Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
16.2.2009 16:43 - sirien
To musíš na hraní u mě docela trpět, když obvykle dáváme technickou pauzu tak po čtyřech hodinách
16.2.2009 17:06 - Sethi
všimni si ale jak často odbíhám, třeba pod trapnou záminkou, že potřebuju na záchod. vždycky se přilepím na sporák a těžce oddechuju. a nebo to dopadne jako posledně, že v technické hodinu vařím.
16.2.2009 18:08 - sirien
...a i potom si z toho tak vyfluslá že ráno ještě vaříš snídani, co? :)
(ne že bych si stěžoval, vstát a mít na stole lívance a kafe je docela příjemný ^^ )
16.2.2009 19:36 - Alnag
Píše:
vážný problém nastává v alnagově příbytku, který kuchyni zatím nemá, ale myslím, že by to dokázalo řešit dočasné vmáčknutí se mezi lednici a mikrovlnku =)


Na druhou stranu, jelikož budu mít kuchyňský kout, nebude to odbíhání zase tak těžké :))
17.2.2009 09:14 - wraiths
Alnag: od sporaku muze koukat na hraci stul a rovnou rikat co dela :D.
Sethi ted nevim jesli to myslis vazne ci si z nas strilis, ale podobnou bytost jsem zazil. Varila, nosila to az skoro ke stolu-rozhodovala kdy budou obcerstvovaci pauzy, poslouchala(a viditelne se bavila hrou) a navic jeste pomahala nespicim(bylo to asi v 4h rano) lustit tajemny kod. Bylo to vsak jen jednou a ta dotycna se jmenovala Marketa... to je vse co ni vim. kdyby jste ji videli tak ji za mnou poslete.
17.2.2009 09:30 - Fritzs
Ženské za sporák nepatří, bo neumí vařit...
17.2.2009 09:40 - Lotrando
lol, to řekni té mé. dostaneš pánvičkou a můžeš se jít najíst do hospody :)
17.2.2009 10:00 - Sethi
Fritzs: píšu si poznámku, jestli spolu ještě někdy budeme hrát, připravím o porci méně.

wraiths: tak napůl asi. faktem je, že jíst se musí - a spoluhráči většinou tíhnou k přežívání na junkfoodu, což se dlouhodobě snést nedá. oni by sice rádi tvrdili, že dá, a možná to i po nějakou dobu dokážou snést, nicméně cvičené oko zaznamená stopy vděku (překryté nánosem "cože? špagety? vždyť je tu hromada chipsů...") když se jim na stůl dostane opravdové teplé jídlo. tedy, u všech, s vyjímkou tukana, který vybírá špenát.
druhá fáze je samotné získání jídla. nesnáším sedět a čumět, zatímco se někdo snaží a pracuje - takže se radši pustím do vaření sama. a pak, v kuchyni jsem značně teritoriální, zvláště v té tukanově která má asi metr na tři metry, a štve mě, když se mi někdo plete pod ruce. z toho plyne prakticky monopol na výrobu.

já osobně tyhle kuchyňové úniky považuju za diplomatický tah, ve kterém dám zbytku šanci vyřídit si jejich geektalky o pravidlech, které jdou mimo mě a nemám chuť se s nimi zabývat. to, že si je chodí vyřizovat do kuchyně, kde organizovaně překáží je už věc druhá =)
17.2.2009 10:48 - Gabik
Fritzs: LOL. No tady bych chtěl bejt tak odvážnej a říct to před mojí drahou polovičkou. Samozřejmě vaří užásně a i když by jí to nevišlo, tak to "BYLO OPĚT ÚŽASNÉ" - přece jenom komu se chce další měsíc jíst jen chleba s máslem :o).

Sethi: Tukana neznám ale chápu ho, špenát to je zločin proti lidskosti. :o)
17.2.2009 11:14 - wraiths
Sethi:dekuji, vse krasne vysvetleno s "nonsalanci" ;-). tak priji same prijemne hrace co oceni(jako ze na 100%pro oceni) tve kulinarske umeni.A tukana musis poradne vycvicit. ja taky nejedl veci s kari( fuuj vzdyt je to zluty, to nechci!!) a jak ted pekne bastim kari ryzi a jeste chvalim. jak rika Gabik...mesic o chlebu+maslo je opravdu nestasna volba( no horsi je snad chba oblozenej chlebem :D).

Sirien: hele proc nejis spenat?

Fritzs: chpale ty mas teda odvahu, ze ty mas velke save proti drticimu+zkamenovacimu pohledu. :-)

zaver: Sethi je cool hracka, zaslouzi si na rukou nosit. A o to co zna min pravidel tak zna vic spravnych stravovacich naviku(pokud teda nevari ze soji) a proto se musi poslouchat.A musi se jeji prace nalezite cenit(treba male pamlsky z tmave hnoty z bobu, ci kusy krvaveho masa, male kvetiny,obrazky manga postavicek s mořem ruzove barvy...ci necim jinym vhodnym). :)
17.2.2009 14:26 - Jerson
Fritzsi, tebe jsem nikdy vařit neviděl, tak nevím.

Sethi, díky za vysvětlení kuchyňových úniků, některé věci mi nedocházely. Spíše jsem se tedy setkával s dívkami, co nehrály, ale servírovaly jídlo, a jak říká Wraiths - hráčky co ještě k tomu vaří opravdu na rukou nosit (a samozřejmě i mnoho dalších věcí dělat)
17.2.2009 15:03 - sirien
Gabik: Tukan <=> Sirien.

Fritzs: Tyvole... tak esenciální podobu stereotypizovaného předsudku sem už sakra dlouho neviděl :D

wraiths: No, tuhle přišla na hru utahaná, padla mi na postel a prohlásila, že dneska se rozhodla být emancipovaná. A o pár hodin pozdějc stála v tý kuchyni... tak nevim, no.

Píše:
spoluhráči většinou tíhnou k přežívání na junkfoodu, což se dlouhodobě snést nedá. oni by sice rádi tvrdili, že dá, a možná to i po nějakou dobu dokážou snést

Deset dnů na FFku jenom o toastech, kole a vodce s džusem. (a jedné bagetě když došly toasty a jednom balíčku chipsů co se ke mě nějak dostal). /třetí den to byl hnus, čtvrtej už to byla hmota bez chuti. Ale prostě sem ten experiment toužil dokončit

Jsem živoucí důkaz toho že výživná hodnota junkfoodu je pro střednědobý výhled zcela dostatečná, takže na jeden víkend RPGčka to je zcela ok.
Což na druhou stranu nijak nevyvrací to, že když se udělá případně když někdo udělá teplé jídlo, tak to neni vůbec na škodu :o)

Píše:
tedy, u všech, s vyjímkou tukana, který vybírá špenát.

HEJ! Filip ho vybíral úplně stejně, jenomže neseděl vedle Tebe a potom ho celej sesypal ke mně na talíř, tohle neni fér!

Píše:
v kuchyni jsem značně teritoriální, zvláště v té tukanově

...ve které se stejně vyznáš stejně dobře jako já, ne-li líp :)
17.2.2009 16:24 - Sethi
jsem si ten thread trochu prolezla do minulosti, tak se vyjádřím k některým bodům, které mě zaujaly - možná už byly za tu dobu čtyřikrát přehodnoceny a odmítnuty, ale tak do hloubky jsme to nezkoumala =)

čtení pravidel. pravidla nečtu, nebaví mě to. spoléhám na to, že mi někdo shrne to, co potřebuju, časem se z tohodle sama naučím vyvodit si kolika kostičkami mám házet. co čtu, to je fluff. zbožňuju sosání informací o světě. hromadím grafické materiály. "učím" se historii. jsem schopná strávit odpoledne čtením naprosto náhodných pasáží, jen abych si udělala obecnou představu o prostředí. jakmile dojde na čísla, výpočty, odvození - odcházím do kuchyně. ale mimo tyhle momenty bych řekla, že se dokážu do hry zažrat víc než pánské osazenstvo - většinou je to tím, že každá hra je pro mě něco nového, takže se s chutí pustím do zkoumání věcí, které geekteam zná nazpaměť - a nebo je považuje za nedůležité.

kdybych dokázala věnovat škole stejné nadšení jako rpg, tak studuju dva obory najednou.

když vám bylo dvanáct, třináct, a po škole jste se scházeli ve volné učebně a hráli dračák, nechali jste hrát kamarádku s vámi? já tohle štěstí neměla, u nás se prostě nepočítalo s tím, že by holka měla mít ráda fantasy. a to byl můj první kontakt s rpg ještě staršího data... ale to se prostě od holky nečekalo. nakonec jsem se z toho vymanila, ale... dalo to práci.

Píše:
která holka přijde na hru a řekne "hele, moje postava bude ženská a tak by se její parametry měly nějak odlišovat od mužů už ze základu"

já. stejně jako budu první v řadě, až přijde na to zažádat si o postihy pro chození v blátivém a nerovném terénu, protože má moje postava kopýtka - stejně tak jako ale budu trvat na tom, že na suché udusané cestě vyvinu se stejnými kopýtky (a delšíma nohama) nejspíš větší rychlost. řekla bych, že to je prostá aplikace výše zmíněného selského rozumu... nebo nějaké dávky soudnosti... a nebo prostě toho herního masochismu, no =)

doteď jsem mluvila za sebe, z vlastních zkušeností, nicméně... troufla bych si říct, že se určitá část dívek (zdůrazňuji, část, ne všechny) cítí pohodlně se zaujmutím té "tradiční" pozice - jsem fyzicky slabší a potřebuju ochraňovat - v kombinaci s moderní užitečnosti - a já za to usmažím nepřítele fireballem/udělám z něj jehelníček/budu léčit jak jen to půjde. je to způsob, jak se odreagovat od moderního proudu, kdy má být žena silná, soběstačná a bůhvíco (a mám-li parafrázovat i tu druhou část předchozího prohlášení - a přesto se od ní nečeká, že bude tak úspěšná jako muž... tak, a teď se na mě sesypou feministky =) ). je v tom určité pudové volání po ochraně, které se jim v kruté realitě požadavků současného světa nedostává.

ale i taková "chodící oběť" tu a tam snapne a začne rozsekávat lidi napůl =)

asi už ta zeď textu stačila, sice bych ještě měla co říct, ale nechám si to na obranu proti těm feministkám =)
17.2.2009 18:32 - Fritzs
Jerson: Něco ti někdy uvařím...
17.2.2009 20:37 - unknown
Sethi píše:
asi už ta zeď textu stačila, sice bych ještě měla co říct, ale nechám si to na obranu proti těm feministkám =)


Pročpak? Vždyť jsi právě nakrojila tu chutnější stranu dortu (a to jsem si říkal, jak tahle diskuze byla nudná).

Genderové role, ať už tradiční či ty moderní, jsou zajímavé.
Moderní jsou jednoduché (motto "každý sám za sebe"), ale ty tradiční? No, když hraješ za tu, která chce být chráněna, měl by tu být i ten, který tě bude chránit. Otázka nastává: umí toto dneska ještě pánové? (jak v imaginárnu, tak ve skutečnu ... protože imaginární světík je jen prodlouženou rukou skutečného).
17.2.2009 20:50 - Colombo
Mi se líbí křehčí dívky možná proto, protože mám potřebu je ochraňovat, hýčkat atd.
17.2.2009 21:38 - Sethi
Píše:
Pročpak? Vždyť jsi právě nakrojila tu chutnější stranu dortu (a to jsem si říkal, jak tahle diskuze byla nudná).

když já nerada vedu dlouhé monology =)

nicméně, co jsem si tak povšimla, v téhle diskusi se šíře projevily tři nositelky chromozomové sady XX a už z toho by se dalo vyvodit jedno - nedá se z toho nic vyvodit =)

nemá smysl se snažit hráčky generalizovat. dost diskusí na tohle téma ve mně vzbudilo pocit, že snad má "dívka" být řazena jako další z typu hráčů - "right, so, here we go... actor, explorer, instigator... wait... g... where the hell is 'girl'?"

jedna vedle druhé jsme tu uvedly vesměs různé věci, co od hry čekáme... možná jsme se tak nějak shodly na tom, že pravidla moc ne-e. ale tenhle "obecný náhled" se dá krásně shodit v okamžiku, kdy se do diskuse zapojí kolemjdoucí geeketka a všechny nás setře s tím, že ji na hraní nejvíc baví, když dojde na sčítání bonusů.

co bych si troufla tvrdit, že dívky jsou v hraní více proměnlivé. hraje pacifistku, klídeček, a pak najednou 'lup', rozsekává lidi v půli. ani bych to nesváděla na hormonální změny v rámci měsíčního cyklu, tyhle variace můžou držet zdánlivě nepochopitelnou křivku...

možná ještě tak kdybych zmínila touhu po propracované... materii příběhu, nebo jak to říct. realistické vztahy mezi všemi možnými postavami, ať hráčskými nebo nehráčskými. skutečný zájem o názory "běžných občanů". dívky mívají tendenci upnout se k NPC na více osobním základu - ať už jde o upnutí pozitivní nebo negativní.

to poslední je něco, co je podle mě pro storytellera ohromně výhodné využít pro vývoj kampaně. vezmi dívku, předhoď jí sadu npc a nech ji interagovat. ona sama o sobě vytvoří více či méně složitou sociální síť, kolem které se pak dá poměrně snadno nabalovat příběh, včetně všech bitek, průzkumů temných chodeb a lootování... zřejmě aniž by si to uvědomovala, sama se postará o hromadu fluffu, a věcí které dodají příběhu větší barvitost.

možná.

třeba taky ne =)
17.2.2009 21:44 - sirien
Píše:
já. stejně jako budu první v řadě, až přijde na to zažádat si o postihy pro chození v blátivém a nerovném terénu, protože má moje postava kopýtka

protože Ty se ve hře obvykle vyžíváš v sadismu vůči svým postavám...
17.2.2009 21:50 - Sethi
Píše:
protože Ty se ve hře obvykle vyžíváš v sadismu vůči svým postavám...

nejen vůči svým... =)
18.2.2009 07:41 - Jerson
Sethi píše:
když vám bylo dvanáct, třináct, a po škole jste se scházeli ve volné učebně a hráli dračák, nechali jste hrát kamarádku s vámi?

Začal jsem hrát v patnácti na střední a to jsme ve třídě neměli ani jednu holku a sám jsem jich neznal o moc víc. Až mnohem později, když jsem studoval vejšku jsem na jednom srazu měl ve skupině holku, ale hrála poněkud nevýrazně, takže si to moc nepamatuju. Takže první holka se mnou hrála až když mi bylo asi 24 let.

Píše:
stejně jako budu první v řadě, až přijde na to zažádat si o postihy pro chození v blátivém a nerovném terénu, protože má moje postava kopýtka - stejně tak jako ale budu trvat na tom, že na suché udusané cestě vyvinu se stejnými kopýtky (a delšíma nohama) nejspíš větší rychlost. řekla bych, že to je prostá aplikace výše zmíněného selského rozumu... nebo nějaké dávky soudnosti...

Tohoto jsem si všiml i u jiných dívek - kromě těch které munchkinují stejně jako kluci se většinou rovnou měrou hlásí o nevýhody a výhody, které vyplývají z běžného rozumu. A také je otráví, když návrh na navýhodu je přijat, ale v jiné situaci návrh na výhodu nikoliv, protože třeba rychlost je stanovena pravidly a GM ji odmítá zvýšit nad tuto mez.

Píše:
je v tom určité pudové volání po ochraně, které se jim v kruté realitě požadavků současného světa nedostává.

Zažil jsem obé, asi tak v poměru 5:2 ve prospěch samostatných žen, ale celkový vzorek je příliš malý, takže klidně může být častější případ co popisuješ ty. I když mám spíše zkušenost, že dívky jsou odsouvány na vedlešjí kolej v běžném životě a tak si to spíše vynahrazují v RPG. A některé tu spolu práci berou, ale jiné zase berou jako urážku, když po nich kluci ve skupině chtějí maximálně tak aby svádděla stráže a léčila jejich drsné bojovníky (i když být holka, tak je - kluky - za takový přístup nakopu)

Každopádně jsem se setkal (na netu) jen s jednou dívkou, která se ráda zabývá pravidly a sbírá bonusy, zatímco u kluků je to alespoň polovina hráčů. A zcela určitě víc ocení postavy, se kterými se dá popovídat (případně se s nimi i vyspat) a mají vlastní osobnost, zatímco kluci, zejména ti mladší se častěji spokojí s bezejmenným materiálem k porcování.

Píše:
vezmi dívku, předhoď jí sadu npc a nech ji interagovat. ona sama o sobě vytvoří více či méně složitou sociální síť, kolem které se pak dá poměrně snadno nabalovat příběh

Tento postup používám, když to jde, a víceméně funguje, i když v pravidelné hře mám schopné hráče kteří příběh vytváří podobně.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11615395545959 secREMOTE_IP: 3.230.162.238