Alnagův bloček: Inflace D&D

Dnes jenom krátce. Když jsem na přednášce o Dungeons & Dragons na Festivalu Fantazie zažertoval na úkor obálky původního D&D kde je za kompletní set uvedena cena 10 dolarů, že tehdy byla ještě RPGčka levná, dostalo se mi očekávané námitky, že tehdejší dolar má jinou cenu než dnešní dolar.

To je férová námitka, takže jsem chvíli googloval a výsledek je myslím zajímavý. Deset dolarů z roku 1974 (rok vydání původního D&D má v přepočtu na ceny roku 2008 (datum vydání 4. edice) cenu 43 dolarů (zdroj: Inflační kalkulačka)

Znamená to, že za peníze, které vám v roce 1974 pořídily celou hru si z ní dnes koupíte zhruba 2/5 - pokud počítáme běžnou cenu 35 dolarů za jednu ze tří základních příruček.

Ano, můžete samozřejmě namítnout, že první D&D mělo mnohem nižší náklady na vydání, že kvalita ilustrací, vazby i designu je nesrovnatelná. A budete mít pravdu. Ale stejně je to možná dobrá věc k zamyšlení...

Neměly by být RPGčka levnější?

Kolik vlastně chcete platit za svou hru?
Napsal: Alnag
Autorská citace #21
24.7.2009 17:19 - Geralt
K inflaci: onehdy si na Dragonlance jeden z návštěvníků posteskl, že dneska už všechny paperbackové romány od WotC stojí 8 dolarů a kde že ty loňské sněhy jsou, když knížky od TSR byly za pět dolarů. Pak tam nějaká pozorná duše šoupla inflační kalkulačku. Jeden by nevěřil, ale dnešních osm dolarů odpovídá takřka na cent přesně těm pěti, za které se kupovalo Dragonlance na začátku 90. let.

Jsou RPGčka drahá? Když se na to podívám ze svého pohledu více sběratele než hráče, tak ano. Dvacet pět dolarů za 15 let starou a solidně použitou příručku, jejíž PDF už i Wizardi uvolili zdarma (druhoediční Volovy průvodce Říšemi), je bezesporu dost. Na druhou stranu kdyby si lidé včetně mne tyhle kousky nekupovali, cena by tak vysoká nebyla. Holt mít geekovské sběratelské choutky není levný koníček.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.084831953048706 secREMOTE_IP: 18.117.165.66