Na tahu

Ahoj znovu všem,

skupina Na Tahu již není žádným nováčkem na české RPG scéně. Jejich dobrodružná kampaň Věčné Duše (Počátek) začala během koronavirové karantény v březnu roku 2020 a od té doby prošla, stejně jako celý projekt, značným vývojem. Největším posunutím pro skupinu bylo přesunutí z webkamerového hraní z domovů hráčů do pražského studia zajištěného společností MediaRealms s.r.o., která pod sebe zaštiťuje takové kanály jako je IndianTV a Nerdfix. Od října 2020 jsme tak mohli sledovat dobrodružství Endyho, Kuby, Roba, Robka a Flowee, vedeného vypravěčem Jirasem skrze svět Exandria, která je autorským dílem Matthewa Mercera, světoznámého vypravěče americké Critical Role.

V srpnu roku 2022 skupinu čekalo velké finále celého dobrodružství, to také vyvrcholilo na akci jimi pořádané, na festivalu Fest Na Tahu, v prakticky vyprodaném Kině Kotva. Záznam lze shlédnout zde: ODKAZ , byla to pořádná podívaná.
Tím bylo ukončeno dva a půl roku trvající dobrodružství skupiny kamarádů, kteří se snaží bavit český internet.

Ovšem toto není konec. Již 20. října 2022 začíná nové dobrodružství Na Tahu. Skupina se z pražského studia přesunula do svého zázemí, přibrala nové hráče a na svým profilech již předstvila i nové postavy.
Zveme Vás tak tímto všechny ke sledování nové kampaně, vždy ve čtvrtek od 18 hodin na Twitchy a Youtube.

Mimo vysílání hlavní kampaně má Na Tahu ve svém repertoáru i mnoho dalších aktivit, například tématické one-shoty se známými hosty (např. Kamila Janovičová, Radomír Švec) a krátké minikampaně (např. dobrodružství ze světa knihy "Arila" Youtubera Sterakdaryho). Za zmínku stojí také výše uvedený festival Fest Na Tahu, který v roce 2022 měl již svůj 2. ročník (dohromady 3. s počítaným 0.). Jedná se o festival pro všechny fanoušky stolní RPG, deskovek, cosplaye, nerdské kultury a zejména pro příznivce skupiny.

Buďte taky Na Tahu!

Odkazy na skupinu Na Tahu:

Youtube
Twitch
Discord
Instagram
Facebook
Spotify
Anchor
Wikipedia
Autorská citace #1
10.2.2020 15:09 - Náčelník Velký Nos
První one-shot ze světa Zaklínače zde: https://www.youtube.com/watch?v=ewL0iPxkfFY
Autorská citace #2
12.2.2020 11:20 - York
Zkusím využít příležitost a trochu tě vyzpovídat, pokud se teda necháš ;-)

Možná to jsou blbý otázky, píšu prostě to, co mě zrovna napadá. Klidně si vyber jen ty, který ti přijdou zajímavý.


• Co vás inspirovalo k tomu, abyste se pustili do streamování? Podle úvodního textu zřejmě znáte Drakoviny - je to jediná inspirace, nebo jich bylo víc?

• Sledujete sami nějaké streamy?

• Když někdo z vás poprvé navrhnul, že byste to mohli zkusit, byli všichni spoluhráči nadšeně pro, nebo jste někoho museli přemlouvat?

• Kde a jak jste zjišťovali, co bude streamování obnášet? Jsou někde návody, jaký software použít, jak ho nastavit a podobně?

• Píšeš, že hrajete ve světě Zaklínače. Jaká na to používáte pravidla? Jak jste s nimi spokojeni?

• Jak dlouho spolu hrajete?

• Hráli jste dřív i podle jiných pravidel? Pokud ano, co vás vedlo ke změně?

• Dělali jste nějaký změny v přípravě na hru nebo v tom, jak hrajete, čistě kvůli streamování?
Autorská citace #3
12.2.2020 11:24 - Aegnor
York: trocha objasnění. Drakoviny se rozdělili, Jiras a Flowee založili Na Tahu a Alesh bude nějakým způsobem dál GMovat Drakoviny.
Autorská citace #4
12.2.2020 11:34 - York
Aegnor: Měl jsem v diskusi o Drakovinách vypnutej odběr, takže jsem to minul, díky.

Je to čistě shoda náhod, nemám v úmyslu rejpat do týhle události. Spíš bych chtěl obecně vyzpovídat jedny z prvních streamerů u nás, protože začátek se stane vždycky jen jednou, tak je škoda to minout.
Autorská citace #5
13.2.2020 11:28 - Náčelník Velký Nos
York: Ahoj, je to přesně tak, jak píše Aegnor. Drakoviny se rozdělili na 2 skupiny. My plánujeme jít podobným způsobem, jako doposud, pouze pod jiným názvem a v ideálním případě bychom se scházeli naživo.
Pokud jde k těm otázkám, určitě se to už někde zmiňovalo, ale před Drakovinami již jednou podobná skupina hrála, jmenovala se Druhá strana, následně jsem objevil na Discordu dnešního Drakobijce (v té době něco jako D20 discord), že někdo hledá DM, tak jsem napsal. V té době jsem ani nevěděl, že jde o streamování. Před prvním streamem loni v dubnu jsme měli zhruba 2 měsíce příprav a jedno 0. sezení ve dvojicích. Ohledně streamování všechno věděli ostatní a já to nikdy moc řešit nemusel (do té doby než jsem točil sám videa o tvoření světa).
Osobně sleduju pravidelně Critical role.
Ohledně posledního Witchera, hráli jsme to jenom jako one-shot. Pravidla DnD, většina udělaná homebrew. Lze najít spoustu věcí, co už někdo vytvořil, co se dají třeba jen lehce upravit, aby seděli. Takže jsme nemuseli vše tvořit od píky...
Díky za dotazy,
J.
Autorská citace #6
13.2.2020 11:53 - York
Náčelník Velký Nos píše:
Osobně sleduju pravidelně Critical role.


Je to pro tebe co se týče streamovaného hraní vzor, nebo se snažíš jít spíš vlastní cestou?
Autorská citace #7
13.2.2020 12:11 - sirien
Přiznám se, že se v tom trochu ztrácim a to tu je řeč jen o třech skupinách... může mi pls někdo ujasnit chronologii vzniku a zániku s tím kdo co zakládal a kdo se pak kam a proč rozpad?

Jakože bylo něco a pak byly Drakoviny a ty se teď rozpadly (kdo se trhnul od koho a proč? Tohle je jak u rozpadu rockový kapely...) a budou z nich Na Tahu a... dál Drakoviny? A ty se kromě složení budou lišit...?
Autorská citace #8
15.2.2020 11:31 - Náčelník Velký Nos
Ahoj, promiňte za odmlku.
York: Mercer určitě je vzor, jak on jako DM, tak CR jako stream. Nejde odhlídnout od něčeho tak velkýho a úspěšnýho s tím si říct, budu to dělat úplně jinak. Takže inspirace tam rozhodně je, ale provedení už je věc druhá.

sirien: Nejprve vznikla Druhá strana (hráči Alesh, Flowee, Freeze, Crafak, DM - Rikytan), ti přestali hrát někdy 2018 ke konci roku. 2019 jaro jsem se k nim přidal já a vznikly Drakoviny (Alesh, Flowee, Freeze, Riky, DM - Jiras), postupně se tam střídali lidé, odcházeli atd. s tím, že v letos v lednu jsme to ukončili v této sestavě. Další pokračování tak bude Drakoviny (DM - Alesh) a Na tahu (Flowee, DM - Jiras). Myslím si, že obě skupiny jsou teď ve fázi hledání dalších hráčů.

Za Na tahu můžu říct, že my máme v plánu one-shoty (jeden už je na YT), než si nějakým způsobem stabilizujeme skupinu a následně začneme dlouhodobou kampaň (podobnou původnímu Geparimu). V ideálním případě streamovanou z živého hraní zase ve čtvrtek od cca 18 hod.
Snad to aspoň trochu vysvětlilo.
J.
Autorská citace #9
11.4.2020 04:49 - Endy
Komu to náhodou uniklo, tak Na tahu rozjelo novou kampaň, která začala v rámci aktuální situace - proto Korona role :D ... na YouTube je aktuálně již 5 dílů, ale celkově je odehraných 13 sezení. Další živý přenos bude 16.4. od 18:00.

1. díl https://youtu.be/__1TZXuHpdg
2. díl https://youtu.be/b-8UA462E4s
3. díl https://youtu.be/Fr8OJlz1a3w
4. díl https://youtu.be/i6MsFbQWogg
5. díl https://youtu.be/p4W_jVEvpu8

Ostatní díly na YouTube budou postupně přibývat, ale pokud by někdo byl nedočkavý, tak jsou přístupné pro subscribery na Twitchy.
Autorská citace #10
11.4.2020 09:20 - Tarfill
Endy,
neuniklo mi to a musim říct, že mě Vaše aktuální složení jakožto hráčů baví. Ačkoliv nikdy si nenajdu tolik času abych projel každý díl od začátku do konce, občas si na to pár minut rád najdu, díky za to... :-)
Autorská citace #11
12.4.2020 17:55 - Endy
Tarfill: To jsme moc rádi... :) za nás si to taky sedlo neuvěřitelně dobře a zajímavě.
Autorská citace #12
17.4.2020 01:53 - Haplo
Já jsem velice spokojen i s chemií panující mezi vámi...Nicméně by jste neměli hrát tak často, já furt pracuju a vůbec nemám čas na to to sledovat :D
Autorská citace #13
21.4.2020 12:03 - Náčelník Velký Nos
Ahoj,
dnes se pořádá pravidelný povídací stream Zákonně ukecaní. Součástí bude rozhovor s hostem, který je zakladatel projektu Fireball! Kdo ještě neslyšel, jde o hru, která si dává za úkol přenést DnD na telefony.
Přijďte se podívat, jak to s projektem a jeho současnou kampaní na Kickstarteru je.
18:00 Začátek
18:00 - 19:00 Rozhovor s Janem Roosem (Fireball)
19:00 - 19:15 Pauza
19:15 - 19:25 Zpověď postavy Brindala kampaně Korona role (Endy)
19:25 - 20:25 Tvorba a úprava dobrodružství

Vše na www.twitch.tv/natahu
Máte se na co těšit a my se těšíme na Vás!
Autorská citace #14
21.4.2020 19:05 - Jerson
Začal jsem se dívat pozdě, k tomu Fireballu budu mít asi víc otázek - už jsem na něj narazil dřív a pořád mi není moc jasné, jak si tvůrci představují, že se v něm bude hrát.
Autorská citace #15
21.4.2020 20:12 - ShadoWWW
Myslím, že Fireball! bude mít problém sehnat PJe ještě víc než běžná stolní RPGčka.
Autorská citace #16
27.4.2020 15:43 - Jerson
ShadoWWW píše:
Myslím, že Fireball! bude mít problém sehnat PJe ještě víc než běžná stolní RPGčka.

No to by mě právě zajímalo, když uvádí, že to už dost lidí zaujalo (btw. video je dostupné tady)

Nedovedu si představit, jak udělat kampaň pro RPG typu DnD na mobilu, protože mi to přijde jako voser na druhou.
Autorská citace #17
27.4.2020 18:15 - Endy
Jerson píše:
Nedovedu si představit, jak udělat kampaň pro RPG typu DnD na mobilu, protože mi to přijde jako voser na druhou.

Za mě to je právě docela rozumná cesta. :)

Sám vedu vývoj aplikace, která nahradila starý systém a je kompletně v mobilním prostředí. Před naším nápadem to všem přišlo jako nesmysl, ale ukázalo se, že to je přesně to, co si většina lidí přeje... mít vše v kapse a hned po ruce.

Samozřejmě to ponese nějaké kompromisy, které nemusí každý oldschool hráč kousnout, ale pro nalákání nových lidí k RPG hrám to je podle mě velice rozumná cesta. Osobně se těším, až to vyzkouším, ale cílovka rozhodně taky nejsem. :)

Každopádně je zbytečné tady do nekonečna mudroprdovat... čas ukáže.
Autorská citace #18
27.4.2020 18:27 - Jarik
Mne to celé připomenulo projekty andor a abarin.
Nic víc, nic míň. Jen v mobilu.
A jestli to maj lidi hrát pod lavicí, tak k tomu mám stejný názor jako k alkoholu při streamované hře.
Autorská citace #19
27.4.2020 19:06 - sirien
Endy: já rozhodně nepopírám, že appky atp. můžou bejt super nástroje a hraní (a zejména vedení a přípravu) dost usnadnit, takže snahu v tomto směru určitě vítám, ale zároveň bych velmi bych varoval před představou, že "to pomůže nalákat nové hráče".

Ta představa že jen protože je něco elektronický tak to naláká mladý hráče je stejně zcestná jako popravdě trochu... ne úplně vstřícná a sympatická k těmto hráčům. Ono jen protože je někdo mladej/mladší to fakt neznamená, že se na něco vrhne jen protože to má najendou nějakou appku.

Plus zkušenost říká, že podobná tvrzení létala svého času u různých virtual tabletops atp. a nezdá se, že by se nějak extra potvrdila.


Jarik píše:
A jestli to maj lidi hrát pod lavicí

tak ten čas strávěj rozhodně produktivnějc, než poslouchánim podle osnov jedoucího učitele.

Jestli něčeho ze střední lituju, tak to je každá jedna hodina kterou sem nestrávil ignorovánim učitele a čtenim nějaký vlastní knížky nebo přípravou další RPG session. (A z maturity sem měl totéž vyznamenání jak naši třídní šprti, VŠ titul mám taky a z geologie Konga, funkcí golgiho aparátu a historie 9. století si toho pamatuju stejně co Ty, takže ne, že bych o něco přišel.)

Takže za mě super, jestli tam bude "fake calculator" mód pro usnadněné hraní pod lavicí, tak jedině dobře!
Autorská citace #20
27.4.2020 22:17 - Endy
sirien píše:
Ono jen protože je někdo mladej/mladší to fakt neznamená, že se na něco vrhne jen protože to má najendou nějakou appku.

Já právě věřím, tomu že to může značně pomoct, ale třeba se mýlím. Resp. záleží extrémně na tom, jak to dokáže ta appka hráči vysvětlit, takže to samozřejmě nemusí dopadnout. To je jasné.

Já vycházím ze zkušenosti, kdy jsem učil rok na střední a vím jak aktuální středoškolská generace nerada čte (jsou i výjimky). Takže dávám větší šance appce, která interaktivně vše vysvětlí a něco si spočítá sama na pozadí.
Vedle toho po nich hodit Handbook co má 320 stránek, tak se osypou i když by je to eventuálně mohlo bavit. Já jsem naivní snílek, optimista, ber to prosím tak :D

Jarik píše:
A jestli to maj lidi hrát pod lavicí...

Já nevim jak ty, ale já jsem Příručku pro hráče a Deníky (DrD 1.6) měl na základce zabavenou tak stokrát za celou ZŠ :D jak jsme to mastili pod lavicemi... takže to vyjde na stejno.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.093689918518066 secREMOTE_IP: 35.175.174.36