Nihil Novi Sub Sole, nový úžasný Colombův systém

Představuji vám začátek nového skvělého všestraného systému, který jsem trefně natval "Nihil Novi Sub Sole".

Co říkáte na toto? Už nějakou dobu přemýšlím nad systémem, který by stál na dice poolu a hráči by tak mohli libovolně manipulovat se svými zdroji.

tři atributy:
Fyzický
Mentální
Psychický

Do nich se v počátku rozdělí X bodů. Primární funkce bude odolávat.
Šlo by o dice pool, bank kostek, které se můžou použít v nějaké scéně. Každá scéna by se skládala z Y hodů, ať už bojová scéna, vyjednávání, plížení atp.

Pak by zde byli dovednosti, měli by taky nějakou hodnotu, jejiž výše by se možná stanovila z atributů (psychický atribut, že by měl nějaké dovednosti? Možná, pokud bychom vzali paranormální věci, jako je třeba telepatie, empatie atp. Psychický atribut by nejspíše simuloval stabilitu osobnosti, čím menší, tím postava labilnější. Dopady mě ještě nějak mechanicky nenapadly, ale to přide:P). Tato hodnota by taky znamenala jakýsi dicepool, ale mnohem konkrétnější a primární funkce by byla k provádění nějaké činnosti (řízení auta, střelba, řešení hádanek).

Čísla mne poslední dobou nějak nechávají chladným, tak místo "Hodil jsi trojku, +3 k zbrani, -1 za zranění, -1 za špatné světlo, +4 za sílu, to máš 8, ale já mám obranu 12" bych raději viděl úspěchy.

Co říkáte na moji myšlenku? (Ještě ten systém musím nějak cool nazvat a strávit 4 roky testováním a balacováním, jestli je lepší 33% pravděpodobnost, nebo 50% pravděpdobnost a jestli Y je lepší tři, čtyři, nebo by si to měl GM nastavit podle jeho scény s tím, že 2 jsou krátké, 3 normální, 4 dlouhé a 5 extra dlouhé a vyčerpávající).
Napsal: Colombo
Autorská citace #21
19.11.2009 22:30 - Colombo
Protože to potěší někoho jiného? Protože si tím ulehčí jinou práci?
Autorská citace #22
19.11.2009 22:48 - Jerson
Colombo, nesouhlasit můžeš. já si tenhle názor přečetl v Tomu Sawyerovi, (aneb scéne, jak nechat za sebe kamarád ynatírat plot a ještě je obrat o jejich poklady a navím jim poskytnout pocit, že se bavili, i když pracovali), ale tu důležitou otázku vyslovil Bouchi.

Koho myslíš, že tvůj systém potěší, nebo by měl potěšit? Protože všichni jak tu jsme máme svá oblíbená pravidla, a NNSS - budu mu číkat Nihil - už svým názvem říká, že nenabízí nic nového.

Zásadní otázka zní - proč by vůbec někdo měl Nihil zkoušet?
Autorská citace #23
19.11.2009 23:01 - Colombo
NNSS měl být tak trochu vtípek:)

Mám udělat reklamu? Hype?

NNSS je minimalistický a tím pádem nenáročný systém s netradiční mechanikou dicepoolu propojenou se scénami, kdy si hráč sám rozhoduje, jaký okamžik je pro něj důležitý a tomu sám přiřadí počet kostek. Z 6 atributů, jež jsou viděny v jiných hrách se tu vyskytují jen dva (jeden pro všechno fyzické, druhý pro všechno mentální) a jeden speciální, který může nabývat ve fantasy světech podobu magie, cyberpunku po vzoru Shadowrunu essence či v temných světech, kde nic není jisté, může nabýt podobu psychické stability. Ztráta každého bodu tak posunuje postavu dále a dále do stádia vyšinutosti a šílenství..
Autorská citace #24
19.11.2009 23:05 - Bouchi
Colombo: No, pokud to potesi nekoho jineho, tak ho asi potesit chci, cili me patrne bavi (tj. delam to rad) ho tesit. nebo ne?
Ten druhy duvod mi neni uplne jasny. Myslis neco jako "nebavi me uklizeni a nemusim uklizet, ale kdyz uklidim, usnadnim si hledani nejake konkretni veci"?
Autorská citace #25
20.11.2009 00:25 - skew
Hele, tak pokud chceš něco vytvořit a nejsi si jistej vlastní motivací, co to nechat na RPG kuchyni, která je tuším...e, kolem ledna nebo února nebo tak, nejsem si jistej (ono se o tom bude stejně asi hlasovat nebo tak) ?

Uh, jo, asi by se slušelo říct co to je ta RPG kuchyně. Je to soutěž by RPG forum, pointou je vytvořit RPG za 14 dní s tím, že na začátku soutěže dostanou soutěžící určité ingredience, které musí zakomponovat nějak do hry. Viz tady: http://rpgforum.cz/souteze
Tvůj systém je dost obecný, si myslím, že by se na něj dali naroubovat ledasjaké ingredience.
Autorská citace #26
20.11.2009 12:00 - Colombo
já soutěže nikdy moc nemusel:/ nerad prohrávám:D spíš si tak přátelsky plácat.

Jde mi o to, pokud uznávají místní mistři můj nápad za zajímavý natolik, že by do něj mělo smysl investovat energii, rád to udělám (motivace-potěšení). Pokud je to už teď odsouzeno k záhubě, nemá smysl se nad tím potit.
Autorská citace #27
20.11.2009 12:11 - Jerson
Ty vole Colombo, někdy jsi fakt na pecku.

To nejtěžší rozhodnutí, totiž jestlo do tvorbě pravidel jít nebo ne za tebe nikdo neudělá. Jestli myslíš že jo, tak ne. Maximálně se necháš natlačit do jednoho nebo druhé pozice a za čas můžeš fňukat "vy jste mi říkali, že to má smysl a teď mi to kritizujete / vy jste mi říkali že to nemá smysl,a teď vyšly pravidla na tom samém základu a lidi je kupují" ... takže ne. Buď odpovědný sám za sebe a za své rozhodnutí.

Hra, která si své hráče najde se dá udělat prakticky z čehokoliv, počínaje hraní za obyčejné lidi v ne až tak úplně obyčejném světě a ... hraním za kruhy v 2D světě konče. Nebo se dá postavit na mechanice od "řekni ano nebo přidej vlastní nápad" až po deset tlustospisů popisující všechno od šití oblečení až po řízení intergalatické říše.

Po tobě jsem chtěl, abys rozvedl, co to znamená ta "libovolná manipulace ze zdroji". Protože to zní cool a může to být dobrý nápad, nebo úplná pitomost - ale jak to mám posoudit, když jsi to tu nerozepsal.
Ta tvoje myšlenka zatím neobsahuje nic extra, nebo jsi to ještě nevyjádřil, ale to neznamená, že v ní nic nemůže být. Protože tak nebo onak strašně moc záleží na způsobu zpracování myšlenky. Můžeš stejně dobře zabít skvělý nápad pitomou mechanikou, nebo naopak díky mechanice udělat ze zdánlivě obečejné věci zajímavou hru.
Autorská citace #28
20.11.2009 13:29 - lemmy
Před několika lety mě napadla podobná myšlenka, ale nikdy jsem to nedopracoval.

Mělo jít také o poměřovací mechanismus do "bezpravidlové" hry (jako je Symbol, o kterém píšu jinde), ale v tomto jsem chtěl úplně odstranit vliv kostek, udělat něco netypického, něco, kde by nebyl soubor tuny dovedností a něco co by pracovalo s alternativním systémem poměřování.

Co si pamatuji, společné to mělo základní vlastnosti (nazýval jsem aspkety):
Tělo, Mysl a Charisma* (tím třetím názvem si nejsem jistý, prostě společenský atribut, Prezence či tak něco).

Postava měla mít u každé Pool (v základu 10 stupňů, jakmile jsem začal domýšlet, nějak mi to nesedělo, takže toto číslo dávám jen orientačně, historicky).

Hráč mohl své postavě šance zvýšit spálením poolu (kdy a při jakých situacích se pool měl doplňovat jsem nedomýšlel, ale myslím, že tam měl být nějaký vliv za hru postavy, ale i doplnění časem atd.. myšlenka byla, že když pool dojde, má to představovat únavu - tělesnou, duševní či společenskou* - u té společenské to bylo takové zvláštní, ale jednoduše - na večírku si skutečně působil skvěle, nyní si však vyčerpaný a nemůžeš s člověkem jednat, aniž by si na něj nepůsobil nabroušeně).
Takže když došel pool, znamenalo to to, že postava dočasně nemůže zvyšovat své šance...

Pak jsem začal uvažovat o určitých schopnostech (přece jenom, ne každý, kdo má dobrou Mysl je expert přes psychologii či počítače)... přemýšlel jsem, zda je nějak určit či se řídit spíše dle životopisu postavy, logikou věci.

A pak jsem se v tom žacal trochu ztrácet a vytváření šlo to do kopru. :)
(S tím že to skončilo u jiného debugu, zvaného Osudy, který ve výsledku taky nebyl úplně ok).


Colombo: nápad na tři základní poměřovací veličiny se mi hodně líbí.
Autorská citace #29
20.11.2009 14:31 - Beltar
Sem velmi skeptický ke všem systémům bez dovedností a s co nejméně atributy. Pokud člověk nemá superzkušené hráče je to úplně k ničemu.
Máš dvě eventuality, buď člověk s vysokým skore Inteligence, nebo tak nějak, umí vše od malovat, ovládat PC a mluvit všemi jazyky, nebo řekneš hráči, vyber si 10 věcí, které tvá postava ovláda a skončíš na tom, že hráč neví co si vybrat a ty potřebuješ seznam možných dovedností.

A další věc: Chápu, že fyzický atribut z tebe udělá skvělého bojovníka, ale jsi také zároveň rychlý běžeč, umíš udělat salto, nebo se potichu plížit? A to vše odvozeno z jednoho atributu?

V jednoduchosti je možná síla, ale rozhodně v ní není krása.
Autorská citace #30
20.11.2009 14:58 - Jarik
podobne smery mela stara dobra PC-Arena.
Akorat to byl smer> Valecnik, Kouzelnik, Zlodej
Vse ostatni bylo mixem tohoto. A protoze se celkove ptali asi na 8 otazek (EN, takze nevim na co :) )
tak maximalni stav byl 100% valecnik; nebo treba 25% valecnik, 25% kouzelnik a 50%zlodej => ranger :)
ja nevim. ted jsem si to vymyslel :)
Autorská citace #31
20.11.2009 15:18 - lemmy
Beltar píše:
Pokud člověk nemá superzkušené hráče je to úplně k ničemu.
Máš dvě eventuality, buď člověk s vysokým skore Inteligence, nebo tak nějak, umí vše od malovat, ovládat PC a mluvit všemi jazyky, nebo řekneš hráči, vyber si 10 věcí, které tvá postava ovláda a skončíš na tom, že hráč neví co si vybrat a ty potřebuješ seznam možných dovedností.

A další věc: Chápu, že fyzický atribut z tebe udělá skvělého bojovníka, ale jsi také zároveň rychlý běžeč, umíš udělat salto, nebo se potichu plížit? A to vše odvozeno z jednoho atributu?
Beltar píše:


V tom máš pravdu samozřejmě.
Jak jsem psal u toho svého plánovaného - toto chce dořešit, je to celkem logická věc.

Buď řešit stylem - jedeme podle životopisu. Možná máš pool na Tělo takovýto, ale nikdy si necvičil hrubou sílu, spíše si byl vytrvalý běžec. Může to znamenat, že hráč může pro postavu využít pouze nějaký potenciál poolu Těla (v podstatě jednorázově propálit více bodů pro běžeckou zkoušku a mnohem méně pro vyloženě silovou apod.) - u některých dovedností = nemáš, neumíš -- můžeš to zkusit, ale bude to spíše o stěstí (např. první zkouška salta). Záleží na konkrétní situaci.
- nebo zavedeme určité dovednosti.

V těchto hrách by měl mít životopis postavy (její tréning) obecně v tomto velkou váhu.

Souhlas, že na to chce mít dobrou družinu, kde se všichni dokážou dohodnout, případně přistoupit na kompromis, aniž by je to poškozovalo.

V jednoduchosti je síla i krása - jen je tam občas třeba dodat té nepsané složitosti za tím ,-D
Autorská citace #32
20.11.2009 15:18 - Colombo
Všici: nebuďte skeptičtí, se skilly jsem počítal od začátku. Jen počáteční výše skillů by byla odvozená od výše atributu (nějakou jednoduchou přímou úměrou)

Myšlenka byla ta, že v oněch situacích, kdy by postava byla iniciátorem akce (střílí, háže, běží), tedy soustředí se na to, by se použil skill. Kdežto tam, kde není iniciátorem, kde odolává jen prostředí, tak tam by se házelo atributem.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098088026046753 secREMOTE_IP: 18.205.59.250