Koutek dětské radosti: Black Crusade

Po Dark Heresy, Rogue Traderovi a Deatwatch příchází další hra z Wrahammer40k univerza. A musím přiznat, že její námět mi přijde víc než lákavý.

O čem to je?

Stručně řečeno, konečně o něčem zajímavém :) Po tak trochu wargamingové (a pro mě ze všech tří her nejméně atraktivní) Deathwatch se ve Flight Fantasy rozhodli dát hráčům prostředky pro hraní temné strany - tedy uctívačů temných bohů Chaosu, nepřátel Impéria. Lecos bylo rozpracováno už v Dark Heresy, nicméně tentokrát chtějí vše vzít pěkně od podlahy, a proto by měla Black Crusade nabídnout možnost začít hru coby obyvatel divokého vesmíru za hranicemi Impéria, pokusit se uchvátit místo na vrcholu potravního řetězce a jednou možná i vést křížovou výpravu proti uctívačům hnijící mrtvoly na císařském trůnu. Autoři navíc slibují, že čtveřice chaosových bohů/principů dostane svoje víc než lákavé stránky, které byly dosud jen naznačeny.

Systém a mechaniky

Mechanicky by se bude jednat o stejný systém, jaký používají výše jmenovaná rpg od FFG (překousnete-li tedy užívání procentuelního hodu, jehož jedinými opodstatněními jsou určování pozice zásahu v boji a v nové verzi magického subsystému vedlejších efekty při "dablech", jde o systém ve srovnání s DnD 3.5 značně jednodušší a ve srovnání s DnD 4e méně abstraktní i heroický) ovšem s několika změnami. Místo předpřipravených kariér dále rozdělených na ranky (úrovně) z nichž je možné za zkušenosti nakupovat dovednosti a talenty, si hráč tentokrát vybere pouze archetyp, který určuje (a v mnoha případech i dává na výběr) počáteční dovednosti a talenty a další by měly být volně k dispozici, omezeny pouze svou cenou ve zkušenostech. Ze startovních archetypů byly prozatím odhaleny Forsaken (mariňák Chaosu) a Heretek (odpadlý technokněz), mimo nich má kniha obsahovat šest dalších.

V základní knize by se také měl nacházet subsystém pro následovníky, patolízaly a služebníky včetně měřítka jejich loayality. Měřítko má mít také "sláva" (v originále Infamy), větší štávu má dostat stupnice korupce, jejíž vysoká míra může ve spojení s příliš nízkou nebo vysokou slávou vyústit v proměnu v chaospawna nebo naopak démona-prince.

Na co se těším

Na tučnou, nádherně ilustrovanou knihu se stejným množstvím fluffu jako v pěti průměrných dndčkových příručkách. Na mechaniky zajímavě reflektující pakty s temnými silami a čarodějnictví. Na novou, volnější verzi WH systému, bez větších úprav použitelnou pro jiné settingy (co takhle nějaká sword&sorcery, kde má většina hrdinů nějaký ten pakt s "from beyond" bytostmi?).

Čeho se bojím

Že to celé bude o chaosových mariňácích, čarodějích a warlordech a na běžné lidi, kteří prostě jen víc než s fašistickou-feudálním Impériem sympatizují se svobodomyslností Chaosu, už nezbyde místo. Že se tvůrci budou snažit trapně vybalancovat postavy s úplně jiným power levlem. Že hra bude vypadat lákavě, ale podobně jako Dark Heresy jí bude tak trochu chybět koncept jak vlastně takovou hru rozjet a udržet zajímavou. Mechaniky kolem minionů a korupce ve mě nebudí přílišnou důvěru.

Ale hlavně mám po dlouhé době zase dětskou radost z vydání nového rpgéčka.

Oficiální stránky Black Crusade
Další RPG od Flight Fantasy Games
Napsal: Gurney
Autorská citace #21
20.6.2011 23:55 - Gurney
Další prewiev, tentokrát archetypů Sorcerer (space mariňák - psyker, obrácený k chaosu nebo rovnou chaos mariňácký psyker) a Apostate (vyjednávač, demagog nebo vůdce).

Z archetypů a hlavně příkladů postav začínám mít tak trochu podobný dojem jako z classů v Dark Heresy (byť tam je vše ještě umocněno, tím že se postavy postupují po rancích jakoby pokračovali ve své předchozí kariéře, místo aby se z nich stávali agenti Inkvizice), tedy všechny vypadají hrozně pěkně a umožňují hrát v podstatě cokoli, ale jak dát dohromady skupinu, která bude mít aspoň trochu logiku (obzlášť v rámci settingu) a nějakou rp motivaci chvíli pobývat společně je čistě na fantazii hráčů a kniha samotná k tomu mlčí.

Trošku mě zklamalo že Khorne (bůh násilí, zlosti a nenávisti) nejen že neposkytuje žádné psykerské schopnosti, ale dokonce psykery zavrhuje. Ve wargame codexech sice chaos sorcerer nemůže být zasvěcený Khornemu (nemůže mít Mark of Khorne), ale přece jen, pro účely rpg se autoři mohli trošku odvázat, minimálně protože bořit baráky jen tím že se naštvu je prostě cool.
Autorská citace #22
24.6.2011 11:13 - noir
Teď jsem si všiml, že vydali free deníky postav pro Deathwatch, které jsou pro hrdiny filmy Warhammer. Řekl bych "Tři palce nahoru!", ale mohlo by to znít mutantsky...
Autorská citace #23
24.6.2011 13:55 - Gurney
Skvělá věc, dodávám odkaz
Autorská citace #24
26.6.2011 16:10 - noir
A další pěkné novinky z FFG: http://www.fantasyflightgames.com/edge_news.asp?eidn=2399
Mrkl jsem na to jen zběžně, ale fakt to vůbec nevypadá špatně...
Autorská citace #25
26.6.2011 19:22 - Gurney
Hustý, celý dobrodružství co se hrálo na Free RPG Day i s postavama, tomu říkám prewiev! Asi budem testovat...
Autorská citace #26
18.7.2011 14:02 - Gurney
Autorská citace #27
27.7.2011 17:39 - Gurney
Nový článek, tentokrát celkem balast, v podstatě tam jen potvrzují, že systém bude kompatibilní s předchozími hrami a na těch pár věcí co bude jinak tam bude upozorněno + že handbooky co už k chaosákům vyšly v rámci hlavně Dark Heresy se budou hodit i k BC.
Autorská citace #28
26.8.2011 13:15 - Gurney
Krátký rozhovor o BC a nějaké linky

Jinak první výtisky už údajně byly k dispozici na Gem Conu, bohužel se zatím nenašel nikdo, kdo by poskytl nějaké pdf prewiev... (hodlám si to koupit, takže s případnými Wickovskými kecy na téma "CHEAP FUCKING BASTARDS" běžte prosím do háje)
Autorská citace #29
29.8.2011 22:12 - Blaine
Tak uz je to na netu - dokonce i u me na disku.
Autorská citace #30
1.9.2011 12:27 - noir
A nebyl by link, pls?
Autorská citace #31
10.9.2011 15:20 - noir
Tak jsem si pročetl pravidla a mám s tím docela problém. Fakt si moc nedokážu představit, že bych hrál některého z těch úchylů, vrahů a maniaků, které mi Black Crusade nabízí. Přijde mi to už jako hrozně, hrozně proti mému naturelu. Jinak je to samozřejmě nádhera, parádní obrázky, jednoduchá pravidla, různorodé chraktery, skvělé prostředí.
Autorská citace #32
10.9.2011 15:56 - Sethi
Protože všechny tvoje postavy jsou jinak perfektně normální...?
Autorská citace #33
10.9.2011 16:24 - noir
Sethi: Jako normální nejsou, o tom žádná. Vlastně jsou spíš na druhém konci tohohle spektra - ale ti úchylové z Black Crusade jsou "zlí" tak nějak prvoplánově. A hlavně: jsou takoví všichni. Zkoušel jsem hrát "zlou" kampaň jen párkrát, ale nikdy mi to nefungovalo. Ach jo.
Autorská citace #34
10.9.2011 16:25 - Alnag
Noir: Mám pro tebe závratnou myšlenku. Když všichni ostatní hrajou zlou kampaň. Vytvoř si někoho dobráckého. ;-) Změní to tvůj svět.

Sethi: Nemáš se učit nebo tak něco?
Autorská citace #35
12.9.2011 01:44 - Gurney
Souhlasím že pravidla fakt vyznívaj ve stylu "pojďme děti, zahrajeme si na vrahy a úchyláky!" a ohledně roleplayování záporáků jsem tam zaznamenal jen takový rámeček "jak být zlý a nepozabíjet se navzájem v rámci skupiny". Nicméně u FFG je zvykem dělat core handbook se systémem, obecným úvodem do settingu a takovým GMasterovským minimem, cca do roka pak obvykle vychází nějaký "Inquisitor's handbook", s věcmi typu jak si vlastně tu hru představují a jak ji vést, tak snad tam.

Btw docela zajímavý thread, kde různí lidé postují svoje náměty na kampaň v BC. Zvlášť ty víc "přízemní" mi přijdou velmi sympatické.

Jinak knížka je takový "FFG standart" takže luxus - celobarevná, s krásnými ilustracemi, přehledná (byť pořád považuju za nejpovedenější Dark Heresy). Systém mi přijde poměrně jednoduchý a elegantní (pokud se tedy přenesete přes procentuální hod, ale to už je u WH tak nějak norma) a přitom nabízí poměrně dost možností co se týká tvorby a následného vymazlování postavy. Docela se mi zamlouvá i představa použít to i pro nějakou klasičtější fantasy (t.j. počítat expové ceny za všechno jako allied, s lehce upravenými skilly a startovními archetypy a se spelly ve formě psychic powerů z Dark Heresy (přece jen, v BC těch powerů zas tolik není).
Autorská citace #36
6.4.2012 18:55 - noir
Kdyby to někoho zajímalo, tak FFG oznámili nový produkt z téhle řady: Only War! (http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite.asp?eidm=201&enmi=Only%20War)Tentokrát se bude věnovat krátkým životům kanónenfutru - aneb imperiální pěchota. Být Gedimanem, počkám s Voidem ještě půl roku, zase by mohl něco vykrást...
Autorská citace #37
6.4.2012 22:43 - Vojtěch
Hurá! Konečně něco pro mě po pirát... eee... obchodnících.
Autorská citace #38
6.4.2012 23:03 - klaymen
Podla vsetkeho to vyzera na hru za nejake speciale komando. No fluffovo mi nesedi ze hraci mozu byt z roznych plukov, napr. Kriegcan, Catachanec a Elysianec maju uplne ine sposoby boja a neviem si predstavit takyto gulas na urovni druzstiev. Pluky sa obas spoja, ale to je skor vynimka.
Navyse komisar ako hratelna class mi tiez trochu nesedi k meritku hry.
Autorská citace #39
7.4.2012 09:11 - noir
klaymen: třeba se bude dát hrát i rovnou za celá družstva... A setkání vojáků z nejrůznějších jednotek a ras je ve válečných filmech klasika - v těch nejhorších situacích a zmatku vřavy se přece jednotky promísí tak snadno.
Autorská citace #40
7.4.2012 15:40 - klaymen
noir:

http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite_sec.asp?eidm=201&esem=1

As Imperial Guardsmen, your characters will be called upon to undertake dangerous missions deep behind enemy lines. Your squad might be ordered to infiltrate an enemy base to acquire vital logistical plans, or to quickly set up an ambush against an incoming xenos convoy.

Zvyraznena cast hovori za seba.
A ano, premiesane jednotky davaju zmysel. Obcas. A pri kazdej novej druzine (za predpokladu ze nebudu vsetci pochadzat z jedneho pluku, ale napriklad aj kazdy z ineho) hovorit o tom ze ti kreteni z Administrata alebo Departmento Munitorium zasa zmiesali pluky ako sa im zachcelo mi pripada trochu pritiahnute za vlasy, pri Deathwatch to perfektne sedi bez toho aby si sa musel dotknut fluffu.

Navyse pri style hry (behind enemy lines) mi tam niekolko plukov vobec nesedi (napriklad aj Mordian Iron Guard, ktori su na jednom artworku). Catachan, Elysian, Cadian, Harakoni, Tallarn - nemam namietky. Death Korps, Mordian - ani omylom. Armageddon, mozno.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.084490060806274 secREMOTE_IP: 174.129.190.10