Alnagův bloček: Proč je D&D 4e verzí d20 systému?

V poslední době jsem se opakovaně setkal s názorem, že čtvrtá edice Dungeons & Dragons není d20 systém, event. že to není "ten pravý d20 systém". Domnívám se, že tyto názory pramení z nepochopení toho, co to je "d20 systém". Tento bloček je výtahem z toho, co na takové názory obvykle odpovídám.

Co je to d20 systém?

Hodně lidí si myslí, že d20 systém jsou hry, které používají pravidla stejná či hodně podobná těm, které používá Dungeons & Dragons 3e. Takový názor je na jednu stranu správný, ale na druhou stranu zavádějící. D20 systém je dílem značka, vytvořená jako nástroj pro podporu D&D. Značka, která trochu přerostla původní koncept.
Nicméně neexistuje žádný jednoznačný výčet toho, co musí hra splňovat, aby byla součástí d20 systému (snad kromě obligátního hodu d20 kostkou, který mu dává název). Už první variace d20 systému (Call of Cthulhu například) naznačily, že jakákoliv definice bude přinejlepším "fuzzy". Tedy, že jednotlivé charakteristiky přináleží "d20 systému s určitou pravděpodobností, nikoliv s naprostou jistotou, a že míra náležení k d20 systému je také více či méně nejednoznačná".
Call of Cthulhu je vůbec zajímavý precedens, coby první test toho, jak se d20 systém osvědčí v novém žánru, coby ukázka toho, kam se dá v jeho úpravách zajít (CoC například postrádá koncept povolání).

Evoluce vs. revoluce

Někdo může tvrdit, že d20 systém se vyvíjel evolučně, krůček po krůčku, zatímco čtvrtá edice D&D přišla a tuto vývojovou linii dramaticky přeťala. Nic asi nemůže být vzdálenější pravdě. Hodně konceptů, které tvoří 4e, bylo vyzkoušeno už dřív v doplňcích pro třetí edici. Spousta věcí byla přejata z jiných her a přechodový stupeň ke "čtyřce" nesporně tvoří Star Wars Saga Edition, kde je nových konceptů požehnaně. Pokud vám bude někdo tvrdit, že 4e nepatří do D20 systému, zeptejte se ho, kam podle něj patří Star Wars Saga Ed. a pak si nechte vysvětlit, proč do první nebo do druhé skupiny, a kde že je ten dramatický předěl... žádný totiž není. Čtvrtá edice není revoluční, byť tak může vypadat, pokud znáte jen D&D 3e.

Čtvrtá edice není OGL

Někdo si myslí, že čtvrtá edice nepatří do d20 systému proto, že porušila tradici Open Gaming Licence a místo ní nabídla licenci jinou, GSL, čímž brání, aby její inovace pokračovaly dál v nových variacích d20 her. A skutečně se může jednat o určité rozdělení vývoje, pokud se zbylé newizardovské d20 hry ukáží být dostatečně životaschopné samy o sobě (přinejmenším Conan d20 a Spycraft 2.0 vypadají, že mají svojí vlastní základu vybudovánu).
Nicméně nelze motat dohromady d20 systém a OGL. Jsou hry, které nejsou d20 a používají OGL (např. Spirit of the Century) a jsou hry, které používaly d20 systém logo a nikdy nebyly OGL (Star Wars d20 RPG - všechny verze).

Pár důvodů, proč je 4e d20 systém

Někdy nestačí něco vyvrátit (třeba tvrzení, že 4e edice není d20 systém), je potřeba také přinést nějaké argumenty pro.
  • D&D 4e produkty na sobě mají logo d20 systému. Je to nové trochu -retro - logo, které sdílejí s novějšími produkty ze Star Wars Sag Edition. Přinejmenším WotC přinejmenším z marketingového hlediska řadí 4e k d20 systému.
  • Ačkoliv to finanční krize může změnit, WotC zamýšlelo vydat další d20 systém hru - D20 Modern v reedici podle úprav v D&D 4e. Znamená to, že úpravy ve Star Wars Saga Edition a posléze ve 4e nejsou sólové záležitosti, ale prostě evoluce d20 systému.
  • Čtvrtá edice má základní mechaniku d20 hodu proti cílovému číslu, jeden z nejvíc spojujících prvků d20 her.
  • Čtvrtá edice sdílí několik prvků d20 systému, které jeho první vývojáři označili za nejzákladnější - tedy dovednosti (s d20 hodem proti DC), odbornosti (zejména jako management specifických bonusů), záchrany/obrany a progrese po úrovních.
A to je asi celé. Svět to asi nezmění, ale pro dobrý pocit jsem to napsat musel. :)
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
2.12.2008 16:53 - Lotrando
Pro mě je d20 to, že se hází dvacetistěnkou. Nic víc a ani nic míň. Banálně jednoduché. Proto vcelku souhlasím a 4E je pro mě d20 systémem. Kdyby nebyla, pak není 3E DnD, protože není stejná jako ADnD.

Co by mě osobně zajímalo, je jak je to nakonec s tou licencí. Nakolik to uvolnili.

Dále pak, jak se vyvíjí Pathfinder, jako přirozený nástupce třetí edice. Tuším že jej odložili na příští léto.
Autorská citace #2
3.12.2008 08:34 - Alnag
Na licenci se "stále pracuje" (TM). Myslím, že čekají co z toho vlastně vzejde, resp. za současné situace možná hrají s ostatními vydavateli takovou poziční hru...

Pathfinder měl i původně vyjít na GenCon 2009, takže je zatím podle plánu.
Autorská citace #3
3.12.2008 09:19 - Lotrando
mě to zajímá hlavně z titulu možnosti publikovat nějaké záležitosti, třeba i tady na d20.cz. POřád mám takový neodbytný pocit, že bych třeba publikací nějakého dungeonu, mohl vstoupit do neznámých vod autorského zákona.
Autorská citace #4
3.12.2008 10:25 - Blaine
ja mam takovy pocit, ze by to nemuselo byt tak strasne, ty za to prece nechces zadny penize nebo jo? A pokud nebudes menit nejaky mechaniky, ale proste jenom udelas nejake dobrodruzstvi, tak by jim to rozhodne nemohlo vadit.
Autorská citace #5
3.12.2008 12:42 - Lotrando
problém je v tom, že když to budu chít udělat pořádně, budu tam buď mít potvory z bestiáře, nebo je trošku změním a přejmenuji, ale i tak tam můžu mít pořád hodně věcí z některé z příruček, popis lootu, např.
Autorská citace #6
3.12.2008 12:48 - Blaine
Koukni se na Enworld, kde se objevuji prisery a nikdo proti tomu nic nenamita:)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099244117736816 secREMOTE_IP: 3.85.211.2