Na tahu

Ahoj znovu všem,

skupina Na Tahu již není žádným nováčkem na české RPG scéně. Jejich dobrodružná kampaň Věčné Duše (Počátek) začala během koronavirové karantény v březnu roku 2020 a od té doby prošla, stejně jako celý projekt, značným vývojem. Největším posunutím pro skupinu bylo přesunutí z webkamerového hraní z domovů hráčů do pražského studia zajištěného společností MediaRealms s.r.o., která pod sebe zaštiťuje takové kanály jako je IndianTV a Nerdfix. Od října 2020 jsme tak mohli sledovat dobrodružství Endyho, Kuby, Roba, Robka a Flowee, vedeného vypravěčem Jirasem skrze svět Exandria, která je autorským dílem Matthewa Mercera, světoznámého vypravěče americké Critical Role.

V srpnu roku 2022 skupinu čekalo velké finále celého dobrodružství, to také vyvrcholilo na akci jimi pořádané, na festivalu Fest Na Tahu, v prakticky vyprodaném Kině Kotva. Záznam lze shlédnout zde: ODKAZ , byla to pořádná podívaná.
Tím bylo ukončeno dva a půl roku trvající dobrodružství skupiny kamarádů, kteří se snaží bavit český internet.

Ovšem toto není konec. Již 20. října 2022 začíná nové dobrodružství Na Tahu. Skupina se z pražského studia přesunula do svého zázemí, přibrala nové hráče a na svým profilech již předstvila i nové postavy.
Zveme Vás tak tímto všechny ke sledování nové kampaně, vždy ve čtvrtek od 18 hodin na Twitchy a Youtube.

Mimo vysílání hlavní kampaně má Na Tahu ve svém repertoáru i mnoho dalších aktivit, například tématické one-shoty se známými hosty (např. Kamila Janovičová, Radomír Švec) a krátké minikampaně (např. dobrodružství ze světa knihy "Arila" Youtubera Sterakdaryho). Za zmínku stojí také výše uvedený festival Fest Na Tahu, který v roce 2022 měl již svůj 2. ročník (dohromady 3. s počítaným 0.). Jedná se o festival pro všechny fanoušky stolní RPG, deskovek, cosplaye, nerdské kultury a zejména pro příznivce skupiny.

Buďte taky Na Tahu!

Odkazy na skupinu Na Tahu:

Youtube
Twitch
Discord
Instagram
Facebook
Spotify
Anchor
Wikipedia
1.8.2020 14:18 - Corny
Já zrovna SW i Warhammer 40k docela zarytě řadím pod fantasy, neboť mi nepříjde, že by se ty světy zásadním způsobem (kdoví jestli vůbec) změnily, kdyby se z nich prostě oddělaly všechny blastery, vesmírné lodě a droidi a místo toho se všechno odehrávalo v obvyklém fantasy světě s magií (aneb ty moderní prvky mi tam připadají z hlediska příběhu a vůbec v širším smyslu prakticky irelevantní). Shadowrun má alespoň nějaké scifi prvky s kterými se nějak pracuje.
Ovšem to bychom se asi mohli hádat do nekonečna (a v podstatě o ničem, co má nějakou zásadní hodnotu), protože každý třeba pod scifi nebo fantasy vidí něco trochu (nebo úplně) jiného a má ty hranice někde jinde (třeba já bych Star Wars neoznačil za Science Fantasy, protože moc nevidím, co tam je "science"), dokonce až tak, že ty pojmy samy jsou docela nic neříkající.
1.8.2020 14:51 - Jezus
Ty pojmy jsou "docela nic neříkající", protože s nima zacházíte, jako by to byla věc názoru. Že je kategorie nějak vymezená, má nějaké prvky, to už nikoho nezajímá, důležité je, aby se každý vyjádřil jak ON to vidí...

Samozřejmě jsou tu nějaké překryvy a prostor pro subjektivní preference zejména u těch mixovaných žánrů (myšleno ve smyslu, kterým prvkům dát větší váhu při kategorizaci), ale fakt, že SW někdo řadí do sci-fi místo space opery, je prostě dán jeho neznalostí a nějakou historií toho pojmu, který se trochu vyvíjel. To ale neznamená, že to neřadí špatně. A už vůbec to neznamená, že když se takových lidí najde víc, že je to pak v pořádku a věc názoru.

Že jsou pojmy rozbředlé je dáno neochotou se je učit správně používat, kterážto teď povede k odmítavým reakcím a požadavcích na "právo na názor" ;-)
1.8.2020 16:34 - Jerson
Když se vyjádřím přímo k videu.

1) To že pod pojem Dračák zahrnují všechny RPG mi fakt vadí a jen tak nepřestane.
2) Znělka je infantilní, nicméně ji nebudu kritizovat, protože vkus cílové skupiny cca 12 - 18(?) let neznám, nikdy jsem pro ně videa nedělal, na rozdíl od Endyho
3) Představení systémů zastaralo prakticky v den vydání, protože zrovna vyšla Dračí Hlídka, která zžejmě staré DrD nahradí a bude konkurencí DnD :-) Ale proti výběru jako takovému asi nic nemám.
4) Zařazení některých RPG mi nesedí. Shadowrun není sci-fi, Vampire není horor. Ale když přimhouřím obě oči a připustím, že se to má vejít do tří minut, tak se to asi dá skousnout - rozhodně to bude dělat menší potíže než to, když se někdo po shlédnutí Příručáku pro Dračák bude pokoušet říkat "Dračák" třeba Fate, Shadowrunu nebo VtM. :-)
1.8.2020 16:42 - mrkew
Náhodou mě se znělka líbí :D
1.8.2020 18:19 - sirien
Corny: v obou případech bys musel vyřešit fantasy dopravu, protože vzdálenosti a cestování hrají v obou těch světech zásadní roli (i když v každém jinou a jinak). A bojím se že zrovna tady bys ztratil hodně z toho feelingu, proto tyto označujeme jako space operu (což je fantasy ve vesmíru se SF kulisami a proprietami).

Fantasy má své obdoby (spelljammer...), ale ty "chutnají" jinak.
1.8.2020 19:42 - Xeth
sirien píše:
space operu (což je fantasy ve vesmíru se SF kulisami a proprietami)

Ono dost záleží na tom, koho se na význam zeptáš.
1.8.2020 19:47 - LokiB
Jsou věci, se kterými je lépe se naučit žít ... třeba když se oblíbenému fotbalovému týmu nevede tak, jak by si člověk přál, a nezdá se, že by se to mělo změnit, nebo, když se uchytí pojem, který člověk nemá rád, ale ostatní ho používají víc a víc.

Říc, že znělka je infantilní, ale že ji nebudeš kritizovat ... to je protimluv, páč jsi ji zrovna zkritizoval :)

Jak to bude s DH uvidí čas. Jak a jestli předhodí DrD v oblíbenosti, je stále ve hvězdách.

U pořadu mě víc než znělka (k dětskému pořadu celkem adekvátní) či obsah (také bych pro některé žánry vybral odlišně, resp. dané systémy přiřadil k jinému žánru) ruší drobná řečová vada mluvčího, ale i s tím se musím smířit, jestli chci jejich videa sledovat.
1.8.2020 21:25 - efram
sirien

jsi neskutečně krutej a rozhodně ne teda k oběti !!

Jerson píše:
která zžejmě staré DrD nahradí a bude konkurencí DnD :-)


není ot přece jen až moc odvážné tvrzení?
1.8.2020 21:33 - Jerson
Loki, mým hrám hráči nikdy Dračák neříkali, tak mě to skoro ani nemusí trápit. Jde mi spíše o porozumění uvnitř komunity. Když někdo bude hledat na netu "Dračák", najde trojdílný film na YouTube a pár stránek o DrD. Když bude hledat RPG, najde i jiné hry a další materiály.

"Infantilní" znamená dětinský, pro věci určené dětem mi to nepřijde jako kritika, a ani jsem to tak nemyslel.
1.8.2020 21:38 - Jerson
efram píše:
není ot přece jen až moc odvážné tvrzení?

A tím hypem, který Dračí hlídka má, a tím jak dodávají zdarma výtisky do každé zájmové skupiny RPG, která si o ně řekne? Nevím jak velkým nákladem Hlídka vychází, ale její potenciál nahradit starý Dračák vidím vysoko. A Dračák je ještě pořád nejhranější, nebo druhý nejhranější systém u nás.
1.8.2020 22:04 - LokiB
Ok, nemyslel jsem si, že tu budeme diskutovat o tom, jestli je "infantilní" neutrální, nebo s negativním nádechem ;)
Jak jsem tu psal mockrát, my jsme slovo "dračák" nepoužívali nikdy (pro nás to bylo doupě) , slovo "dračák" rád nemám a osobně nepřijmu ... ale vím, že některé věci holt nezměním :)
6.8.2020 20:25 - Arichaulus
Joj, tak za mladou generaci (ročník 00) musím říct, že slovo "dračák" je mezi námi docela dost rozšířené :D Já ho znal vždycky jako slovní hru na hrdiny bez kostek. Taková ta slovní hra na výlety na táboře :) Bylo jedno jestli hrajeme sci-fi, detektivku nebo fantasy... No a časem jsme začali říkat dračák i všem systémům co hrajeme. Nejdřív DrD 2, pak DnD 5e a teď Grimoár. Možná je načase udělat wikipedickou stránku kde se pojem "dračák" trochu popíše :)

A k Příručáku:
1) Znělka se mi líbí :D
2) Název prvního dílu bych změnil na "Co jsou to stolní hry na hrdiny" ale je to dost dlouhé a nevím jestli by to někdo našel :D (celkově mi přijde, že to je dělané pro fanoušky NaTahu)
3) Když si o tom bude někdo chtít něco dohledat, tak mu je po ruce google :) Pojmů je tam dost.

Nutno podotknout, že jsem fanouškem DnD NaTahu (jsem u 12. epizody Věčných duší), pro mě zatím nejlepší formát. Podobný byl už dříve u Arielistela (či jak se to skloňuje), tam akorát chyběla nějaká pravidelnost přenosů :)
6.8.2020 22:00 - Flowee
díky moc za názory a zpětku, kluci (a případný holky) <3
Flowee z Na tahu
7.8.2020 12:11 - PetrH
za docela fajn scifi rpg bych viděl třeba 3.16 (doufám, že se to tak jmenuje na hru ala starship troopers) Ano slovo dračák byla často jakási vyprávěcí esmeralda bez kostek, pamatuji, když jsme musel cenzurovat lide.cz tak v mnoha místnostech tohle tam lidi provozovali a byl to očistec to číst :D
3.9.2020 00:26 - Náčelník Velký Nos
Ahoj, rád bych zde jenom vzpomněl na naší víkendovou akci Fest Na tahu. Plně doufám, že si všichni akci užili a zúčastní se i příští rok. Díky moc Jarikovi za organizaci a všem dalším odsud, kdo se jakkoliv (jako například Jerson) účastnili, alespoň přednáškou nebo jenom svou přítomností. Doufám, že akci hodnotíte stejně kladně jako my :) budeme rádi za jakýkoliv feedback a třeba i pomoc do dalších let. Nebo třeba jenom za pár chvil u našich záznámů. #jsmenatahu
4.9.2020 05:15 - Jarik
Díky za pochvalu.
Mám v hlavě pár nápadů...A pokud se bude Fest tvořit s a pro stejné nadšence...pak pomohu rád.
4.9.2020 07:23 - Jerson
Kdyby tady někoho náhodou zajímalo, jak to na Festu vypadalo, napíšu sem svůj pohled.
Edit: opraven překlep
4.9.2020 07:50 - pilchowski
Jerson píše:
Kdyby tady někoho náhodou zajímalo, jak to na Fetu vypadalo, napíšu sem svůj pohled.


Doufám, že to není překlep, a těším se na report.
4.9.2020 09:58 - Jerson
Můj pohled na Fest.
Asi bych začal pátečním předfestovým srazem v hospodě, který zorganizovala Ma Zikeen (nevím zda to píšu správně) a jsem jí za tento počin velmi vděčný. V hospodě jsem totiž kromě jednoho člověka nikoho neznal, nicméně po chvíli povídání s lidmi okolo jsem si přisedl ke dvojici milých lidí, kterým jsem už za chvíli povídal o svém RPG systému a tím získal dva - spolu s jejich kamarádem tři - hráče na svou sobotní hru. V jednu chvíli se zaposlouchala i další strana stolu, nicméně kvůli hluku jsem jim řekl, že si to můžou poslechnout další den na přednášce. A co myslíte, přišli? No, to se dozvíte dál. Každopádně pak přišli i pánové a dámy z Na Tahu, tak jsem některé alespoň viděl naživo a seznámil se.

Sobota
Přišel jsem na začátek, shlédl úvod a pak jsem si procházel vilu, ve které se Fest konal. I když jsem ji z části znal, tak to opravdu stojí za to, už se těším na komentovanou prohlídku, ke které jsem se nedostal. No nic, k programu. Podíval jsem se na Endyho přednášku o tom, jak se točí film, postřehy profesionála jsou rozhodně užitečné, když to někdo chce zkoušet amatérsky (zkoušeli jsme dvakrát před deseti lety).
Pak už přišla moje přednáška o nultém sezení a tvorbě světa (ve spolupráci s hráči), která měla docela slušnou účast a doufám, že se na ní posluchači i něco dozvěděli. (Vážně, uvítám nějakou zpětnou vazbu :-) ) Docela mě překvapila přítomnost plátna a projektoru, s tím jsem nepočítal, takže příště budu mít i nějakou prezentaci. Ale snad moc nechyběla.
Následovala přednáška o Projektu Omega - na tu přišli ti tři lidé z hospody, a dva další. Nikdo z těch, kteří u stolu natahovali uši, nicméně vedle běžel taky zajímavý program, takže jsem to mohl čekat. Alespoň jsem mohl probrat detaily. (Jo, přišla se na mě podívat i Calven, ale zrovna ve chvíli, kdy jsem vysvětloval detail pravidel, tak zase hned šla. Ale co, jsem velký kluk a nesložím se z toho, že jsem nezaujal jednu šestinu posluchačů. Tedy, dvě šestiny - další slečna řekla, že jako dobré, ale ona ráda háže hromadou kostek. A další kluk sice řekl, že bude hrát, ale pak musel jež domů.)
Následně jsem byl na Jacenově přednášce o tom, jak dělat zajímavý příběh v DnD, který byl spíše o tom, jak dobře využívat figurky a terény, a jaké chyby nedělat (a jak mu za to hráči nabídli peníze. Vážně, hraje RPG (i) za prachy - už jsem mu řekl, ať udělá přednášku o TOM :-) )
Každopádně zajímavě strávené dvě hodiny.
Pak byl čas na večeři (naštěstí bydlím o dva domy dál) a připravit svou hru, kterou nakonec hrálo pět hráčů - jeden z mé skupiny, Mrkew a ti tři další. Všichni velmi dobří hráči, končili jsme před půlnocí (takže mi utekla další část programu.)

Neděle
V neděli jsem přišel na začátek panelové diskuse, abych zjistil, že je o hodinu posunutá, naštěstí na později, takže jsem měl čas na chvíli poslouchat přednášku Markuse o rozvoji hráčských schopností.
A pak tedy panelová diskuse. Napřed to vypadalo, že si budeme podívat jen mezi sebou, ale naštěstí o pět minut později dorazila hromada lidí. Zmínil jsem, že to natáčeli? Nezmínil, co? No, kluci mi o tom taky neřekli, a pro mě to bylo poprvé, co jsem byl natáčen (nepočítaje tři filmečky). Nicméně Shirou moderoval debatu tak dobře (prý poprvé), že jsem si kamery za chvíli přestal všímat, a s klukama jsme si dobře popovídali o tvorbě RPG z různých směrů.
Pak už jsem jen sledoval přípravu na živou hru a začátek, než jsem musel vyrazit domů.
Závěrem - za mě super akce, dobře zorganizovaná, skvělé místo (podle mě dobře, že nakonec byla jen na jednom místě) a pohodoví lidé. Už se těším na další ročník. :-)
4.9.2020 13:20 - mrkew
Určitě to bylo super a těšíme se na další rok :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11346507072449 secREMOTE_IP: 3.93.59.171