Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
Autorská citace #61
12.6.2007 17:16 - sirien
S´Tsung, tipuju... a? Mimochodem, nikdo mi předtim neodpověděl - kam zmizela S´Tsung? Neviděl jsem jí na netu od doby, co se Basilisk přesunul na d20...
Autorská citace #62
12.6.2007 18:20 - Corvus
musim potvrdit mojou skusenostou to, ze baby sa nerady hadaju o pravidlach... ale napriklad thera bola velmi otravena aj ked sme zacali rozoberat geografiu imperia, pripadne ci je mozne sam vyliezt z vody do clnu a tak ;)
Autorská citace #63
12.6.2007 23:15 - Alnag
Sirien: Ano, jednou z nich je S'Tsung s níž jsem mimo jiné dnes seděl v čajovně a znovu jsem si to ozřejmil. Celé té vaší teorii o holkách a pravidlech se vysmála, takže vás tímto zdravím. (Sirien - nechodí sem, protože se teď věnuje jiným hobby - DDR speciálně).
Druhá z nich byla Fiona. Ta svého času pravidla i překládala. Chce mi někdo tvrdit, že holka co pravidla překládá se o ně nezajímá? Asi ne. Fajn. Takže úhrnem - lidé jsou různí. Zobecňování na základě malých vzorků není zrovna ideál.
Autorská citace #64
13.6.2007 10:06 - Jerson
OK, evidentně existují dívky, které rády řeší pravidla, já na ně holt za deset let nenarazil :-)
Autorská citace #65
13.6.2007 10:25 - Rytíř
Taky přemejšlim, co je tu výjimka a co obecná pravda... :))
Autorská citace #66
13.6.2007 10:34 - Argonantus
Hlásím, že jsem na ně... počkejte moment... za šestnáct let taky nenarazil.
Autorská citace #67
13.6.2007 11:07 - Rytíř
Argo: :)
ok, tak já to přiznám - já teda jednou asi spíš jo... ale ta holka byla dost výjimečná ve víc ohledech ;) hrála s náma jen 2x, ale pravidla pro hráče + spešl knížku pro čaroděje zhltla za jednu noc :)) A byla schopná podle nich hned hrát! Nicméně si nemyslim, že by se s náma někdy dohadovala o pravidlech, i kdyby hrála pravidelně... leda by z hlavy vytasila, jak pravidla co řeší ;)
Autorská citace #68
13.6.2007 14:35 - wlkeR
Nepřipomínejte mi dívky, co rády řeší pravidla, protože vám pak fušujou do povolání a urazí se*, když jim vysvětlíte, že jste se dohodli s DM na jejich drobné modifikaci v rámci vývoje postavy.
* Čtěte: dostanou hysterický záchvat
Autorská citace #69
13.6.2007 20:49 - wraiths
wlkeR : no ale zas se pak daji lepe uchlacholit,nez spoluhrac. neb se mylim?
Autorská citace #70
14.6.2007 10:31 - sirien
alnag: jj, o S´Tsung a jejím DDR vim. To je DĚSNÝ ZLO. Na Festivalu Fantasie se řešilo, že by se možná dal povolat exorcista a že by je toho třeba mohl zbavit...
Autorská citace #71
14.6.2007 10:36 - Jerson
Siriene, a není ti hanba používat tak odpornou manipulaci jen proto, že se ti nějaká zábava nelíbí? Když to pořadatelé schválili ...
Autorská citace #72
14.6.2007 13:46 - Sathel
Já nerada čtu pravidla, ale chápu, že se v nich skrývají užitečné informace, které mohou jiné hráčky oceňovat mnohem výš. Knowledge is power. Je to otázka priorit.
Ráda bych reagovala na Rytířovu otázku: V čem by to podle tebe mohlo být zaměřeno na holky, co by tebe v pravidlech zaujalo, co by tě přimělo je číst?
Já bych chtěla v pravidlech najít předně příběhy, krátké scény, které nastíní o čem by hra mohla být. Samozřejmě by v nich měly vystupovat i ženské hrdinky. Pak bych v nich chtěla najít jakýsi "návod na použití své postavy ve světě" - rozumějte alespoň základní vysvětlivky ke způsobu života v settingu, pro který jsou pravidla nastavená. Pak bych chtěla vidět nějaké archetypy postav (s ilustrací), jejich minulost a vysvětlivky u všech jejich charakteristik, plus příklady u vybavení, jak je možné ho použít, jaká dovednost je k tomu zapotřebí. Tímto způsobem bych představila všechna povolání, většinu dovedností, nějaká kouzla a pár bojový stylů (pořadí je záměrné se sestupnou důležitostí). Pak bych dala detailní návod na tvorbu vlastní postavy s přesnými odkazy na stránky s pravidly a různými tipy (např. krátký sezam otázek nápomocných tvorbě). Pak bych zařadila samotná pravidla a na závěr bych vypsala ukázku dialogu mezi GM a hráčkou při nějaké scéně a zároveň bych tu samou scénu popsala na vedlejší stránce jako příběh. Víc mě teď nenapadá.
Štve mě, že se v pravidlech dočtu jakou zbroj může moje postava nosit a jakou zbraní umí bojovat, ale nedočtu se mnohem užitečnější věci, jako jsou její postavení ve společnosti, práva a povinnosti. Nevím komu se mám klanět a komu panovat, kdybych to věděla, nebudu zbroj a zbraň třeba ani potřebovat.
Asi bych vydala příručku pro obyvatele settingu, kde bych popsala z čeho vycházím (středověká evropa, antika, starodávná Asie...) a rozepsala se o tom, co a jak tam funguje. Nástroje, infrastruktura, společnost, zvyky. To mi v pravidlech chybí naprosto, ale asi to tam ani nepatři. Největší problém s jakým se setkávám u začínajících hráček je, že nevědí co dělat, protože neznají prostředí. Proto hraju WoD v dobře známém místě. Ale sama bych jako startovací hru pro hráčky doporučila Nicotine Girls. Pravidla na jedné stránce, příběh o dívkách v dobře známém prostředí, scény předem vymyšlené a pak odehrávané. Myslím, že je to ideální. Navíc si mohou hráčky navzájem radit, a tak se žádná nemusí bát, že se dostane do situace se kterou si hráčka nebude vědět rady, ačkoliv by postava reagovala bez zaváhání.
Autorská citace #73
14.6.2007 15:09 - wraiths
Sathel : a ony nejsou treba v parvlech 3,5e fragmenty pribehu..? ukazky jak se jaka vec dela. jak vypad? ci obrazky postav, nebo jak vypada muzska ci zenska verse rasy? ze treba navod jak vyuzit postavu by tam mohl, to je pravda. ale azs na druhou starnu by to pravidla nafoukla a prodrazila.

ad. 2) dva pravda mozno by tam mohlo byt vice sosialni zazemi. ale treba je tohle vse soucati "setu" treba v FR jsou pekne popsany ty carodejky z Rashmenu( ted si ale nejsem jist), jak se oblekaji jak vypadaji,co si lidi o nich mysli. no tak zkus tohle co pises a co ti chybi prosadit nekde u vydavatelu pravidel. myslim ze to nejsou spatne pripominky. ja bych treba takove veci nemusil..jak vypadaji takove a takove saty, ze s timhle krejzlikem udelas fou pax tam a tam. ale nevadilo by mi to v pravidlech. treba by mohli byt stranky nejak barevne oznaceny, nebo tak neco. treba kratka vec o tom jak vypada kozena zbroj a u toho odkaz jinam kam by se s ni mohlo jit a jestli je pohodlna a jine veci pro slecny(damy). sice budou pravidlea rekneme o par dolaru(ci jine meny) drazsi ale kdyz to prilaka zensky a vic hracu proc ne. a ze neznaji prostredi,to je asi musi seznamit DM. vzit si je starnou a pokecat si s nimy co by chteli hrat a tak.

a myslim ze vetsina divek ustoji treba takove to prvni klukovske chvatani. a ze se najde vzdy nejaky Rytir kdo bude napomocen kdyz si nevi rady. ;-)
Autorská citace #74
14.6.2007 15:27 - Sathel
wraiths: bohužel neznám 3,5 edici, proto jsem ji ani nekritizovala. A že to pravidla prodraží? Jistě. Ale to bys pak v zájmu úspor mohl vydávat jen tabulky s čísly - ostatně něco podobného je tu na d20 ke stažení, že?. To už ale nejsou pravidla, začátečník se v tom nevyzná.
FR (Forgotten Realms?) je už snad popis settingu, ne? To nejsou pravidla. Já beru pravidla jako návod "jak na hru". Kde se bude děj odehrávat je věc jiná.
Jasně, že můžeš s DM před hrou ledacos probrat, ale ledacos ne, protože to on sám třeba ani neví. Mockrát jsme se sestřenkou diskutovaly, jak to asi mají ženy ve fantasy světě s menstruací? A jak s antikoncepcí? A je na to nějaká magie? Funguje kouzlo na uzdravení "lehkých" zranění taky na migrény? To jsou věci, kterými se DnD nezabývá (jako třeba tím, čím si utíráš zadek když jdeš na velkou? :) ) ale jsou to věci, pro ženy důležité. Myslíš že budu svádět každého na potkání, když není způsob jak se chránit? Ještě jsem neviděla hrdinku (ani hrdinu) s dítětem.
Autorská citace #75
14.6.2007 15:38 - Alnag
Sathel: Hm... když zmiňuješ tu hrdinku s dítětem, jeden můj hráč blahé paměti hrál cross-gender těhotnou ženu. No... fakt je, že v druhé session se "dotyčná" dostala do potyčky (hospodské rvačky) a došlo k potratu...
A jinak k tomu co zmiňuješ... ano FR je popis prostředí, ale podle tvých kritérií by pak nebylo možno udělat pro ženy univerzální pravidla. Protože jednou z kladených podmínek je definice prostředí. Zatímco D&D (a třeba i GURPS, FATE a jiné hry) usilují o to, tyhle věci v zásadě oddělit.
Autorská citace #76
14.6.2007 15:39 - Rytíř
Sathel: no vida, díky! tohle jsou dobré postřehy a určitě by je neuvítali jen hraní chtivé slečny... Je pravda, že se v tvých požadavcích směšují pravidla s herním prostředním (což se vydavatelé snaží odlišovat), ale to neva. Obecně příkladů je tam relativně málo. Na cokoli. To je pravda... když to člověk nezná, hodně tápá. A např. co říkal wraiths, odkaz z tabulky zbrojí na jejich vzhled a popis toho, jak se nosí, jak se postava v nich cítí, jak je obtížné je nějak udržovat.. to jsou obecně platné věci, které s konkrétním prostředím nesouvisí a představivosti hodně pomohou. Navíc to člověk dost složitě dohledává, že ;)
Příkladné postavy komplet vytvořené mi tam taky chybí. Velmi s mi líbily pravidla pro hru Pán prstenů, kde měli hráči k dispozici dvojlist A4 s obrázkem a opravdu detailním popisem historie a povahy různých typů postav, plus jejich herní popis v rámci pravidel... To bylo bezva.
Takže souhlas, máš dobré náměty. Skoro to láká něco na tento způsob udělat svépomocí - schopni bysme toho byli, viz naši Padouši a hrdinové apod. Co vy na to, Pánové :))
Autorská citace #77
14.6.2007 15:48 - sirien
Siriene, a není ti hanba používat tak odpornou manipulaci jen proto, že se ti nějaká zábava nelíbí? Když to pořadatelé schválili
oni jim to omezujou už i pořadatelé. A co se mé averze týče - představ si, že se snažíš hrát hodně immersionistický RPG, jdoucí málem až k DI... a o dvě patra pod tebou skáče banda trotlů DDR na nějaký disko co jim jede na plný pecky.
Jinak musím se Sathel souhlasit, to co píše bych v pravidlech také ocenil, a to mnohokrát víc než běžně se vyskytující tucty tabulek které mi říkají, že tenhle meč dává plus tolik. Bohatě mi stačí vědět, že meč obecně má něco mezi plus dva a plus pět. Popisy zbrojí a jejich pohodlnosti by bodly, protože by se pak nevyskytovali lidé kteří by chtěli schovávat plátovky pod mikinu a nebo spát v kroužkové zbroji.
Autorská citace #78
14.6.2007 15:51 - sirien
Jo a mimochodem - hodně mě zaujala myšlenka popisu dialogu hráčky a DMa na jedné straně a následného zpovídkování téhle scény na straně naproti. To je vážně hezké, myslím, že by to do RPG obecně bylo tucetkrát lepší intro než nějaká Jarikova dobrodružství (*bleju bleju bleju*)
Autorská citace #79
14.6.2007 16:15 - Jerson
Sathel - Mockrát jsme se sestřenkou diskutovaly, jak to asi mají ženy ve fantasy světě s menstruací? A jak s antikoncepcí? A je na to nějaká magie? Funguje kouzlo na uzdravení "lehkých" zranění taky na migrény? To jsou věci, kterými se DnD nezabývá (jako třeba tím, čím si utíráš zadek když jdeš na velkou? :) ) ale jsou to věci, pro ženy důležité. Asi jsou hráčky a hráčky :-) - holky se kterými jsem hrál já takové věci vůbec řešit nechtěly, chození na záchod nechtěl řešit vůbec nikdo :-)
Ten nápad s rozhovorem mezi Vypravěčem a hráčkou a pak popis scény se mi líbí, o něčem takovém jsem uvažoval při psaní pravidel, ale hodně lidí si pak stěžuje na dlouhé příklady a popisy, chtějí jen jdne dva ostavce.
Stejně tak s popisem ženy ve společnosti - přestav si, že bys měla popsat dnešní společnost - a pak společnost v USA, a v Arabských zemích. To může použít jako součást pravidel jen velmi specifický svět.
Autorská citace #80
14.6.2007 16:18 - Jerson
Sirien - jak jsem psal jinde, podle šermířů se v kroužkovce spát dá, jednu noc určitě. Nicméně popis pohodlnosti zbroje je strašně ošidná otázka - jeden člověk ti řekne, že on se v plátovce nepostaví na mokré trávě, a druhý ti v ní udělá hvězdu. Samé sporné otázky.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.086554050445557 secREMOTE_IP: 18.116.8.110