Překlad Shadowrunu 6E

Drazí fanoušci cyberpunku,

jistě jste zaregistrovali, že v těchto dnech vychází již 6. edice hry Shadowrun. Vývojáři slibují celkové zjednodušení, core rulebook má mít pouze něco přes 300 stran. Předpokládám, že se někdy na podzim vrhnu do překladu, který by tak mohl být hotový někdy v příštím roce. Možná..., anebo také ne :)

Zde, na tomto chatu, chci průběžně referovat a komentovat svou práci. Pomohla by mi zpětná vazba, jako určitou ochutnávku můžete prolistovat překlad SR 5E, který je zde již také publikován. Vzhledem k tomu, že spousta věcí zůstane stejná, velmi mi to pomůže do další práce.
Napsal: Lethrendis
9.9.2019 09:50 - Lethrendis
Když jsem včera usínal, dumal jsem nad LEDem. V překladu mám na začátku napsáno, že se slangově vyslovuje jako LED (ICE), ale pak v textu píšu IC, protože autoři také všude píšou IC a nikoliv ICE.

Sám osobně mám zkratku LED rád, použil bych překlad z Neuromancera "Logicko-Elektronická ochrana Databází". Jenže...

Další moc pěkná přezdívka používaná u Matrixu jsou GODové (Grid Overwatch Division), což jsou agenti Korporačního tribunálu vybaveni absolutní mocí vyhledávat a ničit matrixové anomálie (hlavně AI a hackery). Autoři tu fajnovou zkratku opravdu používají, jako že "GODi jsou nebezpeční" atp.

Pokud bych měl být konzistentní a psal bych IC jako LED, asi bych měl přeložit i GODy. A u nich mě nic nenapadá, co by to mohlo být česky. A jestli by to vůbec mělo smysl. IC a GODi nezní tak špatně.

Babo raď?
9.9.2019 11:28 - sirien
Konzistence tu je myslím zbytečná. LED + GOD bude fungovat dobře
9.9.2019 11:38 - York
V IT (Information Technology) je IMHO (In My Humble Opinion) celkem běžný používat anglický zkratky a nepřekládat je. Takže když to necháš tak, zní to jako IT-speak, zatímco když to přeložíš, zní to divně.
9.9.2019 13:25 - sirien
Jenže s pojmem LED se v SR pracuje v rámci slangu - mrazivej systém, zamrznul atd, takže přeložit tu zkratku má smysl. GOD má sice ten význam navíc co tam nese nějakou ironii, ale zrovna tohle chytí i valná většina neangličtinářů, God je hodně profláklý slovo.
9.9.2019 13:37 - York
sirien píše:
s pojmem LED se v SR pracuje v rámci slangu - mrazivej systém, zamrznul atd


Na tohle jsi někde narazil? Já teda ne.

LED je navíc dneska Light Emitting Diod.
9.9.2019 13:42 - Lethrendis
Njn, když ani oni to nepíšou ICE, ale důsledně jen IC.

A taky uvažuju ještě o jedné věci. V posledních letech, pokud někdo SR hraje, asi ho zná spíše s anglickými termíny. Hrál tu někdo SR5 a používal spíš IC nebo LED? U nás v partě spíš IC, ale my hráli starší edice.

Snažím se i kvůli tomu i jiné zkratky ponechávat, místo abych je nahrazoval. Tak třeba elektronické drogy BTL (Better Than Life) mají docela hezký český překlad LaNýŽ (Lepší Než Život), už od 2. edice. No a přesto, používá to někdo? Já vždycky mluvil o BTLkách.

Osobně se přikláním spíše k anglickým zkratkám, jak to píše York. Nicméně ten LED je tak profláknutý, že bych asi u něj udělal výjimku.
9.9.2019 13:47 - York
Lethrendis píše:
Nicméně ten LED je tak profláknutý, že bych asi u něj udělal výjimku.


Klidně tomu můžeš říkat led (malými písmeny) tam, kde v originálu není zkratka, a jinak používat zkratku IC. A v odstavci o ICčkách vysvětlíš, že se tomu taky někdy říká led (z anglického IC, což zní jako "ice").
9.9.2019 13:51 - Lethrendis
V originálu to nikde jako "led" napsané není, dokonce ani v těch souvislostech, jakože systém zamrznul, jak to psal Sirien. Byť tohle spojení taky znám, je dobré. Vždycky pouze IC, alespoň pokud si vzpomínám, jsem teď u NPC. Pouze na začátku ve slovníčku je u LEDu uvedeno, že se tak IC vyslovuje - v originálu i u mě, to bych samozřejmě nechal.
9.9.2019 13:53 - York
Lethrendis píše:
Pouze na začátku ve slovníčku je u LEDu uvedeno, že se tak IC vyslovuje - v originálu i u mě, to bych samozřejmě nechal.


Jo, to dává smysl.
9.9.2019 13:58 - Log 1=0
Lethrendis píše:
Tak třeba elektronické drogy BTL (Better Than Life) mají docela hezký český překlad LaNýŽ (Lepší Než Život), už od 2. edice. No a přesto, používá to někdo? Já vždycky mluvil o BTLkách.

Zrovna u tohohle dává i smysl, že je slengových výrazů víc, nebál bych se přidat oboje do "slovníčku" a eventuálně to někde i střídal (zase, záleží na daném textu, aby bylo jasné, že je to totéž). Nemyslím, že by to byl až moc nelegitimní autorský zásah.
9.9.2019 23:25 - Colombo
Lethrendis:

ad ICE:
Angličtina není fonemický jazyk jako čeština. IC and ice je si hodně foneticky blízko, ostatně v ice vůbec to "e" nevyslovuješ. V praxi se tak v angličtině do různých těch zkratek přidávají souhlásky (respektive samohlásky mají i jakousi souhlásovkou formu), v podstatě to funguje jako ono JHVH.

Například (z mé praxe) technologii DNA sekvenování SMRT my umíme vyslovit, dává nám to smysl a je to dost cool zkratka. Jenže angličani to vyslovují jako smart.
11.9.2019 09:03 - Jerson
Zeptám se zde, protože tu asi není vhodnější téma - jak je na tom ve světě Shadowrunu umělá inteligence a umělé osobnosti, případně humanoidní roboti?
11.9.2019 09:13 - kin
K tomu IC/LED...my tomu při hře vždy říkali "ícéčka"
11.9.2019 09:57 - Lethrendis
Kine, my taky. Ale LED je takový fajnově stylový už od devadesátek.

Jersone, co se týče AI, tak samozřejmě jsou. Ve fluffu získáš nějaké informace. V Matrixu vystupují jako NPC a často jako padouši. Technomanti mohou vyvolávat sprity, což jsou takoví AI duchové Matrixu. V matrixovém rozšíření pro 5E byla možnost vytvořit si AI postavu a předpokládám, že až vyjde pro 6E, tak bude taky. Taková postava "žije" v Matrixu a fyzické tělo získá, když si ovládne nějakého drona. Autonomní drony jsou normálkou, třeba tam jezdí dronobusy atp. Všechny dopravní prostředky a drony mají stat Autopilot, který ukazuje, jak dobře se dokáží samořídit, kromě toho je veškerá elektronika připojená k Matrixu.

Jakmile se spojí lidské tělo a robotické součásti (augmentace = kyberware, bioware, nanoware atp.), už nejde o robota, nýbrž o kyborga, což je také zcela normální.
11.9.2019 10:09 - kin
To netvrdím, mě se to líbí.
Jen říkám co máme zažité. Mi jsme většinu matrix pojmů používali v anglické počeštěné verzi :)
11.9.2019 12:03 - York
Jerson píše:
Zeptám se zde, protože tu asi není vhodnější téma - jak je na tom ve světě Shadowrunu umělá inteligence a umělé osobnosti, případně humanoidní roboti?


Záleží na době (uvnitř settingu), tedy potažmo na edici. Nejznámější Shadowrunová AI (a jedna z prvních) je asi Deus.

2e byla tuším bez AIček, ve 3e se poprvé objevil Deus a otaku (předchůdci technomancerů). 4e posouvá setting za druhý crash matrixu (který způsobil právě Deus) do bezdrátové verze matrixu, kde už jsou technomanceři normou, běhají tam matrixoví spiriti a AIčka jsou taky celkem standard. Dál to neznám.
11.9.2019 12:29 - Šaman
Ahá! Tak proto mám občas pocit, že se bavíme o jiné hře (settingu). Hrával jsem nejspíš 2e (resp. číslo edice si nepamatuju, ale obrázek od Howarda s hackováním bankomatu drátovým datajackem ano).

Stejně si pořád myslím, že dráty jsou cool :)
11.9.2019 13:47 - Lethrendis
Tohle je obrázek z 2E. Kabel se teď používá hlavně ve chvíli, kdy přímým vstupem potřebuješ obejít ochrany. Od 4E je Matrix bezdrátový a všudypřítomný. Takže když si zapneš nějaké zobrazení, můžeš vidět překryv reality a AR (augmentovaná realita) - ve vzduchu vidíš, jak se tam vznášejí virtuální konstrukty. VR (virtuální realita) je, když se zbavíš fyzického zobrazení úplně, vidíš jenom to virtuální a tvoje vědomí vyletí z těla, které zůstane v bezvědomí. Matrix vlastně funguje jako technologický astrální prostor, AR je astrální vnímání, VR je astrální projekce.
11.9.2019 14:33 - Šaman
Tak to už je na můj (nostalgický) vkus až moc high scifi. Co si tak vzpomínám, tak u nás se v Matrixu přímo nehrálo (pro GM by to prakticky znamenalo hrát s rozdělenou družinou), takže cílem družiny bylo často dostat deckera (nebo moji non-matrix zlodějku/hackerku) k místu, kde se dalo fyzicky připojit, nebo k nějaké šachtě s kabely, odkud se dalo napíchnout na zabezpečovačku a vypnout/odemknout co bylo potřeba.

Ale je fajn, že se to vyvíjí. Chápu to teda tak, že 6e nepřekonává (nenahrazuje) třeba onu 2e, ale je to posunutý setting a nová kapitola? Ta SE (2e) myslím právě byla spíš stejná jako jednička, ale vylepšený systém. Takže jedničku vpodstatě nahradila.
11.9.2019 14:36 - York
Šaman píše:
Tak to už je na můj (nostalgický) vkus až moc high scifi.


Ono to dost scifi bylo, když ta třetí edice vyšla. Dneska je to ale realita, z velké části dokonce každodenní. Brýle s Augmented Relity sice na nose ještě běžně nenosíme, ale bezdrátový "matrix" už všudypřítomný prakticky je.

Autoři Shadowrunu měli vždycky až neskutečný odhad, kam se bude svět vyvíjet.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.08282995223999 secREMOTE_IP: 35.173.178.60