Alnagův bloček: Kam jít, co číst...

... a nebo se možná několik lidí rozhodlo ukázat mi, jak se to dělá. Ať tak či onak. Máme tu několik zářivek na jinak dost černém nebi a já se o ně s vámi chci podělit, protože by byla škoda, kdyby jen tak zapadly.

1. 667

Conlaiův blog je takovým malým zázrakem a téměř povinnou četbou především, ale nejen pro, hráče D&D 4e. Přiznávám, že to pro mne bylo dost nečekaným překvapením a že jsem v prvních minutách pročítal tu stránku téměř nevěřícně, ale posléze to přešlo spíš v nábožné tiché vychutnávání.
Alespoň prozatím se většina článků drží 4e, kterou Conlai má už zjevně dobře zmáknutou. Najdete tu různý "vychytávky", které se vám bezpochyby budou hodit. Nevím, jak to říct jinak, takže prostě 667 Rulez!

2. Noobs of the Round Table

V podobném duchu se nese i Quentinův blog, jehož zaměření je také v podstatě širší, ale v praxi hodně ovlivněné tím, že Quentinovou současnou hrou je 4e. Jako inspirační zdroj je to také velmi vydatná studna a když se neleknete výhružného názvu Theorycraft a nakouknete dovnitř, zjistíte, že tahle teorie má velmi blízko k praxi... Jen tak dál!

3. Drakkar

Tenhle elektronický časopis už jsem zmiňoval minule. Je to týmová práce a s každým číslem se zdá se víc a víc profesionalizuje, což je jedině dobře a přestože, jak jsem zjistil, si moje hodnocení redakce vykládá všelijak, této snaze tleskám. Podle všeho Drakkar hodlá přesedlat na RPG.sk, což může potenciálně vyústit i v něco dalšího dobrého (třeba se RPG.sk probudí ze své letargie a nám zase přibude zdravá konkurence, což by asi nebylo od věci...).
A kdybych chtěl psát jen o české RPG scéně tak někde tady bych asi ustal. Nic živého a aktivního, co by bylo hodno zmínění, jsem nezaznamenal. Ale možná o něčem takovém víte; v takovém případě sem s tím, napište to do diskuse!
Aby tedy tenhle blog nebyl smutně krátký, rozhodl jsem se ho doplnit na takový malý top10 stránek o RPG, které navštěvuji nebo kde se inspiruji, spolu s důvody, proč tam jít a co tam hledat.

4. Robin D. Laws Blog

Pokud trochu čtete moje zdejší výplody, tak už asi tušíte, že Robin D. Laws je pro mne jednou z výrazných autorit. Našel jsem v jeho hrách, článcích a statích hodně inspirace. Na jeho blogu se občas vyskytují různé zajímavůstky (stačí sledovat asi jen tag "gaming_hut", protože krom toho píše také o politice, filmech a publikuje svůj komix - The Birds.

5. Out of the Box

Out of the Box je pro změnu sloupek Kennetha Hitea, mimo jiné i autora Trail of Cthulhu a řady doplňků pro hru GURPS. Sloupek Out of the Box je taková RPG klasika, dříve publikovaná na Gaming Report a nyní znovu oprášená e-shopem Indie Press Revolution. Nejedná se přímo o blog, ale má to trochu podobnou formu a Hite vyniká schopností mít prst na tepu RPG branže a vybírat si k vyzdvihnutí zajímavé "kousky". Pokud tedy tíhnete trochu i k různým méně tradičním RPG, tohle by mohlo být pro vás.

6. RPG.NET

Neznat RPG.net je tak trochu hanba. Je to asi největší fórum o RPG, soupeřící velikostí snad jedině s fóry WotC a ENWorldem (o němž bude řeč záhy). Fóra RPG.net jsou zajímavá sama o sobě (a hráči D&D a d20 tu mají vyhrazenou svou zvláštní malou sekci), ale stejně tak je dobré vědět, že tu vcelku spolehlivě najdete recenzi čehokoliv, co by vás mohlo zajímat, zajímavé sloupky a články.
O RPG.net se přinejmenším v některých kruzích traduje, že je poněkud zvláštní a neodráží dobře strukturu a chutě průměrného hráče RPG (což je asi pravda, protože je tu jistá disproporce mezi tím, co frčí na RPG.net a co se jak prodává) na druhou stranu je to obrovský úl nápadů, informací a vůbec všeho možného.

7. ENWorld

Když řeknete A musíte říct i B - když zmíníte RPG.NET, byla by hanba nezmínit i ENWorld. Tahle stránka vznikla kdysi jako maličký web s novinkami o chystaném D&D 3e, ale postupně narostla v obrovský moloch, který je nacpaný vším možným (a nemožným).
Kdysi tu byly výborné recenze na 3e/d20 produkty, které jsou po přechodu na nový systém sice dostupné, ale neuspořádané (což je IMO dost citelná ztráta), ale rozjíždí se tu nové recenze převážně na 4e a nové produkty. Jsou tu výborná fóra, kde spolehlivě vyřešíte jakoukoliv pravidlovou otázku a pokud jste D&D-pozitivní, budete tu spolehlivě mezi svými. ENWorld přináší každý den také relevantní novinky z oblasti (a že jich je) a má spoustu dalších vychytávek, takže ho na svých výpravách určitě neopomiňte.

8. RPGSite

Oproti oběma výše zmíněným je RPGSite jen takový drobek, a má svá specifika. Jedno z nich, které mne na něj původně přilákalo, jsou jeho anti-teoretické diskuse, kde uvidíte asi nejotevřenější rozebírání RPG teorie vůbec. Zajímaví jsou tu hlavně specifičtí uživatelé, třeba autor křupkové filosofie Kylea Aarona, nechvalně proslulého RPGPundita a další lidi, kteří podle mého opravdu vědí, o čem mluví, jako je Elliot Willen, John Morrow, Levi Kornelsen a mnozí další. A pokud chcete někoho známějšího, potkáte tu občas i Fritze. :))

9. Saga Edition

Moje vášeň pro Star Wars je asi dobře známá, a tak není divu, že občas hledám inspiraci třeba na Saga Edition, kde najdou všichni hráči tohoto úžasného RPG mimo jiné i staty spousty různých lodí, věcí a potvor. Úžasné, když rychle potřebujete něco do hry...
Mimochodem další zajímavý inspirační zdroj pro Star Wars je Wookieepedia a moji hráči by se asi hodně divili, kdyby věděli, jak často jsem vymýšlel dobrodružství brouzdáním po odkazech v téhle Star Wars encyklopedii.

10. Google & Wikipedia

Možná si říkáte, jestli jsem se nezbláznil, ale je to právě Google a Wikipedie, které používám nejčastěji jako zdroje inspirace. Často stačí zadat naprosto obyčejné slovo a pak klikat na odkaz, který se vám zdá nějak zajímavý a event. si občas něco poznamenat. Divili byste se, jak dobrou inspiraci takhle můžete nasbírat. Tyhle zdroje jsou neocenitelné a svoje místo v top10 si prostě zaslouží.
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
20.11.2008 19:06 - jonka
Moje oblíbené jsou:
Story-games (www.story-games.com/forums)
blog Johna Wicka (wickedthought.livejournal.com)
blog Roba Donoghue (rob-donoghue.livejournal.com)

celkový výčet je širší, ale tyhle jsou nejoblíbenější
Autorská citace #2
21.11.2008 05:36 - Fritzs
Na therpgsite už mě nepotkáte...
Autorská citace #3
21.11.2008 09:18 - Beltar
667 se mi moc líbil, odnesl jsem si otamtud pár dobrých nápadů na další dobrodružství a po přečtení článku "Radost z boje" opět zatruchlil nad tím, že Vannaxe na 4e asi nikdy neukecáme :D
Autorská citace #4
21.11.2008 09:29 - Quentin
abych uvedl veci na pravou miru. Noobs of The Round Table neni blog, ale uloziste starych zapisu nasi skupiny a informaci o nasem settingu, ktere jsou ale v soukrome sekci, aby si je hraci nemohli cist.

Presto se tam muze obcas objevit neco verejneho a zajimaveho. Odkazy na nove clanky budu davat do tohoto tematu na d20 a do tohoto tematu na rpgf
Autorská citace #5
21.11.2008 14:08 - Alnag
Beltar: To máš marné... Vannax je druhoedičňák a to už nic nezmění :)

Jonka: U story games jsem si nějak zaboha nedokázal zvyknout na to jejich fórum. Což je dost bizarní důvod, ale díky tomu tam moc často nechodím.
Autorská citace #6
22.11.2008 09:52 - Conlai
Díky za dobré hodnocení a za reklamu 667.

Moje oblíbené boards jsou story-games.com. Hlavně každoměsíční "stuff to watch" thread, který sice s RPG často souvisí jen okrajově, ale vyplatí se jej sledovat (tady je listopadový).

Z českých potom stagnant pool of dirty old water, kterým je RPGForum (to je ironie prosím, ne flamebait;-))

Zajímavá mě přišla ještě Well of Urd Thora Olvasruda, která ale bohužel moc neroste.

Zbytek byl myslím zmíněn.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088921785354614 secREMOTE_IP: 54.211.203.45