Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
24.1.2009 16:04 - sirien
Vzhledem k tomu že než se do Fóra začalo aktivně rejpat bylo vpohodě a pak šlo dolu si dovolím tvrdit že by jiná rozhodnutí narozdíl od těch co byla minimálně třeba nic nezkazila.
24.1.2009 16:16 - Argonantus
Sirien:

Dovoluji si oponovat; z mého hlediska je úroveň RPGF víceméně stejná, to jest vyhovující, pročež tam taky furt píšu.
Dokonce mne fascinuje skutečnost, že se tam v poslední době sešla prakticky celá bramborová církev, až na jedinou podstatnou výjimku.

A beru na vědomí, že můj názor nemusí nikoho zajímat a z tvého subjektivního hlediska může být zcela neužitečný.
24.1.2009 16:25 - sirien
mě zajímají spíš RPG diskuse co do hodnocení kvality, Tebe naopak, předpokládám, není divu že se rozcházíme :)
24.1.2009 17:21 - Lotrando
Sirien: jsem nedávno měl tu čest vyskytovat se na jednom herním fóru (mmorpg gilda) a ten způsob řešení - odporuješ - dělaš flajm - končiš - tam byl taky hodně rozšířený. Nevim jestli to bylo celkovou nevyzrálostí účastníků, jen dodám, že nakonec to vedlo k odchodu cca 30ti hráčů do vlastní gildy a byl klid. POdotýkám, že ta třicítka byli samí starý páprdové, 30+.

Fritzs: slíbil si, že se vyjádříš k reakcím na své DnD otázky. Tak se ptám, jestli jsme v testu obstáli či ne??
24.1.2009 18:02 - Fritzs
Lotrando: Mám nějaké výsledky, ale chtělo by to víc odpovědí.

-každopádně, s mírou neurčitosti a pravidlové neupevněnosti klesá množství odpovědí na otázku.
-v tématu o Wraithovi se spíše řešilo, proč by to nemělo jít a jak by bylo možné postavu oživit, než to, jak jí umožnit toho wraitha hrát.

Mimochodem nešlo o to, zdali byste prošli, ale o to, zdali se budete chovat podle mého očekávání... což se celkem naplnilo.
24.1.2009 20:14 - Lotrando
Fritzs: zrovna u toho wraitha jsem asi tušil, co chceš slyšet, nicméně nedokážu si představit tak negativní character, jaký by dotyčná musela hrát.

btw, mihnul jsem se na rpgf v sekci DnD a taky jsem našel, co jsem očekával :) (a nemyslím tím reakce na můj post, jako celkovou atmosféru - dnd je brak). Otázka je, jestli je to nějaký nemoc, nebo jen nedorozumění, popřípadě jeslti to jde léčit (z obou stran)
24.1.2009 21:44 - Fritzs
Lotrando: Ehm, kde tam taková atmosféra je...? Já to tam nevidím, normální diskuze o RPG jako každá jiná...
24.1.2009 22:36 - sirien
Lotrando: Tady je ale víc proměnných.
První - neosobní fóra se moderují jinak než fóra kde se lidé znají. A to jak věcně (prostě se znají) tak i teoreticky (tím že se znají tam vzniká jiná situace, akce a reakce tam funguje trochu jiným způsobem).
Druhá - Na RPG F začaly drsné osobní flamey až potom, co se ho Markus ujal a začal proti oněm "flameům" bojovat. Vybral si nejhorší možnost - zastavovat je v půlce. Účastníci neměli možnost spor dokončit, zůstali na sebe dost dopálení, takže po sobě vyjeli takřka obratem v jiné diskusi. Protože se ale flame přenesl do jiné diskuse, místo aby zůstal u původního tématu, změnil se tím i jeho charakter - najednou to nebylo "já a Ty se tady hádáme o/v tomhle tématu", najednou to bylo "já a Ty se hádáme", což je hodně podstatný rozdíl - kromě toho že mnohem víc inklinuje k dalšímu rozšiřování hádky také hádku strhává do mnohem osobnější roviny.
Ergo snahou zbavit se "flameů" (přirozeně vzniklých a řešených sporů) se teprve ty skutečné drsné flamey rozjely.
A byli jsme v kruhu, protože najednou tu bylo víc flameů, proti kterým bylo potřeba bojovat - a byly větší a osobnější. Tím že byly osobnější už to nebylo "támhle je mezi někým problém" ale "ten a ten spolu mají problém" - tím vznikl dojem něčí viny - a vina je spojena s trestem. Veřejné napomenutí v 95% případů těžce dopálilo napomenuté... a kruh pokračoval.
Moje hádky se Sosáčkem se rozjely v téhle době. Předtím jsme do sebe ryli, pravda, ale nebyli jsme jediní - a jako jiní co do sebe ryli jsme spolu chodili i do hospod a hráli RPGčka (s Vlasákem, Trevenem...). Pak se přesně podle výše popsaného schématu staly naše hádky osobní a to se to teprve rozjelo.

Co chci říct tím zadruhé je, že předtím ve skutečnosti nebylo potřeba flamey řešit. Potřeba flamey řešit vznikla z toho že je Markus řešit začal, protože jako jeden z mála měl dojem že to flamey jsou.
24.1.2009 22:38 - sirien
Hm. Zajímavé. Tohle jsem měl namysli už dlouho ale než jsem to sem napsal tak jsem to doteď neviděl tak čistě a jasně... zajímvé co všechno si člověk může zpětně uvědomit když nad věcmi nepřemýšlí jen tak ale přemýšlí nad nimi za účelem je vysvětlit.
24.1.2009 22:40 - sirien
(btw., naprosto osobní zájem - jedna otázka, odpověď dobrovolná a prosím pokud možno stručná - chovám se v týhle diskusi nějak přehnaně, "přes čáru" nebo tak (příladně heslovitě v čem konkrétně)? Docela by mě zajímalo jak to co píšu působí z vašeho pohledu, za odpovědi díky)
24.1.2009 22:55 - Bouchi
Sirien: Tak zrovna ten prispevek o flamech mi "pres caru" urcite neprijde. Akorat ze to je dost komplikovana zalezitost. Vyjdeme-li z toho, ze flamy proste vznikaji a vznikat budou (protoze lidi jsou lidi), tak tahle problematia snad ani nema "dobre" reseni:
a) utnout je v zarodku casto nejde, protoze a) ne vzdycky se da poznat vcas, ze se rozjizdi flame, b) nemusi byt zrovna po ruce clovek, ktery ma moznost to utnout
b) kdyz utnes rozbehly flame, zpusobis ten efekt, ktery jsi popsal
c) kdyz ho nechas dobehnout (coz muze trvat treba nekolik dni), otravis tim ostatni navstevniky, kterym to rozbiji debatu (protoze vubec nejsou zvedavi na ty dva, co si "jdou po krku" kvuli - z pohledu ostatnich - naproste ptakovine)
Takze kdyz dam stranou moznost a) jako malo pravdepodobnou, zustane ti b) s dusledkem "utnes flame na jednom miste, rozbehne se ti jinde, kde ho budes muset taky utnout, lidi v prvni diskusi budou radi, ze ji maji zpatky, cast lidi v druhe bude otravena" a c) s dusledkem "flame se nikam neprelije, ale lidi v prvni diskusi budou otraveni". Fakt si netroufam odhadovat, co je horsi (a ve kterem pripade je kuprikladu vetsi celkova "mira otravenosti" prihlizejicich).
24.1.2009 23:30 - sirien
Bouchi: Z mé MOD praxe:
> Ideální je flame odhadnou předem a předejít mu. To je ale možné pouze, pokud kompetentní lidé (nemusí to být moderátoři, ale v našem případě právě oni) aktivně sledují fórum a vyznají se v něm. To není těžké pokud to jsou pravidelní návštěvníci napříč sekcemi - to ale bohužel, jak jsem již několikrát podotkl, dnešní moderátoři nejsou. Rozhodně ne ohledně Rozličného který tvoří 50% Fóra a má na svědomí 85% (odhad) vziklých flameů.
> Druhá možnost je flame přijmout a v ideálním případě pokud to je možné (zdaleka ne vždy) jej oddělit a přesunout do nějaké zapadlé sekce (nelépe někde dole, Organizace je pro to dobrá - většina lidí tam nechodí, je to z očí, ale je to veřejné takže účastníci nemají pocit persekuce). Případné věcné poznámky z flameu překopírovat jako citaci a připsat, že v tématu se dál diskutuje a hádá se v /LINK na oddělenou diskusi/
Pokud není možné vlákno oddělit, tak nechat zúčastněné aby se hádali, ale korigovat je (mírnit když se rozjedou příliš vulgárně atp.), A TO TAK ŽE JAKO UŽIVATEL, NIKOLIV MODERÁTOR. Žádné červené barvičky. Nikdo nemá rád když mu přes rameno kouká policajt a dává mu najevo že je policajtem. Málokdo má rád diktát autority. Naopak rozumně a klidně napsaná žádost sobě rovného má efekt prakticky vždy (krásně to bylo vidět na mě v jendom těsně před-banovym flameu. Přišel boubaque a napsal mi jako normální uživatel do tématu ať se trochu zchladim, jen co sem to přečet jsem dost "ztratil páru" a další post jsem psal mnohem mírnější. Bohužel hned po něm tam přišel jeden z Ecthelionů a začal na mě řvát cosi červeně - musim říct že mi krev vybublala na původní úroveň takřka okamitě).
Účelem takovéhleho moderování je udržet tématiku threadu. Já a Alnag jsme se v našem prvním flameu mlátili tím způsobem že jsme si klidně odepsali věci k tématu, pak jsme vpálili podtržítkama dlouhou čáru a naplno jsme to do sebe našili. Téma se rozvíjelo, my se vyhádali a kdo to číst nechtěl, ten věděl přesně kde přestat a co přeskočit.
V případě že to takhle čistě oddělit nejde, tak se snažit udržet spor na pro ostatní snesitelné úrovni. Z vlastní oboustranné zkušenosti musím říct že to je možné a v na net relativně přátelském prostředí RPG F kde se známe není to ani těžké - jen si člověk nesmí vyskakovat tou červenou, která na mnohé působí jak hadr na býka (s touhle reakcí jsem nebyl ani zdááááleka jedinej


_________________

Peekay na RPG F píše:
Nie. V mojom ponimani ak existuju pravidla, maju platit pre vsetkych rovnako. Ak nemaju platit pre vsetkych, nech radsej neexistuju. Situacia, kde si "stary" pouzivatel moze dovolovat len preto, ze je "stary", je pre mna uplne neprijatelna - povazujem to za fundamentalnu nespravodlivost.

(jen další citace mé osobní sbírky funny věcí z RPG F pro kompletní kolekci v jedné jediné diskusi)
24.1.2009 23:42 - Alnag
Sirien to možná netuší, ale můj první flame s ním (ten na který s takovou láskou vzpomíná), byl pochopitelně můj moderátorský zásah, aby věděl, kam v RPG smečce patří a necenil zoubky, když nemá. Na dlouhou dobu to zabralo, ale to je zase jiná pohádka... :))
24.1.2009 23:55 - sirien
Já si z toho flameu pamatuju jen to jak probíhal a že pointa byla v tom že jsme se pohádali o tom jestli smajlíky jsou nebo nejsou dostatečným vyjádřením toho zda je text myšlen vážně, ironicky nebo s nadsázkou. Kolik stran sme tim popsali, jak dlouho a jak to skončilo se mi už úplně vykouřilo z hlavy.
A pak si samozřejmě pamatuju to, že sis to kvůli mě slíznul že se se mnou hádáš :D

EDIT: Jo vlastně... sem tenkrát neměl net doma a psal jsem vždycky o víkendu od táty... pamatuju se jak mi Sosáček občas v tejdnu na hraní řek, žes tam zase přispěl nějakou perlou a že sem se pak dva dny těšil co tam o víkendu najdu :D
24.1.2009 23:55 - Bouchi
Sirien píše:
Ideální je flame odhadnou předem a předejít mu. To je ale možné pouze, pokud kompetentní lidé ... aktivně sledují fórum a vyznají se v něm.
Ja ti nevim ... flame se ti muze docela slusne rozbehnout i v prubehu necele hodiny - a klast na moderatory pozadavek, aby aspon jeden nejmin co hodinu nakoukl do vsech aktivnich diskusi mi prijde fakt docela dost. (Vychazim ted ze svych zkusenosti na Lopuchu, kde je trochu jiny system a kde jeden "klub" je neco mezi jednim tematem a podsekci sdruzujici nekolik temat. A kazdy klub ma sveho moderatora, ktery se stara o reseni veci v nem, pripadne si na to muze i nekoho pribrat.) Tim je tohle sledovani rozptyleno mezi mnohem vice lidi a tedy vyrazne mene casove narocne pro jednotlivce.

Sirien píše:
Druhá možnost je flame přijmout a v ideálním případě pokud to je možné ... jej oddělit
Nevim jak snadne je oddelovani vybranych prispevku do samostatneho tematu (ale brzo to nejspis zjistim), nicmene prijde mi to trochu jako kdyby dva zacali rvacku v hospode a majitel jim misto pouheho durazneho "jdete se rvat jinam nebo vas vyrazim" jeste sel vynest zidle a stoly z vedlejsi mistnosti, aby se mohli porvat tam.

Sirien píše:
Přišel boubaque a napsal mi jako normální uživatel do tématu ať se trochu zchladim, jen co sem to přečet jsem dost "ztratil páru" a další post jsem psal mnohem mírnější. Bohužel hned po něm tam přišel jeden z Ecthelionů a začal na mě řvát cosi červeně
Tohle barvickovani je vec, kterou zatim neznam (respektive postrehl jsem ji teprve nedavno) - na Lopuchu se barvicky nepouzivaji (leda nekteri uzivatele co si mysli ze je to cool), takze efekt "hadr na byka" odpada.

Sirien píše:
jen další citace mé osobní sbírky funny věcí z RPG F

Ja bych se pod
Peekay píše:
Situacia, kde si "stary" pouzivatel moze dovolovat len preto, ze je "stary", je pre mna uplne neprijatelna
podepsal (kdyz uz to neplati v realu ve smyslu "pred zakonem jsme si vsichni rovni", muze to platit aspon virtualne). Ale mozna tim "funny" chces naznacit, ze takove situace se na RPGF vyskytuji, co ja vim...
25.1.2009 00:07 - sirien
Píše:
Ja ti nevim ... flame se ti muze docela slusne rozbehnout i v prubehu necele hodiny

no vidíš, to by pro mě kdybych byl MOD v 50% času nebyl moc problém. co si pamatuju tak Sos jako MOD tam byl taky furt a Alnag taky... dávali jsme to.

Dneska by to šlo taky vklidu, ale musel bys vyházet současné MOD a nahradit je. Neorientuju se teď v aktivitě v RPG sekcích, ale třeba v Rozličnym by na to rozhodně měl nárok Invictus, už teď tam moderuje Faskal (i když nevim, jak moc se vnímá jako mod a jak moc jako tech. zprávce)

Nicméně uznávám že to může utéct velmi snadno. Proto jsem psal že to je ideální, ale zároveň jsem hodně rozvedl tu druhou variantu :D

Píše:
Nevim jak snadne je oddelovani vybranych prispevku do samostatneho tematu

easy.
Jedno kliknutí na MOD rozhraní, jedno kliknutí na konkrétní post, pár klepnutí při vypisování novýho názvu, jedno kliknutí "oddělit od tohoto postu" (případně víc kliknutí na pár postů a "oddělit vybrané posty")

Píše:
jeste sel vynest zidle a stoly z vedlejsi mistnosti, aby se mohli porvat tam.

Je to jako by řekl: Jděte si to vyřídit ven. Doslova. Oni se porvou, kdo chce může koukat z okna, kdo je masochista může se je snažit odtrhnout, kdo má depku může se přidat. Protože to je venku (v Organizaci která je zastrčená dole a chodí tam jen stálice které vědí o co de takže to klidně můžou ignorovat), tak se nezničí hospoda a vevnitř je klid

Odzkoušené v praxi, efekt naprosto výborný.

Píše:
Tohle barvickovani...

Nemusí jít nutně o barvičku. Na RPG F se k tomuhle účelu používá tradičně barvička (ostře červená), nicméně jde o jakoukoliv podobu prohlášení "já tu jsem moderátor a vy dělejte co říkám protože jsem moderátor", jedno jestli to napíšeš do úvodu nebo jestli si hodíš červenou barvu písma.

__________________________---
Píše:
Ja bych se pod ... podepsal (kdyz uz to neplati v realu ve smyslu "pred zakonem jsme si vsichni rovni", muze to platit aspon virtualne). Ale mozna tim "funny" chces naznacit, ze takove situace se na RPGF vyskytuji, co ja vim...

Funny je to že to píše zrovna Peekay, na jehož protekci předtím poukazovali a teď znovu poukazuje nejeden člověk (viz aktuální paralelní thread na RPG F)
O té rovnosti viz vedlejší téma, kde jsem psal proč jsou někteří lidé pro portály IMO významnější než jiní, tady bych s tím už neplevelil když jsme se s tím už jednou oddělili.
25.1.2009 00:12 - Bouchi
Píše:
Je to jako by řekl: Jděte si to vyřídit ven. Doslova.
No, ne uplne. "Jdete si to vyridit ven" = "zalozte si na to tema a bezte se hadat tam". Proc bych mel delat praci navic (i kdyz je to jen par klilnuti a nekolik slov) za dva sasky, kteri nemaji nic lepsiho na praci nez se zrovan ted do krva hadat?
25.1.2009 00:45 - sirien
Protože jsi moderátor. Tím že jsi to místo přijal ses primárně a především zavázal že sem tam objetuješ minutku nebo dvě svého času ve prospěch fungování portálu.
(ehm, dobře, Ty ne, máš to jako prestižku za to že tam přineseš svoje ofic. DrD diskuse. Ty bys to měl udělat protože Tě to nestojí moc a výsledkem je řešení které je dlouhodobě nejvýhodnější pro klid ve virtuálním prostoru Tvého projektu).

uznávám to jaks mi opravil to přirovnání s "děte si s tim ven". Tohle je ve skutečnosti spíš že přstaneš na chvíli šmudlat skleničku a kouřit cígo za barem, chytneš je za rameno a postrčíš ke dveřím.
Aby byla paralela přesná je nutno doplnit že je nevyřčeným ale platným hospodským zvykem že pokud tohle barman udělá, tak se podle toho dotyční zachovají a nevrhnou se místo toho po něm, protože vědí že je v právu.
25.1.2009 01:01 - Bouchi
Sirien píše:
Tohle je ve skutečnosti spíš že přstaneš na chvíli šmudlat skleničku a kouřit cígo za barem, chytneš je za rameno a postrčíš ke dveřím.
Blby je, kdyz se to stane v okamziku, kdy mam u baru naval a tak tak stiham obsluhovat lidi, co stojej ve fronte na piti (cili na foru treba kdyz zrovna nekde jinde z jednoho tematu oddeluju rozbujele samostatne paralelni tema, aby se tam dve diskuse vzajemne netloukly - uznavam, ze v te dobe si toho flamu nejspis ani nevsimnu).
25.1.2009 01:51 - sirien
Píše:
Blby je, kdyz se to stane v okamziku, kdy mam u baru naval a tak tak stiham obsluhovat lidi, co stojej ve fronte na piti

Proto nejsou fóra spravována jejich adminem, ale moderátory které admin jmenoval. Je jich víc a víc toho zvládnou.
Pokud jsem četl dobře, v Altaří sekci RPG F by fungovali globální moderátoři jako kdekoliv jinde, ne? (hypotetická úvaha, protože na RPG F se s flamey stále pracuje jiným způsobem než který tu bereme v úvahu jako ideální) A stejně tak myslím že by Ti Markus nebránil si tam pro DrD diskuse jmenovat na pomoc jednoho dva moderátory lokální (pouze pro danou sekci)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11748313903809 secREMOTE_IP: 44.200.74.73