Vedení hry (podle Jersona)

Komentáře k vedení hry a další (ne)související témata
Napsal: Jerson
2.5.2019 18:41 - Boldrick
Lethrendis v #1358 to vystihl přesně. Jde o to, ne že se u toho nesmí bavit, ale zábava "placeného" poskytovatele služby není na prvním místě.
I na Conu nemusíš mít zrovna náladu, ale máš závazek.
6.5.2019 08:58 - Jerson
sirien píše:
kroužky v DDMku, kam jsou děti odkládány rodiči.

K tomuto jedna poznámka - všichni hráči si ten kroužek vybrali, protože chtěli, nikoliv proto, že by je tam rodiče odložili.

Boldrick píše:
Zábava až na druhém místě. Z toho co jsem napsal nad tím, jsi profesionální vedoucí. Myslíš, že se každý vedoucí a vždy na svých kroužcích baví. Myslíš, že pro šachistu je zábava vést začátečníky, kde jen jeden se mu trochu vyrovná, a to jen když zrovna myslí na něco jiného. Nebo, že se prostitutka vždy udělá a jestli ne, tak to dělat nebude? Děláš práci, to že ty to tak nebereš, ale musíš vysvětlit svým klientům a jejich rodičům nebo to nedělat. Vysvětli jim, že budeš pokračovat jen když to bude i pro tebe zábava, schválně co ti řeknou.

Nevím, jak to mají jiní vedoucí. Tedy vím, pro některé to začalo být duševně náročné, tak toho nechali, a někteří nechtějí vést skupinu s problémovým jedincem, protože by to nebyla zábava, ale otrava.
Osobně takový kroužek vedu, protože je to pro mě zábava. Není to tak, že bych někdy neměl náladu vést hru, i přes různé zde zmiňované problémy se na ta čtvrteční sezení těším.

Jde spíše o to, že od začátku tu narážím na dva názorové linie. Jedna říká, že bych hráče mohl a měl něco naučit (a v tomto smysl jsem ten kroužek i začal vést), druhá linie říká, že bych jim neměl vnucovat styl hraní, který je nezaujal, a měl bych s nimi hrát to, co je baví (i když to nebaví mně). Takže momentálně jsem ve fázi, kdy z jednoho hráče vytvářím GMma (i když zatím jen tím, že jsem ho k vedení hry přiměl), ale přitom je nechávám hrát tak, jak jsou zvyklí a jak je to bavilo. Ve čtvrtek uvidím, jak se jim to daří.

To vysvětlování klientům a rodičům jsem úplně nepochopil - znám maminku Lucky, je to učitelka taky moje hráčka v Omeze, a s ní konzultuju různé věci, které na hře udělám a o kterých Lucka pak doma povídá, takže mám dvojitou zpětnou vazbu. Se zkoušením DnD neměla problém. Na ostatní rodiče nemám kontakt.

Jinak problém, kdy se dva hráči baví samotným vytvářením postav, do kterého jim nekecám, a dvě hráčky se jím nebaví (což ale zjistím až dodatečně) se mi v případě RPG její jen obtížně řešitelný, bez ohledu na to, jak je to s placením.
9.5.2019 13:18 - Gurney
Boldrick píše:
...Jde o to, ne že se u toho nesmí bavit, ale zábava "placeného" poskytovatele služby není na prvním místě.
I na Conu nemusíš mít zrovna náladu, ale máš závazek.

Dost ty peníze dramatizujete. Je spousta činností, jako například vedení hry stejně jako vedení dětského kroužku, které drtivá většina lidí čistě pro peníze dělat nevydrží a kdyby přemýšleli jako vy, dávno se na to vykašlou a jdou strávit ten čas něčím podstatně výdělečnějším. A brát jako závazek domluvenou hru (nebo se aspoň omluvit/přesunout to na jindy, když nemůžu), je nezbytné pro každého, kdo chce nějaké rpg dlouhodoběji hrát.

Jerson píše:
Jinak problém, kdy se dva hráči baví samotným vytvářením postav, do kterého jim nekecám, a dvě hráčky se jím nebaví (což ale zjistím až dodatečně) se mi v případě RPG její jen obtížně řešitelný, bez ohledu na to, jak je to s placením.

Tak ten "problém" se vyřeší tím, že začnete hrát. Jinak zrovna ta D&Dčková tvroba postavy sice není nejkratší, ale s GMem, který alespoň trochu ví, co dělá, má na konci každý hráč postavu, o které tuší jak přistupuje k problémům, jakou má motivaci, chyby, odkud pochází a zároveň se tam vytváří nějaká prvotní společná představa o herním světě a jeho fungování. Škoda že máš těžkou alergii na 83% veškeré fantasy (a 100% D&D fantasy) a chceš vést jen a pouze svoji vlastní, težce příběhovou hru, GMovat pro tu svoji skupinu nějakou kratší dnd kampaň by tě mohlo naučit řešit hodně tvých "obtížně řešitelných" problémů.
9.5.2019 14:46 - Jerson
Gurney píše:
Škoda že máš těžkou alergii na 83% veškeré fantasy (a 100% D&D fantasy) a chceš vést jen a pouze svoji vlastní, težce příběhovou hru

Kdybych měl, tak fantasy hry nehraju vůbec. U DnD je to spíše alergie na množství pravidel a nelogický svět plynoucí z přemíry magie než na fantasy samotné. Kdybych chtěl GMmovat DnD, musel bych se ta pravidla naučit a vést hru (a zejména boje) pomocí čísel, a to prostě dělat nechci.
9.5.2019 15:31 - York
Gurney píše:
Škoda že máš těžkou alergii na 83% veškeré fantasy (a 100% D&D fantasy) a chceš vést jen a pouze svoji vlastní, težce příběhovou hru


Škoda to možná je, ale hraní RPGček je především o zábavě, takže těžko můžeme někomu vyčítat, že si vybírá styl hry, který ho baví, na úkor toho, který ho nebaví.
9.5.2019 15:34 - Aegnor
York: Součástí toho vyjádření, které cituješ, je i ta zbývající část věty. Která tomu souvětí pak dává úplně jiné vyznění, než jak jsi to pochopil ty.

Gurney píše:
GMovat pro tu svoji skupinu nějakou kratší dnd kampaň by tě mohlo naučit řešit hodně tvých "obtížně řešitelných" problémů.
9.5.2019 22:33 - efram
S ohledem na to co posledních několik postů píšeš Jersone si dovolím ti dat jednu radu co tu ještě nepadla. Neveď ten kroužek. Tak nějak ztrácím v tvých postech smysl toho proč to vlastně děláš, jakkoliv si to tu vysvětloval. Ať se ti to libí nebo ne když se baví oni měl by jsi se bavit i ty. Primárně jsi vedoucí kroužku. Ty jsi tam pro ně ne oni pro tebe.
9.5.2019 22:34 - Jerson
Až na to, že nevím, které další obtížně řešitelné problémy bych měl mít.
Nemluvě o tom, že na minulém sezení přišel Vojta a většinu času strávili vytvářením jeho postavy s následným bojem se zombiemi. Je to bavilo (Lucka nemohla přijít), mně by to téměř určitě nebavilo, a nevím, co by mě to podle Gurneyho mělo naučit.

efram píše:
Jersone si dovolím ti dat jednu radu co tu ještě nepadla. Neveď ten kroužek.

To jako vážně? Potom co jsem napsal, že příští rok už ten kroužek nepovedu mi dáváš radu, která mě ještě nenapadla?
A to že se GM baví tehdy, když se baví hráči je sice zajímavá teze, ale nesouhlasím s ní. Moje zábava ze hry neplyne výhradně ze zábavy hráčů, chci se hrou bavit sám o sobě. Navíc jsem už psal, že pro mě bylo primární zahrát si Omegu a získat nové spoluhráče, vedení kroužku byl jen prostředek. To že do toho někteří pořád motají peníze, kterým bych měl podřídit svůj přístup mě už začíná dost unavovat.
10.5.2019 07:57 - efram
Skonci s tim hned. A ano verim, že pokud se bavi hraci tak se bavi i GM. Pokud ne je neco spatne a maji jit od sebe.

Dostal jsi tu tolik rad a nápadů jak to zlepsit, ale vsim se nakonec tahne nit "ze ty jsi si chtel zahrat omegu".

Peníze jsou az druhotné, protoze pokud te tahle aktivita jako vedoucího nebude bavit, penize to nevyvazi. Neverim ze existuje "profik", který by tuhle aktivitu delal jen pro penize.
10.5.2019 08:31 - malkav
Hele nechci vypadat jako nějaký moralista, ale věta: "Navíc jsem už psal, že pro mě bylo primární zahrát si Omegu a získat nové spoluhráče, vedení kroužku byl jen prostředek." na mě působí dost sobecky a k vedoucímu dětského kroužku se opravdu nehodí. Tak nějak chci i věřit, že jsi to jen blbě napsal.
10.5.2019 09:24 - Log 1=0
Ehm, pánové, mírněte se trochu, prosím.
Nabídnout DDM vedení kroužku s tím, že to je jen sofistikovanější způsob jak si podat inzerát, byla myslím si od Jersona blbost. Teď zjistil, že to takhle nefunguje. Nevidím na tom nic sobeckého a nemorálního.

O tom, že je dobrý nápad hned teď zavřít krám, protože to nefunguje na 100% nebo Jerson nechce použít všechno co mu tu radíme, taky nejsem úplně přesvědčen.

A postoje o tom, kdo se kdy baví, mi připadají spíše jako citáty z Apoštolského kréda, než rady ze života.
10.5.2019 09:35 - LokiB
Přijde mi divná snaha mýt Jersonovi hlavu za každé jeho vyjádření zde, přičemž ta vyjádření jsou z mého pohledu upřímná a komunitní. A to s mnoha z nich nesouhlasím v tom smyslu, že bych některé věci dělal jinak, nebo vůbec.

Potřebu z každého Jersonova slova vydolovat "vidíš, děláš to blbě" chápu u eframa, protože ten se tu takhle asociálně vyjadřuje dlouhodobě, takže to tak asi má :)

Jakou motivaci pro vedení kroužku dětí uznáváte?
Finanční? (tedy, umím to dobře, budu to učit děti a vydělám tím peníze) tu zjevně ne, jak tu bylo psáno.
Zábavní? (uvedená činnost mě baví a zkusím se u toho bavit při učení dětí) tu asi také ne.
Snad tedy jen altruistickou? Nebo když má děti někdo hodně rád?
10.5.2019 10:00 - efram
LokiB

jsem velice sociální, ale tlachání tohoto typu, kdy si tu říká o radu (y), které pak, snad, i některé aplikuje, mi prijde kontraproduktivní. Nemám pocit, ze se vlastne snazí dobrat záveru. Radeji rikám veci na primo nez se schovávat za tuny textu, které ve finale k nicemu nevedou.
10.5.2019 10:08 - malkav
Log: Nesouhlasím s eframem, že to má hned zavřít. To určitě ne. Nelíbí se mi ale jeho výše citované prohlášení, že kterého se dá vyčíst, že mu nejde o kroužek ani děti, ale hlavně o sebe sama.

LokiB: Nepodsouvej mi prosím co napíšu ;) člověk má s dětmi hlavně pracovat se zájmem o ně. Stačí ti tato odpověď?
10.5.2019 10:43 - Jerson
malkav píše:
Hele nechci vypadat jako nějaký moralista, ale věta: "Navíc jsem už psal, že pro mě bylo primární zahrát si Omegu a získat nové spoluhráče, vedení kroužku byl jen prostředek." na mě působí dost sobecky a k vedoucímu dětského kroužku se opravdu nehodí. Tak nějak chci i věřit, že jsi to jen blbě napsal.


Sháněl jsem spoluhráče -> poptával jsem se v Domě dětí, zda bych na ně mohl dostat kontakt -> dostal jsem nabídku, zda bych nechtěl vést kroužek -> řekl jsem, že umím vést jen Omegu, a pokud ji někdo bude chtít hrát, tak takový kroužek můžu vést. Prostě výsledek této série kroků. To vyjádření byla reakce na Eframovo "nevím, proč to vůbec děláš". Kdybych v Domě dětí dostal kontakty na nějaké hráče a nikdo by mi vedení kroužku nenabídl, tak bych to sám od sebe asi nezkusil. Víc za tím není třeba hledat.

Log 1=0 píše:
O tom, že je dobrý nápad hned teď zavřít krám, protože to nefunguje na 100% nebo Jerson nechce použít všechno co mu tu radíme, taky nejsem úplně přesvědčen.

Ti dva, kteří mají zájem hrát Omegu mi potvrdili, že dvouhodinový formát je pro ni nevhodný. Jeden z nich příští rok na kroužek už chodit nemůže. Tři další preferují hraní DnD, protože obsahuje více bojů a nemusí u toho přemýšlet. Z mého pohledu nemá smysl se příští rok do nějakého kroužko Omegy pouštět, zejména když bych musel strávit na kurzu pedagogického minima 40 hodin o víkendech a zaplatit za to 2000 Kč.
Fungovalo to na 40 % a příští rok by se moje časová investice musela zvýšit o dvě třetiny. To je pro mě lepší přivést k roli GMma jednoho z hráčů, který pak bude moct vést vlastní skupinu, ať na kroužku nebo mimo něj.

malkav píše:
Nelíbí se mi ale jeho výše citované prohlášení, že kterého se dá vyčíst, že mu nejde o kroužek ani děti, ale hlavně o sebe sama.

Primárně mi jde vždycky o sebe. Nejsem altruista v tom smyslu, že bych dělal něco, co dělat nechci jen proto, abych uspokojil někoho jiného. Dávám přednost tomu, když dělám něco dobrého pro sebe, a zároveň tím dělám něco dobrého pro ostatní. V RPG to znamená, že hraju tak, abych se bavil já i mí spoluhráči. Nikoliv - jak naznačoval/navrhoval/požadoval(?) Erfam - abych se bavil tehdy (a tím), že se baví ostatní hráči.

Když si chci zahrát RPG jako hráč, jsem schopný a ochotný hrát fantasy. Pětkrát jsem zkusil DnD všech edic (kromě první), s různými GMmy, ale ani jednou mě to nezaujalo, takže ačkoliv jsem ochoten hru ve fantasy vést, nejsem ochoten vést ji podle pravidel DnD nebo DrD, protože jsou na mě příliš komplikovaná.

Pokud jde o kroužek či spíše děti v něm, tak paralelně k hledání spoluhráčů pro Omegu mi šlo o to, aby se při hře bavili, aby si vyzkoušeli jiný způsob hraní, jednání s NPC, plánování a provádění akcí s tím, že si díky tomu budou moct lépe vybrat, co jim vyhovuje - včetně výběru, že na dvouhodinovém kroužku jim víc sedí DnD na na celoodpoledním sezení si rádi zahrajou Omegu nebo Cthulhu podle pravidel Omegy.

Ještě dodám, že uvažování "člověku jde o vlastní prospěch (možná i na úkor jiných), nebo prospěch jiných (možná i na vlastní úkor), ale není možné aby mu šlo o prospěch svůj a zároveň jiných" chápu, ale nepoužívám ho a ani ho používat nechci. Snažím se, aby z toho co dělám pro sebe měli prospěch i další lidé, a nikdo tím netrpěl.
10.5.2019 10:48 - Boldrick
K penězům už jsem řekl vše co jsem chtěl a co jsem mohl. Víc už ode mne nezazní.

to Jerson: vůbec netuším scenérii ve které boj zombiemi probíhal, jestli to bylo tak jak píšu, omlouvám se. Tedy: Boj na plácku s půl milionem zombií by mě taky nebavil. Já osobně (abych se u toho bavil) bych to postavil jako útok armády temnot na vesnici/město. Začínající postavy by mohli občas bojovat, ale jinak by museli utíkat po střechách a kanály. Ze střechy by viděli matku s plačícím miminem a museli by se rozhodnout jestli jí pomůžou, protože by to bylo riziko. Už je jedno jak by se rozhodli, ale snažil bych se tím vytvářet i názorovou neshodu mezi postavami. Aby měli důvod se spolu herně dohadovat a samozřejmě vysvětlil, že to nesmí tahat do reálného světa. Myslím si, že hlavně holky by se do takových akcí pouštěli hned.
Stavěl bych před ně další podobné věci: např.: potácí se k vám postava (v přítmí) - jestli by si nepočkali až se k nim dostane na útočnou vzdálenost a střelili by dřív, dostali by opilce -> pomůžou mu nebo ho nechají vykrvácet, v tu chvíli by se tam objevili další potácející postavy.
Osobně mě nejvíce baví ony "morální" dohadování postav, takže bych to šéfoval tímhle směrem.
DnD je pro takové akce značně nevhodné, ale dá se.
Než začnou ostatní lamentovat, prosím nechť si přečtou nějaká další pravidla, kde je např. pronásledování a honičce věnována několika stránková kapitola. Ve WFRP 1.ed ukázkové dobrodružství začíná honičkou po střechách, atd.

Proč bych vedl kroužek RPG. Protože bych chtěl rozšířit řady hráčů něčeho co mě velice baví. Dělal bych něco pro budoucnost své zábavy ;-) Nešlo by o peníze, ale ani bych si nedělal iluze o tom, že to pro mě bude pořád zábava. Snažil bych se právě o to, seznámit mé svěřence s co nejvíce hrami, ukázat jim to co píše sirien ve Scénáristice. Ukázat jim, že o pravidla zas až tolik nejde, i když jsou v nich rozdíly.
Tohle by byl důvod proč bych já vedl kroužek RPG.

P.S. pro některé :-) pomáhal jsem kamarádovi něco vést, ale mě to nebaví, mimo jiné proto, že je to značná odpovědnost a tu já nést nechtěl a zatím ani nechci.

P.P.S. to Jerson: k vedení, ale hlavně druhý odstavec 1325
10.5.2019 10:52 - LokiB
Boldrick píše:
Stavěl bych před ně další podobné věci: např.: potácí se k vám postava (v přítmí) - jestli by si nepočkali až se k nim dostane na útočnou vzdálenost a střelili by dřív, dostali by opilce -> pomůžou mu nebo ho nechají vykrvácet, v tu chvíli by se tam objevili další potácející postavy.


Jo, to je to, čemu se říká jebání hráčů do ucha ... aneb podle toho, jak to zahrajete, vás vytrestám :)
10.5.2019 10:54 - Aegnor
LokiB píše:
Jo, to je to, čemu se říká jebání hráčů do ucha ... aneb podle toho, jak to zahrajete, vás vytrestám :)

Jebání hráčů do ucha by to bylo, kdyby šlo o zombie/opilce (dle toho, jak se hráči rozhodnou). Pokud to bude tak jako tak opilec, tak to podle mě žádné trestání není.

Boldrick píše:
mimo jiné proto, že je to značná odpovědnost a tu já nést nechtěl a zatím ani nechci.

A hráč žádnou zodpovědnost nemá?
EDIT: My bad, vyskakuju zbytečně, klidně to Boldricku odignoruj.
10.5.2019 11:00 - LokiB
malkav píše:
Nepodsouvej mi prosím co napíšu ;) člověk má s dětmi hlavně pracovat se zájmem o ně. Stačí ti tato odpověď?


Jistě, stačí. To dělal třeba Kulínský, s velkým zájmem o děti ;)
Hele, ne, nechci to zvrhávat. Spíše z mojí zkušenosti jsou takovéto proklamace jalové ... "zájem o děti" je taková gumová fráze, pod kterou se dá dát spousta věcí a ani nevím, jestli je to apriori dobré. Potkal jsem už v životě nemálo lidí, kteří "něco dělali pro děti se zájmem o ně" (třeba vedoucí dramatických kroužků), kdy to stálo zaprd, ti lidé byli z mého pohledu spíše pošahaní a realizovali si v tom svoje mindráky.
Tím neříkám, že každý kdo dělá něco pro děti z důvodu "mám o děti zájem", je magor. Jen to není automatická záruka ničeho.
A Jersonem popsaný důvod, proč ten kroužek zkusil vést, mi přijde zela legitimní. Stejně jako důvod toho, kdo by to dělal jako obživu pro peníze a dělal by to kvalitně.

efram píše:
jsem velice sociální, ale tlachání tohoto typu, kdy si tu říká o radu (y), které pak, snad, i některé aplikuje, mi prijde kontraproduktivní.


Jsi-li, jak píšeš velice sociální a tlachání ti přijde kontraproduktivní, tak se toho drž, a netlachej tu k bodů, ke které ti takové přijdou. Tvůj přínos v nich pak není žádný. Nikdo nepřestane debatovat o tom, o čem chce, jen proto, že mu povýšeně někdo napíše "řešíte blbosti, fakt řešíte blbosti, neřešte blbosti, jste blbci, že je furt řešíte".
Sociální člověk by to chápal ;)
10.5.2019 11:02 - LokiB
Aegnor píše:
Jebání hráčů do ucha by to bylo, kdyby šlo o zombie/opilce (dle toho, jak se hráči rozhodnou). Pokud to bude tak jako tak opilec, tak to podle mě žádné trestání není.


A jak si vykládáš tuto větu: "jestli by si nepočkali až se k nim dostane na útočnou vzdálenost a střelili by dřív, dostali by opilce"??

Možná jinak, než já. "Jestli -> dostanou". To znamená určení toho, jestli dostanou opilce, je řízeno tím, "jestli" si počkají. jak jinak to čteš ty?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12737107276917 secREMOTE_IP: 54.224.124.217