Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
23.1.2009 14:26 - Magus
Colombo> uplne s tebou souhlasim aji s tim banem aji o kvalite prispevku atd.!!!!
23.1.2009 14:37 - Alnag
Bouchi: Tak abych to nějak uzavřel. Siriena je hodně vidět, takže jeho "prohřešky" jsou nejvíc na očích. To, že sis nevšiml jiných (a někde níže sirien několik takových odsudků třeba směrem k tomuhle "tématickému blogu" jak Kostce říkáš uvedl) je možná dokonce svým způsobem víc varující. Ono totiž když si uvědomuješ, něčí negativní nastavení k něčemu tak se s tím vypořádáváš na nějaké racionální úrovni (jako třeba v téhle diskusi). Zatímco, když si ani neuvědomuješ, že vlastně čteš nějaký odsudek, protože je podaný víc skrytě tak ho třeba přijmeš za svůj a ani o tom nevíš.

Myslím si třeba, že poznámka typu Kostka je takový blog několika jedinců (jakkoliv nezapomeneš dodat, že blog nemyslíš nijak pejorativně) může někomu utkvít jen jako D20 je takový blog přičemž on už to myslí pejorativně. Atd. Věřím, že jsi to tak nemyslel, ale nebudu překvapen, se mi to za pár měsíců donese v nějaké víc "vyšrobované podobě". A je to opět o tom rozdílu v záměru a v jiném čtení na základě jiných zkušeností.

Snaha změnit druhé lidi je podle mně zbytečné mrhání časem. Je potřeba naučit se s nimi žít. Akceptovat jejich ctnosti i neřesti, je-li to možné, pokusit se negeneralizovat až do krajnosti (jak se to žel příliš často děje) a vědět, kdy je dobré přestat. Já myslím, že nic kloudnějšího a inteligentnějšího do této debaty nepřinesu. Přál bych si, aby se hodně věcí už kdysi dávno odehrálo jinak. Nicméně vyvinulo se to tak, jak se to vyvinulo a lze jít jen dopředu. Přeju Altaru hodně úspěchů v jeho novém hnízdišti a pokud budeš mít někdy zájem i o alternativní názor a překousneš-li design diskusí horší než na Okounu, tak klidně napiš...
23.1.2009 15:02 - skew
Magus: No myslel jsem to tak, že ráno jsem se kouknul a dole na fóru bylo: "Nejnovějším uživatelem je Magus", tak jsem předpokládal, že jsi to ty.

Alnag:
Alnag píše:
Jenom dvě věci k zamyšlení. 1) Kdybych to řešil na RPGfóru, mohl by to tam řešit Sirien, který měl v tu dobu ban? Asi ne, že?

Uhh, touché, tohle mi nedošlo. Mohlo se to řešit alespoň domluvou "Pokud chceš něco říct, založíme tady topic kde se můžeš hájit, pokud ale přispěješ jinde dokud se to nevyřeší, máš ten ban hnedka".


Alnag píše:
2) Můj osobní názor je ten, že kdybych ten článek poslal na RPGfórum (zvláště po letech mé nepřítomnosti), tak bych následoval s banem také a to nejspíše doživotním. Mám velmi bohaté zkušenosti s tím, jaká je reakce na moje články (svého času jsem jich pár podobných poslal.) Ne, díky...

Hmm, no dobře, tvůj názor hrál důležitou roli ať správný nebo ne (to nemyslím nijak zle, je jasný že člověk má názor a tím se řídí, než aby šel proti němu).

Tady ban asi opravdu nedostaneš, ehm, to by bylo fakt divné.
Pokud jsi ale zamýšlel vyjádřit názor na Sirienův ban na diskusním fóru, se kterým má d20 společných jen několik málo uživatelů... Tak jsi to možná mohl tak pojmout rovnou.
Ten článek bez kontextu dění na fóru může být tak leda k zamyšlení, ale mám takovej pocit že už od začátku se v diskusi k němu řešil především ban a dění na fóru. Reakce nevinných kolemjdoucích se v porovnání s tím chumlem příspěvků jeví dost nenápadně a reagovat na článek, když vidím že se tu lidi hádaj o něčem, o čem nemám ani páru... Nechtělo by se mi. Ve finále ta metafora především nalákala lidi z fóra, takže maximálně názor na tvůj článek vyjádřilo trochu menší množství lidí. Těch samých jako na fóru. Samozřejmě plus Sirien, tohle ti pochopitelně popřít nemůžu a je to samo o sobě docela dobrej důvod, proč diskutovat tady a ne tam.

(Mimochodem, jen jsem si bleskově proletěl několik prvních stran, z dalších asi každou třetí, avatary všude samé známé. Až na čtyřiadvacáté straně jsem si všimnul Blainea, docela zábavné shrnutí od nezávislého pozorovatele.)

Tohle podle mě šlo předvídat, proto mi článek připadá jako záminka rozdmýchat diskusi o něčem konkrétním (banu a RPGF situaci).
Proto si myslím že by opravdu bylo lepší pokusit se ovlivnit situaci přímo u zdroje a nelákat zdroj sem. A přimět mody ať dají Sirienovi možnost se hájit, kterou asi nedostal, už si nejsem jistej ani vlastním jménem. Možná to ještě checknu, ale prolézat těch 150 příspěvků se mi moc nechce.

Nicméně pokud mi to tehdy zdálo jako jasná záležitost, připište si jeden win, nyní mi to přijde komplikovanější.

Jo, původně jsem to chtěl odeslat bez tohohle dovětku, ale nemůžu si pomoct, Magus a Colombo jsou zase win pro mě.
23.1.2009 15:11 - Joe
Tak, deti. Čo z toho plynie....?

Dáme si dobrú večeru, aspoň ja. Mňam.
23.1.2009 15:18 - Bouchi
Lotrando: Ja netvrdim ze phpBB je bezchybne, i k nemu mam ruzne vyhrady. Ale chodim na pomerne dost ceskych diskusnich serveru (Hofyland, Lopuch, Nyx, Okoun, RPG Forum) - kazdy z nich ma trochu jine chovani a trochu jine featury - a zdejsi sekce Diskuse ve srovnani s nimi fakt nevychazi moc dobre (co do uzivatelskeho komfortu - napriklad doted jsem neprisel na to, zda se daji v jedne konkretni diskusi vyhledat jen prispevky konkretniho uzivatele nebo obsahujici zadany text; muze to byt samozrejme pouze moje neschopnost, ale pokud tu takova moznost je, tak jeji mi objeveni neprijde prilis snadne ci intuitivni).

Alnag: Jo, myslim ze to uzavrit muzeme. A dik za priklad s tim blogem, je docela ilustrativni (bohuzel me v te chvili nenapadla jina analogie "webu s clanky a na ne povesenymi diskusemi" (pokud se nemylim, tak tu nekde nekdy zaznelo, ze d20 byl primarne clankovy web a diskuse pak "pribyly")).

Alnag píše:
budeš mít někdy zájem i o alternativní názor a překousneš-li design diskusí horší než na Okounu, tak klidně napiš...
Proc "alternativni"? Ja nerozlisuju nazory podle toho, kde si je prectu? Treba loni jsem sledoval Kostku a RPGF zhruba stejne. Ale diskutovani je tu pro me fakt ponekud nepohodlne, pocinaje treba inverznim barevnym ladenim tehle sekce (extremne neprijemne pro moje oci) a konce jiz zminenym problematickym vyhledavanim. (A taky funkce Nahled mi tu dost schazi.)
23.1.2009 15:19 - Alnag
skew: Podívej, kdybych byl moderátor a stál o to, aby se dotyčný hájil, asi by mi bylo jasné, že když mu dám ban, už se na mém fóru hájit nebude. Domlouvat to s "moderátory" by mi přišlo vcelku absurdní. Samozřejmě si myslím, že zásada, že všechny strany by měly být vyslyšeny před vynesením trestu byla porušena, ale to je zase na každém, jak si tohle přebere...

Zbytek bych s dovolením nechal být. Moje zkušenost je jaká je a na RPGfórum se nemíním vrátit do doby, než se obnoví moje důvěra v jeho moderátorský tým, kterou nemám a ani události posledních dní a měsíců mi ji nevracejí, spíše naopak.

PS: Myslím, že Magus a Colombo si z tebe dělají srandu, tak bych s tím winem tak nepospíchal :)
23.1.2009 15:22 - Conlai
I tady...?

Ach jo, spojené nádoby hadr :-)
23.1.2009 15:23 - Conlai
Hádejte, kdo se neumí před odesláním příspěvku zalogovat... :-)
23.1.2009 15:26 - Alnag
Bouchi: Černé písmo na bílé bychom tu mohli alternativně zapnout (zatím to není, ale není to takový problém), ale stejně bys musel být přihlášený uživatel, což jak vidím z tvého kurzívou psaného nicku, aby sis mohl přepínat skiny.

Některé věci přijdou snad s novou verzí "Kostky" (na které pracujeme), vyhledávání příspěvků od jednoho uživatele v jedné diskusi je trochu problém. Ale v zásadě tu fungujeme dost na přání. Když napíšeš co ti tu chybí, dá se to zařídit. (Nicméně, těžko by ses třeba dohledal svých příspěvků, protože píšeš jako anonym a to tu dělá hodně lidí... tak to je trochu komplikace.) Stejně tak si jako anonym nemůžeš příspěvek posléze editovat atd.

A alternativní názor znamená v podstatě jen další jiný názor. Možná v tom cizím slově hledáš víc, než v něm je... :))
23.1.2009 15:44 - skew
Sirien:
Ad wall of text:
Chtěl jsem svoje pohnůtky nějak sesumírovat a udělat to po kouskách, riskuju že do toho hned někdo bude odpovídat a přeruší to, což jsem nechtěl.

Píše:
že jsem jako bonus ještě rozdmýchal další flame... cool

Sirien píše:
kulový flame. Tahle mladá generace

Netvrdím že už začal, dědečku hříbečku }:-)
...
Wtf ? Ten Uzivatel #1513 s tím creepy knightem je Sosáček ?
Lol, bejt někde novej je vždycky sranda ! :D

Sosáček, Sirien:
Píše:
Sos: Všiml sis, jak Tě teď na RPG F Peekay použil na obhajobu toho že když někdo vstoupí do diskuse a odkloní jí směrem, který se mu nelíbí, tak to je vlastně agresor a jemu, Peekaymu, chudákovi ubližuje protože mu tim zabil téma (protože on, PK, se v něm neumí zorientovat)?

Pokud bych mohl být tak smělý, myslím že PeeKay spíš myslel (pokud se pamatuju) "zahltí diskusi flamem nebo rozebíráním blbostí" nebo tak něco, ne jen "odkloní téma". A souhlasím že to fakt nepřispěje ničemu (taky jsem pár diskusí takhle rozbil, a to ani nebyl flame). To není otázka orientace.
Ale nechal bych tohle téma na pokoji, přinejmenším bych nejprve ještě rád slyšel pár odpovědí.

Třeba "Pohádku o tom, kterak Sirien před skewem své pohnůtky pro nekalé praktiky diskutérské obhájil", viz. můj post 22.1.2009 19:29, je to na někde kolem strany 57 a s rychlostí příspěvků jsem na to sám zapoměl.
Jedná se mi jen o tu citaci a odstavec pod ní, zbytek už je myslím vyřešenej.
Pokud se mi z hlavy vykouřila i tvá odpověď, stačí mě na ni odkázat a můžem směle pokračovat, třeba i začít ten přislíbený flame, pokud budeš chtít.

EDIT: pokud neobhájíš, asi už nemá smysl se o tom dál bavit, z mé strany to bude fail pro oba a dám pokoj (ale přeci jen bych byl rád kdyby jsi příští kritiku vůči někomu na fóru vedl trochu solidněji... No matter jestli si ze mě Colombo a Magus nakonec dělají srandu nebo mluví vážně).
23.1.2009 15:54 - Bouchi
Alnag: "ale stejně bys musel být přihlášený uživatel, aby sis mohl přepínat skiny" No, volba skinu se da ulozit do cookie (takhle to mame resene na Lopuchu ohledne alternativy pro LCD, kde jsou nektere barvy vyraznejsi; protoze tohle je typicky featura, kterou je vhodnejsi vazat na pocitac nez na uzivatele) a muze vesele fungovat bez prihlasovani.
"těžko by ses třeba dohledal svých příspěvků, protože píšeš jako anonym" Jo, to je mi jasne. ale i to vyhledavani textu by bodlo (a jak uz jsem psal, ten Nahled, to je zejmena pri ruznem citovani IMHO dost uzitecne - a zvlast pro ty anonymni prispevatele, kteri si nemuzou spatny post poeditovat).

"A alternativní názor znamená v podstatě jen další jiný názor. Možná v tom cizím slově hledáš víc, než v něm je... :))" Provokatere. ;-) Jen mi nebylo uplne jasne, jestli ten dalsi jiny nazor myslis k memu vlastnimu nebo k nazoru nekoho jineho (protoze ja bych "alternativni" ve smyslu "dalsi krom meho" asi nepouzil).
23.1.2009 16:17 - sirien
Bouchi píše:
b) zduraznoval, ze mi jde pouze o formulace

sorry, použils moje formulace k demonstraci a v předchozí diskusi to bylo o tom co jsem já řekl, to není zrovna neutrální přístup k diskusi jen o formulacích.

Píše:
presto porad plati, ze tvrzeni typu "Sirien říkal, že hráči SR jsou idioti!" (zvlast bez casoveho a mistniho omezeni) se principielne neda vyvratit. Da se maximalne tak (a to jeste ne vzdy) dokazat.

A proto mě na základě mého prohlášení o Markusově postoji obviňuješ z lhaní? Mi tak trochu uniká. Ano, odkázal jsem se ke konkrétní diskusi, ve které se definitivně uzavřelo mé přesvědčení že to tak je a Tys na ní pořád poukazoval, nicméně od ačátku jsem se vyjadřoval tak že nejde jenom o tuhle jednu diskusi, ve které jsem si ten názor jen potvrdil, takže sis buď špatně vyložil co píšu, nebo jsi slovíčkařil a v tom případě nevím za jakým účelem.

Píše:
nebot mi podsouvas, ze se snazim dokazat, ze lzes, zatimco se ve skutecnosti snazim dobrat toho, proc neustale opakujes tvrzeni ktera jsou v rozporu s primymi vyroky jinych.

Zaprvé neustále opakuju že si skutečně myslím to co jsem o M přístupu napsal.
Zadruhé by mě teď fakt zajímalo, kteří lidé a kde vyslovily výroky které toto mé tvrzení popírají. Ideálně linky, nikoliv citace.

Píše:
Pripoustim, ze by se dala oznacit za "diskusni server" (netreba samozrejme lpet na tom, aby slo o samostatny web), ovsem pro potreby altarich diskusi je to znacne neprehledne a neprivetive.

Možná by Tě zajímalo jak to bude vypadat v připravovaný změně rozhraní. (na podrobnosti se asi zeptej v PM Alnaga)

Píše:
Pokud vim, tak ALTAR nikdy neprezentoval DrD+ jako "zcela novy koncept", nybrz o nem psal "neni to nova verze DrD, je to uplne nova hra".

Taky jsem nikdy netvrdil, že by to Altar prezentoval nějak jinak nebo že by o tom tvrdil že to je moderní etc. Prostě mi přijde trapný, že se tu jako nová hra vydá něco, co je vystavěné na deset let (třetinu existence RPG) přežitých principech.

Ad trh - velikost trhu pro Altar je ve skutečnosti ČR+SR, což je jen 2,5 krát míň než v Polsku, plus skutečnost že co mi říkali lidé z Polska na conech a IM tak podíl trhu pro RPG je u nás o něco větší než v Polsku, kde jedou spíš LARPy a tak. Trh není pětkrát, ale jen dvakrát menší. Vezmeme-li v úvahu takřka neexistující marketing vydávaných RPGček tak s klidem prohlásím, že potenciál trhu je nevyužitý.

Ad RPG F jako diskusní portál a hodnota věci znalých lidí - implicitně předpokládáš, že lidé kteří toho hodně vědí se baví jen o pokročilých věcech, což není pravda. Alnag i já píšeme věci pro začátečníky, nikdy jsem neměl problém přijít do "low level" diskuse a pomáhat tam někomu s věcným problémem. Ano, jsou takoví které zajímá už jen teorie - a ti paradoxně na RPG F z valné většiny zůstali. Ale neplatí to pro všechny.
Co chci říct je, že věci znalí lidé Ti vytvoří kvalitní obsah na vyšší úrovni, ale zároveň to nijak neomezuje vznik a existenci diskusí o obyčejných věcech (naopak - i k tomu mají mnohdy hodně co říct).

Píše:
Co se tyce diskusi vedouci k vystupu - absenci vystupu nelze IMHO klast za vinu foru jako takovemu, ale tomu, ze se nenasli lide, kteri by ty vystupy zpracovali.

Přesně moje pointa. Jak by tam ty lidi mohli bejt, když valná většina těch kteří k takové činnosti inklinovali prostě odešla? (Alnag, já si tam bral inspiraci taky často, myslím že můžu započítat Dalcora, SEB když viděl úroveň po odchodu těhle aktivních lidí se tam už ani nenamáhá chodit...)

(neodpustím si pár poznámek k diskusním rozhraním - Lopuch a Lapiduch sou děsný rozhraní. Když sem tam přišel tak sem měl dojem, jakoby někdo zkoušel naprogramovat druhej Nyx, ale ve třetině se na to vybodnul protože na to nemá, pospojoval to do nějak funkční formy a pustil do provozu
Když chceš vyhledat konkrétního uživatele nebo klíčová slova, tak prostě klikni na ctrl+F. Myslim že tohle dokáže i Internet Explorer, ostatní to uměj určitě)

A ještě jedna věc: Probohy prosím, používej k citacím to tlačítko "Q" co máš pod textem zprávy, rychločtenim se jinak hrozně blbě luští kde přestáváš citovat a začínáš psát, díky moc.

Lotrando píše:
Zase vyhledávání je určitě pěkné na bbéčku.

Ví se o tom. Vymejšlí se co s tim :D
23.1.2009 16:35 - sirien
Píše:
Chtěl jsem svoje pohnůtky nějak sesumírovat a udělat to po kouskách, riskuju že do toho hned někdo bude odpovídat a přeruší to, což jsem nechtěl.

Napíšeš odpověď jako celistvej post, pak ho odspoda část označíš, dáš ctrl+X, odešleš, dáš ctrl+V, odešleš druhou část (opakuješ dle potřeby)

Máš se v našem elitním klubu ještě hodně co učit, mladý grafomane :D

skew někde na str 57 píše:
Být neslušný může být zábavné a kontroverzní a určitě to přivolá spoustu ohlasu. Obvykle taky rozpory, imo. Každopádně pokud už se jednou s někým chytneš, očekávat že zůstane ice-cold je docela... Často nadměrný požadavek (můžeš argumentovat že to je jejich problém, ale zkoušet něčí výdrž je spíš obecně bráno jako provokace... Stejně tak se dá docela dobře namítnout, že už tím že jsi začal toho druhého popichovat znamená fail na tvé straně).


a) - zajímavé. Mě nedělá žádné problémy objektivně bez zaujetí diskutovat s člověkem se kterým jsem se pohádal/se hádám vedle/se nemám rád. V době co jsem byl na kudly se Sosáčkem jsme bez problémů prodiskutovali spoustu objektivních věcí. Můj první flame na RPG F byl já vs. Alnag, a bylo to tak ostrý že jedna naše společná kamarádka svýho času chtěla, abysme toho nechali, protože nechce aby se její kamarádi nesnášeli. Přitom jsme v té samé diskusi mezitím co jsme se vzájemně řezali stíhali paralelně probírat i věcné téma.
Pokud někdo nedokáže přistupovat k věcem bez emocí, protože ho nasralo něco jinýho, tak to není můj případ a ani to nepovažuju za problém na své straně - já to svedu. Pokud někdo ne, měl by si dát studenou sprchu a zamyslet se nad sebou.

b) - jsem často rejpavej úmyslně. Když lidé diskutují bez zaujetí, tak se blbě zjišťuje co jsou zač. Divil by ses, co se o lidech dozvíš třeba jen z jediný reakce, když na ně přitlačíš (a vůbec neni nutný aby to "vzali" - i způsob kterym mě pošlou kčertu může ukázat, jestli sou zajímavý nebo ne). Vem si Ebona... nemá problém mě obratem poslat kamsi ke všem čertům (a dělá to tak často že ho občas podezřívám že si dělá čárky do notýsku), ale za způsob jakym to dělá ho mám docela rád - i když se dopálí, udržuje si nadhled. PK na druhou stranu má očividně ego kdesi v Mariánskym příkopu (i když se tváří přesně naopak) - jen si lehce rejpneš a může se podělat z toho jak mu ubližuješ. Stejně tak třeba nemám rád maYdiny názory a způsob diskuse, ale to s jakym ledovym nadhledem přešla všechny moje hlody do posledního... tyvole, respekt, to jsem nezažil ještě u nikoho.

c) - jsem si vždycky vážil upřímnosti. Jednou se mě někdo ptal jestli bych chtěl žít ve světě kde jsou k sobě lidi fakt upřímný - a moje odpověď je ano, chtěl, se všemi důsledky z toho plynoucími. Bohužel to je dost nereálné, protože velká část lidí by takovej svět duševně neunesla.
Když si něco myslim tak to prostě řeknu - a forma kterou to říkám zase odpovídá tomu jak věci cítim. Nemám problém někoho ocenit, ale když mě někdo dopálí tak netrpím politickou korektností. A ano, jsem rád když ostatní ke mě přistupují stejně.

(asi bych měl poznamenat že netrpim potřebou bejt oblíbenej, sebevědomí si buduju na tom co jsem sám dokázal a ne na tom co si myslí většina jiných a to, že mě někdo nemá rád, mě nijak zvlášť netrápí, takže tyhle "negativní" aspekty věci pro mě nemaj nijak velkou váhu)
23.1.2009 16:43 - Sosáček
Píše:
Wtf ? Ten Uzivatel #1513 s tím creepy knightem je Sosáček ?
Lol, bejt někde novej je vždycky sranda ! :D

to je vyvolenej smrti, sluzebnik jednoho z mocnych temnych panu podsveti co se vydava na svet rozsevat smrt a zmar, jak doklada znak slunce na cele ktery rika ze je z kasty valecniku, abys vedel.

EDIT: tady lidi normalne nepoznaji exalta kdyz ho vidi. hruuza.
23.1.2009 16:43 - Bouchi
Sirien píše:
A proto mě na základě mého prohlášení o Markusově postoji obviňuješ z lhaní?
Nikdy jsem te neobvinil z lhani. Od zacatku jsem to uvadel jen jako jednu z moznosti. (A neznam realneho cloveka, o kterem bych byl presvedcen, ze nikdy nezalhal, proto jsem ani v tvem pripade tu moznost nevylucoval."

Sirien píše:
Zadruhé by mě teď fakt zajímalo, kteří lidé a kde vyslovily výroky které toto mé tvrzení popírají. Ideálně linky, nikoliv citace.
Tak naposled. Napsal jsi "M v diskusi o mym banu stejně přiznal že ho nezajímá obsah a kvalita, ale pouze kvantita diskusí", ja na to ze se to dost lisi od toho, co Markus v diskusi o tvem banu skutecnenapsal (citaci i link jsem ti uz tady dodal). Uz jsi mi dostatecne vysvetlil, co jsi myslel, jak jsi to myslel a proc jsi to tak myslel, opravuji sve prohlaseni na "zatimco se ve skutecnosti snazim dobrat..." na "zatimco jsem se ve skutecnosti snazil dobrat..." aby bylo naprosto jasne, ze uz opravdu nemam zajem v tom pokracovat a tocit se v kruhu dal. TECKA

Sirien píše:
velikost trhu pro Altar je ve skutečnosti ČR+SR
To neni tak jednoduche rict - SR uz je zahranici, coz veci docela komplikuje. Eshopovy prodej urcite - postovne na Slovensko je trikrat az ctyrikrat drazsi nez po CR, takze objednavky pres eshop se Slovakum nevyplatej (za rok 2008 jich bylo tak mozna 5), a distribuce taky nic moc.
Sirien píše:
Vezmeme-li v úvahu takřka neexistující marketing vydávaných RPGček tak s klidem prohlásím, že potenciál trhu je nevyužitý.
Jo, s tim souhlasim.

Sirien píše:
Lopuch a Lapiduch sou děsný rozhraní. Když sem tam přišel tak sem měl dojem, jakoby někdo zkoušel naprogramovat druhej Nyx, ale ve třetině se na to vybodnul protože na to nemá, pospojoval to do nějak funkční formy a pustil do provozu
Lopuch vznikl v jistem smyslu jako nastupce Pruvodce blahe pameti (kteryzto byl AFAIK jeste pred Nyxem) a proto do urcite miry prevzal jeho vzhled a chovani. Kaqzdopadne ma Lopuch ty funkce, ktere jeho uzivatele potrebuji. Tady mi holt pro primerene pohodlnou diskusi rada funkci chybi.

Sirien píše:
Když chceš vyhledat konkrétního uživatele nebo klíčová slova, tak prostě klikni na ctrl+F. Myslim že tohle dokáže i Internet Explorer, ostatní to uměj určitě)
A jak si to, prosim pekne, vyhledam v cele diskusi, ne jenom na jedne strance? Uznavam ze jsem poloslepy, ale neco jako "zobrazit vse" tu hledam marne.

Sirien píše:
A ještě jedna věc: Probohy prosím, používej k citacím to tlačítko "Q" co máš pod textem zprávy,
K delsim citacim ho pouzivam. K pulradkovym vetam ne, ty davam do uvozovek ci apostrofu, protoze v citacich akorat zbytecne horizontalne prodluzujou text. (a bez funkce Nahled komplikujou psani)
23.1.2009 17:12 - sirien
Píše:
Na fóru se nikdy nepotlačovaly cizí názory a nikdy nebudou, navíc moderátorského postu se k nějaké osobní vendettě ani zneužít nedá (protože případné postihy musí schválit všichni).

by jeden z Ecthelionů Invictovi když si ten začal utahovat z toho že si do poroty soutěže které se účastní diktují své oblébence jako porotce.
Jen tak pro zasmání.

Bouchi píše:
Nikdy jsem te neobvinil z lhani. Od zacatku jsem to uvadel jen jako jednu z moznosti. (A neznam realneho cloveka, o kterem bych byl presvedcen, ze nikdy nezalhal, proto jsem ani v tvem pripade tu moznost nevylucoval."

Tebou nabízené alternativy nebyly zrovna moc vstřícné, nemluvě o tom že jsi moje pokusy to vysvětlit zabíjel jak sekáčkem na jatkách frází "chci citaci odtud, ne ale starší než"

Bouchi, minulá stránka píše:
nebot mi podsouvas, ze se snazim dokazat, ze lzes, zatimco se ve skutecnosti snazim dobrat toho, proc neustale opakujes tvrzeni ktera jsou v rozporu s primymi vyroky jinych.

Zvýárazněná věta. Píšeš že jsou tu lidé výslovně tvrdící opak toho co říkám, jiní než Ty. Neříkám že tu nejsou. Jenom bych si to rád přečet a nemůžu to najít. Můžeš mi prosím ukázat kde to je?
To není diskusní kruh, to je obyčejná otázka na doplnění informací.

Píše:
Tady mi holt pro primerene pohodlnou diskusi rada funkci chybi.

Které? Často jsem se setkal s tím že lidé co sem přijdou nově (zvlášť když fungujou bez log-inu jako Ty, podle té kurzívy jména) ani netuší kolik funkcí tu máme.

Píše:
A jak si to, prosim pekne, vyhledam v cele diskusi, ne jenom na jedne strance? Uznavam ze jsem poloslepy, ale neco jako "zobrazit vse" tu hledam marne.

Pravda, in progress.
(existuje takovej pokročilej trik s googlem - název webu, název diskuse, klíčová slova, ale nefunguje to vždycky a uznávám že to je opruz, ale kdybys fakt něco hledal než tu uděláme lepší vyhledávání...)
23.1.2009 17:19 - skew
Sirien:
Takhle jak to píšeš to nezní tak špatně, ale chvilkama mi připadá, že v reálu to místy nefunguje.

a) Oukej, to ti neberu že se dokážete hádat (a / nebo flejmit), ale věř nebo ne, to není nic vzácnýho že lidi se neuhlídaj.
Ano, můžeš to považovat za bod dobru pro sebe že ty ano, a když už jsi zmínil Ebona, pamatuju si tu hlášku "Pohlaď si hlavičku a pak pinďíka".
Ale nekopej ostatní do koulí za to že oni to nezvldnou, je dobrý si uvědomit včas, že určitou formulací někoho naštveš (a sám si říkal že rýpeš i schválně) a k ničemu to nepovede (hmm, kromě toho že si uděláš názor na to jakej ten člověk je, navíc na netu, super-prize for the winner).

b)se zjišťováním povahy a podobných věcí viz. výše.
Jinak co se týče ega, doporučil bych aby jste si narvali egoměr do *, nechali ho tam pět minut a pak můžete porovnat komu rtuť vyšplhá výš, pokud potřebuješ referenci.

PK mi přišel v pohodě, ty mi přijdeš celkem v pohodě když zrovna nikoho (hlavně mě) cíleně neštveš (mírně rečeno).

c) I nekonfliktní lidé si váží upřímnosti (možná ne všchni, ale někteří určitě). Tu poslední větu z odstavce jsem tak nějak vypozoroval (přestože s PK si moc nerozumíte a pochybuju že zrovna on tě šetří, ale OK, ono mezi "vážit si upřímnosti" a "mít rád lidi, kteří jsou ke mě upřímní" není relace ekvivalence).

S oblíbeností a budováním sebevědomí, neříkám že kecáš, jen tomu nevěřím.
Pozná se to ale až ve chvíli kdy člověk není oblíbenej nikde, pak se sesype jako kyblík rosolu i největší tvrďák (možná kromě nějakých genetických dispozic, ale spíš by se jim často asi říkalo vady).
Žádná zkušenost, žádnej důkaz, jenom tomu věřím.

A teď valím na vlak.
23.1.2009 17:27 - Aljen
nakukol som coze sa tu kuchti ... a kedze sa mi nechce citat tapety textu co by mi stacili na obyvacku a spajzu do polovice ... tak som uplne bez kontextu a hla aka skvele veci :D
---
skew píše:
Ano, můžeš to považovat za bod dobru pro sebe že ty ano, a když už jsi zmínil Ebona, pamatuju si tu hlášku "Pohlaď si hlavičku a pak pinďíka".

ROFL
Sirien píše:
PK na druhou stranu má očividně ego kdesi v Mariánskym příkopu (i když se tváří přesně naopak)

tazky megafumble
---
juj pokracujte, som zvedavy co sa este vygeneruje
23.1.2009 17:39 - Ebon Hand
Sirien píše:
Vem si Ebona... nemá problém mě obratem poslat kamsi ke všem čertům (a dělá to tak často že ho občas podezřívám že si dělá čárky do notýsku), ale za způsob jakym to dělá ho mám docela rád - i když se dopálí, udržuje si nadhled.

Čárky do notýsku si nědělám, spíš mě často dopaluješ. A někdy mě tedy fakt nasereš.. :-) Ale už si na to zvykám.
23.1.2009 17:43 - Alnag
Až vám bude někdo tvrdit, že perpetuum mobile nemůže existovat, tak mu nevěřte. Jak vidíte, vynalezl jsem věčný flame a to je základ k věčnému stroji. Lidstvo mi jednou bude děkovat... :))

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12351608276367 secREMOTE_IP: 54.166.170.195