Netvor

Běžel jsem jako smyslů zbavený.
Strach, to ten strach mě poháněl kupředu rychlostí, kterou bych sotva dokázal vyvinout kdykoli předtím. Byl to strach z něho. Netvor se mne snažil zmocnit.

Je moc rychlý, nelze mu uniknout. Ale použiji veškeré své síly k tomu, abych si mohl říct, že jsem se o to alespoň pokusil.

A k tomu to strašné kvílení! Bože, nedá se to vydržet. Nejraději bych se svalil a zůstal ležet se zacpanýma ušima. Ale přesně to ta bestie chce. A proto nemůžu, až moc si cením života. Docházejí mi síly. Ale nesmím se zastavit.
Ještě ne.

Běžel jsem pořád dál ve strašném strachu ze smrti, nebo spíše z přízraku samotného, protože když je nablízku, zdá se, že smrt by byla spíš vysvobozením… Musím běžet dál, ještě je naděje. A mou spásu jsem právě spatřil.


Stromy se rozestoupily, já vběhl na malou mýtinku a na ní jsem uviděl postaršího muže. V bílé robě tam stál a hleděl na mě krásnýma bledýma očima.

Zastavil jsem se.
Jeho bílé vlasy a vousy mu vlály ve větru a on tam čekal s otevřenou náručí.

Je tu jen pro mne. Přišel mne zachránit.

Ten svíjivý pocit na srdci odplul někam daleko, tak daleko že jsem úplně zapomněl na tu hrůzu prožitou před chvílí. Věděl jsem, že to on mě vysvobodí. Už se nemusím ničeho bát. Zachrání mne.
Má mysl to přijímala bez problému, prostě to tak bylo, proč v tom hledat podvod. Ale mé srdce tušilo, že tu něco nesedí. „Tohle není skutečnost“ říkalo mi. A já mu uvěřil. Člověk může mít mysl zaslepenou a může být přesvědčen, že to co vidí je skutečnost, ale jeho srdce vždy vidí pravdu.

A tak jsem, po krátkém vnitřním souboji, mou mysl přesvědčil, že je to pouhý trik, kterým mne chce Netvor získat. Netvor mi už jistě dýchá na záda, musím si pospíšit.

„Zmiz! Nejsi skutečný!“ zařval jsem na muže. Jakoby zmateně se na mne podíval.
„Nech toho! Prokoukl jsem tě! Vypadni odsud!“ Konečně pochopil, že prohrál. Mé oči nakonec prohlédly skrz oponu iluze a už na něm pranic krásného. Jeho pohled byl jiný, obličej ztvrdl do děsivého úšklebku. Chvíli jsem viděl jeho pravé já, ale pak se naštěstí rozplynul v černý dým. Podle hrůzného zavřeštění za mými zády jsem si domyslel, že Netvor už věděl, jak jsem jeho lest prokoukl.
Ale nebylo tak plné zlosti, protože získal čas. A já ho ztratil.

„Alespoň, jsem si odpočinul“ řekl jsem nahlas, abych si dodal alespoň trochu optimismu. Teď jen doufat, že najdu před Netvorem útočiště včas. Jestli jej vůbec najdu.

Ryčení sílilo, a já se dal do běhu. Začala se mi klepat kolena, slzely mi oči nebyl jsem schopen pohybu. Tak moc silný pocit beznaděje a strachu to byl.
Pak jsem si vzpomněl na otce. Byl to moudrý muž. To on mi jednou pověděl: „Strach není špatný, strachu musí člověk využít. Díky němu jsme ostražití, máme lepší reflexy a celkově jsme lépe připraveni na nejhorší. Ale nikdy se mu nesmíš poddat, pak nejsi schopen ničeho. Jsi odsouzen k záhubě. Musíš v sobě najít sílu, strach potlačit.“ Tohle mi vtloukával do hlavy. A já ho poslechnu. Najdu tu sílu odolat tomu nejhoršímu. Odolat strachu.
Slyšel jsem už, jak se blíží. Je už skoro tady.
A já se najednou rozeběhl. Běžel jsem tak rychle, jak to jen šlo.
Musí existovat naděje, že to zvládnu. Musí!

A opravdu. Spatřil jsem před sebou dřevorubecký srub, svítilo se v něm.
„Bohové! Děkuju, děkuju!“ křičel jsem za běhu.
Ale počkat… Zastavil jsem se. Co když je to zase jen pouhý trik, co když je má mysl zase zaslepena?
Z komína se kouří, vevnitř se svítí… Je to moc pravdivé, moc reálné. Ale možná Netvor šetřil svou sílu právě na tuto poslední iluzi? Možná je to přece jen skutečnost… I mé srdce bylo na pochybách. ¨
Přemýšlel jsem moc dlouho. Rozhodni se už! Slyšel jsem už, jak bestie funí.
Je tady.

Čemu má člověk věřit? Vlastnímu úsudku? Dobru ve své duši? Nebo zlu, ať už je v jakékoli formě?

„Já... Já věřím sám sobě“ řekl jsem, a zatáhl jsem za kliku.
Napsal: Magus
Autorská citace #61
6.12.2010 11:41 - noir
Když někdo opravuje chyby, měl by být schopen najít ty, jež opravdu chybami jsou, a ne ty, které chybami nejsou...
Autorská citace #62
6.12.2010 15:19 - sirien
Argonantus píše:
Ta první čárka tam nepatří.

tak moment, buď tam patřej obě (věta vložená) nebo ani jedna... formulace s touhle interpunkcí:
A tak jsem po krátkém vnitřním souboji, mou mysl přesvědčil
mi nějak nejde pořádně vyslovit...

Píše:
"jej"

mi přijde vpohodě. I když by se to dalo zkrátit na údernější "Jestli vůbec."


whatever... proletěl jsem aktuální versi a už mi nepřijde nijak zvlášť rušivá.
Autorská citace #63
6.12.2010 16:14 - Argonantus
Sirien/Mágus:
Máš pravdu; vyhodit obě čárky je lepší. A "jej" je sporné, a není to přímo chyba, abych potěšil Noira.
Na druhou stranu - když koukám znovat, vidím překlepy "existovast" a "samtoného", a kdovíco ještě všechno nevidím.

Šlo mi o to prozradit Mágusovi, že tahle "postprodukce" je daleko větší makačka, než si představuje, zabere většinou víc času, než vlastní psaní a je to taky mnohem větší otrava.
Ale je to nutné.
Autorská citace #64
6.12.2010 16:17 - sirien
Argonantus píše:
vidím překlepy "existovast" a "samtoného", a kdovíco ještě všechno nevidím.

jo, copypasta do wordu, kontrola pravopisu a gramatiky a copypasta zpátky je obecně přínosnej postup
Autorská citace #65
6.12.2010 17:06 - Magus
Opravil jsem to aspoň trochu...Ale eště večer se na to vrhnu.
Jinak hlavně sem se snažil udělat na tom konci otázku, aby "měl ten nedokončený konec nějaký smysl a donutil čtenáře zamyslet se".
A to s tou čárkou, má to být věta vložená, takže by tam měla být ne?
A díky za připomínky.
Autorská citace #66
6.12.2010 17:09 - sirien
Magus☠ píše:
A to s tou čárkou, má to být věta vložená, takže by tam měla být ne?

podle mě to je věta vložená a obě čárky tam patří, nevim co se na tom Argovi nezdá
Autorská citace #67
6.12.2010 17:49 - Spize
v textu se píše:
A tak jsem, po krátkém vnitřním souboji, mou mysl přesvědčil


svou mysl
Autorská citace #68
6.12.2010 18:24 - sirien
v češtině adekvátní vyjádření, takže bych to nepsal takhle "deklarativně opravným" způsobem citace - oprava, je to jen o tom co cítíš jako příjemnější. "Svou" by tam asi bylo o kapičku přirozenější, nicméně "mou" mě tam nějak zvlášť nevzrušuje.

Ostatně: Dal jsem svoje auto do opravy / Dal jsem moje auto do opravy - Šel sem se svou přítelkyní / Šel jsem s mojí přítelkyní - Vzal jsem si svůj počítač / Vzal jsem si můj počítač... můžeš v 95% případů použít kteroukoliv variantu
Autorská citace #69
6.12.2010 18:38 - noir
sirien: omyl. Zvratné přivlastňovací zájmeno se používá vždy, pokud je přivlastňovaní věc ve vztahu s podmětem věty. Se dvěma výjimkami: pokud není přivlastněno subjektu v jeho celku, ale jen v části (ale to funguje jen u plurálu), nebo pokud chceš ten vztah nějak výrazně zdůraznit - tu tady ale dost dobře není možné. Takže jednoznačně jen "svou mysl".

U čárky jsou naopak možné obě možnosti, jaký typ přívlastku hodlal autor použít, je jen na něm.
Autorská citace #70
6.12.2010 19:24 - sirien
noir: ha, vážně? Ok, díky za osvětlení mé nevědomosti... asi jsem tady příliš propadl hovorové formě jazyka, kde se to tak moc nehrotí. Zkusim si to do budoucna pamatovat :)
Autorská citace #71
7.12.2010 09:47 - Argonantus
"mou mysl" je podle mne anglicismus. Úplně tam tu angličtinu vidím. Asi jako "mějte hezký večer", Lucie Borhyová (TM).

Magus:
Impresionistická nálada nemá vlastně žádný pořádný děj, a tudíž také nemá jasný konec. Když nic nezačalo, není co ukončovat. To je nevýhoda tohoto typu povídky - tvůj kolega Lovecraft nebyl v Bezejmenném městě o moc úspěšnější.
Buď to dopadne špatně (netvor tě sežere), nebo dobře (unikneš), což je oboje dost ploché a nepříliš zajímavé. Takže otevřený konec není špatné řešení.

Pokud by to mělo mít štěpný konec, muselo by to mít o zatáčku víc už v ději; nějaký zvrat, ozvláštění, další problém. Cestou se zamiloval do jedné varianty netvora, třeba. Nebo se ukáže, že Netvor jsi ty sám (klasický obrat). Ale to je na dvacet stran a úplně jinou konstrukci.
Autorská citace #72
14.5.2011 12:26 - Magus
Tak, jsem si to znovu přečetl.. Ponalu se dostávám do té psací nálady, tak se asi znovu do toho dapm a poopravím to..
Jinak jak se tu tak koukám díky za velmi dobré rady.:)
Autorská citace #73
17.5.2011 13:18 - Wild West
Znovu lze odkázat na dlouhý canc http://www.beletris.cz/jak_knihu.php který lze považovat za docela podnětný pro spisovatele nejnižšího levelu. je to trochu ukecané a je třeba to brát s rezervou, jak všechny podobné věci, ale za přečtení to určitě stojí.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082235097885132 secREMOTE_IP: 3.237.65.102