Pragocon 2010 podle Jersona

Tohle rozhodně půjde na můj blog

Nebudu se rozepisovat o důvodech, které mě na Pragocon přivedly. Prostě jsem přijel, vylezl z metra na špatné straně a po chvíli hledání (Jsem muž, takže zeptat se na cestu je až ta úplně poslední možnost, zvláště když hledám objekt „tři minuty chůze od metra“) jsem napřed narazil na člověka rozkládajícího mapu a pak i na budovu, v jejímž vchodu stála skupina neobvykle působících lidí s bágly. Con pro mě začal, následuje chronologický zápis. Ani zdaleka v něm není všechno, přesto je velmi dlouhý. Byli jste varováni.
__________________________________________________________________________________
Čtvrtek
17:00
Pár minut po předpokládaném začátku vstupuju dovnitř s člověkem, kterého jsem potkal u metra. Shodou okolností jsme se letmo znali z jiného conu.
Recepce ještě nefunguje, čekáme v malém prostoru za vchodem. Jedna slečna už začala se svou přednáškou pro místní osazenstvo – co jsem vyrozuměl, měla ji napsanou v programu. Nicméně hardcore filosofie není můj šálek čaje, takže píšu MMSku a koukám po lidech. V zatím nedostupné zóně spatřuji Siriena, organizátora linie, ve které přednáším. Otvírám spojovací dveře a ptám se ho, co dělá. „Organizuju“, zní odpověď. Nezkušeným zrakem sice nedokážu odlišit organizování od volného procházení po chodbě, ale asi proto jsem jen peon a nikoliv org (od slova organizátor, ne člen skřetí rasy). Dozvídám se, že přednáška o Engelu, kterou jsem měl vzít místo nepřítomné Sathel, je přeložena, takže dnes už nemám žádné povinnosti.

18:00
Začátek se ještě odkládá, ale s tím jsem počítal, takže jsem v klidu. Lidé stále přicházejí a i oni jsou v klidu. Pak jsme vpuštěni dovnitř, pomalu se řadím ke konci fronty – dlouhé fronty. Stojím, poslouchám cizí rozhovory, sleduju přicházejícího Siriena, který pojídá první protekční tousty. Napadá mě, že jsem vynechal oběd a tak pomocí verbální magie („Když už mi nedáš své první protekční tousty, tak mi přines druhé“) obstarávám své první jídlo na conu. Tento způsob organizace zdá se mi mnohem lepší.
Během čekání navážu rozhovor se dvěma slečnami. Jednou z nich je Maurice, jméno té druhé jsem si nezapsal (protože v tu chvíli ještě nevím, že si budu psát poznámky). Společně jdeme do tělocvičny složit bagáž. Dostávám upozornění, že jí nemám brát jídlo. Dětská přesnídávka, ať má jakoukoliv příchuť, vždy obsahuje jablka. Já na ně mám alergii. Zbytečná starost, jdu najít bufet.

19:00
Bufet funguje, beru bagetu. Poznávám známé tváře dívčí obsluhy z FF. Jdu na oficiální zahájení Pragoconu – nikdy jsem na žádném zahájení nebyl, tak poslouchám, co všechno je třeba zařídit a jak to vlastně s tímto conem bylo.

20:00
Procházím budovu s plakáty na svou přednášku, seznamuju se s topologií prostoru. Je vcelku příjemné mít všechno v jedné budově, schody nahoru a dolů mi nevadí. Rozhodně lepší než ta šíleně rozložená škola před dvěma lety, či kdy to bylo.

21:00
Potkávám Kamilu, která byla „zorganizována“ - dostala za úkol rozmístit plakáty naší linie. Dobrovolně se nechávám zorganizovat také, beru to jako odpracování toustů. Podle nepříliš jasných instrukcí lepíme další plakáty. Poslední várku lepíme na podlahu, jiné vhodné místo už není.
(Kolik lidí si všímá plakátů? Kolik lidí si přečte doplňující informace jako datum a místo konání? Netuším. Možná jen plýtváme papírem.)

22:00
Potkávám Michaelu, která míří do herny. Bere mě s sebou, jsem usazen ke stolu s dalšími osmi lidmi. Hrajeme Bang. Větší polovina hráčů jsou nováčci, Michala je šerif, ale pro nedostatek zábavy odchází. Na její místo si sedá Moren, o které bude ještě řeč. Odehraje jedno či dvě kola a pro nedostatek zábavy odchází závodit na simulátoru. Místo ní nastupuje Valla (snad to píšu dobře). Při jedné příležitosti mě vyzve k High Five – můj první skutečná High Five v životě, a k tomu s dívkou. Hezkou. Přemýšlím, co by na to říkal Barney.
Slečny po mé pravici se nudí stejně jako já – je fakt blbý nápad hrát Bang v takovém počtu lidí s tolika nováčky. Radím ostatním, jak mě zastřelit, pak radím Jitce, jak zastřelit Petru, která je tím pádem volná a může jít se mnou hrát Věž, či jak se ta hra jmenuje. Prostě stavíme na sebe dřevěné kostičky, zkoušíme postavit co nejvyšší věž každý sám a pak oba dohromady.

Následně jsem se nechal přimět k procházce venku – přesněji hledání hospody. V půl třetí ráno mě to hledání už nebaví a odcházím spát.
__________________________________________________________________________________

Pátek
7:00
Zvoní. Jsme ve škole a je vyučovací den. Mě to nevadí, už jsem vzhůru a vyspaný. Čtyři hodiny jsou až až.

8:00
Zrcadla! V umývárně jsou dokonalá zrcadla, takže se můžu kulturně oholit. Mužské sprchy jsou umístěné vedle místnosti na spaní pro pořadatele a slečny chodí primárně do nich. Na takový stav jsem zvyklý ještě ze kolejí na Strahově, ale některé slečny to ještě párkrát překvapí.

9:00
Mám první přednášku. Ano, v pátek v devět ráno, přednášku. Nečekal jsem velkou účast a tak bych neměl být zklamán, ale ... tak trochu jsem. No, alespoň jsem se nenudil.

10:00
Chvilku kecám s holkama v bufetu, bloumám po škole. Plakáty „únik z nudy“ s šipkami, které jsem včera vylepoval nudu moc nezahání. Vstupuju do místnosti s DDR. Je tam Felouen.
(Pár slov o mém vztahu k DDR. Tuhle zábavu jsem poprvé viděl ve filmu Wasabi. Jean Reno to zkoušel a i když mu to nešlo, vypadal u toho docela dobře. Naživo jsem DDR viděl na svém prvním Pragoconu před čtyřmi lety. Když to někdo uměl, vypadalo to jako tanec, docela dobře. Pak jsem ale zjistil, že ti co to umí ještě lépe mají nastavenou vyšší rychlost, a to prostě už tak dobře nevypadá. Zejména u kluků, kteří se u toho neesteticky klátí jak loutky s ustřiženými provázky. Usoudil jsem, že to není pro mně – nejsem Jean Reno, abych vypadal u této činnosti dobře. Teď už víte, jaký jsem měl k DDR vztah a můžeme pokračovat.)
Zkouším DDR. Ano, nudím se tak, že si stoupnu na hardpad a krokuju podle šipek. A ne jednou, opakovaně. Když neutíkám ze středu, tak mi to i vcelku jde, i když k účasti v soutěži mě nikdo nedonutí.

11:00
Procházím kolem počítačů s hrou Mass Efect 2, sedám a zkouším hrát. Efekty jsou fajn, začátek velmi filmový, grafika super a postava se dá upravit do detailů i po vzhledové stránce. Ale hra jako taková mě nebaví. Dvacet minut, z toho třináct zabraly filmové sekvence, a balím to. Opět bloumám chodbami a hledám známou tvář. Vidím jen lidi, kteří bloumají podobně jako já, a slyším poznámky, že je málo lidí a je to o ničem.
A dostávám nápad dělat si zápisky, abych věděl co jsem dělal a mohl zpětně hodnotit, co se mi líbilo a co ne.

12:00
Jdu na přednášku Roleplay – jeho taje a zákoutí. Jde o výčet fantasy archetypů s jejich význačnými vlastnostmi. Destilovaná nuda, zejména pro mně, který fantasy už nemusí. Odcházím po pěti minutách, jdu kouknout na humorný seriál, kde potkávám Moren ve viktoriánském kostýmu. Mužském, podobném jako je na přebalu Příběhů impéria. Takový leprechaun. Dáváme se do řeči, pak jdeme na DDR (ano, opět)

13.00
Oběd, ani jeden nemáme co dělat, tak jdeme hrát Věž a Nalož a jeď do herny. Zjišťuju, že včera to nebyla výjimka – dívky mají tendence stavět věže do výšky, i když je cílem mít co nejstabilnější věž. Pak Moren přichází kamarádky, který má dělat garde, a jsem zase bezprizorní.

15.00
Potkávám Kamilu a Vanju, se kterými si chvíli povídám. Pak přijde Maurice a chce vysvětlit, co jsou to ty RPG. Dostane soukromou přednášku o tom, co to jsou RPG podle Jersona. Už se těší na večerní hru.

16.00
Sleduju Sathel, Siriena a Lokkena při pokeru. Konečně se také učím pravidla – doposud jsem hrál poker jen na počítači a když někomu došly peníze, tak kus oblečení byl za sto dolarů. Teď už konečně chápu i verzi, kdy se karty vykládají na stůl.

17.00
Sedíme v bufetu a posloucháme hru na klavír. Poprvé za con pronáším větu „Tohle rozhodně půjde na můj blog“, abych vzápětí vysvětloval, že žádný blog nemám a že jde jen o hlášku z HIMYM, nicméně si tento zážitek zapisuju. Ten muž hraje totiž skutečně dobře.

18:00
Oslovuji slečnu postávající poblíž vchodu. Slečna se jmenuje Nikol a účastní se soutěže O cenu barda Marigolda. Mám tušení, že vyhraje, a říkám to nahlas. (Později ji potkávám, říká, že vyhrála.)
Jdu na přednášku o soše Svobody a o tom, co všechno s ní provádí filmaři. Po chvilce mě odvolává Sathel a jsem zorganizován na lepení plakátů. Poté jdeme do čajovny.

19:00
V čajovně potkávám Dukolma, Felouen a později Hitomi, kteoru znám také z Pragoconu.
Sledujeme vystoupení břišní tanečnice. Několikrát jsem to viděl v divadle i na jiných akcích, ale ještě jsem nezažil, jak působí oční kontakt. Rozdíl je značný.

20:00
Spolu s dalšími lidmi jsem zorganizován na šlapání sněhu pro fireshow. Dvacet lidí dokáže zdupat slušně velkou plochu za čtvrt hodiny jako nic. Samotné představení ale neuvidím, protože jdeme hrát Omegu.

21:00
V herní místnosti mám pět lidí Balů (která přijela prakticky jen na mou hru), její přítel Ondra, Maurice, Meldin a ... Captain66. (Ten poslední mi ani nebyl představen a přihlásil se až dodatečně v diskusi. Příště si kromě jmen agentů poznačím i jména hráčů)

23:00
Přichází Vašek Pravda a přináší nám elektrické svíčky. Sám od sebe. Tomu říkám servis.

4:00
Končíme s hrou, podle mě byla velmi dobrá a hráči také vypadají, že se bavili. Další půlhodinu vyprávím o WTF momentech v RPG, a pak jdeme spát.
__________________________________________________________________________________

Sobota
10:00
Vstávám docela pozdě. Ve sprše jsou jen další kluci. (Kromě té, do které jsem vešel po zvuku tekoucí vody a až když jsem uviděl slečnu zabalenou v ručníku, došlo mi, že když se dveře s nápisem „Sprcha – ženy“ otevřou až ke stěně, takže cedulka není vidět, může snadno dojít k omylu. Ale tohle není Strahov, takže rychle vycouvám.

Na dveřích WC jsou okousaní panáčci a panenky Maelstörmu, a nápis od Potterovců „komnata nejvyšší potřeby“.

A na každém pánském záchodě visí nad pisoárem cedulka od (anti?)poterrovců

- Uchopte hůlku do ruky
- Soustřeďte se
- Švihnout a mávnout


Ještě že jsem mudla a nemusím se učit ovládat hůlku jejich způsobem.

11:00
Poslouchám Hugovu přednášku a občas mu do ní kecám, ale ne tak moc.

13:00
Zlatý hřeb mých přednášek, Věda, pseudověda a okultismus v nacistickém Německu. Přichází nějakých 35 lidí a poslouchají. Celou hodinu, smějí se na správných místech a na konci tleskají bez pobízení. Tohle mě vždycky potěší. A opět slýchám, že bych měl udělat přednášku speciálně o nacistech a okultismu a víc se rozpovídat o sexu. Tedy více než zmiňovat jen doporučovanou kopulaci na hrobech hrdinů. Na jednu stranu je to laciné téma. Na stranu druhou z hlediska návštěvnosti to je plná ruka trumfů. No uvidím.

14:00
Setkávám se s nepochopitelnou odtažitostí slečny v červeném jménem Mivka. To samozřejmě nemůžu nechat jen tak a pátrám po příčině. Dozvídám se o jistých výhradách k hlavnímu organizátorovi naší linie. Na začátek dobré společné téma, v následující hodině probereme nad čajem i další, pak slečna odchází.

15:00
U pozdního oběda opět potkávám Moren, tentokrát už v civilu, chvilku si povídáme a pak si čtu pevnost.

17:00
Přednáška Honzy Kuděly, do které opět tu a tam kecám. Nicméně chtěl zapojení publika, takže to beru spíše jako povzbuzení ostatních a vcelku se to i daří.

19:00
Večeřím a dělám společnost Kamile.

20:00
Star Wars sice nejsou úplně můj šálek čaje, ale když je mi doporučena přednáška, přesněji ukázky fan videí se souboji světelnými meči, jdeme na ni s Kamčou. A opravdu to stojí za to, jak ty směšné a nepovedené kousky, tak ty opravdu dobré.

22:00
Opět sedíme v bufetu a přidává se k nám Valla, takže si povídáme dál.

23:00
Vypadá to na hospodu. Náhodou potkávám Bajču, další člověk, kterého znám z dřívějších Pragoconů. Následuje návštěva studentského občerstvovacího zařízení a opětovný návrat.

1:00
Opět sedím v bufetu, tentokrát s Maurice a Peth. Kolem prochází slečna s tetováním, které se nám s Marice nedaří rozeznat, takže se po chvilce vydáváme slečnu hledat, abychom se podívali blíže.
(Poznámka: Můj vztah k tetování je velmi opatrný. Malé a hezké se i líbí, velké už jen výjimečně.) V tomto případě musím ale udělat výjimku – motiv sahá od lopatky až na horní část stehna. Samozřejmě že nemůžu vidět všechno, ale to co se na několik metrů jeví jako šedý flek se při bližším pohledu promění ve velmi hezké kvítky. Na příští con si musím vzít foťák, pokoušet se něco takového zachytit mobilem je téměř zbytečné.
Jdeme spát.
__________________________________________________________________________________

Neděle
8:00
Povídám si s Hitomi, snídáme a rozebíráme anime. Tedy spíše ona ho rozebírá, mé znalosti jsou velmi skromné.

10:00
Opět potkávám Moren. Přednášky nejsou moc zajímavé, takže si povídáme.

11:00
Moje přednáška o pravomocích v RPG. Přichází 12 lidí a docela se mi daří jim ukázat i jiný přístup k vedení a popisování než klasicky používaný. Zcela neplánovaně dělám z přednášky lehký workshop a ukazuji, jak se některé rozpory šeří v praxi. Jsem velmi mile překvapen reakcemi a nečekaně spokojen.
Se dvěma posluchači, Standou (Fenikso, který mě zná z RPG fora) a Soňou si povídáme v čajovně, dokud nezačnou pomalu zavírat.
Následuje balení a odchod.
__________________________________________________________________________________

Celková bilance.
Nebudu sčítat okamžiky zábavy a nudy, jak jsem měl původně v plánu. Ačkoliv si uvědomuju, že jsem byl vlastně jen na několika málo přednáškách, spokojenost s těmi, kteér jsem přednášel, s hrami a hlavně téměř čtyřdenní seznamování a povídání s lidmi – převážně s milými dívkami předčilo mé očekávání z tohoto conu a jsem velmi spokojen. Příští rok určitě znovu přijedu.
Napsal: Jerson
Autorská citace #21
4.2.2010 14:16 - Jerson
Chyby, omyly, nepřesnosti - to jako ve Tvé přednášce? Co vím, tak jsi nevěděl jen co je to ... eh, nějaký nezajímavý druh fantasy, čert ho vem. :-)
Autorská citace #22
4.2.2010 14:23 - Alnag
Felouen píše:
Lepší? Co takhle nějaká rovnoprávnost? :D


Počítám vás mezi lidstvo, co víc chcete? :)

Víla třpytilka píše:
Myslis te poloviny co neni jerson? (: )


Říkal jsem lidstva, tak nevím, co do toho taháš Protossy. ;-)
Autorská citace #23
5.2.2010 10:06 - Hugo
Jerson píše:
Chyby, omyly, nepřesnosti - to jako ve Tvé přednášce? Co vím, tak jsi nevěděl jen co je to ... eh, nějaký nezajímavý druh fantasy, čert ho vem. :-)


Jersone vzhledem k tomu, ze ja jsem tam byl jako prednasec, takze podle vzoru: "Student musi znat vsecko (nekteri prokazali), asistent vsecko co je v knizkach (coz jsi prokazal vice mene taky pri stourani), docent kde jsou ty knihy (a vzhledem k tomu, ze jsem si pamatoval, a mel uvedeno ze to bylo cerpano z wikipedie...) a profesorovi (kdyby tam byl John Long), tomu by stacilo vedet uz jen kde je docent...

Felouen: Jen to Jersonovi nandej, von si to zaslouzi kdyz neuvadi damy na prvnim miste, vid...
Autorská citace #24
5.2.2010 19:36 - Felouen
Hugo píše:
Jen to Jersonovi nandej, von si to zaslouzi kdyz neuvadi damy na prvnim miste, vid...

Hele, vždyť dámy uvádí na prvním místě, ono šlo o princip že neuvádí některé věci správně, když je uvede, a některé naopak neuvede, takže detaily ne vždy sedí a kontext. :) Asi si mě špatně pochopil...:D
Autorská citace #25
21.2.2010 01:20 - Ginny
Teodore, až tohle budeš číst..příští rok musíme udělat ještě větší Záchodovou propagaci..:) díky za spolupráci XDXD S tebou vymýšlet blbiny je jedna radost..a jak tak čtu na netu, návody na pisoárech jsou populární XD
Autorská citace #26
5.5.2016 16:28 - sirien
Náhodou na mě archiv vyplivnul tenhle blog a... to jsou tak krásné vzpomínky :D U Jersonových poznámek na (mé) orgranizování a "zorganizovávání" lidí sem se fakt suprově bavil :) A elektrické svíčky a Vašek Pravda - to je vzpomínka přímo pro Dukolma :D (popř. Sathel :D )

Co by mě skutečně zajímalo je, co sakra proti mě Mivka před těma šesti lety měla... hm...

(ta pasáž s břišní tanečnicí je taky zábavná, zvlášť, když Veverku znáte osobně i s jejími vystoupeními - pomrkávat u toho fakt umí)



...ten ParCon si trochu vybavuju, ale teda snaha vzpomenout si, co sem tam tenkrát dělal je dost mlžná (poker se Sathel a Lokkenem? Velmi, velmi matně si na něco vzpomínám, ale...)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082614898681641 secREMOTE_IP: 35.168.113.41