Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
15.1.2021 09:56 - ShadoWWW
Až teď jsem si uvědomil, jak je vtipné, že Paypal založil Elon Musk, který ho ale původně nazval X.com a na Paypal ho přejmenoval až později.

"X.com" == "X-COM" => SpaceX. :-D
15.1.2021 12:17 - sirien
Elon má (divnej) smysl pro humor, ale v tomhle případě to nebude tak ostrý.

Zapsané (rejstříkové, občanské*) jméno SpaceX je "Space Exploration Technologies Corp.", což dává smysl a je to good enough pro tech firmu, ale ne pro Elona. A abysme byli fér, původní skromný cíl firmy při zakládání když Elon ještě netušil, co vlastně sám dokáže, bylo oživit zájem veřejnosti o vesmír a NASA, aby na Mars mohla letět NASA samotná, a to chce přecejen víc "PR" přístup.

SpaceX je takzvané obchodní (fiktivní, veřejné...) jméno (v podstatě přezdívka, ale v mnoha státech funguje jako validní identita, pokud je používaná systematicky nebo si ho zapíše do seznamu obchodních jmen) a PR brand. A je to zjevná zkratka z onoho "exploration".

* corporations are people!
15.1.2021 12:44 - ShadoWWW
Já to myslel tak, že X.com se čte stejně jako X-COM, což je a už tehdy byla slavná počítačová hra z prostředí vesmíru. První díl byl UFO: Enemy Unknown, kde X-COM byla organizace na boj proti UFOnům, ale další díly už nesly jméno X-COM, dnes XCOM.

A to je to vtipný, jako by už tehdy chtěl říct: „Jednou budu mít své vlastní vesmírné mariňáky!“ :-)
15.1.2021 13:28 - Corny
On to Sirien asi chápe, jen má za to, že to spolu jinak než čirou náhodou (byť ano, vtipně) nesouvisí :)
15.1.2021 13:39 - York
To je přece jasný jak facka - ve skutečnosti je to komplot z budoucnosti. Země bude za několik staletí v obležení a buded potřebovat organizaci X-Com, aby se ubránila. A jelikož měli po ruce stroj času, tak vyslali agenta do minulosti, aby ji včas založil.
15.1.2021 13:39 - Nachtrose
ShadoWWW píše:
A to je to vtipný, jako by už tehdy chtěl říct: „Jednou budu mít své vlastní vesmírné mariňáky!“ :-)


Ale zatim tak maximalne s nudnymi plamenomety.
15.1.2021 13:41 - Nachtrose
sirien píše:
* corporations are people!


Hai! Sou desu!
15.1.2021 15:22 - sirien
ShadoWWW: Viz Corny výše.

Jinak samozřejmě všichni víme, že to, že Elon:
- Staví masivní rakety schopné nést relativně ohromné výsadky... nebo hromadu užitného (ehm, explozivního...) nákladu
- Vyvíjí super-robustní elektrombily s divným stealth-ish designem a korbou co vypadá jakoby v ní mělo být umístěné rychlopalné dělo a minomet
- Buduje know-how rychlé a pro okolí nenápadné stavby tunelů
- ...a pocestě testuje vlastní plamenomety
...rozhodně není náhoda a shoda okolností a je zjevné, že o Marsu ví něco, co my ne.
15.1.2021 15:40 - Šaman
Jako první potřebuje rychle laserové zbraně. Jinak nemáme proti šmejdům z vesmíru šanci.
15.1.2021 15:48 - Jerson
Není lepší počkat na plasmové kulomety, které nám dodají emzáci?

Hlavně by ale měl zapracovat na systému zmražení a uložení otisku reality, který půjde později vyvolat. Bez několika pokusů jsme jinak v ... háji.
15.1.2021 16:05 - Šaman
Jo, ten návrat k poslední udržitelné situaci by byl užitečný vynález. Ale na druhou stranu - co když už existuje a my jedeme už x-tý pokus? Třeba byl Covid smrtelná pandemie, ale po mnohanásobném reloadu se podařilo chytit variantu a nejnižšími možnými čísly. :)
15.1.2021 16:20 - Nachtrose
15.1.2021 16:46 - sirien
Šaman: v rámci tématu Zajímavostí: laserové zbraně ve skutečnosti spíš sucks, co vím tak nejsou moc efektivní a není až tak těžké proti nim tvořit efektivní pancíř.

Budoucnost patří zbraním které jsou sice primárně energetické (tj. mají nějaký zdroj který je oddělený od jednotlivých výstřelů), ale předávají energii ne přímo, ale skrze hmotný projektil - typicky EM zbraně (railguny, gaussovky), ale technicky tam spadnou i SF zbraně typu blasterů (resp. zbraní "vrhajících" plasmu nebo nějaké hmotné částice).

Pokud chceš bojovat s biologickými cíli (tj. netrápíš se opevněním, pancéřováním atp.) a netrápí tě etika (což jako - emzáci Ženevské konvence nepodepsali, a zločiny proti lidskosti jsou proti lidem, minimálně dokud je aktivisti konečně nerozšíří na zločiny proti vědomí, což se ale výhledově nezdá blížit, takže...), tak stranou bojových plynů docela dobře poslouží třeba mikrovlny, případně ultrazvuk. (Lasery ale docela dobře oslepujou) (Všechno to teda sou fakt prasárny, takže než to nasadíš tak by sis měl bejt fakt jistej, že na druhé straně není žádná reciproční dobrá vůle v tomhle směru nebo že bojuješ existenční střetnutí, protože pokud je možný vyhnout se tomu aby to bylo použitý nazpátek, tak to je spíš dobrej nápad).
15.1.2021 17:06 - LokiB
sirien: Lasery ... jak na co. Na destrukci (ve smyslu zneaktivnění v boji) satelitů se hodit mohou, stejně jako při obraně na zničení blížících se projektilů.

Když budeš chtít něco sundavat zbraní, která je na oběžné dráze, tak energii si tam vyrobíš, ale další a další "hmotné náboje" budeš nahoru dostávat obtížně (a draho).

https://interestingengineering.com/how-laser-weapons-are-changing-military-defense-and-offense
15.1.2021 18:06 - Šaman
sirien Já to bral v rámci tématu X-COM. Byla to první klíčová technologie, která zvedla palebnou sílu vojáků. Zhruba z nuly na docela_dobrý.
Druhá klíčová pak byla osobní zbroj, ale na tu už bylo nutné zkoumat cizácké technologie, konkrétně jejich slitiny. Ale jakmile se sebraly zbytky UFO, tak už se těch výzkumů otevřelo mnogo…



Ou, chytil jsem nostalgickou, asi si to zahraju. Ještě že máme Open XCOM, které jede i na moderních systémech.
15.1.2021 18:50 - Jezus
Jo, tak i v novejch X-COMech jdeš přes lasery a pak myslím rovnou k plasmě, kterou na tebe pálí od začátku emzáci (potvory vědí, co dělají, když mají ty zbraně naprogramovaný k autodestrukci po smrti uživatele). Gaussovka se ale myslím používá u vytuněných ostřelovaček a brokovnice taky fungujou nějak jinak :-)
15.1.2021 19:29 - York
Šaman: já na to taky čas od času dostávám chuť, ale vždycky mě to brzo přejde. Ta hra je strašně hardcore a už mě nebaví hrát metodou save/load ;)
16.1.2021 18:21 - sirien
To bude hustej dungeon crawl.
17.1.2021 17:28 - sirien
Samuraj vs Černohorec - who would win?

Svědčí tato epizoda o výcviku samurajů, nebo o magické moci katan?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12430310249329 secREMOTE_IP: 3.237.178.126