Projekt Void

Void: Sci-Fantasy je česká RPG hra, poprvé vydaná v roce 2012. V roce 2020 vyšla předělaná verze 2.0, která již nese název Void: Science Fantasy.

Kombinuje žánr fantasy a sci-fi, to vše v „grimdark“ hávu temnoty, beznaděje a utrpení, kde hlavní roli hrají nekončící války, intriky a korupce. Hra toho plně využívá a tak nabízí především drsnou akci a boj ve všech jeho rozmanitých formách, kde skutečně jde o život. Pravidla jsou jednoduchá, inspirovaná wargamingem a bez zbytečných komplikací. Gamemaster i hráči mají k dispozici nástroje, které jim dovolují vytvářet nekonvenční kombinace a prožít napínavá a nebezpečná dobrodružství. Koneckonců, pokud hráč svoji postavu řádně nepřipraví na všechny hrozby, smrt ji může dostihnout poměrně rychle. Je tu nepřeberné množství zvláštních schopností, předmětů, zbraní a dopravních prostředků, takže postavu lze dobře přizpůsobit každé taktice, každému protivníkovi.

Void: Science Fantasy má vlastní svět, který je prostorově i časově dosti rozsáhlý a inspirativní. Má mnoho dějových linií, na které lze snadno navázat. Hlavní zápletkou je boj spásného Světla proti korumpující Temnotě. Když byla galaxie zmítána obrovskou válkou mezi stoupenci dvanácti bohů Nebe a dvanácti bohů Pekla, pětadvacátý bůh se rozhodl obětovat svůj život, aby ji ukončil – tím, že přivede zlo tak hrozné, že se proti němu budou muset všichni spojit. Na místě jeho smrti vznikla Trhlina do Prázdnoty, ne-prostoru za hranicemi vesmíru. Z ní začala vyvěrat Temnota, která se brzy zformovala v pětici Temných bohů s jediným posláním – pohltit všechny duše. Válka mezi Nebem a Peklem sice oficiálně skončila, mír mezi galaktickými frakcemi však nenastal. Technologicky pokročilí lidé Černých říší bojují s magicky nadanými lidmi z Bílých říší, zatímco obě skupiny jsou pod útokem lidí Šedých říší, kteří je považují za separatisty. Orkové vedou bleskovou válku proti těžebním klanům trpaslíků, hobgoblini jsou v zákopové válce s průmyslově orientovanými gnómy a goblini provádí své partyzánské akce proti zemědělským půlčíkům. Vznešení elfové fanaticky oddaní Nebi pokračují ve svaté válce proti Temným elfům, kteří jsou slepě věrní Peklu. Lesní elfové, kteří se této války odmítli účastnit, odešli do exilu, kde se však dostali do konfliktu s xenofobními ursary. Felirové a canirové spolu vedou kruté predátorské bitvy o suroviny a teritorium. Mocní Titáni – trollové, zlobři a obři – se snaží vybudovat velké říše na troskách impéria svých dávných pánů, při tom však musí bojovat o cenné otroky. Mezitím armády Temné ruky pomalu postupují a dobývají jeden planetární systém za druhým. Zdá se, že vyhasnutí veškerého Světla se neodvratně blíží.

Přehled toho, co zatím vyšlo:



Základní kniha
Základní kniha pravidel. Dovoluje hrát za žoldnéře – nájemné bojovníky.
Verze 2.0 je rozdělena na jednotlivé kapitoly:
- Systém
- Tvorba postavy
- Dovednosti a vybavení
- Zápasník
- Střelec
- Technik
- Lékař
- Kouzelník
- Kněz
- Infiltrátor
- Víra a korupce
- Mise
- Zbraně
- Implantáty a talismany
- Zvířata
- Protivníci
- Dopravní prostředky
- Svět

Výcvikový tábor
"Demoverze" hry, která na pouhých třiceti stránkách obsahuje ta nejzákladnější pravidla. Ke stažení ZDE

Triskelion
Příručka pro hry Trilogie Void, která se zabývá Triskelionem. Ke stažení ZDE

Hrdinové říší 2.0
Příručka přinášející pravidla pro hraní dalších kariér (mimo žoldnéře a plenitele) a také vůdců organizací i vládců říší, což je užitečné především tehdy, když postavy získají mnoho bodů zkušeností a velké bohatství. Kromě toho obsahuje pravidla pro tvorbu základny. Ke stažení ZDE

Arzenál zkázy 2.0
Příručka zaměřující se na další vybavení, brnění, zbraně, implantáty a talismany. Ke stažení ZDE

Temná ruka 2.0
Příručka pojednávající o silách Temnoty. Dovoluje hrát za plenitele, „temnou“ obdobu žoldnéřů. Jsou to krvelačné bandy upírů, vlkodlaků, nemrtvých, mutantů a zatemnělých, jejichž úkolem je získávat duše smrtelníků pro Temné bohy. Ke stažení ZDE

Nespoutaná magie 2.0
Příručka zaměřující se na další kouzla resp. psi-síly. Ke stažení ZDE

Velkolepé zázraky 2.0
Příručka zaměřující se na další rituály resp. seance. Ke stažení ZDE

Smrtící divočina 2.0
Příručka obsahující nová zvířata a rostliny. Je tu také uvedeno vybavení, které je možné zvířatům přikoupit a zvýšit tak jejich efektivnost v boji. Ke stažení ZDE

Grimdark karty 2.0
Grimdark karty jsou herní pomůcka, která zajišťuje, že hra bude mít atmosféru v grimdark stylu. Ačkoliv jsou primárně navrženy pro hry trilogie Void, je možné je použít v kterémkoliv jiném stolním RPG. Ke stažení ZDE


Příručky dosud ve staré verzi:

Apokalypsa
Příručka týkající se přírodních katastrof, zbraní hromadného ničení, mocných kouzel a rituálů. Nabízí mnoho možností totální destrukce a zkázy, které gamemaster může použít jako pozadí zápletky a hráči jako „eso v rukávu“ proti těm nejmocnějším protivníkům. Ke stažení ZDE

Ocelové bestie
Příručka zaměřená na bojové dopravní prostředky, jejich modifikace a přídavné vybavení. Obsahuje Lodní deník, ve kterém si hráči mohou udržovat přehled o svém námořním, oblačném či vesmírném plavidle. Ke stažení ZDE

Zuřící bohové
Příručka o astrálních služebnících bohů - dovoluje za ně hrát již od začátku. Kromě toho se zabývá vírou smrtelníků a obsahuje také vzácné vybavení pro křižáky. Ke stažení ZDE

Nelítostné armády
Příručka obsahuje pravidla pro boj oddílů i pro velké bitvy armád a flotil. Jsou tu popsáni také noví bojovníci majoritních ras. Ke stažení ZDE

Kolébka života
Příručka obsahující pouze popisy nejvýznamnějších a nejzajímavějších míst galaxie. Spolu s ní je k dispozici také galaktická mapa. Ke stažení ZDE

Šedé stíny
Soubor předpřipravených misí, který je vhodný pro začínající Gamemastery. Ke stažení ZDE
Napsal: Gediman
14.10.2009 12:57 - Bouchi
Gediman: Necham na Jersonovi (jako autor systemu to dokaze lip), aby ti vylozil, proc tvuj strohy popis neni funkcnim (atmosferu ted nechame stranou) ekvivalentem toho jeho.
14.10.2009 13:01 - Gediman
Píše:
hráči neznají cílové číslo, dokonce neznají ani obtížnost.

bavíme se pořád o souboji? Pokud ano, tak tohle je kec. Hráči znají statistiky zbraní, znají všechny postihy a bonusy, které jim dává jejich vybavení či okolí a - teď pozor - dokonce i statistiky nepřátel (neb bestiář nebude hráčům utajen, kniha Voidu nebude rozdělena na část pro GM a na část pro hráče, jako je tomu třeba u DrD).

Pokud mluvíš o Složitosti prostředí, vybavení atd atd. Opět kec. GM řekne jakou složitost to má a hráč ví, proti čemu musí hodit.
14.10.2009 13:09 - Bouchi
Gediman píše:
Pokud mluvíš o Složitosti prostředí, vybavení atd atd. Opět kec. GM řekne jakou složitost to má a hráč ví, proti čemu musí hodit.
To jim ale rekne az kdyz se o neco pokouseji, ze? Nemohou ji odhadnout na zaklade predchozich zkusenosti - soudim tak podle toho, ze jsi sam napsal, ze les vypadajici na pohled uplne stejne muze mit jednou 67 a jednou 71 (cisla nemisi sedet, ale byl mezi nimi asi takovy rozdil).
14.10.2009 13:13 - Gediman
Mno, hráči již předem znají rozsah a mohou tak tušit, co je bude čekat. Dále - že jeden a ten stejný les má dnes 60 a zítra 70 je zase blbost. Pokud mu GM určil 60, 60 je to pořád. (pokud nepadne mlha, noc, atd atd. to jsou ale opět postihy, které jsou hráčovi známé)

Tohle se samozřejmě dá aplikovat i na další věci, např. obtížnost nějakých strojů (model civilního auta musí mít stejnou obtížnost jako jiný stejný model)
14.10.2009 13:14 - Lotrando
Gediman: buď nevíš co jsi napsal, nebo vědomě lžeš.

Void Beta, str.2 píše:
Hod na Perception je modifikován Složitostí prostredí. Tuto hodnotu však hrác neví, pro nej je tajná.
14.10.2009 13:19 - Bouchi
Gediman píše:
Dále - že jeden a ten stejný les má dnes 60 a zítra 70 je zase blbost.

Cti poradne. Ne jeden a ten stejny les, ale les, ktery vypada pro postavy na pohled uplne stejne (jako treba ten, kterym sli vcera a o kterem uz vedi - vedi-li vubec, viz Lotrando -, ze mel 67).
14.10.2009 13:22 - Gediman
Píše:
Hod na Perception je modifikován Složitostí prostredí. Tuto hodnotu však hrác neví, pro nej je tajná.

Ah :) menší infiltrace ze staré verze pravidel... himbajs, to musím opravit. Díky za upozornění. Složitost prostředí je známá, stejně jako složitost kouzel, vybavení, závažnost nemocí atd. Je to koneckonců všechno stejný mechanizmus postihů.

btw, napadla mě taková featurka... GM může popsat, že džungle je stále hustější a hustější, jak se hráči prodírají do jejího středu. Tehdy může třeba každých 10 metrů zvýšit obtížnost o 1 (záleží na něm, ale musí to předem oznámit) Připomínám, pokud jste to náhodou někdo zapoměl, že složitost terénu se používá hlavně při hledání, tzn. pokud nehodlají něco hledat, nemusí se tím vůbec zabývat.
14.10.2009 13:22 - Sosáček
Takze ucelem toho systemu jsou boje, jo?

Ok. Modernejsi trend je sice ze autori jdou po zabavnejsi bojich i kdyz jsou naprosto nerealisticke (dnd4), ale tak tvuj boj.
14.10.2009 13:24 - Gediman
Píše:
Cti poradne. Ne jeden a ten stejny les, ale les, ktery vypada pro postavy na pohled uplne stejne (jako treba ten, kterym sli vcera a o kterem uz vedi - vedi-li vubec, viz Lotrando -, ze mel 67).


Čtu pořádně, jen jsem si vzpoměl na narážku, která tu již někde padla. Pokud je to nový les, GM by je měl znova upozornit. Buď říct nové číslo, nebo říct, že je stejné jako předchozí.
14.10.2009 13:25 - Merlin
Gediman: vycházím jen z topho co ty sám popisuješ a říkáš. Pokud je to tedy kec, není můj.

btw. jen bych měl další poznámku:

Štastná desítka: postava ihned objevila to, co hledala. Netrvalo to žádný cas (žádnou akci).
Smolná desítka: krome toho, že nic nenašla, strávila postava marným hledáním dvojnásobek casu.


já chci ztrávit hledáním jen 10 minut...nevím co mě nutí tam trávit 20 minut v případě smolné desítky? Prostě po deseti minutách odejdu, ať něco najdu nebo nenajdu
14.10.2009 13:31 - Merlin
Složitost 0: prázdná místnost, chodba, poušt, klidná hladina oceánu, prázdný úsek vesmíru…

tak zrovna v poušti si dovedu dost dobře představit cokoliv ukrytého :) třeba takovou pyramidu (doporučuji přečíst Čtyřlístek z roku 1986), o oceánu ani nemluvím.

Znemožnuje hledat prohlížením ci odhalovat zahlédnutím: naprostá tma (napr. hluboká noc).

kdepak jsi přišel na to, že v hluboké noci je naprostá tma a nejde vidět?

mám pokračovat?
14.10.2009 13:33 - Sosáček
Jerson píše:
- Kdybych všechno počítal po pětkách, tak můžeme hrát D20 a to nikdo z nás nechtěl.
- Ty ses nás neptal.

1) co tady zase komu podsouvas?
2) nerikej ze ti neni jasny rozdil mezi "hrat d20" (tj. hru o taktickych soubojich pouzivajici classy a levely a hitpointy a basic attack bonusy ...) a "pouzivat rozsah 1-20"
3) procentualni system ma porad oproti d20 vyhodu v tom, ze i nekdo jiny nez nerdi umi snadno odhadnout sanci na uspech
14.10.2009 13:44 - Merlin
Napr. Zápasník Lein (Agility 30, HP 200) s mecem s nicivostí 30 beží k Orkovi. Jeho rychlost je 50. Ke
svému prvnímu úderu tedy získá bonus + 50 k nicivosti.


mám to chápat, že atlet, který dá stovku pod deset rozšmelcuje soupeře jako mlýnek na maso, když na něj narazí? Zkoušel si vůbec někdy šermovat? nebo třeba americký fotbal? doporučuji...

Strelec muže používat dve jednorucní strelné zbrane najednou. Behem jedné akce dokáže zaútocit
obema najednou, na jeden ci dva ruzné cíle. Pro každý útok si hází proti svému Range Combat zvlášt.
Obe zbrane dokáže také pomocí jedné akce nabít.


netvrdím, že jsem excelentní střelec, ale střílím už asi 13 let poměrně aktivně. když jsem se ostatních kolegů (i těch co jezdí na repre) ptal, co si myslí o střelbě ze dvou zbraní na rozdílné cíle, dívali se na mě jako na blázna

Technik dokáže analyzovat exemplár technologie, který se mu dostane do rukou. Analýza trvá tolik
hodin, kolik je Složitost predmetu. Technik si musí hodit proti svému Intelligence sníženému o
Složitost predmetu. Pokud je úspešný, zjistí co je to za stroj, na jakém principu funguje, k cemu slouží
a jaká rasa ho sestavila. Pokud nepodhodí, analýza je neúspešná a cas prišel vnivec.


ty máš všude jen uspěl-ví to, neuspěl - neví nic.....a co takl možnost, že zjistí co může, ale holt ne všechny detaily, nebo třeba nezjistí tvůrce, ale přijde na princip atd.

nevím, jestli se mi chce pokračovat, ale víceméně v každém odstavci je něco nesmyslného
14.10.2009 13:48 - Bouchi
Merlin píše:
když jsem se ostatních kolegů (i těch co jezdí na repre) ptal, co si myslí o střelbě ze dvou zbraní na rozdílné cíle, dívali se na mě jako na blázna
Mozna z kazde zbrane strili davkou do vejire, tam bych si jeste urcitou sanci na zasah dvou cilu predstavit dokazal. Ale jinak...
14.10.2009 13:50 - Gediman
Nesmyslného pro tebe :) Např. ta střelba je krásný důkaz. Střelba "akimbo style" na více různých cílů je např. Matrix, Equilibrium, Ultraviolet a kdo ví co ještě. A jak už jsem psal, tohle se mi líbí. Není to realistický boj, to vím, je to hollywoodský boj, a to se líbí.
14.10.2009 13:52 - Merlin
Jen tak mimochodem...jaký bych měl jako hráč důvod hrát třeba Lékaře? Kvůli těmto schopnostem? Ošetření?, Léčba?, Diagnóza?
Vzhledem k tomu, že k Léčbě otráveného spolubojovníka, musím otravu diagnostikovat a diagnoza trvá tolik hodin, kolik je Závažnost otravy a následně vyléčení otravy (za předpokladu, že mám zcela náhodou léky s sebou) trvá tolik hodin, kolik je Závažost otravy....a ještě to nemusí vyjít. No to musí být ohromně zábavný, zvlášť, když kladeš důraz na boj.

Btw. Ošetření v boji taky nepřipadá v úvahu, protože léčba 10 HP trvá jednu (slovy jednu) hodinu. Jako hráče by mě to vážně bavilo...fakt.
14.10.2009 13:55 - Blaine
Gediman: pokud chces holywoodskou akci a tak, zkus si precist nejake jine systemy, ktere s tim pocitaji. Treba over-the-edge Exalted (to uz je mozna az jako anime), v jehoz systemu si dovedu predstavit vsechny ty veci, ktere byly ve filmech, ktere jsi zminil. Ne nadarmo se autori techto filmu inspirovali prave v japonskem anime.
Pokud chces takovyhle souboj, tak musis ustoupit od realisticnosti a pridat vic stylovosti. System, ktery zatim mas je prilis tezky na lehkou odvazanou hru.
14.10.2009 13:56 - Gediman
Ošetřování vojáka, který zároveň střílí na protivníka a dělá úhyby je možné jen ve StarCraftu :D
14.10.2009 13:56 - Merlin
Gediman píše:
myslného pro tebe :) Např. ta střelba je krásný důkaz. Střelba "akimbo style" na více různých cílů je např. Matrix, Equilibrium, Ultraviolet a kdo ví co ještě. A jak už jsem psal, tohle se mi líbí. Není to realistický boj, to vím, je to hollywoodský boj, a to se líbí


aha...tak to jsi mi objasnil...no, zkusím pominout to, že lidské oko není schopno sledovat každé jiný cíl (nedejbože pohyblivý), předávat informace mozku a pak následně mozek rukám.

jen tak mimochodem. Zajdi si na střelnici a zkus si vystřelit stylem černošských raperů ve filmu (pistole vodorovně, nikoliv svisle) je to kchůl, ale nic netrefíš. Mín filmů a víc čti. pomáhá to, vážně. ještě máš čas
14.10.2009 13:58 - Merlin
Gediman píše:
Ošetřování vojáka, který zároveň střílí na protivníka a dělá úhyby je možné jen ve StarCraftu :D
znovu mi prosím odpověz a neutíkej od nepříjemné otázky. Co nabízíš hráči lékaře? co bude dělat, aby se v tvém soubojové hře nenudil.

btw. takže ty můžeš střílet každou rukou jinam, ale nemůžeš ošetřovat střílejícího vojáka? ve filmech to jde...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12453007698059 secREMOTE_IP: 54.226.126.38