Jak se z basic D&D stalo DrD

Tenhle bloček bude trochu jiný, trochu kontroverzní a trochu detektivní. Narazili jsme na to v jedné jiné diskusi, ale přijde mi to jako dobrý námět na bloček a výsledky vašich postřehů a dodatků bych pak zkompiloval do aktualizovaného bločku.

Tak tedy, ve kterých věcech se Dračí doupě prokazatelně inspirovalo v basic D&D (a z které verze se vlastně inspirovalo). Já osobně mám hypotézu, že inspirací byla verze Basic D&D z roku 1983 od Franka Mentzera.

Důvody:

Dělení pravidel na Basic, Expert, Companion, Master, Immortal (v Dračím doupěti Začátečníci, Pokročilí, Experti a slibovaní a nevydaní Mistři)

36. úrovní hry (pokud se nemýlím, tolik jich je tuším i v Dračím doupěti.

Pět lineárních přesvědčení. (DrD totéž, oproti ADnD systému dvou os)

Úvodní sólo dobrodružství - Jarikovo dobrodružství

Povolání: elfové, půlčíci, trpaslíci, lidští bojovníci, čarodějové, kněží, zloději (tady to vypadá, jako částečná inspirace i v DnD)

Jistá podobnost obálky mezi DrD PPZ (staré verze) a DnD 1983 (rudá, bojovník a drak...)

Jinak se omlouvám, pokud bych psal něco špatně, ale Dračí doupě už asi osm let nevlastním, věnoval jsem ho charitě. Píšu po paměti.
Napsal: Alnag
Autorská citace #41
7.8.2009 11:13 - Colombo
merlin: otázka je, jestli to bylo hrou, nebo tvou "fantasy" nevyspělostí.
Autorská citace #42
7.8.2009 11:15 - Argonantus
Píše:
Podle naseho autorskeho zakona AFAIK hobit (jako nazev rasy) neni chranenym pojmem.


Podle autorského zákona (žádného!) žádný chráněný pojem neexistuje.
Šlo by o ochrannou známku (TM, u nás R), což je právo sice příbuzné, leč zdaleka ne totožné s autorským.

Situace, kdy je něco zároveň chráněno jako ochranná známka a zároveň je to autorské dílo je typická třeba u loga firmy. To je ale případ na znalce vyšších levelů.

(sorry za totální otravné o.t.)


Wraiths:
U nás zrovna tak - hod na přesvědčení se zrušil, mám dojem, ještě před první hrou. Neuvědomil jsem si, že to vlastně už byl zásah do pravidel.
Autorská citace #43
7.8.2009 11:17 - Merlin
Argo: nevyváženost postav byla uplně markantní...berserkr byl směšnej a to i na vysokých úrovních a o šermíři škoda mluvit...
druid byl nepoužitelný (kdo kdy měl všude jen hvozdy),
sicco byl sice cool, ale kladl na dm obrovské nároky..

takže to nakonec skončilo vždy tradičně, barbar chodec, elf čaroděj/mág, něco teurg...
Autorská citace #44
7.8.2009 11:19 - wraiths
Bouchi: ale kamarad mel s tiskem 1.0 a ja bez oznaceni. obe prirucky v jednom(hrac,PJ). takze vlastne v tom rozdil neni( neni to ani raritka).

u nas to byl vzdy Hobit zlodej ( ja zacal poprve hobit alchymista) vetsinou obr 20(jsme vsici upravovali aby to tak bylo)
Elf carodej vzdy int 21
barbar hranicar(druid)
Autorská citace #45
7.8.2009 11:19 - Merlin
colombo: těžko říct, vycházel jsem tehdy z popisu v pravidlech...to víš, před 18 lety byl přísun k fantasy podobný jako cesta do ameriky v 15 století
Autorská citace #46
7.8.2009 11:19 - Bouchi
Argonantus: To mam z toho ze zjednodusuju. Chranenym pojmem jsem ve strucnosti myslel to, k cemu se v AZ vztahuje "Právo autorské se vztahuje na dílo dokončené, jeho jednotlivé vývojové fáze a části, včetně názvu a jmen postav" - tedy ten nazev dila a jmena postav.

EDIT: wraiths: Hm, pravidla s tiskem 1.0 by AFAIK rarita byla, protoze prvni naklad byl, pokud vim, bez cisla, a ten dalsi uz byl 1.1.
Autorská citace #47
7.8.2009 11:22 - Argonantus
Merlin:

Ano, opět máme podobnou zkušenost.
Přesně tohle také vedlo jednak k postupným úpravám postav (posilování zlodějů a válečníků na úkor kouzelníků nebo theurgů), vzniku některých nových povolání a nebo naopak přesunu jiných spíše do roviny NPC (kdo by chtěl hrát druida, když je jisto, že se velká část děje nemusí odehrávat v lese, a sicca, když naopak v tom lese může snadno skončit...)
Autorská citace #48
7.8.2009 11:23 - Merlin
sakra..to abych našel ten salát co se mi někde válí...byl původně sešitejk ručně sešívačkou, ručně zabalenej do celofánu s vloženýma kostkama. Dovezla je kamarádka ze Zlína a stál nějaký hříšný peníze...80Kč?
Autorská citace #49
7.8.2009 11:26 - Merlin
argo: dnes se zkušenostma co mám bych to ukočíroval i jako DM i jako hráč. dokázal bych udělat dobrodružství, aby to šlo i pro postavu Druida i sicca..ale tehdy ne...

válečník se posiloval čím dál drsnějšíma zbraněma a zbrojema, ale nikdy se nemohl rovnat čaroději, jehož síla kouzel rostla, kdežto válečník dosáhl obrany max. 7+7 za okouzlenou plátovou zbroj, 1+1 za okouzlený štít.
Autorská citace #50
7.8.2009 11:27 - Argonantus
Bouchi:

No, já chtěl říci to, že ač je Tolkien zřejmě mimo veškerou pochybnost autorem slova "hobit", těžko by vyhrál žalobu proti někomu, kdo to slovo užívá (a je to fakt leckdo...)

Narozdíl od stavu, kdy si dnes dělají v Hollywoodu pro sichr ochrannou známku na kdejaké slovo či jméno, v Tolkienově době tahle ujetá praxe naštěstí ještě neexistovala. Čapkovi dědici taky nevybírali za roboty...

Takže Altaři v tomto smyslu mohou zcela klidně spát.
Autorská citace #51
7.8.2009 11:29 - Sethi
Argonantus píše:
Čapkovi dědici taky nevybírali za roboty

na druhou stranu s Lucasovými "droidy" už je to horší.
Autorská citace #52
7.8.2009 11:34 - Argonantus
Ušijakořidítka

nevím to přesně, ale dost bych čekal, že Lucas si zkusil právě udělat z droidů ochrannou známku. Pokud máte někdo nějaký text o Star Wars, pak stačí kouknout, zda se tam vyskytuje to (TM).
Autorská citace #53
7.8.2009 11:35 - Merlin
no...pak by mě zajímalo, proč autoři dnd používali název halfling a ne hobit (aspon jsems e s tím nikdy nesetkal). Mám v hlavě utkvelou představu, že jsem to někde četl, že to nepoužívají z toho a z toho důvodu...divný, asi magořím
Autorská citace #54
7.8.2009 11:35 - Bouchi
Argonantus: Ano, v tom si rozumime. Na druhe strane v zahranici to s hobity evidentne tak jednoduche neni, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Halfling.
Ostatne stejne tak nejsou hobiti v US vydani Proroctvi.
Autorská citace #55
7.8.2009 11:39 - Colombo
by mne zajímalo, kdy se zdejší čtenářstvo naučí psát odkazy

halfling je pulčík, doslova.
Autorská citace #56
7.8.2009 11:43 - Bouchi
Colombo: S temi odkazy je to narazka na me? Pokud ano, jaky konkretni problem mas? Je to klikatelny odkaz? Je. Zalezi na tom, na jaky text se klika? IMHO nijak zvlast.
Autorská citace #57
7.8.2009 11:44 - Sethi
Argonantus píše:
nevím to přesně, ale dost bych čekal, že Lucas si zkusil právě udělat z droidů ochrannou známku. Pokud máte někdo nějaký text o Star Wars, pak stačí kouknout, zda se tam vyskytuje to (TM).


já mám právě pocit, že jsem někde na takovou informaci narazila. na druhou stranu nejsem schopná dohledat jakýkoli hmatatelný důkaz.

s psaním odkazů je ten problém, že odkazovací tlačítko funguje trochu jinak, než by jeden čekal, a když se ručně nevyplní cíl, odkáže nazpět do téže diskuse.
Autorská citace #58
7.8.2009 11:46 - Bouchi
Ech, sypu si popel na hlavu, tuhle zaludnou vlastnost odkazu bez vyplneneho cile jsem prehledl. :-(((((
Autorská citace #59
7.8.2009 11:48 - Colombo
to spousta lidí;)
Autorská citace #60
7.8.2009 11:51 - Nachtrose
Bouchi: klikatelny je, ale odkazuje se jenom na tuto diskuzi, ne na wiki, jak byl asi zamyslen.

/edit: tak uz opraveno. A nedelej si z toho zas tak moc hlavu, nejsi ani prvni, ani posledni :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098469018936157 secREMOTE_IP: 54.152.77.92