Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
12.11.2020 13:19 - Nachtrose
Sirien: osobne inklinuju tomu verit. Kdyz si vezmes jak rozsahla byla pravidla dvorni a spolecenske etikety, tak nejake signaly vejirem ci paraplickem jsou uz jenom malej bonus navic. Ale taky si myslim, ze podobne jak dvorni etiketa byla dvor od dvora rozdulna, mohla byt podobne rozdilna i tato flirtovaci etiketa. A ano, srazky dvou "uceni" pak mohli byt celkem zajimave :-)
12.11.2020 15:18 - Jezus
Teda mám to čistě z knížek a filmů, ale nebejvalo to tak, že v podstatě všichni četli jednu a tu samou knížku (například o etiketě) a tou se v zásadě řídili? Takže kdyby podobnej "návod" vyšel a daná publikace se stala známou (dámy si o ní pověděly), brzo se tahle móda rozšíří a věřím, že danou publikaci bude kde kdo šprtat (stejně měli po večerech houby co dělat).
Takže ono by to i mohla být fantazie, jak by věci měly fungovat, ale jestli se z dané knížky stala móda, tak ty věci mohly začít fungovat doopravdy :-)

Další věc je, že gesty a tak toho můžeš naznačit hromadu. Vějíř je například v podstatě jen zesiluje a dělá elegantní. A když přehození deštníku doprovodíš dostatečně výmluvným pohledem, minimálně tím docílíš toho, že dotyčnej ví, že to "něco" mělo znamenat :-)
12.11.2020 15:29 - Jerson
Dámy se z knih nic neučily, od toho měly učitelky, či spíše vychovatelky či jak se tomu říkalo. Knihy takové znalosti mohly kodifikovat, ne že ne, ale jako učební pomůcku bych jim nepřikládal velkou váhu.

Nicméně gesta samozřejmě nebyla to jediné, co se používalo - ale i výběr témat, tón hlasu , mimika a vůbec všechno možné, co se dneska učí většinou tak na kursech podomního prodeje, případně v hodinách herectví, a to ještě jen částečně.
12.11.2020 16:27 - Jezus
Já těma knížkama myslel spíš takové ty útlejší svazky, "brožurky" a tak. Nebo se četly romány a podobně... A počítám, že časem dokola, asi to nebylo nic moc levnýho :-)
12.11.2020 17:17 - Jerson
O velikost spisů nebo čtení knih mi nejde, jsem skeptický k tomu, že by se dámy něco učily z knih.
12.11.2020 20:36 - sirien
Jako je pravda, že tehdy měli tužku co na práci, zato brutální snahu vymezovat sociální třídy, takže to možná není až tak nereálný, jak sem původně myslel. Ostatně code language queer komunity je občas taky dost wtf a přitom co vim tak relativně universálně chápanej.
12.11.2020 21:04 - Jezus
Já si prostě představuju, že si dáma přečte něco aktuálně moderního (rozuměj v tý době v řádu let či možná desetiletí) a je to podobný, jako když se dneska lidi "učí" čtením Cosmopolitanu (akorát tehdy to platilo dýl jak měsíc). Včetně toho, že nejspíš existuje skupina borců, co to taky čtou, aby rozuměli tomu, co ty holky kolem nich dělají :-)

S tím rozdílem, že tehdy to nebylo až taky pitomý a bylo žádoucí se v tom orientovat i jako muž, protože na tvrdo ses ptát nemohl, takže tyhle rituály jsi více méně podstupovat "musel" (pokud sis chtěl užít nějaké to dostaveníčko). Přidej k tomu, že i ti borci zase neměli tolik co na práci (i když ti mohli alespoň na lov nebo si jen tak vyjít do města) a ty večírky a taky byl veškerý společenský život, kterým se žilo (údajně, alespoň někteří se tak tvářili).

Navíc... imho to bude mít i nějakou tu logiku. Jakože pravá strana pozitivní, levá negativní (nebo naopak) a pak už si jen pamatovat, že kapesníček je asi víc než vějíř a tak :-)
17.11.2020 22:18 - sirien
10.12.2020 21:27 - Gergon
Rozbor realističnosti čtverečkovaného systému boje v DnD:
https://www.youtube.com/watch?v=UPBYRJUYPRU
Nevím no.. přijde mi že si to tak nějak cucá z prstu jak se mu to hodí, protože udělat krok kupředu, trefit mečem a udělat krok zpět a tvrdit že to je reálné ale ne podle pravidel, přičemž pravidla dovolují udělat pohyb vpřed, útok a pohyb vzad, nebo nechat jednu nohu na okraji prvního čtverce, druhou nohou našlápnout přes půlku sousedního a trefit něco ve třetím a tvrdit že "technicky" pořád stojí v prvním čtverci a tudíž by dlouhé meče měly mít dosah 3 sáhy.... Přijde mi to jako dost pokroucený způsob prezentace. Co vám? Dávám to do zajímavostí, protože mi to nepřijde jako důležité téma ani rozbor, ale třeba to někoho zaujme =) realističnost se tu řeší často.
21.12.2020 10:20 - LokiB
https://comicbook.com/gaming/news/dungeons-dragons-dragonlance-lawsuit-dismissed/

Zaloba autoru Dragonlance na WotC byla prozatim stazena
21.12.2020 10:35 - sirien
...s oznámením že fanoušci mají brzy očekávat vzrušující zprávy. Zní jakoby si u Hasbra právníci ujasnili, že to mají předem prohraný a že 10M je fakt hodně a donutili Wizardy ve velkým ustoupit.
21.12.2020 12:26 - Corny
To je docela velký dedukční skok :D

EDIT: Jako ne, že by to nebylo možný, ale bez hlubší znalosti pozadí fakt nejde říct, že důvody měly právní a ne spíš PR základ (což je podle mě mnohem pravděpodobnější a pro americké soudní prostředí i dost příznačnější, že se dosáhne settlementu spíš z důvodu potenciálně špatné publicity), rozhodně ne dokud toho nějaká ze stran nepustí do éteru víc.
21.12.2020 14:26 - sirien
Corny: čistá spekulace, nijak se tim netajim :)

IMO pokud se zase nerozhádaj se k tomu soudnímu sporu a jeho urovnání ani jedna strana už vyjadřovat nebude - zaprvé se to obecně nedělá protože to je neprofi a zadruhé v USA je mlčenlivost běžnou doložkou dohody o mimosoudním urovnání.
21.12.2020 17:02 - Corny
Vidím to hodně stejně, že to nebudou už blíž komentovat, nanejvýš něco uteče. Taky bych řekl, že jestli se nějak urovnali, tak mlčenlivost rozhodně byla jednou z důležitých součástí.
9.1.2021 23:41 - efram
Mohlo by se hodit i pro pseudo-středověkou fantasy - příklad domu, staveb, střech - prostě stavby]
10.1.2021 01:15 - sirien
Hezký. Ale takový... čistý :)
10.1.2021 16:12 - efram
mozna dopracujou real mod .)
14.1.2021 07:18 - ShadoWWW
Wizardi rozdávají skautským oddílům v Anglii D&D Starter Set zdarma.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.090656995773315 secREMOTE_IP: 54.205.116.187