Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
Autorská citace #41
5.6.2007 20:27 - sirien
Poslal sem vám sem Sathel, jen počkejte :))
(a právě jsem se dozvěděl, že Sathelin táta byl svého času pěknej munchkin!!...)
Autorská citace #42
8.6.2007 22:09 - Sathel
Je těžké usuzovat co by kdyby, ale... Kdybych ve svých 12 letech, kdy jsem poprvé držela v ruce pravidla pro DrD, dostala místo nich do ruky tuto knihu, možná bych ji neodložila jako již zmíněná pravidla. Pokud někdo vydává knihu o DnD zaměřenou na ženskou populaci tak sláva! Konečně! Protože pravidla DnD jsou něco tak otřesně nudného, že jsem se k jejich přečtení přiměla jen jednou. A navíc - jsou zaměřená na hráče, nenašla jsem v nich skoro nic, co by mě zaujalo. Vůbec celý DnD systém je zaměřený na mužské role (tohle jsou dojmy z pravidel pro DrD a ADnD 2e, jiná neznám), je totiž postavený především na historických skutečnostech našeho světa a ten je už pár tisíc let světem mužů. Teď se to trochu začíná měnit a proto fandím těm, kteří alespoň usilují o to přizpůsobit se i druhé polovině obyvatelstva. Také mě mile potěšilo, že tu knihu napsala žena. Nicméně těch deset důvodů proč je DnD lepší než rande bych trochu předělala. Napsala bych spíš: Proč je rande v DnD lepší než rande ve skutečnosti? - Můžete vypadat přesně tak jak si přejete a oblékat co chcete.
- Princ z tvých snů bydlí v nedalekém zámku a potřebuje zrovna Tvou pomoc.
- Magie nahradí dvě hodiny v koupelně před schůzkou a výsledek je - perfektní.
- Když se dostaneš do střetu s velkým silným zlým chlapem, stačí si jen dobře hodit a je na zemi. Určitě by to někdo dokázal napsat i vtipněji.
Ještě jsem se chtěla vyjádřit k Nicotine Girls a k wraithsově "házení do jednoho koše" všech dívek, ale to je obojí dost OT.
Autorská citace #43
8.6.2007 23:39 - Alnag
Sathel: Zajímavé, takhle jsem o tom nepřemýšlel. Ale zase je to možná tím, že DnD 3e je víc "politicky korektní" a tam je tam docela dost archetypálních hrdinek (Vadania, Ember, Alhandra, Lidda, Mialee, a Naull), byť pořád je tam nepoměr asi 2:1.
Přiznám se, že na tu knížku jsem hrozně zvědavej, ale bojím se, že to bude spíš zklamání. Nebo že to třeba hráčky navnadní, ale zklamání nastane až pak, kdy stejně dojde na "nudná mužská pravidla".
Jinak na OT si tady nehrajeme, klidně reaguj jak máš chuť, tady se za to nestřílí :-)
Autorská citace #44
9.6.2007 15:40 - Max
Osobně si myslim že možná je to spíš jen diskuze "proč všechny holky nejsou jako my" a já myslim, že je dobře že nejsou jako my.
Jedna příručka mění jen to, že se bude moct říct "je tady i něco přesně pro vás" ostatní zůstavá stejný. Maji spoustu zájmů, které nesdílíme, takže proč se furt divit jak je možný, že je nebaví to co baví nás?
Až někdo udělá film, kde ale půl filmu se budou procházet při západu slunce na pobřeží a půl bude v džungli masakrovat miliony nebohých větnamčíků, tak sice poměr diváků asi bude 1:1 ale jejich počet a dojmy budou k ničemu (i když nakonci napíšou že při natáčení toho filmu nezahynul jediný větnamčík).
Autorská citace #45
10.6.2007 11:38 - wraiths
Max :presne tak. proste vetsina divek ma jine zajmy nez my. a mne nejak nikdy neprislo, ze by chtely divky jina pravidla.

Sathel: a ja nehazim vsechny divky do jednoho kose :-). jen maly pokus o "chlapacky" vtip. pohotove divky me to radi vrati...tehle konfrontace se nebojim ;-) a jak pise Alnag, myslim ze tady cenzura se nepestuje. a to dobre.

Alnag: pockej, jaka nudna pravidla? ted jsme to nejak nepochopil.
Autorská citace #46
11.6.2007 09:37 - Jerson
Většina kluků má taky jiné zájmy než my, až se divím, že RPG vůbec někdo hraje. Možná je to tím, že většina není vůbec rozhodující, když dojde na RPG.
Autorská citace #47
11.6.2007 10:44 - Rytíř
Sathel, tohle mě celkem zaujalo: A navíc - jsou zaměřená na hráče, nenašla jsem v nich skoro nic, co by mě zaujalo. Vůbec celý DnD systém je zaměřený na mužské role (tohle jsou dojmy z pravidel pro DrD a ADnD 2e, jiná neznám), je totiž postavený především na historických skutečnostech našeho světa a ten je už pár tisíc let světem mužů.
Ne že bych s tvým názorem nesouhlasil, spíš naopak. :) Já sám to pojmenovat neumím - v čem by to podle tebe mohlo být zaměřeno na holky, co by tebe v pravidlech zaujalo, co by tě přimělo je číst?? To bych fakt rád věděl.. Moje žena se mnou na tohle téma odmítá diskutovat; týká se to pravidel a ty prostě se mnou rozebírat nebude a basta fidli :))
Autorská citace #48
11.6.2007 10:53 - Argonantus
Rytíř: Možná sis záhadu objasnil sám - "žena se mnou na tohle téma odmítá diskutovat; týká se to pravidel a ty prostě se mnou rozebírat nebude a basta fidli."
Ušetři ženu pravidel, a její i tvůj život bude o mnoho šťastnější....
Autorská citace #49
11.6.2007 11:59 - Jerson
Ostatně když ušetříš hráče počítání bonusů a postihů, tak se s tebou na tohle téma nebudou bavit ani oni - nebude se o čem bavit :-)
Ája mi taky říká, že nechápe číslíčka a hody a takové věci, které píšu do pravidel. Je pro ní lepší vědět jak se hraje než jak se počítá a háže to nebo ono.
Autorská citace #50
11.6.2007 15:25 - Max
"Možná je to tím, že většina není vůbec rozhodující, když dojde na RPG."
Pokud by pohlaví nebylo rozhodující, měli bychom tady komunitu žen, která bude vydávat RPG materiály s pravidly a světy, budou je hrát početné ženské skupinky a živě diskutovat o dodatcích a doplňcích k těmto systémům. Také vést slovní války, že jejich hry jsou to pravé ... bohužel tomu tak není.
Autorská citace #51
11.6.2007 15:30 - Jerson
Chtěl jsem tím říct, že nás nemusí zajímat, jaké zájmy má většina žen, když muží zabývající se RPG mají jiné zájmy než "většina mužů". Tedy naopak - většina mužů má jiné zájmy než RPG.
Autorská citace #52
11.6.2007 15:59 - Max
Celé jsi to mohl shrnout, že jen malé procento z celé populace hraje RPG. To je pravda.
Nijak ale nereaguješ na to, proč když vezmem tuto malou část z celku, proč je v ní tak malé procento žen.
Autorská citace #53
12.6.2007 09:25 - Jerson
Třeba kvůli tomu, že ještě před pár lety (a v některých skupinách i dnes) jsou vcelku běžné diskuse a hádky okolo pravidel, což holky opravdu nebaví, protože nemají takovou potřebu dokazovat na číslech, že mají pravdu.
Poslední tři roky se počet dívek v mé skupině pohybuje mezi 30 - 60% a to i přes fakt, že hraju setting, který je mezi kluky brán jako "neženský".
Dál mám dojem, že nemálo dívek bylo odrazeno arogancí PJjů a zálibou ostatních hráčů v číselném žonglování. Narážky a urážky během hry jsem viděl několikrát, a neustálé ponoukání k řešení situací ve stylu "Hele běž k němu, vrť zadkem a špul pusu, ať můžeme proklouznout" dokáže ledasjakou holku otrávit.
Autorská citace #54
12.6.2007 09:56 - Argonantus
No, pokud jde o skepsi k počítání a pravidlům, a naopak zájem o "settingy", pak jsem typická ženská.
Autorská citace #55
12.6.2007 10:03 - Jerson
HLavně bych vypíchl nechuť hádat se o pravidlech - fakt jsem neviděl ani jednu holku, která by něco takového řešila, zato kluků víc než dost (včetně mě). A když vezmu, jak vypadaly naše hry před pár lety, tak v nich prostě nebylo nic, co by holky přitáhlo.
Autorská citace #56
12.6.2007 12:13 - sirien
hehe. Ano, pravidla jsou podružná záležitost sloužící k tomu, aby umožnila tvořit příběh. Toto je jen další důkaz této mé teorie a Markus by se asi zcvoknul, kdyby tu byl, protože to jasně dokazuje vyšší kvalitu určitých stylů hry oproti jiným...
Autorská citace #57
12.6.2007 12:50 - wraiths
Jerson: a to jsi nekde videl ci sam zazil ?takhle radit damskemu osazenstvo....? priznam,ze takovyhle reci by asi rozezlily i mne a to bych nebyl zenska. ja pamatuji ze temahle fintama( vrcenim hyzdi a mrkanim,spulenim rtu) sama jedna hracka bojovala a nikomu to neprislo divny.jsme ji jeste popichovali ze by nas to teda zajimalo jak to vypada at to ukaze :-)). jeste se tomu smala a rikala, ze nic nebude,ze by bylo po hre.

ale je pravda ze jsem nikdy neslysel ze by se holky o necem hadaly-o pravidlech treba.
Autorská citace #58
12.6.2007 13:31 - Rytíř
Ano, o pravidlech se nehádají. Neb člověk se hádá o to, co mu připadá důležité... a to už jsme se shodli, že pro holky pravidla důležitá tak nějak v podstatě ani moc nejsou, že :)
My, páni kluci, k tomu musíme dospívat složitým osobním a herním procesem dospívání a vyspívání. Inu, co naděláme; v něčem jsou holt holky napřed ;)
Autorská citace #59
12.6.2007 13:36 - Alnag
Že se nehádají o pravidlech jo? A na to jste přišli kde? Vzpomínám si minimálně na dvě hráčky, co měly pravidla dost dobře zmáknutý a přestože hádky jsme nepěstovali obecně, pár takových "diskusí" se vyskytlo.
Autorská citace #60
12.6.2007 16:19 - Jerson
Wraiths - Viděl jsem to i ono. Mojí tehdejší holku jedna skupina takovými řečmi otrávila, a u dvou jiných jsem to nenechal zajít tak daleko. Na druhou stranu se mnou hraje holka, která si s chutí zahraje příležitostnou prostitutku, takže obecně neplatí, že by dívky takové chování ve hře odmítaly.
Ale odradit je tím stačí jednou.
Alnagu, můžeš jmenovat ty holky? Občas se u holek taky vyskytne námitka, že by za to nebo ono měla mít menší postih, ale v porovnání s debaty o významu toho kterého pravidla je to opravdu zanedbatelné a nikdy to nepřesáhlo dvě minuty nebo dva příspěvky na foru.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10923314094543 secREMOTE_IP: 54.163.14.144