Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
20.2.2009 10:34 - Jerson
Pozn: Pro ty co nečtou wall of text - stručné shrnutí je na konci.

Rytíř píše:
Jersone, zacházíš tak daleko, že to skoro vypadá, jakoby ženský byly opravdu lepší jak chlapi.

Svůj názor na toto jsem už vyslovil - muži neumí nic, co by nezlvádla i žena. Obráceně to neplatí - muž nedokáže donosit a porodit dítě.
Ženy a muže považuju za rovnocenné kromě schopnosti vytvořit nového člověka, ve které jsou muži v o něco mělčím rybníčku.
Kromě toho si představ, jaké by tlo bylo, kdybys žil ve světě, ve kterém by se mužům pár tisíc let vtloukalo do hlavy, že jsou v tom či onom směru méněcenní. Je to pro tebe strašná představa?

Pokud se žena chce nechat hýčkat, budiž jí přáno, pokud ne, tak ne, v tom se nelišíme.
Krom toho si všimni, kdo začne jako první argumentovat fyzickými možnostmi. Prakticky vždycky je to muž.

Z těchto debat mám už několik let dojem, že se mezi muži vyskytuje dost jedinců, kteří prostě nesnesou jen myšlenku, že by ženy nebyly mužům podřazené (nikoliv podřízené, ale prostě – celkově horší), i když to obalují do spousty slov.

Sirien píše:
Tvůj feminismus je sice obecně známý, ale občas přehlížíš fakta.
Například v armádě USA ženy nepracují na ponorkách….

Siriene, zaměňuješ rovnocennost s feminismem, to za prvé. Zadruhé nejsem idiot – nejen v USA nikdy nestála v čele státu žena a v mnoha dalších případech ženy nevykonávají různé práce. Kromě toho když máš málo žen, těžko se ti dělají závěry. Rusové by možná v ponorce ocenili ženu spíše než muže, který ze zvědavosti půlku z nich otráví a tedy tu kritickou situaci vyrobí. Protože zase z poznatků NASA vychází, že ženy jsou schopné se i při dlouhodobějším stresu chovat racionálněji než muži, kteří odolávají dokud jim nerupne v bedně. Tak si vyber.
Sirien píše:

Nikdy sem moc netrénoval a stejně jsem silnější než minimálně většina holek který sem kdy potkal.

Áji se bojíš, co? (: ) Asi proto, že na ní to hezky ukazuje, že když holka každý den pracuje, tak může být silná jako chlap. Ale neboj, má sestru, která pracuje ještě víc a ta váží 45 kilo i s postelí, takže ani ta práce neplatí obecně. Nicméně …
podobně jako Lotrando jsi krásnou ukázkou toho, jak muži vytahují sílu, když jim dojdou jiné argumenty. Ženy by mohly vytahovat třeba schopnost vcítení, jenže většinou nemají potřebu dokazovat svou nadřazenost. Tedy jsou to obvykle muži, kdo se do takového srovnávání pouští – a to je hlavní věc, která mě na tom celém štve.

Jedna věc ke zvířatům - nevím jak koně, ale s krávou nebo tunovým bejkem silou nesvede moc ani metrákový chlap. Jinak - opět fyzická síla. Vždycky když dojde na řeč o vlastnostech v RPG nebo o mužích a ženách, dříve či později se objeví síla. Přesně jak jsem o tom mluvil.
Co že žádný muž nevytáhne schopnost obchodního jednání, dohody a empatii, ve které by ženy měly být všeobecně lepší? Ah, už vím proč ... to by bylo feministické.

Sosáček jako obvykle dezinterpretuje, takže pár slou autora.
Své názory na toto téma říkám nahlas, protože to dívky ocení. Na mém přesvědčení, že muži mají sklony machrovat na holky to nic nemění.
A představ si, že feministkám moje názory vůbec nesedí, protože neříkám, že ženy jsou lepší. A osobně feministky nemám rád o nic víc než macho typy.

--------------------
Stručné shrnutí: Nemám rád nadřazování mužů nad ženy, stejně tak nemám rád nadřazování žen nad muže. Celý text výše se týká argumentace proti prvnímu případu. Kdo v tom chce hledat feminismus, ať si poslouží.
20.2.2009 10:47 - Lotrando
Jerson: s těmi argumenty jsi ovšem na štíru ty, protože objem svalové hmoty je v nějakém vztahu k možné síle, kterou dokáže vyvyinout. to prostě nepopřeš, stejně tak jako budeš těžko rozporovat něco, s čím máš minimální zkušenost. Já jsem pro rovnocenost a připouštím, že u hodně věcí na pohlaví nezáleží. Důkazem budiž moje příspěvky před pár stránkami.Já si jen nelžu do kapsy a nesnaží se popřít zjevné. Kterákoliv z mých známých a kamarádek, trenérek či cvičitelek připustí možnost, že chlapi jsou lépe vybavení pro konkrétní činnosti, co se tréninku a přípravy koní týče. Protože jim ty koně k přípravě dávají, chtějí-li být úspěšné ve sportu. Tohle není o schopnosti jezdit, ale cvičit. Takže si schovej svoji demagogii pro někoho, kdo ti to uvěří. A prosím mluv jen o věcech, kterým rozumíš.
20.2.2009 10:59 - Jerson
Lotrando, teď se do mě navážíš úplně zbytečně, nijak nepopírám že je víc trenérů koní než trenérek nebo že jsou lepší.

Pokud chceš můj názor smést jen tím, že ho označíš za demagogii, těžko ti v tom zabráním. Ale to hlavní co jsem psal je, že pro podložení svých argumentů sis vybral příklad, ve kterém jsou muži podle pozorování lepší (jedno z jakých důvodů) - jenže o čem to má svědčit?

Z nějakého důvodu, který mi stále uniká jsi napsal "Jezdit umí jenom chlapi..." a dále pro to argumentuješ - budiž, ale proč jsi to vytáhl? Kdyby Sethi napsala "Rodit umí jenom ženy, chlapi můžou chovat a krmit jedině děti, které porodí žena", byla by to naprosto nenapadnutelná skutečnost - nenašel bys výjimku, což se u těch koní může stát ... ale k čemu by takový argument byl?? (Omlouvám se, že jsem použil Sethi, která by to asi nenapsala, ale jiná dívka tu momentálně není)

To je věc, která mi není jasná a kterou bych rád věděl.

Jde mi o to, že probíhá nějaká debata o ženách (jako exotickém prvku tam či onde), nějaké žena se do debaty zapojí a netrvá dlouho než nějaký muž napíše "Ale muži jsou v tomhle a onom lepší,", i když - podobně jako ty - ani nemusí reagovat na to co dívka napsala.

Jestli jsi tím chtěl dokázat, že muži se na některé věci hodí víc než ženy, tak to beru. Stejně tak když vezmeš jen muže, snadno zjistíš že jsou mezi nimi ti co se na danou věc hodí víc a jiní co se nehodí vůbec. K podobnému rozdělení dojdeš u žen a když srovnáš vybrané muže a vybrané ženy mezi sebou, možná bude jedněch víc a druhých méně nebo naopak ... ale o to se s tebou přít nebudu, proč taky.
20.2.2009 11:11 - Lotrando
Píše:
podobně jako Lotrando jsi krásnou ukázkou toho, jak muži vytahují sílu, když jim dojdou jiné argumenty.


reaguju na tohle

a ano, já tvrdím, že ačkoliv jsou pohlaví rovnocená, protože to považuji za přirozené, hodí se na některé věci lépe ženy a na jiné muži. příslušné fyziologické rozdíly tu jsou a nelze je ignorovat. Stejně tak, můžeme nalézt výjimky, a tedy i trenérku, která popře tu mou argumentaci, ale to je ten krajní případ, který použije spíše demagog či populista a který nemá v rozumné diskuzi co pohledávat. Ze stejného soudku je podle mě argumentace, že ženy dokáží všechno co muži a navíc rodit. Ale ony nedokážou, a nejen proto, že by je to nebavilo.

Nakonec by bylo dobré, vrátit se k původnímu tématu. Tohle se už rozebíralo několikrát jinde.

EDIT: tohle téma je flame od počátku, tak si to "navážení se" zas tak neber
20.2.2009 11:11 - Colombo
Jerson: nic proti, ke tvé rovnocenosti. Ono je to teď normální to tvrdit, protože cokoliv jiného je politicky nekorektní.
Ale přečti si nějakou učebnici anatomie, přip. neurologie atd. Pak tu nebudeš kecat, že nejsou rozdíly.
20.2.2009 11:57 - Sethi
a víte vy co.

všichni tu jste lamy, ani dítě porodit nedokážete. že já se s váma vůbec bavím =)


nicméně, včera jsem si opět potvrdila, jak moc se občas liší to, co chci v hraní já a co chtějí spoluhráči. interakce se spřáteleným NPC - pro mě velmi důležitá, protože se snažím vybudovat s ním nějaký vztah - ostatní řekla bych až nudí... no... vlastně oni to řekli sami =) a zase naopak, já nejsem nijak nadšená z plánování před akcí, radši bych tam jen tak vlítla a všechno řešila za běhu.
20.2.2009 12:09 - Lotrando
sethi: lama radí, zkus zapojit nějak i ty co se nudí. one-women show možná je ten problém, když získáš spojence, půjde všechno lépe. jinak s tebou souhlasím, já tam radši taky vždycky vlítnu a čekám, jak to dopadne, zatímco ostatní zvažují vliv tlakové níže nad atlantikem.
20.2.2009 12:35 - Jerson
Lotrando, ah tak, potom jsem se zmýlil já, já flejmuju jen když vyčerpám všechny ostatní možnosti.

Colombo, to že nejsou rozdíly mezi muži a ženami jsem nikdy nepopíral. Jen říkám, že rozdíly mezi jednotlivými muži a jednotlivými ženami jsou v té které činnosti nebo schopnosti mnohem větší než nějaký "rozdíl mezi průměrným mužem a průměrnou ženou".

A rovnocenností míním to, že pokud muž nebo žena chtějí něco dělat, tak by měli mít možnost to dělat. Konec téhle odbočky
-------------------------------------------------
Sethi, v tomto máš asi smůlu na hráče. Když jsme dohráli druhou část minulé kampaně a začínali třetí, tak mi jedna hráčka i dva hráči shodně řekli, že chtějí víc CPček se jmény, víc interakcí, víc jednání, víc různých charakterů a tak dál. A řekl bych, že se zajímavými CPčky které neslouží k zabití mám vcelku pravidelně úspěchy jak u kluků, tak u holek, i když to bude asi i výběrem osvědčených hráčů.
20.2.2009 12:39 - Sethi
my jsme to vyřešili domluvou, scény jako "ahoj já jsem sarah a budu tvoje nová máma" se prostě buď naplánují předem, aby se pak zbytečně neprotahovaly, a nebo se vůbec odehrají stranou, třeba v technických pauzách... dokážu zároveň připravovat jídlo a vést rozhovor o tréningu psionických schopností =)

edit:
jerson: já uznávám, že tohle může být už i na otrkané hráče trochu drsné, na mé postavě se prostě projevují tikající biologické hodiny, i když by si to sama nepřiznala, a uznávám, že je detaily průběhu procesu osvojení doopravdy zajímat nemusí.
20.2.2009 12:40 - Lotrando
Jerson: v tom jsme za jedno.

Více CP mám rád a hojně používám. Hráči obecně rádi potkávají někoho, o kom mají alespoň nějaké povědomí. I enemáci jsou lepší, když nejdřív družinu pořádně naštvou. Jejich likvidace pak přináší větší uspokojení.
20.2.2009 13:00 - Argonantus
Mám dvě opravdu zásadní připomínky:

- šovinismus bývala běžná marxistická nadávka na ty ostatní, t.j. kapitalisty, buržoazii, imperialisty, hegemony atd. To, že ji někdo používá jako opak feminismu jsem nezaznamenal až doteď.

- Lamy dokážou rodit a běžně to dělají.

Jinak smysl debaty mi jaksi začíná unikat.
20.2.2009 13:02 - Jerson
Sethi, předpokládám že vybudovat vztah s nějakou hráčskou postavou nepřichází v úvahu, co? Moje banda se docela bavila tím, když se jednou spolu dva vyspali a po čase se dohadovali, jestli je potomek (nebyl to člověk) onoho muže nebo jejich úhlavního nepřítele, se kterým ta slečna také měla nějakou příhodu.

Na druhou stranu si vzpomínám, že před finální akcí, kdy si slečna nebyla jistá jestli náhodou nezemře jsem s ní soukromně odehrával scénu, kdy ji jeden důstojník, kterého půl hry nesnášela, protože neznala jeho motivy požádal o ruku, čímž jsem ji - tedy hráčku - dostal. Trvalo to asi půl hodiny, možná hodinu a určitě to bylo lepší než kdyby u toho byli ostatní hráči.

Na druhou stranu když jsme předtím odehrávali, jak balí důstojníka v baru a ten se jí snaží přetáhnout a ona povolí, tak se u toho ostatní hráči bavili (tedy chytali se za hlavu, když důstojníkovi řekla kde se nalézá nejcenější artefakt co našli.) To mohlo strvat asi stejně dlouho, ale zase bez diváků by to nebyla taková legrace.

Hlavně když se jim potom zcela průhledně pokoušela lhát do očí.

Takže možná ty zajímavé scény odehrávat před hráči s tím, že ve společné akci se už nebudeš cpát dopředu do světla reflektorů - co stejně neděláš, jak jsem pochopil, a zbytek soukromně.
20.2.2009 13:22 - Colombo
Jerson: to je samozřejmé. Stejně tak může být nějaká superželva rychlejší než chromý gepard, ale taky neříkáme, že je hloupost říkat, že gepard je nejrychejší suchozemské zvíře, protože je nějaká superželva rychlejší než nějaký chromý gepard. V tomto ohledu, stejně jako jakémkoliv jiném generalizujeme. Bez generalizace by jakákoliv psychologie nevznikla, bez generalizace bychom neměli vůbec nic. Protože to by se pračlověk začal zajímat, jestli náhodou tenhle luk není o trochu horší než hod tímhle šutrem, přičemž by začal odsuzovat dogma "luk je lepší než hod šutrem" a strávil hodiny nad zkoumáním, který šutr je lepší než který luk. Místo aby vzal luk, ulovil jelena, zabil souseda, vzal si jeho ženu a měl s ní spoustu malýk lukostřelců, kteří pak vyvinou kuši.
20.2.2009 13:22 - Sethi
máš na mysli vztah mezi mou a další hráčskou postavou? obávám se, že by to nešlo, i když vím, že se nikdy nemá říkat nikdy. a ač se říká "co se škádlívá, to se rádo mívá," pořád bych řekla, že tak to tady fungovat asi nebude.

ale o to nejde, jenom jsem tu situaci uváděla jako příklad toho, že v té hře místy hledáme něco jiného, není to nějaký neřešitelný boj zájmů, který by nám kazil požitek ze hry.
23.2.2009 07:59 - Jerson
Sethi, pokud vám tyto situace nekazí požitek ze hry a umíte je vyřešit, pak je vše v pořádku.

------------------------------------------------------------------------
(Colombo, klidně můžeš uvádět geparda jako nejrychlejšího savce na Zemi. Gepard loví antilopy a je úspěšný asi tak v 10% případů, stejně jako jiné šelmy. To znamená, že antilopy jsou buď rychlejší, nebo rychlost není až tak důležitá.
Když máš tak rád metafory, popřemýšlej významu této (: )
23.2.2009 10:16 - wraiths
Jerson. a on neni gepard nejrychlejsi? Fakt nechapu co ma spolecnyho rychlost s antilopou? To bude nejakej "kamenak" :-/.
23.2.2009 12:13 - Lotrando
antilopa nezdrhá před gepardem. ve skutečnosti zdrhá před tím nejpomalejším ze stáda. ostatně stejně jako každé stádové zvíře.
23.2.2009 12:32 - Sethi
což nás přivádí k nevyhnutelné otázce, před čím zdrhá nejpomalejší zvíře ze stáda?
23.2.2009 12:33 - andtom
Sethi: Před získáním poslední ceny v krátkém sprintu stáda s hromadným startem.
23.2.2009 12:54 - Sethi
to zní rozhodně motivačně.

aplikuje se tohle i na hrochy?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11214685440063 secREMOTE_IP: 35.175.212.5