Stíny nad Nerathem: Střípky historie

Z odkazů v různých příručkách D&D 4e (DMG, Rules Compendium, Thunderspire Labyrinth, Pyramid of Shadow, Dragon 393, 364) lze sestavit tuto provizorní časovou osu:


  • Nyní se nacházíme zhruba v době sta let po pádu Nerathu. Není zcela jasné, zda se před sto lety začal Nerath teprve drolit, nebo zcela padl, zdroje se v tomto různí.
  • Počátek Nerathu naproti tomu, datují historici někam těsně po pádu Arkhosie a Bael Turathu, tedy nějakých 600 let před současností. Říká se, že vzestup Nerathu k moci byl téměř raketový, když jeho první legendární císař Magaroth vyplnil ekonomické, politické a kulturní vakuum, které po Arkhosii a Bael Turathu zbylo. Pak pokračoval v dobývání, osazování a kolonizování nových území.
  • Rok 190 NI je datem občanské válce v Saruun Khelu pod Hromvížkou. Říká se, že minotauři ze Saruun Khelu, kteří začali uctívat Toroga se stali utlačovatelským královstvím, které zotročovalo okolní země.
  • Mezi kolonizovaná území patří například Nentirské údolí, kam se okolo roku 200 NI (Nerathského impéria) vydali osadníci, aby vystavěli Pevnědín, Bdělou a Zimoviště. Jak praví záznamy: „Ještě před čtyřmi stoletími byly Měsíční vrchy a přilehlé Nentirské údolí řídce osídleným pohraničím, kde nalezly domov znesvářené lidské kmeny kopcových náčelníků a odlehlé říše trpaslíků, elfů a dalších nelidí.“ Okolo roku 290 pak získala Nerathská hrdinka Aranda Senovážná privilegium vystavět Měsíční tvrz, okolo níž později vzniklo městečko Přepad.
  • Vrchol Nerathu lze datovat do období před čtyřmi až třemi sty lety (tj. okolo roku 200 - 300 NI).
  • Rok 400 NI je datem otevření Stínové průrvy blízko Zimoviště, kde byla vybudována Stínopádská pevnost, aby ji udržela uzavřeno.
  • Někdy mezi lety 300 – 490 NI došlo také ke Karavakosovu pokusu chopit se moci.
  • S tím jak se světlo impéria chýlilo k západu, došlo k útoku gnolů, který byl velmi rychlý a vrcholil Bitvou devíti synů, která proběhla okolo roku 490 NI, ale zdroje ohledně okolností se různí, byť oba se shodují, že impérium padlo pod rukama gnolích hord. Jeden z nich vypráví o tom, že hordy byly součástí Yeenoghuova kultu a jejich vůdce byl přezdíván „Bílý ničitel“ – možná šlo o Nezrebeho, Yeenoghuova exarcha, zatímco jiné mluví o Vládci ruin, což je jeden z Yeenoghuových titulů. Shoda je pouze na tom, že zkáza přišla z rukou gnolů. Konec impéria nastává okolo roku 500 (NI),
  • Nedlouho po gnolí pohromě (okolo roku 510 NI) proběhly Nentirským údolím války Krvavého kopí (kdy sem z Kamenisek sestoupili orkové a přivodili zkázu Přepadu).
  • Rok 575 NI je dobou příchodu Sarrunských mágů do Hromvížky.
Podrobnější exkurz do historie může poskytnout také tento článek.
Napsal: Alnag
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.077565908432007 secREMOTE_IP: 52.55.55.239