Uvěřitelnost a logika v RPG (podle Jersona)

Debata na téma realističnosti v RPG, sem budu psát své poznámky a výhrady k různým prvkům, na které narazím.

Kdo nemá rád pohled na RPG - zejména fantasy RPG - přes optiku logiky, smysluplnosti, realističnosti a podobných přístupů, ať to tady ani nečte.
Napsal: Jerson
22.1.2019 12:29 - Šaman
Tak jsem zkouknul triler a:
- fungují baterky a v areálech budov asi i nějaká větší osvětlení (elektrika zvenku?)
- funguje noktovize
- fungují kamery (záznam vojáků z minulé výpravy)

Vím, že trailery občas úmyslně zkreslují, ale podle všeho by neměl být velký problém zorganizovat výpravu profesionálů, která dosáhne středu zóny (takže se nenechá sežrat krokodýlem) a celou dobu mít vynášené vzorky a audio vizuální materiály (nebo záznam pořízený a přehratelný uvnitř je po vynesení už nepoužitelný?). Operovat jen ve dne a samozřejmě hlídat co to s lidma dělá.
Otázka samozřejmě je, jestli je ve středu zóny odpověď, nebo jen nejkomplexnější otázky. Ale poslat tam pár osobně zainteresovaných nerdů bez jakéhokoliv ochranného vybavení je lamařina.

Z traileru to vypadá, že uvnitř elektronika funguje, takže by mohly i vysílačky. Jen se nespojí s venkem.
22.1.2019 12:34 - York
Co furt všichni máte s posíláním lídí (natož na koních)? Nejsme ve dvacátém století.
22.1.2019 12:41 - Šaman
Podle traileru myslím, že tam bude fungovat i auto. Jen bych průzkum začal na cestě a ne od lesa.
A lidí - těch je nejvíc. Nemůžeš tam posílat šimpanze to by na tebe vyběhli ochranáři. ;)

A je zajímavé, že průzkumný tým (čistě ženský podle fotek) tam šel nalehko (látková bunda, bez přilby), ale při výslechu je hrdinka za sklem a všicni kolem mají atom skafandr. To tam šly dámy nějak načerno, nebo to byla opravdu oficiální výprava?
22.1.2019 12:48 - Jezus
York píše:
Co furt všichni máte s posíláním lídí (natož na koních)? Nejsme ve dvacátém století.


Jenže ani ve dvaadvacátém. Jak psal Jerson, oni ti použitelní autonomní roboti dnes ve složitějším terénu (džungli) moc daleko nedojdou.

Taky je otázka, kolik že teda máme toho času. Jestli tři roky (!) tak není opravdu co řešit, ale nechceme to třeba vyřešit (alespoň zastavit šíření) v řádu měšíců, abychom předešli masové panice? (Jak tu někdo naznačil).

Jak je to teda s těmi vrtulníky. Když zmizí z dohledu opravdu zmizí na furt? To mi příjde dost divné...

Já se pořád stavím za to poslat výsadek ve skafandrech (lze před tím otestovat třeba na krysách nebo i primátech v "kontejneru" jehož vnější vrstva bude simulovat materiál skafandru), idaálně ve vrtulníku až k majáku (centra zóny, budov). Musí mít ale nějaké prostředky komunikace alespoň s předsunutým stanoviště uvnitř zóny. A pak se uvidí, co zjistí. (Musí hlásit alespoň něco - zmutovaná dravá zvěř, mutujeme sami, paranou jde vyčíst z hlášení... teda pokud selžou skafandry).
22.1.2019 12:51 - York
Jezus píše:
Jak psal Jerson, oni ti použitelní autonomní roboti dnes ve složitějším terénu (džungli) moc daleko nedojdou.


Proč by měli někam chodit, když se tam dá lítat? Autonomní neznamená chodící.


Poznámka k tématu: Samozřejmě pokud bychom tohle hráli jako RPGčko, tak logika půjde stranou a postavy se tam půjdou podívat osobně. Bylo by ale hezký, kdyby to i tak dávalo aspoň trochu smysl - třeba se tam ztratil někdo, na kom jim záleží. Měly dronu, ale ta se jim ztratila a další teď narychlo neseženou.

Já ale každopádně mluvím o scénáři, kdy to někdo rozumný nahlásil úřadům a začaly to řešit instituce k tomu určené a nikoliv banda amatérů se sebevražendými sklony ;-)
22.1.2019 12:52 - Jezus
Mimochodem, tank by asi tou džunglí neprojel, ale co nějaká těžká (těžařská?)technika. Takové to "autíčko" co má kola větší než člověk a vozí v dolech rudu by neprojelo?
22.1.2019 12:52 - sirien
Jerson: Upřímně... nevim moc co vlastně dál chceš za reakce.

To prostředí mi připadá krajně nekonzistentní a nejasné a naprosto mi chybí výchozí informace. V dané situaci bych měl několik prioritních bodů na jejichž výsledku by se odvíjel můj další postup - bohužel zjevně nejsi schopný mi zodpovědět jaký ten výsledek je.

Typicky z toho cos psal je pro mě naprosto zjevný, že musí jít vytvořit komunikační "most" napříč bariérou - a to ne nějaké improvizované fáborky, ale skutečně plnohodnotné datové vedení. Ok, možná to nebude super moderní 100/20MB/s UPC připojení po optice, ale rozhodně dost na to abych real time přenesl HD obraz a zvuk. Datový objem je jen otázka základního přenosu a počtu takto ustanovených mostů.

Dál je naprosto zjevné, že musí existovat možnost datové komunikace uvnitř zóny - možné ne plošné na radiových vlných, ale minimálně nějaká optická point-to-point varianta. Ideálně laserová, ale jak poznamenal York tak i pokud by v zóně nebylo možné tvořit koherentní světlené paprsky (což, mimochodem, mi už hraničí s trochu WTF arbitrárním omezováním a záplatováním jak řešeto děravého settingu), tak lze stále používat beacon-transmission, přičemž digitální přístroje nebudou mít problém zpracovat skutečně velmi rychlé série impulzů, jejichž datovou hodnotu lze navíc brutálně navýšit využitím color-codingu. (A mimochodem helikoptéry nemají nejmenší problém s laserovou komunikací, dnešní systémy si umí vysílač/příjimač najít velmi efektivně sami i na dálku a v pohybu.)


Každopádně tohle jsou vcelku velmi zásadní otázky, protože podle toho jakou kvalitu komunikace sem i podaří nastolit a podle toho jaká budou její případná omezení se budou odvíjet všechny moje další plány.


Dál mi taky stále není jasné co vlastně je přesně cílem - dostat se do majáku? Prozkoumat zónu jako celek? Zbavit se jí?


Taky by mě HODNĚ zajímalo jak v zóně funguje přístup shora - protože jedna z variant průchodu k majáku co mě tak napadla je prostě si vyrobit čistou a krásně průchozí rovnou čáru tím, že si nechám vyrobit tak 100 MOAB (popř. si od Rusů koupim 50 FOAB) a naházim je v rovný linii od kraje zóny až po maják. V těsnym závěsu pak pošlu pár hummerů a abramsů s námořní pěchotou. (Popř. se vrátim do středo- do 20. století a celou zónu nebo její požadovaný pruh vezmu napalmovym kobercem.)
22.1.2019 12:57 - Jezus
York: Ok. Ale i tak. Dron ti dejme tomu pomůže zmapovat území a divnou faunu (možná i něco z flory) - počítám, že poletí pořád více méně nad lesem nebo při pobřeží. Je fakt, že to jsou cené údaje pro budoucí výsadek.
Létající autonomní dron ti ale těžko zmapuje vnitřky budov, nehledě na nějakou interakci s nálezy, samostatné myšlení a podobně. Jasně, jestli máme "fůru" času, můžeme tam cpát robory jednoho po druhém a metodou pokus omyl pomalinku zjištovat, co se děje.
Imho jsou ale dobří jen na prvotní průzkum a sběr dat (vzorků). Pak prostě potřebuješ člověka, aby se podíval dovnitř budou a celému tomu přišel na kloub. Jinak ti bude všechno trvat měsíce (jako ve Fukušině).
22.1.2019 12:58 - York
sirien píše:
Dál mi taky stále není jasné co vlastně je přesně cílem - dostat se do majáku? Prozkoumat zónu jako celek? Zbavit se jí?


To zatím nevíme a chceme to zjistit. Než tam kohokoliv pošleme, potřebujeme informace, abychom se mohli rozhodnout, co s tím vlastně chceme udělat.

Respektive teda pokud víme, že se tam někdo ztratil, tak jeho záchrana má poměrně vysokou prioritu. Ne ale za cenu, že se nám při tom ztratí ještě mnohem víc lidí - nejdřív musíme zjistit, kde ztracený je a jak se k němu můžeme bezpečně dostat. AŽ POTOM pošleme záchrannou výpravu (ideálně automatickou, není důvod riskovat kohokoliv dalšího).


Jezus píše:
Létající autonomní dron ti ale těžko zmapuje vnitřky budov, nehledě na nějakou interakci s nálezy, samostatné myšlení a podobně.


Vnitřky budov zmapuje úplně v pohodě. Dveře může normálně otevřít za kliku, zámek případně odvrtat nebo odpálit. Samostatné myšlení není potřeba, jeho cílem je nasbírat data a odnést je ven k analýze.


Jezus píše:
Pak prostě potřebuješ člověka, aby se podíval dovnitř budou a celému tomu přišel na kloub. Jinak ti bude všechno trvat měsíce (jako ve Fukušině).


Je klidně možný, že na to nakonec dojde. Rozhodně to ale nebude před vyčerpáním ostatních možností.
22.1.2019 13:07 - Šaman
York píše:
Vnitřky budov zmapuje úplně v pohodě. Dveře může normálně otevřít za kliku, zámek případně odvrtat nebo odpálit. Samostatné myšlení není potřeba, jeho cílem je nasbírat data a odnést je ven k analýze.

Eh, bavíme se o létajícím dronu? Tedy kameře na čtyřech vrtulkách? A i kdyby to mělo ruku, bavíme se o tom, že není možné to dálkově ovládat z venku. A najít v budově dveře a vzít za kliku je už velmi samostatné myšlení.
22.1.2019 13:13 - Jerson
20 km poloměr - na cestu k majáku potřebovali minimálně tři dny cesty lesem a na pramicích, ale reálně spíše víc, protože v zóně plyne čas jinak, nebo jsou lidé zmatení a nepamatují si to. Mapy jsou zvláštní, protože v oblasti je vojenská základna, tak by to mělo být zmapováno víc než dobře, ale krajina se tam asi dost měnila, bažiny se rozšířily, takže mapy nejsou úplně použitelné ... ale samozřejmě taky nevím, proč na tu vojenskou základnu a od ní k majáku nešli po silnici, která tam nutně musela vést.

První věc, která napadla mě, bylo označování trasy zálesácky, pomocí záseků do stromů.

Jinak to není, že by člověk nebo věc "zmizela", ale prostě zajde za stromy nebo křoví a když dorazíš na místo, odkud bys ji měl vidět, tak nevidíš. (A RPG hráč by se podíval na stopy, ale ty asi taky nejsou.)

Mně nejde o to, jak byste tuhle situaci vyřešili, psal jsem se na úvodní řešení hlavně proto, že jsem tvrdil, že jedna skupina RPG hráčů dokáže vymyslet mnohem efektivnější nápady než "budeme tam posílat jednu skupinu vojáků za druhou s nadějí, že se někdo vrátí". A že si nedovedu představit, že bych takovou zápletku předložil hráčům ve hře.
Když už, tak by museli být první, kteří se k této rozšiřující bariéře dostanou, a nemají se od čeho odrazit, a mají k dispozici jen ty prostředky, které mají právě u sebe. Pak by úvod zápletky mohl trochu dávat smysl.

Vrtulníky a vůbec mizení techniky je moje spekulace, abych oddálil závěr, že výchozí situace ukázaná ve filmu je prostě blbost, že v uvěřitelném světě by k ní nedošlo. I když obvyklé reálně řešení takových jevů je, že se to prostě ignoruje, možná to na vlastní pěst řeší nějaká menší skupina vědců a nikoho to netankuje. Tady je alespoň ta pohlcená vojenská základna, která úplné neignorování nějak zdůvodňuje.

York píše:
Já ale každopádně mluvím o scénáři, kdy to někdo rozumný nahlásil úřadům a začaly to řešit instituce k tomu určené a nikoliv banda amatérů se sebevražendými sklony ;-)

Překvapilo mě, že žádná taková oficiální instituce neexistuje. I když US Army nebo nějaké jiné státní složky prý mají tým lidí, kteří budou přivoláni v případě nějakého Prvního kontaktu s možnými emzáky, ale možná ten tým už zase rozpustili, protože neměl využití. To že takový jev bude zkoumat parta amatérů je možná realističtější scénář než že tam půjdou ne moc vybavení vojáci Armády nebo Námořnictva :-)

sirien píše:
To prostředí mi připadá krajně nekonzistentní a nejasné a naprosto mi chybí výchozí informace. V dané situaci bych měl několik prioritních bodů na jejichž výsledku by se odvíjel můj další postup - bohužel zjevně nejsi schopný mi zodpovědět jaký ten výsledek je.

Jo, tvůj závěr je úplně stejný jako můj - já se jen snažil zreprodukovat informace z filmu tak, jak by alespoň nějak dávaly smysl, kdybych ten film převedl do RPG (protože do Omegy by se to mohlo hodit). Další poznámky sis už přečetl výše.

Cílem bylo dostat se k majáku, kde bylo epicentrum - což velitelka operace nějak věděla. Ale to by i tak nějak dávalo smysl, zóna se šířila zjevně od toho majáku nebo z jeho blízkosti.

Nicméně tady bych to ohl ukončit, hlavní účel to splnilo. Kdo chcete, tak se na tem film podívejte (je to dobré i do tématu (ne)schopných ženských hrdinek), i když podle mě to není žádný zázrak.
Já se podívám ještě na Stalkera a někdy bych zkusil udělat takovou zónu v settingu Omegy, kdy hráči nebudou mít takové možnosti a prostředky výzkumu a přenosu informací, a budu zvědav alespoň na nějakou základní opatrnost a postup, čistě pro srovnání.
22.1.2019 13:14 - York
22.1.2019 13:16 - Jezus
Souhlas se Šamanem.

Jinak je zcela esenciální otázka časového rámce.

Mimo to souhlasím se sběrem a vyhodnocováním dat. Ale měl jsem za to, že toho už víc než že tam věci mutují nezjistíme. Takže drony pomohou určit cestu (mapování, mohou ji i do jisté míry označit třeba barvou), vytipují cíle (objekty), které rámcově prověří a pak... výsadek :-D (a klidně paragány, když by byla džungle moc "hustá").
Mimochodem, pořád nechápu, co je s těmi vrtulníky. Dokázali by vyzvednout někoho, kdo vyšle světlici (dýmovnici)?
22.1.2019 13:19 - York
Jerson píše:
Překvapilo mě, že žádná taková oficiální instituce neexistuje.


Není nutně potřeba speciální instituce na řešení paranormálních a jiných divných jevů, stačí armáda, požárníci, záchranná služba, atd. Tj. lidi, kteří mají přístup k potřebný technice, případně mají institucionální záštitu k tomu, aby dokázali potřebnou výbavu a personál zajistit.


Jezus píše:
a pak... výsadek :-D


Tohle přestává bejt použitelný řešení ve chvíli, kdy zjistíš, že se tam lidi ztrácej.
22.1.2019 13:25 - Jezus
Jerson píše:
Vrtulníky a vůbec mizení techniky je moje spekulace, abych oddálil závěr, že výchozí situace ukázaná ve filmu je prostě blbost, že v uvěřitelném světě by k ní nedošlo.


Ok, to beru, díky. Já jsem schopen se s rovnat s tím "vrtulníky to nejde", ale hodně mi vadilo, že nevím proč :-)

Jerson píše:
I když obvyklé reálně řešení takových jevů je, že se to prostě ignoruje, možná to na vlastní pěst řeší nějaká menší skupina vědců a nikoho to netankuje.

To jako fakt? Lidi docela řešili nejen Černobyl, ale i Fukušimu a tam šlo prakticky jen o nějakou tu radiaci. Tady ti mutuje oblast kvůli neznámému, možná mimozemskému zdroji, a stát)y) to nebude(ou) řešit? (Nebo alespoň "řešit")?
22.1.2019 13:27 - sirien
ShadoWWW píše:
TADY borec rozebírá konstrukční chyby Enterprise NCC 1701-D.

Generation Tech je... pop-komerční channel. Není to přímo click-bait, ale v hiearchii to stojí jen kousek nad click-baitem. Což se bohužel mnohdy odráží v tom jak cool a trendy témata mají, ale jak povrchně a nekvalitně je zpracovávají.

TLDR: ta kritika je prázdná a nesmyslná. Jako non-trekie Ti klidně řeknu, že:


1 - nesmysl, ta loď a) není válečná a b) spoléhá primárně na štíty. Síla zbraní ve ST universu je taková, že zásah cíle který nemá štíty plnou silou ho efektivně vaporizuje jako celek.

Vytržení lidí z můstku po zásahu byl hezký dramatický moment, ale fakticky se Ti může totéž stát i pokud máš můstek "bezpečně" uprostřed lodi (navíc v universu kde na tom doopravdy záleží - viz Honorverse).


2 - další pitomost (i když oblíbenej running joke), v podstatě v momentě kdy nestačí inertial dumpers tak ta loď dostává sodu na kterou beztak není stavěná. Asi takhle: myslíš že mají bezpečnostní pásy nebo airbagy na můstku letadlových lodí? Nebo křižníků?


3 - ta loď je primárně určená k vědecké práci a civilnímu životu. Enterprise není defiant.


4 - well, ta věc asi není moc určená k tomu přistávat - spíš k tomu aby zůstala viset ve vesmíru kde si jí pak nějaká záchranná výprava vyzvedne. Můžou bejt spíš rádi že to je vůbec schopný nějakýho aspoň trochu kontrolovanýho přistání.

Landing gear je pitomost - ty mají užitek jen pokus si schopnej s nimi přistát fakt kontrolovaně. Všimni si, že např. letadla při mnoha situacích vyžadujících nouzové přistání přistávají bez podvozku.

A pokud při přistání funguje inerciální tlumení, tak je dost možná bezpečnější zůstat uvnitř než skákat do escape podů.


5 - ok, tohle je jedna z mála relativně validních připomínek - může to být třeba snaha zabránit zbytečnému opotřebení? Again - Enterprise je primárně civilní loď, není to Defiant - modulování štítu je možná vyhrazené až pro nějakou nižší úroveň defconu?


6 - ok... teoreticky. Jenže ono ty sabotáže na které si tam stěžuje by stejně mohly proběhnout (když už se Ti nepřítel dostane nepozorovaně k torpédometu, tak je vcelku jedno kam ten torpédomet míří). Každopádně důvod možná byl ten že jiné paluby lodi byly potřeba pro nějaké vědecké vybavení, které dostalo přednost, protože to je civilní loď, nikoliv válečná (jako Defiant nebo Ares)

(Mohl bych taky poznamenat něco o tom že ve vesmíru je jedno na kterou stranu torpédomet míří, ale ve STversu se na to hraje, takže whatever.)


7 - CIVILNÍ loď. CIVILNÍ. Uznávám že v STverse a v paradigmatu Federace to znamená spíš "po zuby ozbrojená, i když s primárně nebojovým designem" než "bezbranná", ale...


8 - Fakt? Co sem si tak všim tak PROSTOR je to poslední, čeho by byl na Enterprise nedostatek. Jinak kruhovej design hlavní část lodi má správně, jen má bokem vyčleněné motory a technické zázemí atp.


9 - politická doktrína a kontext doby.


10 - LOL. Kolega by si měl jít zahrát Artemis, aby docenil potřebnost klávesových zkratek pro ovládání lodi, protože v hardcore obtížnosti to už myší/joystickem fakt ovládat nezvládne.



...v podstatě všechno to je jen "týpek z kanálu co se snaží bejt trendy si v rychlosti sepsal pár nápadů a něco vygooglil a nekriticky to odkecal na kameru, aby splnil týdenní počet videí názvem videa cílících na segment X. clickbait. Ostatně o tom svědčí i skóre videa jehož neoblíbenost je 1:5 (YT průměr pro neutrálně přijatá videa je 1:10)
22.1.2019 13:31 - Šaman
Jerson píše:
na cestu k majáku potřebovali minimálně tři dny cesty lesem a na pramicích

Tým holek (hádám že vědkyň) bez výcviku to zvládl za (dejme tomu) tři dny? Takže skupina commandos by to nejspíš dala do tmy.

Připadá mi pitomý už to, že tam byly posladné dvě (?) vojenské výpravy, ale žádná nevynesla žádné materiály. Ta první nevěděla do čeho jde, ale jakmile ztratila spojení se základnou, tak se prostě pustila za dobrodružstvím a už se nevrátila… ta druhá věděla, že už jedna skupina vojáků selhala, ale také neprovedla žádná opatření aby udržovala jakýkoliv kontakt s vnějškem. Už jen přespávat v zóně mi přijde kravina, pokud se dělá první průzkum. Nebo snad ty anomálie se začaly vyskytovat až po mnoha hodinách pochodu?
22.1.2019 13:33 - Jezus
York: Tak menšího chodícího tam může "dovézt" velký létající :-)
Žádný z nich nicméně nebyl autonomní. Umím si představit, že by s určitými doplňky a softwarem ten psík i byl (ten vrtulníček na otevírání dveří autonomní v jeho velikosti dle mého nezkonstruuješ), ale myslím, že by se po každém prozkoumaném místě musel vracet pro instrukce.
Celé to ale závisí i na tom, že bys tam (k majáku a pod.) mohl v pohodě zaletět tam i zpět bez nečekaných komplikací. A na toho robopejska stačí zmutovaný pejsek a jsi v kelu. Ale ano, je-li čas, můžeme šetřit lidké životy (i když za rozpočet, co by nakrmil menší Africký stát :-) ).
22.1.2019 13:49 - Jezus
Sirien:
Naprostý souhlas.

Doplním snad jen to, že Eneterprise je věděcká (částečně průzkumná), ale nikoli civilní loď. Pořád spadá pod Hvězdnou flotilu a ostatně i proto je ozbrojená.

Myslím, že ty vystrčené motory mají kvůli vypouštění plazmy, či co, ale jako jo, všichni víme, že je to spíš kvůli stylovému designu :-)

Je určená na dlouhé lety daleko od Federace, takže tam musí být i dost místa pro rekreaci, aby se posádka nezbláznila.

On si vážně někdo myslel, že mezihvězdné lodě někdy přistávají na pletách? Vždyť se i staví na orbitě... V extrémním případě ano, ale i tak se většinou evakuuje posádka v modulech nebo pokud drží podpora života, zůstává ve vesmíru, jak jsi psal.

Myslím, že něco málo z těch výtek mohly způsobit ty nové filmy. Technika tam funguje malinko jinak - jednak je primitivnější (v Nové generaci mají modernější techniku) a jednak myslím, že i v rámci restatru některé věci řeší trošku jinak (dle současné úrovně poznání?). Třeba ve filmech se víc hraje na fyzické poškození (štíty to jen tlumí).
Nicméně souhlas, pamatuju si, že bez štítů jedno fotonové torpédo spolehlivě zničí celou loď (i když už nevím, jak byla v tom díle velká). Proto mě i štvalo, že ve druhém novém filmu po odpálení torpéd v hangáru, ta loď pořád existovala, i když na odpis.
22.1.2019 14:01 - Jerson
Jezus píše:
Lidi docela řešili nejen Černobyl, ale i Fukušimu a tam šlo prakticky jen o nějakou tu radiaci. Tady ti mutuje oblast kvůli neznámému, možná mimozemskému zdroji, a stát)y) to nebude(ou) řešit? (Nebo alespoň "řešit")?

To jsou technologická selhání vyrobených zařízení, které mají generovat elektřinu a zaměstnávají lidi, a místo toho generují problémy. To prostě nemůžeš ignorovat.

Ale pak jsou věci jako podivný obří shluk chaluh v moři, nebo neznámá houba v kanálech, nebo obří výron pěny, případně hromadné úmrtí lidí, podivné zvuky - a to žádná instituce neřeší, ani je to nezajímá. nabyl jsem dojmu, že kdyby nějaká mimozemská invaze začala, bude to vypadat přesně jako v těch béčkových filmech, kde máš člověka, který se danou věcí zabývá, chce varovat veřejnost, ale nikdo ho nebere vážně, dokud není úplně pozdě.

Nebo - pokud ta invaze nebude probíhat bojem - ho nebude brát vážně nikdy nikdo.

Ještě k tomu Annihilationu (budou malé spoilery) - když do té zóny vojandy vlezou (myslím že všechny mají vojenský výcvik), tak je střih a vylézají ze stanu, přičemž si nepamatují, jak se tam dostaly, ani že by stany stavěly, a jen ze spotřebovaného množství zásob odhadují, že tam jsou už tři dny. Z toho jsem odvodil, že jakmile odejdou z dohledu vnějšího pozorovatele, už nad sebou nemají úplně kontrolu. Ale třeba právě proto bych na jejich místě za sebou táhl vojenský telefonní kabel a v pravidelných invervalech na něj umisťoval záznamy, a měl puštěnou kameru, aby se dalo následně dohledat alespoň něco. Nebo si dělat poznámky do zápisníku. Ale obojí by se tím výpadkem paměti nějak odmávnout dalo.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.071820020675659 secREMOTE_IP: 54.210.83.20