Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
17.8.2020 19:51 - Gurney
sirien: mísíš dvě věci a to na boj orientovaný styl hry s minimalistickým rp mezi bojovými střetnutími (což je fajn a nic proti tomu) a tuhle konkrétní situaci, kde se zdá (jakkoli je to takhle po netu těžjé soudit), že hráči prostě odmítali vnímat cokoli se netýkalo boje. A pokud je to skutečně tak, tak to prostě a jednoduše sux (resp takoví hráči sajou) a respekt GMovi, že to vůbec vydržel. Že asi nedostali příběh, který si představovali že dostanou, je asi pravda, ale do té doby se o cokoli nesouvisející s bojem nikdo z nich nezajímal, takže je potom tak hrozně nefér, že ten příhěh GM pojal podle svého? Místo toho, aby je třeba poslal do háje v půlce kampaně?

Jako paralelu bych doporučil spíš třeba Dishnored - hra, kterou můžeš dohrát jako superhrdinskou mlátičku/střílečku a odignorovat celé to příběhové pozadí (kde ti okolní svět dává ajevo, že jsi pro ně vraždící psychopat), ale zamykáš si tím dobrý konec a naopak odemykáš možnost dotáhnout to i na total fail ending.
17.8.2020 20:23 - sirien
Gurney píše:
tuhle konkrétní situaci, kde se zdá, že hráči prostě odmítali vnímat cokoli se netýkalo boje

Jsem si jistej, že to přesně takhle ten DM rád prodává.

A i kdyby - respekt za co? Že jak hru co ho nejevila aby to pak dal sežrat i ostatním? Velkej kluk, fakt. Měl tu hru prostě ukončit. Nebo jí dojet tak jak jí "nabídnul" (to by pak možná i za respekt stálo).
17.8.2020 20:32 - malkav
sirien: Nojo, ty jsi na základě jednoho příběhu rozhodl, že je to kokot, tak je to kokot a basta :) Z toho povídání mi přijde, že se hráči bavili, protože kidlili na co narazili a DM se v konečném důsledku bavil taky, protože viděl, jak to pokračuje ;) ... takže celé tažení byla družina naprosto spokojená (až na to, že jim ti hajzlové před nosem utíkali se super kořistí). Že bylo rozuzlení pro ně potom ve výsledku třeba morální rána? S největší pravděpodobností ano ... a jestli někdo má právo vystavit tomu kokotovi účet, tak jsou to oni ;)
17.8.2020 20:38 - LokiB
mně teda ten příběh připadá dost vymyšlenej, ale ok, třeba není ... ale i kdyby ne, jestliže něčí akci pohání pocit "ok, serete mě, ale já vám to dám sežrat", tak je to hloupý a těžko z toho může vzniknout něco pozitivního, to tak leda ve filmech.

malkav píše:
a jestli někdo má právo vystavit tomu kokotovi účet, tak jsou to oni ;)


omyl, jestliže s tím leze mezi lidi (třeba jakože "příběh s poselstvím"), tak má to právo kdokoli, komu to přijde kokotské :)
17.8.2020 20:46 - sirien
Zaprvé viz Loki, sorry, celé podání té story je "podívejte, jak sem jim to nandal".

Zadruhé ending příběhu má docela dost vliv na následný dojem i z předešlého. A to i když neobsahuje twist o tom jak všechno cos dělal bylo jinak než sis myslel (jako třeba že ne, nezničil si pár session zpátky nemrtvou zrůdnost prznící tělo malé dívky, ale zabil si malou dívku. Super.)
17.8.2020 20:47 - malkav
LokiB: No pokud svůj soud o kokotovi postavíš na základě své domněnky, že někomu zničil hru, tak jsi ten účet taky mohl vystavit blbě a udělat kokota ze sebe ;)
17.8.2020 20:47 - Xeth
Po přečtení toho příběhu musím říct, že stojím na straně siriena. Jo, kdyby tu kampaň dotyčný DM dojel tak, jak jí hráli, s tím, že by jim tam přidal to info, co všechno se dělo k tomu, bylo by to za mne OK. Tohle ale ne. To mi vážně spíš než lekci připomíná nějakou odplatu. To mi nepřijde, jako dospělé jednání.

Netvrdím, že je ten DM obecně špatný, ale tohle se mu vyloženě nepovedlo. A to to říkám slušně.
17.8.2020 20:53 - malkav
Xeth: Proč? pokud bych hrál fanatického paladina, který kosí nemrtvé pohledem, pak by mě to ani moc nerozhodilo ... prostě další zvrácený stařec, který svou pokřivenou touhou po porušení zákonů bytí koruptoval mysl lidí kolem sebe a ve své zvrácenosti přijal oběť i své vlastní krve. Taková hanobná a nečistá existence má být zašlapána v prach spolu s jeho nohsledy! Co je na tom špatného? :)
Jak hraješ, je tvá volba ... a skutečně tam nikde není zmíněno, jestli to ti hráči v konečném důsledku nepřijali jako fakt hustej konec a nepopostrčilo je to i k jinému hernímu stylu ;)
17.8.2020 20:56 - sirien
malkav: tak on ten jeden případ co dost možná ani není skutečný není jádro věci. Důležité je, že to je předkládané jako nějaký vzor. A sorry, za mě to je vzor shitu.

Ostatně tak jsem to také původně vytáh a prezentoval Lokimu jako ukázku toho, že ono "dávání konsekvencí" také není nutně úplně univerzálně dobrá věc.


EDIT: jasně, a když budeš hrát takového paladina tak bude žůžo místo epic final fight ho sejmout bez hodu (nemá AC, má 1 HP, dobrovolně de na smrt) a dívat se přes stůl na DM co se tváří jak Ti to svým monologem morálně a roleplayingově nandal.
17.8.2020 21:02 - LokiB
sirien: jo, přesně tak jsem to i bral. ono to byla moje reakce na ten první článek, který to tak definoval. a z mojí zkušenosti z toho není leckdy hráčstvo happy. někdy proto, že to GM nezvládne, někdy proto, že to hráči nedávají (protože je obecně známo, že lidé se nechtějí cítit blbě a hloupě, že něco nezvládli či pokazili), někdy proto, že došlo k nedorozumění v tom, co si GM myslel, že servíruje a v tom, co hráči měli pocit, že dostávají, aniž by to byla přímo chyba těch či těch.
Takže jsem k tomu dodával, že přeju všem GMům, aby měli to štěstí, že se s hráči na dodaných konsekvencích k jejich rozhodnutím, shodnout natolik, že budou všichni u stolu happy.

Což mi v tom příkladě nepřišlo, že by nastalo (2malkav - může to být pochopitelně můj pocit)
17.8.2020 21:13 - malkav
sirien: OK, jako příklad toho, že některé konsekvence můžou někomu zkazit hru, to nemám takový problém akceptovat ... mě spíš zarazilo to, jak jsi schopný někoho velice rychle označit za kokota, protože něco předpokládáš ;) Za mě je totiž tento twist v pohodě a jako vyvrcholení příběhu je to fakt zajímavý.

K tomu editu - No nevím, to se mi ještě nestalo (jako že už jsem zažil, že hra byla prostě relativně nuda a ohrané klišé). Ať už jsem hrál nějaký krvelačný charakter, nebo postavu se smyslem pro morálku, nikdy jsem se do situace nepochopení se s GM, kdy by mi dával najevo, jak mi to natřel, nedostal (asi mám kliku).
17.8.2020 21:18 - sirien
malkav píše:
mě spíš zarazilo to, jak jsi schopný někoho velice rychle označit za kokota

1) ...a to tu nejsi zrovna prvně
2) sem to ani moc neudělal, popisoval sem kontrast svého dojmu s většinovými reakcemi u toho reddit postu (EDIT: ale ano, kdybych věřil tomu že je ta story pravdivá, což moc nevěřím, tak bych ho tak označil bez většího zaváhání)
17.8.2020 21:20 - efram
Normálně koukám kolik je tu buldoků...
Rychle soudy bez další důkazu, nepodložená tvrzení...

Pustil jsem si to znova a tak nějak se začínám přiklánět k Lokiho postřehu, že to asi nebude uplně pravda.

To ale nemění na věci, že jako příběh by to bylo perfektni s wow effektem nakonec
17.8.2020 21:25 - Aegnor
eframe, perfektní příběh s wow efektem na konci?

Koukáš na MCU, hezky od prvního Iron Mana, proběhne Infinity War, ty čekáš jak se s tím postavy porvou ... a pak dostaneš Endgame, akorát je tam úvod, zabití Thanose a pak "o pět let později" a zbytek filmu je jenom přehlídka depresivních záběrů o tom, jak se svět vypořádává s tím, co Thanos udělal. Fakt by ti to přišlo jak osuper konec?
17.8.2020 21:34 - malkav
sirien: Storka (ať už smyšlená nebo skutečná) možná ukazuje extrémní možnost dopadu zákona akce-reakce. Tvá reakce ukazuje vlastně totéž ;)
Píše:
Jediný, co běželo v hlavě mě bylo, že ten týpek je totální kokot ...

A to, že tu nejsem prvně nic nemění na tom, že mi tvé hustokrutopřísné soudy ostatních někdy přijdou přes čáru. Ale to jsem ti už napsal i dříve a budu se s tím muset smířit, protože to jsi prostě ty, že? < řečnická otázka ;) >
17.8.2020 21:38 - efram
Aegnor

podle mě na to nelze koukat retrospektivně. Hráči se normálně bavili během hry. Hráli si svuj styl "zabijeme všechny". V podstatě oni (podle tvrzeni GM) porušili kontratkt z prvního sezení. Bavil se nakonec i GM. A závěr wow překvapení. Za mě ok.
17.8.2020 21:52 - Gurney
Aegnor: Až na to, že nějaké dvě hodiny nudy, které tu se sirienem podsouváte, ta hra* nikde neobsahuje. Prostě zvrat, všechno je jinak, konec, titulky. Tricky na provedení, ale není to nic zas tak unikátního - takhle z hlavy třeba Aldissův Non-stop nebo film Dark city dělají to samé ještě mnohem vulgárnějším způsobem.

Každopádně, jste-li skupina, co má problém se shodnout na implicitních následcích, používejte příběhové sázky.

* ať už je jakkoli reálná či vymyšlená
17.8.2020 22:03 - Aegnor
Tak sorry Gurney, omlouvám se, že jsem si sem dovolil dát příspěvek, ve kterém se dá najít strawman. Příště už to neudělám.
18.8.2020 18:12 - Xeth
malkav píše:
Co je na tom špatného? :)

Špatný mi připadá ten přístup DMa a provedení. Příběh jako takový špatný není.
18.9.2020 11:09 - sirien
Něco pro modeláře a fanoušky námořnictví - skočte rovnou na 12:40

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11007905006409 secREMOTE_IP: 3.89.116.152