nevydrží? Výpadky a následná přetížení se budou dostavovat řetězově, a nikdo si nemůže být jistý, jaké přesně budou následky: od regionálních výpadků internetu po střelbu na školách!
Naší povinností je uznat svou chybu, která možná zapříčiní přetížení Dé-dvacítky. Já nebudu arogantně svou chybu popírat a postavím se k následkům čelem. Proto předkládám plán preventivní ochrany:
Při takovém náporu energie, jaký v místních sítích vzniká, není zřejmě možné, aby na většině úseků nedocházelo k přetížení; má předběžná pozorování ale ukázala, že např. server Novinky.cz je na podobné zatížení zcela připraven, navíc podle jistých náznaků, odkazujících k tomuto serveru, už jím část "jiskřivé" energie prochází. Novinky.cz zjevně zatížení již zmiňovaným druhem energie snesou a kvalitního obsahu je tam třeba jako soli. Proto navrhuji domluvit se se všemi okolními správci rozvodů a společně přesměrovat tuto energii na Novinky.cz. To by nám mělo dát dostatek času, abychom projednali další společný postup - tedy zda posílit místní rozvody nebo přijmout jiný plán, objeví-li se nějaké návrhy během společného brainstormingu.
Alnagu, stojím za tebou!
(chybí mi tu smajlíky)
Autorská citace #69
26.10.2008 10:36 - Fritzs
Lotrando: No a co, že to tvoje hráče nezajímá. Moje spoluhráče a Gm to taky (aspoň myslím) nezajímá. Ale mě to zajímá, tak proč by mi měl v mém zájmu někdo bránit? Nebo se snad bojíš, že by se o to tvoji hráči začali zajímat?
Autorská citace #70
26.10.2008 10:54 - Lotrando
Nejsem paranoidní, ať se klidně zajímají.
Autorská citace #71
26.10.2008 10:54 - Argonantus
Hlásím chybu v Matrixu - tohle jsem už jednou viděl a podobný styl "vzájemné dělostřelby mezi nety" jest mi silně povědomý. Rozumní jedinci ztrácejí soudnost, ulamují nohy od židlí, aby to nadali těm druhým. A každé ráno stojí u dveří nastražený kyblíček jedu.
Doporučuji to nepřehánět; ještě chvíli, a začne být nemožné i přecházení zleva doprava, a každý, kdo přijde odněkud, bude stíhán podezíravým pohledem, nakolik je agentem těch druhých.
Autorská citace #72
26.10.2008 11:24 - Fritzs
Argonantus: To je mezi mnou a Alnagem. Ne mezi RPGF a d20, i když si myslím, že třeba takový Alnag to tak vidí. Já proti d20 nic nemám, třeba Rytíř je mi docela sympatický. Což se bohužel o Alnagovi říct nedá.
Autorská citace #73
26.10.2008 15:32 - Jerson
píše:
To je mezi mnou a Alnagem.
Mám spíše dojem, že je to mezi tebou a tebou a Alnag i s D20 momentálně funguje jako hromosvod. Sirien je samonasírací, o tobě to platí zrovna tak. Jak do takové debaty jednou šlápneš, už jedeš. Jen nevím, co by měl Alnag udělat, aby ti jeho přístup vyhovoval. Tedy ne že by v tomto směru něco podnikat měl, spíše jsem zvědavý.
Více dumám na Bubákovým postem - moje omezené schopnosti rozpoznání sarkasmu mi brání rozeznat, zda to co psal myslel vážně nebo přesně naopak. Hlavně proto, že ho považuju za velmi rozumného jedince, který by takto formulovaný výpad nenapsal, takže to dost možná nebude výpad.
Autorská citace #74
26.10.2008 15:45 - Sosáček
A jekej je tvuj nazor treba na tohle, Jersone?
Citace:
mě vadí tvůj přístup, kde medově plkáš o křehkých komunitách a u toho naznačuješ, že ty by jsi to vedl líp. Kdybys to řekl přímo, nesouhlasím s tebou přímo a poslal bych tě fdo horoucích pekel. Jenomže ty to píšeeš takovým bizarním alnagovským newspeakem, kerý mi přijde hodně nebezpečný a dost nízký.
EDIT: dal si nejsem jistej, jestli nedelas chybu v tom, ze bys predpokladal ze "rozmny jedinec" znamena automaticky "mit stejny nazor jako ty"
Autorská citace #75
26.10.2008 16:01 - Alnag
Fritzs (26/10 09:52): Chceš to slyšel přímo? Dělal bych to jinak. To asi není žádné překvapení pro nikoho, protože jsem o tom jednak mluvil a jednak jsem to (spolu s řadou dalších lidí i realizoval). Teď mně můžeš přímo poslat do horoucích pekel, pokud to nějak pomůže klidu v tvé dušince. Píšu vždycky tak, jak to odráží mou momentální náladu. Snad je v těchto mých postech cítit ten hravý podtón. ;-)
Ad potlačování názorů... to je zajímavé, že tě zrovna napadly ty příklady, které jmenuješ. No já myslel, hlavně to, co jsem zažil z vlastní přímé zkušenosti včetně doprovodných a nechvalně proslulých "PMek". Ale OK. Ty tvrdíš, že RPGfórum názory nepotlačuje a řekněme, že já tvému nezaujatému a objektivnímu stanovisku budu věřit :)
No já nevím Fritzsi, kdo nejen sem ten boj pořád tahá...
To sis ten post hodně zjednodušil. A o mé podivné zálibě pro nejrůznější alternativní RPG by mohli svědčit lidé, se kterými hraju (a kterým to obvykle vnucuju). Takže není tu nějaký divný rozpor mezi empirií mého života na jedné straně a teoretickou představou Alnaga, co vraždí neviňátka a saje jim krev na druhé?
Já si ten název CzechDnD nevymyslel. Ale tehdy to nikomu myslím ani nijak zvlášť nepřišlo. To až pak se tyhle věci polarizovaly a začaly "řešit". Prostě to byl RPG portál s tímhle jménem.
Co jsem navrhoval se dá dohledat (pokud už to teda není smazané). Nemám dojem, že jsem v tom chtěl nějak výrazně figurovat, hlavní myšlenka byla, aby to byl produkt týmu a ne centralizované hierarchie. Když chce někdo něco řešit (třeba GNS) musí počítat i s nesouhlasným stanoviskem. Ostatně stejně jako já počítám s tím, že se moje posty ne vždy setkají s pochopením a že si to za ně pořádně slíznu. Jako teď. To je život.
Myslím, že můj vztah k Markusovi si taky maluješ dost jinak. Pokud mohu soudit z období, kdy to bylo nějak relevantní, tak máme hodně odlišné názory. Můj hlavní problém je, že po dvou zpackaných projektech jsem jej nepovažoval za kompetentního k vedení dalšího projektu, tak aby se ten dlouhodobě udržel při životě. Ale vzhledem k tomu, že na Gameconu jsme se taky vzájemně nepovraždili (jak leckdo předpovídal), byť jsme měli společný pokoj bych to neviděl nijak tragicky.
A na závěr: z RPG fóra jsem nedešel kvůli kvůli hádce o GNS. ;-)
Boubaque (26/10 10:17): Abych se přiznal, ta poznámka o smajlících mne trochu mate podobně jako asi Jersona, a ten odstavec o Novinkách.cz jsem asi úplně nedal. Ale v zásadě se mi zdá, že jsi to rozklíčoval dobře. :)
Argonantus (26/10 10:54): Dneska asi mám nějaké pomalejší vedení, ale vůbec se nechytám. To jako myslíš tu mojí výměnu s Fritzsem. Jsem měl pocit, že to patří k místnímu koloritu...
Fritzs (26/10 11:24): No, v titul miss sympatie už ani nedoufám. :)
Autorská citace #76
26.10.2008 17:34 - Fritzs
Alnag píše:
Dělal bych to jinak.
Jak jinak...? Co se na d20 realizovalo, kromě tvých a Sirienových článků.
Alnag píše:
No já myslel, hlavně to, co jsem zažil z vlastní přímé zkušenosti včetně doprovodných a nechvalně proslulých "PMek".
To jesi ti Markus, kdy posílal nějaké PM de mimo mě. jesi přijdeš včil na RPGF a založíš tam slušnou diskuzi, kde vysvětlíš, , proč je hra "x", nebo názor "y" ztělesněné zlo, nikdo jej korigovat nebude, maximálně můžeš být korigován za vulgaritu a osobní napadání ostatních diskutujících.
Alnag píše:
A o mé podivné zálibě pro nejrůznější alternativní RPG by mohli svědčit lidé, se kterými hraju (a kterým to obvykle vnucuju).
No, jenže jak tě znám, tak to musí být ta správná alternativní RPG (tedy např. baron munchhausen, třeba, BTW, je to dobrý...?).
Alnag píše:
Já si ten název CzechDnD nevymyslel. Ale tehdy to nikomu myslím ani nijak zvlášť nepřišlo. To až pak se tyhle věci polarizovaly a začaly "řešit". Prostě to byl RPG portál s tímhle jménem.
V okamžiku, kdy chtěl být o všech RPG na ne jen o DnD tak se to méno muselo změnit. Prostěš by mi přišlo divné, mít server o všech RPG pojmenovaný podle RPG, které v našich podmínkách není nejhranější. Koneckonců, proč bych měl nějaký ne-d20 (třeba Shadowrun) systém řešit na d20, kde sou všechny házeny do jednoho non.d20 pytle. To to račo budu řešit na fóru o všech RPG, kerý je náležitě pojmenován. nehledě na první dojem, který návštěvník získá.
Alnag píše:
Nemám dojem, že jsem v tom chtěl nějak výrazně figurovat, hlavní myšlenka byla, aby to byl produkt týmu a ne centralizované hierarchie.
Jak tě znám, stejně by to k centralizované hierarchii sklouzlo. nebo byz z toho zase vycouval, protože by ses s někým nepohodl o tom, jak to má vypadat.
Alnag píše:
Když chce někdo něco řešit (třeba GNS) musí počítat i s nesouhlasným stanoviskem.
Ovšem, když musím počítat s osobním napadením, urážkami, a litanií nad osudem "obyčejného hráče" tak mě to dost odradí. Takto se jisté sklupině lidí, podařilo ubít jakoukoliv "teoretickou" diskuzi na RPGF. Myšlenka žít a nechat žít, prostě bohužel jsde mimo některé lidi. todle jednání je zrovna docela problém, V okažkiku, kdy uživatel "X", chce řešit určitý aspek "Y" a uřižvatel "Z" ses ním okamžitě začne hádat o tom, jak je celé "Y" špatné a ubije "X". V okamžiku, kdy jsi "X" máš IMHO plné právo bát na "Z" naštvaný. (ne)přál bych ti být "mod" v takové situaci. Ale na druhou stranu, dkyž máš teda tu vizi jednotného webu, jak bys to řešil...?
Autorská citace #77
26.10.2008 17:47 - Jerson
Hrngz - jak Alnag napsal, on to tu tak nebo onak vede. Možná ne lépe než na RPG F (nechci se o tomto dohadovat), ale myslím že rozhodně ne hůře.
S rozumnými lidmi problém nemám, nesouhlasí se mnou více než v polovině případů. Spíše by mi nešlo dohromady obvykle rozumné vystupování Boubaqa a příspěvkem, který by byl napsán sarkasticky - konkrétně pasáž o unáhlednosti rozhodnutí a povinnosti uznat chybu.
Jinak myslím, že Fritz ukázkově ukazuje, že Alnag psal v článku o propojení, které skutečně existuje. Kdyby ne, tak ani takový článek by tady na D20 nerozproudil (v tuto chvíliú osmistránkovou debatu na podobné téma jako na RPG F. Jasně, je to takové samonaplňující se proroctví, ale Alnagovi opravdu nemůžu dávat veškerou zásluhu za jeho naplňování.
Fritzsi, na D20 (přesněji na non.D20) se realizovalo třeba CPH.
Autorská citace #78
26.10.2008 17:52 - Joe
Alnag má pravdu v tom, že keďže je RPGf, alebo aj D20.cz vždy len malá komunita o desiatkách (do stoviek sa asi moc nedostane) ľudí, každá takáto akcia má spätnú väzbu omnoho väčšieho rozsahu, ako by to bolo na fóre s tisíckami užívateľov. Na takom fóre sú samozrejme aj častejšie takéto finálne rozhodnutia.
Lenže občas sa k problému treba postaviť čelom a vyriešiť ho (resp. ukázať naň a upozorniť na to aj ostatných). Je samozrejmé, že veľa ľudí so Sirienom nijaké problémy nemalo, ani nemá a že ho vnímajú ako inteligentného človeka, ktorý sa v RPG vyzná. Tak ho vnímam aj ja. Keďže som sa ale stal moderátorom (aj keď kvôli úplne inej veci - aby som mohol upravovať príspevky na fóre a pomáhať s manuálnou robotou, keď iní nestíhajú - napr. Drakkar), stalo sa dohliadanie nad chodom fóra jednou z mojich povinností. A rozhodol som sa na svojej pozícii tak, ako som sa rozhodol. Rozhodne svoje rozhodnutie nemám prečo meniť a keby sa vyskytol hociktorý iný užívateľ s takýmto problémom, rozhodnem sa rovnako.
Každá komunita, keď je založená jedným človekom, je o tom, ako ju ten človek chce smerovať. V prípade fóra sa samozrejme toto smerovanie postupne mení a okresáva, ako sa ho zúčastňujú stáli prispievatelia, ale autorita zakladateľa zostáva stále prítomná (aj keď aj jeho názory sa vždy po čase upravujú a menia).
Potom je tu už len problém neustáleho vŕtania sa v minulosti (z každej strany), od ktorého sa neviem oprostiť a tomu druhému či už odpustiť, alebo na to zabudnúť a žiť ďalší deň.
Autorská citace #79
26.10.2008 17:57 - Alek
Fritzs píše:
Koneckonců, proč bych měl nějaký ne-d20 (třeba Shadowrun) systém řešit na d20, kde sou všechny házeny do jednoho non.d20 pytle. To to račo budu řešit na fóru o všech RPG, kerý je náležitě pojmenován. nehledě na první dojem, který návštěvník získá.
Kdyby se našel někdo, kdo by chtěl rozvíjet třeba zrovna tebou udaný Shadowrun, vedení dvacky mu ochotně zřídí projekt, toť má zkušenost. Takže to rozhodně neni tak, že by se všechno ostatní krom d20 házelo jako šmejd do jednoho pytle. Ale máš částečně pravdu v tom, že ten název domény je trochu zavádějící. Při zakládání d20 zakládající členové halt netušili a nedoufali, že se jim to takhle rozroste pod rukama. Kdyby to bejvali věděli, asi by zvolili nějakej neutrálnější pojem.
Autorská citace #80
26.10.2008 18:17 - Fritzs
Jerson píše:
Jinak myslím, že Fritz ukázkově ukazuje, že Alnag psal v článku o propojení, které skutečně existuje.
Ale jenom proto, že se Alnag snaží aby existovalo. Kdyby nijak přímo na Sirienův ban nezareagoval, nic by se nestalo. A mimo jiné, to že se to tady řeší, ještě neznamená nějaké propojení existuje. Propojení by bylo, kdyby se todle z dlouhodobého hlediska podepsalo na d20 a výsledkem nebyla jenom jakási diskuze. Což se ještě nenaplnilo a IMHO nenaplní.
Alek: Jesi teda chce realizovat jednotnou vizi, ať tu doménu změní.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.065948009490967 secREMOTE_IP: 3.141.0.61