Projekt Void

Void: Sci-Fantasy je česká RPG hra, poprvé vydaná v roce 2012. V roce 2020 vyšla předělaná verze 2.0, která již nese název Void: Science Fantasy.

Kombinuje žánr fantasy a sci-fi, to vše v „grimdark“ hávu temnoty, beznaděje a utrpení, kde hlavní roli hrají nekončící války, intriky a korupce. Hra toho plně využívá a tak nabízí především drsnou akci a boj ve všech jeho rozmanitých formách, kde skutečně jde o život. Pravidla jsou jednoduchá, inspirovaná wargamingem a bez zbytečných komplikací. Gamemaster i hráči mají k dispozici nástroje, které jim dovolují vytvářet nekonvenční kombinace a prožít napínavá a nebezpečná dobrodružství. Koneckonců, pokud hráč svoji postavu řádně nepřipraví na všechny hrozby, smrt ji může dostihnout poměrně rychle. Je tu nepřeberné množství zvláštních schopností, předmětů, zbraní a dopravních prostředků, takže postavu lze dobře přizpůsobit každé taktice, každému protivníkovi.

Void: Science Fantasy má vlastní svět, který je prostorově i časově dosti rozsáhlý a inspirativní. Má mnoho dějových linií, na které lze snadno navázat. Hlavní zápletkou je boj spásného Světla proti korumpující Temnotě. Když byla galaxie zmítána obrovskou válkou mezi stoupenci dvanácti bohů Nebe a dvanácti bohů Pekla, pětadvacátý bůh se rozhodl obětovat svůj život, aby ji ukončil – tím, že přivede zlo tak hrozné, že se proti němu budou muset všichni spojit. Na místě jeho smrti vznikla Trhlina do Prázdnoty, ne-prostoru za hranicemi vesmíru. Z ní začala vyvěrat Temnota, která se brzy zformovala v pětici Temných bohů s jediným posláním – pohltit všechny duše. Válka mezi Nebem a Peklem sice oficiálně skončila, mír mezi galaktickými frakcemi však nenastal. Technologicky pokročilí lidé Černých říší bojují s magicky nadanými lidmi z Bílých říší, zatímco obě skupiny jsou pod útokem lidí Šedých říší, kteří je považují za separatisty. Orkové vedou bleskovou válku proti těžebním klanům trpaslíků, hobgoblini jsou v zákopové válce s průmyslově orientovanými gnómy a goblini provádí své partyzánské akce proti zemědělským půlčíkům. Vznešení elfové fanaticky oddaní Nebi pokračují ve svaté válce proti Temným elfům, kteří jsou slepě věrní Peklu. Lesní elfové, kteří se této války odmítli účastnit, odešli do exilu, kde se však dostali do konfliktu s xenofobními ursary. Felirové a canirové spolu vedou kruté predátorské bitvy o suroviny a teritorium. Mocní Titáni – trollové, zlobři a obři – se snaží vybudovat velké říše na troskách impéria svých dávných pánů, při tom však musí bojovat o cenné otroky. Mezitím armády Temné ruky pomalu postupují a dobývají jeden planetární systém za druhým. Zdá se, že vyhasnutí veškerého Světla se neodvratně blíží.

Přehled toho, co zatím vyšlo:



Základní kniha
Základní kniha pravidel. Dovoluje hrát za žoldnéře – nájemné bojovníky.
Verze 2.0 je rozdělena na jednotlivé kapitoly:
- Systém
- Tvorba postavy
- Dovednosti a vybavení
- Zápasník
- Střelec
- Technik
- Lékař
- Kouzelník
- Kněz
- Infiltrátor
- Víra a korupce
- Mise
- Zbraně
- Implantáty a talismany
- Zvířata
- Protivníci
- Dopravní prostředky
- Svět

Výcvikový tábor
"Demoverze" hry, která na pouhých třiceti stránkách obsahuje ta nejzákladnější pravidla. Ke stažení ZDE

Triskelion
Příručka pro hry Trilogie Void, která se zabývá Triskelionem. Ke stažení ZDE

Hrdinové říší 2.0
Příručka přinášející pravidla pro hraní dalších kariér (mimo žoldnéře a plenitele) a také vůdců organizací i vládců říší, což je užitečné především tehdy, když postavy získají mnoho bodů zkušeností a velké bohatství. Kromě toho obsahuje pravidla pro tvorbu základny. Ke stažení ZDE

Arzenál zkázy 2.0
Příručka zaměřující se na další vybavení, brnění, zbraně, implantáty a talismany. Ke stažení ZDE

Temná ruka 2.0
Příručka pojednávající o silách Temnoty. Dovoluje hrát za plenitele, „temnou“ obdobu žoldnéřů. Jsou to krvelačné bandy upírů, vlkodlaků, nemrtvých, mutantů a zatemnělých, jejichž úkolem je získávat duše smrtelníků pro Temné bohy. Ke stažení ZDE

Nespoutaná magie 2.0
Příručka zaměřující se na další kouzla resp. psi-síly. Ke stažení ZDE

Velkolepé zázraky 2.0
Příručka zaměřující se na další rituály resp. seance. Ke stažení ZDE

Smrtící divočina 2.0
Příručka obsahující nová zvířata a rostliny. Je tu také uvedeno vybavení, které je možné zvířatům přikoupit a zvýšit tak jejich efektivnost v boji. Ke stažení ZDE

Grimdark karty 2.0
Grimdark karty jsou herní pomůcka, která zajišťuje, že hra bude mít atmosféru v grimdark stylu. Ačkoliv jsou primárně navrženy pro hry trilogie Void, je možné je použít v kterémkoliv jiném stolním RPG. Ke stažení ZDE


Příručky dosud ve staré verzi:

Apokalypsa
Příručka týkající se přírodních katastrof, zbraní hromadného ničení, mocných kouzel a rituálů. Nabízí mnoho možností totální destrukce a zkázy, které gamemaster může použít jako pozadí zápletky a hráči jako „eso v rukávu“ proti těm nejmocnějším protivníkům. Ke stažení ZDE

Ocelové bestie
Příručka zaměřená na bojové dopravní prostředky, jejich modifikace a přídavné vybavení. Obsahuje Lodní deník, ve kterém si hráči mohou udržovat přehled o svém námořním, oblačném či vesmírném plavidle. Ke stažení ZDE

Zuřící bohové
Příručka o astrálních služebnících bohů - dovoluje za ně hrát již od začátku. Kromě toho se zabývá vírou smrtelníků a obsahuje také vzácné vybavení pro křižáky. Ke stažení ZDE

Nelítostné armády
Příručka obsahuje pravidla pro boj oddílů i pro velké bitvy armád a flotil. Jsou tu popsáni také noví bojovníci majoritních ras. Ke stažení ZDE

Kolébka života
Příručka obsahující pouze popisy nejvýznamnějších a nejzajímavějších míst galaxie. Spolu s ní je k dispozici také galaktická mapa. Ke stažení ZDE

Šedé stíny
Soubor předpřipravených misí, který je vhodný pro začínající Gamemastery. Ke stažení ZDE
Napsal: Gediman
14.10.2009 21:47 - Alnag
Gediman píše:
Holt, tohle je riziko všech systému s iniciativou a tahy.


Nikoliv. Tohle je rizko špatně designovaných systémů iniciativy a tahů. Špatné na tom je třeba to, že hráč s nejvyšší iniciativou provádí všechny akce najednou (resp. u hráče to tak nevadí, u protivníka víc).

Protože ten trik je v tom (jak pochopili např. designéři DnD 4e), že nemá smysl tvořit hráčské postavy podle stejných kritérií jako nehráčské, protože nehráčské postavy plní jiný účel. NPCčka jsou potrava pro kanóny, opozice, kterou je možno generovat podle libosti. Hráčské postavy jsou hrdinové příběhu.

Řešení to má různé. Buď dostatečný buffer životů, aby postava v prvním kole nechcípla bez ohledu na cokoliv. Nebo vyhodnocování po jednotlivých akcí - to je dynamičtější, ale zase náročnější na logistiku. Nebo různé kombinace.

Ale prostě tohle:

Gediman píše:
Holt, tohle je riziko všech systému s iniciativou a tahy.


Kdyby mi řekl nějaký podřízený v práci, tak by si mohl hledat nové místo. A u herního designéra (byť na volné noze platí to samé). Riziko je nutné eliminovat, nikoliv akceptovat s pokrčením ramen.
14.10.2009 21:48 - Jerson
Gediman píše:
Výpočtem z Agility :) Které hráč zná.

Myslel jsem, jak to pozná postava.

Gediman píše:
Holt, tohle je riziko všech systému s iniciativou a tahy.
Tak to tedy ani náhodou. Třeba v Shadowrunu se postavy střídají a nejrychlejší své akce navíc vykonává až jako poslední. V jiných systémech se postava může v případě útoku rozhodnout, jestli svou akci použije na obranu nebo něco jiného.

A vsadím boty, že Alnag narážel na úplně jiné věci než zásahové zóny.
14.10.2009 21:52 - Alnag
Gediman píše:
Narážíš na zásahové zóny, že? Tak to by bylo další házení navíc, to nechci.


Ne. Probůh jen to ne. (I když i zásahové zóny se dají vyřešit bez házení navíc, jak nechám na tvojí fantazii, ber to jako sebevzdělávací domácí úkol, chceš-li). Narážím na to, že GM musí hráči dát nějakou zpětnou vazbu.

Když musí hráči říct, za kolik to protivník schytal životů je tento FB naplněn a nic dalšího nemusí následovat.

Když hráči nesmí říct, za kolik to protivník schytal (píše si to tajně do poznámek), musí mu říct něco jiného. A tím něčím jiným je nějaký fluffový popis jako třeba "Utrhlo mu to ruku." nebo "Crčí z něj krev všemi póry," což ze hry ryze technicko-taktické dělá hru popisů a dramatu. Neboli RPG.
14.10.2009 21:57 - Sosáček
ORE (znamena to "One Roll Engine" a neprehani) ma ultrahustou mechaniku pro zasahovy zony. Je to klasickej system ale odstreamlinovanej na maximum.
14.10.2009 21:57 - Gediman
Píše:
Myslel jsem, jak to pozná postava.


Je to jen ukázka :) Bestiář (a seznam nepřátelských jednotek) je koncipován tak, že hodnoty jsou pro každou NPC bytost pevně dané, všichni Goblini mají dejme tomu 40 (takže 4 akce). Samozřejmě to nebude tak, že GM bude nahazovat atributy i pro kanónenfutr.
14.10.2009 22:02 - Bouchi
No a jak pozna postava u tri ruznych nepratel, ktere vidi poprve v zivote, kolik ma ktera z nich akci?

EDIT: A ctyri akce jsou podle toho prikladu evidentne dost, aby nepritel dokazal postave pekne zatopit. Tomu bych tedy nerikal kanonenfutr.
14.10.2009 22:04 - Gediman
Ještě mě napadl jeden mechanizmus. Řekněte mi svůj názor:

postavy provádí své tahy postupně, jako jsem to popsal. ALE s tím rozdílem, že vyhodnocení zranění (kdo to koupil) se provede až na konci kola. Tzn. i postava co schytala od protivníka tolik zásahů, že má být mrtvá, může provést svůj tah. Teprve na konci kola zemře. Ano, vyplývá z toho, že se postavy mohou zabít navzájem. Což je ale docela zajímavá featurka :) Je to v podstatě realtime převedený do akcí.

Vysvětlil jsem to jasně, nebo chcete příklad?

Opakuji, je to jen nápad, co mě teď napad :)
14.10.2009 22:09 - Element_Lead
V tomhle bych se az tak nerypal. Dejme tomu ze to je autorsky zamer. Hra je tak delana, to ze to je divne vyplyva z toho ze jsme zvykli oddelovat znalost postav a hracu. Coz imo neni spatny zvyk, ale budiz. V porovnani se zbytkem se to da povazovat za bezvyznamnou vec.
14.10.2009 22:09 - Gediman
Píše:
No a jak pozna postava u tri ruznych nepratel, ktere vidi poprve v zivote, kolik ma ktera z nich akci?

EDIT: A ctyri akce jsou podle toho prikladu evidentne dost, aby nepritel dokazal postave pekne zatopit. Tomu bych tedy nerikal kanonenfutr.


1. nad tím jsem uvažoval. Bude to řešeno fluffově, tzn. povědomí o všech bytostech jsou již mezi obyvatelstvem dostatečně rozšířena, koneckonců moderní historie Voidu má pár miliard let.

2. Nezáleží ani tak na akcích, jako spíš na atributech. Když bude mít postava 7 akcí (Agility 70), ale RC a CC jen 30, nebude tak nebezpečná jako postava se třemi akcemi a RC a CC 80. Jistě, je to také o taktikce, kterou hráči a GM použijí. Aneb jak nejlépe využít to, co mám.
EDIT: roli samozřejmě hraje také HP a Armor.
14.10.2009 22:10 - Bouchi
Gediman píše:
Teprve na konci kola zemře. Ano, vyplývá z toho, že se postavy mohou zabít navzájem. Což je ale docela zajímavá featurka :) Je to v podstatě realtime převedený do akcí./cite] V realtime by postava, ktere se na zacatku strelby zasekne zbran, kuprikladu udelala par skoku do nejblizsiho krytu a doufala ze to stihne driv nez ji protivnik rozstrili. Tady to ani po tehle tve uprave udelat nemuze, pokud ji protivnik, ktery je driv na rade, s vyuzitim vsech svych akci sejme.
14.10.2009 22:10 - Blaine
Gediman: stejne spatne. Tohle funguje u deskovky, kde jsou proti sobe dva hraci, kteri se navzajem snazi porazit a nevadim jim, ze nahodou zakape tamhle ta figurka... U RPG TO NESKUTECNE VADI!
Predstav si svuj priklad, ve kterem by goblini stihli pomasit tvoje hrace. Co by ti na to rikali, kdyby po PRVNIM souboji vytvareli nove postavy, protoze je zabili TRI goblini - coz by asi melo byt to nejslabsi co tam je?
14.10.2009 22:13 - Blaine
Pokud chces mit vic akci za kolo, pouzij nejaky jiny system, rozhodne ne neco, co by tak BRUTALNE zvyhodnovalo postavy s vysokou Agilitou. Predstav si situaci, kdy je jednoduchy souboj a borec elf ho vyresi driv nez se chudak trpaslik dostane na tah, protoze je prvni v inic a ma 7 akci. Takze stihn vytasit zbran, rozdrit nepritele a jeste zaflirtovat s mistnimi devcaty nez si chudak trpaslik uvedomi, ze po nem nekdo jde...
14.10.2009 22:13 - Colombo
ty jsi nečetl Jersonovy historky?:D
14.10.2009 22:15 - Gediman
Píše:
Predstav si svuj priklad, ve kterem by goblini stihli pomasit tvoje hrace. Co by ti na to rikali, kdyby po PRVNIM souboji vytvareli nove postavy, protoze je zabili TRI goblini - coz by asi melo byt to nejslabsi co tam je?


že existuje možnost úmrtí postavy po prvním souboji přeci není nějaký unikát Voidu. Když má někdo smůlu, holt má smůlu. Já hody nikdy necheatuju. A ne, Goblini jsou docela sráči (je to koneckonců hratelná rasa). Budou i slabší bytosti (zvířata), nebo typy ras (Gobliní civil slabší než Gobliní voják - kteří byli např. v té ukázce)
14.10.2009 22:17 - Blaine
Sorry, ze to rozepisuju do vic postu, ale rychle postuju, driv nez to rekne nekdo jiny.
Tohle neni dobre reseni, rozhodne ne. Musis si uvedomit, ze mohou nastat jine nez optimalni situace, napriklad goblini budou hrat pred postavami. Co se stane? No postavy umrou, protoze je proste goblini nakraji uplne stejnym postupem jako tedka postavy nakrajeli gobliny. To by se ti moc nelibilo, kdybys mel pripravene dobrodruzstvi a hraci si pripravili postavy, na hru byste se treba tyden tesili a hloupe kostky by v JEDINEM kole postavy pohrbili (treba ne vsechny, ale kdo by chtel po souboji s tremi gobliny resit to, ze jsou dve postavy ze tri mrtve?) a nateseni se je v cudu.
A pozor, stale jeste nevidim zadny duvod tak jemne stupnice (porad ta stovkova kostka), vsechno co jsi mel tady v tom souboji se da prevest na jednu desetistennou kostku.
14.10.2009 22:19 - Merlin
Gediman: pls..dej si práci a odpověz na mé otázky....děkuji.
třeba co by dělal v tvém případě Lékař
14.10.2009 22:19 - Blaine
Píše:
že existuje možnost úmrtí postavy po prvním souboji přeci není nějaký unikát Voidu. Když má někdo smůlu, holt má smůlu. Já hody nikdy necheatuju. A ne, Goblini jsou docela sráči (je to koneckonců hratelná rasa). Budou i slabší bytosti (zvířata), nebo typy ras (Gobliní civil slabší než Gobliní voják - kteří byli např. v té ukázce)

Vis proc se hraje RPG? Aby se hralo a ne aby se vytvareli postavy. Pokud je mozna smrt v prvnim souboji, tak to musi byt aspon poradny boj v epickych rozmerech. Nevim, treba proti Bohum Temnoty, ultimatnim carodeji. Ne proti lowly goblinum...
Jinak tenhle tvuj post je neco, co se uz par let snazi vsichni designeri her vymitit. Myslim, ze i na tomto webu i nekde jinde potkas nejake clanky, jak se s timhle vyporadat.

Jeste bych se te chtel zeptat jaka je podle tebe uloha GMa ve Voidu?
14.10.2009 22:20 - Bouchi
Gediman píše:
Když bude mít postava 7 akcí (Agility 70), ale RC a CC jen 30, nebude tak nebezpečná jako postava se třemi akcemi a RC a CC 80.
Ta druha postava ma 51% sanci, ze zasahne trikrat. Ta prvni ma sice jen 35% sanci, ze zasahne aspon trikrat, ale ma taky nenulovou sanci, ze zasahne jeste i vickrat - treba ctyrikrat ci petkrat. Takze s tim "nebude tak nebezpecna" bych si zas nebyl tak jistej.
14.10.2009 22:21 - Merlin
btw. proč nemůžu uhnout před střelnou zbraní, když můžu uhnout před čepelí? a to jen popisem ustoupil si krok dozadu a jen těsně tě minula kulka...
14.10.2009 22:22 - Gurney
Definitivně si s tímhle systémem musí dělat srandu...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11500191688538 secREMOTE_IP: 54.205.238.173