Alnagův bloček: D&D v roce 2010

Tak jsem si dnes prohlédl povolání Psiona (nebo alespoň tu část, která je v časopisu Dragon, rozhodnutí dát powery do builderu, aby jim to náhodou neplatiči neokoukli je vážně super, když si časopis třeba chcete tisknout, ale o tom nechci psát...)

Chci psát o tom, kam se ubírá 4. edice D&D. Když se dívám na ty prvky, které jsme zatím viděli - Hybridní povolání (jiná varianta pro multi-class), Psion - taková varianta pro distribuci powers, Wilden - jiná forma rasových power (možnost volby) atd. Kromě Wildenů se můžete podle všeho těšit na Minotaury a Gith-něco (možná Gith-obojí :), kromě Psiona ještě na mnicha a další divine, psion a primal povolání. Zdá se mi, že PHB 3 bude takovou Unearthed Arcanou, sbírkou různých alternativních pravidel a vylepšení. Je to pokračování trendu plíživých změn, ale tentokrát už ve větším duchu.

Zatím jsem neviděl nic, co by mne přesvědčilo si PHB3 koupit. Ve sktuečnosti vidím celou řadu důvodů to nedělat a tuto příručku cele nebo částečně zakázat. I v těch několika málo preview je vidět přidávání dalších zbytečných pravidel, bez kterých vám bude lépe (psion je v tomto ohledu zvlášť koukám) a to je trend, který zabil třetí edici stejně spolehlivě, jako zabije i tu čtvrtou.

Kromě neslavně vyhlížejícího PHB3 se na obzoru rýsují i jiné věci:

Leden 2010:
Underdark Sourcebook
S tímhle typem příručky myslím zatím nemáme zkušenost. Nejblíže k tomu mají možná potvorové příručky (Draconomicon a Open Grave) z jedné strany a takové globální příručky prostředí (Manual of Planes) z druhé. Zatím se většinou dařily, tak doufám, že jim to vydrží...

PHB Races Handbook: Dragonborn
Šešítky pro hráče podle jejich oblíbené rasy? To zní trochu jako rýžování peněz. Nebo možná odpověď na rasové příručky ze strany jiných vydavatelů. Každopádně delší článek v Dragonu by možná stačil.

Únor 2010:
Martial Power 2
A nekonečné kolo zisku se opět pootočí. Příručky s číslem na konci míním bojkotovat. A myslím, že jich bude hodně...

Reavers of Harkenwold (HS1)
Nový cyklus dobrodružství. Doufám, že budou trochu jinak koncipovaná. Méně dungeonu více urban/wilderness nebo tak. Ale zní to slibně...

Březen 2010
Player’s HandBook 3
Musím k tomu něco dodávat?

Dungeon Tiles: Howling Halls
Dungeon Tiles jsem si přestal kupovat. Ne proto, že by se mi nelíbily. Libí se mi. Ale prostě proto, že nejsou moc skladné (jsou strašně tlusté a mají různé tvary) a také proto, že jsou na můj vkus generické. Paizovské mi vyhovují víc (zvláště ve zmíněných vlastnostech). Nicméně nadšení pro tilesy rozumím.

Duben 2010:
Hammerfast
Detailně popsané trpasličí město (za 12 dolarů). Jsem hrabivý, doufám, že k tomu bude i mapa na plachtě, ale asi to nehrozí. Nicméně i tak jsem zvědavý, tyhle věci mám hrozně rád i když je pak pravidelně při hře nepoužiju. :)

The Plane Above: Secrets of the Astral Sea
Pokračování sférických dobrodružství. Tedy byl bych radši za nějakou bližší sféru - přijdou mi nějak zajímavější a také se do nich postavy dostanou relativně dřív, ale tak lepší než drátem do oka.

Tolik moje rádoby-duchaplné komentáře k tomu, co se chystá. A jak to vidíte vy?
Napsal: Alnag
Autorská citace #21
27.7.2009 19:09 - Alnag
ShadoWWW píše:
kin: Vyjde to ve stejný měsíc jako DMG2, tedy v září. Škoda jen, že nevydají i tištěné Dungeony.


Vydají. Ale až v roce 2010. Jinak mám pocit, že to bude spíš nějaké "best of" než komplet vydání těch časopisů.
Autorská citace #22
27.7.2009 20:14 - ShadoWWW
Až? To je škoda.
Best of - ono to i možná stačí.
Autorská citace #23
27.7.2009 21:38 - Jarik
Ahoj. Ze ja nedaval pozor, a tak mi unika book pro clericy, paladiny, atd. ...
Proste jsem zapomel ten spravny nazev pro powery pro dusevni povolani. Bud to vyslo, nebo je to blizko, nebo se na to kasle :)
Autorská citace #24
27.7.2009 21:46 - Alnag
Jarik: Divine Power. Vyšlo. Hledej v jiném tématu...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078091859817505 secREMOTE_IP: 18.206.83.160