20.9.2020 13:37 - York
Jerson píše:
Systém zápisu výbavy do deníku a následné gumování nebo v horším případě škrtání ...

... je to jeden z nejméně praktických způsobů zaznamenávání výbavy v RPG.


V čem přesně je nepraktickej?


Jerson píše:
systém inventáře z PC her, kdy bude mít tři nebo čtyři velikosti kartiček s předměty


Až na to, že kolik PC her, tolik systémů inventářů. Ve WoWku například všechny předměty zabírají 1 slot, ale některý se můžou stackovat (můžeš mít v jednom slotu třeba 5 pochodní). Některý PC hry mají prostě seznam předmětů a nezávisle na něm sčítají jejich váhu (což za hráče dělá počítač, takže to nezdržuje).
20.9.2020 13:55 - sirien
York: obecně systémy vyžadující škrtání, gumování a přepisování jsou... neobratné.

Proto systémy kde neustále skáčí nějaké proměnné používají alternativy. Už DrD (minimálně v některých home-designech, pak DrD+ myslim i ofiko) mělo HP a Mg countery po straně sheetu s tím, že sis po nich jen přesouval kancelářskou sponku. WoD na willpower popř. template-source vždycky používalo tokeny (u nás se používaly běžně i pro zranění). Hráči wizardů v DnD běžně jedou kartičky, i kdyby jen roztrhané papírky s názvy když ne magicovky, protože z neustálýho přepisování spell listu by se zcvokli.
20.9.2020 15:12 - Šaman
Drd 1.6 mělo počítadlo na oficiálním deníku postavy. Čímž jsem nechtěl nijak vstoupit do diskuze, jen ukázat, že i když nevím kam jsem odložil mobil, vím co bylo před dvaceti lety na deníku…
Deník postavy 1.6
20.9.2020 17:13 - York
sirien píše:
Už DrD mělo HP a Mg countery po straně sheetu s tím, že sis po nich jen přesouval kancelářskou sponku.


Jo, mělo. A přesto drtivá většina hráčů pořád škrtá a přepisuje, čím to asi bude...


Jinak já už několik let na hry nosím gumovatelný pera a dávám je hráčům k dispozici. Nejsou nijak zvlášť drahý a fungujou bezvadně.
20.9.2020 17:19 - sirien
Jestli drtivá většina fakt nevim. Všim sem si, že spousta jich to škrtá a přepisuje mimo kartu postavy - zpravidla do poznámek nebo na nějakej dedikovanej papírek bokem. Popř. sem viděl i hráče co měli přímo HPčkový počítadýlka.

Problém je, že škrtání, gumování a přepisování ničí tu papírovou kartu postavy.
Výhoda je, že to je protě a jednoduše rychlý, poruce a neztratí se to.
Fakt je, že jsou hráči, kterým ten problém vůbec nevadí.
Fakt je, že jsou jiní hráči, který to nehorázně deptá.

Tohle je jeden z těch případů, kdy je fakt těžký zavděčit se všem a ideální one-size-to-fit-them-all řešení prostě asi neni.
20.9.2020 17:36 - MarkyParky
sirien píše:
Marky: moje zkušenost z PbP je, že mnoho mechanik v PbP nefunguje tak jako u stolu, reálného nebo virtuálního. Tohle mi přijde jako ten případ - systém který je vytvořený jako vizuální reprezentace na papíře poskytující rychlou orientaci při živé hře je nejspíš z takové kategorie.


Já mám pocit, že u stolu by ta frustrace byla podobná, jen by byla ventilovaná jinak - namísto trollpopisů v odehrávkách metaherní poznámky a vtípky u stolu.
20.9.2020 17:41 - sirien
Marky: jako... nemám jak Ti to vyvrátit, ale přijde mi, že spíš ne - IMHO by byla buď menší, nebo by vůbec nevznikla, prostě protože s tím vybavením a seznamem při živé hře interaguješ jinak, než v mnohem pomalejším PbP, kde máš čas si všechno x-krát rozmyslet a přebrat a přehodnotit atp.

(Na druhou stranu, osobně mám poněkud pochybnost jak se tenhle systém na PbP hodí obecně, ale to je spíš věc dost jiná.)
20.9.2020 18:43 - York
sirien píše:
Všim sem si, že spousta jich to škrtá a přepisuje mimo kartu postavy - zpravidla do poznámek nebo na nějakej dedikovanej papírek bokem.


Tak nějak. Když něco přepisuješ často, dává smysl to dělat na scap papar a do deníku si to třeba přepsat až na konci sezení, abys to do příště nezapomněl a neztratil.


sirien píše:
Tohle je jeden z těch případů, kdy je fakt těžký zavděčit se všem a ideální one-size-to-fit-them-all řešení prostě asi neni.


Přesně tak. Nevidím v tom problém, ať si to každej dělá, jak mu to nejlíp vyhovuje.
20.9.2020 20:25 - PetrH
dřív jsme měli deník ve folii, mazací fix a bylo to zajímavý. Chvíli v rámci KaM jsme experimentovali s kartama a "blokama vybavení". ae tam to bylo jednodušší. Bylo n slotů a každý slot prostě měl jednu kartu věci (zboj, kopí, jídlo, svitek..) vve verzi 1.x jsem měl už dva sloty na zbraně, dva na zbroj a až 6 na vybavení a pokud to byl svitek a flakonek a pod tak se všechny tyto drobnosti braly jako jeden slot...
Osobně si myslím, že Q slotový systém nepovede moc k účtu, prostě vezmeš tužku uděláš obdélník 2*4 řádky a napíšeš plátovka.?
20.9.2020 20:59 - York
PetrH píše:
prostě vezmeš tužku uděláš obdélník 2*4 řádky a napíšeš plátovka.


Je fakt, že pokud bude inventář na čtvercový síti (ala Diablo), tak můžeš simulovat jak hmotnost, tak neskladnost (předmět na 7x1 políček apod.). Ale teda bejt hráčem, asi bych na to chtěl appku do mobilu ;-)
20.9.2020 21:08 - sirien
Zjevný benefit takového systému je, že se při RPG můžete zlepšovat v hraní Tetris.
20.9.2020 22:34 - LokiB
20.9.2020 22:59 - sirien
lol, Shad má koukám vtipnou náladu :D

Si už někdy konečně musim koupit tu jeho knížku, na prvotinu to ve fantasy vodách udělalo docela zajímavý vlny. Plus hlavní hrdina má bejt genocidní psychopatickej šílenec, což zní samo o sobě zajímavě...
21.9.2020 07:57 - Jerson
Quentin píše:
Ale souhlasím s tím, že kartičky jsou nejlepší, tam žádný spor nemáme, ale vyrábět kartičky je práce :D

Úplně stejná jako psát na kartu, s tím rozdílem, že takovou improvizovanou kartičku napíšeš a vystřihneš jednou a pak ji deset let používáš, protože se ti nechce vyrábět skutečné karty :-)
22.9.2020 06:42 - PetrH
Jako ja bych ty apky nechal v nočních polucích rpg designu, tužka, guma, papír
7.10.2020 21:34 - Quentin
Pokus o character sheet :)


7.10.2020 21:45 - Šaman
Pěkný. V čem to děláš?
7.10.2020 22:04 - Quentin
Kreslím na cintiqu v autodesk sketchbook :D
7.10.2020 22:07 - PetrH
To je fakt hustý. Hlavně ty clock country. Zranění. Cítím inspiraci v AW a mé srdce buší nadějí. Tohle je jednoduchý systém pro začátečníka
7.10.2020 22:13 - Šaman
Aha. Nechtělo by se ti náhodou někdy vytvořit pár prázdých tabulek a bublin pro nadpisy, ze kterých bychom si pak mohli poskládat sheet v obyč Gimpu bez tvůrčích schopností, pls?
Zkrátit velkou tabulku (ukousnout prostřední řádky) není problém, vlastně ani zmenšení, ale mít pár čistých tabulek přes celou/půl stránky bez bublin pro nadpisy a popisy by se hodilo.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11134600639343 secREMOTE_IP: 34.238.138.162