Na tahu

Ahoj znovu všem,

skupina Na Tahu již není žádným nováčkem na české RPG scéně. Jejich dobrodružná kampaň Věčné Duše (Počátek) začala během koronavirové karantény v březnu roku 2020 a od té doby prošla, stejně jako celý projekt, značným vývojem. Největším posunutím pro skupinu bylo přesunutí z webkamerového hraní z domovů hráčů do pražského studia zajištěného společností MediaRealms s.r.o., která pod sebe zaštiťuje takové kanály jako je IndianTV a Nerdfix. Od října 2020 jsme tak mohli sledovat dobrodružství Endyho, Kuby, Roba, Robka a Flowee, vedeného vypravěčem Jirasem skrze svět Exandria, která je autorským dílem Matthewa Mercera, světoznámého vypravěče americké Critical Role.

V srpnu roku 2022 skupinu čekalo velké finále celého dobrodružství, to také vyvrcholilo na akci jimi pořádané, na festivalu Fest Na Tahu, v prakticky vyprodaném Kině Kotva. Záznam lze shlédnout zde: ODKAZ , byla to pořádná podívaná.
Tím bylo ukončeno dva a půl roku trvající dobrodružství skupiny kamarádů, kteří se snaží bavit český internet.

Ovšem toto není konec. Již 20. října 2022 začíná nové dobrodružství Na Tahu. Skupina se z pražského studia přesunula do svého zázemí, přibrala nové hráče a na svým profilech již předstvila i nové postavy.
Zveme Vás tak tímto všechny ke sledování nové kampaně, vždy ve čtvrtek od 18 hodin na Twitchy a Youtube.

Mimo vysílání hlavní kampaně má Na Tahu ve svém repertoáru i mnoho dalších aktivit, například tématické one-shoty se známými hosty (např. Kamila Janovičová, Radomír Švec) a krátké minikampaně (např. dobrodružství ze světa knihy "Arila" Youtubera Sterakdaryho). Za zmínku stojí také výše uvedený festival Fest Na Tahu, který v roce 2022 měl již svůj 2. ročník (dohromady 3. s počítaným 0.). Jedná se o festival pro všechny fanoušky stolní RPG, deskovek, cosplaye, nerdské kultury a zejména pro příznivce skupiny.

Buďte taky Na Tahu!

Odkazy na skupinu Na Tahu:

Youtube
Twitch
Discord
Instagram
Facebook
Spotify
Anchor
Wikipedia
Autorská citace #1
10.2.2020 15:09 - Náčelník Velký Nos
První one-shot ze světa Zaklínače zde: https://www.youtube.com/watch?v=ewL0iPxkfFY
Autorská citace #2
12.2.2020 11:20 - York
Zkusím využít příležitost a trochu tě vyzpovídat, pokud se teda necháš ;-)

Možná to jsou blbý otázky, píšu prostě to, co mě zrovna napadá. Klidně si vyber jen ty, který ti přijdou zajímavý.


• Co vás inspirovalo k tomu, abyste se pustili do streamování? Podle úvodního textu zřejmě znáte Drakoviny - je to jediná inspirace, nebo jich bylo víc?

• Sledujete sami nějaké streamy?

• Když někdo z vás poprvé navrhnul, že byste to mohli zkusit, byli všichni spoluhráči nadšeně pro, nebo jste někoho museli přemlouvat?

• Kde a jak jste zjišťovali, co bude streamování obnášet? Jsou někde návody, jaký software použít, jak ho nastavit a podobně?

• Píšeš, že hrajete ve světě Zaklínače. Jaká na to používáte pravidla? Jak jste s nimi spokojeni?

• Jak dlouho spolu hrajete?

• Hráli jste dřív i podle jiných pravidel? Pokud ano, co vás vedlo ke změně?

• Dělali jste nějaký změny v přípravě na hru nebo v tom, jak hrajete, čistě kvůli streamování?
Autorská citace #3
12.2.2020 11:24 - Aegnor
York: trocha objasnění. Drakoviny se rozdělili, Jiras a Flowee založili Na Tahu a Alesh bude nějakým způsobem dál GMovat Drakoviny.
Autorská citace #4
12.2.2020 11:34 - York
Aegnor: Měl jsem v diskusi o Drakovinách vypnutej odběr, takže jsem to minul, díky.

Je to čistě shoda náhod, nemám v úmyslu rejpat do týhle události. Spíš bych chtěl obecně vyzpovídat jedny z prvních streamerů u nás, protože začátek se stane vždycky jen jednou, tak je škoda to minout.
Autorská citace #5
13.2.2020 11:28 - Náčelník Velký Nos
York: Ahoj, je to přesně tak, jak píše Aegnor. Drakoviny se rozdělili na 2 skupiny. My plánujeme jít podobným způsobem, jako doposud, pouze pod jiným názvem a v ideálním případě bychom se scházeli naživo.
Pokud jde k těm otázkám, určitě se to už někde zmiňovalo, ale před Drakovinami již jednou podobná skupina hrála, jmenovala se Druhá strana, následně jsem objevil na Discordu dnešního Drakobijce (v té době něco jako D20 discord), že někdo hledá DM, tak jsem napsal. V té době jsem ani nevěděl, že jde o streamování. Před prvním streamem loni v dubnu jsme měli zhruba 2 měsíce příprav a jedno 0. sezení ve dvojicích. Ohledně streamování všechno věděli ostatní a já to nikdy moc řešit nemusel (do té doby než jsem točil sám videa o tvoření světa).
Osobně sleduju pravidelně Critical role.
Ohledně posledního Witchera, hráli jsme to jenom jako one-shot. Pravidla DnD, většina udělaná homebrew. Lze najít spoustu věcí, co už někdo vytvořil, co se dají třeba jen lehce upravit, aby seděli. Takže jsme nemuseli vše tvořit od píky...
Díky za dotazy,
J.
Autorská citace #6
13.2.2020 11:53 - York
Náčelník Velký Nos píše:
Osobně sleduju pravidelně Critical role.


Je to pro tebe co se týče streamovaného hraní vzor, nebo se snažíš jít spíš vlastní cestou?
Autorská citace #7
13.2.2020 12:11 - sirien
Přiznám se, že se v tom trochu ztrácim a to tu je řeč jen o třech skupinách... může mi pls někdo ujasnit chronologii vzniku a zániku s tím kdo co zakládal a kdo se pak kam a proč rozpad?

Jakože bylo něco a pak byly Drakoviny a ty se teď rozpadly (kdo se trhnul od koho a proč? Tohle je jak u rozpadu rockový kapely...) a budou z nich Na Tahu a... dál Drakoviny? A ty se kromě složení budou lišit...?
Autorská citace #8
15.2.2020 11:31 - Náčelník Velký Nos
Ahoj, promiňte za odmlku.
York: Mercer určitě je vzor, jak on jako DM, tak CR jako stream. Nejde odhlídnout od něčeho tak velkýho a úspěšnýho s tím si říct, budu to dělat úplně jinak. Takže inspirace tam rozhodně je, ale provedení už je věc druhá.

sirien: Nejprve vznikla Druhá strana (hráči Alesh, Flowee, Freeze, Crafak, DM - Rikytan), ti přestali hrát někdy 2018 ke konci roku. 2019 jaro jsem se k nim přidal já a vznikly Drakoviny (Alesh, Flowee, Freeze, Riky, DM - Jiras), postupně se tam střídali lidé, odcházeli atd. s tím, že v letos v lednu jsme to ukončili v této sestavě. Další pokračování tak bude Drakoviny (DM - Alesh) a Na tahu (Flowee, DM - Jiras). Myslím si, že obě skupiny jsou teď ve fázi hledání dalších hráčů.

Za Na tahu můžu říct, že my máme v plánu one-shoty (jeden už je na YT), než si nějakým způsobem stabilizujeme skupinu a následně začneme dlouhodobou kampaň (podobnou původnímu Geparimu). V ideálním případě streamovanou z živého hraní zase ve čtvrtek od cca 18 hod.
Snad to aspoň trochu vysvětlilo.
J.
Autorská citace #9
11.4.2020 04:49 - Endy
Komu to náhodou uniklo, tak Na tahu rozjelo novou kampaň, která začala v rámci aktuální situace - proto Korona role :D ... na YouTube je aktuálně již 5 dílů, ale celkově je odehraných 13 sezení. Další živý přenos bude 16.4. od 18:00.

1. díl https://youtu.be/__1TZXuHpdg
2. díl https://youtu.be/b-8UA462E4s
3. díl https://youtu.be/Fr8OJlz1a3w
4. díl https://youtu.be/i6MsFbQWogg
5. díl https://youtu.be/p4W_jVEvpu8

Ostatní díly na YouTube budou postupně přibývat, ale pokud by někdo byl nedočkavý, tak jsou přístupné pro subscribery na Twitchy.
Autorská citace #10
11.4.2020 09:20 - Tarfill
Endy,
neuniklo mi to a musim říct, že mě Vaše aktuální složení jakožto hráčů baví. Ačkoliv nikdy si nenajdu tolik času abych projel každý díl od začátku do konce, občas si na to pár minut rád najdu, díky za to... :-)
Autorská citace #11
12.4.2020 17:55 - Endy
Tarfill: To jsme moc rádi... :) za nás si to taky sedlo neuvěřitelně dobře a zajímavě.
Autorská citace #12
17.4.2020 01:53 - Haplo
Já jsem velice spokojen i s chemií panující mezi vámi...Nicméně by jste neměli hrát tak často, já furt pracuju a vůbec nemám čas na to to sledovat :D
Autorská citace #13
21.4.2020 12:03 - Náčelník Velký Nos
Ahoj,
dnes se pořádá pravidelný povídací stream Zákonně ukecaní. Součástí bude rozhovor s hostem, který je zakladatel projektu Fireball! Kdo ještě neslyšel, jde o hru, která si dává za úkol přenést DnD na telefony.
Přijďte se podívat, jak to s projektem a jeho současnou kampaní na Kickstarteru je.
18:00 Začátek
18:00 - 19:00 Rozhovor s Janem Roosem (Fireball)
19:00 - 19:15 Pauza
19:15 - 19:25 Zpověď postavy Brindala kampaně Korona role (Endy)
19:25 - 20:25 Tvorba a úprava dobrodružství

Vše na www.twitch.tv/natahu
Máte se na co těšit a my se těšíme na Vás!
Autorská citace #14
21.4.2020 19:05 - Jerson
Začal jsem se dívat pozdě, k tomu Fireballu budu mít asi víc otázek - už jsem na něj narazil dřív a pořád mi není moc jasné, jak si tvůrci představují, že se v něm bude hrát.
Autorská citace #15
21.4.2020 20:12 - ShadoWWW
Myslím, že Fireball! bude mít problém sehnat PJe ještě víc než běžná stolní RPGčka.
Autorská citace #16
27.4.2020 15:43 - Jerson
ShadoWWW píše:
Myslím, že Fireball! bude mít problém sehnat PJe ještě víc než běžná stolní RPGčka.

No to by mě právě zajímalo, když uvádí, že to už dost lidí zaujalo (btw. video je dostupné tady)

Nedovedu si představit, jak udělat kampaň pro RPG typu DnD na mobilu, protože mi to přijde jako voser na druhou.
Autorská citace #17
27.4.2020 18:15 - Endy
Jerson píše:
Nedovedu si představit, jak udělat kampaň pro RPG typu DnD na mobilu, protože mi to přijde jako voser na druhou.

Za mě to je právě docela rozumná cesta. :)

Sám vedu vývoj aplikace, která nahradila starý systém a je kompletně v mobilním prostředí. Před naším nápadem to všem přišlo jako nesmysl, ale ukázalo se, že to je přesně to, co si většina lidí přeje... mít vše v kapse a hned po ruce.

Samozřejmě to ponese nějaké kompromisy, které nemusí každý oldschool hráč kousnout, ale pro nalákání nových lidí k RPG hrám to je podle mě velice rozumná cesta. Osobně se těším, až to vyzkouším, ale cílovka rozhodně taky nejsem. :)

Každopádně je zbytečné tady do nekonečna mudroprdovat... čas ukáže.
Autorská citace #18
27.4.2020 18:27 - Jarik
Mne to celé připomenulo projekty andor a abarin.
Nic víc, nic míň. Jen v mobilu.
A jestli to maj lidi hrát pod lavicí, tak k tomu mám stejný názor jako k alkoholu při streamované hře.
Autorská citace #19
27.4.2020 19:06 - sirien
Endy: já rozhodně nepopírám, že appky atp. můžou bejt super nástroje a hraní (a zejména vedení a přípravu) dost usnadnit, takže snahu v tomto směru určitě vítám, ale zároveň bych velmi bych varoval před představou, že "to pomůže nalákat nové hráče".

Ta představa že jen protože je něco elektronický tak to naláká mladý hráče je stejně zcestná jako popravdě trochu... ne úplně vstřícná a sympatická k těmto hráčům. Ono jen protože je někdo mladej/mladší to fakt neznamená, že se na něco vrhne jen protože to má najendou nějakou appku.

Plus zkušenost říká, že podobná tvrzení létala svého času u různých virtual tabletops atp. a nezdá se, že by se nějak extra potvrdila.


Jarik píše:
A jestli to maj lidi hrát pod lavicí

tak ten čas strávěj rozhodně produktivnějc, než poslouchánim podle osnov jedoucího učitele.

Jestli něčeho ze střední lituju, tak to je každá jedna hodina kterou sem nestrávil ignorovánim učitele a čtenim nějaký vlastní knížky nebo přípravou další RPG session. (A z maturity sem měl totéž vyznamenání jak naši třídní šprti, VŠ titul mám taky a z geologie Konga, funkcí golgiho aparátu a historie 9. století si toho pamatuju stejně co Ty, takže ne, že bych o něco přišel.)

Takže za mě super, jestli tam bude "fake calculator" mód pro usnadněné hraní pod lavicí, tak jedině dobře!
Autorská citace #20
27.4.2020 22:17 - Endy
sirien píše:
Ono jen protože je někdo mladej/mladší to fakt neznamená, že se na něco vrhne jen protože to má najendou nějakou appku.

Já právě věřím, tomu že to může značně pomoct, ale třeba se mýlím. Resp. záleží extrémně na tom, jak to dokáže ta appka hráči vysvětlit, takže to samozřejmě nemusí dopadnout. To je jasné.

Já vycházím ze zkušenosti, kdy jsem učil rok na střední a vím jak aktuální středoškolská generace nerada čte (jsou i výjimky). Takže dávám větší šance appce, která interaktivně vše vysvětlí a něco si spočítá sama na pozadí.
Vedle toho po nich hodit Handbook co má 320 stránek, tak se osypou i když by je to eventuálně mohlo bavit. Já jsem naivní snílek, optimista, ber to prosím tak :D

Jarik píše:
A jestli to maj lidi hrát pod lavicí...

Já nevim jak ty, ale já jsem Příručku pro hráče a Deníky (DrD 1.6) měl na základce zabavenou tak stokrát za celou ZŠ :D jak jsme to mastili pod lavicemi... takže to vyjde na stejno.
Autorská citace #21
27.4.2020 23:01 - Jarik
Neříkám, že se to neděje, ale jsem proti tomu, aby se to dělo ve skrytu.

Ze se školní látka dělí na pomnenku a zapomnenku, ...?...souhlasím. Já se věnoval radeji te pomnence, aby se zaci meli v zivote oc oprit.
Cimmerman tvrdil, že pomnenka je 10% výuky. Já to raději převrátil.
Autorská citace #22
28.4.2020 01:05 - sirien
Endy píše:
kdy jsem učil rok na střední a vím jak aktuální středoškolská generace nerada čte

to se o té mojí řikalo taky.

stranou toho, že víc než appka je v tomhle směrodatný spíš video, základní problém téhle úvahy spočívá v tom, že hráči začínají hrát přečtením příručky. V praxi ve skutečnosti mnoh hráčů začne hrát a klidně pak i hraje dlouhé roky, aniž by kdy příručku přečetli (nebo z ní přečetli víc, než jen to svoje). Vychází to z toho, jak se RPGčka vždycky šířily, šířej a podle všeho ještě nějakou dobu dál šířit budou.

Jarik píše:
Neříkám, že se to neděje, ale jsem proti tomu, aby se to dělo ve skrytu.

To já taky. Ze čtení pod lavicí mě bolely záda a za krkem (vážně, bez legrace) a navíc učitelé stejně věděli, že si čtu, tak mi přišlo že z nich dělám trochu nesmyslně debily.

Od doby co sem si začal číst prostě v klidu na lavici to bylo mnohem lepší.

Jarik píše:
Cimmerman tvrdil, že pomnenka je 10% výuky. Já to raději převrátil.

To as můžeme klidně dořešit někdy nad pivkem :D
Autorská citace #23
28.4.2020 09:56 - Endy
sirien píše:
V praxi ve skutečnosti mnoh hráčů začne hrát a klidně pak i hraje dlouhé roky, aniž by kdy příručku přečetli

Teď si mě dostal :) to je svatá pravda...
Úplně jsem zapomněl na to, co bylo před tím, než jsme to začali hrát podle pravidel. Fireballu držím samozřejmě palce dál, ale už lépe rozumím tvé obavě.
Autorská citace #24
28.4.2020 10:10 - Jerson
Endy píše:
Za mě to je právě docela rozumná cesta. :)

Sám vedu vývoj aplikace, která nahradila starý systém a je kompletně v mobilním prostředí. Před naším nápadem to všem přišlo jako nesmysl, ale ukázalo se, že to je přesně to, co si většina lidí přeje... mít vše v kapse a hned po ruce.

tohle jsem úplně nepochopil - ty vedeš vývoj mobilní aplikace Fireballu, nebo nějaké jiné?

Píše:
Samozřejmě to ponese nějaké kompromisy, které nemusí každý oldschool hráč kousnout, ale pro nalákání nových lidí k RPG hrám to je podle mě velice rozumná cesta. Osobně se těším, až to vyzkouším, ale cílovka rozhodně taky nejsem. :)


Těžko se můžu považovat za oldschool hráče, když textové RPG přes net hraju od roku 2001, vyzkoušel jsem si pravidlové i bezpravidlové hraní jak na počítači, tak na mobilu, ve skupinách dvou až deseti lidí :-)

A to je právě věc, která mi přijde nedomyšlená. Textové hry mají dva zásadní parametry, které jsou úzce propojené - počet hráčů, a čas. Nejrychlejší je hra dvou hráčů, přičemž je více než vhodné, aby měli podobné množství času a jejich příspěvky byly obsahově podobně bohaté (a to i když jde o hru postava + Vypravěč). Pokud má někdo čas jednou denně na tři hodiny, a druhý má čas třicetkrát denně na šest minut, už taková hra nefunguje, i když mají obra hráči stejné celkové množství času. Pokud se rozejde i jejich množství času, pak je jeden neustále tlačen do hry, zatímco druhý se neustále nudí (a tak obvykle zakládá další a další hry, aby svůj volný čas vyplnil.)

Ve tře hráčích je problém o řád složitější, protože je třeba zajistit, aby hráč s nejmenší aktivitou nebyl moc vynecháván, takže se na něj čeká, nebo hraje bez něj. Obě možnosti mají své nevýhody a žádné výhody. Ve čtyřech hráčích se už hra obvykle rozpadá na dvě dvojice, protože třeba vedení rozhovoru mezi dvěma postavami je prakticky nemožné, pokud to nejsou dva nejaktivnější hráči. Pět a více je nefalšované peklo, pokud se mají sledovat skutečně všichni hráči, nebo se prostě ti nejpomalejší ignorují.

Celkově více než dva hráči jakž takž fungujou, pokud se hráči časově sejdou v jednom okně, všichni se věnují hře a hrajou popořadě.

Nicméně, tohle všechno platí pro hry bez GMma. Ve hře s ním dochází ke zpoždění, protože GM musí reagovat na každého hráče (nebo pro tuhle reakci musí mít alespoň okno) a musí mít možnost reagovat i uvnitř jednoho kolečka hráčů, jinak se mu stane, že zapne hru a musí rozklíčovat akce pří a více postav, které už na sebe reagovaly a které by vyžadovaly zásah během děje. Na Andoru i Abarinu to byl naprosto běžný problém.

To co by mohlo fungovat ve Fireballu a co naopak snad nikdy nefungovalo na výše zmíněných portálech jsou bojové scény. První řešení boje (podle pravidel) zabilo 99% všech dobrodružství, protože bylo extrémně pomalé a náročné. V tomto by mohla automatická aplikace dost ulehčit práci, protože jasně rozřadí hráče podle iniciativy, jejich bojové akce jsou (v DnD-like RPG) celkem jasně definované a předvídatelné a jde u nich jen o porovnání čísel a posouvání figurek podle daných pravidel. Tohle bude určitě fungovat dobře. Tedy, podle mě to nebude RPG, ale to je výhrada, kterou mám k části her DnD obecně, takže žádná novinka :-)

A teď druhá věc - příprava dobrodružství. Aby mohlo fungovat dobrodružství založené třeba jen na řetězci soubojových scén, je třeba si je připravit. To je samo o sobě docela dost práce, ale OK, budu brát, že kdo chce vést DnD, je s tím srozuměn.

Ale dělat to na mobilu? I na počítači je to hodně příprav, a to má člověk v ruce myš a velký monitor a klávesnici, když si má napsat nějaké poznámky. Vyťukávat to na mobilu je proti tomu ještě větší oser. Možná by mohlo fungovat převod hlasu na text, ale vytvořit bojiště bude třeba ručně, stejně jako vybrat protivníky, a následně je ovládat v boji, případně k tomu ještě dodávat popisy (i když o tom pochybuju, to by se GM upsal). Tohle si fakt neumím představit.

Takže v souvislosti s Fireballem mi dává smysl prakticky jen to, že si GM zaplatí nějaký připravený modul, který bude z větší části bojový, přičemž všechny potřebné věci tam budou nadefinované, a on je jen využije během hry. Takže bude muset řešit jen problémy s tím jak najít partu odpovídajících hráčů a jak je časově sfázovat, protože co jsem pochopil, tak tohle Fireball taky řešit nebude - myslím to jak často hrát, co popisovat a jak popisovat.

Btw. na Andoru a Abarinu nebylo dokončeno asi 85% dobrodružství, někteří hráči nedokončili nikdy žádné, nebo bylo dokončeno v jiném složení, než začalo. A jen část lze svalit na zaseknutí při boji, zbytek byl prostě příliš dlouhý a rozvleklý. Nevím jak je to teď, už na nich aktivně nehraju, ale zpovídáním několika málo aktivních hráčů v tomto moc změna nenastala - jen se víc hrajou hry jeden na jednoho s potlačenou rolí GMma.
A jinak obecně v textových hrách si spolu sedne strašně málo hráčů (nebo spíše hráček, protože to hraje podstatně víc holek než kluků), takže i když se lidé sejdou časově a herním stylem, tak to není záruka, že hra bude hratelná. Běžné sezení na čtyři až osm hodin se dá s nekompatibilním člověkem překousnout, ale tak rychle se textové hry prakticky nedají odehrát.

___

Takže i když chci Fireball vyzkoušet, tak k celkové myšlence jsem skeptický, protože mi přijde, že bude ještě náročnější na vedení hry než klasické hraní u stolu.
Autorská citace #25
28.4.2020 11:10 - LokiB
Jerson: z tvého popisu mi přijde, že jsi hodně ovlivněn svým stylem a potřebami hry (což není kritika, to je vstupní parametr :))

Zkus vystoupit ze své zkušenosti a představy a podívej se na to očima lidí, kteří tráví čas tím, že přes den hraní třeba Clash Royal, nebo jakoukoli jinou podobou hru, kde jste v klanech a přes den něco děláte. Lidi tomu často věnují denně 1-2 (a více času).

Dokážu si to představit vzhledem k tvým připomínkám TŘEBA takto:

Každý reálný den bude vyhrazen na nějakou sadu akcí, které je možné/potřebné odehrát. Hráči jsou motivováni pro to, aby skutečně odehrávali během dne vícekrát (herní odměny, jako u jiných her, cyklující po několika hodinách například).

Příprava pro GM - proti stolnímu DND velmi zjednodušený styl - například si vybereš sadu "hexů", pro které zvolíš jejich typ encounteru a nějaké další parametry z předpřipravených + dodáš něco svého. Dovedu si představit třeba "kampaňové" hodiny, které budou tikat za předpokladu splnění/nesplnění úkolu na daném "hexu".

Tedy třeba (v mojí rychlé představě) GM bude hodně vybírat z předpřipraveného obsahu, ze kterého bude "dobrodružství" sestavovat.
Komunikace psaná bude takový bonus, že jako interakce, ale do samotného hraní se nemusí tolik projevit ... co já vím, hráči se ve fóru budou domlouvat, kam půjdou dál, a nakonec hlasováním vyberou jednu z daných možností vzhledem k tomu, co jim GM dá na výběr.

Atd.

Ne, nebude to až tak, jak když se hraje u stolu ... ale to třeba DnD Online, nebo různé MMO hry taky není, a lidi to hrají. Bude to "hra na RPG", ale
Když se rozhlídneš po světě mobilních her, a trochu si uděláš přehled, čím lidé opravdu tráví měsíčně stovky hodin na mobilu ... tak zrovna takovýto "simple DND" model pro mě není nic nepředstavitelného.

Tedy ... byl bych skeptický k myšlence, že by někdo takhle chtěl hrát stylem a s pocitem, jako když se hraje u stolu.
Ale nejsem až tak skeptický k představě, že to bude "takové trochu více interaktivní (ne Mass) Multiplayer RPG, které umožní hráčům i komunikovat, když budou chtít", ale těžiště hry bude v "prozkoumávání mapy" a "encounterech".
Autorská citace #26
28.4.2020 11:33 - Aegnor
Endy píše:
Úplně jsem zapomněl na to, co bylo před tím, než jsme to začali hrát podle pravidel.

Tak ono to není pouze o tom, jestli hraješ nebo nehraješ dle pravidel. Spousta hráčů prostě příručku hry, kterou hrají, vůbec neotevřou. :-)


Jerson píše:
V tomto by mohla automatická aplikace dost ulehčit práci, protože jasně rozřadí hráče podle iniciativy, jejich bojové akce jsou (v DnD-like RPG) celkem jasně definované a předvídatelné a jde u nich jen o porovnání čísel a posouvání figurek podle daných pravidel.

Efram incoming ...
Autorská citace #27
28.4.2020 12:20 - ShadoWWW
Viděl jsem ten díl Na Tahu a věřím, že ten program může mít úspěch. Osobně si myslím, že ten překryv do hráčů stolních her bude menší, než si autoři myslí, ale domnívám se, že by si Fireball mohl najít své vlastní hráče se svým vlastním stylem. Něco jako jsou dnes FB hráči povídacích her.

Proč si myslím, že překryv do hráčů stolní verze DnD 5e, o co autoři usilují, nebude nijak velký? Této sféře dnes dominuje DnD Beyond, a to hlavně díky licencovanému obsahu a "officovském vzhledu". Autor Fireballu říkal, že do licencovaného obsahu nepůjdou, že se budou držet SRD, a tam je konkurence velká a výsledky nevalné.

Druhá věc je, že hlavně v USA (na které Fireball chce primárně mířit) se DnD bere jako odreagování od obrazovky a virtuálna. Něco jako v ČR se obdobně bere jít si zajezdit ven na kole nebo zahrát si venku tenis (či jiný sport). Když nabídnete takovému člověku simulátor kola na počítači, neuspokojíte ho, protože on chce jít ven a odpočinout si od počítače/mobilu/tabletu, na kterém visí celý den.

Čili rozhodně ta aplikace má potenciál, jen nejspíš bude muset cílit na jinou cílovku. Cílovkou by mohli být hráči Angry Birds či podobných her, kteří chtějí zkusit zas trochu jinou mobilní hru.
Autorská citace #28
28.4.2020 12:22 - sirien
Endy píše:
Úplně jsem zapomněl na to, co bylo před tím, než jsme to začali hrát podle pravidel

Oni to ale hrají podle pravidel. Jen ta pravidla nikdy nečetli, protože je v jejich skupině zná někdo jiný. Nebo se je prostě naučili za hry a do knížky se používají jen sem tam na nějakou tabulku a výběr kouzel. Atp.
Autorská citace #29
28.4.2020 12:26 - Jerson
LokiB píše:
Zkus vystoupit ze své zkušenosti a představy a podívej se na to očima lidí, kteří tráví čas tím, že přes den hraní třeba Clash Royal, nebo jakoukoli jinou podobou hru, kde jste v klanech a přes den něco děláte. Lidi tomu často věnují denně 1-2 (a více času).

Loki, já vycházím i ze zkušeností lidí, kteří mají denně čas třeba 10 hodin na hraní textového RPG, což se mé situaci nikdy ani neblížilo.
Tyhle organizace jsou běžnou součástí skupinových textových RPG, které lidé zakládají jak na běžícím pásu - jen ve skupinách, které sleduju, jsou to tak dvě denně, buď nově založené, nebo oživované starší. Pár jsem jich ze studijních důvodů i navštívil, abych viděl, jak se v nich hraje.

LokiB píše:
Hráči jsou motivováni pro to, aby skutečně odehrávali během dne vícekrát (herní odměny, jako u jiných her, cyklující po několika hodinách například).

Jakou podobu by tyhle odměny měly mít? A píšu to s vědomím, že osobně na herní odměny moc nedáváš. Viděl jsem několik pokusů o tyto herní odměny, a přišlo mi, že odměňují lidi, kteří by byli aktivní i bez nich. Naopak pro hráče, který tolik času nemá, působí odrazujícím dojmem.

Clash Royal je kompetitivní hra - ostatně většina her, které můžeme použít jako příměr, jsou kompetitivní s rovnocennými možnostmi a zapojením hráčů. RPG s pozicí GMma z toho velmi silně vyčnívá a těžko se mi hledá nějaký srovnatelný případ.

LokiB píše:
Příprava pro GM - proti stolnímu DND velmi zjednodušený styl - například si vybereš sadu "hexů", pro které zvolíš jejich typ encounteru a nějaké další parametry z předpřipravených dodáš něco svého. Dovedu si představit třeba "kampaňové" hodiny, které budou tikat za předpokladu splnění/nesplnění úkolu na daném "hexu".

Tohle si dovedu představit taky, ale v tom videu zaznívají nápady, jako že GM si bude připravovat jednotlivé prvky, reakce, odměny, a tak.

LokiB píše:
Ne, nebude to až tak, jak když se hraje u stolu ... ale to třeba DnD Online, nebo různé MMO hry taky není, a lidi to hrají. Bude to "hra na RPG", ale
Když se rozhlídneš po světě mobilních her, a trochu si uděláš přehled, čím lidé opravdu tráví měsíčně stovky hodin na mobilu ... tak zrovna takovýto "simple DND" model pro mě není nic nepředstavitelného.

Jo, hrajou - ale proč hrát na mobilu textovku s bojovými možnostmi, kterou musí jeden z hráčů vést a připravit, když můžeme hrát na mobilu klasickou kooperativní bojovku typu WoW?
Moje skepse vyplývá z toho, že svého času byly textové hry jako Andor a Abarin používané, protože umožňovaly hrát RPG na dálku, když jiné takové možnosti nebyly. Ale postupně se z nich vydělili hráči, kteří chtěli hrát klasické RPG, a ti přešli na hlasové chaty nebo videochaty, a pak hráči (tedy hlavně hráčky), kteří chtěli opravdu textové hry - ty teď hrajou ve dvojicích bez pravidel, a i skupinové hry fungují ve dvojicích. Pro klasické textové hraní na netu podle pravidel, které (ne moc dobře) fungovalo někdy v letech 2000 - 2005, tu nevidím moc prostoru, i když zájemci určitě budou. Jen myslím, že nedostanou to, co očekávají.

ShadoWWW píše:
domnívám se, že by si Fireball mohl najít své vlastní hráče se svým vlastním stylem. Něco jako jsou dnes FB hráči povídacích her.
Cílovkou by mohli být hráči Angry Birds či podobných her, kteří chtějí zkusit zas trochu jinou mobilní hru.

Jenže tyhle odpočinkové hry nevyžadují GMma, na kterém leží hodně moc práce.
Autorská citace #30
28.4.2020 12:37 - ShadoWWW
Řekněme si otevřeně, že zcela podle pravidel nehrají ani autoři, a nikdy nehráli. Už Gygax hrál svou vlastní homebrew variantu DnD, stejně jako ostatní autoři původní hry. Dnes Mke Mearls i Jeremy Crawford přiznávají, že ve svých domácích hrách se nedrží striktně pravidel a sem tam nějaké opomenou, nebo schválně zanedbají/upraví. Zlaté pravidlo zní: pravidla RPG jsou jen doporučení, ne striktní pravidla jak v deskové hře.
Autorská citace #31
28.4.2020 12:38 - ShadoWWW
Jerson: Z popisu autora mi nepřišlo, že by GM měl mít tolik práce. Chtějí tam dát automatická vyhodnocování a vlastní vydaná dobrodružství... Zrovna tohoto bych se u té aplikace zas tak nebál.

Z ilustrace na KickStarteru je zřejmé, že nepůjde o klasickou textovku typu Andor, ale spíš o něco jako Fantasy Grounds na mobilu.



Ve stretch goalech dokonce měli hraní bez GMa, takže nějak aspoň designově to mají pořešené.
Autorská citace #32
28.4.2020 13:17 - Endy
sirien píše:
Oni to ale hrají podle pravidel. Jen ta pravidla nikdy nečetli, protože je v jejich skupině zná někdo jiný. Nebo se je prostě naučili za hry a do knížky se používají jen sem tam na nějakou tabulku a výběr kouzel. Atp.

Zvládneš prosím tě někdy nereagovat jako mudroprd?

Já si myslím, že oba moc dobře víme, jak jsem to myslel a že vůbec nebylo potřeba tady chytat člověka za slovo. Nehledě na fakt, že reaguješ na větu, kde píšu o sobě a mé skupině kamarádů z mládí... když už jsme u toho chytání se za slovo.
viz. reakce od Aegnora, reaguje jako člověk, který chce jen doplnit myšlenku a to je super.

Buď se prosím zapoj do plynoucí diskuze anebo si prosím příště odpusť takový štěk typu - "souhlasí se mnou, ale stejně z něj musím ještě udělat idiota, protože on neví nic a já vím všechno."

Přesně díky takovému přístupu přejde člověk raději do pasivity, protože pokud jeho akademický RPG výrok není podle správné, vědecky ověřené teze, tak dostane hned kopr od gatekeeperů. Což nepředpokládám, že je účel kostky.

PS: Opravdu na tohle nemusíš reagovat. Já už taky nebudu raději psát. Děkuju.
Autorská citace #33
28.4.2020 13:38 - LokiB
Jerson píše:
Jo, hrajou - ale proč hrát na mobilu textovku s bojovými možnostmi, kterou musí jeden z hráčů vést a připravit, když můžeme hrát na mobilu klasickou kooperativní bojovku typu WoW?


No ... a proč ne?
proč jo ... třeba proto, že to někoho bude bavit víc. Asi z toho nebude celosvětový trhák, na který se vrhnou všichni. Ale vezmi si, v jakých číslech se pohybuješ globálně. Ne vždycky potřebuješ 100 milionů hráčů, někdy ti stačí třeba 100 tisíc, celosvětově. To je kouzlo globalizovaného světa :)

Někdo třeba není na rychlé real-time akce typu WoWko. je to na něj moc hektické, rychlé, nestíhá, nemá čas, když je raid, atd. nebo naopak chce "dělat GMa", ale nemá kolem sebe lidi, neví, kde je najít, jeto na něj moc práce, atd.
Tady právě může být nika, do které se vměstná další typ hry. Imho je výborné, že to někdo chce zkusit. Uškodit to nemůže :)
Autorská citace #34
28.4.2020 13:40 - Jerson
ShadoWWW píše:
Z popisu autora mi nepřišlo, že by GM měl mít tolik práce. Chtějí tam dát automatická vyhodnocování a vlastní vydaná dobrodružství... Zrovna tohoto bych se u té aplikace zas tak nebál.

Vlastní vydaná dobrodružství jsem zmínil - pokud jsem dobře pochopil, ta mají být placená. Myslel jsem to, když by GM vytvářel dobrodružství od začátku.

Pokud jde o obrázky, budu soudit, až tu aplikaci uvidím.
Autorská citace #35
28.4.2020 14:02 - sirien
Endy píše:
Já si myslím, že oba moc dobře víme, jak jsem to myslel

To se docela pleteš, protože to cos napsal mi znělo hodně jako: "jo jasně, než sme se vůbec dostali k pravidlům tak sme to hráli dlouho nějak improvizovaně podle toho co sme někde u někoho viděli".

Což se v mnoha skupinách taky reálně děje (zejména na školách, na táborech atp.), ale není to to, co sem měl já teď původně namysli.


Možná než na někoho příště podrážděně vyletíš se zamysli, jestli to cos napsal fakt nevyznělo nebo nemohlo být snadno pochopeno jinak, než si to myslel ;)
Autorská citace #36
28.4.2020 17:43 - Jan Roose
Ahoj! Tady jeden z autorů Fireballu - Jen jsem chtěl dát vědět, že jsem si to tu pročetl a díky moc za feedback - zkusíme si z toho vzít co se dá a třeba aplikaci přizpůsobit. :)
Autorská citace #37
29.4.2020 07:45 - Jerson
No, Feedback to zatím moc nebyl, to bych napsal víc konstruktivních nápadů (když by mě napadly).
Osobně jsem hodně zvědav na implementaci přenosu hlasu a videa, to mi přijde mnohem užitečnější než textovka doplněná částečně interaktivními mapami.
Autorská citace #38
18.5.2020 16:20 - Náčelník Velký Nos
Ahoj všem,
viděl jsem v jiných konverzacích, že se řeší ostatní streamujcící skupiny.
Budeme také rádi za každý feedback, ať už to bude například jen, proč se na nás nevydržíte dívat :D
Díky,
J.
P.S. doplnil jsem do popisu informace o našich pořadech, mrkněte ;)
Autorská citace #39
18.5.2020 19:01 - sirien
Náčelník: popisy vypadaj dobře. Koukám, že jste si udělali práci s vytvořením highlightů, to určitě někdy výhledově mrknu.

Jestli ale skutečně chceš feedback, tak zkušenost říká, že ho dostaneš víc (...že šance nějaký dostat vzroste), když položíš konkrétní otázku, nebo ideálně několik otázek, aby lidi věděli co vás vlastně zajímá (protože - podobně jako psal Loki vedle - mnoho lidí má dojem, že bez otázky by mohli vyplodit jen nějaké generické "no vlastně nevim, prostě se mi to (ne)líbí..", s čímž zas nechtějí spamovat.
Autorská citace #40
19.5.2020 16:49 - Náčelník Velký Nos
Jsme zrovna přípravách nějakého dotazníku. Měl by podobné otázky obsahovat, ale například by nás zajímalo:
Díváš se na nějaký pořad? Na jaký?
Jaký pořad by se ti líbil?
Jak změnit současné pořady, aby ses na něj díval?
Máš nějaké další myšlenky k projektu?
Autorská citace #41
19.5.2020 16:52 - ShadoWWW
Mrkni na dotazník, co tu měl Klan Zaphyra. Ti dostali dost feedbacku.
Autorská citace #42
19.5.2020 19:17 - Tarfill
Náčelník Velký Nos píše:
proč se na nás nevydržíte dívat :D

Protože nemám tolik času!!! ;-)
Jako ano, bylo to v době korony, ale i tak v podstatě skoro každý den vytvořit najednou X čtyřhodinových sessions, to zvládne málokdo odsledovat celé v nějaké dohledné době...

Celkově mi Vaše videa "Na tahu" přijdou mezi nejlepšími českými, co znám. Ty, Náčelníku, mi přijdeš jako velmi dobrej Vypravěč, kterej se dobře poslouchá a mezi hráčema panovala velmi příjemná energie a celé si to podle mě dobře sedlo, jak psal i Endy.
Sice jsem třeba nemusel Vaše postavy (konstrukty nebo přiteplené drakorozené nemusim), ale Flowee i Matyáš je hráli dobře a bavil jsem se!
Z celé Koronarole jsem viděl jen málo, ale pokud budu mít někdy čas, určitě se k tomu rád vrátím...
Aktuální videa s Peterem místo Matyáše jsem jen rychle proklikal a sedělo mi to už trochu míň, ale nemohu to ještě adekvátně hodnotit...
Takže "U mě dobrý"
Autorská citace #43
29.5.2020 00:15 - Náčelník Velký Nos
Ahoj, tak jsme připravili zatím první dotazník, který je tedy spíše pro ty, kdo se na nás dívají, ale koukněte, třeba se najdete, díky za vyplnění
https://forms.gle/b4FoboXBtQ3XTVyd8
Autorská citace #44
2.6.2020 10:41 - Náčelník Velký Nos
Dnes jsou Na tahu v plánu další Zákonní ukecaní. Jejich program určitě místní ocení:
18:00 Jak vést souboje a na co si dát pozor
18:30 Balancování a zajímavé mechaniky
19:00 Pauza
19:15 Výslech Freeze (hráč kampaně Věčné duše)
19:30 Taktická lekce generála Roberta

Přijdtě se podívat a podělte se o své myšlenky v chatu. :)
Autorská citace #45
14.7.2020 18:00 - Náčelník Velký Nos
Právě začíná na našem kanále rozhovor ohledně Zapovězených zemí přímo s Markusem. Mrkněte na to www.twitch.tv/natahu
Autorská citace #46
14.7.2020 19:36 - PetrH
Zajímavé povídání s Markusem. Klidně více těchto rozhovorů. Takový Sirien, autor DH Tirus (snad píšu dobře)...
Autorská citace #47
14.7.2020 20:01 - Jerson
Zase musím že záznamu.
Autorská citace #48
20.7.2020 11:01 - Náčelník Velký Nos
Ahoj všem,
nevím jestli jste to postřehli, ale Na tahu právě přichází s novým pořadem, který vysvětluje hry na hrdiny. Zatím vyšla upoutávka na celou serii, je ke zhlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=igGrZ8aSybg
Tento týden plánujeme vydat první díl.
Dejte vědět, jak se Vám to líbí.
Autorská citace #49
20.7.2020 12:26 - Shako
Náčelník Velký Nos píše:
Ahoj všem,
nevím jestli jste to postřehli, ale Na tahu právě přichází s novým pořadem, který vysvětluje hry na hrdiny.


A vysvětlujete, jak dračák, hry na hrdiny a nebo rpg? Jako ta volba terminologie by mě fakt zajímala. Protože vysvětlovat někomu, co je to dračák... je prostě zvláštní.
Autorská citace #50
20.7.2020 12:54 - Jerson
Co jsem se bavil s Endym, tak to má být hlavně vysvětlování, nebo spíše stručný průvodce, jak hrát DnD.
A když jsem se bavil s Jirasem, tak byl toho názoru, že by se všem stolním hrám na hrdiny mělo říkat "Dračák", a termín RPG by měl být používán pro PC hry.

Nevím, jak moc se toho drží, ale přišlo mi, že minimálně pro DnD používají termín "Dračák" celkem běžně.
(Jo, a vyjádřil jsem názor, že tohle pojmenování považuju za dost nešťastné a v komunitě matoucí.)

K upoutávce samotné - až bude něco k dispozici, zeptám se na názory lidí o generaci mladších. Zatím jsem zvědav, co si v tomto pořadu najdou ostřílení veteráni :-)
Autorská citace #51
20.7.2020 13:07 - LokiB
A tak matoucí ... luxuje se taky nejen Luxem a xeroxuje nejen Xeroxem atd :)
Autorská citace #52
20.7.2020 13:22 - Log 1=0
Jerson píše:
termín RPG by měl být používán pro PC hry

My jsme tu doma, oni ať odejdou.
Autorská citace #53
20.7.2020 13:26 - Jezus
Xero- ... cože? :-D

Taky moc nefandím tomuhle zlidovění. Ano, je to milé, má to nostalgii a taky se tomu někdy nevyhnu, ale imho by to mělo zůstat v nějaké hodně hovorové rovině, jako když si třeba domlouváte sezení.

Preferovat to jako označení rpg na netu, kór když mluvím nejen ke kámošům, ale snažím se alespoň o nějakej projev někoho, kdo ví, o čem mluví... mi připadá právě takové neprofesionální. Prostě jako slovo někoho, kdo nemá rozhled a "dračák" po klubovnách s velkou slávou opustil, aby začal hrát DnD :-)

Na druhé straně zrovna u toho DnDčka to chápu trochu víc. Ty dvě hry k sobě mají přirozeně blíž (je to prostě jeden ze žánrů rpg) a obsahují zhruba stejné množství draků :-))
Autorská citace #54
20.7.2020 13:26 - Jerson
Loki, když to takhle píšeš, dovolím si citaci z konverzace:
jkorcak píše:
dračák je spíš na podobný úrovni jako LUX

Bylo to před čtyřmi měsíci, a myslím si, že na tuhle terminologii ještě dojde řeč, protože se vsadím, že veteránům DnD se pojem "dračák" pro jejich hru nebude vůbec zamlouvat.
Edit: Zninjován Jezusem.

Myslím, že větu "Tohle není Dračák" pronášenou hráči DnD mám spojenou s tímto tónem.
Autorská citace #55
20.7.2020 13:48 - Šaman
Trochu problém je, že DnD nemá žádnou českou jednoduchou, ideálně jednoslovnou lidovou zkratku. A TT RPG taky ne.

Věta "co si zahrát dračák" zní lépe, než "co si zahrát dýendý(čko)".

Takže zatímco "luxovat" = vyssávat a "xeroxovat" = kopírovat, tak "hrát dračák" nemá obdobu. Nejbližší je "hrát stolní hry na hrdiny", což zní jak encyklopedie a je to asi stejně dlouhé.

A vzhledem k tomu, že existujicí družina ví co se tím myslí (ta jejich stolní hra na hrdiny, kterou hrají běžně), mimo družinu je to často jedno (ať už při rozhovoru s laikem, nebo s jiným hráčem, se kterým si povídáme o zápletkách a ne o systému), tak se to bez problémů drží.

Až když si tady na Kostce banda nerdů porovnává pravidla, tak už je pojem "dračák" matoucí a nejednoznačný.

---
Resume: Slovo "dračák" se bude držet do té doby, dokud DnD a PnP RPG nebudou mít své lidové zažité zkratky.
Autorská citace #56
20.7.2020 13:49 - mrkew
Ono dračák se říká i mezi mladýma. Zrovna včera, hej vy hrajete ten dračák že? Říkám tak nějak rezignovaně, no ano a ptá se mně. A jaký systém? Takže asi tak.

Jak tomu říkají "známé osobnosti v čr" tak tomu bude říkat nová komunita lidí.
Autorská citace #57
20.7.2020 14:03 - Jezus
Právě o ty "známé osobnosti" mi jde. Souhlasím se Šamanem, že když mluvím se svojí partou nebo tím někde házím na fb, je to poměrně jedno. Moji družiníci mi rozumí, zbytku je to jedno, nebo to není tak zásadní.

Ale když už s tím lezu na net veřejně, natáčím to a hodlám lidi o tom něco učit, tak hned rezignovat na alespoň pokus udržet jakous takous terminologii, mi připadá hodně amatérské.

Je rozdíl říct něco jako: "spousta lidí zná rpgčka pod pojmem dračák" a "Chtěl bych vás seznámit s mým oblíbeným dračákem a sice Dungeons and Dragons".

(A naznačovat, že by bylo nejjednoduší všechna stolní rpg označovat jako dračák, už je hodně mimo mísu...)
Autorská citace #58
20.7.2020 14:08 - LokiB
Jerson píše:
že veteránům DnD se pojem "dračák" pro jejich hru nebude vůbec zamlouvat.


MNĚ se pojem "dračák" vůbec nezamlouvá, protože jsme DrD VŽDYCKY říkali Doupě. A dodneška jdeme hrát doupě, i když jsou to Savage Worlds.

A ano, já jsem v tomhle zastánce českých názvů.
Říkat "jdu hrát erpégéčko" je pro mě horší, než jít hrát "dračák", jakkoli slovo dračák nesnáším :)
Autorská citace #59
20.7.2020 14:27 - Jerson
Šaman píše:
Až když si tady na Kostce banda nerdů porovnává pravidla, tak už je pojem "dračák" matoucí a nejednoznačný.

No ... ne. Vzhledem k tomu, kolika lidem jsem musel říct "Naše hra není jako Dračák", abych je na hru dostal, tak mi tenhle pojem přijde matoucí a nejednoznačný i mimo komunitu hráčů. I když negativně ho vnímají hlavně lidé, kterým nic neříká fantasy nebo házení kostkou v boji, takže u nich asi mezi DnD a DrD nebude prakticky žádný významový rozdíl.

LokiB píše:
MNĚ se pojem "dračák" vůbec nezamlouvá, protože jsme DrD VŽDYCKY říkali Doupě. A dodneška jdeme hrát doupě, i když jsou to Savage Worlds.

Myslím, že i to jsem před lety občas slyšel, ale nakonec Dračák převážil. Nicméně by hrajeme Omegu, případně teď ÁWéčko, takže v tomto sporu bych si dal jen kávičku.

Jsem docela zvědav, až někdo půjde hrát "Dračák" v domnění, že jde hrát DnD, a místo toho se bude hrát DrD1.6 nebo DrD2, co na to bude říkat. I když s tím ještě trochu může zamíchat Dračí Hlídka :-)
Autorská citace #60
20.7.2020 14:39 - Shako
Jerson píše:
A když jsem se bavil s Jirasem, tak byl toho názoru, že by se všem stolním hrám na hrdiny mělo říkat "Dračák", a termín RPG by měl být používán pro PC hry.


Děkuji za vysvětlení, tak třeba aspoň v úvodu prvního dílu bude nějaké vysvětlení, co tím autoři mysleli... mě to k shlédnutí nenalákalo.
Autorská citace #61
20.7.2020 14:42 - LokiB
Jerson píše:
sem docela zvědav, až někdo půjde hrát "Dračák" v domnění, že jde hrát DnD, a místo toho se bude hrát DrD1.6 nebo DrD2, co na to bude říkat. I když s tím ještě trochu může zamíchat Dračí Hlídka :-)


nechci moc plevelit diskusi, takže jen za mě poslední douška - v okamžiku, kdy nějaký termín zobecní, tak to nebude problém. a je jedno, jaký pojem to bude, když se ujme ... klidně to může být "dračák" nebo cokoli jiného. byl bych za sebe rád, kdyby to nebylo "erpégéčko". Klidně to může být omega (s malým "o" ;))
ačkoli místní geronti dší jed, tak negativní konotace pojmu dračák ve spojení s DrD postupně vymizí, jak budou přicházet noví hráči, nezatížení vašimi hříchy :)
Autorská citace #62
20.7.2020 14:43 - Šaman
Jerson píše:
"Naše hra není jako Dračák"

Co jsem tak pochopil, tak Omega je hodně specifická, resp. ty jako tvůrce jsi i mezi námi nerdy hodně specifický. Stejně tak by jsi mohl říkat, že Omega není jako ostatní/běžné stolní hry na hrdiny.

A napadl mě takový fun fact. Ani Dračí doupě 2 není jako dračák ;)
Autorská citace #63
20.7.2020 15:03 - Jezus
A proto říkat rpg "dračák" je prostě mimo. Ona existují - jak jistě víte - i hodně odlišná rpgčka než "plácání pajďuláků pomocí kostek" (i když DxD lze hrát pochopitelně i jinak) a říkat v současnosti téhle rozmanité škále různých typů her s různým zaměřením apod. "dračák" je prostě stejně mimo jako říkat všem traktorům "zetor". Kdysi to na východě možná platilo, dnes už to tak prostě není.

A bohorovně přehlížet tu hromadu lidi, co hrají rpgčka typu Omega, AW, Fate a podobně, protože vy v tom hrajete dračák-like hry je prostě omezené a krátkozraké.
Autorská citace #64
20.7.2020 15:09 - LokiB
(safra, porušuju slib :( ...)
Jezus: ale kule :) Omega je zcela standardní RPGčko, není na něm v tomto ohledu nic zásadně odlišného. prostě hra typu RPG, jako Fate, jako AW, atd ...
to že pro mnoho lidí pojem "dračák" svázán s jedním konkrétním (a pro některé neoblíbeným) RPGečkem není z historického pohledu vůbec podstatné, jakože ale vůbec.
neříkám, že je dračák super či nejlepší pojem, ale to, co mu podsouváte, tedy to, že "pro vás" zastupuje jen některé typy RPG hry, nehraje roli.
Autorská citace #65
20.7.2020 15:24 - Jezus
Takhle, já tady teď netvrdím, že by měl mít ten pojem negativní konotace (byť souhlasím s Jersonem, že pro některé lidi může mít).

Že je svázán s typem rpgček (ne nutně stylem hraní) je ale věc názoru. A pro mě třeba s takovým pojmem svázán je. A hodně lidí, pro které platí dračák = rpg, si ve skutečnosti pod rpg představuje právě bojování se skřety a házení kostkou. A tím se kruh uzavírá, protože pak opravdu mluví o dračáku.

Že to tak zase pro hodně lidí neplatí (protože ti, co to opravdu hrávají, už taky vědí své), je další věc a i kvůli ní dochází pak k matení pojmů. To ale právě dokresluje, jak je pro rpg pojem "dračák" nevhodný kdekoli, kde se mluví "veřejně". Každý si pod tím představuje trochu něco jiného.

Nemůžeš právě takhle od počítače prohlásit "my tomu tak ale říkáme a hodně lidí taky. Takýže je to obecný pojem a kdo říká, že ne, nic neví." To jsou právě ty omezené rozhledy, o kterých mluvím.

A historický kontext samozřejmě roli hraje. To slovo se začalo používat kvůli konkrétní hře a rozšířilo se sice hovorově na spoustu dalších, jenže si právě nese i tu historickou vazbu a spoustě lidí připomene víc než "jen" rpg. Proto je to zmatečné. Protože hodně lidí nevnímá dračák=rpg, ale dračák=ta hra, co si pamatuju a podvědomě dodává "to jsou taková asi všechna rpg,že?".
Autorská citace #66
20.7.2020 15:35 - Jerson
Jen pro představu - je to asi tři roky zpátky, kdy jsem jednomu člověku popisoval, co jsou to Unknown Armies protože měl v ruce příručku, kterou si chtěl koupuit. On si je chtěl zahrát, tak jsme se asi 20 minut bavili, a on pak povídá "Takže je to něco jako Dračák? Protože ten hrajeme asi tři roky."
Fakt nekecám, dvacet minut vysvětlování, příručka v ruce, a až pak si spojit, že DrD, které zná, a UA, které nezná, jsou dvě hry ze stejné rodiny.

A nebyl to jediný případ, jen jeden z posledních takto výrazných. (Poslední byl manžel mé sestřenky, který poslouchal, jak vyprávím o hraní Omegy, a taky asi po nějakých 15 minutách povídá "To mi připomíná hru, kterou spolužáci hrávali na základce, Dračák nebo tak. Jako nehrál bych to, ale znám to, hážeš kostkou a procházíš jeskyní."
Přitom jde o chlapa v mém věku. Tomu s UA bylo něco málo přes 20.

Takže nevím, zda se tohle spojení tak snadno rozšíří v komunitě, zejména když se do toho míchají i různí Zaklínači, Skyrimy a jiné PC hry, které zase tihle lidé znají a označují jako RPG, a někteří je berou jako přímý počítačový ekvivalent stolního RPG. Nebo dokonce naopak, ve stylu "To zní jako stolní verze Zaklínače" (dobře, to byl jen jediný člověk, který mi tohle řekl :-)
Autorská citace #67
20.7.2020 15:40 - Šaman
Jezus:
Jen "RPG" je příliš obecné. RPG jsou larpy, počítačové hry, PnP RPG a je to stejně obecné jako říct "co si o víkendu dát nějaký sport?" Přihlásí se ti tři zájemci, ale jeden chce běhat, druhý hrát volejbal a třetí jít na bowling.

Desktop/tabletop/pen&paper rpg je sice poměrně přesné jako obecná kategorie her na hrdiny kde se sedí u stolu, ale i tam jsou rozdíly velké. Od taktických bojově založených her (DnD 4e) až po vyprávěcí systémy.

Spousta lidí vnímá dračák (s malým d) jako ekvivalent tomu co jsem popsal v předchozím odstavci.
A to i co se žánrového rozptylu týče - jezdím na takovou místní CONovou akci, kde je vždy v nabídce dračák. Je pro něj rezervované misto a čas a teprve na místě se nahlašuje konkrétnímu GM na konkétní hru. A často je výběr stylu "takový Pulp fiction, systém můj vlastní k10", "western s nemrtvými - systém založený na střílení kapslíkovkama", "upírské fantasy, systém upravené DrD" apod. Tomuhle všemu oni (já to neorganizuji) říkají dračák. Často jsou to experimentální jednorázovky, které k oDrD mají stejně daleko (ne-li dál), než asi Omega.
Autorská citace #68
20.7.2020 15:56 - Jezus
Však já ti rozumím. Jen prostě používat namísto (stolní) rpg pojem dračák není moc šťastné. Klidně to dál používejte, taky to občas dělám, ale snažte se to nedělat moc veřejně, protože to není moc správně.

Prostě nemůžeš říct, že dračák je synonymum pro stolní rpg, i když ho tak hodně lidí chápe. Je dost lidí, kteří ho tak prostě nechápou. A je to i logické (DnDčkaři se v podstatě čertí právem) . Takže by bylo lépe, když už hrozí, že tím pojmem "nakazíš" někoho dalšího nebo budeš udržovat nepřesný pojem v chodu, abys to nedělal. Zejména, jsi -li v roli "mentora". To je moje hlavní pointa.

Ostatně když už někoho zvu na chatu, že se bude (také) sportovat, tak jestli se půjde hrát nakonec fotbal nebo nohejbal se občas taky rozhodně až na místě. A nebo se rovnou napíše, že se pojede na kola. S rpg to máš to samý. Buď máš akci, kde se bude "nějaký rpgčko hrát" nebo rovnou napíšeš "je v plánu DnD".
Autorská citace #69
20.7.2020 16:12 - LokiB
"dračák" je jen SLOVO.
DrD / Dračí doupě není synonymum pro stolní RPG. Zcela pochopitelně.

(slovo) Dračák klidně MŮŽE BÝT (neříkám, že je, ani že má být) synonymem pro stolní RPG. lidí, kteří budou chápat (slovo) Dračák jen jako jiný název pro Dračí doupě (bez verze až verze 1.6), bude postupně ubývat. můžeš se s klidem zbavit své představy že Dračák = (jen a pouze) Dračí doupě ... a pak se nemusí čertit nikdo.

Nejde tedy o žádný nepřesný pojem, ani nehrozí, že se někdo "nakazí". A to, že existují lidé, kteří (přes mou nelibost) používají pojem Dračák, aniž by znali Dračí doupě, je toho jasným důkazem :)
Autorská citace #70
20.7.2020 16:15 - Jezus
Moje pointa je, že to slovo (zatím) synonymem pro stolní rpg není (což tu někteří prohlašují). A používat ho tak, je tedy chyba. Chyba, kterou po mě mohou opakovat jiní. Třeba tací, co ani Dračí doupě neznají.

EDIT: Navíc nejde o moji představu. Já funguju s tím, že dračák =/= Dračí doupě. Ale to neznamená, že to tak má každý a dokonce ani to, že ti, co to tak občas chápou, se nějak výrazně mýlí. Tím pádem je ten pojem jako případné synonymum stolních rpg dokonce nevhodný.
Autorská citace #71
20.7.2020 19:37 - Šaman
Jezus píše:
DnDčkaři se v podstatě čertí právem

Mají smůlu, protože pokud si neříkají kobkaři, jsou to teda dračákisti. Toho draka v názvu mají též :D
Pathfinder se čertit může.

(joke který nemá rozjet další tři stránky flamewaru)
Autorská citace #72
23.7.2020 14:43 - sirien
Šaman: pls... DnD se standardně říká "dungeons".
Autorská citace #73
23.7.2020 14:47 - Aegnor
"Dungy"?
Autorská citace #74
23.7.2020 16:57 - LokiB
sirien: jsem měl pocit, že se standardně říká "danžny" :-o
Autorská citace #75
23.7.2020 17:03 - Šaman
Takže hráč není dračákista, ale danžán? :)
Autorská citace #76
23.7.2020 17:37 - sirien
danžnysta, samozřejmě.
Autorská citace #77
23.7.2020 21:16 - PetrH
docela solidní sledovanost okolo 21.15 mít 100 kousků...
Autorská citace #78
29.7.2020 10:16 - Jerson
Na Tahu pořádají Fest Na tahu (odkaz na FB).

Bude to v Budějicích 29. - 30. srpna, tedy relativně na rychlo, a já se tam určitě ukážu, když to budu mít přes ulici a dva domy. Budou nějaké přednášky, nějaké hraní pro diváky, a tak.

Vzhledem k tomu, že naposled byl v našem městě Southcon v roce 2004, jinak z RPG nic, je to docela velká událost :-)
Autorská citace #79
29.7.2020 10:20 - LokiB
A tak to je velmi pozitivní událost! Škoda, že se tam na jih takhle narychlo nedostanu :(
Autorská citace #80
29.7.2020 10:34 - Jerson
Já se to taky oficiálně dozvěděl teprve dva dny zpět (a ještě o dva dny dříve díky mým Omegáckým sítím :-) )
Je to trochu narychlo, ale což, jde o poslední víkend prázdnin.
Autorská citace #81
29.7.2020 20:44 - Jarik
To nebyly sítě Omegy, ale já.
Kdyby to byly sítě Omegy, tak ti to dávám vědět přes Telex :D

OT: Já tam budu taky, a s velkou pravděpodobností budu vést hru.
Autorská citace #82
29.7.2020 21:51 - PetrH
Lone wolfa?
Autorská citace #83
30.7.2020 05:42 - Jarik
PetrH: hmmm. To bych vlastně také mohl. Měl jsem v plánu detektivku z prostředí ČB.
Ok. Mohl by to být LWAG.
Autorská citace #84
30.7.2020 12:59 - Náčelník Velký Nos
Určitě budeme rádi, když se jakkoliv zúčastníte, kdyby měl kdokoliv zájem o například přednášku nebo workshop ozvěte se nám. Buď tady nebo na e-mail: casting@natahu.tv
Odkaz na událost zde: https://www.facebook.com/events/314741166227319/
Autorská citace #85
31.7.2020 16:41 - ShadoWWW
Přehled systémůvelký palec nahoru!!!
Autorská citace #86
31.7.2020 17:50 - sirien
No... Bohužel moc ne. (Byť za promo Kostky šarm samozřejmě rád.)

Jako srsly - pro SF doporučit jako první Shadowrun (tvrdý cyberfantasy)?

Takový video pro video. Not bad, not good. (Btw ta znělka je hrozná - sorry, ale je to jak reklama na XXX Luc není něco podobně příjemného...)
Autorská citace #87
31.7.2020 17:55 - Šaman
Hele, za mě spíš palec dolů. Čekal bych nějaké info o tom, že žánr a systém (engine) jsou dvě velké volby a je dobré o nich uvazovat odděleně. A on to míchá jedno přes druhé a dává mezi to rovnítko. Navíc občas naprosto WTF rovnítko (ShadowRun)

Takhle to vypadá, že fantasy = DnD. Že chci fantasy Středozem, nebo Hru o trůny? Řeklo se DnD, tak DnD. Že as written to nebude fungovat, to už nezaznělo.

Edit: A ještě bych alespoň zmínil, že i setting (svět) a žánr mohou být nezávislé a volba sytému bude záviset na obou. Hra o trůny jako horror někde u Zdi bude chtít odlišné přístupy, než Hra o trůny jako epická fantasy o obraně Zdi. Přestože setting bude stejný.
Autorská citace #88
31.7.2020 19:48 - strucky
Já bych řekl, že to je hodně rychlý průlet možnostmi pro absolutní analfabety, tzn. nic pro staré RPG hnidopichy, kteří se ve všem rádi rýpou a všechno desetkrát obrátí, než jsou s tím hotový.

Šamane i pro Středozemi existuje 3rd party konverze pro 5e, mimochodem moc pěkně zpracovaná.

Jako scifi příklad mohli dát spíš třeba Starfinder, ano, ale to už by tam rovnou mohli přidat i Pathfinder a z fajn tří minutovýho videa by bylo pět, a pokud by chtěli uspokojit i toho nejposlednějšího hnidopicha odsud, byli by rozhodně na +10 minutách.

Siriene znělku originálního Handbooker Helperu jsi slyšel? Ano, zní líp, ale oni jsou taky povětšinou profesionální voice aktéři.
Autorská citace #89
31.7.2020 19:54 - Boldrick
Mě se to taky moc nelíbí. Skoro cokoliv je lepší než DnD a všechno je lepší než DrD a tohle jen prohlubuje to RPG=DnD.
Starfinder je zajímavé když chci hrát něco jako Valerian a tisíc planet, ale to je tak všechno.
Autorská citace #90
31.7.2020 20:18 - strucky
Tak buďto můžou zkusit táhnout potenciální hráče k nějakým minoritním systémům, který mnohaletý gurus preferují a došli k nim časem a zkoumáním možností, ale pak budou mít problém sehnat další hráče, a nebo je nasměrují k nerozšířenějšímu systému dneška.

Přijde mi, že to tady pitváte moc do hloubky a z vašeho už velmi "seasoned" pohledu, kdy vy vlastně víte už dávno, co očekáváte a co od systému chcete.
Autorská citace #91
31.7.2020 20:23 - Log 1=0
Znělka je příšerná, to bez diskuse. A dvě minuty navíc na 2-3 další systémy by zas tak nebolely. Respektive, to jsou dneska až tak zdegenerovaní, že by vadily?
Použití Shadowrunu jako jediného sci-fi, když je to science fantasy je WTF.

Ale výtky, založené na tom, že zmíní nejpopulárnější systémy, které se ale nelíbí Boldrickovi, nebo že nerozebrali dělění žánr/systém/setting, když zjevně nebylo cílem zevrubně rozebírat problematiku, (i když upozorní, že každý profláklý setting má svá pravidla, nebo alespoň konverzi pravidel), mi připadají dost mimo. A jak může někdo přijít na to, že video, které zmiňuje X systémů, z toho několik fantasy, prohlubuje že fanasy RPG=DnD, nebo RPG=DnD, to už mi hlava fakt moc nebere.

Za mě like, sice ne nějak nadšený, ale like.
Autorská citace #92
31.7.2020 20:43 - sirien
strucky: 1 - SR je prostě špatný SF doporučení. 2 - má podobně omezené video na podobném kanále smysl (tj uvidí ho nedotčené publikum) nebo to je jen výplň v publikačním plánu aby se držela aktivita?

Jako není to nic hrozného co by stálo za tu diskusi tady nebo nějakou kritiku. Jen sem reagoval na ShadoWWW že jeho projevené nadšení z toho že se pár zde oblíbených systémů objevilo v nějakém videu není úplně opodstatněné.


EDIT: resp rozhodně díky za zmínění Kostky, ten výběr celkově plus mínus ok, ale prostě tohle video samo...

Jinak tu znělku cos zmínil neznám a nijak sem to "neporovnával", řek sem jen svůj dojem z věci tak jak je
Autorská citace #93
31.7.2020 21:03 - PetrH
Že zdejší top špičky neudělaly svoje promo video...natahu se snaží. Možná nepřesně, ale dělaj pro reklamu mnohem více. K čemu jsou články, překlady, když to běžný svět neví.... nebo ví velice málo.
Autorská citace #94
31.7.2020 21:07 - York
Do toho, kdo pro co dělá víc, bych se radši nepouštěl, ale je fakt, že použít místní články jako zdrojovej text pro RPGčkový videa, není vůbec špatnej nápad.
Autorská citace #95
31.7.2020 21:14 - shari
Jako rychlý výcuc z častých žánrů a příklady co z dostupných systémů se pro ně hodí, je to OK.

strucky píše:
znělku originálního Handbooker Helperu jsi slyšel?

Když už jsi to zmínil... já jsem ji kdysi slyšela a připadala mi neskutečně otravná. S tou vaší se mi to porovnávat nechce, už to bylo dávno.
Autorská citace #96
31.7.2020 21:19 - PetrH
No tak třeba se natahu moc neurazí a vezmou si něco z d20.cz víc.
Autorská citace #97
31.7.2020 21:30 - Xeth
Za mne je to video v pohodě. Vnímám ho jako prostě rychlo-průlet možnostmi s upozorněním na to, že toho je daleko víc. Pro nováčky je to dobré a důležité info.

Nepřipadá mi, že by mixoval žánr a systém. To co říká je to, že ne ke každému žánru se hodí každý systém. A že zmínil pro scifi světy jako systém Shadowrun? No a co je na tom špatně? Scifi to je, byť štřihnuté fantasy (což ve videu konec konců zmínil). A u nás patří (nebo minimálně patříval) mezi nejvíc profláknuté systémy se scifi tématikou.
Autorská citace #98
31.7.2020 21:41 - strucky
shari píše:
S tou vaší se mi to porovnávat nechce

Aby nedošlo k nějakejm mejlkám, já nejsem od nich. :-D
Autorská citace #99
31.7.2020 21:42 - ShadoWWW
Místní matadoři nejsou cílovka a zapomínají na to. RPG nedotčený člověk dá raději přednost tříminutovému videu, byť třeba nedokonalému nebo nedostatečnému, než zevrubnému článku na Kostce plném cizích pojmů. A když ho RPG z toho videa zaujme, tak dobře, má tam odkaz na Kostku, kde může studovat. A když ho to z videa nezaujme, tak tím ztratil jen 3 minuty času, rozhodně lepší než čtením zevrubného článku.

Nevím už kdo to byl, ale v jednom podcastu jsem slyšel, že jeden slavný autor fantasy se v dětství dostal k RPG tak, že ho zastavil Gygax v knihkupectví a zeptal se ho: "Chceš zažít Conanův svět na vlastní kůži? Přijď v sobotu odpoledne na tuto adresu." Tyto dvě věty stačily, aby ten kluk nemohl nedočkavostí ani dospat a navždy změnily jeho život. Nebylo potřeba zevrubných článků.
31.7.2020 21:47 - Log 1=0
ShadoWWW píše:
dětství dostal k RPG tak, že ho zastavil Gygax v knihkupectví a zeptal se ho: "Chceš zažít Conanův svět na vlastní kůži? Přijď v sobotu odpoledne na tuto adresu."

Se divím, že ho rodiče pustili, já bych své hypotetické dítě takhle nepustil ani za zlaté prase.
31.7.2020 21:57 - sirien
PetrH: video je hodně jiný formát, který vyžaduje hodně jiný skill set. Kdysi jsem zvažoval udělat video zrcadla některých mých článků pro lidi co preferují audio/video (Quentin to dost poptával), ale když to chceš udělat pořádně a ne jak trotl, tak to fakt není že zapneš webcam, odžvaníš a postneš - já ty potřebné věci neumím a nikoho okolo kdo by je uměl a byl ochotný udělat poruce nemám. (Grafika, střih, editace a nevím co všechno okolo - není toho vůbec málo a jsou to různé věci.)

Jinak ono to video se nedostane k tak moc víc lidem - sledovanost na YT je v momentě zveřejnění, pak věci zapadnou. Je to vidět i na hodně velkých kanálech - když zalistuješ historií zpátky do doby kdy byly menší, tak na počtu views je vidět že se lidi k těm starým věcem prostě navrací. Sledovanost RPG kanálů u nás (myšleno ostatních věcí než přímo herní steamy) je přitom co jsem koukal menší nebo přinejmenším stejně jako čtenost článků tady. Tj spíš to potká jiné publikum než články tady, ale ne víc. (Otázka je, jaký je překryv sledovanosti těch kanálů. Tipnul bych, že velký, ale netuším.) Nováček co něco hledá je ale googlem poslán spíš sem.

Což jako ne že by ty kanály neměly smysl, naopak sám sem rád že jsou a že jich, zdá se, přibývá a určitě jim fandím - to ale neznamená, že k nim nebudu kritický jako k čemukoliv jinému.

Otázka je jak moc má co z těch kanálů smysl řešit. 3 minutové video je efektivně štěk adekvátní diskusnímu postu - pochybuju že bysme věnovali tolik analýzy něčímu postu v diskusi. Rozebírat má smysl věci s nějakým obsahem a hloubkou - 5, spíš 10+ minut, cca, tak střeleno od boku. PJ crafty aj.

EDIT: beru zpátky. Jsme kde jsme. samozřejmě že bysme věnovali 20 stránek diskuse rozboru něčího diskusního postu.
31.7.2020 22:04 - sirien
Log: jiná doba, jiná kultura. Ta adresa mohla bejt game shop. Taky otázka kolik mu bylo. Taky ne všichni rodiče jsou iracionální paranoici.

Xeth: hele sorry, cyberfantasy prostě není SF. Je to crossover. Hodně SF fanouškům se SR doslova hnusí. Já ho mám rád, ale když řeknu že si chci zahrát SF a někdo řekne "co Shadowrun?" tak odseknu, že sem říkal SF - kdybych chtěl SF s elfama, byl by to star trek.
31.7.2020 22:17 - York
sirien píše:
Otázka je jak moc má co z těch kanálů smysl řešit.


Jasně, že má. Tvorba videí je skill jako každej jinej. Na kanálech úspěšnejch youtuberů je krásně vidět, jak strašně moc se postupně zlepšili. A poskytování kvalitního feedbacku je taky skill a je třeba se ho naučit.
31.7.2020 22:25 - sirien
York: kvalitní feedback je taky něco co stojí čas a energii a časem dojdeš k tomu, že trocha gatekeepingu testujícího jak moc o něj tvůrce skutečně stojí není na škodu. Just saying.
31.7.2020 22:45 - York
Sirien: To sice ano, ale výhoda diskusí na fórech je, že si to přečte víc lidí než jen adresát. Máš tady třeba Quentina, kterej vyrábí audio podcasty, Jerson vypadá, že by mohl chtít něco zkusit, čte to tu několik tvůrců youtube channelů. Celkově v týhle oblasti know-how prostě nemáme a je potřeba ho vybudovat.
31.7.2020 23:46 - sirien
York: know how se netvoří tím že se o tom bavíš, ale tím, že jdeš a děláš to. Dokud nezačne videa pravidelně dělat někdo kdo to tu považuje za svojí domácí scénu tak tu to know how nebude.

Je to škoda, ale zase nepropadej iluzi že jsme středem světa. Ano, Kostka byla pár let to jedno jediné místo kde se něco rozumně dělo. To nebyla naše zásluha ale zeitgeist - dříve existující diverzita umřela, nová se ještě nerozjela a Kostka jako jediná zůstala žít. Teď už existuje a jsme tam kde jsme byli dřív - jsme jedno místo z mnoha. Máme své niche kde excelujeme - překlady, určité typy tvorby, články. No need to cry. Jsou věci kde nejsme top - herní chitchat, videa...

Ano bylo by super být i centrem pro videa. Ale tvůrci videí nemají extra motivaci se tu koncentrovat (cílovka, know how...) a případné podbízení by to nezměnilo. Pokud tu komunita chce mít centrum pro video tvorbu, nejsem proti - ale jediný způsob jak toho dosáhnout je že lidi odtud prostě začnou videa tvořit, hodně a pravidelně. Až když tu bude know how a základ komunity pro daný typ obsahu začne mít pro jiné tvůrce smysl sem začít chodit (tak jako přirozeně přitahujeme překladatele, prostě protože jim můžeme nabídnout věcí které jinde nenajdou nebo najdou jen těžko; což mi připomíná že dlužím sazbu Lethrendisovi - náhodou se tu někdo z InD gangu tenhle týden nenudí, co? Styly i šablonu mám připravené, je potřeba tam jen importovat už naformátovaný text a vložit obrázky - já to realisticky nestihnu dřív než koncem srpna a Leth to má hotové už víc jak měsíc :/ )
1.8.2020 00:18 - York
sirien píše:
know how se netvoří tím že se o tom bavíš, ale tím, že jdeš a děláš to


Ne tak docela. Když know-how nemáš, tak jdeš, uděláš to a není to moc dobrý, protože ti chybí know-how. Pak se z toho potřebuješ poučit, zvážit, co můžeš udělat jinak a postupně se zlepšovat. To v zásadě můžeš dělat i sám, ale mnohem rychlejší je, když svoje tápání můžeš konzultovat s někým, kdo o tom něco ví - a to nemusej bejt nutně lidi, kteří dělají to, o co se snažíš. Jako začínající spisovatel se třeba zdaleka nejvíc naučíš od nakladatelů a redaktorů, kteří obvykle sami nepíšou.

edit: Trochu offtopic: Tohle je třeba důvod, proč dlouho volám po ilustrátorech a graficích. Teď by se mi strašně hodilo, kdybych tyhle věci mohl s někým konzultovat, ale na Kostce a RPG fóru není moc s kým.
1.8.2020 00:30 - LokiB
Log: az budes mit, pak rikej :)
To rikqm jako otec 19 leteho syna.

Ad video ... Hm, otazka je, jakej ma cil a jak ho plni. Neni mi to uplne jasne, spis se s rim k jejich m.
1.8.2020 00:41 - Xeth
sirien píše:
hele sorry, cyberfantasy prostě není SF. Je to crossover.

Cyber fantasy není čisté scifi, to máš pravdu. Ale scifi to je. To, že je tam přidáno něco navíc neznamená, že to je scifi o něco méně. Kdyby tam zmínku o fantasy nedali, tak to budu považovat za chybu, ale takto v tom problém nevidím.

sirien píše:
Já ho mám rád, ale když řeknu že si chci zahrát SF a někdo řekne "co Shadowrun?" tak odseknu, že sem říkal SF - kdybych chtěl SF s elfama, byl by to star trek.

Scifi je extrémně široké spektrum podžánrů. Stejně tak ti někdo může odseknout, že nechtěl hrát něco ala Bladerunner, ale Star wars. Proto je třeba domluvit se zprvu na žánru, což ve videu padlo.
1.8.2020 07:07 - sirien
Xeth: teoreticky. V praxi sem reálně potkal dost lidí co byli ze SR zklamaný protože mysleli že to bude klasický cyberpunk. Dneska by tu chybu už asi neudělali, ale svého času nebyly informace o tom co je co tak moc poruce.

York: to je všechno hrozně hezký, ale pokud to fakt nezačneš dělat a to tak že hodně a aspoň trochu pravidelně, tak Ti je všechen ten feedback nanic. Jestli myslíš že se tu někdo naučil s InD tím že četl nějaké diskuse a studoval manuály aniž by to hned používal, tak fakt ne. (To je taky důvod proč neumím s PS - vždycky si nastuduju co potřebuju, prokoušu se tím to udělat... Jednou a pak ho zase čtvrt roku ani neotevřu.) Dokud tu někdo nebude mít ambici, vůli a možnost dávat ven video týdně minimálně rok v kuse (byť to v praxi skončí třeba na polovině...) tak se nemáme moc o čem bavit.
1.8.2020 08:12 - efram
Boldrick píše:
Mě se to taky moc nelíbí. Skoro cokoliv je lepší než DnD a všechno je lepší než DrD a tohle jen prohlubuje to RPG=DnD.


Heretic - okamžitě upálit nebo hospitalizovat
1.8.2020 08:28 - sirien
efram: dobrovolně se hlásíš k tomu že svázanénu Boldrickovi odDMuješ všechny vydané 5e kampaně?
1.8.2020 08:30 - Log 1=0
Sirien+LokiB:
Sorry, dospělý chlap, který dá cizímu dítěti svou adresu a vějičku, mi spouští kontrolky i jako bezdětnému. Jasně, tehdy byla jiná atmosféra, ale tohle zní fakt extrémně.
Samozřejmě, pokud tou adresou byl GameShop nebo něco podobného, tak by to bylo o něčem jiném, a bylo by to pro mě naprosto OK.
1.8.2020 08:40 - sirien
Log: taky si představ, že kdysi děti lezly po stromech bez dozoru a jezdily sami na kolech bez helmy.
1.8.2020 09:06 - Xeth
sirien píše:
teoreticky. V praxi sem reálně potkal dost lidí co byli ze SR zklamaný protože mysleli že to bude klasický cyberpunk. Dneska by tu chybu už asi neudělali, ale svého času nebyly informace o tom co je co tak moc poruce.

I prakticky. Já znám lidi reprezentující oba případy. Každopádně právě proto je důležité předem se domluvit na tom, co se bude hrát. Pak k takovému překvapení a zklamání nedojde. Což je ve videu hned v úvodu.
1.8.2020 09:40 - ShadoWWW
Byla to Gygaxova adresa. Byla to zkrátka jiná doba, jiná mentalita.*

Bývalý kolega mi kdysi vyprávěl, že v USA je naprosto nemyslitelné, že by děti šly jen tak ven a hrály si na ulici. Když si tam chtějí děti hrát, tak se musí domluvit jejich rodiče. Ti pak společně s dětmi dojedou autem do rodiny, u které se setkání pořádá. Rodiče mají party a děti si hrají na zahradě domu.

Jednou bude i v našich městech mentalita, že děti nebudou chodit ven samy.

--------
* Pokud chceš příklad z Česka, tak např. Foglar takhle nalákal první členy do jeho Devadesátky. Alegoricky to popisuje na začátku knihy Hoši od Bobří řeky, kde je jasně vidět, že ta mentalita byla tenkrát jiná než naznačuješ dnes.
1.8.2020 10:28 - LokiB
otázka taky je, jestli "dětství" znamená pro onoho autora fantasy 8 let nebo 15 let ... co si budeme namlouvat v 15 se už "děti" často ani neptaj, jestli můžou někam jít ... a to i v dnešní době.
+ není nic snazšího, než tam jít prvně s dítětem, pakliže se bojíš, a ten člověk, který tam dítě zval, to buď pochopí a nemá s tím problém, nebo zase odejdete.

Xeth píše:
Cyber fantasy není čisté scifi, to máš pravdu. Ale scifi to je


celkem dost lidí, jak poukazuje sirien, odmítá cokoli, kde je příměs fantasy, do scifi řadit. párkrát jsem se s ním o to přel a zpětně musím uznat, že třeba StarWars taky není scifi, jak je obecně chápáno. stejně tak SR s magií už je tradičně zařazován mimo rámec scifi.
Pochopitelně že na všechny žánry se dá doporučit Fate nebo Savage Worlds, protože to jsou systémy univerzální, narozdíl od DnD a Shadowrunu ;)
1.8.2020 11:40 - Xeth
LokiB: Ano dost lidí to odmítá, ale dost ne. Tak kteří mají pravdu? Za mne když jsou tam scifi prvky a tak to scifi je. Byť je křížené s něčím jiným. Stejně tak SW. Podle toho jak je to uchopené, tedy s čím je kříženo, udává to, o jaký subžánr scifi se jedná.
1.8.2020 12:02 - Gediman
Na to existuje termín - Science Fantasy. A ano, patří tam Star Wars, nebo třeba také Warhammer 40k.
1.8.2020 12:47 - Xeth
Gediman: Ano, to je jeden ze zmiňovaných podžánrů.

Edit: Nicméně, když tak nad tím přemýšlím, tak bych SW zařadil spíš pod Space operu.
1.8.2020 14:18 - Corny
Já zrovna SW i Warhammer 40k docela zarytě řadím pod fantasy, neboť mi nepříjde, že by se ty světy zásadním způsobem (kdoví jestli vůbec) změnily, kdyby se z nich prostě oddělaly všechny blastery, vesmírné lodě a droidi a místo toho se všechno odehrávalo v obvyklém fantasy světě s magií (aneb ty moderní prvky mi tam připadají z hlediska příběhu a vůbec v širším smyslu prakticky irelevantní). Shadowrun má alespoň nějaké scifi prvky s kterými se nějak pracuje.
Ovšem to bychom se asi mohli hádat do nekonečna (a v podstatě o ničem, co má nějakou zásadní hodnotu), protože každý třeba pod scifi nebo fantasy vidí něco trochu (nebo úplně) jiného a má ty hranice někde jinde (třeba já bych Star Wars neoznačil za Science Fantasy, protože moc nevidím, co tam je "science"), dokonce až tak, že ty pojmy samy jsou docela nic neříkající.
1.8.2020 14:51 - Jezus
Ty pojmy jsou "docela nic neříkající", protože s nima zacházíte, jako by to byla věc názoru. Že je kategorie nějak vymezená, má nějaké prvky, to už nikoho nezajímá, důležité je, aby se každý vyjádřil jak ON to vidí...

Samozřejmě jsou tu nějaké překryvy a prostor pro subjektivní preference zejména u těch mixovaných žánrů (myšleno ve smyslu, kterým prvkům dát větší váhu při kategorizaci), ale fakt, že SW někdo řadí do sci-fi místo space opery, je prostě dán jeho neznalostí a nějakou historií toho pojmu, který se trochu vyvíjel. To ale neznamená, že to neřadí špatně. A už vůbec to neznamená, že když se takových lidí najde víc, že je to pak v pořádku a věc názoru.

Že jsou pojmy rozbředlé je dáno neochotou se je učit správně používat, kterážto teď povede k odmítavým reakcím a požadavcích na "právo na názor" ;-)
1.8.2020 16:34 - Jerson
Když se vyjádřím přímo k videu.

1) To že pod pojem Dračák zahrnují všechny RPG mi fakt vadí a jen tak nepřestane.
2) Znělka je infantilní, nicméně ji nebudu kritizovat, protože vkus cílové skupiny cca 12 - 18(?) let neznám, nikdy jsem pro ně videa nedělal, na rozdíl od Endyho
3) Představení systémů zastaralo prakticky v den vydání, protože zrovna vyšla Dračí Hlídka, která zžejmě staré DrD nahradí a bude konkurencí DnD :-) Ale proti výběru jako takovému asi nic nemám.
4) Zařazení některých RPG mi nesedí. Shadowrun není sci-fi, Vampire není horor. Ale když přimhouřím obě oči a připustím, že se to má vejít do tří minut, tak se to asi dá skousnout - rozhodně to bude dělat menší potíže než to, když se někdo po shlédnutí Příručáku pro Dračák bude pokoušet říkat "Dračák" třeba Fate, Shadowrunu nebo VtM. :-)
1.8.2020 16:42 - mrkew
Náhodou mě se znělka líbí :D
1.8.2020 18:19 - sirien
Corny: v obou případech bys musel vyřešit fantasy dopravu, protože vzdálenosti a cestování hrají v obou těch světech zásadní roli (i když v každém jinou a jinak). A bojím se že zrovna tady bys ztratil hodně z toho feelingu, proto tyto označujeme jako space operu (což je fantasy ve vesmíru se SF kulisami a proprietami).

Fantasy má své obdoby (spelljammer...), ale ty "chutnají" jinak.
1.8.2020 19:42 - Xeth
sirien píše:
space operu (což je fantasy ve vesmíru se SF kulisami a proprietami)

Ono dost záleží na tom, koho se na význam zeptáš.
1.8.2020 19:47 - LokiB
Jsou věci, se kterými je lépe se naučit žít ... třeba když se oblíbenému fotbalovému týmu nevede tak, jak by si člověk přál, a nezdá se, že by se to mělo změnit, nebo, když se uchytí pojem, který člověk nemá rád, ale ostatní ho používají víc a víc.

Říc, že znělka je infantilní, ale že ji nebudeš kritizovat ... to je protimluv, páč jsi ji zrovna zkritizoval :)

Jak to bude s DH uvidí čas. Jak a jestli předhodí DrD v oblíbenosti, je stále ve hvězdách.

U pořadu mě víc než znělka (k dětskému pořadu celkem adekvátní) či obsah (také bych pro některé žánry vybral odlišně, resp. dané systémy přiřadil k jinému žánru) ruší drobná řečová vada mluvčího, ale i s tím se musím smířit, jestli chci jejich videa sledovat.
1.8.2020 21:25 - efram
sirien

jsi neskutečně krutej a rozhodně ne teda k oběti !!

Jerson píše:
která zžejmě staré DrD nahradí a bude konkurencí DnD :-)


není ot přece jen až moc odvážné tvrzení?
1.8.2020 21:33 - Jerson
Loki, mým hrám hráči nikdy Dračák neříkali, tak mě to skoro ani nemusí trápit. Jde mi spíše o porozumění uvnitř komunity. Když někdo bude hledat na netu "Dračák", najde trojdílný film na YouTube a pár stránek o DrD. Když bude hledat RPG, najde i jiné hry a další materiály.

"Infantilní" znamená dětinský, pro věci určené dětem mi to nepřijde jako kritika, a ani jsem to tak nemyslel.
1.8.2020 21:38 - Jerson
efram píše:
není ot přece jen až moc odvážné tvrzení?

A tím hypem, který Dračí hlídka má, a tím jak dodávají zdarma výtisky do každé zájmové skupiny RPG, která si o ně řekne? Nevím jak velkým nákladem Hlídka vychází, ale její potenciál nahradit starý Dračák vidím vysoko. A Dračák je ještě pořád nejhranější, nebo druhý nejhranější systém u nás.
1.8.2020 22:04 - LokiB
Ok, nemyslel jsem si, že tu budeme diskutovat o tom, jestli je "infantilní" neutrální, nebo s negativním nádechem ;)
Jak jsem tu psal mockrát, my jsme slovo "dračák" nepoužívali nikdy (pro nás to bylo doupě) , slovo "dračák" rád nemám a osobně nepřijmu ... ale vím, že některé věci holt nezměním :)
6.8.2020 20:25 - Arichaulus
Joj, tak za mladou generaci (ročník 00) musím říct, že slovo "dračák" je mezi námi docela dost rozšířené :D Já ho znal vždycky jako slovní hru na hrdiny bez kostek. Taková ta slovní hra na výlety na táboře :) Bylo jedno jestli hrajeme sci-fi, detektivku nebo fantasy... No a časem jsme začali říkat dračák i všem systémům co hrajeme. Nejdřív DrD 2, pak DnD 5e a teď Grimoár. Možná je načase udělat wikipedickou stránku kde se pojem "dračák" trochu popíše :)

A k Příručáku:
1) Znělka se mi líbí :D
2) Název prvního dílu bych změnil na "Co jsou to stolní hry na hrdiny" ale je to dost dlouhé a nevím jestli by to někdo našel :D (celkově mi přijde, že to je dělané pro fanoušky NaTahu)
3) Když si o tom bude někdo chtít něco dohledat, tak mu je po ruce google :) Pojmů je tam dost.

Nutno podotknout, že jsem fanouškem DnD NaTahu (jsem u 12. epizody Věčných duší), pro mě zatím nejlepší formát. Podobný byl už dříve u Arielistela (či jak se to skloňuje), tam akorát chyběla nějaká pravidelnost přenosů :)
6.8.2020 22:00 - Flowee
díky moc za názory a zpětku, kluci (a případný holky) <3
Flowee z Na tahu
7.8.2020 12:11 - PetrH
za docela fajn scifi rpg bych viděl třeba 3.16 (doufám, že se to tak jmenuje na hru ala starship troopers) Ano slovo dračák byla často jakási vyprávěcí esmeralda bez kostek, pamatuji, když jsme musel cenzurovat lide.cz tak v mnoha místnostech tohle tam lidi provozovali a byl to očistec to číst :D
3.9.2020 00:26 - Náčelník Velký Nos
Ahoj, rád bych zde jenom vzpomněl na naší víkendovou akci Fest Na tahu. Plně doufám, že si všichni akci užili a zúčastní se i příští rok. Díky moc Jarikovi za organizaci a všem dalším odsud, kdo se jakkoliv (jako například Jerson) účastnili, alespoň přednáškou nebo jenom svou přítomností. Doufám, že akci hodnotíte stejně kladně jako my :) budeme rádi za jakýkoliv feedback a třeba i pomoc do dalších let. Nebo třeba jenom za pár chvil u našich záznámů. #jsmenatahu
4.9.2020 05:15 - Jarik
Díky za pochvalu.
Mám v hlavě pár nápadů...A pokud se bude Fest tvořit s a pro stejné nadšence...pak pomohu rád.
4.9.2020 07:23 - Jerson
Kdyby tady někoho náhodou zajímalo, jak to na Festu vypadalo, napíšu sem svůj pohled.
Edit: opraven překlep
4.9.2020 07:50 - pilchowski
Jerson píše:
Kdyby tady někoho náhodou zajímalo, jak to na Fetu vypadalo, napíšu sem svůj pohled.


Doufám, že to není překlep, a těším se na report.
4.9.2020 09:58 - Jerson
Můj pohled na Fest.
Asi bych začal pátečním předfestovým srazem v hospodě, který zorganizovala Ma Zikeen (nevím zda to píšu správně) a jsem jí za tento počin velmi vděčný. V hospodě jsem totiž kromě jednoho člověka nikoho neznal, nicméně po chvíli povídání s lidmi okolo jsem si přisedl ke dvojici milých lidí, kterým jsem už za chvíli povídal o svém RPG systému a tím získal dva - spolu s jejich kamarádem tři - hráče na svou sobotní hru. V jednu chvíli se zaposlouchala i další strana stolu, nicméně kvůli hluku jsem jim řekl, že si to můžou poslechnout další den na přednášce. A co myslíte, přišli? No, to se dozvíte dál. Každopádně pak přišli i pánové a dámy z Na Tahu, tak jsem některé alespoň viděl naživo a seznámil se.

Sobota
Přišel jsem na začátek, shlédl úvod a pak jsem si procházel vilu, ve které se Fest konal. I když jsem ji z části znal, tak to opravdu stojí za to, už se těším na komentovanou prohlídku, ke které jsem se nedostal. No nic, k programu. Podíval jsem se na Endyho přednášku o tom, jak se točí film, postřehy profesionála jsou rozhodně užitečné, když to někdo chce zkoušet amatérsky (zkoušeli jsme dvakrát před deseti lety).
Pak už přišla moje přednáška o nultém sezení a tvorbě světa (ve spolupráci s hráči), která měla docela slušnou účast a doufám, že se na ní posluchači i něco dozvěděli. (Vážně, uvítám nějakou zpětnou vazbu :-) ) Docela mě překvapila přítomnost plátna a projektoru, s tím jsem nepočítal, takže příště budu mít i nějakou prezentaci. Ale snad moc nechyběla.
Následovala přednáška o Projektu Omega - na tu přišli ti tři lidé z hospody, a dva další. Nikdo z těch, kteří u stolu natahovali uši, nicméně vedle běžel taky zajímavý program, takže jsem to mohl čekat. Alespoň jsem mohl probrat detaily. (Jo, přišla se na mě podívat i Calven, ale zrovna ve chvíli, kdy jsem vysvětloval detail pravidel, tak zase hned šla. Ale co, jsem velký kluk a nesložím se z toho, že jsem nezaujal jednu šestinu posluchačů. Tedy, dvě šestiny - další slečna řekla, že jako dobré, ale ona ráda háže hromadou kostek. A další kluk sice řekl, že bude hrát, ale pak musel jež domů.)
Následně jsem byl na Jacenově přednášce o tom, jak dělat zajímavý příběh v DnD, který byl spíše o tom, jak dobře využívat figurky a terény, a jaké chyby nedělat (a jak mu za to hráči nabídli peníze. Vážně, hraje RPG (i) za prachy - už jsem mu řekl, ať udělá přednášku o TOM :-) )
Každopádně zajímavě strávené dvě hodiny.
Pak byl čas na večeři (naštěstí bydlím o dva domy dál) a připravit svou hru, kterou nakonec hrálo pět hráčů - jeden z mé skupiny, Mrkew a ti tři další. Všichni velmi dobří hráči, končili jsme před půlnocí (takže mi utekla další část programu.)

Neděle
V neděli jsem přišel na začátek panelové diskuse, abych zjistil, že je o hodinu posunutá, naštěstí na později, takže jsem měl čas na chvíli poslouchat přednášku Markuse o rozvoji hráčských schopností.
A pak tedy panelová diskuse. Napřed to vypadalo, že si budeme podívat jen mezi sebou, ale naštěstí o pět minut později dorazila hromada lidí. Zmínil jsem, že to natáčeli? Nezmínil, co? No, kluci mi o tom taky neřekli, a pro mě to bylo poprvé, co jsem byl natáčen (nepočítaje tři filmečky). Nicméně Shirou moderoval debatu tak dobře (prý poprvé), že jsem si kamery za chvíli přestal všímat, a s klukama jsme si dobře popovídali o tvorbě RPG z různých směrů.
Pak už jsem jen sledoval přípravu na živou hru a začátek, než jsem musel vyrazit domů.
Závěrem - za mě super akce, dobře zorganizovaná, skvělé místo (podle mě dobře, že nakonec byla jen na jednom místě) a pohodoví lidé. Už se těším na další ročník. :-)
4.9.2020 13:20 - mrkew
Určitě to bylo super a těšíme se na další rok :)
4.9.2020 14:32 - Jarik
Pro pořádek. Ta hra Omegy skončila PO půlnoci. 6hodin hry, kdy poslední 2 bych já asi srazil na 15 minut.
Na druhou stranu... první mise, kde jsem pochopil začátek, i konec příběhu.
4.10.2020 23:50 - Endy
Jerson píše:
Můj pohled na Fest...

Děkujeme moc za krásný a podrobný pohled. :) Doufám, že je z něj vidět rámec programu, který se nám (nějakým zázrakem) podařilo dát dohromady! :)

Příští rok to rozhodně posuneme o kousek dál. Už teď se těším.

5.10.2020 00:07 - sirien
Dávám Jarikovi veřejnou pochvalu za GameConové tričko :)
5.10.2020 15:34 - Jarik
Pochvala mne těší:)
A ještě víc mne těší, že Fest vyšel tak dobře.
5.10.2020 20:27 - PetrH
A titulkovaný seznam lidí není? Některé ksichtiky jsou mi povědomé, ale nevybavím si jmena a ted nemyslim grupu natahu
14.10.2022 09:51 - Náčelník Velký Nos
Už za necelý týden začíná nová kampaň. Konkrétně čtvrtek 20.10.2022 od 18hodin.

Budeme moc rádi, když vyjádříte podporu a mrknete, kam jsme se za celou tu dobu posunuli. Vzhůru do dalších dvou a více let dobrodružství!

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.19122910499573 secREMOTE_IP: 44.201.24.171