Na tahu

Ahoj znovu všem,

skupina Na Tahu již není žádným nováčkem na české RPG scéně. Jejich dobrodružná kampaň Věčné Duše (Počátek) začala během koronavirové karantény v březnu roku 2020 a od té doby prošla, stejně jako celý projekt, značným vývojem. Největším posunutím pro skupinu bylo přesunutí z webkamerového hraní z domovů hráčů do pražského studia zajištěného společností MediaRealms s.r.o., která pod sebe zaštiťuje takové kanály jako je IndianTV a Nerdfix. Od října 2020 jsme tak mohli sledovat dobrodružství Endyho, Kuby, Roba, Robka a Flowee, vedeného vypravěčem Jirasem skrze svět Exandria, která je autorským dílem Matthewa Mercera, světoznámého vypravěče americké Critical Role.

V srpnu roku 2022 skupinu čekalo velké finále celého dobrodružství, to také vyvrcholilo na akci jimi pořádané, na festivalu Fest Na Tahu, v prakticky vyprodaném Kině Kotva. Záznam lze shlédnout zde: ODKAZ , byla to pořádná podívaná.
Tím bylo ukončeno dva a půl roku trvající dobrodružství skupiny kamarádů, kteří se snaží bavit český internet.

Ovšem toto není konec. Již 20. října 2022 začíná nové dobrodružství Na Tahu. Skupina se z pražského studia přesunula do svého zázemí, přibrala nové hráče a na svým profilech již předstvila i nové postavy.
Zveme Vás tak tímto všechny ke sledování nové kampaně, vždy ve čtvrtek od 18 hodin na Twitchy a Youtube.

Mimo vysílání hlavní kampaně má Na Tahu ve svém repertoáru i mnoho dalších aktivit, například tématické one-shoty se známými hosty (např. Kamila Janovičová, Radomír Švec) a krátké minikampaně (např. dobrodružství ze světa knihy "Arila" Youtubera Sterakdaryho). Za zmínku stojí také výše uvedený festival Fest Na Tahu, který v roce 2022 měl již svůj 2. ročník (dohromady 3. s počítaným 0.). Jedná se o festival pro všechny fanoušky stolní RPG, deskovek, cosplaye, nerdské kultury a zejména pro příznivce skupiny.

Buďte taky Na Tahu!

Odkazy na skupinu Na Tahu:

Youtube
Twitch
Discord
Instagram
Facebook
Spotify
Anchor
Wikipedia
Autorská citace #81
29.7.2020 20:44 - Jarik
To nebyly sítě Omegy, ale já.
Kdyby to byly sítě Omegy, tak ti to dávám vědět přes Telex :D

OT: Já tam budu taky, a s velkou pravděpodobností budu vést hru.
Autorská citace #82
29.7.2020 21:51 - PetrH
Lone wolfa?
Autorská citace #83
30.7.2020 05:42 - Jarik
PetrH: hmmm. To bych vlastně také mohl. Měl jsem v plánu detektivku z prostředí ČB.
Ok. Mohl by to být LWAG.
Autorská citace #84
30.7.2020 12:59 - Náčelník Velký Nos
Určitě budeme rádi, když se jakkoliv zúčastníte, kdyby měl kdokoliv zájem o například přednášku nebo workshop ozvěte se nám. Buď tady nebo na e-mail: casting@natahu.tv
Odkaz na událost zde: https://www.facebook.com/events/314741166227319/
Autorská citace #85
31.7.2020 16:41 - ShadoWWW
Přehled systémůvelký palec nahoru!!!
Autorská citace #86
31.7.2020 17:50 - sirien
No... Bohužel moc ne. (Byť za promo Kostky šarm samozřejmě rád.)

Jako srsly - pro SF doporučit jako první Shadowrun (tvrdý cyberfantasy)?

Takový video pro video. Not bad, not good. (Btw ta znělka je hrozná - sorry, ale je to jak reklama na XXX Luc není něco podobně příjemného...)
Autorská citace #87
31.7.2020 17:55 - Šaman
Hele, za mě spíš palec dolů. Čekal bych nějaké info o tom, že žánr a systém (engine) jsou dvě velké volby a je dobré o nich uvazovat odděleně. A on to míchá jedno přes druhé a dává mezi to rovnítko. Navíc občas naprosto WTF rovnítko (ShadowRun)

Takhle to vypadá, že fantasy = DnD. Že chci fantasy Středozem, nebo Hru o trůny? Řeklo se DnD, tak DnD. Že as written to nebude fungovat, to už nezaznělo.

Edit: A ještě bych alespoň zmínil, že i setting (svět) a žánr mohou být nezávislé a volba sytému bude záviset na obou. Hra o trůny jako horror někde u Zdi bude chtít odlišné přístupy, než Hra o trůny jako epická fantasy o obraně Zdi. Přestože setting bude stejný.
Autorská citace #88
31.7.2020 19:48 - strucky
Já bych řekl, že to je hodně rychlý průlet možnostmi pro absolutní analfabety, tzn. nic pro staré RPG hnidopichy, kteří se ve všem rádi rýpou a všechno desetkrát obrátí, než jsou s tím hotový.

Šamane i pro Středozemi existuje 3rd party konverze pro 5e, mimochodem moc pěkně zpracovaná.

Jako scifi příklad mohli dát spíš třeba Starfinder, ano, ale to už by tam rovnou mohli přidat i Pathfinder a z fajn tří minutovýho videa by bylo pět, a pokud by chtěli uspokojit i toho nejposlednějšího hnidopicha odsud, byli by rozhodně na +10 minutách.

Siriene znělku originálního Handbooker Helperu jsi slyšel? Ano, zní líp, ale oni jsou taky povětšinou profesionální voice aktéři.
Autorská citace #89
31.7.2020 19:54 - Boldrick
Mě se to taky moc nelíbí. Skoro cokoliv je lepší než DnD a všechno je lepší než DrD a tohle jen prohlubuje to RPG=DnD.
Starfinder je zajímavé když chci hrát něco jako Valerian a tisíc planet, ale to je tak všechno.
Autorská citace #90
31.7.2020 20:18 - strucky
Tak buďto můžou zkusit táhnout potenciální hráče k nějakým minoritním systémům, který mnohaletý gurus preferují a došli k nim časem a zkoumáním možností, ale pak budou mít problém sehnat další hráče, a nebo je nasměrují k nerozšířenějšímu systému dneška.

Přijde mi, že to tady pitváte moc do hloubky a z vašeho už velmi "seasoned" pohledu, kdy vy vlastně víte už dávno, co očekáváte a co od systému chcete.
Autorská citace #91
31.7.2020 20:23 - Log 1=0
Znělka je příšerná, to bez diskuse. A dvě minuty navíc na 2-3 další systémy by zas tak nebolely. Respektive, to jsou dneska až tak zdegenerovaní, že by vadily?
Použití Shadowrunu jako jediného sci-fi, když je to science fantasy je WTF.

Ale výtky, založené na tom, že zmíní nejpopulárnější systémy, které se ale nelíbí Boldrickovi, nebo že nerozebrali dělění žánr/systém/setting, když zjevně nebylo cílem zevrubně rozebírat problematiku, (i když upozorní, že každý profláklý setting má svá pravidla, nebo alespoň konverzi pravidel), mi připadají dost mimo. A jak může někdo přijít na to, že video, které zmiňuje X systémů, z toho několik fantasy, prohlubuje že fanasy RPG=DnD, nebo RPG=DnD, to už mi hlava fakt moc nebere.

Za mě like, sice ne nějak nadšený, ale like.
Autorská citace #92
31.7.2020 20:43 - sirien
strucky: 1 - SR je prostě špatný SF doporučení. 2 - má podobně omezené video na podobném kanále smysl (tj uvidí ho nedotčené publikum) nebo to je jen výplň v publikačním plánu aby se držela aktivita?

Jako není to nic hrozného co by stálo za tu diskusi tady nebo nějakou kritiku. Jen sem reagoval na ShadoWWW že jeho projevené nadšení z toho že se pár zde oblíbených systémů objevilo v nějakém videu není úplně opodstatněné.


EDIT: resp rozhodně díky za zmínění Kostky, ten výběr celkově plus mínus ok, ale prostě tohle video samo...

Jinak tu znělku cos zmínil neznám a nijak sem to "neporovnával", řek sem jen svůj dojem z věci tak jak je
Autorská citace #93
31.7.2020 21:03 - PetrH
Že zdejší top špičky neudělaly svoje promo video...natahu se snaží. Možná nepřesně, ale dělaj pro reklamu mnohem více. K čemu jsou články, překlady, když to běžný svět neví.... nebo ví velice málo.
Autorská citace #94
31.7.2020 21:07 - York
Do toho, kdo pro co dělá víc, bych se radši nepouštěl, ale je fakt, že použít místní články jako zdrojovej text pro RPGčkový videa, není vůbec špatnej nápad.
Autorská citace #95
31.7.2020 21:14 - shari
Jako rychlý výcuc z častých žánrů a příklady co z dostupných systémů se pro ně hodí, je to OK.

strucky píše:
znělku originálního Handbooker Helperu jsi slyšel?

Když už jsi to zmínil... já jsem ji kdysi slyšela a připadala mi neskutečně otravná. S tou vaší se mi to porovnávat nechce, už to bylo dávno.
Autorská citace #96
31.7.2020 21:19 - PetrH
No tak třeba se natahu moc neurazí a vezmou si něco z d20.cz víc.
Autorská citace #97
31.7.2020 21:30 - Xeth
Za mne je to video v pohodě. Vnímám ho jako prostě rychlo-průlet možnostmi s upozorněním na to, že toho je daleko víc. Pro nováčky je to dobré a důležité info.

Nepřipadá mi, že by mixoval žánr a systém. To co říká je to, že ne ke každému žánru se hodí každý systém. A že zmínil pro scifi světy jako systém Shadowrun? No a co je na tom špatně? Scifi to je, byť štřihnuté fantasy (což ve videu konec konců zmínil). A u nás patří (nebo minimálně patříval) mezi nejvíc profláknuté systémy se scifi tématikou.
Autorská citace #98
31.7.2020 21:41 - strucky
shari píše:
S tou vaší se mi to porovnávat nechce

Aby nedošlo k nějakejm mejlkám, já nejsem od nich. :-D
Autorská citace #99
31.7.2020 21:42 - ShadoWWW
Místní matadoři nejsou cílovka a zapomínají na to. RPG nedotčený člověk dá raději přednost tříminutovému videu, byť třeba nedokonalému nebo nedostatečnému, než zevrubnému článku na Kostce plném cizích pojmů. A když ho RPG z toho videa zaujme, tak dobře, má tam odkaz na Kostku, kde může studovat. A když ho to z videa nezaujme, tak tím ztratil jen 3 minuty času, rozhodně lepší než čtením zevrubného článku.

Nevím už kdo to byl, ale v jednom podcastu jsem slyšel, že jeden slavný autor fantasy se v dětství dostal k RPG tak, že ho zastavil Gygax v knihkupectví a zeptal se ho: "Chceš zažít Conanův svět na vlastní kůži? Přijď v sobotu odpoledne na tuto adresu." Tyto dvě věty stačily, aby ten kluk nemohl nedočkavostí ani dospat a navždy změnily jeho život. Nebylo potřeba zevrubných článků.
31.7.2020 21:47 - Log 1=0
ShadoWWW píše:
dětství dostal k RPG tak, že ho zastavil Gygax v knihkupectví a zeptal se ho: "Chceš zažít Conanův svět na vlastní kůži? Přijď v sobotu odpoledne na tuto adresu."

Se divím, že ho rodiče pustili, já bych své hypotetické dítě takhle nepustil ani za zlaté prase.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11260294914246 secREMOTE_IP: 54.242.96.240