Překlad Shadowrunu 6E

Drazí fanoušci cyberpunku,

jistě jste zaregistrovali, že v těchto dnech vychází již 6. edice hry Shadowrun. Vývojáři slibují celkové zjednodušení, core rulebook má mít pouze něco přes 300 stran. Předpokládám, že se někdy na podzim vrhnu do překladu, který by tak mohl být hotový někdy v příštím roce. Možná..., anebo také ne :)

Zde, na tomto chatu, chci průběžně referovat a komentovat svou práci. Pomohla by mi zpětná vazba, jako určitou ochutnávku můžete prolistovat překlad SR 5E, který je zde již také publikován. Vzhledem k tomu, že spousta věcí zůstane stejná, velmi mi to pomůže do další práce.
Napsal: Lethrendis
18.7.2020 17:20 - Boldrick
Jo lišta, to zní dobře.
Ale vždyť jsem to psal. Krátký zbraně nic takovýho mít nemusí a většinou nemají. Těžko říct v budoucnosti.
Každá firma má svoje uchycení a pak záleží jestli se ostatní výrobci přizpůsobí. Až nedávno začali ty univerzalní lišty.
A je to i v tom originálu, prostě "top".
18.7.2020 20:13 - Aegnor
Jo, taky bych dal lištu.

Hodíš sem nějakej příklad zbraně bez horní lišty a doplňku, který na takovou zbraň jde namontovat (dle pravidel SR)?
18.7.2020 22:40 - Jerson
Jmenuje se to RIS lišta a je to standardní součást zbraní, na které mají být montované přídavné moduly. Standardně jsou na horní straně, obcas i pod hlavní a po obou stranách hlavně vždy na tělu zbraně. I některé pistole je mívají, buď jako doplněk, nebo přímo vytvořené na závěru (což je většinou dělá horní část pistole.)
18.7.2020 23:11 - Lethrendis
Aegnor: Pravidla pouze říkají, že třeba na těžké pistole (patří tam i revolevry) jsou příslušenství montované na hlaveň a na top. U jednotlivých příslušenství jezase napsáno, že jsou dát na hlaveň,, pod hlaevň atd.Takže si to poskládáš.

Jenom nevím, jestli to TOP můžu překládat jako lišta, protože některé zbraně, třeba revolvery, horní kolejnici prostě nemají. I když podle pravidel by na ně "TOP" mělo jít. Asi si moc vymejšlím.
18.7.2020 23:13 - Aegnor
18.7.2020 23:22 - Jerson
Shadowrun je v tomhle strašně omezující. Na některé pistole se dá montovat příslušenství na horní stranu závěru nebo pod hlaveň, u některých přímo na hlaveň.
18.7.2020 23:36 - Boldrick
když si zadáš pistol/revolver accessories, tak ti tam vyskáče vychytávek, no pro SR na dlouhou dobu
:-)
19.7.2020 00:25 - Lethrendis


Jen jsem namátkou vyhledal a většina z nich nemá.

A co se týče těch pravidel, právě že tady jsou docela volná - to já hledám nějaký výraz, který by byl více jako to "TOP"
19.7.2020 09:12 - Jerson


Prostě vůbec neřeš, co zbraň má nebo nemá. Pokud nemá RIS lištu z výroby, tak existuje přídavný modul s lištami na každou myslitelnou zbraň. A když by neexistoval, tak na pro 3D tiskárnu kovů je to práce na pár hodin.

To že autoři SR mají o reálné technice občas jen matné představy a do světa roku 2080 ve hře vydané v roce 2020 nedali věci z roku 2000 mě ani moc nepřekvapuje.
19.7.2020 09:50 - Lethrendis
OK, přesvědčil jsi mě, bude to horní lišta.

Budu to muset opraviti v CRB, Sirien bude mít radost :)
20.7.2020 08:29 - Corny
Jerson: Tak zrovna ten Glock má na to dole 'lištu', na kterou se ten přídavek dá nasadit, u těch 'oldschool' revolverů je to přecijen komplikovanější. Ale něco na to přimontovat navzdory deficitům z výroby jde samozřejmě určitě vždycky (powertape to řeší ;) )
20.7.2020 08:48 - Jerson
Přidělávat něco ke zbrani lepící páskou je nedobrý nápad a nebude to fungovat (speciálně zařízení na zaměřování ne), ale nedovedu si představit, že by někdo chtěl mermomocí mít revolver, ke kterému žádná lišta přidělat nejde, a přitom by ho chtěl něčím osadit, když by měl možnost koupit si zbraň stejný parametrů s nějakou montáží.
20.7.2020 08:53 - Aegnor
Jerson píše:
ale nedovedu si představit, že by někdo chtěl mermomocí mít revolver, ke kterému žádná lišta přidělat nejde, a přitom by ho chtěl něčím osadit, když by měl možnost koupit si zbraň stejný parametrů s nějakou montáží.

Ale to je revolver po dědečkovi, on mi ho odkázal na smrtelné posteli!
20.7.2020 09:46 - Jerson
Jasně. Tak pokud chceš odkaz svého dědečka zprznit třeba kolimátorem, určitě ti nebude vadit vyvrtat dvě díry tady a tady.
A nebo to prostě nepůjde vůbec.
O čem že se to bavíme?
20.7.2020 09:55 - Aegnor
O ničem důležitým, já jenom nadhodil nějakej důvod, proč by člověk možná mohl chtít používat přesně tuhle konkrétní zbraň a žádnou jinou.

Každopádně, k tomu "tejpa nebude fungovat" - i když bych takhle připevnil třeba baterku?
20.7.2020 10:05 - Jerson
Můžeš to zkusit, a uvidíš, kolik budeš potřebovat výstřelů, než kombinace tepla a rázů způsobí její uvolnění. Kromě toho si nedovedu představit, jak přidělat páskou baterku ke většině běžných pistolí, u který rám tvoří celou horní část zbraně a při každém výstřelu se pohybuje.
Kromě toho pokud nebude mít baterka a zbraň ten správný tvar, aby byla osa světelného paprsku stejná s osou zbraně, tak při použití baterky tě to bude silně svádět ke střelbě mimo, protože se celkem běžně zaměřuje podle kuželu světla. Milimetrová odchylka v umístění baterky může znamenat půlmetrovou odchylku na 20 metrů, a už budeš v rychlosti střílet dostatetečně mimo.

Lepit příslušenství ke zbrani páskou je prasárna. Ještě tak dva spojit dva zásobníky, to dělají i profesionálové.
20.7.2020 12:31 - Corny
kamarád má ke glockovi docela nadrzo přilepený malý kolimátor a nestěžuje si ;)
20.7.2020 12:55 - Jerson
Lepidlo je jiné záležitost. Lepidla na kov drží. (To že když se takový kolimátor rozbije, není snadné ho dostat dolů a opravit je jiná otázka.)
20.7.2020 22:07 - Boldrick
nasazovací lišta pro revolvery (pro ty je to složitější, ale když jsou pro ně, pro pistole je toho řádově víc), je tam i kolimátor
https://www.youtube.com/watch?v=bNaHP-Qe4YA

laserový zaměřovač pro malý revolver (neumím přidávat obrázky :-))
https://www.amazon.com/Crimson-Trace-LG-308-Lasergrips-Revolvers/dp/B07MMSN2TY

revolver bez lišty s optikou
https://www.icollector.com/Colt-Python-Hunter-Double-Action-Revolver-with-Scope-and-Accessories-in-Case_i9965188

Ke starejm revolverům se nic nepřidělává neb jsou to starožitnosti a to zprzní fakt jen pitomec
20.7.2020 22:49 - Boldrick
Něco málo proč používat revolver :-) možná to sem úplně nepatří, ale když už řešíme ty zbraně.

rychlá střelba z revolveru
https://www.youtube.com/watch?v=WzHG-ibZaKM

a Fanning, což je takový to kovbojský střílení, ale dá se použít jen s jednočinným revolverem (což asi SR neřeší, někdy to dám k deadlandům:-))
https://www.youtube.com/watch?v=7SODMSbV7Fs

a pro zajímavost co se dá s občasným tréningem dokázat :-) hlavně pro Jersona
dá se to použít v různých bojových scénách. Když jsem to viděl tak to určitě v popisech nějak zúročím :-)
https://www.youtube.com/watch?v=dFLj3DeKT-E

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.096112966537476 secREMOTE_IP: 54.210.83.20