Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
Autorská citace #21
4.6.2007 09:44 - Alnag
Sirien: Teď už ale vyloženě vaříš z vody. Já jsem v žádné komunitě nebyl, dokud jsem nezačal hrát D&D a ubezpečuji tě, že jsem mezitím stihl hrát DrD, jednou na táboře Stín Meče, nepodařilo se mi rozchodit Yrrherdesovo oko (ani nevím proč, Sapkowski to napsal móc složitě) a chtěl jsem si koupit Shadowrun na který byla reklama v Dechu Draka, ale byl na mně móc drahý.
Jenže to nic nedokazuje. Potíž je v tom, že nemůžeš generalizovat zkušenosti s naší lokální komunitou na komunity ve světě a v US obzvlášť. I přístupnost k RPG je tam jiná, nota bene když se ty největší z nich prodávají normálně v samošce (resp. hypermarketech, které tam mají místo samošky).
Autorská citace #22
4.6.2007 10:52 - Argonantus
Ještě než to celé prostuduju, kladu otázku, PROČ je vlastně třeba měnit procento žen v RPG?
K čemu jsou dobré tyhlety feministické moudrosti, kolik je v čem procent žen?
Pokud to holky bude bavit, tak budou hrát. Pokud ne, tak hrát nebudou.
Jestli se to bude moc řešit, za chvíli budete muset vykázat příslušné procento homosexuálů, černochů a mentálně postižených.
Autorská citace #23
4.6.2007 10:58 - Alnag
Argonantus: To je otázka z hlediska koho. Z hlediska vydavatele je to vcelku jasné. Víc zákazníků = víc peněz. Ženy jsou evidentně skupina, která je dostatečně velká, ale přitom nedostatečně zastoupená. Jinými slovy - ideální.
Z hlediska komunity. Hraní RPG představuje určité stigma, protože je spojeno s představou pubertálních chlapců s tvářemi poďobanými od akné, kteří dělají něco strašného po večerech v garáži. Rozbít tento mýtus tím, že by se rozrůznila hráčská komunita by mohlo pomoci zlikvidovat takové stigma.
Z hlediska herního prožitku (jednotlivého hráče), se opakovaně setkávám s názorem (který potvrzuje můj dojem), že hra dostává nové kvality, není-li hráčskou skupina složena jen z mužů. Ženy a dívky přinášejí do hry tradičně nové témata a úhly pohledu čímž se hra stává pro všechny zajímavější. A pak jsou tu samozřejmě i všechny ty postranní úmysly, které tady tak drsně naznačil wraiths.
Autorská citace #24
4.6.2007 11:41 - Corvus
argonantus: tu ide o prachy. teda dievcata su potencialni zakaznici, jeden z moznych sposobov ako rozsitir rpg trh.
+ plati to s tym rozbitim mytu o nerdovstve rpg a to ze dievca do hry prinesie nieco co chlapi nove, zenske.
btw. strasne som rad ze mam v grupe dievca.
Autorská citace #25
4.6.2007 12:30 - Argonantus
No, já mám v současné době v družině převahu žen; ale abych řekl pravdu, nějak mne nikdy nenapadlo to řešit.
Zájmy strašlivého RPG velkokapitálu respektuji, ale netýkají se mně, a proto po špičkách odcházím.
Autorská citace #26
4.6.2007 12:49 - Rytíř
Ano, ten herní prožitek je jiný, když se hry účastní i "něžné pohlaví". Na tom se jistě shodneme.. a dokládá to fakt, na kterém už se taky mam pocit pomalu soudní lidé shodují, totiž že holky myslí prostě jinak než kluci.
Z toho si dovoluji usuzovat, že je taky zajímají jiné věci. Nešel bych tak daleko (a z různých postů zde to taky čiší), že by byly víc orientované na příběh nebo na nějaké ty vztahy než kluci... To je otázka, otázka jednak věku, jednak jednotlivců. Kde bych se zobecnění nebál, soudě dle osobních zk, je názor, že je prostě nebaví složitá pravidla. Rádi si občas zabojují, ukážou někomu zač je toho loket.. ale aby kvůli tomu dva dny ležely v pravidlech? To radši budou dělat něco užitečnějšího, a pak se na to zeptají kluků :) Existují samozřejmě výjimky.
Nicméně zásadní otázka by podle mě měla znít - kolik procent holek vlastně chce vůbec RPG hrát? Právě kvůli výše zmiňovaným odlišnostem si totiž tak nějak myslím, že jich bude míň, než kluků. Teprve potom, maje nějaké věrohodné odhady potencionálního počtu, bych se zamýšlel, podobně jako Argo, jestli má smysl hledat pro těch pár holek, co by rády hrály a zatím to nedělají, speciální cestičku k jejich srdéčku..
Autorská citace #27
4.6.2007 14:22 - Argonantus
Rytíř:
V naší širší rodině 100% holek hraje (respektive, moje neteř, které je 1,5 roku, je nejasná), a v tomtéž vzorku je jediný člověk, co RPG odmítá; a to je náhodou mužskej, totiž otec (a ve věku 69 let ho už asi nepředělám).
Takže moc nevím, zda to mám začít nějak řešit.
Autorská citace #28
4.6.2007 14:28 - Alnag
Argo: Senioři budou jistě další cílovou skupinou... začal bych na tom pracovat v předstihu... :o)
Autorská citace #29
4.6.2007 14:55 - wraiths
Alnag : no a to ajko myslis nejake rozsireni do "ravenlofta" jako ze hraci po 50 budou mit vetsi savy. :-)) treba by to chtelo pro ty divky ke kazde knizce pridat pytlik na kostky s nejakym charismatickym hrdinou. a nebo neco jako bonus. hlavne tam musi byt slova jako "bonus", "navic", "sleva" na to zensky dost berou. ja si myslim ze asi nema moc smysl resit ty procenta. proste holky co chteji hrat,hrat budou. a pokud budou mit slozity pravidla tak si udelaji svoje.
Autorská citace #30
4.6.2007 15:05 - Vannax
V mojí skupině hrají dvě holky. No holky...spíš takový odrostlejší holky (35 a 39 let) a musím uznat, že si ani neumím představit hrát bez nich. Jak už je tady psáno, dodávaj do hry trochu jiný pohled na věc, než když se to kolem stolu hemží testosteronem.
Na druhou stranu jsem se kdysi dávno nějaký čas pokoušel mástrovat hru, kde ve skupině hrály jenom holky (bylo jich tuším pět) a to vám řeknu, že to byl teda mazec. Správně jsem napsal, že jsem se pokoušel o vedení hry, protože faktickou vládu nad hrou jsem už od první minuty ztratil....
Autorská citace #31
4.6.2007 15:53 - Jerson
Wraiths - tak nevím, jestli své poznámky na holky jako hráčky myslíš vážně nebo z legrace, ale nepřípadné mi přijdou tak jako tak.
Autorská citace #32
4.6.2007 21:37 - wraiths
Jerson: ale prosim te, ty jsi nejak upjaty.. ja neco na divky(sůecny, zeny)myslim vazne, neco ne. si to preber.

to jako myslite vazne, ze chcete udelat nejaky "lapatko" na damske osazenstvo..? zensky se nedaj nejak jednoduse zmaknout to musite na kazdou jinak, co se libi jedne( story,hlani hrdina) druhou nemusi brat. a jak pise Vannax. vic jak tri zensky ve skupine asi ukocirovat se neda. kontrola nad hrou je ..fuc.
Autorská citace #33
4.6.2007 21:47 - Vannax
Ja to radsi dovysvetlim. Tem holkam bylo tehdy tak asi 16-17 a me asi dvacet. Ted potech letech uz bych je sice ukociroval, ale zase bych asi tezko takhle mlady holky primel, aby se mnou hraly doupe. Myslim tim Draci doupe :)
Autorská citace #34
4.6.2007 22:40 - wraiths
Vannax : a proc ne jsi malo presvedcivy...? no jestli ono v tom nebylo neco jinyho nez hrani doupe v tech 20...:-)
Autorská citace #35
5.6.2007 09:59 - Jerson
Wraiths - pár takových poznámek odradilo od hry dvě holky, co znám, takže proto.
Vannax - to jako myslíš, že holky ve věku 16 - 17 let by s tebou nehrály či co? Mě je 28 a už tři roky se mnou hrajou holky o deset let mladší (dobře, jedna měla rok pauzu)
Ve věku to určitě není. Osobně bych si chtěl zahrát s holkama ve svém věku, to se mi ještě nepodařilo.
Autorská citace #36
5.6.2007 10:29 - Argonantus
Nejstarší "holka", co se mnou hrála, bylo dost přes 50. Nejmladší holka, co se mnou hrála, bylo asi 7, pokud se pamatuju. Největší počet holek, co se mnou hrál, byly 4 současně.
Ale co jsem ještě nikdy nevyzkoušel bylo to, že bych nějak "řešil", aby se mnou holky hrály nebo nehrály. Je možné, že bych je tím dokázal otrávit; musím se na to zeptat.
Autorská citace #37
5.6.2007 10:48 - Rytíř
Argo: ano, "řešit" podobné věci bývá nejspolehlivější cesta do pekel.. na druhou stranu, je dobré o nich občas zapřemýšlet ;)
Mám takovou podvědomou statistiku v sobě, že je víc holek než kluků, kteří po nástinu principu hraní RPG ohrnuly nos a vůbec je to nevzalo. Nicméně, nemám to podloženo statisticky.. a je taky otázka, jestli je neodradilo něco jiného (a ne, nejsem vztahovačný) :) a jestli by je třeba po okoštování hraní nevzalo...
A aby tedy bylo jasno, jaký mam vztah k ženám v RPG já - tak mojí ženu jsem poznal v podstatě díky tomu, že si chtěla zahrát doupě.. a já byl čirou náhodou u toho :)) Hraje s námi dodneška, přestože je všechno jen ne zapálený hráč. Je to pro ní jedna z mnoha forem zábavy, ne ta hlavní.
A máme ještě druhou hráčku u nás, kterou jsme "získali" díky kámošovi, který už naopak hrát přestal - on zůstala, což nás vážně těší. :) Zahraje si ráda vyloženě si to užije, ale ani ona hrou nežije - vlastně neznám žádnou holku, která by pravidla "žrala" takovým způsobem jako řada kluků, co jsem poznal :)
Autorská citace #38
5.6.2007 10:53 - Corvus
Argonantus: tvoja herna druzina je prilis ojedinela a nemozeme ju brat ako typicky priklad... sorry ale ak by si nasiel este dalsiu 50rocnu zenu co hrava RPG a nedoviedol si ju k hraniu ty, tak budem velmi prekvapeny.
Autorská citace #39
5.6.2007 11:09 - Jerson
Argonantus má tak jako tak velmi unikátní hru, takže to že některé problémy neřeší, protože je ani nezná je vcelku běžné. Holt se mu nikdy nestalo, že by prostě ženu v družině neměl a přitom věděl, že by její přítomnost hře prospěla :-)
Osobně jsem přesvědčen, že ideální počet jsou dva hráči a dvě hráčky. Až se mi podaří dosáhnout takového stavu po delší čas, budu spokojen.
Autorská citace #40
5.6.2007 12:00 - wraiths
Jerson je mozny ze byly podany ty poznamky spatne. cloveka muzes urazit a pozlobit, ale kvuli par poznamkam nikdo neskonci. pokud te me poznamky nejak rozloadily,ci spise nejakou konkretni slecnu.tak at se mi ozve a ja ji to vysvetlim,popripade omluvim. jsme uz takovej a kazdej pozna pozna co myslim v zertu a co vazne.
a preji ti at dosahnes toho stavu.
jinak ja zkousim premluvit svou partnerku aby si zahrala DD, a ona si jiste zahraje. ale bude ji to naplnovat,opravdu chce hrat..? proste divky(slecny,zeny) musi ta hra nejak nadchnout.treba jak pise Rytir,kamos pritahl divku,sam odesel ale ona zustala. asi ji to naplnuje,je s lidmi ktere ma rada a uziva si to.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10525393486023 secREMOTE_IP: 44.220.41.140