Alnagův bloček: Plíživý upgrade 4. edice

Pokud už jste ve 4. edici postoupili na vyšší úrovně nebo pokud si rádi doma počítáte pravděpodobnost zásahu průměrné potvory, možná jste si toho všimli. Matematika ve 4. edici je trochu pokroucená. Já si toho tedy nevšiml, ale přečetl jsem si o tom.

Z důvěryhodných zdrojů vyplývá, že vaše hrdinské postavy, místo aby se v průběhu času zlepšovaly začínají průběžně ztrácet na potvory jejich úrovně. Zhruba v polovině rekovského a epického stupně zaostane váš bonus k útoku o 1 za průměrnou obranou nestvůr. To znamená, že se vaše šance zasáhnout sníží o 5 a posléze 10%.

Také vaše maximální obrany (s výjimkou AC) zaostávají asi o 1 bod na rekovského a paragonského stupně o 1 jeden bod. Takže vás potvora o 5 a pak 10% snáze zasáhne. Minimální obrany jsou na tom ještě hůř.

To není ta nejzajímavější část. Nezajímavější je způsob, jakým je to vyřešeno. Wizardi vydali PHB2 a v něm sadu "super-featů". Takových, které jsou téměř povinné - Weapon resp. Implement Expertise a pak Paragon Defenses, Epic Fortitude/Reflexes/Will.

Ve skutečnosti to jsou takové dobře kamuflované opravy matematiky 4e, protože se předpokládá, že si to většina lidí vezme. Pokud si ale něco vezme většina postav (protože je to až moc dobré) je to víc obecnou charakteristikou všech povolání než volitelným featem, takže je to spíš cena ztracené volby několika featů, kterou platíme za špatný design, který pokazil matematiku a napravuje ji tímto ne úplně šťastný design.

Je to také zpronevěření se dekalrovaným ideálům, že v prosté bonusy do základních věcí už nebudou na pořadu dne, což ostatně už dělají i téměř povinné magické předměty typu Boots of Quickness nebo Belt of Vim.

Ale abych se dostal k jádru pudla. Jaká je budoucnost 4e? Další a další core příručky obsahující errata a opravy. V DMG2 by měl vyjít taktéž v originále matematicky pokažený model skill encounters.

V dragonu by 6. dubna měl vyjít playtest něčeho, co se jmenuje Hybrid Classes a co by mělo vyjít v PHB3. Také máte pocit, že to bude opravovat dost bizarně udělaný multiclass? Nebo to je nějaká alternativní (a tentokrát skutečně funkční) metoda multiclassování...

Když vyšlo DnD 3.5e tak na něj všichni svorně nadávali. Z dobrého důvodu. Opravovalo chyby playtestu 3e (a to ještě ne pořádně). Wizards of the Coast se zařekli, že žádná 4.5e nebude. Asi věděli o čem mluví. Opravy budou dělat nenápadně... v dalších a dalších přírůstcích do rapidně narůstající rodiny "základních" příruček.

Jen nevím, jestli zrovna tohle jsem si přál...
Napsal: Alnag
Autorská citace #61
7.4.2009 08:45 - andtom
Blaine: Jaké opovrhování vrhači kostkou. Jediné, co se mi nezdá, je skočit bez průběžného hraní s hrou do 30. úrovně, spočítat čísilka (a nezahrnout do toho spoustu věcí, jak zde bylo popsáno) a dělat závěry.

Alnag: Zapojil jsem se do diskuze v momentě, kdy článek již byl rozporován, včetně příkladu. Napsal jsem nejdřív, že souhlasím s Lotrandem. Pak jsem vypsal ostatní, s kým souhlasím. Proč se opakovat nebo psát paralelně, potřebu napsat jsem měl to, co mě napadlo jako zajímavé k tomu ještě navíc napsat.
Nikdo tady nehraje na 30. úrovni průběžnou hrou a předpokládám, že ani nikdo z linkovaných odkazů.

Proč nazývám někoho, kdo hupsne do 30. Lvl troubou. To není o preferencích, to je o zamyšlení se.
Hraji docela dost PC strategické hry. Klíčovým problémem strategických her je postavit hru tak, aby v pokročilejší fázi nenudila. Aby hra vypadala pro hráče zážitkově a napětím stejně jako na začátku, tak se stupňuje obtížnost - zejména tehdy, když hráčům vzrůstají rezervy a je jim dopřán čas v té konkrétní hře si vybudovat zázemí zdrojů, dokonale se s nima sžít a zoptimalizovat si zacházení s nimi. Kdo vstoupí do takto udělané strategické hry, aniž bych se alespoň jednou do její pokročilé fáze herně propracoval a tyto věci si neuvědomí, je samozřejmě zralý na hlášení potíží a spílání autorům.
Autoři hry mají v zásadě dvě možnosti: 1) buď udělat hru stejnou po úrovních v tom smyslu, že se dá rozehrát každá úroveň stejně (a s postupujícími úrovněmi hry pak dochází k nudnějšímu hraní, jelikož relativní obtížnost hráčům klesá) nebo že 2) hra je pro hráče stejně zajímavá postupem po levelech protože se objektivně zvedá obtížnost, ale jim relativně zůstává stejná - za cenu toho, že je hra stavěna na start na nízkém Lvl.

Co mě vede k tomu domnívat se (neboť všechno od kohokoliv kromě autorů jsou jen domněnky), že Wizardi neudělali chybu v matematice:
1. Když si uvědomím, jak velký tým lidí to dělal a jak dlouho, tak je to příliš jednoduché na spočítání si, příliš triviální na to, aby to byla chyba. Chyby můžou nastat a nepochybně jsou, ale nečekal bych je na úrovni základní školy. Pokud to není chyba, pak je to vědomý úmysl. Jako jeden z motivů pro úmysl se nabízí to, co jsem popsal výše u strategických her.
2. Dále si to myslím proto, že DM je na straně hráčů (což tady už zaznělo) a všichni mají zájem dohrát hru. Vzrůstající obtížnost je střední křivka, která je korigována DMem podle toho, co hrají hráči. Obtížnost není nic natvrdo. Pokud existuje takováto možnost korekce podle konkrétní situace, pak si tvůrce hry může dovolit nastavit vyšší křivku obtížnosti. D&D má tu výhodu, že má DMa, který tuto obtížnost dynamicky koriguje. PC hry (strategie, akční) mají tu nevýhodu, že se obtížnost volí předem a pak se stejně časem stane, že se hra pro konkrétního hráče v jejím průběhu zlehčuje nebo přitvrzuje (i když i v PC hrách je snaha o vytvoření dynamické obtížnosti reagující na konkrétního hráče).
3. Dále si to myslím proto, že jak psal Lotrando je naivní si myslet, že následující příručky nepřinesou lepší nové věci - pro lidi, kteří to baví a hrají tak. DMG rozděluje typy hráčů a je dobré, když každý si najde ve hře to svoje. Pro skupinu spíš powerplayeřů DM bude stavět obtížné výzvy a oni budou hledat v dalších příručkách silnější věci - toto je činí šťastnými a proto to tam vydavatel dává a bude dávat, je to jeho úmysl. Pro skupinu lidí zaměřených třebas na příběh je zas potřeba do dalších příruček dát to, co je bude zajímat, což se děje. Jim bude DM snižovat obtížnost soubojů a tudíž nebudou potřebovat číselně silnější věci z PHB2.

Alnag má jedno velmi oblíbené úsloví o brodě a stažených kalhotech. Je škoda na to zapomínat a vrhat se do počítání Ancient Red Dragona na 30 Lvl. Kdo z hráčů D&D3 a D&D3.5 reálně v příběhové hře bojoval s Tarasquem. Podle mě jich moc nebylo. A když ano, tak jak psal Sirien o Ancient Red Dragonovi, to už pak musí být něco.
Autorská citace #62
7.4.2009 08:51 - Lotrando
ShadoWWW: nezlob se, ale připomínáš mi nářky hráčů mmorpg: "Špatná, prohnilá Sony Online Entertainment, za mých pátnáíct babek měsíčně mám nárok na bezchybný produkt a jestli ti to nestačí, tak máš smůlu, protože moje peníze mohou jít jinam."

1) že budou další core booky se vědělo před vypuštěním PHB, DMG, MM.
2) errata jsou volně dostupná. stealth byl erratovanej loni v srpnu a v nové příručce je přetištěn. mně to přijde docela rozumný.
3) při jakémkoliv betatestu se snadno dostaneš do situace, kdy ti systém exploitují hráči tak jak jsi to nečekal. neexistuje způsob, jak dosáhnout dokonalého produktu. a to je to co ty chceš. protože profesinální produkt jsi dostal.
Autorská citace #63
7.4.2009 09:03 - Lotrando
sorry za rozpůlený post:

blaine: tak to GMovi řekni. wizardi píšou střetnutí pro powergamery. stačí, aby jste neměli přístup ke všem možnostem a je to pro vás těžké.


Ohledně matematiky

1) zohledněte v ní dočasné předměty, schopnosti z předmětů a tunu dalších věcí, než se tu budete ohánět jednou tabulkou, která vychází z chybných předpokladů. Pak mluvte o tom, jak WotC podvádí, nebo vás obírá o peníze.

2) zohledněte šíři možností, kterou postavy mají, ne jen absolutní čísla. Autoři 4E před vás postavili obrovskou výzvu a vy nevíte co s ní. Už nestačí spočítat optimální build, protože on tam jednoduše není tak patrný jako dřív. Potvory jsou každá jiná a pokaždé se může něco pokazit. Hráči ale pořád chtějí být neporazitelní. Sami a bez pomoci vyhrávat.

Já se vždycky držel pravidla, které říkalo: "Jeden může selhat, proto mám sebou kámoše, kteří mě tam nenechají." I proto mi pojetí hry vyhovuje.
Autorská citace #64
7.4.2009 09:06 - ShadoWWW
Píše:
1) že budou další core booky se vědělo před vypuštěním PHB, DMG, MM.
2) errata jsou volně dostupná. stealth byl erratovanej loni v srpnu a v nové příručce je přetištěn. mně to přijde docela rozumný.

Toto je OK. Neprofesionální je, že hráči s pouze třemi základními core booky nemají errata (opravné featy) dostupná (oficiálně) zdarma. Že vyjdou další core booky, které rozšíří počet povolání a přidá další speciality se vědělo. Sporné je to, že nepřidali tyto (zásadní) opravy core booků do errat k původním core bookům. A v tom je ten problém, že si hráči musí (oficiálně) za errata zaplatit. Kdyby ty opravné featy dali i k stáhnutelným opravám, nenamítal bych vůbec nic.
Autorská citace #65
7.4.2009 09:15 - andtom
Lotrando: Mám stejný pocit, že obtížnostní křivka je nastavena pro powergamery. Chyba je, že to není nikde napsáno (nejsem si ale jist, jestli to tam někde není).
Něco tam ale přece jen je: v kap. 1 nebo 2 DMG je psáno o velikosti skupiny, když je méně hráčů uberte na straně protivníků ... Dost by pomohlo, kdyby tam bylo napsáno, že to nemá být prostý počet hráčů. Příběhově orientovaní hráči by mohli být započítání třeba jenom z poloviny (zaokrouhleno dolů). Na základě toho by pak DM počítal orientačně obtížnost jako by to byla počtem menší skupina.
Autorská citace #66
7.4.2009 09:16 - Almi
Blaine: Upřímně, družina nováčků, co si udělá postavy na 30. levelu nutně musí jít do kytek. Názorný příklad byl poslední DnD Day - dát hráčům chvíli předem postavy na "pouhém" 11. levelu, které nikdy neviděli = absolutně neummíš danou postavu hrát. Nevíš, co s čím spojovat a tak. A pokud by sis jí udělal na 30. level, bude to řádově ještě horší.

..ale já mám zkušnoest, že nováčkci si rádi hrajou s Charakter Buiderem a právě rádi zkouší, co a jak a dokážou vymyslet leccos, takže bych je nepodceňoval.
Autorská citace #67
7.4.2009 09:17 - andtom
ShadoWWW: Ty featy nejsou opravné. Jsou tam pro radost powergamerů, tak jak je tam pro radost jiného typu hráče třeba bard. Obojí jsou to doplňky navíc pro určité typy hráčských preferencí.
Autorská citace #68
7.4.2009 09:37 - Jarik
Píše:
7.4.2009 09:17 - andtom
ShadoWWW: Ty featy nejsou opravné. Jsou tam pro radost powergamerů, tak jak je tam pro radost jiného typu hráče třeba bard. Obojí jsou to doplňky navíc pro určité typy hráčských preferencí.


Presne tohle jsem chtel rici.
Pokud nekomu prijde pridani featu (ktery pojmenuje skoro povinny)... je to dle meho z duvodu, aby ti, kteri se boji MOC o sve postavicky (na ktere jsou zvykli z PC her, kde vyhravaji jak na bezicim pase) si je mohli vzit.
Druha sorta lidi se v tom "strachu" skoro vyziva. A ti si ten feat nevezmou. radsi si seberou neco, co dotvori jejich charakter, a budou muset na nebezpeci nejak vyzrat.
Pokud chce nekdo Munchkinovat (COZ NIKOMU NEZAKAZUJI), tak si v systemu najde cesticku (a pridani "povinnych featu" mu to jen zlehcuje:) )
Autorská citace #69
7.4.2009 09:56 - Fritzs
sirien píše:
Problém je v tom že ve skutečnosti ve chvíli, kdy Ti do hry vstoupí víc čísel s různými vývoji a vlastními kombinacemi, se i původně jednoduchá matematika stává složitou.


Ale proč by mě mělo něco takového do nějaké hry vůbec vstupovat...? nestačí mě jenomm jedno, nebo dvě čísla se stejnými vývoji...?

andtom píše:
Proč nazývám někoho, kdo hupsne do 30. Lvl troubou. To není o preferencích, to je o zamyšlení se.


...výsledkem zamyšlení je, že člověk si musí svoji zábavu tvrdě zasloužit. Zdánlivě na tom není nic špatného, koneckonců jeden si musí nějak obstarat kostky a pravidla, nicméně v okamžiku, dky musím investovat enormní množství snahy jenom proto abych se pak mohl bavit jedním určitým způsobem...? Připadá mi to lehce absurdní...
Autorská citace #70
7.4.2009 09:59 - Blaine
2Lotrando: My jsme zatim narazili jenom na jeden problem - Elite soldier, ktery nebyl orc a pritom se bral jako orc a mel se sebou orciho jednookaho samana a jeste ke vsemu daval close bursty. Nas druid ho proste nikdy nemohl trefit, ja jsem ho tak nejak defendoval, ale nic moc, protoze jsem za souboj 2x padl k zemi. Plus tam byli minioni, coz je pro nasi partu hrozna zhouba, protoze nasi roguove nepovazuji "orcy s klackama" za hodne jejich pozornosti. A cele to byl encounter lvl 6 pro peticlenou bandu, coz pro nas bylo moc. Ale nejhorsi na tom je, ze jsme nasemu DMovi rekli, ze chceme nejakou poradnou vyzvu a predchozi stretnuti jsem dali velmi v pohode, protoze jsme to dobre zahrali. Jediny problem byl na uzkych svazujicich se schodech nad propasti, kde na nas mohli strilet nejaci orcove z kusi (spis mi to prislo jako prirucni balisty), ktere jsme museli vyresit pomoci nesenych posteli, za ktere jsme se kryli.
Pro nas jsou ty souboje hodne obtizne, ale doufam, ze parta nevymekne a jeden z roguu si neudela barda nebo o cem to mluvil, to uz by to bylo zase moc snadne...
Autorská citace #71
7.4.2009 09:59 - Sethi
andtom: zrovna bard je, co jsem tak pozorovala, považován v powergeekkruzích za nejnaboostitelnějšího zabijáka. tedy, druhého, hned po witchalockovi...
Autorská citace #72
7.4.2009 10:08 - andtom
Fritzs píše:
Zdánlivě na tom není nic špatného, koneckonců jeden si musí nějak obstarat kostky a pravidla, nicméně v okamžiku, dky musím investovat enormní množství snahy jenom proto abych se pak mohl bavit jedním určitým způsobem...? Připadá mi to lehce absurdní...

Ono to až tak absurdní není. Třeba za PC hru se také platí peníze a autoři předpokládají její hraní od začátku, někdy dokonce od tutorialu. Kdo nechce, prosím, jeho volba - a ejhle, tady nikoho nenapadne ztěžovat si (ovšem někdy to hra ani neumožňuje, vyšší věci jsou zamknuté, až než ... má to prostě důvod).
Jako chybu vidím, že DMG nemá lepší informace autorů o obtížnostní křivce, nějaké hlubší vysvětlení "Behind the courtain", jak bývalo v DMG třetí edice. Pak by to bylo jasnější.
Autorská citace #73
7.4.2009 10:13 - Alnag
Lotrando píše:
nereflektuje skokové zvyšování bonusů u itemů


A tím myslíš něco jiného než "Enchament bonus goes on level 2,7,12,17,22,27."?

Lotrando píše:
vychází z toho, že nemá maxovanou žádnou schopnost


Právě naopak. Maxuje primární a sekundární abilitu, proto mu už nezbývá na maxování terciární ability pro třetí obranu. Viz též "With DEF low it only rises on level 21, couse we rise primary and secondary stats."

Lotrando píše:
Z obecného pohledu navíc předpokládá, že by všechny obrany měly být vysoké.


Nemyslím, vzhledem k tomu, že je má rozdělené na vysokou, střední a nízkou. Pouze se předpokládá, že žádná obrana by neměla být tak nízká, aby to do ní byl ve vyrovnaném střetnutí automatický zásah. To je IMO rozdíl (mezi zábavou a nudou).

Píše:
Filozofie 4E je o tom, že efekt na postavu dopadne a ona má možnost se ho zbavit...


Fakt? K čemu potom házet na útoky a obrany. Můžeme jen házet zranění a záchranné hody ne?

Lotrando píše:
nebo fakt, že MM se nedrží toho co v úvodu vlákna autor odvodil z DMG.


To je pravda, že se nedrží. Jenže co když si DM dělá vlastní potvoru. Což na 30. úrovni už klidně bude. Nebo tweakuje nějakou potvoru z MM podle pokynů v DMG. Nemluvě o tom, že potvory v MM jsou i tak dost vytuhlé.

Andtom píše:
Co mě vede k tomu domnívat se (neboť všechno od kohokoliv kromě autorů jsou jen domněnky), že Wizardi neudělali chybu v matematice:


Bohužel, už tu máme precedens, který nemluví ve prospěch tvého výkladu.

Andtom píše:
1. Když si uvědomím, jak velký tým lidí to dělal a jak dlouho, tak je to příliš jednoduché na spočítání si, příliš triviální na to, aby to byla chyba. Chyby můžou nastat a nepochybně jsou, ale nečekal bych je na úrovni základní školy.


Skill Challenges také byla chyba max. na úrovni střední školy a ten člověk, co to spočítal nebyl nijak zvláštní matematický freak. A Wizardi zapírali jak dlouho, než přiznali, že je to chyba? Hm...

Takže za prvé ten velký tým, nebyl už jednou schopný něco triviálního spočítat. Klidně se jim to mohlo stát (a také stalo) i podruhé.

Lotrando píše:
1) zohledněte v ní dočasné předměty, schopnosti z předmětů a tunu dalších věcí, než se tu budete ohánět jednou tabulkou, která vychází z chybných předpokladů. Pak mluvte o tom, jak WotC podvádí, nebo vás obírá o peníze.


To hodně záleží, jaký typ bonusu ti ten který předmět dává. Buď prosím konkrétnější, co máš na mysli...

Andtom píše:
Lotrando: Mám stejný pocit, že obtížnostní křivka je nastavena pro powergamery.


O to větší problém pro družinu, netvořenou powergamery. Ta bude mít jednak nižší staty (protože nebude mít optimální buildy), jednak v tomto ohledu méně zkušeného DMa, který nebude tyhle věci tak propočítávat a spíš se spolehne na to, co MM/DMG dá. Pravděpodobný výsledek... TPK.
Autorská citace #74
7.4.2009 10:18 - andtom
Sethi: Barda jsem vzal jako příklad pro lidi, kteří chtějí vzít barda kvůli zábavě hrát tuto postavu. O tom jak je nabušený netuším, a myslím, že pro hráče orientované na příběh to není směrodatné. Podle toho co píšeš se holt bard dostane do hledáčků i powergamerů, však to ničemu nevadí :)
Dnes budu zase hrát a myslím, že pokud dojde na boj, DM bude muset jít obtížností dolů. Určitě nejsem plnohodnotný člen pro počítání obtížnosti, když se zamyslím nad minulými událostmi :))
Autorská citace #75
7.4.2009 10:30 - andtom
Alnag: Jaká je chyba u skill challenges? Už to tady bylo vzpomenuto, ale ne popsáno. Nevím, o co jde. A co k tomu Wizardi napsali.

Jak jsem napsal, "chyba" je, pokud není uvedeno, že křivka obtížnosti je počítána pro powergamery. Což se dá jednoduše vyřešit: sdělí se to. Pokud to nesdělí vydavatel, prosákne to netem (což se děje, akorát momentálně v bulvární rovině). Navrhl jsem opravu v počítání efektivního počtu hráčů a vzít ho místo skutečného počtu hráčů. Napadá mě to jako to nejjednodušší a není to pro hru nic nového - i ve stávajícím stavu je potřeba to dělat, když je počet hráčů jiný než pět. Tak teď by se to dělo ne tehdy, když je skutečný počet hráčů jiný než pět, ale když je efektivní počet hráčů jiný než pět. Hrozná věda :)
Dělat z toho kauzu mi připadá divné. Když ve 3e, 3.5e vyběhnou postavy postavené na příběh, také tahají výkonnost v boji dolů a DM musí přizpůsobovat obtížnost. Žádné nóvum nebo trauma bych v tom, že postavy orientované na příběh jsou horší v boji, neviděl.
Autorská citace #76
7.4.2009 10:32 - Lotrando
andtom:

souhlasím s tím závěrem v příkladu o stoupající obtížnosti hry. potvory dostávají výhodu, aby byly schopné pokrýt šíři možností postav. je to jev v celku běžný, ale trápit asi bude hlavně ty hráče, co 4E hrají jako miniatury s trochou RP.

K poznámce do DMG - asi jo, asi by pomohlo zmínit se o tom, že když si hráči dají více skillfocusů, měly by se častěji hrát dovednostní výzvy. ale to by tam pak mohla bejt spousta dalších věcí. někdy je dobré se spolehnout na inteligenci hráčů. ostatně, ten thread o matematice umřel poměrně rychle na to, aby něco znamenal. zdá se, že hráči nějakou inteligenci mají.

almi: taky mě to napadlo, DnD Day byla jasná ukázka toho, proč nezačínat na vysokém levelu. ono by se to asi časem srovnalo, ale radši dám přednost rychlejšímu postupu po heroických levelech (XPx2), než jejich prostémupřeskočení.

blaine: jasně, terén byl proti vám. střelci na který nemůžete, to je prostě špatná situace, normálně bych dal charge a snažil se zkrátit vzdálenost, ale zřejmě to nešlo. Nejsem si ani jistej, jestli jsou dobrý dvě roguny, warlock je ranged striker a asi by vám pomohl zrovna v této chvíli. Nakonec soldier, to je role pro ty nejhnusnější potvory. Pokud si hráči něco pamatují, je to zpravidla elite soldier či controler.

ShadoWWW: moc tomu nerozumím. to že je v systému chyba tvrdí jen pár lidí. Promiň, ale pokud čteš třeba Dragon tak víš, že tam vychází spousta možností, které jsou také owerpowered v porovnání se základními pravidly. Je to špatně? Je špatné být gladiátor mít rozšířené možnosti na at-will power, když o tom základní pravidla nemluví? Je špatné mít background ze scales of war (Dungeon), protože to je jasná výhoda a možná i důvod, proč byly původní SC tak obtížné? Tedy ne proto, že se někdo spletl, ale proto, že někdo nedomyslel, jaký vliv bude mít postupné zvěřejňování modulů,pravidel, options.

A tady jsme možná u jádra problému. Weapon Proficiency byl jasný feat, který chyběl v PHB. Já ho tam viděl, chyběl mi tam, a bylo jasné, že se objeví později. Smůla, pokud si tu příručku nekoupím. Ale že bych kvůli tomu nehrál? nebo říkal, "jsem podveden, okradli stařenku, protože v PHB není můj oblíbený feat?"

Prostě ten systém v celé své hloubce začínáme pomalu nahlížet tak, jak ho wizardi odhalují. Je to dobrý systém a dobrá hra, baví spoustu lidí. Projednou se zbavte představy, že věci jsou dokonalé a bezchybné, nebo že vy jste ti, kteří objevili spiknutí. Zkuste se bavit. Nebo od toho dejte ruce pryč, protože wizardi těžko řeknou, "Franto, ty kujóne, ty jsi na to kápnul. nechceš dělat CEO WotC? Ani nevíme, co budeme dělat když to nevezmeš."
Autorská citace #77
7.4.2009 10:43 - andtom
Lotrando píše:
K poznámce do DMG - asi jo, asi by pomohlo zmínit se o tom, že když si hráči dají více skillfocusů, měly by se častěji hrát dovednostní výzvy. ale to by tam pak mohla bejt spousta dalších věcí. někdy je dobré se spolehnout na inteligenci hráčů. ostatně, ten thread o matematice umřel poměrně rychle na to, aby něco znamenal. zdá se, že hráči nějakou inteligenci mají.

Zaplaťpánbůh.
Autorská citace #78
7.4.2009 10:44 - Blaine
Lotrando: Ten teren jsme tak nejak zvladli - encounter jsme dali na dvakrat, prvne jsme pozabijeli melee orcy, kteri jsi smerem nahoru k nam a pak jsme si dosli pro ty postele a pomalu jsme postuovali dopredu. No a pak uz jsem vsechno zaridil ja se svym SM - githyanki ma vybornou racialku, kdy nekoho telekineticky nekam presune, plus jsem jeste prohazovaci teleport... no proste ten souboj bychom nedali tak jak byl zamyslen.

A my vime, ze jakykoliv jeden ranged by byl lepsi. Ale jak jsem rekl, ja doufam, ze nikdo nebude chtit hrat nic jinyho, protoze takhle je to aspon pekelne zajimavy a kazdy souboj se muze docela pokazit, kdyz se neco pokazi na nasi strane.

Vlastne mi na tom vsem vadi to, ze museli vydat feat, ze to proste neprovedli jako erratu - feat je takova berlicka na opravu jejich "chyby". Je mi jedno, ze o tom, ze je to chyba se mnou nesouhlasite, me to jako chyba prijde. Ale jelikoz ja s vetsinou veci co od Wizardu vychazi problem nemam a vydavani errat mi hodne vyhovuje, protoze proste je to lepsi, nez kdyby to nechali lezet tak jak to je. Ale jak rikam, nemeli davat feat, ale meli dat "character feature" nebo neco takoveho.
Autorská citace #79
7.4.2009 10:48 - andtom
Blaine: Když to tak cítíš, tak jim to mrskni zdarma k nějakému levelu. Však o nic nejde, hlavní je bavit se a nemít špatné pocity. Fuk, hoď to tam a jedem :)
Autorská citace #80
7.4.2009 10:51 - Blaine
andtom: presne to jsem udelal - protoze to meli udelat i oni, tak jsem to udelal za ne. Misto featu, ktery blkuje jine zajimavejsi featy.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13781905174255 secREMOTE_IP: 34.203.242.200