O seriálech: Game of Thrones a Camelot

Rozhodl jsem se oživit bločky novou dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Seriály mne začaly bavit a sleduji jich docela hodně. Některé kvůli postavám, některé kvůli vvypravěčským technikám a některé abych vypnul mozek. A občas mne k tomu i něco napadá. Pokud Vás seriály také baví, třeba tady najdete nějakou inspiraci. (Spoilery se pokusím minimalizovat, ale čtete jen na vlastní nebezpečí...)

Game of Thrones (2011) - Měl jsem to štěstí vidět první dva premiérové díly v kině na velkém plátně (HBO slibovalo tričko třemi, kteří o tom napíšou na twitter... čert vem tyhle asociální vynálezy, píšu sem...) Převodu knihy dávám 10/10, je to strhující. Např. Zeď je nádherná. Co mi vyrazilo dech jsou titulky. Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat. Geniální nápad. Herci se ještě sžívají se svými rolemi, ale není to tragédie, už v druhém díle to dobře šlape...

Pokud jste Martina četli, už na to asi koukáte. Pokud ne, ale máte rádi machiavelliánskou umírně-fantasijní fantasy, bude Vás to bavit.

Camelot (2011) - Camelot má být "preventnivní odpověď na GoT", ale byť se mi osobně líbí, myslím, že nemá šanci. Na ČSFD má brutálně nízké hodnocení 52%, které je tam řekl bych ne úplně právem. Camelot má skvělé záporáky (Eva Green i James Purefoy vypadají dobře a hrají dobře..., i Fiennesův Merlin rozhodně není vymalovaný do růžova....) Zato kladní hrdinové jsou herecky záporní... Artuš vypadá jako jeliman a i tak hraje... a jeho suita rovněž.

Seriál je takový ten lehce erotický typ, kdy v každém díle uvidíte alespoň něco, abyste vydrželi dál sledovat (něco jako Spartacus nebo Řím). Ale ani koukání na Evu Green v nejlepším by mne asi dlouho neudrželo... co mne zaujalo je, jak scénáristi pracují s Artušovskou legendou. Jedním slovem - svérázně. Zapomeňte na variace, které dosud znáte... tohle je něco nového. Scéna s mečem z jezera (4. díl) je natolik "zvrácená", že byť předtím poněkud nahlodám jsem se rozhodl sledovat dál.

Shrnutí: Zatím rozhodně lepší než nekoukatelná Artušovská adaptace - teenage-slint Merlin.
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
21.4.2011 06:29 - Lokken
Camelot: Po shlédnutí posledního (4.) dílu jsem se rozhodl, že si počkám na celou sezónu, než se budu dívat dál. Některé scény se mi docela líbíly, a ač obvykle držím palce kladným hrdinům, tak v tomhle případě se to prostě nedá, záporáci je herecky válcují na plné čáře! :) Celkově zatím asi lepší průměr, uvidíme jak to nakonec dopadne.

Game of Thrones: I jako heretik (tj. někdo, kdo kdysy nebyl prvním dílem knižní předlohy nijak uchvácen a dál nepokračoval) musím přiznat, že začátek seriálu vypadá až moc dobře. Jestli udrží kvalitu alespoň na téhle urovni, mám další oblíbený seriál na obzoru. Příjemné překvapení...
Autorská citace #2
21.4.2011 07:37 - noir
U mě zatím vyhrává Camelot, a to na celé čáře. Hra mě docela nudila. Je na ní hrozně vidět, jak se musí držet literární předlohy - zatímco Camelot si s mýtem hraje. Už jen poslední díl s "vílou z jezera" byl dokonalý...
Autorská citace #3
21.4.2011 13:30 - Jarik
dnes jsem kouknul na pilotni dily obojiho.. a taky se mi libi Camelot :)
takze ten si odsleduji na 100%.
Autorská citace #4
21.4.2011 20:32 - Alek
No já asi nemohu být objektivní... Po dvou dílech GoT a čtyřech Camelotu se mi přestává líbit srovnávání těchto děl, respektive přijde mi to jako úplně jiné váhové kategorie. 4. díl Camelotu je absolutně směšný, skoro mi až připomínal toho zmíněného Merlina. Na Camelotu se mi asi nejvíc líbili záporáci a Artušův představitel. Bohužel jeden záporák odpadl, tak snad ten zbytek vydrží.

Alnag píše:
Protože Westeros (svět) je poměrně komplexní, je do nich integrovaná mapa a ta se s každým dílem mění, vždycky představuje ta místa, ve kterých se bude daný díl odehrávat.

Původně to mělo být ještě lepší, s průlety havrana. Ale jo, na da Vinciho ozubený kolečka jako symboly machinací a intrik (jak zní ofiko vysvětlení) jsem si taky už zvyknul. Docela by mě zajímalo, jak to vnímají úplní nováčci, co knihy neznají. Jestli z těch titulky pochopily rozložení Zdi, Zimohradu, Králova přístaviště a Pentosu, trochu o tom pochybuju, jezdí to tam imo moc rychle. No a pak jsem zvědavej, jak se orientujou v postavách a vztazích. Tak dejte, heretici, vědět :-)
Autorská citace #5
21.4.2011 20:46 - Alnag
U Camelotu mi připadá 4. díl jako zlomový v tom, jestli se Vám seriál bude líbit nebo ne. Mně ale naladil pozitivně (tj. nepřišlo mi to směšné, ale kreativní).
Autorská citace #6
21.4.2011 20:53 - Alek
ok, ať jsem fér, ještě jsem neviděl posledních 10 minut 4. dílu, třeba se to tam zlomí. Mě prostě rozsekaly ty kecy kolem kování meče a pak taky trénink od Gawaina. Po skvělých Pilířích země a Spartakovi zatím spíše zklamání :-(
Autorská citace #7
22.4.2011 12:49 - Night of Triumphator
Hru jsem začal sledovat. Knižní předlohu znám jen podle jména (tj. vím, že to existuje :-) ). A jestli jsem se měl něčeho chytat podle pilotu (nebo snad znělky) tak se nechytám :-)
Autorská citace #8
22.4.2011 14:09 - Malfin
Já jsem z Hry o trůny nadšený. Moc jsem nesledoval ten humbuk okolo příprav, jen jsem to tak z povzdálí sledoval. První díl byl perfektní. HBO mě zatím nezklamalo.
Autorská citace #9
22.4.2011 19:47 - Vojtěch
Trochu krok mimo, ale ne tak úplně ;)

Anglicky tedy...
článek
a reakce
Autorská citace #10
23.4.2011 12:41 - Alek
Jo, tahle recenze vzbudila velkej ohlas a myslim, že autorce přinesla spoustu obdivovatelů :-)

HBO na to reagovalo krásným celostránkovým inzerátem v tomtéž listu :-)
Autorská citace #11
24.4.2011 02:36 - alef0
Recenzentkino vysvetlenie je tu. Musím povedať, že také neobratné sebabránenie by na bežnom fóre končilo kolektívnym megapwnom.

Momentálne má jej článok hodnotenie 1.6 / 5.
Autorská citace #12
24.4.2011 07:42 - noir
V mnohém s recenzentkou souhlasím. To PROČ mi běhalo hlavou skoro celou dobu sledování prvního dílu...
Autorská citace #13
24.4.2011 11:00 - alef0
Rozvinieš sa?
Autorská citace #14
24.4.2011 11:31 - Alnag
Tak jako autorka si stěžuje na to, že je tam moc postav. To je asi pravda. Ale přijde mi, že publikum je dneska už hodně rozmazlené takovým tím "dumbed-down produkcí, že cokoliv většího, než milostný čtyřúhelník nezvládá.

Autorka si stěžuje na rozpor mezi naturalistickou povahou seriálu a apelem týkajícím se stavu životního prostředí. To mi taky přijde jako, že má vymytý mozek. O to tam vůbec nejde. Podnebí v GoT je prostě součást větší alegorie... je to symbol.

Je to nákladné kostýmní drama s porcí erotiky. Ano. Dál?

Je to fantasy. Ano. Dál?

Je to jen pro kluky. Ne. Dál?

Vysílá to HBO. Neměla autorka nějaké problémy v dětství? Co má sakra za problém?
Autorská citace #15
24.4.2011 11:53 - Vojtěch
Spíš už lidi blbnou z ekologie a cpou si jí i tam, kde není.
Autorská citace #16
24.4.2011 14:29 - alef0
Ten ekologický žblept ma úprimne pobavil. O životné prostredie tam vôbec nejde -- inak recenzentka má tiež legendárny článok o Supernatural, kde tiež utrúsi vetu

[supernatural's] life was extended to chronicle the world after the Winchesters saved it, a feat accomplished in part with the help of a 1967 Chevy Impala. (Add to the list of the show’s subtexts a pro-Detroit theme. After all, it was no Honda that kept the world intact.)

So “Supernatural” is about heaven, hell, faith, revenge — and the automotive industry.

Ešte zaujímavý komentár je článok Why would men ever want to watch AGOT, ktorý zodpovedá názoru jednej známej ,,AGOT je telenovela pre nerdov".
Autorská citace #17
24.4.2011 18:16 - noir
Přijde mi docela na tělo to, PROČ se vlastně na takový seriál dívat, pokud nejsem fanouškem knihy. Já to fakt netuším. Co ten seriál říká o světě, o životě, o opravdových problémech? U "historické" fantasy mi to dává nějaký vhled do toho, jak se tehdy žilo, případně mi lidské vlastnosti ilustruje na konkrétních jedincích, kteří měli nějaký dopad na realitu, ve které žiju.

Ale o tohohle, právě proto, jak dobře je to udělané, mi smysl uniká. Nějak nevím, proč se na seriál dívat-co mi má dát, co není v realitě, kterou znám? Mě to prostě nenaplňuje pocitem, že když se dívám, dělám něco, co má tak úplně smysl.
Autorská citace #18
24.4.2011 18:49 - Alnag
Noir: To je zajímavá filosofická otázka. Ale abych pravdu řekl, zdá se mi, že výrazně přesahuje tenhle seriál. Myslím, že stejnou otázku si právem můžu položit i u Camelotu. Proč se na něj dívat? Říká mi Camelot víc o světě, o životě, o opravdových problémech? Nemyslím si.

A ačkoliv už jistě kráčím po tenké hraně nějaké logical fallacy, co mi jakýkoliv seriál říká o životě? Není ten problém, "PROČ se dívat", tentýž u Pána Prstenů nebo s pohledem na tvou ikonku u Avatara? Proč se dívat na ně?

Já si myslím, že někdy jsou ty "opravdové problémy" lépe vidět, když nejsou ilustrovány na příkladech, které mají přílišný vztah k realitě.
Autorská citace #20
24.4.2011 19:30 - noir
Alnag: Camelot? Ten mě baví z úplně jasného důvod-můžu porovnávat, jak autoři pracují s mýtem, který je všeobecně známý. Myslím, že na Západě žije jen málo lidí, kteří artušovský mýtus neznají. A teď dostanou seriál, který ho velmi zajímavě interpretuje a pracuje s ním. To je podle mě důvod ke sledování.

U Trůnů mě vadí přehršel postav, mezi kterými se musím snažit orientovat-a přitom výsledkem je "jen" to, že pak budu moct sledovat intriky.

U těch dvou věcí (Avatar, LOTR) šlo o zcela výjimečně natočené věci, navíc na sledovače nekladou takové požadavky. U Trůnů mi námaha vynaložená připadá jako (zatím) příliš velká na to, co je výsledkem.
Autorská citace #21
24.4.2011 19:32 - alef0
Nad niečim podobným som sa zamyslel, keď som počul o tej ,,telenovele pre nerdov".

Položme si otázku: koľko z príbehov, ktoré vidíme / čítame / počujeme, má čo povedať o svete, živote a reálnych problémoch? Gossip Girl? Zsúčasnej reality, ale prakticky len vyfabrikovaná realita o rozprávkovom svete pracháčov s problémami typu Bravo Girl? D&D, kde sociálne vzťahy sú na minime a všetky problémy sa riešia fireballom a mečom? CSI o vraždách, ktoré sú asi také bežné ako pád meteoritu?

Come on.

Tu sa dá veľmi ľahko vpadnúť do syndrómu, ktorý vyčítali aj recenzentke, že len diela, ktoré dajú katarziu, sú tie správne a zvyšok je odpad. Syndrómu, ktorý je blízky elitárstvu.

Dobre, poďme pozerať severské drámy, lebo tie sú blízko k životu, riešia seriouz buzinez a poďme hrať jeepy, lebo emócie v nich sú reálne a poďme rozoberať medziľudské vzťahy hráčov, lebo len tie umožnia poučiť sa z chýb ľudí, ktorých sa môžeme dotknúť.

Ľudské vlastnosti sa dajú ilustrovať aj na postávach z AGOTu a nie je to o nič iné než demonštrácia na Ríme či Twilighte. (Akurát niektorých ľudí hreje na srdci chabý dojem, že Braveheart je realistickejší než AGOT, lebo Škótsko leží v atlase na polici a AGOT nie).

Tiahle pasáže o Tyrionovi a vývoji jeho charakteru a presahu do reálneho sveta, či o Jaimem nechám na čas, keď si to aj niekto pozrie.
Autorská citace #22
24.4.2011 19:42 - Alnag
Noir: Dobře. Takže seriál nemusí nutně plnit tu funkci, že říká něco o "opravdových problémech", může plnit i jiné funkce - zajímavě interpretovat, být výjimečně natočený. Tak proč jsi se zasekl na tom, že AGoT musí něco říkat "o světě a opravdových problémech", když seriály mohou plnit i jinou funkci.

Nemohl by pro tebe plnit tenhle seriál prostě něco jiného?

A co se týče té přehršle postav... ano, postav je tam docela hodně. Vzhledem k poněkud hrubému zacházení s jejich životností je třeba začít s větším ansámblem, aby na konci něco zbylo.
Autorská citace #23
24.4.2011 20:18 - Vojtěch
Jejej! A já bláhový si myslel, že hlavním účelem seriálu má být prostě zábava a on je to mezitím naprostý fail v oblasti historického vzdělání. Nevím jestli si na některé pořady neklademe zbytečné požadavky. Tak je to v pseudohistorickém prostředí, stejně jako hvězdné války jsou ve smyšleném vesmíru v galaxii far far away (neříkám špatném, ale asi to nebude úplně předávat poznatky současné vědy) a Harry Potter má taky svůj svět, kde se máchá hůlkami s perem z Fénixova ocasu a sesílají kouzla. Dokáže nás to bavit? Pokud ano, tak je úkol splněn. Zbytek je milý bonus, ale nikoli nezbytný.
Autorská citace #24
24.4.2011 20:41 - Alnag
Vojtěch: Tak, že to to má bavit je asi jasné. Ale myslím, že noir se ptá na to, proč se má bavit právě tímhle a ne něčím jiným. (Seriálů se točí víc, než reálně stihneš sledovat.) Co je na AGoT tak úžasného, že ho máš sledovat spíš než něco jiného? (Pokud tedy noira chápu správně, možná, že ne...) Zábavu ti nikdy nevyrací. Ale ta sama o sobě jaro nedělá...
Autorská citace #25
24.4.2011 21:03 - Alek
noir píše:
U Trůnů mě vadí přehršel postav, mezi kterými se musím snažit orientovat-a přitom výsledkem je "jen" to, že pak budu moct sledovat intriky.

U těch dvou věcí (Avatar, LOTR) šlo o zcela výjimečně natočené věci, navíc na sledovače nekladou takové požadavky. U Trůnů mi námaha vynaložená připadá jako (zatím) příliš velká na to, co je výsledkem.

A to soudíš po kolika dílech? Jednom, dvou? Když to budu brát podle sebe, kdybych se nechal odradit po prvním díle, přišel bych o strašně moc skvělejch děl - paradoxně totiž právě ta troška námahy na počátku pak často vyústila v nezapomenutelný zážitek.

Co se týče LOTRa, předpokládám, že jsi jeho děj znal ještě před sledováním filmů jako já, takže těžko jeho náročnost posoudit. Žive si pamatuju, jak jsem ještě po druhém dílu LOTRa některým kamarádům dělal pořádek v postavách („ne, Gimli je ten trpaslík, Legolas je ten lučištník“ apod.). Stejně tak já teď neumím posoudit náročnost AGOTu a pídím se tak po těchto názorech a postřezích.

A co se týče přesahu... no v prvních dílech se ho asi nedočkáš, ale tak už to bývá, že ty postavy nejdřív musejí projít nějakým vývojem a až pak z toho vyplynou aplikovatelné závěry.

Alnag píše:
Ale myslím, že noir se ptá na to, proč se má bavit právě tímhle a ne něčím jiným.

No přece proto, že jde o zcela výjimečný seriál :-)
Autorská citace #26
24.4.2011 21:36 - noir
Alnag: Jasně, že těch věcí, které člověka na seriálu (filmu, obrazu) je víc. Jen mi přijde, že u Trůnů jsem zatím investoval dost pozornosti a nejsem si jistej, jestli se mi to vrátí... Víc vysvětlím u reakcí ostatním.

Vojtěch: Asi jsem to napsal blbě, nějaké historické reálie jsou mi v podstatě šumák. Díval jsem se i na pár dílů Seekera, sledoval jsem Xenu a dost jsem se u toho bavil. Mě vadí konktétně tenhle seriál. A protože jsem to nevysvětlil dost jasně, zkusím to znovu. To zajímavé a dobré na Trůnech je zjevně práce s postavami-promyšlené charaktery, jejich vývoj, a hlavně vztahy mezi nimi (intriky, pouta apod.) Ale proč bych se měl dívat právě na trůny, a ne třeba na Řím nebo něco podobného - scénář je přinejmenším stejně kvalitní, ale má to obrovskou přidanou hodnotu-něco se dozvím o své minulosti. Když jsem se díval na Trůny, tak jsem se několikrát slyšel, jak si říkám:"Proboha, proč mě má tahle postava vůbec zajímat?" A taky, a to se mi nestává úplně často, jsem místo postav viděl na mnoha místech herce. A to mě neba...

Alek: Viděl jsem jeden díl a určitě se podívám i na další. Jen si nejsem jistý, na kolik. Odrazuje mě ta komplexnost. Už jen ta úvodnní mapa mě děsivě vykolejila-říkal jsem si, jestli opravdu musím pojmout fakta o celém kontinentu, když mám guláš v tom, jak se jmnejují řeky na místě, kam pojedu na dovolenou.

Na prvním dílu LOTRa jsem byl devětkrát :) Z toho pětkrát s lidma, co knihu nečetli. Nikdo se neztratil ani na minutu-ale to je rozhodně spíš výjimečné a obrovská zásluha geniální Jacksonovy režie.

Mě zajímá, přesně, jak naznačoval ALnag, co je na tom tak dobrého, že to stojí za námahu. Ve svém věku už nemám v hlavě místo na moc dalších světů. Stojí za to tenhle a čím? Ale odpovědi ani tak enchi slyšet od lidí, najdu si je sám. Jen jsem vyjádřil svůj pocit z prvního dílu.
Autorská citace #27
24.4.2011 22:16 - Alnag
Noir: Tak jasně... Řím byl super, škoda že ho utnuli. Ale mně třeba přijde, že je to "jako Řím" a je to zase něco nového, na co můžu koukat. :)
Autorská citace #28
24.4.2011 22:24 - Alek
noir píše:
Odrazuje mě ta komplexnost. Už jen ta úvodnní mapa mě děsivě vykolejila-říkal jsem si, jestli opravdu musím pojmout fakta o celém kontinentu, když mám guláš v tom, jak se jmnejují řeky na místě, kam pojedu na dovolenou.

Nemusíš, stejně jako u LOTRa jde jen o pár rámcových oblastí - Zeď, Zimohrad, Královo přístaviště, Východní kontinent (Essos) - to je v zásadě i počet dějových linek. Ta úvodní titulková sekvence je sice efektní, ale myslím, že v tomhle směru moc nápomocná pro pochopení není. Škoda.

Těšim se na další vývoj a orientaci v ději, dej určo vědět...
Autorská citace #30
25.4.2011 00:56 - alef0
Ja tie RPG raz nechápem, prečo ich mám hrať? :-)

Ja vcelku nechápem rozpor medzi ,,je to náročné a výsledkom je len intriga" vs ,,očakávam niečo, čo mi otočí život." Inak povedané, cítim tam túžbu ,,kurňa kuleřvoucí realistický príbeh v 10 minútovej instantnej podobe, len zaliať vodou." Prvá epizóda je 7 kapitol z 53 kapitol prvej knihy zo siedmich, tak sa asi nedá čakať, že sa všetko zomelie hneď a zaraz. (Btw, The Wire mal extrémne problémy so svojou hypernudnou štruktúrou epizód a nakoniec dospel k top seriálom všetkých čias.)

Úplne chápem argumenty typu ,,prezrel som si 10 minút / prečítal prvých X strán / vypočul prvých X trackov a nezaujalo ma to, lebo v prvom dieli sa prd stalo a pochybujem, že sa to zmení" ale ty namiesto toho kontempluješ čosi o reálnom živote a temer o katarzii. To robí recenzentka (na tom ste sa zhodli), lenže ona z toho odvodzuje značne divé závery.

Inak historickú zložku iných seriálov beriem (Rím, Xena). Ale akú historickú zložku má LOTR a Avatar? :-) Je to prirodzene o prevedení, je to o manipulácii s predlohou, je to o forme. Elementy vysokého umenia sú však len sekundárne. Xena ťa dovedie k gréckym bájam, ale rovnako ťa AGOT dovedie k Vojne ruží.

A inak, prečo hľadáš vo všetkom komplexnosť? Ja doteraz netuším, kde na mape je King's Landing (hral som boardovku 10krát) a to, že Danaerys je na úplne inom kontinente než zvyšok bandy, som sa dozvedel až predvčerom (a to som čítal predlohu) rovnako ako to, že Cersei je Robertova a nie Tywinova žena... ale to nie je podstatné, lebo podstatné sú príbehy tých postáv.

A btw, prvých 30 strán Pána prsteňov je autorov úvod k druhému vydaniu, potom obkecy o hobitoch, fajkových travinách a usporiadaní Grófstva, a na 31 strane je mapa Grófstva a až potom čitateľ slávnostne vstupuje do trojdielnej ságy. (O zmätku čitateľov, ktorí si pletú Sarumana so Sauronom, pomlčím.)
Autorská citace #31
25.4.2011 01:02 - Alnag
A tomuhle se říká nerdrage. :)

Ale vážně, já sice noirově argumentaci taky moc nerozumím, ale asi není potřeba tu spáchat deset walls of text než odpoví.
Autorská citace #32
25.4.2011 01:04 - alef0
Ups, tam nemali byť dva posty, len jeden. Prvý som si zmazal, lebo medzičasom pribudlo päť postov, ktoré som nezaregistroval a tým pádom už nemá zmysel (navyše double-wall-of-text). Pardon za chaos.
Autorská citace #33
25.4.2011 05:33 - sirien
srry za delší post z několika víceméně dílčích poznámek, ale nějak mi tahle diskuse proklouzla

noir píše:
U mě zatím vyhrává Camelot, a to na celé čáře. Hra mě docela nudila.

typicky sirienovsky rejpavá otázka, jak by řekl Ebon Hand
Už jsi aspoň někdy, aspoň někde, o nějakém filmu nebo seriálu, měl stejný názor jako většina ostatních? Protože AFAIR kdykoliv se někomu něco líbí, Ty to považuješ za shit* a to co ostatní považují celkově za shit naopak těžce vyzdvihuješ... a i když se nepohybujeme v extrémech ale jen v relacích -10% od průměru, tak stejně tam kde ostatní mají 40, Ty máš 60, kde ostatní mají 60, Ty máš 40...

* zjednodušeno, obvykle to samozřejmě nějak vkusně opíšeš


Jinak recenze mi přijde... hm. Jinak. Recenzentka mi přijde omezená a přijde mi tupá tím, že recenzuje něco, co pořádně nechápe, resp. něco, do čeho vlastně ani moc nevidí. Pokud nenávidím SF, pak je trochu divné psát o tom, jaký je nový Star trek, logičtější je na Star trek nejít a místo toho zrecenzovat aktuální divadelní adaptaci Shakespeara.
Její bullshit, eh, omluva, je směšná - psaní vlastního názoru a hájení že jde jen o vlastní názor je plně přijatelné na blogu, nikoliv v prestižním tištěném médiu případně jeho oficiálním webu (možná tak ještě v blogové sekci daného webu vymezené pro blogy jednotlivých reportérů, což ale není tento případ). Kromě toho - pochybuji, že nezná žádnou ženu co by neměla ráda fantasy, spíš to o ní jen neví (a co jsem tak četl tak se dotyčné ani nedivím, že jí to o sobě neřekla)... osobně mě tolikrát překvapilo, čemu se ve volném čase (typ literatury, sport, druh her, hudba... cokoliv) věnují lidé, které jsem třeba znal dobře už několik let, že bych si skutečně nikdy netroufnul říct "neznám nikoho, kdo..." protože ani u totálních hovadin (emo hudba) bych si prostě už nemohl být jistý.
Ze dvou jejích vyjádření na mě ani jedno nepůsobí dojmem nějaké hodnoty ani osobnosti, která by stála za pozornost. Nepůsobí to na mě ani nějak protivně nebo provokativně... je to prostě jen naprosto nezajímavé a očividně nehodné pozornosti.

Vojtěch píše:
Spíš už lidi blbnou z ekologie a cpou si jí i tam, kde není.

blbnou z kdečeho. Super sem se nasmál když mi kamarád zkoušel namluvit, že The Dark Knight je co do vztahu Batmana a Jokera a konotací děje liberalistická politická agitka proti konzervativcům (noir, preventivně: chceš-li napsat že měl pravdu, prosím rovnou to rozviň, možná to tam je a já to nevidim, ale tak jak to popisoval on to znělo jako děsivej bullshit, nezmínil nic, co by nebylo ve vztahu Batman-Joker obsaženo implicitně od začátku)

Alnag píše:
nebo s pohledem na tvou ikonku u Avatara?

blbej příklad - Avatar je (kromě toho že to je Pocahontas) otevřená eko-agitka vztažená k trendové politické otázce.

noir píše:
Ten mě baví z úplně jasného důvod-můžu porovnávat, jak autoři pracují s mýtem

Hm. A proč? Proč sledovat jak kdo pracuje s mýtem? Proč se vlastně starat o nějaké mýty?
Tuhle otázku nemyslím moc vážně, spíš chci ukázat že mám dojem že tohle Tvé zamyšlení nad tím "proč" jde trochu moc do neurčitého filosofična, kde odpověď vlastně ani najít nelze. Proč sledovat Vampire Diaries? Fringe? Castle? Colomba? Akta X? A televize je v podstatě moderní verse divadla, proč sledovat divadelní hry, které nemají nějaký přímý podtext k běžnému světu?
Protože to je zábava je myslim docela uspokojivá a všeobsažná odpověď.

Já GoT nečet a asi v nejbližší době nebudu, na seriál se chystám... proč - protože předpokládám, že tam bude hezké zpracování toho světa (kulisy, kostýmy...), čekám že tam bude hezky pojatá akce, nějaká zajímavá politická zápletka, ve které se budou smažit postavy, které mi budou sympatické nebo sympaticky nesympatické... podobně jako u jiných seriálů.


(mimochodem, obecně mám dojem, že moderní požadavek na jednoduchost je až degenerativní - docela mě deptá, že seriály a filmy tak nějak ztrácejí složitost, zplošťují se, vytrácí se kombinace; až na výjimky kde to je cíleným záměrem. Je tam víc postav, je tam komplikovaná intrika... ok, whatever, prostě to je něco co neni 100% oddechový a vyžaduje to pozornost. Radši si nepředstavuju, jak by dopad třeba Death Note, kdyby nějakýho blba napadlo "je to moc kombinovaný, musí tomu rozumět i pitomej amík co prošvihne dva díly" - celý by to najednou bylo totálně o ničem, ta genialita by se rozpadla jak domeček z karet. A přitom u Death Note není komplikovanost hlavní devizou, ale bez ní by to prostě byla fraška)
Autorská citace #34
25.4.2011 08:04 - Vojtěch
Námitka, že je v seriálu AGoT moc postav je podle mého důsledkem toho, že je to knižní adaptace. Přijde mi, že ten řev čtenářů by byl daleko větší, než brblání lehce zmatených nečtenářů nad počtem postav a dávkováním informací, kdyby se autoři nějak odchýlili od tempa dávkování informací od knihy a mohlo by to celé vyznít nějak jinak (tohle ještě při sledování scény X divák vědět nemá atd.). Nevím taky jestli by se změnami ve skladbě souhlasil G.R.R.M., když by chtěli, aby se spolupodílel na tvorbě. Já měl v postavách bordel i při čtení knihy (příkladem budiž úvodní kapitola*), tak se tomu u seriálu nedivím. Chvilku to trvalo, než se nějak pospojovaly do jakési skládačky. Dlužno podotknout, že obrazem se těžko přidávají informace typu "Chytil sestru za ruku", které lze vztahy v textu omílat přece jen více a trochu čtenáři pomáhat.

A proč se na to dívat? Chci se dívat na upíry: Vampire Diaries, chci vesmír: Star Trek, atd., chci fantasy: ... Myslím, že když si člověk chce vybírat žánrově, tak zase tolik seriálů nevyhrabe apokud je otázka čím je AGoT lepší než ostatní, tak upřímně řečeno nevím a nevím ani jestli chci vědět. Osobně se plně spokojuji s tím, že mě to chytne a mám chuť sledovat další díly. Nemám potřebu vidět NEJLEPŠÍ seriál. Kvalitní mi stačí.

Jde si pustit "Potkali se u kolína."
______________________________________________________________

*SPOILER, tedy jen malý: Na úvod hry o trůny jsou dva členové noční hlídky na průzkumné výpravě kamsi za zeď a tam jsou obklíčeni a rozsekáni bílými přízraky. Navodí to atmosféru, ukáže jak se G.R.R.M. hodlá chovat k postavám a zároveň připraví čtenáře o dvě postavy, o kterých by si mohl začít vytvářet iluzi, že mají nějaký důležitý vztah k ději.
Autorská citace #35
25.4.2011 10:41 - Colombo
Volal mě někdo?
Autorská citace #36
25.4.2011 10:46 - Vojtěch
Neeeeee :D
Autorská citace #37
25.4.2011 13:23 - alef0
Problém je v tom, že AGOT nemá hlavného hrdinu, okolo ktorého sa to všetko točí, práve naopak -- dokonca každá kapitola je písaná z pohľadu inej postavy a tých postáv je tam milión, prichádzajú, umierajú, rodia sa, ženia sa. Na predlohe je tiež dobrý uhol pohľadu, keď rozhodnutia jednej postavy sú interpretované ako katastrofa z opačnej strany.

Ono je to bordel, ale otázka je, ako sa to dá spraviť inak.
Autorská citace #38
25.4.2011 19:33 - Vojtěch
No právě že tohle překopat by byla myslím chyba.
Autorská citace #39
25.4.2011 20:56 - Alek
Hlavní problém imo není v množství postav, ale v tom, že jsou tam vlastně všechny najednou. V LOTRovi je jich taky hodně, ale jsou představovány postupně. Je to extra náročné na přetvoření v něco smysluplného.

Od 3. dílu se ty linky výrazně rozpojí a sám jsem zvědav, jak ty čtyři dějový linky dokážou vhodně pospojovat. Souhlas, že překopání (uvažovalo se o filmech z pohledu Jona a Daenerys) by byla chyba.
Autorská citace #40
25.4.2011 22:12 - alef0
To je daň za krátenie.

Tie postavy sa v seriáli vysypú z kýbla naraz. Eddard, Catelyn, Sansa, Arya, Jon, Bran (a Rickon a Robb a Theon sa mihnú), Cersei, Jaime, Tyrion (a mihne sa Šándor), Danaerys, Viserys a Drogo, plus tí traja z Čiernej hliadky a Benjen.

Jediné, čo by sa dalo seknúť, je odložiť Drogovu a Danaerysinu líniu do ďalšej epizódy, lebo ona bude nejaký čas separovaná. So zvyškom je to ťažké, keďže každý stretne každého.
Autorská citace #41
25.4.2011 22:16 - noir
Díky, jak potvrzujete mé tvrzení, že seriál "otročí" literární předloze. Popravdě postavy, o nichž píše alef, jsem ani v seriálu nezaznamenal...

IMHO tomu chybí ta interpretační odvaha-kterou měl třeba Jackson u LOTRa-troufl si vyškrtnout celou jednu stranu konfliktu (Sarumana) - a nic velkého se nestalo.

Na zbytek dotazů odpovím zítra.
Autorská citace #42
25.4.2011 22:29 - alef0
noir píše:
Díky, jak potvrzujete mé tvrzení, že seriál "otročí" literární předloze. Popravdě postavy, o nichž píše alef, jsem ani v seriálu nezaznamenal...

GRRR Martin je egoista, ktorý musí mať kontrolu nad každým pixelom obrazu, pri zmienke o fan-fiction dostáva dobytčí a IMHO by najradšej držal kameru a zároveň hral.

Jeho fanúšikovia sú rovnako fanatickí.

Jackson to presekal celkom statočne, prakticky na kosť dvoch hlavných línií (Sam + Frodo a Legolas + Chodec), a na povyky typu ,,kde je Bombadil" sa zabudlo.

Problém je, že málokto tuší, čo je vlastne hlavná dejová línia a tak je ťažké osekávať. (Ja by som vyšmaril celú Danaerys ;-))

Teším sa na zajtra.
Autorská citace #43
26.4.2011 00:08 - sirien
Alek píše:
množství postav, ale v tom, že jsou tam vlastně všechny najednou.

Hm. To je o podání. Ve Firefly s tim třeba neni vůbec problém.

Jinak absence Bombadila mi fakt nevadila... v knize to bylo takové rozptýlení ze začátku, které až tak moc nevadilo, i když mi tam úplně nesedělo, do filmu by to podle mě bylo jak pěst na oko.
Všeobecně je LOTR myslim dobrá adaptace - možná se dalo sesekat něco jinýho a něco jinýho nechat (třeba mi bylo líto že tam nebyl moc Faramir), ale na tom až tak moc nesejde. Jediný, co mám LOTRu kapku za zlý, je xenoidní Arwen v jedničce, to je asi tak všechno co mi tam skutečně skřípalo.
Autorská citace #44
26.4.2011 00:34 - alef0
Ono Firefly je zase tiež ensemble cast, tých ľudí v posádke bolo 9, ale používali klasický striedajúci screen presence, kde v danej časti boli aktívni 3-4 a zvyšok bol zalezený mimo obrazu.

Ale inak súhlasím, čas ukázal, že LOTR je dobrá adaptácia a tie niekdajšie výkriky fanúšikov sa stratili v tme.
Autorská citace #45
26.4.2011 05:52 - Vojtěch
Dany je pravda celkem oddělitelná, ale myslím, že tam funguje tak, že vzbuzuje pocit, že se kdesi mimo hlavní oblast zájmu cosi chystá, zatímco se odehrávají víceméně žabomyší války v královstvích (ono je to velké drámo, ale pokud bychom o řád oddálili kameru, tak zjistíme, že je to vlastně jen takové vnitrostátní hašteření, které toho moc neudělá, asi jako by se koukal Turecký sultán na kočkováníse v Anglii... okud nepřijedou křižáci tedy ;) ).
Autorská citace #46
26.4.2011 16:24 - Almi
Teda, já se vám divím..vždyť z vás má všech noir srandu. Kdo ho zná ví, že je notorický oportunista. Buďte si jistí, že kdyby to mělo desetinový rozpočet a celý seriál byl narvaný do jednoho celovečeráku, bude z toho nadšený! :-)))

..ale jinak se to čte hezky, doufám, že se bude v podobném duchu pokračovat :-)

A co se postav týče - já AGoT mám hodně rád. Fascinuje mne na něm to množství mikropříběhů postav, na nichž by kdokoli jiný založil ságu o desítkách dílů..jako pokladnice jmen pro RPG hraní je to nedostižné :-)

Tady mne příjemně překvapilo, jak autoři nenásilně zapojují do příběhu jednotlivé postavy. Jak nějaké z nich vůbec nepojmenují,protože prostě zatím nejsou důležité. Žádný přehršel jmen, ale základní vztahy, takže i lidé z mého okolí, co AGoT nikdy neviděli, se hned orientovali. Teda, až na jednu výjimku, co nedokázala uvěřit tomu, že to dělá brácha se ségrou, ale..hádám, že tohle není noirův případ :-)

Takže - jen houšť, jen houšť...
Autorská citace #47
26.4.2011 16:36 - Jarik
ALmi píše:
...teda, až na jednu výjimku, co nedokázala uvěřit tomu, že to dělá brácha se ségrou.

Tak tohle jediny jsem postrehl bez problemu.
Ve vsem ostatnim se zatim nemuzu orientovat, neb prvni dil (vic jsem toho zatim nevidel) mne seznamil spise s postavami, ktere tam budou nez cimkoliv budoucim (jako, ze se to treba nekdy vsechno proplete) :)

EDIT: slova ''uziva si bracha se segrou'' bych nahradil slovy ''bratr zneuziva sestru (a to nejen jako politickou loutku)'' [ale ja jsem to necetl, ja tak jen soudim ze serialu]
Autorská citace #48
26.4.2011 20:54 - Vojtěch
Spíš naopak ;)
Autorská citace #49
26.4.2011 22:20 - Alek
Almi: no rejpanec o otrcočení byl už i na mě moc, tak jsem ho raději přešel :-) ale tak hlavně, že se o tom mluví...

alef0 píše:
GRRR Martin je egoista, ktorý musí mať kontrolu nad každým pixelom obrazu, pri zmienke o fan-fiction dostáva dobytčí a IMHO by najradšej držal kameru a zároveň hral.

To není pravda, řekl bych. Co jsem tak četl všechny rozhovory s ním a tvůrci seriálu, přímo na natáčení skoro vůbec nebyl. Jeho největší zapojení bylo ve fázi castingu. Tam mu prošel rukama asi každý z užšího výběru, to jo. A pak procházel scénáře, nicméně spíše z faktického hlediska. Aby taky ne, Jackson měl výhodu, že LOTR byl hotový, takže tušili, koho můžou vyškrtnout, pozměnit.
Často se ho v rozhovorech ptají, jak věrný mu ten svět připadá. A on nezastírá, že spousta věcí (hlavně míst) je úplně jiných, než v knize. Prostě si to udělali po svém a vypadá, že je s tím smířenej.

Jarik píše:
slova ''uziva si bracha se segrou'' bych nahradil slovy ''bratr zneuziva sestru (a to nejen jako politickou loutku)'' [ale ja jsem to necetl, ja tak jen soudim ze serialu]

Zezadu, či zepředu? Ach, tohle bylo asi nejdiskutovanější téma posledních dní na icefire.cz. A je vidět, že to opravdu mohl někdo špatně pochopit a vidět v tom zneužívání sestry.
Autorská citace #50
26.4.2011 22:31 - noir
Po druhém díle:
Skoro se mi chce souhlasit s Almim :) Je to úžasně natočené - ty miliony detailů, co jsou v každém druhém záběru, jsou obdivuhodné. Stejně tak exteriéry, kostýmy i skvělí herci. A to všechno k něčemu, co mi čím dál tím víc připomíná Dallas, i když možná spíš telenovelu.


Ještě pořád se úplně neorientuje v lidech, ale postavy se začínají vyjasňovat, to je fajn. Ale už teď je mi jasné, že tlachání bude děsně moc, že pokud budu chtít seriál absolvovat, budu muset snést spoustu dohadů o tom, kdo je čí dítě, proč ten tohle a tamten tamto. Přijde mi to jako děsně nastavovaná kaše-je to také rozplizlé. Místo aby se věnovali pořádně lince se Severem, chrlí na mě kecy o tom, jak souloží Mongolové.

Netuším, proč je to fantasy, respektive co je na tom fantasy. Hodně mi to připomíná jeden starý anglický seriál (nevím název, o rodině, co žila na hradu). Až na to, že tam nechodily tisícihlavé zástupy lidí a nepůsobilo to tak megalomansky... V Trůnech se král nemůže ani vykadit, aniž by v záběru nebyl aspoň tucet rytířů v propracovaných brněních :)

To jsou i v knížce postavy tak neuvěřitelně ploché? Zdá se mi, že i Spartacus měl po dvou epizodách víc fazet, než 95 procent těchhle figur. Když je někdo zlej a zabíjí malý dětičky, tak musí ještě souložit s vlastní sestrou? A charakterní odvážnej sečtělej chlapík musí mít ještě těžké postižení? Na mě to působí hrozně kýčovitě.

Ta linie s blonďáky a Mongoly mě nebaví vůbec-zjišťuju, že ji úplně ukradené, co se tam děje. Boromir je sympaťák a baví mě docela dost. Ale proč tam proboha nebylo to, co se mi líbilo ze všeho nejvíc v prvním díle? Ta ledová země se zrůdama s modrýma očima? Bude se jí seriál vůbec věnovat?
Autorská citace #51
26.4.2011 22:39 - Jarik
noir:
ja jen doufam.. ze nepripominas Covington Cross :)
Autorská citace #52
26.4.2011 22:57 - Alnag
Noir píše:
Ale proč tam proboha nebylo to, co se mi líbilo ze všeho nejvíc v prvním díle? Ta ledová země se zrůdama s modrýma očima?


Začínám mít podezření, že noir má rád modré věci... Přijdete modrou do GoT jinak nemáte šanci... :D
Autorská citace #53
27.4.2011 00:24 - alef0
Martin chcel pôvodne písať scenáre k celému seriálu (veselé je, že on už má pár skúseností so scenármi, takže tam by nebol nováčikom), potom to utriasli na scenár k jednej epizóde a teraz je to v rovine, že v druhej sezóne skúsi jednu epizódu.

Stále som sa inak nedopracoval k tomu, že aký je súvis so reálnym životom okrem rýdzeho oportunizmu, priam trollingu, ale budiž.

Telenovela je slovo, ktoré nie je ďaleko od pravdy :-) Rozprávať sa tam bude kopa, riešiť kto-je-synom-koho tiež, rozplizlosť je charakteristická črta, na ktorú sa dá poukázať (3200 strán prvých 4 kníh, my ass!). Rovnako som spomínal, že Danaerys by som odložil, lebo to je taká vetva, že raz netuším, kedy sa to spojí.

To, že či je to fantasy, je rovnako neproduktívna hádka ako to, či je daná kapela ešte death metal alebo už grindcore. Cudzie rasy tam nie sú, mágia je na minime, je to príbeh ,,o inom a inde", tuším niekde sa tento žáner nazýva romance (čítaj s anglickou výslovnosťou), pretože to nemá ďaleko od parsifaloidných príbehoch, kde reálni rytieri bojovali s fiktívnymi protivníkmi a niekedy sa stretávali s magickoidnými bytosťami.

Postavy nebudú ploché. Jaime zhodil deti z veže. Práve on zabil vládcu Targaryena, čím uvoľnil miesto Robertovi Baratheonovi. Ale všetko záleží od uhla pohľadu a Jaime sa s tým bude vysporiadavať.

S Tyrionom je to práve naopak: ťažko telesne postihnutý človek ešte nemusí znamenať ,,retard", ktorého treba ľutovať -- čo je v dnešnom svete defaultné chápanie u mnohých ľudí. Jeho postava je prudké antiklišé oproti postavám typu ,,moja najväčšia tragédia je slepota, ale scenárista mi venoval LaForgovské okuliare" a navyše je to postava úplne rovnoprávna a obľúbená medzi všetkými.

Na svet za Múrom príde ešte čas.
Autorská citace #54
27.4.2011 06:28 - Vojtěch
noir píše:
Po druhém díle:
Ještě pořád se úplně neorientuje v lidech, ale postavy se začínají vyjasňovat, to je fajn. Ale už teď je mi jasné, že tlachání bude děsně moc, že pokud budu chtít seriál absolvovat, budu muset snést spoustu dohadů o tom, kdo je čí dítě, proč ten tohle a tamten tamto. Přijde mi to jako děsně nastavovaná kaše-je to také rozplizlé. Místo aby se věnovali pořádně lince se Severem, chrlí na mě kecy o tom, jak souloží Mongolové.

A právě u mongolů se bude nakonec dít něco zajímavého, co by nestálo za to vykecat v extra epizodě, nebo bez souvislosti s dalšími věcmi. BTW ti světlovlasí jsou velmi významní hráči o něco později a to právě díky těm divochům a pár dalším věcem, což ale je odhaleno později. Zezačátku jsem ale nad tímhle taky dost skřípal zuby.
noir píše:

Netuším, proč je to fantasy, respektive co je na tom fantasy. Hodně mi to připomíná jeden starý anglický seriál (nevím název, o rodině, co žila na hradu). Až na to, že tam nechodily tisícihlavé zástupy lidí a nepůsobilo to tak megalomansky... V Trůnech se král nemůže ani vykadit, aniž by v záběru nebyl aspoň tucet rytířů v propracovaných brněních :)

A přece se na záchodě odehrává jedna z nejlepších scén dalšího pokračování písně :D
noir píše:

To jsou i v knížce postavy tak neuvěřitelně ploché? Zdá se mi, že i Spartacus měl po dvou epizodách víc fazet, než 95 procent těchhle figur. Když je někdo zlej a zabíjí malý dětičky, tak musí ještě souložit s vlastní sestrou? A charakterní odvážnej sečtělej chlapík musí mít ještě těžké postižení? Na mě to působí hrozně kýčovitě.

Jamie dělá co musí, zpravidla to ani není jeho nápad. Souvislosti ale až později. Ve hře o trůny je ale jasný záporák.
noir píše:

Ta linie s blonďáky a Mongoly mě nebaví vůbec-zjišťuju, že ji úplně ukradené, co se tam děje. Boromir je sympaťák a baví mě docela dost. Ale proč tam proboha nebylo to, co se mi líbilo ze všeho nejvíc v prvním díle? Ta ledová země se zrůdama s modrýma očima? Bude se jí seriál vůbec věnovat?

Fantasy prvky s barevnými efektíčky Martin dost šetří. O to větší pak vyadají kouzla, když už se nějaká dít začnou.
Autorská citace #55
27.4.2011 08:54 - Almi
noir: Ten svůj poslední post si zazáložkuj a přečti si ho znova až (pokud) si někdy přečteš knížku nebo uvidíš ze seriálu trochu víc. Protože jestli se něco postavám AGoTu dá něco vytknout, tak to rozhodně není plochost jejich postav. Právě naopak :-)

Já vím, že nemáš moc času, ale kdybys chtěl, doma se mi válí vázané vydání. Když ho načteš, budeš mít mnohem víc (a lepších) argumentů. No není to motivující výzva? :-)

Jinak, mne na tom zpracování právě fascinuje to, co Ty mu vyčítáš - že ve scéně, kde spolu král a Ned Stark obědvají na cestě je v pozadí hromada rytířů, co čekají na každý pokyn..že když Ned Stark popravuje zběha z Noční hlídky, je vidět, jak jsou na okolních návrších rozmístěné hlídky. Takže nehrozí ta trapně klišovitá přepadení ve vlastní zemi atp.

A že hromada dějových linek je naznačených a věc na Zdi se moc nehýbou? Bože, vždyť první série seriálu pokryje první díl. Pokud se mají držet dosavadního tempa, bude mít AGoT minimálně 5 řad. A léto, co má desítky let pomalu končí...vždyť třeba i v tomhle je to fantasy. Počkej si, až udeří zima :-)

ad. souložení zezadu: taky mne zaujalo, jak všichni preferují tuhle polohu. Vím, že to čtou větší odborníci než já, tak mne klidně opravte, ale obávám se, že moc poloh na výběr autoři k dispozici nemají, pokud z toho nechtějí udělat porno ;-)
Autorská citace #56
27.4.2011 09:51 - Vojtěch
Nepamatuju se jak to bylo v originále, ale s tím, jak je GRRM grafický při popisech postelových scén bych se nedivil, kdyby měli polohu předepsanou ;)
Autorská citace #57
27.4.2011 13:03 - alef0
Vojtěch, myslíš ten legendárny záver kapitoly, ktorý končí radostnou myšlienkou niektorej greyjoyovky ,,chutí ako more"? ;-)


noir píše:
V Trůnech se král nemůže ani vykadit, aniž by v záběru nebyl aspoň tucet rytířů v propracovaných brněních

Tam sa nemôže lord ani vykadiť bez toho, aby ho niekto nezastrelil kušou z dvoch metrov. (A to nie je spoiler, keďže o chvíľu začnú postavy umierať ako na bežiacom páse.)
Autorská citace #58
27.4.2011 14:13 - Nalar
Sice som cital len cca polku prveho dielu, ale myslim, ze seial aspon zatial sa velmi triafa ci uz do popisu postav, tak aj miest atd...oki inak povedane som z neho nadseny, uz len preto, ze vo svojom zanre nema velmi konkurenciu.

add postelove sceny, tusim ze v druhom diely bude zmena a dievca sa nauci novu polohu:)

OT: Ja viem ze selektivna pamat a sentimnet je zlo, ale co sa komu nepaci na serialy Covington Cross?? Ako maly capart na prvom stupni som to zral, odvtedy som to radsej nepozeral:)
Autorská citace #59
27.4.2011 15:52 - Vojtěch
alef0: Ne myslím scénu s růžovým stěžněm, ze které do teď nevím, jestli mám mít za účastníka radost, nebo brečet za to, že jsem musel být u toho :D
Autorská citace #60
28.4.2011 11:34 - Alek
alef0 píše:
Martin chcel pôvodne písať scenáre k celému seriálu

Je k tomu nějaký zdroj? Já tohle fakt slyším úplně poprvé a nestačím zírat :-)

Jinak modré oči budou, nebojte. A budou i další fantasy stvoření a magie. Jen tomu dejte čas. GRRM s tímhle šetří, ale pak udeří a o to je to silnější. Jak on sám říká, magii používá jako sůl, bez ní to není ono, ale nesmí se to přehnat. To je na celé sáze právě to nejlepší. Pořád se zdá, že to je o politice, intrikách, tamní šlechtě a mocenských bojích. A přitom na pozadí se rozehrává boj o něco většího. Asi jako kdyby v Gondoru bojovaly různé frakce o Správcův trůn a nevšímali si toho nárůstu aktivity v Mordoru.
Vojtěch píše:
Nepamatuju se jak to bylo v originále, ale s tím, jak je GRRM grafický při popisech postelových scén bych se nedivil, kdyby měli polohu předepsanou ;)

Měli no, ale ve scénáři to nedodrželi...
Autorská citace #61
28.4.2011 17:54 - alef0
Zdroj žiaľ nenájdem, ale pomýlil som sa v jednom: GRR Martin písal 8. epizódu v 1. sezóne.
Autorská citace #62
28.4.2011 22:11 - Alek
jj, dělal 8. a v druhé sérii bude mít na starost díl, který se celý bude věnovat velké bitvě. Ale to je maximum, ke kterýmu se upsal. Víc prý nechtěl, protože přední jsou knihy a dopsání ságy (asi má strach, že by ho HBO tímhle tempem doběhlo). Btw, včera konečně dopsal 5. díl.
Autorská citace #63
29.4.2011 05:39 - Vojtěch
Jó? :D
Autorská citace #64
29.4.2011 09:45 - Alek
jojo, asi jen o 5 let později, než bylo plánováno :-) vydání je ale už dávno stanoveno na 12. července.
Autorská citace #65
29.4.2011 19:37 - Sethi
Ta obočí... Doufala jsem, že to v pohybu bude lepší... ale pořád jsou to černé housenky pod světlými vlasy.
Autorská citace #66
29.4.2011 20:19 - Element_Lead
Sethi explain please :)
Autorská citace #67
29.4.2011 20:36 - Thorar
Sethi konečně to někdo řekl....
Autorská citace #68
29.4.2011 21:02 - Sethi
Yashamaru píše:
Sethi explain please :)


Už u prvních fotek jsem si stěžovala na kombo světlých vlasů a tmavého obočí. U některých tónů blond to funguje. U jiných ne. Legolas nevypadal zle. Haldir, na druhou stranu, vypadal jak debil. Jaime je docela v pohodě. Cersei, Daenerys... get my drift?

Jinak mám tedy pocit, že kdybych neměla těch deset kapitol náskok, co před seriálem mám, a jména v čerstvé paměti, tak nevím, která bije.
Autorská citace #69
29.4.2011 22:33 - Alek
No jo no, taky měli mít Targaryeni fialový oči, ale prej to nevypadalo dobře...

Sethi píše:
Jinak mám tedy pocit, že kdybych neměla těch deset kapitol náskok, co před seriálem mám, a jména v čerstvé paměti, tak nevím, která bije.

Nepřeháněj :-) A když, tak jsou tu přece průvodci jako http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/ nebo případně něco jednoduššího od mé maličkosti, http://www.icefire.cz/pruvodce-hrou-o-truny
Autorská citace #70
29.4.2011 23:39 - Sethi
Alek píše:
No jo no, taky měli mít Targaryeni fialový oči, ale prej to nevypadalo dobře...

Zatímco tohle vypadá skvěle.
Autorská citace #71
30.4.2011 09:01 - Alek
Nevypadá, ale upřímně, kdybys na to neupozornila, asi bych si toho nevšimnul. Takhle zpětně, když se na to zaměřuju, mi vadí jen Cersei a Viserys, u nich je to hodně. Jaime a Tyrion jsou v poho, u Daenerys mi přijde, že se s tím snažili něco dělat, takže to je docela ok.
Autorská citace #72
30.4.2011 10:17 - Sethi
Alek píše:
tak nevím, která bije

Co se tohodle týče, tak ani tak nemám na mysli postavy jako takové, ale skutečnost, že by pro mě byly z naprosté většiny bezejmenné. To by byl "ten chlapík s vousama" a "ten chlapík s jinejma vousama" a "další chlapík s vousama ale ne tak jako ti dva předtím." Přijde mi, že postavy prostě nejsou dostatečně představené.

No Benjen se mi líbí.

Když jsme tak u těch přehledů, snažila jsem se tam u vás dopátrat toho článku, který stručně shrnoval děj jednotlivých kapitol, a pak toho s pěknými obrázky, marně. Pěkně prosím?
Autorská citace #73
30.4.2011 11:43 - Element_Lead
No ja jsem se kouknul na prvni dil a pak jsem hnedka sahnul po knizce protoze se mi nechtelo cekat na druhy. Po precteni prvni stovky stranek (cca konec druheho dilu) jsem si udelal aspon prehled v postavach a zpetne pochopil o cem ten prvni dil vlastne byl :)

Vase issue s obocimi jde teda opravdu mimo me. :D
Autorská citace #74
30.4.2011 13:06 - Sethi
Sethi píše:
Když jsme tak u těch přehledů, snažila jsem se tam u vás dopátrat toho článku, který stručně shrnoval děj jednotlivých kapitol, a pak toho s pěknými obrázky, marně. Pěkně prosím?

Never mind. Přísahala bych, že to tam ve středu nebylo, nebo kdy jsem to hledala.
Autorská citace #75
30.4.2011 23:42 - Alek
Sethi píše:
Never mind. Přísahala bych, že to tam ve středu nebylo, nebo kdy jsem to hledala.

To je dost možný, že to tam nebylo :-) Já jsem zrovna v minulých dnech ty souhrny překopával/opravoval. Sorry. Hra o trůny je tedy na http://www.icefire.cz/hra-o-truny-0. POstupně doplňuji zbytek.

Co máš pls na mysli tím „s pěknými obrázky“?
Autorská citace #76
1.5.2011 02:11 - Sethi
Portréty postav, ruská tvorba.
Autorská citace #77
2.5.2011 13:02 - Sethi
Vzpomněla si, našla, děkuji ;)
Autorská citace #78
2.5.2011 13:24 - OzzKar
Jen pro kontrolu:
prvni dil mel neco kolem hodiny a druhy ma asi 25 minut. Je to tak nebo jsem videl nejakou blbou (osekanou verzi)? diky
Autorská citace #79
2.5.2011 16:11 - alef0
To asi hej, druhý diel má takmer hodinu.
Autorská citace #80
3.5.2011 20:07 - noir
Třetí díl Hry:
Konečně jsem se začal chytat a došlo mi, že (snad) holka, co spí s hlavním Mongolem je asi dcera toho krále, co ho zezadu probodl ten blonďák, co spí se svou sestrou, která si vzala za manžela nového krále. Opět se mi moc líbily exteriéry a tentokrát dokonce i někteří herci. Trpaslík je fajn, Boromir sice pořád stejně zarputilý, ale má to styl.

JInak se mi moc nezdá ta mongolská linie a vůbec celá její časová rovina. Nelíbí se mi herci v ní, nebaví mě její příběh, přijde mi čitelná (vsadím se, že se odbarvenka nakonec nějak koňáky dostane a stane se z ní big warlord, nejlíp s vlastním drakem, ne?). Současně se tam ty postavy chovají zcela divně-ta scéna v bambusu mi přišla nesmyslná od začátku do konce. Škoda, že tuhle linii nevynechali úplně. A to jako od minulého dílu uplynuly už tři měsíce? Co se za tu dobu stalo? To Sníh za tu dobu nestihl ani poznat jména svých spolubojovníků, paní Starková celou dobu cestovala mezi městy? Divný...

Co mě vadilo nejvíc, je to, že tenhle díl vůbec nedržel při sobě. Ty čtyři linie nedrželo vůbec nic dohromady a vlastně se ani nic nestalo, co by děj kamkoliv posunulo. Chybí mi filmová řeč - proč si proboha všichni celý den povídali o úžasných věcech, ale nic z toho nám neukázali? Furt jen tlachy, žádné obrazy. Nuda a (vím, opakuju se) otročení literární předloze a jejímu literárnímu jazyku.

A jeden dotaz: Není to celé nějak moc velká metafora na Válku růží? Přijde mi, že místo abych sledoval story o tom, jak Stark a Lanister bojují o trůn, zatímco za Zdí číhají zlí Jiní, můžu se podívat na příběh, jak o trůn válčí York a Lancaster, zatímco za Kanálem čekají Frantíci...
Autorská citace #81
4.5.2011 02:46 - alef0
Noir:
pred Baratheonmi vládlol Aerys II Targaryen. Jeho syn Rhaegar uniesol Lyannu Starkovú, s ktorou sa mal oženiť Robert Baratheon. Robert sa nasrdil, zobral Eddarda, vyhlásil rebéliu, zviedol Vojnu uzurpátora, čo skončilo vyvraždením Targaryenov a nastúpením Roberta na trón. Lyanna Starková umrela (preto v seriáli v kobke Robert bedáka a Eddard tiež). Rhaegara zabil Robert jednou ranou bojovým kladivom na poli (to bol Robert ešte statný geroj), Aerysa II. zabil Jaime (blonďák, brat kráľovnej Cersei).

Zvyšní dvaja (blond) Targaryeni ušli na druhý kontinent. Viserys predal svoju sestru Danaerys, aby získal od Khala Droga armádu, s ktorou by zaútočil na kontinent a obnovil vládu Targaryenov (o tom sa baví Eddard s Robertom keď sedia pod stromom a príde list.)

Tá línia Danaerys je divná a veľmi dlho bude nezávislá od všetkých ostatných.

Časové línie vôbec nejdú lineárne, je to skôr ,,medzičasom v". Štvrtá kniha je napr. písaná z pohľadu prvej polovice postáv a piata bude z pohľadu druhej polovice.

Postavy úplne bežne pobehujú po mape štýlom ,,strih", veď kráľ dobehol do Winterfellu aj so suitou cez pol mapy a vybavili to replikou ,,cestujeme sem celý mesiac a ty ideš do krypty?" a to isté spravil Eddard (ten sa teleportol do King's Landingu niekde medzi prvou a druhou epizódou) a ultimátne v tom vládne jeden nemenovaný vojvodca, ktorý v Xtej knihe prebehne CELÚ mapu a zjaví sa pri Stene s kompletnou armádou.

S tými epizódami vidím fundamentálny problém: ony nemajú dejový oblúk. Epizóda si ide ako telenovela odnikiaľ nikam, postavy si žijú svojim životom a prakticky je to celé len sada vrstvených cliffhangerov, ktoré sa takmer vždy vysvetlia len tak mimochodom a to môže veľmi rýchlo nudiť. Plus ,,speak, don't show" je dôsledok extrémnej komprimácie (8 kapitol do 1 epizódy).

Na to, aby čitateľ videl voľné paralely s Vojnou ruží, netreba Int 18. York = Stark (vyslov si to nahlas), Lannister = Lancaster, bitka o trón, Tyrellovci majú v erbe typickú ružu, mapa Westerosu vyzerá ako Anglicko; Starkovci sú Škóti, máme Hadriánov val (trochu väčší), hore žijú diví Pikti. Existuje milión teórii pre mapovanie historických postáv, napr. Edward III ako Tyrion, ktorý zabije Rickona a Brana :-) Ale bral by som to tak, že je to naozaj len veľmi voľná inšpirácia.
Autorská citace #82
4.5.2011 09:12 - Sethi
Já tedy nevím, jestli jsem způsobilá mít vlastní názor, ale zatím jsem ze seriálu spíš zklamaná. Nebude tolik přehnané, když řeknu, že mě nejvíc uchvátily úvodní titulky.

Jakkoli se mi líbí Dothrakská linie v knihách, tady mi přijde potrhaná, překrucovaná, beze smyslu. Ty ostatní jsou možná o něco plynulejší, ale zároveň takové... plytké.

Kostýmy nechám stranou, autoři mají jistě dobré ospravedlnění pro to, aby dámy chodily v neforemných pytlích. Jen mě to jako fandu půvabných rób mrzí. Zbroje jsou nicméně krásné.

Prostě to ve mně nebudí takovou potřebu vidět hned okamžitě další díl, a odsledovat každý nový, jakmile je to možné (což je můj běžný přístup). Vidím to jako příjemnou výplň pro večer, kdy nemám nic lepšího na práci.
Autorská citace #83
4.5.2011 09:28 - Alek
Jsem rád, že není problém v orientaci, myslím, že základní historický spor noir popsal docela dobře. A o dobré orientaci svědčí snad i rostoucí sledovanost.
Sethi píše:
Prostě to ve mně nebudí takovou potřebu vidět hned okamžitě další díl, a odsledovat každý nový, jakmile je to možné (což je můj běžný přístup). Vidím to jako příjemnou výplň pro večer, kdy nemám nic lepšího na práci.

To se změní, až začne housnout atmosféra ;-)
Autorská citace #84
4.5.2011 09:41 - Sethi
Alek píše:
To se změní, až začne housnout atmosféra ;-)

Tak jako ano, ale ideální stav je takový, kdy k tomuhle nutkání nepotřebuju cliffhangery a příběhový press.

Ale tak v pohodě. Včera jsem naposlouchala asi patnáct kapitol, bleskovým tempem se blížím ke konci první knihy. Jen se bojím, že mi dojde někde uprostřed dne, tak trochu mě to drží při životě, zatímco si oleptávám packy kyselinou.
Autorská citace #85
4.5.2011 09:55 - Alek
Chápu no, prostě tam neni něco, co by tě chytlo mimo samotný děj. V Borgiích máš asi ty róby. Já na nich neulítávám a tak se na další díly Borgiů taky zas tak netěšim (to to řikam hodně mírně, ruhou sérii bych tomu zatím nedal ani náhodou).
Autorská citace #86
4.5.2011 10:07 - noir
Borgiové u mě Hru porážejí na všech úrovních - herecky, příběhem, kostýmy, interiéry - s výjimkou exteriérů. Hra je proti nim hrozně strnulá, v podstatě i nudná, chaotická, ale přitom nesmyslně vyžadující. Že zacházejí s historií trošku "kreativně"? No však, taky to nemá být dokument, ale zábavný seriál.

Hlavní rozdíl vidím v postavách. U Borgiů mám své favority, baví mě sledovat ty charaktery. Kdežto u Hry netuším, kdo proč co dělá, nemám čas ani poznat charakter postavy, protože mi režisér hned uteče k jiné. A pak pro jistotu nějakou postavu z dílu vynechá úplně, asi abych to zvykání neměl tak jednoduché. Zatím jediný, kdo mě víc zaujal, je ta malá holka. Jinak je to pro mě změť postaviček, nikoliv charaktery. Dávám tomu pro sebe ještě dva díly.
Autorská citace #87
4.5.2011 10:36 - Alek
U Borgiů bych přesně použil tvé hodnocení. Nudné, zoufale nezajímavé postavy, čestná výjimka pro Caezareho, kde se sešel zajímavý herec a docela zajímavá postava. Ironse mám sice hodně rád jako herce, ale jeho postava mě od druhého dílu už moc nezaujala... Po Tudorovcích zklamání :-(
Autorská citace #88
4.5.2011 11:00 - Sethi
Pro mě je to u Borgiů Lucrezia - baví mě sledovat, jak se ta sladká nevinnost vybarvuje.

Nicméně jako příklad ideálního... "zpracování napětí" bych uvedla spíš Downton Abbey. Každá epizoda je uzavřený příběh, po cliffhangerech aby člověk pátral lupou. Postav nemálo, děj poměrně nenápadný, drama při zemi (nebo spíš při důkladně vyleštěné podlaze), přesto mě dokázali hned na začátku navnadit tak, že jsem to celé prakticky vdechla.



No a zpět k tématu. V seriálu musím ocenit Sansu. Jak je mi v knihách v podstatě ukradená, nechává mě chladnou, v pohybu jsem ji nesnášela od prvního záběru. Vyvolává ve mně zcela autentickou touhu vrazit jí pár facek.
Autorská citace #89
4.5.2011 11:47 - Alek
U Sansy je problém, že holčina asi nebude moc dobrá herečka. Ale možná je to jen tím kontrastem k představitelce Arye. Tahle holka je totiž asi největší objev celého seriálu. Na ní jedinou jsem snad nečet nic špatného, u každého se najde nějaký pochybovač, ale u ní ne.

Nicméně Sanse bych vrazil pár facek v knize i v seriálu, takže zas tak hrozný to neni
Autorská citace #90
4.5.2011 14:18 - Jarik
Ja GoT nedaval ani jeden dil.
Prvni jsem vubec nechapal, proc se na to divam. Pomalinku a polehoucku mi to zacina lezt za nechty.
V kazdem dile polovinu veci nechapu. A rikam si, ze je snad pochopim casem. Nuance, co bylo pred dvema generacemi mi asi unikaji (davam je na periferii), ale diky tomu to neni o moc horsi dilo ke sledovani nez cokoliv jineho.
Historie mi nic nerika, tak zadnou podobnost nehledam.

Ale souhlasim s Noirem. Kdybych mel treba 5 hlavnich charakteru, a ty ostatni jako krovi... tak by mi snad ani nevadilo, ze je krovi zabije a na miste nahradi :D
Autorská citace #91
4.5.2011 16:07 - sirien
Musím souhlasit se Sethi - clifhanger by měl být technika používaná s citem do okamžiků, kdy se fakt hodí. Seriály které mají clifhangery při každém přechodu mezi sezonami a v každém jednom dvoudíle a občas i na konci normálních dílů mi totálně lezou krkem.

Pořád váhám jestli si to mám pustit hned (resp. hned co naběhne aspoň půlka sezony, nesnášim když musim čekat na další díl, obvykle nechávám většinu věcí co sleduju trochu přednaběhnout když se prosleduju ke konci) nebo jestli si mám nejdřív GoT přečíst...

noirova averse mě nicméně trochu napovídá, že by se mi ten seriál mohl docela líbit (nevím jak moc, protože to noir zase až tolik neodsuzuje... uvidíme s dalšími díly :D )
Autorská citace #92
4.5.2011 16:24 - Alek
tak to je fajn, že třetí díl cliffhanger neměl :-)
Autorská citace #93
8.5.2011 10:51 - Jarik
Kdyz uz jsme u GoT. Zkusil nekdo hrat to RPG na d20 enginu co vysla asi v roce 2005?
http://www.rpg.net/reviews/archive/11/11866.phtml
nasel jsem to i na ulozto v pdf
Autorská citace #94
8.5.2011 12:32 - alef0
Existuje aj DeLuxe verzia, posledná vec, ktorú vydali Guardians of Order predtým než zomreli a tam je aj d20, aj TriStat dX.

A ešte existuje aj A Song of Fire and Ice Roleplaying.

Nehral som to, vraj sa to dá hrať troma štýlmi: buď na úrovni vysokej politiky alebo ako klasická banda hrdinov alebo ako kombinácia, kde hráte za nižšie rody, kde nemáte problém zobrať meč a ísť kynožiť nepriateľov osobne.

Problém je ten, že Band of Heroes mi nedáva veľký zmysel v poetike Game of Thrones, a na vysoký štýl mi príde d20ka ako zbytočný systém (kto z PoV postáv reálne bojuje?).

Ale možno má niekto lepšie skúsenosti.

Ja dumem, v čom začať hrať Game of Thrones a keď máte niekto nápad, tak povedzte -- ja dumem, či nehacknúť Pendragon.
Autorská citace #95
8.5.2011 13:25 - Vojtěch
alef0 píše:
(kto z PoV postáv reálne bojuje?)


Tyrion, Arya, Jamie, Sandor Clegane, Rob, Brienne, Jon a noční hlídka atd... :D

Taky bych si to někdy rád zkusil zahrát.
Autorská citace #96
8.5.2011 14:38 - Element_Lead
Po tretim dile uz jsem se neudrzel a musel jsem si koupit knihu :D
Autorská citace #97
8.5.2011 16:15 - alef0
Vojtěch:
OK a koľko % svojho času venujú boju?
Autorská citace #98
9.5.2011 00:07 - Vojtěch
Tolik co průměrný dobrodruh v D&D úplně ne, ale dost na to, any se družinka udržela. Na pletichaření, vliv a skilly je tam systém taky.
Autorská citace #99
9.5.2011 00:55 - alef0
Zabudol som napísať, že oni málokedy idú v podobe D&Didnej skupiny (hej, Brienne a spol. a podobne, ale to je opäť špecifikum).

Problém je v tom, že d20 je super na hry, kde je súboj denným chlebíčkom a narastajúce schopnosti ti skupinovo umožňujú porážať bežných nepriateľov. Vo Westerose je problém v tom, že prakticky neexistujú monštrá s narastajúcim věhlasom sa staneš vojvodom rodu, ktorý prestane máchať mečom, ale začne hýbať figúrkami po mape.

Oni sami píšu, že Band of Heroes je klasický fantasy mód, problém je však v tom, že tu neexistujú škálujúce sa príšery, liečenie je neexistujúce a hŕrrr do súboja je obvykle samovražda. Rozmýšľam, či to nehrať ako Shadowrun, kde si bandu najme nejaký člen rodu, ale opäť sa treba pripraviť na extrémnu mortalitu postáv. Napr. Pendragon je tiež ultravražedný, ale tam sú aspoň potomkovia, s ktorými sa dá pokračovať. Príručka dáva nápady hrať Čiernu hliadku alebo kadejakých budúcich rytierov, čo pobehujú po turnajoch, alebo bojovníkov proti pirátom. Opäť upozorňujú na to, že treba zjednotiť postavy v spoločenskej vrstve alebo v cieľoch, inak to bude problém držať pohromade.

Štýl Hra o tróny i Šľachtický rod zase má problém v tom, že každý si rieši svoje a moji hráči nebudú študovať d20kový komplexný systém len preto, aby ho použili raz za session, i to v svojskom súboji. Navyše intrigy v tomto prípade sú asi tak tritisíckrát dôležitejšie než súboj a mal by tomu zodpovedať aj systém.

Tak či onak mám pocit, že na to, aby sa zachoval pôvodný duch, je najlepšie zobrať nejakú príbehovo orientovanú vec, pretože tam vôbec nejde o to, že Robert má viac hitpointov než Cersei, ale o to, že Tyrion potrebuje uznanie a Sansa musí dospieť.

Ešte sa mi páči idea hrať za postavy spred začiatku kníh, napr. Rhaegara, Roberta-v-puku, Lyannu a podobne.

A Song of Fire and Ice RPG vydala dve dobrodružstvá, v nich to celkom funguje pre postavy, ktoré dostanú skupinové pozvanie na Baratheonov turnaj, v druhom sa riešia problémy okolo svadby dvoch rodov. Game of Thrones RPG mal jedno, kde idú postavy riešiť problémy istého rytiera.
9.5.2011 06:00 - Vojtěch
Mno, tady bych se hlavně taky zasadil o jednotné zaměření družinky na nějakou činnost, pokud se nechce tvářit jako šlechtický rod. Poskoci velkého rodu, kteří se ad-hoc sbírají dohromady na mise by mohli fungovat.

Výprava za nějakým strašlivým tajemstvím, třeba vypátrat na jedné z tajemných zřícenin Crackclaw Pointu za alternativní verzi rodokmenu nepřátelského rodu ve které není vypuštěna osoba podezřelá z čar a pak upálená - aby bylo možné házet špínu na vyšší úrovni - možní protivníci: Lapkové, mrzké počasí, nepřístupný terén (jo, holenkové, tady to teleportem nepůjde), neurčité informace (šmejdění v knihovně) v špatných rukách (třebas jiného, nižšího a jinak nepřístupně laděného rodu), zvěř, loupežívý vágu... rytíř vlastně, najatá síla protivníka, která se cosi dozvěděla o plánech, final fight třebas mrtvola oživená... Na takovou výpravu by se dalo počítat se šlechticem, zbrojnošem, maestrem a lovcem třebas. Boj by byl, interakce, dovednosti. A kampaň vedenou z pohledu významných kol v soukolí, když ne hybatelů, by se vést také dala, aby to mělo atmosféru.
9.5.2011 09:22 - Corvus
sa vyjadrim v skratke k obom serialom:
Camelot je dost slaby. obsadenie, vyprava, scenar a hlavne dialogy su bieda. videl som teraz piatu cast a ta bola najtragickejsia (hoci za najhorsiu scenu povazujem tu s 'Lady of the Lake' zo 4.casti..). a Eva Green ani neukazala kozy, aby to aspon ako tak zachranila :D dalsiu cast uz pozerat nemienim.

GoT je uplne ina liga. ma to svoje problemy s tym, ze sa pevne drzia knizky. milion postav a dejovych linii ma za nasledok pomaly spad deja a to paradoxne napriek velkej komprimacii kapitol. Ale vsetko co je v Camelote zle je v GoT dobre.

A GoT RPG by som hral v Primetime Adventures. Imho idealny system na takuto hru.
9.5.2011 21:08 - noir
Další díl GoT: No jo, fakt se nám rozjíždí! Dramata jako "utře Snow stůl dočista", nebo "kolik nových zbytečných postav narveme do jednoho dílu" mě udržovala napnutého každou sekundu. Čím zbytečnější scéna, tím pompéznější exteriér, čím míň prostoru pro postavy, tím víc scének s figurkami.
Příběh se neposunul ani o píď, zato jsme si vyslechli (už zase jen vyslechli - a neviděli to) hafo příběhů o minulosti.

Fanoušky knižní předlohy chápu, že se dívají kvůli srovnávání, ale co se mohlo líbit nefanouškům na posledních dvou dílech, to je mi záhadou. Pro mě v nich byly dvě zapamatovatelné scény - trénink té malé holky v minulém díle a souboj tlusťocha s varovaným členem hlídky v tomhle díle. Jinak nuda.

Navíc je v tom čím dál míň kulervoucích scnérií, které mě nadchly v pilotu.
9.5.2011 22:05 - Sethi
No jo, vzpomínají a vzpomínají.

Mám z toho celého takový pocit.. divadelnosti. Herci hrají, jako by měli oslovovat publikum v hledišti, i ty v posledních řadách. Hlavně nahlas, srozumitelně, i špitání bokem musí být divákovi zřejmé, že se špitá, každé gesto jasně srozumitelné.

Ne, že by se mi to celé vyloženě nelíbilo, ale prostě... ale.

Těší mě Cersei (až na ta obočí, ach). Potěšila mě v začátku nějaká prezentace Theona.
10.5.2011 21:15 - Alnag
Noir píše:
Příběh se neposunul ani o píď


Myslím, že ten problém je v tom, že ty ten příběh nevidíš, nikoliv, že se neposunul. Ale chápu tě. Znalost knižní předlohy to jistě znatelně ulehčuje (a zároveň to cosi nedobrého vypovídá o převodu ve scénář...)

Jinak jistá divadelnost (jak píše Sethi) je nesporná. Nevím, ale jestli je to vyloženě na škodu věci. Kulervoucích seriálů jsem viděl poměrně dost, tady se mi líbí taková Machiavelliánská komplikovanost.

Nemám z toho špatný pocit, ale 91% (kolik to má aktuálně na ČSFD), bych tomu taky nedal. Stále mi to ale přijde jako slušné a koukatelné.
10.5.2011 23:38 - Jarik
Tak mam za sebou jak novy dil Camelotu tak GoT.
A zatimto Camelot mi pripomina kampane, ktere jsem zazil jako Rytiri kulateho stolu (v GURPS) - a byly to vskutku prijemne hry.
Tak GoT mne zacina vic a vic zajimat. Jsem zvedav, jestli do konce prvni serie vezmu do ruky knihu :D
11.5.2011 14:31 - alef0
Mne nevadí tá divadelnosť, ale začína ma iritovať stratégia ,,tell, don't show". Zachvíľu to bude vyzerať ako Family Guy kombinovaný s RPG Barónom Prášilom, kde postava začne spomínať na svoje prvé rande a namiesto flashbacku to bude opis.
11.5.2011 15:01 - Almi
alef0: já to vnímám jako daň za to, že by už v tom byl totální bordel. dal jsem si práci a znovu začal číst AGoT. A i tam Martin užívá hodně téhle techniky. Přece jen je Přítomnost důsledkem Minulosti a u AGoTu to platí dvojnásob.

Osobně jsem zvědav, jak si s tím autoři poradí, protože otrocky převést tuhle ságu na filmové plátno jednak dost dobře nejde a jednak by to bylo škoda, ať si každý říká, co chce. Jen doufám, že Noir ve své kritice vytrvá. Moc mne baví :-)
14.5.2011 20:04 - Alek
Almi píše:
Jen doufám, že Noir ve své kritice vytrvá. Moc mne baví :-)

Mě taky. Mám takové tři body, na které se každý týden těším stran seriálu. Nový díl, čísla sledovanosti nového dílu a reakce na pár fórech, přičemž noirova má zvláštní postavení :-)
16.5.2011 18:18 - Almi
Tak, po zhlédnutí dalšího dílu se těším jen na další noirův komentář :-)

btw: Nádherně zpracované Orlí hnízdo. Sice jsem si ho představoval trochu jinak, ale nebeská cela a šílenství lady Arryn bylo dokonalé.

Jinak, na konci moc hezká řezničina, jen co je pravda. No...vlastně nejen na konci.
16.5.2011 19:44 - Alnag
No tak... Noire. Šup sem s reakcí. Všichni na to čekáme... :)
16.5.2011 20:37 - Almi
Zaujalo mne, jak hezky v každém díle postupně představují další "slabší" figury, které začnou hýbat dějem později. Theon, Renly a Rytíř květin, Robertův panoš Lancel Lannister... Taky byl docela hodně fajn rozhovor krále Roberta s Cersei. Člověk si pomalu začíná dávat dohromady jenotlivé dílky skládačky, zatímco se říše pomalu chystá na válku...

btw: na csfd je hláška jednoho fanouška, jak svojí babičce pustil AGoT pod záminkou, že je to historický seriál..babička zhltla zaráz první tři díly a stala se fanatickou fanynkou... :-)
16.5.2011 21:38 - noir
Dnes trošku jinak: průběžné hodnocení:
Souboj: Aspońže se vrátili k tomu turnaji, v minulém díle na mě působil zcela zbytečně. Scéna souboje byla ale mizerně natočená - takhle nudnou šermovačku jsem viděl naposledy v horších amatérských videích českých skupin historického šermu.

Sex: Vůbec nemám tušení, kdo to tam souložil.

Přepadení: Vůbec nemtuším, kdo to tampaní Starkovou přepadl a proč. Myslel jsem si, že střed země je civilizovaný a bezpečný - tady jsou najednou lupiči.

Plešoun a knírač žvaní: Dvě nezajímavé postavy řeší deset minut něco, co muselo 90 procent diváků napadnout v prvním díle.

Arya: Skvělé! Je to tak dobré a zábavné, že si dokonce pamatuju její jméno!

Rada: Docela silná scéna, měla smysl, byla chytře nasnímaná. A dobře načasovaná.

Baba kojící kluka: Nechápu, co tam dělá, čemu vládne a proč je důležitá. Další figurka? Další kluk? Hm, v ideálním případě by mola vzniknout Klapzubova jedenáctka a změnil by se žánr v něco zábavnějšího...

gayové: bez komentáře.

Král a královna: zajímavé, ale děsivě nudné. Vzhledem k tomu, že je to asi čtvrtý dialog za sebou, tak mě v téhle pasáží díl extrémně nudí.

A další dialog. A další. Chápu, je to levný, produkčně nenáročný, ale proč je jich tolik?

Souboj: zase dost nudná choreografie, která na mě působila hrozně lacině. Ale jinak to vyznělo drsně-docela se těším, jak se z toho Lanister vykecá.

Další vjemy: Čím dál víc se mi líbí znělka, čím dál míň se mi líbí hudba. A furt nikdo neumřel. Znamená to, že je děj ještě naředěnější než v knížce? Má to mít 11 dílů, ne? To jsme vlastně v už skoro v půlce. A zatím teda dějově extrémní nuda. Většina věcí se stala v příbězích, které někdo někomu vyprávěl. A to je hodně málo...
16.5.2011 21:52 - Alek
Velké očekávání, velké zklamání :-)

Ale ne vždy, od dílu jsem čekal hodně a dostalo se mi ještě víc. IMO nejlepší díl a i přesto, že se zatím asi nejvíc odchýlil od předlohy. Hodně mu pomohlo, že se tentokrát zaměřili na jen pár dějových linek a vynechali Jona a Daenerys.
Slyšel jsem nějaké řeči jako že ty souboje jsou nudný. Hmm, mně přišly takový realistický, hodně oceňuju, že je z těch soubojů něco vidět. Nesnášim tu současnou módu, kdy se souboje uměle zrychlujou rychlou kamerou, takže nic nevidíte, ale je to naprosto cool šermovačka.

Zařekl jsem se, že se k noirovu hodnocení nebudu vyjadřovat. Ale zaujalo mě, jak označuje klíčové postavy hry o trůny za nezajímavé... Jinak první série má 10 dílů.
16.5.2011 21:56 - alef0
Páči sa mi, ako radostne sa tu čaká na kŕmenie trolla :-)

Dej nie je nariedenejší, každá epizóda pokryje 9-10 kapitol prvej knihy (české vydanie bolo v dvoch zväzkoch, cca 700 strán), dej odkvapkáva presne tak ako má.

Epizód bude desať.

Čo sa týka postáv, ja sa divím, že niektoré postavy ešte žijú, už som čakal prvé kľúčové úmrtia.

Nič také, ako civilizované krajiny neexistuje (to si nikdy nehral D&D? Random encountre? You have been waylaid by enemies and must defend yourself? :-)) Prepadnutie má zmysel, len je to spoiler.

Historky z minulosti ma začínajú iritovať.
16.5.2011 22:05 - Alnag
Alef0 píše:
Páči sa mi, ako radostne sa tu čaká na kŕmenie trolla :-)


Tak já nevím, jak u Vás na Slovensku, ale v ZOO v Tróji patří krmení divé zvěře k oblíbeným diváckým atrakcím.
16.5.2011 22:10 - Alek
Copa v Tróji, tam už se prej prodává i sloní trus, akci zašťiťuje ředitel Bobek :-)
16.5.2011 22:12 - noir
Alek: Souhlasím, že nepřítomnost mongolů tomu hodně prospěla.Souboje se mi prostě nelíbí - ony se o ten moderní styl snaží, ne že ne - vem si, jak se při krytu klepe kamera. Jako by úder dostal kameraman. Ale pak kamera odjede a díváme se na scénu shora. To přece ten první efekt úplně zabíjí, ne? Z toho, co vím o filmování, tak přejezdy mezi detailem a velkým celkem by se moc nedoporučujou - rozhodně ne u mainstreamu...

A že mi postavy, které jsou údajně klíčové, připadají nudné? Když se tam mihne asi 800 postav, a ždáná nedělá nic významějšího, jak má divák nečtenář poznat, která je klíčová? Je klíčová postava seriálu ta, která se vůbec v díle neobjeví? Nebo ta, která vypadá, že brzy umře? Nebo ta, kterou někdo jen dobře hraje, ale na vývoj děje nemá vlastně žádný vliv? Pro mě je tam jediná "klíčová" psotava - lord Stark. A možná Lanister a král. A ti mě všichni docela baví. Ale všichni ti rádci, rádci rádců a bodyguardi rádců rádců? Pro seriál to IMHO nefunguje, v knížce to asi nevadí.

alef: Začít příspěvek urážkou je moc dobré - rozhodně se to jako trollování nedá označit, že? Srovnávat seriál s dračákem mi přijde jako blbost.
16.5.2011 22:12 - noir
Shodou okolností jsem dnes v Zoo tři hodiny pracoval...
16.5.2011 23:09 - alef0
Hej, mihá sa tam horda postáv, napr. Šándor Clegane je tam len na okraji (v knihe to bol on, kto porozprával Sanse ako to s ním bolo, Sansa s ním mala strašný problém), ale problém je, že postavu nemožno vynechať, lebo na každú príde rad.

A absenciu khala Droga hodnotím pozitívne.

noir píše:
alef: Začít příspěvek urážkou je moc dobré - rozhodně se to jako trollování nedá označit, že? Srovnávat seriál s dračákem mi přijde jako blbost.

Túto pasáž (wtf dračák??) budem ignorovať, lebo smrdí vo vzduchu selfpwn.
16.5.2011 23:40 - Jarik
po pravde. Kdo mne zna, tak vi, ze mam noirovsky syndrom. Proste si nechci pamatovat milion postav.
u GoT je zazrak, ze se v nich alespon orientuji (i kdyz je neznam jmeny :) ), ale...
jestli nevim kdo je CP a kdo NPC (a pro mne za mne, at si umiraji ti nebo ni),... tak je to pro mne trsku tezke sledovani :)

Dil, ktery popisujete mne ceka ke sledovani az zitra :D

Zadny spoil.. prosim. Zkuste to vsichni vydrzet alespon tyden... OK? :D

btw: jsem rad, ze serial zbuzuje kontroverzni reakce... Tim je zajimavejsi (zvlaste pro mne, kdo jsem dilo necetl) :D
17.5.2011 00:25 - sirien
noir píše:
Vůbec nemám tušení, kdo to tam souložil.

nedá mi cynicky nepoznamenat, že občas není třeba vědět, koho souložíš, takže si nejsem jistý jak moc to je problém :)

ohledně toho přepadení - nebyl by to první seriál, kde je nejprve děj a pak teprve vysvětlení...
17.5.2011 00:34 - alef0
Jarik píše:
jestli nevim kdo je CP a kdo NPC (a pro mne za mne, at si umiraji ti nebo ni),... tak je to pro mne trsku tezke sledovani :)

Tu vôbec nie je také striktné delenie. V knihe je to riešené cez Point of View postavy, teda tie, cez ktorých oči je chápaný dej. Má to kúzelné dôsledky, napr. Stark vidí zabitie kráľa Targaryena úplne ináč než Jamie. PoV postavami sa stáva kadejaká postava, niekedy sú to úplne WTF postavy.
17.5.2011 08:15 - noir
Všichni: Zkuste se nebavit o knize. Ta mě popravdě moc nezajímá. Teď se bavíme o seriálu - což je opravdu něco úplně jiného. Jak můžu milovat Bibli a pokládat ji za nejlepší knihu světa, tak mi mohou připadat trapné filmy jako Ježíš nebo 90 procent Mojžíšů.

alef: Každou postavu je možné vynechat.
sirien: Jenže v GoT se stane přepadení v pátém díle a v osmém mi postava, kterou naposledy viděl v díle čtvrtém vysvětlí, že se to stalo proto, že spolu postavy, o jejichž existenci jsem nikdy neslyšel, mají v šestém díle spor. Pro mě to seriálově nefunguje.
17.5.2011 12:26 - sirien
GoT je o intrikách... když ho chceš sledovat tak potřebuješ velkou tabuli na které máš složitou mind mapu s pospojovanými osobami a událostmi... asi takovou jako měl ten agent ve Flashforward. Jestli to nemáš, tak si mizernej fanda :D
17.5.2011 14:36 - alef0
noir píše:
alef: Každou postavu je možné vynechat.

Len potom musíš robiť zásahy, ktoré vyvolajú extrémnu nevôľu fanúšikov.
17.5.2011 14:45 - noir
alef0: A můžeš získat další skupinu diváků, které chaos v postavách nebaví. Jak by vypadal Thor, kdyby se v něm objevily superdůležité postavy je Enchantress, Surtr, Wrecking Crew apod? Ale to je myslím natolik banální myšlenka, že není třeba se v ní dál rýpat...

Osobě si vážím víc odvážného řezu, než nenápaditého držení se při zdi.
17.5.2011 14:52 - Blaine
noir: Ona tam nebyla Enchantress, tak to uz tuplem nepujdu do kina! Cerneho vikingskeho boha bych prezil, ale bez Enchantress?! Tsk!
17.5.2011 14:58 - noir
Náhodou Heimdallr je dokonalej.
17.5.2011 15:43 - sirien
noir: To je myslím otázka toho, jak velká je fanbase a jak silně lne k předloze. Pokud máš malou fanbase nebo fanbase, která nemá problém odpustit odchýlení se od předlohy (nebo oboje), pak si můžeš dovolit přepisovat relativně v pohodě, protože buď Ti bude odpuštěno nebo naštveš jen malou část diváků.
GoT má nicméně velkou fanbase která se tváří že jí na věrnosti zpracování skutečně záleží a tam si pak už rozmyslíš, jestli Ti stojí za to mít na každym fóru, v každý diskusi a na každym blogu hromadu článků a postů, které říkají, jak debilně si to udělal a jak celý Tvůj seriál, do kterého jsi narval hromadu peněz, nestojí ve skutečnosti vůbec za nic a že je zbytečné se na něj dívat protože to je jen tuctová mlátička etc etc... ona virální reklama a sociální boost je svinstvo a stejně jako to může nenápadnej seriál vymrštit do oblak to může slibnej seriál zadupat do země.
17.5.2011 16:17 - alef0
Lenže ja už asi pätnástykrát hovorím, že je principiálny rozdiel medzi málopostavovými seriálmi a týmto dielom.

Napr. Camelot, z ktorého som videl pilota, je jasný, tu je kráľ, tam je Morgana, hentam je Merlin, onam je Artuš a jeho brat, dovidenia, je to jasné, predloha je i tak voľne interpretovaná, nie je problém.

Tuto je postáv z definície veľa a jedna vec je rozumne znížiť screen presence (viď Šándor) a druhá kompletne zrušiť postavu, ktorá bude mať o päť epizód neskôr dramatický vplyv.

Navyše, ako povedal Sirien, je tu veľmi silný fanbase, ktorý tvorí jadro divákov a fanúšikovia sú schopní do krvi brániť seriál alebo sa od neho okamžite odvrátiť.
19.5.2011 08:35 - Almi
On je trochu kámen úrazu i v tom, že HBO ještě neví, kolik sérií natočí, resp. kolik dílů AGoT nakonec adaptuje. A některé postay začnou naplno fungovat až POTÉ, co jejich hlavní fámulus umře. Takže když tam nebudou vůbec, bude to dělat ještě větší bordel. A nejistotu do toho vnáší navíc skutečnost, že celá sága není dosud dopsána, takže si nebudou jisti, kdo nakonec bude či nebude. Už teď je ale krásně vidět, jak si připravují půdu pro 2. sérii.

Co se masového vnímání seriálu a fanbase týče, dokonalým příkladem toho budiž Noir - za jednoho Noira vím nyní už o 10 lidech, kteří o seriál (natož o knižní podobu) původně nezavadili a teď se stali téměř skalními fanoušky.

Sám mám pocit, že poslední měsíc nedělám nic jiného, než že kupuju ve firemní prodejně nakladatelství Talpress (kvůli brutální slevě) knížky AGoTu a vozím je všude možně..lidem se to prostě sakra líbí, baví je to. A to hovoří za vše.
19.5.2011 08:56 - noir
Almi: To ale v podstatě jen potvrzuje mou teorii: seriál je bez přečtení X-tisíc stran nesrozumitelný. Jak jsem se někde dočetl, tak ho sleduje stejné množství lidí jako je prodaných výtisků - asi 6 mega lidí. Má to logiku....
19.5.2011 08:57 - noir
alef: Ano, v Camelotu je jen král, královna, asi 100 rytířů kruhového stolu, Morgana. Počkat - napsal jsem 100 rytířů kruhového stolu? Hm, ono to asi zase nebude tak jednoduché.
19.5.2011 11:02 - Alek
noir píše:
To ale v podstatě jen potvrzuje mou teorii: seriál je bez přečtení X-tisíc stran nesrozumitelný.

Taky jsem se toho obával, ale každý den mě přesvědčují lidi, kteří o knížce nikdy předtím neslyšeli, o opaku. Naopak se hodně dobře chytají. Až mě někdy překvapí, jakých detailů (které budou později klíčové) si všimli. Asi stačí přemejšlet, prostě to není klasický popcornový dílko, kde dostane divák všechno pod nosem, kde jde jen o studiové dialogy 1:1, kde je ten svět mrtvej, města jsou liduprázdná atd.

noir píše:
Jak jsem se někde dočetl, tak ho sleduje stejné množství lidí jako je prodaných výtisků - asi 6 mega lidí. Má to logiku....

Já čet něco o 7 milionech celosvětově, 4,5 v USA. Ale celá sága! Takže to poděl 4 díly (možná míň, ve prospěch prvního dílu). To už ve srovnání se sledovaností 8 milionů (v USA) moc nesedí... Nemluvě o trvalém přírůstku sledovanosti, což svědčí o tom, že se to velice dobře šíří a stopro ten dvěstětisícový přírůstek týdně netvoří ti, co knihy četli, ale spíše naopak nováčci.
19.5.2011 11:15 - noir
Alek: 8 milionů? Hm, já teda vidím něco jiného: "Game Of Thrones was up a tenth to a 1.2 adults 18-49 and set a new high in total viewers with 2.58 million."
(http://tvbythenumbers.zap2it.com/2011/05/18/sunday-cable-ratings-heatbulls-slam-dunks-law-order-ci-in-plain-sight-army-wives-housewives-game-of-thrones-much-more/93124/)

Ale roste a to rozhodně dobře, minimálně pro žánr.
19.5.2011 11:21 - Alek
jj, 2,58 milionů sedí, ale jen první odvysílání. 8 milionů je kompletní sledovanost, ano u opakovaček jsou nějaké duplicity, to jistě, ale navíc tam jsou další platformy, s kterými je třeba počítat. Viz http://insidetv.ew.com/2011/05/17/game-of-thrones-ratings-climb/. Nemluvě o tom, že HBO sází hlavně na Evropu, z který ale bohužel čísla neznáme.
19.5.2011 16:24 - sirien
Almi píše:
za jednoho Noira vím nyní už o 10 lidech, kteří o seriál (natož o knižní podobu) původně nezavadili a teď se stali téměř skalními fanoušky.

=>
noir píše:
Almi: To ale v podstatě jen potvrzuje mou teorii: seriál je bez přečtení X-tisíc stran nesrozumitelný.

WTF?
19.5.2011 16:25 - noir
sirien: Chybí ti kontext.
19.5.2011 16:26 - Sethi
Líbí se mi, jak se mění titulky s místy, která se objevují. Změny mezi prvním a druhým dílem jsem si tedy nevšimla, ale když teď přibyla The Eyrie, už to mou pozornost upoutalo.

Navíc jsou tak pěkné, že mi nevadilo je odsledovat všechny, abych si svou teorii potvrdila.
19.5.2011 16:36 - Alek
Jsou prý 4 verze, ještě přibudou Dvojčata. Jinak moc hezký článek a obrázky týkající se titulkové sekvence, http://www.artofthetitle.com/2011/05/12/game-of-thrones/
19.5.2011 19:08 - Quentin
U nás v grupě na to koukaj tři lidi, i kdyz jsme o knize skoro nevedeli.
19.5.2011 19:20 - sirien
noir píše:
sirien: Chybí ti kontext.

To je dost dobře možný, ale vzhledem k tomu že tuhle diskusi sleduju celou tak jsem třeba doufal, že mi ho ujasníš...
19.5.2011 20:06 - Almi
noir: Souhlas se sirienem. Tady jsi to nepochopil. Ten seriál se líbí natolik, že vzbudil zájem o původní předlohu. Ne proto, že je tak nesrozumitelný, že tu předlohu potřebuješ, abys ho pochopil (jak se mylně domníváš).

btw: Někde mám v archivu překlad 2 povídek, které předchází ději AGoTu. Obě jsou skvělé. Ale nikdy jsem nenarazil na překlad té třetí..nemáte ho někdo z vás?
19.5.2011 23:29 - Jarik
Bud jsem vazne divnej nebo se mi GoT s kazdym dilem zacina cim dal vic libit. :)
Tenhle vikend se vazne vydaril... Camelot i GoT mne v tomto tydnu potesili.

Mozna jdu se strednim proudem,ale ano. oboje se mi libilo.

a GoT tentokrat hodnotim lepe nez C., i kdyz i ten je tentokrat o 2 hvezdicky lepsi nez minule :D
20.5.2011 10:53 - Alek
Almi píše:
btw: Někde mám v archivu překlad 2 povídek, které předchází ději AGoTu. Obě jsou skvělé. Ale nikdy jsem nenarazil na překlad té třetí..nemáte ho někdo z vás?

Překlad první vyšel ve sborníku Legendy, překlad druhé byl fanouškovský, viz http://www.icefire.cz/rytir-v-prisaze. Třetí bohužel není přeložen, jen ukázka http://www.icefire.cz/tajemny-rytir.
20.5.2011 20:36 - Arutha2321
noir: Pokud máš náladu 20 minut koukat na nadšeného člověka, tady je video-recenze první epizody chlápkem absolutně nezasaženým předlohou. Připadá mi, že se orientuje víc než dobře. ;) Link
23.5.2011 23:12 - Element_Lead
AGOT posledni dil prave zkouknut. Parada, nemuzu se dockat na dalsi. Vypada to, ze se to za chvili vsechno sesype.
24.5.2011 08:31 - noir
Právě jsem s AGOT skončil. Další poznámky psát nebudu. Fakt nemám náladu ani čas sledovat tak nastavovanou kaši, mizerné herecké výkony (definitivní hřeb do rakve bylo absurdní přehrávání trpaslíka během souboje) a absurdní roztahanost děje - tentokrát se odehrával (počítal-li jsem dobře) na sedmi místech. Kromě toho pro mě nefunguje ani psychologie postav, kromě pomsty snad v tomhle seriálu neexistuje jiná motivace. Pro mě největší zklamání seriálové sezony.
24.5.2011 10:13 - Gurney
Nedá mi to a musím se přihlásit k těm, kterým se AGOT rozhodně líbí. Trochu mě zarazila ta hodně fantasy stylizace (ti "samurajové" jako králova ochranka atd., Daenerys a její bratr na mě totálně řvou "elfové" apod.), je to i v knížce takhle explicitně popsaný nebo se to tam neřeší a je to na fantasii čtenáře? Doteď jsem měl za to že se knihy drží mnohem víc "při zemi".

Jinak po prvních dvou dílech (víc jsem bohužel zatímn nestihl) mi přijde příběh vyprávěný velmi příjemně a srozumitelně, asi je to záležitost vkusu, ale mít flashback všude, kde někdo něco vypráví by mi přišlo dost rušivé a v případě tohohle seriálu i dost nevkusné. Hrozně se mi líbí úvodní titulky.

Btw na tomhle seriálu mi došlo jak strašně moc žije téměř snad veškerá mě známá středověce stylizovaná fantasy v takovém stereotypu "tohle je král, většina šlechticů je mu věrná, několik to jen předstírá a rádi by uchvátili trůn a špatně by dopadli, kdyby se na to přišlo". Přitom modely "Tohle je král, budem na něj milí, půjčíme mu prachy, kde to půjde ho oškubem a vytřískáme z něj privilegia; trůn? ne, dík, sami máme málo" mi přijdou minimálně stejně zajímavé.
24.5.2011 10:33 - alef0
noir píše:
Právě jsem s AGOT skončil.

Odporuč mi nejaký iný seriál.

Gurney píše:
Trochu mě zarazila ta hodně fantasy stylizace (ti "samurajové" jako králova ochranka atd., Daenerys a její bratr na mě totálně řvou "elfové" apod.), je to i v knížce takhle explicitně popsaný nebo se to tam neřeší a je to na fantasii čtenáře?

Nie, vizuály sa tam veľmi neriešia. Elfovia pôsobia tým dojmom kvôli peroxidovým vlasom (Targaryeni majú byť striebro-zlatisto-platinovo-vlasí s fialovými očami), ale žiadne špicaté uši nehrozia.

Mne sa páči tá pestrosť výzoru: Starkovci vyzerajú jak barbari, samá koža a kožušina, v Eyrie viac plechu a v King's Landingu, kde je kopa prachov, každý pobehuje v prepychových brneniach a la rozprávkový Artuš (Barristan Selmy). Tá fantasy štylizácia je tam zrejme preto, že je to predsa len fantasy.
24.5.2011 10:35 - Almi
Gurney: Pěkné, já se dostávám do situace, že při znalosti knihy musím obdivovat drobné narážky, scény, pár sekundové prostřihy, které se projeví později. Teď nijak eruší, ale zaručí, že seriál bude koukatelný i po delší době, protože si tam člověk najde zas nové věci, které předtím ani nemohl znát (pokud nezná knihu dopředu).

V tomhle chytrost obdivuju..

noir: Na jedu stranu je škoda, že končíš, vždycky jsem se těšil, co zas absurdního vymyslíš...ale a druhou stranu chápu. S rostoucí úrovní příběhu i diváckou přízní by bylo čím dál těžší tohle schizofrenní postavení udržet aspoň v trochu seriozním tónu. Sám za sebe mohu potvrdit, že jsi své pověsti dostál se ctí. Popravdě - předtím jsem slovům ostatním "Na to nechoď, to se líbí noirovi" :-) nevěřil, ale teď je do jisté míry chápu. Ale proti gustu žádný dišputát, jak říkávala moje bábi a tvoje postřehy byly přinejmenším vtipné, byť ne příliš trefné.

Alek: Moc děkuji za linky, škoda, že tu třetí povídku nikdo nedopřeložil..chápu správně, že měla původně někde vyjít a nevyšla??
24.5.2011 10:39 - Almi
Alef0: Co se pestrosti popisů oblečení a zbrojí týče, mám pocit, že tomu je v knize diopřáváno až dost. Natolik aby člověk pochopil, že takhle to nikdy nebylo, resp. ty věci by snad ani nešlo nosit :-) Ale čte se to hezky, v tomhle je pro mne právě kus té pohádky či fantasy, byť třeba ve včerejším díle, kde dojde v Údolí k souboji a stojí proti sobě oplechovaný rytíř a lehce oděný muž to není příliš výrazné a z té scény se dalo vytřískat víc než jen vbodnutí skrz plechy nákrčníku (či co to vlastně bylo).
24.5.2011 11:04 - noir
alef: Já nevím, dívám se na Borgias, Camelot a TBBT. To mi bohatě stačí. Borgiovi u mě porážejí AGOT ve všem, Camelot v práci s reáliemi a hlavně hereckými výkony (až na Artuše) a u TBBT se zasměju. U AGOTu jsem snad nenarazil na vtipný moment, obecně je tam humoru strašně málo.

Almi: Škoda, že ses mi nepokusil moje postřehy vyvrátit-kromě slibu, že postav bude hodně rychle ubývat, což se nesplnilo. Jinak ten sirienův "mem" fungoval asi dvakrát, jednous irien nepochopil ironii a jinak si ho úspěšně vsugeroval...
24.5.2011 11:24 - alef0
noir píše:
alef: Já nevím, dívám se na Borgias, Camelot a TBBT.

A Rím resp. Tudorovcov si videl? Aké to je?

noir píše:
postav bude hodně rychle ubývat, což se nesplnilo.

kuc kuc
24.5.2011 11:25 - Alek
Nechápu, proč by měl Almi něco vyvracet. Já bych se na to ani... Je jasné, že GoT prostě není pro tebe a nic to nezmění. Nebo je to jen nějaká póza, aby byla živější diskuze, bylo se o čem hádat, co vyvracet? Já můžu jen potvrdit:
Píše:
předtím jsem slovům ostatním "Na to nechoď, to se líbí noirovi" :-) nevěřil, ale teď je do jisté míry chápu.

Mám úplně stejný pocit. Borgias se sice zlepšují, ale pořád žádný zázrak, u Camelotu je Bower skoro jediný zajímavý herec, bohužel dost pitomě napsaná postava. A asi mi něco uniklo, ale kdy bylo v Borgias či Camelotu něco vtipnýho?

Almi píše:
Moc děkuji za linky, škoda, že tu třetí povídku nikdo nedopřeložil..chápu správně, že měla původně někde vyjít a nevyšla??

V originále vyšla, ve sbírce povídek Warriors. Přeložená ale nevyšla (stejně jako ta druhá) a ani to nebylo v plánu. Proto ten fan překlad druhé. Bohužel pro třetí část ztratil náš překladatel chuť a elán... :-(
24.5.2011 11:27 - noir
alef0: Řím mě moc nebral, Tudorovci docela jo.

Od prvního dílu mi furt někdo vykládal, že postav bude rychle ubývat. Jsme za půlkou seriálu a zemřela jedna důležitější postava. Hm.
24.5.2011 11:44 - Gurney
Já nějak moc nechápu tu touhu aby ubylu postav, rozhdoně mi nepřijde že by nějak splývaly nebo tam byla některá zbytečná, naopak jako člověku který se na čtení AGOTu teprve chystá (a tedy nevím dopředu jak to bude pokračovat) vidím ve všech velký příběhový potenciál.
24.5.2011 11:57 - Sethi
Přehrávání, jo, to je to slovo, které jsem hledala, když jsem si stěžovala na divadelnost. Bárto, podruhu, ty se směješ?

No, pro mě je hlavní přínos seriálu v tom, že mě konečně dokopal ke knihám.

A pořád se mi moc líbí úvodní titulky.
24.5.2011 12:13 - noir
Tak jo, ještě jednou, abych zareagoval. Titulky jsou nádherné. Bez výhrad. Stejně tak některé hrady.

A postavy? Scéna, které mě zcela rozhodila, byl souboj v posledním díle. Nejen, že mi nedávalo smysl, proč se vlastně koná. To bych překousl. Ale když se začali oba šampioni bít, měl jsem intenzivní pocit, že bych je odněkud měl znát, že se někde určitě objevili. Možná jo, fakt neví, oni mi v tom davu monotónních, špatně hrajících vousáčů prostě splývají. Pak jsem měl pocit, že jeden z nich v minulém díle zemřel, ale to je asi blbost. Přijde mi to jako šachovnicová hra, kde je na 64 polích 128 pěšců, přes které nejsou vidět vyčnívat orpavdové figury.
24.5.2011 14:27 - Almi
noir: Víceméně vše zde bylo řečeno. Já s Tebou fakt necítil a necítím optřebu argumentovat. Protože některé argumenty beru (třeba ta divadelnost), ale zbylé beru jako naprosto hloupé a falešné (abych použil příměr jednoho sympaťáka ;)). Vzhledem k tomu, že tě znám, jsem si jistej, žes jenom provokoval. A nemyslel jsi nad tím. Pravda je taková, že už teď máš v komunitě AGoTu (pokud nějaká teda existuje - ale asi jo, když mají vlastní stránky a po Praze jsem jen za dnešek potkal 2 lidi s AGoTem v ruce) docela solidní pověst jako člověk, který mluví o něčem, o čem nemá ani páru, je na to hrdej a ještě to vydává za přednost. Což mi na člověka s tvým kulturním znalostem a rozhledem vůbec absolutně nesedí. Takže to beru od počátku jako sympatickou, roztomilou provokaci a taky tak k tomu přistupuju :-)
24.5.2011 14:49 - alef0
noir píše:
Od prvního dílu mi furt někdo vykládal, že postav bude rychle ubývat. Jsme za půlkou seriálu a zemřela jedna důležitější postava. Hm.

Nebol som to ja? Vyčkaj času ako troll krmiva ;-)
24.5.2011 14:55 - Sethi
Almi píše:
člověk, který mluví o něčem, o čem nemá ani páru,

Dovolím si nespecifikovaný nesouhlas. Když reaguje na něco, co viděl, tak asi páru má, ne?
24.5.2011 15:11 - Alek
ad komunita AGOT - no tak je, ne velká, ale je. Ale naprostá většina z nich ví o d20 jen to, že jsme jistou dobu sdíleli doménu a byla to naše domovina. A o noirovi vědí ještě míň než o d20 :-) I v té komunitě jsou lidé, kteří ten seriál tvrdě kritizují, to je normální, jinak by to ani nešlo. Hlavní je, že to jsou opravdu jen ostrůvky, žádné masové odmítnutí - tvůrci věděli, že musejí získat fandy na svojí stranu a to se jim povedlo. A ti fandové už strhnou ostatní. Jak prosté... Teď už můžou tvůrci jen sklízet plody v podobě sledovanosti, předních míst na žebříčcích imdb apod.
24.5.2011 15:38 - Gurney
Almi: "Nevrtej do AGOTu nebo si s tebou ostatní děti nebudou hrát?" WTF? Mě přijde noirova kritika docela konkrétní, byť s jejími závěry nesouhlasím.
24.5.2011 15:52 - Alek
Přesně tak, já se na to vždycky těšil, teď mi to bude chybět :-)
25.5.2011 08:25 - Corvus
len na okraj co sa tyka prehravania a divadelnosti. som pred par dnami pozeral Excalibur a poprinom je Agot jak dokument natoceny skrytou kamerou :) naozaj mi tam nejake prehravanie nevadilo a za vyslovene zlu herecku povazujem akurat Sophie Turner alias Sansu.
25.5.2011 09:45 - Vojtěch
Ještě jsem ji neviděl, ale Sansa se v originále chová jako barbie/husička prakticky pořád a po většinu prvních tří dílů jsem jí chtěl zadávit rovnou... možná to má v roli ;)
25.5.2011 11:26 - Alek
Souhlas s Corvusem, představitelka Sansy hraje bídně. K její smůle má ještě spoustu scén s Aryou, kde se jedná zase o jeden z best výkonů. Husa jako Sansa by měla jít zahrát i bez předčítání vět z papíru - to mi asi vadí nejvíc, její hlasovej projev. V tomhle jediném směru je lepší dabing, kde to ta česká herečka neříká tak papírově.

Píše:
Scéna, které mě zcela rozhodila, byl souboj v posledním díle. Nejen, že mi nedávalo smysl, proč se vlastně koná. To bych překousl. Ale když se začali oba šampioni bít, měl jsem intenzivní pocit, že bych je odněkud měl znát, že se někde určitě objevili.

Jo tohle jsem ještě měl chuť okomentovat. Boží soud soubojem - to je fakt něco divnýho, že to je třeba více vysvětlovat? Obě strany sporu mají možnost vybrat si šampiona. Nevím roč bychom měli ty šampiony lépe znát. To je přece jen vizuál, v pozadí jde o souboj těch dvou stran: Tully a Skřet. Ano, šampioni se už v seriálu objevili, ale nejsou nijak důležití, není důvod je představovat. Ano ten vítěz bude mít později větší roli (navíc s ním přijde humor, jak už naznačila jeho hláška He did), ale zatím je to jen panák, aby nebyli diváci mateni dalšími jmény :-)
25.5.2011 14:27 - Vojtěch
Spoiler:

On si Tyrionův šampion ještě užuje vlastního prostoru později a představit jen jednoho by napovědělo výsledek souboje.
31.5.2011 12:14 - Alek
To jsem tušil, že jak noir vychladne, neštěkne tu ani pes... A přitom to byl tak dobrej díl - dokonce i na to vytoužené úmrtí jedné z velkých postav došlo :-)
31.5.2011 13:09 - Sethi
Vlastně jsem teď musela chvíli vzpomínat, co že se to vlastně v té poslední epizodě stalo. Nějak se mi do paměti nezapsala ani přes závažnost situace. Ty (dvě?) důležité scény se utopily v hromadě charakterizačních. Já mám stejně vždycky největší radost z těch titulek... =)

Dívám se na to ráda, jako na relaxační výplň pro nudné laboratorní odpoledne, no.
31.5.2011 13:50 - Alek
No je pravda, že ta jedna charakterizační v bordelu bylo prostě moc :-) to bylo úplně zbytečný, až to přidusilo to jinak úchvatný vyprávění Malíčka.
31.5.2011 17:37 - Thorar
Scéna z bordelu mě totálně znechutila celej díl. Přeskočil jsem ji a vypnul to. Dokoukal jsem to až dneska.
31.5.2011 17:54 - Alek
nápodobně, pak jsem tu scénu viděl asi 4x a to Malíčkovo povídání je vlastně výborně zahraný (všechny jeho pocity, motivace), i ten bordel má jisté opodstatnění, jen měli trochu ubrat.
31.5.2011 22:22 - Element_Lead
Vy jste citlivky :)

Libila se mi scena, kde Khal Drogo prisaha valku. Ta jeho Dothrakstina znela docela drsne.

Znechutila me spis ta posledni scena. Ti Starkove jsou hrozni loseri, nic nemaji pospeleny :D

Nicmene jsem zvedav jak to dopadne. Posledni dva dily budou asi hodne nabity.
1.6.2011 08:31 - Corvus
Malickova bordelova scena bola vylozene skvela.... :)

a Khal Drogo je cisty klingon, ale Momoovi to viac islo ked len mlcal a tvaril sa drsne, ta scena bola trochu prehnana.
6.6.2011 13:37 - Sethi
Již tradičně - úvodní titulky jsou báječné. Ách.

Zalitovala jsem, že si nemůžu pěstovat vousy. Robbovi to sekne. Nevím, jestli to je tím, že se na něj hezky kouká, ale taky mě zajímá víc, než v knihách. Stejně tak Catelyn je taková... víc k oblíbení, než jen k trpění. Podobně septa Mordaine, taky je to tak nějak postava, která se mi tady vtiskla víc, než v knihách.

Poprvé v sérii mi přišel Syrio snesitelný. Na druhou stranu, oploštění Sandora na "your standard brute" mě docela mrzí.

Chybělo mi "They followed me home father, may I keep them? They don't eat much." Tolik jsem se na to těšila.

Celkem mě tenhle díl asi bavil zatím nejvíc.
6.6.2011 14:38 - Almi
Jej, mám skluz už 2 díly, musím to napravit...
6.6.2011 17:52 - Alek
Sethi píše:
Podobně septa Mordaine, taky je to tak nějak postava, která se mi tady vtiskla víc, než v knihách.

jj, souhlas. Tohle já mám hlavně u Viseryse, kde se to potkalo ještě s možná nejlepším hereckým výkonem týhle řady vůbec.

No díl to byl skvělej, možná nejvyrovnanější, žádný výkyvy a kontroverzní scény, zbytečný cliffhangery. Vyčnívá snad jen v dobrém vystoupení velitele Královské gardy, což je skvěle zachycený už v knížce. To se povedlo přenést - aby taky ne, když tenhle díl psal sám autor ságy...
10.6.2011 17:40 - Magus
Sansa: Má tam hodiny tance. Každý den přichází cela potlučená a od modřin. Je tak neohrabaná.
Měl jsem chuť po ní něco hodit.:D
Jinak "učitel tance" je vážně machr.. Asi to ale nepřežil co?
10.6.2011 19:13 - Alek
Magus☠ píše:
Měl jsem chuť po ní něco hodit.:D

Třeba pomeranč, což se bohužel ne zcela do seriálu dostalo - a přitom je to fakt parádní scéna :-)

Magus☠ píše:
Jinak "učitel tance" je vážně machr.. Asi to ale nepřežil co?

Tady si vystačím i bez spoiler tlačítka. My to totiž ani po dalších 3 knížkách nevíme.
10.6.2011 21:02 - Almi
Alek píše:
Tady si vystačím i bez spoiler tlačítka. My to totiž ani po dalších 3 knížkách nevíme.


Fakt? Měl jsem za to, že je jasné, že byl zabit...nebo snad někdo píše něco jiného?
10.6.2011 21:35 - Magus
To je škoda.. Ale je asi naivní myslet si že by přemohl 6 chlápků s meči holýma rukama.. A utéct by asi taky nedokázal..
Byla to výborná postava..:)
10.6.2011 22:14 - Quentin
Magus: Nějak by se to určitě okecalo :)

třeba takhle
http://www.youtube.com/watch?v=WUwdoS28560
10.6.2011 23:25 - Alek
Almi: No někteří rozvíjejí takové teorie, že Syrio se mohl „převtělit“ do postavy Jaqena H'Ghara (mohli ho zajmout, hodit do cel a tam si on mohl vyhlídnout svou oběť - Jaqena). Pár náznaků a společných znaků tam je, ale nic velkého. Takže je to možná nakonec jen přání fanoušků. Kdoví jak funguje cech Mužů bez tváře, víra v Mnohotvářného boha apod...
10.6.2011 23:30 - Alnag
Almi píše:
Fakt? Měl jsem za to, že je jasné, že byl zabit...nebo snad někdo píše něco jiného?


Autor (i v seriálu) píše:

Píše:
What do we say to the god of death? Not today.


A nikde to není jasně napsané. Oproti velmi jasné smrti mnoha jiných. Proč? Možná otevřená zadní vrátka?
11.6.2011 01:14 - alef0
Syrio zrejme neumrel, i ked to je len spekulacia. Urcite su to otvorene vratka.
11.6.2011 15:01 - sirien
Mizerně, Syria mám rád...

...dočet sem první díl Hry o trůny, tak přemejšlim kam až můžu zkouknout seriál aby se mi to nevyspoilovalo nějak dál.
Narozdíl od Sethi, Sansa mi v knihách dobře leze krkem, někdo by jí měl konečně zabít nebo aspoň profackovat na kost, což bohužel nevypadá... škoda.
11.6.2011 16:39 - Alek
Noo, myslím, že můžeš mrknout na prvních 5 dílů, v 6. se to láme, půlka by ještě patřila do první knížky (Tyrionova linka např.), zbytek už do druhé (linka Targaryenů).
11.6.2011 19:23 - Vojtěch
Sirien: Sansa ještě nějakou dobu na ránu bude :D
11.6.2011 23:03 - sirien
Musím říct, že když to teď čtu podruhý, tak je můj dojem ze všeho dost... opačný. Asi tu nikomu nic nespoilnu prohlášením, že v okamžiku, kdy Neda zradil Malíček v trůním sále, můj jediný dojem byl "dobře ti tak, blbče" a následné vyjebání se Sansou mi poskytlo alespoň mírný pocit zadostiučinění vůči Její Blonďaté Pitomosti.

Jen takový dotaz - objeví se tam v průběhu doby aspoň někdo dostatečně charakterní a zároveň inteligentní, aby mu stálo za to fandit (mezi vlivnými šlechtici, myslím, mezi low-level tam pár favoritů v zásadě mám)? Jako čte se to relativně dobře, ale bez nějakých smysluplných favoritů to je takové dost suché čtení...
11.6.2011 23:14 - Sethi
Tyrion?
11.6.2011 23:33 - sirien
Z Tyriona sem zatim takovej nejistej... sem na začátku druhého dílu první knihy, takže zatim tam toho moc neudělal, ale vypadá docela jako sympaťák, to je pravda. Jenže fakticky ho zastiňujou sourozenci, takže těžko říct jestli to může někam dotáhnout sám za sebe...
12.6.2011 05:54 - Vojtěch
Ano, objeví se jiní, od Starků a dokonce i z druhé strany. Z těch co byli zatím vidět byli Tyrion, Jamie, Jon, Katelyn a Arya celkem sympatičtí i dál a až se objeví další...
12.6.2011 09:49 - Alek
Tyrionova role v druhé řadě hodně posílí a on se vybarví (a podobně i některé další postavy, které na to te'd možná ne až tak vypadají) . Ale někdo další podobně charakterní a významný jako Ned a navíc inteligentní jako Malíček - to teda docela marně pátrám. Ono se to docela vylučuje :-) Jon Sníh, možná Doran Martell (to je ale až 4. díl knihy).
12.6.2011 16:24 - sirien
Ned nebyl charakterní, Ned byl prostě tupej - možná sympaticky tupej, ale tupej. Ty dilemata co měl se daly vyřešit tuctem dalších způsobů, aniž by se musel zachovat nečestně, jenže to by musel mít dost rozumu na to aby jednal jinak, než totálně přímočaře.

Jinak sem dočet i druhou část a docela sympatickej mi začal bejt Robb. Zhruba tak od chvíle, kdy tomu lordu-vazalovi nechal se sarkastickou poznámkou ukousnout kus ruky (zlovlk je očividně super pomůcka k vládnutí).
Malíček neni ani tak inteligentní jako spíš vychcanej zbabělec

Základní problém co mám po dočtení Hry o trůny je ten, že začínám velmi intenzivně fandit Jiným - protože ta změkčilá říše plná tupců co si nechaj vládnout jedenáctiletym rozmazlenym fakanem si prakticky zaslouží, aby jí převálcovalo zlo z dávných časů
12.6.2011 22:33 - Vojtěch
Ne že bychom úplně nesouhlasili a určitě ti budou další úmrtí dělat jen radost...
12.6.2011 23:22 - Almi
Už jsem do Prahy dotáhl deskovku Hru o trůny, včetně rozšíření pro 6 hráčů. Takže to vidím někdy třeba v salonku v Mandragoře na fajn večer? :-)

btw: taky mám rozšíření pro 9 hráčů..neoficiální, fan projekt. Ale chce to vytisknout na plotru barevně, protože je tam nová mapa..jinak - nádherné, ale to až tak na léto na Dálavu :-)
13.6.2011 00:20 - alef0
Panebože, pre 9 hráčov, to je na dva dni?

My sme minule dohrali v štyrke všetkých 10 kôl asi za štyri hodiny a boli sme na to úplne hrdí, lebo to sa stalo asi trikrát za 20 hier.
13.6.2011 07:26 - Quentin
Camelot byl nakonec celkem fajn. Asi vedle Hry nebyl dost úspěšnej, aby mohl mít druhou sérii, co?
13.6.2011 09:20 - Almi
alef0: Před lety, kdy jsem to hrával, tak jsme běžně ve třech lidech dávali partii za cca. 2-3 hodiny. Ono je to i o tom, zda zná člověk pravidla a jak moc potřebuje přemýšlet...

..jinak, to rozšíření pro 9 lidí je úchvatný. Celková data mají skoro půl giga, ale obsahují vše, co pro výrobu potřebuješ :-)

Sám jsem tohle mega rozšíření nikdy nehrál, tak nedokážu posoudit :-)
13.6.2011 09:28 - alef0
QuentinW: asi sa ešte nevie, či bude druhá sezóna.

Tie 2-3 hodiny pri troch ľuďoch znejú realisticky. U nás sme dali tie 4 hodiny pri 4 ľuďoch s tým, že rozmýšľali sme normálne dlho aj napriek tomu, že jeden hráč bol nováčik (a nakoniec vyhral).

Vy nemáte problém zohnať ľudí? U nás snívame o 6člennej hre, ale stále niekto vypadne.
13.6.2011 10:36 - Alek
My hrajeme s lidmi na icefire.cz, scházíme se v Praze, ale někteří hrají i v Brně. Taky máme poslední dobou problém se sejít v plném počtu. Naposledy jsme kvůli tomu hráli to druhé rozšíření, které je stavěné pro 4 hráče.

Jinak zpočátku jsme hrávali klidně 5-6 hodin. Ale postupně jsme to stáhli taky na 2-3 hodiny. Pokud by teda byl zájem a nebylo vás dost, rád se připojím, případně bych zkusil ještě někoho přitáhnout. Nebo se naopak můžete vy přidat k nám :-) Nemáme nějakou stálou herní skupinu, hodně se to mění, často se přidá někdo úplně nový...

O tý 9ce už jsme taky dříve uvažovali a znám člověka, který už to má snad i vytisknuté a průběžně tvoří figurky.

ad Camelot - ten díl z minulého týdne mě absolutně znechutil. Scénář příšernej, tak pitomě a nelogicky jednající lidi jsem už dlouho neviděl. A ty miliony na tom teda taky nejou moc vidět :-( Tohle se Starz tuze nepovedlo, snad pokračování Pilířů země udrží laťku a nespadne do tohodle...
13.6.2011 15:53 - Almi
Alek: Spojená síla přítomných osobností vždy zaručuje, že nouzí o lidi trpíme jen málokdy. Většinou je to naopak :-)

Pokud by se chtěl někdo účastnit našich občasných deskovkových session, prosím o kontakt do PM, buď na mne či přímo na Beltara. Pokud je zároveň i "Dominion pozitivní" či alespoň RPG postižen, je to výhoda :-)
13.6.2011 16:20 - alef0
My sa asi k vám nepripojíme, keďže hráme v Košiciach a to by sme museli mať schopnosti Stannisa / lodnú diaľnicu, aby sme vedeli za pol kola prejsť krížom cez mapu :-)
14.6.2011 13:34 - Thorar
No, na takovej rozpočet jsem čekal aspoň trošku zajímavé bitvy...Tak nic, hlavně ukažte kozy, to je důležitý.
14.6.2011 13:39 - alef0
Kozy sú zadarmo.

Inak táto bitka ani v knihe nebola veľmi rozpracovaná, akurát Tyrion sa mlátil s nejakým rytierom a temer zomrel (tuto odpadol hneď na začiatku), ale súhlasím s tým, že takáto skratka bola príliš ... skratkovitá.
14.6.2011 13:45 - Sethi
[tradiční óda na úvodní titulky]

Shae je krásná, nicméně na můj vkus moc od rány. Na bitvě, která vidět, se nedá nic zkazit, ale nevím, jestli to bylo pro dobro věci.

Setkání před Baelorovou septou, hlavně Yorenovo naléhání, je pro mě nejsilnějším momentem v knihách, a musím říct, že tady mě potěšila.

Jen pořád nechápu, jak mohou mít tak nádherně vyvedené detaily šperků a zbrojí a čeho všeho a přitom mít tak strašné kostýmy a účesy.
14.6.2011 14:18 - noir
Já jen hlásím, že se poctivě nekoukám!
14.6.2011 14:20 - Alek
No on ten rozpočet není zase až tak velký (poučení z Říma) - a obrovskou část asi sežralo obsazení. Bitev je škoda, ale zase když vim, že na to nemam, tak je lepší se do toho necpat - ty levný počítačový armády vypadaj úděsně. V druhé řadě ale věřím, že bitva bude - ta jedna důležitá - v tomhle díle mohly bejt dvě, ale upřímně, ani jedna nebyla sama o sobě nijak důležitá. A myslím, že nakonec v tomhle díle bylo víc krve, než by většina lidí vůbec chtěla :-)

Baelor je udělán skvěle. A stejně mrazivě na mě zapůsobila scéna Jona a Aemona.

Kostýmy jsou tak tragické, že v tomhle dílu už jsem si toho všiml i já - nejvíc mě kupodivu nedostalo dámské osazenstvo, ale velmistr Pycelle a jeho pytlovina :-)
14.6.2011 14:36 - alef0
Alek píše:
A stejně mrazivě na mě zapůsobila scéna Jona a Aemona.

Mne sa táto scéna až tak nepáčila, jasné, že je to škandalózne odhalenie, ale urobiť to štýlom ,,ty počuj Jon, a vieš, že ja som prezlečený Arthur, King of the Britons, Son of Uther Pendragon, Sovereign of All England?"

A keď už tak je pravda, že pri takomto rozpočte veľmi ľahko nastane úlet a začne to v rádoby epických scénach vyzerať ako pythonovský Holy Grail a týmto trikom sa tomu vyhli.
14.6.2011 14:38 - Sethi
Tak já zase netrvám na tom, aby tu bitvu ukazovali, jen ji prostě mohli... neukázat jinak? Nejsem zrovna mistr scénárista, ale věřím, že existují i jiné způsoby, jak neukázat bitvu, které by nevypadaly tak strašně neuspokojivě.
14.6.2011 15:00 - sirien
Alek píše:
rozpočet není zase až tak velký (poučení z Říma)

???
14.6.2011 15:30 - alef0
Rome: $100 miliónov (HBO 85, BBC 15) za 12 epizód
AGOT: $50-60 za 10 epizód
14.6.2011 19:01 - Sethi


Hned se cítím lépe...
14.6.2011 20:24 - Vojtěch
Umm... tohle chce takovou tu multiakční ránu z kung-fu produkce kdy padouch dostane držkovou asi šestkrát než sebou švácne :)
14.6.2011 21:04 - Jarik
hmmm. cim to je, ze takovej serial jako je GoT se mi cim dal vice vpiji pod kuzi?
rozjezd serie na mne pusobi v porovnani s dnesnimi dily jako couvani.
Je sice fakt, ze je mi lito S.Beana, protoze si ne a ne vzpomenout, ve kterem filmu (ci serialu) prezije az do dekovacky,... ale to je udel dobreho herce. I kdyz tady je to kladak, az to boli. Ja bych uz davno prodal pulku rodiny nebo alespon pratel :D

a Sethi> tohle retro z asi 2.dilu je fakt v hezkem kontrastu se soucasnym stavem. I kdyz mne 8.ani 9.dil moc neprekvapily. Jsou to svine prodejne a proradne, ti L.(ble)
14.6.2011 21:28 - kin
Tak postava které fandím já je Daenerys, mám jí rád jak z knih, tak i v seriálu .)
14.6.2011 21:58 - Alek
Píše:
hmmm. cim to je, ze takovej serial jako je GoT se mi cim dal vice vpiji pod kuzi?

Asi nejsi sám. Na CSFD je už na 5. místě v žebříčku nejlepších seriálů a na IMDB na 4. Jinak mám stejný pocit, že ty první epizody ve vztahu k tý jízdě z 5-9 dílu (a vypadá to, že 10. by neměl zůstat pozadu), byly trochu pomalejší - halt bylo potřeba představit to kvantum postav, vytvořit background.

Vím, že je tu hodně fandů soundtracků a ten ke Hře o trůny právě dneska překvapivě vyšel. A z iTunes ukázek to zní mnohem líp než v seriálu, kde bohužel Djawadi nedostal moc prostoru.
14.6.2011 22:20 - Sethi
entertainment weekly píše:
Not to be the Pacing Police here, but is this really the same show that gave us King Robert monologuing for 20 minutes about his first kill back in Episode 3?
14.6.2011 23:57 - noir
Deskovka mi o světě Hry o trůny řekla během dvou hodin hry výrazně víc než 6 dílů seriálu...
15.6.2011 09:11 - Magus
Nevadilo mi, že nešla vidět bitva.. ASpoň ten výsledek šel vidět pěkně..
JInak co se Neda týče, měl jsem chuť Joffreho zabít.. DOufám že v posledním díle bude ta správná revenge;)
Trailer
15.6.2011 09:42 - Almi
noir píše:
Deskovka mi o světě Hry o trůny řekla během dvou hodin hry výrazně víc než 6 dílů seriálu...


Což o to, tvojí hru jsem si docela užíval! Byls neskutečnej demagog! :-)

Jinak všem, za skvělou hru, AGoT v 6ti lidech jsem ještě nehrál a byl to docela nářez :-)
15.6.2011 17:49 - sirien
noir píše:
Deskovka mi o světě Hry o trůny řekla během dvou hodin hry výrazně víc než 6 dílů seriálu.

Teď je na místě se ptát, jestli je to tak dobrá deskovka, nebo jestli si Ty tak mizernej divák...
15.6.2011 23:06 - Thorar
Koukám, že fanoušci nepolíbeni knižní předlohou nemůžou přenést přes srdce Nedovu smrt...No, tak to už se těšim na jednu svatbu :-)
16.6.2011 05:29 - Vojtěch
Ach ty neslavné konce... připomeňmež ještě jedno neslavné léčení. Na druhou stranu jsou i takové konce, co značně potěší.
21.6.2011 18:56 - Magus
Co říkáte na konec první řady?
Mě to tak připadá, že teď budou potřebovat hodně peněz, aby se tocelé nepokazilo zmrvenou grafikou.. Za Zdí určitě budou věci, které nepůjdou udělat pouhýma kulisama.. A draci jakbysmet.
21.6.2011 21:59 - Thorar
Poslední díl byl pro mě jedno velké zklamání.

EDIT: respektive druhá půlka, od útěku Jona. Do té doby to bylo "kulervoucí". Pak m ito přišlo rozbředlé a nudné.
21.6.2011 23:56 - sirien
zajímavý, mě se knížka dočítala dobře...

...no nic, dokoukám Fringe a Sanctuary, abych dokončil rozkoukané věci, a zkouknu AgoT, už je celej tak už nemusim na nic čekat...

je nějaký velmi významný důvod pro dubovanou versi nebo můžu rovnou táhnout originál?
22.6.2011 08:52 - Alek
Věřil jsem, že by dabovaná nemusela dopadnout zle, když jsem poznal přístup HBO k věci. Ale první díl mě bohužel přesvědčil o opaku - je to docela průser. Jeden příklad za všechny, Jaime je vyslovován Chajme. Ještěže teda HBO odvysílalo i originální verzi...

Jinak pro mě poslední díl byl skvělé zakončení. Díl má možná nejvíce silných scén, navíc se konečně rozezněla hudba, která je na soundtracku velmi dobrá ale v průběhu seriálu byla bohužel upozaděná. Poslední dva díly v režii Taylora to ale napravily a je to znát. Jsem moc rád, že Taylor by měl režírovat v druhé sérii víc dílů.
26.6.2011 20:43 - Element_Lead
Tak dokoukano. Posledni 3 dily jsem si schoval a zkoukl najednou a bylo to tak dobre ze jsem kvuli tomu obetoval cas co mam na league of legends :D Jinak parada. Trochu me zklamali Starkove nebo aspon Eddart. Myslel do posledni chvile ze neco vytahne z rukavu ale on to fakt byl asi takovej nouma. Jinak nejoblibenejsi postavy Khal Drogo, ta jeho blonska a ten bilej psek od snowa. Jinak mi prijde ze je tam nejak moc odusevnelych slapek. kazda chytra jak radio :D a tesim se ze bude mit teda tyrion vice prostoru.
27.6.2011 01:02 - sirien
Blížím se konci třetího sešitu (půlky druhé knihy - Střet králů) a teda... řekněte mi že to dál bude trochu akčnější, prosím, tohle je děs. Arya je v tahu v lese a je v kopru, Bran je zahrabanej v hradě a nic se tam neděje, Sansa je zahrabaná v hradě a je v kopru, Jon je v tahu v lese a nachází jen zbořeniny, Theon je na ostrově a je v tahu, Cathelin je v hradě a je v tahu, ten divnej cibulovej rytíř je na ostrově, kde je nějaká fanatička a je to tam v tahu...
...kdyby tam nebyl s větší frekvencí Tyrion tak se užeru nudou.
27.6.2011 01:17 - alef0
Ja si to už nepamätám, ale nejaká extra dráma či zrýchlenie sa čakať nedá. To je korytnačka, ktorá si dupe svojim tempom. Ešte bude Stannisova megabitka, a tie zlomové veci sú potom v trojke.
27.6.2011 02:30 - sirien
hm. Tak jestli se korytnačka nezačne klouzat po svahu, tak mám trochu obavy o svou chuť to číst, protože upřímně vzhledem k tomu jakej je kolem té ságy bordel jsem čekal trochu víc - první díl se tak jako rozjel a pak byl docela návykovej a zdálo se to směřovat k výborný zábavě, ale teď dvojka je dost uspávací a fakt tam chybí akce - ať už fyzický bitky nebo diplomaticko-politické pletichaření. Ty popisy bitek na občasných turnajích které nijak nic neovlivňují to fakt nevynahrazují... přiznám se že si listuju knížkou abych si vyspoiloval, kdy se zase dočtu k Tyrionovi.

Btw., potká tam Arya ještě někdy Nymeriu nebo Starkovic holky prostě ostrouhaj?
27.6.2011 08:52 - Sethi
Píše:
Btw., potká tam Arya ještě někdy Nymeriu nebo Starkovic holky prostě ostrouhaj?

To se neříká.
27.6.2011 10:43 - Alek
No myslím, že konec Střetu docela akční je, ostatně to už napovídá název :-) Arya, Bran, Catelyn, Davos a vlastně i Jon budou na konci Střetů v úplně jiné situaci. Bouře mečů má ale víc zvratů, to jo.
28.6.2011 17:26 - Sosáček
Hele nemela bejt Sansa v ty scene s Tyrionem a Joffrem naha?

...

Jinak ja mam z ty knizni serie pocit, ze sudy dily jsou nuda a lichy rulujou.
28.6.2011 17:28 - Sosáček
Ale stoji to za to docist do konce, dik takovejm okamzikum jako Dany a otrokarsky meste, Joffreyeho svatba, Tyrion a tatinek, v zasade kterakoli scena s Brienne z Tartu a tak dal.
28.6.2011 23:42 - sirien
Zloděj Akordeonů píše:
Zloděj Akordeonů píše:

Hele nemela bejt Sansa v ty scene s Tyrionem a Joffrem naha?

Ne, to je až ve Střetu králů. A zase že by se tam promenovala nějak žhavě nahá se říct nedá. A v televizi na to zapomeň, literární autor si může dovolit kdeco, ale ukaž to v seriálu a máš na krku tuny nařčení z dětské pornografie... i kdyby si ukázal jen bradavku (znát to, USA je USA)
29.6.2011 05:58 - Vojtěch
Leda že by tam seriálově ukázali oslavu patřičných narozenin ;)
29.6.2011 14:44 - sirien
Vojtěch píše:
Leda že by tam seriálově ukázali oslavu patřičných narozenin ;)

Hm. Sanse je v době kdy se tohle odehraje 13. Můžeš sice udělat z 13 leté postavy 18 letou a nechat jí hrát dospělou herečkou, ale budeš mít problém, protože se tam řeší, že ještě neměla menstruaci, takže se ještě nemůže vdávat a stojí na tom docela důležitá část dění (protože kvůli tomu není provdaná za Joffreyho a Tyrion tam kolem toho několikrát udělá pár menších, ale poměrně významných intrik).
Nebo můžeš nechat postavu 13 letou a nechat jí hrát 15+ letou holkou, ale budeš to muset prohlásit za artovou záležitost, ukázat, jak významný prvek to je a jak moc by bez něj scéna ztratila a pak se budeš muset hádat se sociálníma pracovníkama přímo na place (kteří v USA u podobných věcí musí být ze zákona) a stejně Ti to nedovolej natočit tak, jak bys chtěl a kdekdo Tě za to zkritizuje
Nebo můžeš nechat postavu 13 letou a najít herečku, které už bylo 18 a která je tak drobná a plochá, že Ti to projde - nicméně nakonec Tě stejně někdo obviní z toho, že dotyčná vypadá jako že jí 18 ještě nebylo a že to je dětské porno


USA jsou stejně vtipný. Je vám 18, tak můžete jít točit hardcore BDSM porno, ale nesmíte se v restauraci napít ani dvojky vína...
...seženete mladě vypadající herečku, který může bejt klidně osmadvacet nebo kolik, ale protože vypadá na 16 tak vás stejně obviněj z toho že šíříte dětskou pornografii a že ste úchyl co podporuje pedofili...
super země, systematciky a logicky řízená, fakt že jo :)
29.6.2011 14:48 - alef0
To je tým, že pornografia je klasifikovaná stále len ad hoc a presne sa môžu stať prípady, ktoré si vymenoval (a to zrejme aj u nás.)
29.6.2011 15:01 - Sosáček
sirien píše:
...seženete mladě vypadající herečku, který může bejt klidně osmadvacet nebo kolik, ale protože vypadá na 16 tak vás stejně obviněj z toho že šíříte dětskou pornografii a že ste úchyl co podporuje pedofili...

Tohle ma i CR. Co vic, pokud dovezes (tj. stahnes z netu), vyvezes, prevezes, nebo das k dispozici pornografii vyobrazujici neuctu k cloveku, muzes dostat az pet let natvrdo.
29.6.2011 15:14 - Quentin
A jak je ta neucta zadefinovana?
29.6.2011 15:28 - Sosáček
Nijak.
29.6.2011 15:28 - Noldo2
Mě osobně nejvíc fascinuje, že, pokud se nepletu, je trestný i šíření animovanýho dětskýho porna. To mi fakt hlava nebere. To je jako boj za práva animovaných figurek? Nebo po orwellovsku je špatná už ta myšlenka?
29.6.2011 15:30 - Sosáček
Zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon píše:
§ 205 Šíření pornografie
(1) Kdo pornografické dílo písemné, fotografické, filmové, počítačové, elektronické nebo jiné takové dílo
a) nabízí, přenechává nebo zpřístupňuje dítěti, nebo
b) na místě, které je dětem přístupné, vystavuje nebo jinak zpřístupňuje,
bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Kdo vyrobí, doveze, vyveze, proveze, nabídne, činí veřejně přístupným, zprostředkuje, uvede do oběhu, prodá nebo jinak jinému opatří fotografické, filmové, počítačové, elektronické nebo jiné pornografické dílo,
a) které zobrazuje nebo jinak využívá dítě,
b) v němž se zobrazuje násilí či neúcta k člověku, nebo
c) které zobrazuje nebo jinak znázorňuje pohlavní styk se zvířetem,
anebo kdo kořistí z takového pornografického díla,bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až šest let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2
a) jako člen organizované skupiny,
b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo
c) v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(4) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2
a) jako člen organizované skupiny působící ve více státech, nebo
b) v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.


EDIT: a ano, pedofilie je ideozlocin (zneuzivani deti je potom realny zlocin), je trestne si to jenom myslet

EDIT2: ten pocet let jsem mel blbe koukam.

EDIT3: tj. stahnes porno s blowjobem (podle naokiho neucta k zenam, urcite se najde soudce podle kteryho taky) a das ho na svuj web, dostanes minimalne dva roky, nejde za to udelit min. Podle toho jestli se da "doveze" prohlasit za "stahne z netu" tak stahnout libovolny porno znamena ze muzes jit na dva roky sedet, pokud se znelibis nejakymu statnimu zastupci a soudci.
29.6.2011 15:54 - Quentin
To je šílený. Dík za varování :)
29.6.2011 16:03 - Sethi
Zvířata jsou proti zákonu, jo?
29.6.2011 16:14 - Noldo2
Jak může být myšlenka proti zákonu? Já blbec si vždycky myslel, že myslet si můžu co chci... Já fakt jen zírám.
29.6.2011 16:30 - sirien
Noldo2 píše:
Jak může být myšlenka proti zákonu? Já blbec si vždycky myslel, že myslet si můžu co chci

A jak jinak bys nazval to, že je:
- samotné držení (pouze držení pouze pro vlastní potřebu) detské pornografie ilegální
- je v mnoha západních zemích ilegální i hentai, neboť manga styl kresby působí dětským dojmem
- je v mnoha západních zemích zakázána pornografie, v níž vystupuje herečka prokazatelně starší 18 let, která jen vypadá mladší

v detailu to možná není tak ideozločin podle Orwella, jako spíš theo-zločin, protože to vychází ze sexuálně uzemněné morálky, kterou si křesťanství osvojilo za vlastní krátce po jejím rozpuknutí.
Některé země se naopak snaží trestat jen dětské zneužívání a od všech ideo-zločinných částí pedofilní legislativy odstoupit - zábavné je, že takové země (obvykle obecně se sexu benevolentní legislativou) mají mnohem nižší počty sexuálních deviací.

Mimochodem, dobrej vtípek taky je, že když si 14 letá holka koupí v Dánsku Bravíčko a přejede s nim do Německa, tak jí můžete obvinit ze šíření dětské pornografie, protože v Dánsku smí se souhlasem rodičů být nahé fotky už od 16, zatímco v Německu to je trestné (aspoň to tak dlouhou dobu bylo, možná že už EU ty hnusné benevolentní Dány srovnala do latě)
29.6.2011 17:25 - Sosáček
Hlavne victimless crime (jako sireni detske pornografie) nema v zakonech co delat. Ale to odbocujeme.

EDIT: ona i ta povidka s tim znasilnenim co tu sathel sirila verejnou pocitacovou siti nebo jinym podobne efektivnim zpusobem by byla za ty dva roky. Jen ukazka toho, jak debilni zakony mame.
29.6.2011 18:02 - sirien
Zloděj Akordeonů píše:
Hlavne victimless crime (jako sireni detske pornografie)

Šíření dětské pornografie je v podstatě supportive crime - šíření podporuje tvůrce (podobně jako držení většího množství drog je supportive crime, protože se tím snažíš vytvořit další páku pro boj s dealery), kromě toho se dá docela s jistotou tvrdit, že šíření dětské pornografie poškozuje děti které byly zneužity k jejímu vytvoření, takže to victimless neni
Penalizovat držení dětské pornorgrafie samozřejmě blbost je (stejně jako kdybys chtěl penalizovat držení drog jako takové bez ohledu na množství) - tohle a podobné hovadiny jsou v zákonech přežitek starých dob kdy stát žvanil do kdečeho, dále rozvíjené různými nepoliticky-ideologickými stranami jako je u nás KDU-ČSL

Ta Sathelina povídka je nepenalizovatelná, protože tam ke znásilnění nijak nenabádala a nešlo o pornografickou povídku - samotné zobrazení trestného činu v umělecké formě trestné není - máš ne-porno ne-erotické filmy a knihy kde je znásilnění hlavním tématem, stejně jako zabíjení či kradení a stejně tak se znásilnění objevuje jako prvek (stejně jako zabíjení a kradení) i v mnoha dalších dílech - to bys rovnou moh chtít zatknout Neila Gaimana, protože scéna se znásilněním je i v Sendmanovi (prvním nebo druhém, v tom díle s Calipso)
29.6.2011 18:15 - Sosáček
sirien píše:
nešlo o pornografickou povídku

To nemuze s jistotou nikdo rict, dokud nebude obvinena a zprostena obvineni protoze neslo o pornografickou povidku. (coz je debilni, ale vitej v CR)

sirien píše:
kromě toho se dá docela s jistotou tvrdit, že šíření dětské pornografie poškozuje děti které byly zneužity k jejímu vytvoření

Tvrdit se to da s jistotou. Nebude to pravda, nebo to bude minimalne sporne a diskutabilni (muze to poskozovat ty uz zneuzite, ale chranit ty jeste nezneuzite, atd), ale to ti v tom to s jistotou tvrdit nebrani. Ale zacali jsme u mangy, nebo "detskeho porna" kde jsou vsichni akteri dospeli, jenom maji culiky, kde je to zcela victimless.
29.6.2011 18:15 - Alek
Halt nám bude muset stačit Daenerys, kde nebylo vyhnutí a museli postavu postaršit...
29.6.2011 18:17 - Sosáček
Jeste bych pripomenul ze jeden cesky soud nechal ve vezeni sest mesicu nejakyho typka protoze nekdo napsal vyhruzny kecy (nebo pomluvny? nevzpominam si) do guestbooku nejakyho uradu a podepsal se jako on, a soudce nepochopil ze podepsat se muze kdokoli jako kdokoli, a IP adresa ze ktere k tomu doslo nemela nic spolecneho s tim udajnym vinikem. Takze na "nejde o pornografickou podivku" bych tady nespolehal, a volil strany ktere maji v planu tyhle sracky resit.
29.6.2011 18:35 - Colombo
Sirien: třetím
29.6.2011 19:43 - sirien
Zloděj Akordeonů píše:
Nebude to pravda

Tak si představ už jen tu situaci, že by to dítě na té nahrávce někdo poznal. Případně že by někdo zpětně dohledal že ten člověk kdysi dávno hrál v dětském pornu, když byl malý. To je dotyčného sociální a psychický tlak jak svině, nějaká šikana je proti tomu kolový
Samozřejmě jsem měl namysli ty už zneužité, o nějaké prevenci bych v tomhle případě fakt mluvit nemohl.

Alek: Nj. Jenže zase zatimco u Sansy jde o jednu příhodu která sice vykresluje Joffa a Tyriona (a která se dá víceméně nahradit jinak) u Daenerys by to bez sexu fakt ztratilo
29.6.2011 20:33 - Colombo
Píše:
Tak si představ už jen tu situaci, že by to dítě na té nahrávce někdo poznal.

Toho by snad zavřeli, ne?
30.6.2011 05:03 - sirien
To dítě, toho co ho poznal, toho co to šířil nebo toho co to nahrál? Nějak nechytám o kterém/ých z nich teď mluvíš...
1.7.2011 02:12 - sirien
s01e01, dojmy postupně:

Znělka ujde, i když nic úchvatnýho. Hezká Zeď.

Ned vypadá příšerně, rozhodně si ho, Starka ze severu s rodovými slovy "zima se blíží", představuju jinak než jako zlenivěle obtloustlýho dědulu. Theon je trochu klokovskej. Sansa je trochu starší než se mi pozdává.
Bran, Arya, Jon, Robb, Bran, Catelin vpohodě. Je trochu divné že jsou ty postavy vyobrazeny trochu starší než jsem zvyklý z knih, ale jinak ok.
Carsei ujde, Jaime vypadá přeslizovaně, představuju si ho o dost míň metrosexuálního. Joff vypadá jako správnej fracek, přesně jak má bejt. Kolovej dům odfláklej. Tyrion cool. Dany taky vpohodě... nějak mi u ní ani nevadí že je starší, zvlášť ne v porovnání se Sansou. Viseris docela ok, Drogo taky. Svatba poněkud nízkorozpočtová.


Hm... první díl mě zklamal. Spousta scén mi přišla zbytečně zkrácenejch na úkor protáhlých záběrů krajiny a podobně, sice mě těší jak věrně to kopíruje předlohu a tam se toho na začátku taky moc neděje, ale možná by neuškodilo tam nějaké konflikty kapku zdůraznit, aby to dostalo trochu švihu.


EDIT: co se dívám na začátek diskuse tak mám skoro chuť pustit si paralelně ten Camelot pro porovnání... protože mám trochu podezření, že bych se mohl potřetí v životě shodnout s noirem na hodnocení... trumfnout AGoT, minimálně ten první díl, mi totiž nepřijde vůbec těžké. (samozřejmě, s těma noirovejma řečma ohledně té recenzentky se prostě shodnout nemůžu, ale co se samotného seriálu týče tak nevím nevím...)
Nicméně - AGoT by nebyl první seriál, ve kterém bych překousal první díl nebo dva než se to rozjede, takže zatím si celkové hodnocení nechám na potom
1.7.2011 11:59 - Alek
No skoro bych odhadoval, že z hlediska dnešních standardů seriálové produkce může být pro někoho složité překousat víc než dva díly a to asi 4-5. Teprve po těch se to skutečně rozjelo (a vzali to do rukou lepší režiséři). Ale to už je HBO, jsou prostě jiní...
4.7.2011 09:21 - noir
Jen dodám, že jsem přestal sledovat i Camelot, po pár dílech mě omrzel.

Alek: "z hlediska dnešních standardů seriálové produkce může být pro někoho složité překousat víc než dva díly" Tomuhle vůbec nerozumím. Chceš tím říct, že dnešní seriály jsou horší než starší, nebo že jsou špatně produkované?
4.7.2011 09:56 - Alek
Ani jedno ani druhé. Myslím tím to, že jsou prostě rychlejší, akčnější, méně komplikované - stavěné na pasivního diváka, který není ochoten rozkrývat všechny detaily a historické křivdy daného světa, chce jednoduché zápletky s pár postavami a rychlým rozuzlením (viz nářky, že v 10. díle GoT se nic nevyřešilo - to je div u sedmidílné ságy). Další ukázkou může být dramatický propad mezi prvním a druhým dílem Boardwalk Empire - to poklidné tempo asi spoustu lidí odradilo. Vůbec nesrovnávám nějaká historická období, je prostě koukám na věci typu GoT a BE a porovnávám je s „konkurencí“.
4.7.2011 09:58 - noir
Alek: Vzhledem k megaúspěšnosti Ztracených mi přijde ta teze jako nepravdivá. Ale možná oni můžou za to, že diváci už překombinovaným příběhům tolik nevěří.
4.7.2011 10:05 - Alnag
Popravdě... Boardwalk Empire jsem vypnul po prvních 20 minutách a už nikdy se k němu neměl chuť vrátit. Nedokážu úplně říct proč... ale prostě, tam nebylo nic.
4.7.2011 10:50 - Alek
Jo, LOSTi mě při tom psaní příspěvku taky napadli - u těch je to ale zase jiné v tom, že oni zpočátku právě seděli do té kategorie popcornových seriálů, na to nalákali spoustu diváků a zvrhli se až postupem.

Možná ještě lepší příklad než Boardwalk je Bratrstvo neohrožených - měl jsem co dělat, abych se několika prvními díly prokousal - jo, super příběh, zajímavé téma, úžasná výprava - ale kurňa, kdo je kdo? Kdo je ten hlavní hrdina? Jak se kdo jmenuje? To je přesně styl HBO, že jdou i do takhle komplikovaných příběhů, které vyžadují velkou pozornost diváků a trpělivost, že do sebe vše začne zapadat až po několika dílech.

BTW, má to jeden zajímavý vedlejší efekt. Pozoruju, že seriál hodně pomohl knihám. Samozřejmě zájem vzrostl. Ale mám teď na mysli to, že pro spoustu lidí by asi nebylo zrovna lehké se prokousat tím stylem, jakým jsou knihy psané (sám jsem měl s prvním dílem obdobný problém). Kdežto teď, díky seriálu, mají základní přehled o postavách a vztazích a nebudou mít problém s orientací - myslim, že nic víc si nakladatel nemohl přát :-)
4.7.2011 11:32 - Vojtěch
Mohl... aby už to GRRM konečně dopsal.
7.7.2011 09:34 - Corvus
btw Camelot zrusili. http://www.spoilertv.com/2011/06/camelot-cancelled.html
7.7.2011 09:51 - Quentin
Aspoň, že se to celkem uzavřelo.
7.7.2011 09:57 - Alnag
Alespoň, že jsme z Evy Green viděli, co jsme vidět potřebovali... :D
7.7.2011 10:14 - Quentin
:)
7.7.2011 12:18 - Alek
Škoda, že nebylo jasněji dříve, Eva Green mohla přeběhnout ke GoTu, role Melisandry by jí slušela :-)
8.7.2011 14:00 - noir
Prej to je dobrý: http://www.geekologie.com/image.php?path=/2011/07/07/westeros-large.jpg
8.7.2011 17:32 - Vojtěch
Jo, je to bomba!
12.7.2011 07:09 - sirien
Díly 2-6 z přehledu:

Většina postav docela ok. Varys slušnej, ale představoval sem si ho totálně jinak.

Celkově mám dojem že to sice jde nahoru, ale dost pomalu a mé zklamání přetrvává, prakticky mě u toho drží jen znalost předlohy, se kterou mi to dává vzásadě smysl a jsem zvědavý jak co ztvárnili. Jak se v tom orientuje případně co tam zajímá běžného, předlohy neznalého diváka, to mi naprosto uniká.

Zlovlci jsou zatím stvárněni poměrně obstojně, zatím to jsou přecejen štěňata. Upřímně doufám že do dalších sérií plánují nějaké ty efekty, protože pokud mají zlovlci zůstat ve velikosti normálních psů, tak to bude dost o ničem.
Absolutně mě dopálilo nedodržení předlohy u Ducha. Navíc bylo totálně zbytečné a i v rámci seriálu mu to ubralo.

Spousta scén mi tam přijde naprosto o ničem, kdyby tam nebyly, seriál, jeho vyznění ani obsah, se nezmění (těch pár přidaných scén které jsou dobré, např. rozhovor Carsei a Joffreyho). Spousta potenciálně a v knize silných scén se naprosto vytrácí do ničeho. Hrozně mě tam mlátí do očí jak se místy střídají nízko a vysokorozpočtové scény - když neměli prachy, tak si prostě měly ty vysokorozpočtové trochu omezit a vyrovnat to, takhle to je hrozně očividný a vždycky mi to přetrhne dojem.

Syrio je vpohodě, ale nejsem si úplně jistý těmi přidanými narážkami mezi ním a Jaqen H'gharem - to je vlastní invence nebo to prošlo přes GRRM?
13.7.2011 22:56 - Alek
sirien píše:
Jak se v tom orientuje případně co tam zajímá běžného, předlohy neznalého diváka, to mi naprosto uniká.

Taky jsem to nechápal, ale našel jsem tolik příkladů, že to prostě asi nějak funguje :-)

sirien píše:
Syrio je vpohodě, ale nejsem si úplně jistý těmi přidanými narážkami mezi ním a Jaqen H'gharem - to je vlastní invence nebo to prošlo přes GRRM?

Tak něco už bylo i v knížkách, je to oblíbená teorie - teď si moc neuvědomuju, co máš zrovna na mysli těmi přidanými narážkami. Ale je stoprocentní, že scénáristi vědí, jak to s těmahle dvěma je a probrali to s GRRM.
13.7.2011 23:49 - sirien
No, dočetl jsem druhou knížku, Střet králů, a získal jsem průběžně dojem o velmi zvláštní podobnosti mezi Syriem a Jaquenem - přecejen, jaká je asi tak pravděpodobnost, že se v královském paláci 7mi království objeví behem jednoho týdne hned dva mistrní šermíři ze svobodných měst, navíc s tak nápadně doočíbijícím stejným vyjadřováním? Když pak na konci Jaquen zahodí obličej a jméno, tak je spojení se Syriem už skoro jako na podnose.

Nicméně člověk k tomu dochází tak jako postupně a mezi Syriem a Jaquenem jsou i rozdíly - Syrio se chová tak nějak veseleji, méně upjatě, Jaquen vystupuje drsněji. Dát Syriovi do úst silně Jaquenovskou větu "Je jen jeden bůh a tím je Smrt, a říká se mu jen jediné: Dnes ne" mi přišlo jako docela síla.
14.7.2011 21:00 - Sosáček
sirien píše:
Zlovlci

the fuck?
14.7.2011 21:07 - Sosáček
sirien píše:
Nicméně člověk k tomu dochází tak jako postupně a mezi Syriem a Jaquenem jsou i rozdíly - Syrio se chová tak nějak veseleji, méně upjatě, Jaquen vystupuje drsněji. Dát Syriovi do úst silně Jaquenovskou větu "Je jen jeden bůh a tím je Smrt, a říká se mu jen jediné: Dnes ne" mi přišlo jako docela síla.

Nemyslis ze by ho Arya poznala?

Jinak oni jsou ze stejnyho mesta, takze je logicky ze mluvi podobne a maji stejny nabozenstvi (sedmijedineho boha uctivaji akorat v sedmi kralovstvich, viz rudou carodejnici).

Ze by to byl stejnej typek? Huf.

SPOILER

To by typci meli hodne dobry naborovy program :D
14.7.2011 21:15 - Alek
No Mnohotvářný bůh je zajímavý a sám o sobě k tomu spojení dost nahrává - ale to už bych asi moc spoiloval ze 4. dílu.
15.7.2011 15:05 - sirien
Zloděj Akordeonů píše:
Nemyslis ze by ho Arya poznala?

Když si umí změnit xicht a hlas a nejspíš i držení těla a tak? not a chance...
18.7.2011 15:49 - noir
Poznáte je? Já jenom toho hlavního Starka... http://cache.gawkerassets.com/assets/images/8/2011/07/starks.jpg
18.7.2011 16:42 - Thorar
Arya, Jon, Robb, Catelyn, Ed, Hodor a na zadech Bran, Sansa, Rickon ?
2.9.2011 16:13 - sirien
hm... tak jsem na SEBovo opakované naléhání sednul k počítači a dokoukal jsem AGoT, začátkem léta spokojeně odložený na konci šestého dílu.

8.10.2021 12:31 - Šaman
To už je přes deset let, co začala Hra o trůny? :o
I feel old now.
10.10.2021 15:11 - Necromancer
Co se vlastně stalo a Rickonem a jeho vlkem?
10.10.2021 18:27 - chrochta
Oba zabili.
10.10.2021 20:12 - Necromancer
Tyjo. Ani nevím kdo a kdy... A to sem to viděl před prázdninama. :(
10.10.2021 20:14 - Aegnor
Nejsem si jistej, co se stalo s chlupáčem, ale Rickona zastřelil Ramsey v bitvě bastardů.
11.10.2021 10:06 - Necromancer
Mimochodem, Night king nebo Cercei?
11.10.2021 13:10 - pilchowski
Aegnor píše:
Nejsem si jistej, co se stalo s chlupáčem


zabil ho Malý Jon Umber a uříznul mu hlavu

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.29309296607971 secREMOTE_IP: 54.144.81.21