Na tahu

Ahoj znovu všem,

skupina Na Tahu již není žádným nováčkem na české RPG scéně. Jejich dobrodružná kampaň Věčné Duše (Počátek) začala během koronavirové karantény v březnu roku 2020 a od té doby prošla, stejně jako celý projekt, značným vývojem. Největším posunutím pro skupinu bylo přesunutí z webkamerového hraní z domovů hráčů do pražského studia zajištěného společností MediaRealms s.r.o., která pod sebe zaštiťuje takové kanály jako je IndianTV a Nerdfix. Od října 2020 jsme tak mohli sledovat dobrodružství Endyho, Kuby, Roba, Robka a Flowee, vedeného vypravěčem Jirasem skrze svět Exandria, která je autorským dílem Matthewa Mercera, světoznámého vypravěče americké Critical Role.

V srpnu roku 2022 skupinu čekalo velké finále celého dobrodružství, to také vyvrcholilo na akci jimi pořádané, na festivalu Fest Na Tahu, v prakticky vyprodaném Kině Kotva. Záznam lze shlédnout zde: ODKAZ , byla to pořádná podívaná.
Tím bylo ukončeno dva a půl roku trvající dobrodružství skupiny kamarádů, kteří se snaží bavit český internet.

Ovšem toto není konec. Již 20. října 2022 začíná nové dobrodružství Na Tahu. Skupina se z pražského studia přesunula do svého zázemí, přibrala nové hráče a na svým profilech již předstvila i nové postavy.
Zveme Vás tak tímto všechny ke sledování nové kampaně, vždy ve čtvrtek od 18 hodin na Twitchy a Youtube.

Mimo vysílání hlavní kampaně má Na Tahu ve svém repertoáru i mnoho dalších aktivit, například tématické one-shoty se známými hosty (např. Kamila Janovičová, Radomír Švec) a krátké minikampaně (např. dobrodružství ze světa knihy "Arila" Youtubera Sterakdaryho). Za zmínku stojí také výše uvedený festival Fest Na Tahu, který v roce 2022 měl již svůj 2. ročník (dohromady 3. s počítaným 0.). Jedná se o festival pro všechny fanoušky stolní RPG, deskovek, cosplaye, nerdské kultury a zejména pro příznivce skupiny.

Buďte taky Na Tahu!

Odkazy na skupinu Na Tahu:

Youtube
Twitch
Discord
Instagram
Facebook
Spotify
Anchor
Wikipedia
31.7.2020 21:57 - sirien
PetrH: video je hodně jiný formát, který vyžaduje hodně jiný skill set. Kdysi jsem zvažoval udělat video zrcadla některých mých článků pro lidi co preferují audio/video (Quentin to dost poptával), ale když to chceš udělat pořádně a ne jak trotl, tak to fakt není že zapneš webcam, odžvaníš a postneš - já ty potřebné věci neumím a nikoho okolo kdo by je uměl a byl ochotný udělat poruce nemám. (Grafika, střih, editace a nevím co všechno okolo - není toho vůbec málo a jsou to různé věci.)

Jinak ono to video se nedostane k tak moc víc lidem - sledovanost na YT je v momentě zveřejnění, pak věci zapadnou. Je to vidět i na hodně velkých kanálech - když zalistuješ historií zpátky do doby kdy byly menší, tak na počtu views je vidět že se lidi k těm starým věcem prostě navrací. Sledovanost RPG kanálů u nás (myšleno ostatních věcí než přímo herní steamy) je přitom co jsem koukal menší nebo přinejmenším stejně jako čtenost článků tady. Tj spíš to potká jiné publikum než články tady, ale ne víc. (Otázka je, jaký je překryv sledovanosti těch kanálů. Tipnul bych, že velký, ale netuším.) Nováček co něco hledá je ale googlem poslán spíš sem.

Což jako ne že by ty kanály neměly smysl, naopak sám sem rád že jsou a že jich, zdá se, přibývá a určitě jim fandím - to ale neznamená, že k nim nebudu kritický jako k čemukoliv jinému.

Otázka je jak moc má co z těch kanálů smysl řešit. 3 minutové video je efektivně štěk adekvátní diskusnímu postu - pochybuju že bysme věnovali tolik analýzy něčímu postu v diskusi. Rozebírat má smysl věci s nějakým obsahem a hloubkou - 5, spíš 10+ minut, cca, tak střeleno od boku. PJ crafty aj.

EDIT: beru zpátky. Jsme kde jsme. samozřejmě že bysme věnovali 20 stránek diskuse rozboru něčího diskusního postu.
31.7.2020 22:04 - sirien
Log: jiná doba, jiná kultura. Ta adresa mohla bejt game shop. Taky otázka kolik mu bylo. Taky ne všichni rodiče jsou iracionální paranoici.

Xeth: hele sorry, cyberfantasy prostě není SF. Je to crossover. Hodně SF fanouškům se SR doslova hnusí. Já ho mám rád, ale když řeknu že si chci zahrát SF a někdo řekne "co Shadowrun?" tak odseknu, že sem říkal SF - kdybych chtěl SF s elfama, byl by to star trek.
31.7.2020 22:17 - York
sirien píše:
Otázka je jak moc má co z těch kanálů smysl řešit.


Jasně, že má. Tvorba videí je skill jako každej jinej. Na kanálech úspěšnejch youtuberů je krásně vidět, jak strašně moc se postupně zlepšili. A poskytování kvalitního feedbacku je taky skill a je třeba se ho naučit.
31.7.2020 22:25 - sirien
York: kvalitní feedback je taky něco co stojí čas a energii a časem dojdeš k tomu, že trocha gatekeepingu testujícího jak moc o něj tvůrce skutečně stojí není na škodu. Just saying.
31.7.2020 22:45 - York
Sirien: To sice ano, ale výhoda diskusí na fórech je, že si to přečte víc lidí než jen adresát. Máš tady třeba Quentina, kterej vyrábí audio podcasty, Jerson vypadá, že by mohl chtít něco zkusit, čte to tu několik tvůrců youtube channelů. Celkově v týhle oblasti know-how prostě nemáme a je potřeba ho vybudovat.
31.7.2020 23:46 - sirien
York: know how se netvoří tím že se o tom bavíš, ale tím, že jdeš a děláš to. Dokud nezačne videa pravidelně dělat někdo kdo to tu považuje za svojí domácí scénu tak tu to know how nebude.

Je to škoda, ale zase nepropadej iluzi že jsme středem světa. Ano, Kostka byla pár let to jedno jediné místo kde se něco rozumně dělo. To nebyla naše zásluha ale zeitgeist - dříve existující diverzita umřela, nová se ještě nerozjela a Kostka jako jediná zůstala žít. Teď už existuje a jsme tam kde jsme byli dřív - jsme jedno místo z mnoha. Máme své niche kde excelujeme - překlady, určité typy tvorby, články. No need to cry. Jsou věci kde nejsme top - herní chitchat, videa...

Ano bylo by super být i centrem pro videa. Ale tvůrci videí nemají extra motivaci se tu koncentrovat (cílovka, know how...) a případné podbízení by to nezměnilo. Pokud tu komunita chce mít centrum pro video tvorbu, nejsem proti - ale jediný způsob jak toho dosáhnout je že lidi odtud prostě začnou videa tvořit, hodně a pravidelně. Až když tu bude know how a základ komunity pro daný typ obsahu začne mít pro jiné tvůrce smysl sem začít chodit (tak jako přirozeně přitahujeme překladatele, prostě protože jim můžeme nabídnout věcí které jinde nenajdou nebo najdou jen těžko; což mi připomíná že dlužím sazbu Lethrendisovi - náhodou se tu někdo z InD gangu tenhle týden nenudí, co? Styly i šablonu mám připravené, je potřeba tam jen importovat už naformátovaný text a vložit obrázky - já to realisticky nestihnu dřív než koncem srpna a Leth to má hotové už víc jak měsíc :/ )
1.8.2020 00:18 - York
sirien píše:
know how se netvoří tím že se o tom bavíš, ale tím, že jdeš a děláš to


Ne tak docela. Když know-how nemáš, tak jdeš, uděláš to a není to moc dobrý, protože ti chybí know-how. Pak se z toho potřebuješ poučit, zvážit, co můžeš udělat jinak a postupně se zlepšovat. To v zásadě můžeš dělat i sám, ale mnohem rychlejší je, když svoje tápání můžeš konzultovat s někým, kdo o tom něco ví - a to nemusej bejt nutně lidi, kteří dělají to, o co se snažíš. Jako začínající spisovatel se třeba zdaleka nejvíc naučíš od nakladatelů a redaktorů, kteří obvykle sami nepíšou.

edit: Trochu offtopic: Tohle je třeba důvod, proč dlouho volám po ilustrátorech a graficích. Teď by se mi strašně hodilo, kdybych tyhle věci mohl s někým konzultovat, ale na Kostce a RPG fóru není moc s kým.
1.8.2020 00:30 - LokiB
Log: az budes mit, pak rikej :)
To rikqm jako otec 19 leteho syna.

Ad video ... Hm, otazka je, jakej ma cil a jak ho plni. Neni mi to uplne jasne, spis se s rim k jejich m.
1.8.2020 00:41 - Xeth
sirien píše:
hele sorry, cyberfantasy prostě není SF. Je to crossover.

Cyber fantasy není čisté scifi, to máš pravdu. Ale scifi to je. To, že je tam přidáno něco navíc neznamená, že to je scifi o něco méně. Kdyby tam zmínku o fantasy nedali, tak to budu považovat za chybu, ale takto v tom problém nevidím.

sirien píše:
Já ho mám rád, ale když řeknu že si chci zahrát SF a někdo řekne "co Shadowrun?" tak odseknu, že sem říkal SF - kdybych chtěl SF s elfama, byl by to star trek.

Scifi je extrémně široké spektrum podžánrů. Stejně tak ti někdo může odseknout, že nechtěl hrát něco ala Bladerunner, ale Star wars. Proto je třeba domluvit se zprvu na žánru, což ve videu padlo.
1.8.2020 07:07 - sirien
Xeth: teoreticky. V praxi sem reálně potkal dost lidí co byli ze SR zklamaný protože mysleli že to bude klasický cyberpunk. Dneska by tu chybu už asi neudělali, ale svého času nebyly informace o tom co je co tak moc poruce.

York: to je všechno hrozně hezký, ale pokud to fakt nezačneš dělat a to tak že hodně a aspoň trochu pravidelně, tak Ti je všechen ten feedback nanic. Jestli myslíš že se tu někdo naučil s InD tím že četl nějaké diskuse a studoval manuály aniž by to hned používal, tak fakt ne. (To je taky důvod proč neumím s PS - vždycky si nastuduju co potřebuju, prokoušu se tím to udělat... Jednou a pak ho zase čtvrt roku ani neotevřu.) Dokud tu někdo nebude mít ambici, vůli a možnost dávat ven video týdně minimálně rok v kuse (byť to v praxi skončí třeba na polovině...) tak se nemáme moc o čem bavit.
1.8.2020 08:12 - efram
Boldrick píše:
Mě se to taky moc nelíbí. Skoro cokoliv je lepší než DnD a všechno je lepší než DrD a tohle jen prohlubuje to RPG=DnD.


Heretic - okamžitě upálit nebo hospitalizovat
1.8.2020 08:28 - sirien
efram: dobrovolně se hlásíš k tomu že svázanénu Boldrickovi odDMuješ všechny vydané 5e kampaně?
1.8.2020 08:30 - Log 1=0
Sirien+LokiB:
Sorry, dospělý chlap, který dá cizímu dítěti svou adresu a vějičku, mi spouští kontrolky i jako bezdětnému. Jasně, tehdy byla jiná atmosféra, ale tohle zní fakt extrémně.
Samozřejmě, pokud tou adresou byl GameShop nebo něco podobného, tak by to bylo o něčem jiném, a bylo by to pro mě naprosto OK.
1.8.2020 08:40 - sirien
Log: taky si představ, že kdysi děti lezly po stromech bez dozoru a jezdily sami na kolech bez helmy.
1.8.2020 09:06 - Xeth
sirien píše:
teoreticky. V praxi sem reálně potkal dost lidí co byli ze SR zklamaný protože mysleli že to bude klasický cyberpunk. Dneska by tu chybu už asi neudělali, ale svého času nebyly informace o tom co je co tak moc poruce.

I prakticky. Já znám lidi reprezentující oba případy. Každopádně právě proto je důležité předem se domluvit na tom, co se bude hrát. Pak k takovému překvapení a zklamání nedojde. Což je ve videu hned v úvodu.
1.8.2020 09:40 - ShadoWWW
Byla to Gygaxova adresa. Byla to zkrátka jiná doba, jiná mentalita.*

Bývalý kolega mi kdysi vyprávěl, že v USA je naprosto nemyslitelné, že by děti šly jen tak ven a hrály si na ulici. Když si tam chtějí děti hrát, tak se musí domluvit jejich rodiče. Ti pak společně s dětmi dojedou autem do rodiny, u které se setkání pořádá. Rodiče mají party a děti si hrají na zahradě domu.

Jednou bude i v našich městech mentalita, že děti nebudou chodit ven samy.

--------
* Pokud chceš příklad z Česka, tak např. Foglar takhle nalákal první členy do jeho Devadesátky. Alegoricky to popisuje na začátku knihy Hoši od Bobří řeky, kde je jasně vidět, že ta mentalita byla tenkrát jiná než naznačuješ dnes.
1.8.2020 10:28 - LokiB
otázka taky je, jestli "dětství" znamená pro onoho autora fantasy 8 let nebo 15 let ... co si budeme namlouvat v 15 se už "děti" často ani neptaj, jestli můžou někam jít ... a to i v dnešní době.
+ není nic snazšího, než tam jít prvně s dítětem, pakliže se bojíš, a ten člověk, který tam dítě zval, to buď pochopí a nemá s tím problém, nebo zase odejdete.

Xeth píše:
Cyber fantasy není čisté scifi, to máš pravdu. Ale scifi to je


celkem dost lidí, jak poukazuje sirien, odmítá cokoli, kde je příměs fantasy, do scifi řadit. párkrát jsem se s ním o to přel a zpětně musím uznat, že třeba StarWars taky není scifi, jak je obecně chápáno. stejně tak SR s magií už je tradičně zařazován mimo rámec scifi.
Pochopitelně že na všechny žánry se dá doporučit Fate nebo Savage Worlds, protože to jsou systémy univerzální, narozdíl od DnD a Shadowrunu ;)
1.8.2020 11:40 - Xeth
LokiB: Ano dost lidí to odmítá, ale dost ne. Tak kteří mají pravdu? Za mne když jsou tam scifi prvky a tak to scifi je. Byť je křížené s něčím jiným. Stejně tak SW. Podle toho jak je to uchopené, tedy s čím je kříženo, udává to, o jaký subžánr scifi se jedná.
1.8.2020 12:02 - Gediman
Na to existuje termín - Science Fantasy. A ano, patří tam Star Wars, nebo třeba také Warhammer 40k.
1.8.2020 12:47 - Xeth
Gediman: Ano, to je jeden ze zmiňovaných podžánrů.

Edit: Nicméně, když tak nad tím přemýšlím, tak bych SW zařadil spíš pod Space operu.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11870002746582 secREMOTE_IP: 3.83.81.42