Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
5.7.2021 17:42 - sirien
cyrasil: ne všechno je odpověď na problém. Někdy má prostě někdo "jen" nápad. Okolo jsou tuny kostek (a "kostek"), které jakože vznikly, existují... ale vlastně nikoho moc nezajímají. d13, například. Nebo d100.

Některé z nich jsou WTF, jiné mají nějakou logiku... ale když se láme chleba, tak historicky vždycky převážila tradice (zvyk) a estetika (symetrie, elegance...) a všichni ("všichni") nakonec zůstávají u klasické sady "platónských" kostek (protože geometrická "perfektnost") + d10 (protože desítková soustava). Tj. u DnD sady.

Znám hodně lidí, co mají nějaké non-DnD kostky. Neznám nikoho, kdo by je používal jakkoliv jinak než jako položku výstavky. Jeden spoluhráč kdysi házel d100 - ale vždycky sem měl dojem že to dělá jen protože za ní zaplatil dost peněz (ještě jako mladší teenager, tehdy navíc byly u nás dražší, než dneska) a bylo by mu líto je "utopit".

Tahle kostka má jedno praktické využití a to je fakt, že obsahuje celou DnD sadu, takže teoreticky to je ideálka "na cesty". Jenže v praxi myslim každej (= "každej", Loki...) nakonec radši zbalí váček nějaké "malé" cestovní klasické DnD sady.
5.7.2021 17:58 - LokiB
Jakože nejsem "každej"? Děkuju!
Se s tebou přeci nebudu hádat, když jsem hned jako první napsal, že ta kostka je pro mě naprd. Akorát jsem neměl potřebu kolem toho psát tolik slov ;)
5.7.2021 18:01 - sirien
Jakože Tvoje opakovaná tendence bazírovat na formálně doslovném významu zjevně hyperbolicky použitých kvantifikátorů mě už vede k reflexivně preventivnímu používání uvozovek :p
5.7.2021 18:17 - Šaman
There is only one King of the Dices. And d6 does not share power!
5.7.2021 20:39 - Jezus
Lidi mají kostky a jejich sady prostě rádi. Ale jako náhradní kostka (či za trest pro zapomnětlivé hráče :-D) a jao zajímavost je to dobrý.

sirien píše:
Jeden spoluhráč kdysi házel d100 - ale vždycky sem měl dojem že to dělá jen protože za ní zaplatil dost peněz


Spoluhráč rád roztáčel percentage wheel - k100-vkovou káču. Ale bylo to hlavně proto, že hrál čaroděje s divokou magií, takže to bylo prostě wheel of fortune (včetně toho, že jsme hráli na to, že efekt se projevil až v momentě, kdy se to dotočilo :-D ).
5.7.2021 20:56 - Gergon
K6 je nudná, nezajímavá a tisíckrát ohraná, mám radši ty jiné tvary - k20 top a pak k12 a k8 =)
5.7.2021 21:03 - LokiB
Na Savage Worlds se mi líbí, že se kompletně objede bez d20. stačí d4,d6,d8,d10,d12 ... d20 je pro děti :)
5.7.2021 21:14 - Gergon
pro děti je právě ta šestistěnka - hrajou s ní od mala člověče nezlob se ;)
5.7.2021 21:37 - Šaman
Na fantasy / pseudostředověk je k6 stylová. Jasně, na nějaký steampunk, nebo scifi je to jedno, tam jde spíš o grafickou stylizaci.
5.7.2021 23:52 - MarkyParky
V munchkinovi je myslím jedna karta, která ti umožní přičíst k levelu hod na kostce, co máš v kapse.

Kdysi jsem to s někým hrál a měl kvůli tomu v kapse d100.
6.7.2021 08:00 - Jerson
Gergon píše:
pro děti je právě ta šestistěnka - hrajou s ní od mala člověče nezlob se ;)

V dnešní době (doufám) už folio dětí Člověče nepotkává.
A můj syn třeba preferuje kostky s vyššími čísly. D20 je pro něj nejlepší, a to určitě jen proto, že nemám d100.

Každopádně mít jednu kostku místo hromady dalších mi přijde šikovné. Jen jsem se znovu podíval na video a přijde mi, že i na rovném stole se tahle kostka zastavuje dlouho, a pokud by byl jen trochu nakloněný, tak se ani nezastaví.
6.7.2021 09:45 - Bouchi
Jerson píše:
V dnešní době (doufám) už folio dětí Člověče nepotkává.

No, prodává se AFAIK furt.

BTW, už jsi hrál "čtyřbarevné" Člověče?
- Na začátku má každý ve startovním boxu figurky čtyř barev (červená, zelená, žlutá, modrá).
- Cílem je mít v domečku figurky všech čtyř barev.
- Jakmile nasadíš na okruh figurku určité barvy, můžeš postupovat s kteroukoli figurkou této barvy, která je na okruhu.
- Když vyhodíš figurku určité barvy, můžeš ji vrátit do startovního boxu kterémukoli hráči, který ji nemá ani v něm, ani v domečku. (Takže když nedáváš pozor, může se stát, že ji musíš vrátit sám sobě.)

Je to docela sranda.
6.7.2021 09:54 - sirien
Bouchi: my tomu říkali matfyzácký člověče. Jen teda některé detaily jsme asi hráli trochu jinak.
6.7.2021 12:23 - Jezus
Jerson píše:
Každopádně mít jednu kostku místo hromady dalších mi přijde šikovné. Jen jsem se znovu podíval na video a přijde mi, že i na rovném stole se tahle kostka zastavuje dlouho, a pokud by byl jen trochu nakloněný, tak se ani nezastaví.


To se mi na tom třeba líbí. Já nemám rád - jakože fakt mi vadí - když se kostka při hodu málo otočí. Z toho důvodu nemám moc rád čtyřstěnky a mám-li s nimi házet, sháním nějaký kalíšek nebo alespoň místo, kam je můžu pořádně mrsknout.

"Kulatá" kostka je v tomhle pro mě ideální. Prostě jen postavíš bariéru, aby se měla o co zastavit, nebo vrháš na ohraničenou podložku (což mám s stejně nejradši).
6.7.2021 13:37 - LokiB
Jerson píše:
V dnešní době (doufám) už folio dětí Člověče nepotkává


Protože nejsi schopen pochopit smysl hraní Člověče NEZLOB SE, pro vývoj člověka? :D
6.7.2021 14:00 - Aegnor
World's Greatest Con - čtyřdílný podcast o operaci Mincemeat a okrajově obecně o tom, jak lidé přemýšlí, podaný ve výborném stylu. Epizody napsal Justin Robert Young, vypráví Brian Brushwood. Informace vychází hlavně z knihy Operation Mincemeat.

Bouchi: my hrávali slepé člověče (všechny figurky jsou během hry stejné, všichni mohou táhnout jakoukoliv figurkou, až když figurku vyhodíš/dostaneš do domečku, tak se odhalí o jakou barvu jde a umístí se správnému hráči). Taky docela zajímavý.
6.7.2021 15:02 - Jerson
Člověče se sice prodává, ale to neříká mnoho o tom, jak moc se hraje.
O těch různých variantách jsem slyšel, ale nemám potřebu je hrát - nejspíš že stejného důvodu, proč nemám potřebu hrát opravený Dračák.

Jezus píše:
Já nemám rád - jakože fakt mi vadí - když se kostka při hodu málo otočí.

Já to taky nemám rád, ale rozhodně neplatí, že čím víc se kostka točí, tím lépe. Navíc zastavování o nejalig hranu je hráči bráno jako špatný hod, zejména pokud se kostka opírá o stěnu vymezeného prostoru.

Každopádně bych ji musel zkusit, než bych si ji pořídil.
6.7.2021 17:01 - Vaarsuvis
Generátor dungeonu o 5 místnostech
26.8.2021 09:34 - Necromancer

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10698413848877 secREMOTE_IP: 54.198.37.250