10 let s DrD+ aneb jak nejhůře začít s RPG

Ano, smějte se mi. Zasloužím si to. Veřejně přiznávám, že jsem v roce 2004 začal s RPG právě u DrD+. Přišel jsem do Černého rytíře, RPG nepolíben, a měl tu drzot požádat prodavače o radu, co si koupit, když chci hrát ten dračák. Patří mi to.
Tenhle článek má sloužit jako pohled člověka z druhé strany barikády. Nikdy jsem nebyl zarytý fanda RPG, nehltal teoretické články, nezkoušel každou novinku, nenapsal jsem ani vlastní systém, ba dokonce se neúčastnil ani jednoho conu. Až poslední rok jsem intenzivně věnoval RPG a provedl radikální řez ve své dosavadní herní historii – opustil jsem DrD+. Chtěl bych sdělit jisté poselství hráče, který přišel k RPG jako slepý k houslím, a sám se vyhrabal z herních kanálů a přitom si vytvořil názor na české RPG hry.
Nabízí se otázka, proč jsem u DrD+ zůstal tak dlouho? Důvodu bude asi několik. Na prvním místě je samozřejmě lenost. Věřte mi, že když konečně pochopíte DrD+, nemáte nervy učit se cokoliv jiného, protože automaticky vycházíte z předpokladu, že to jiné, bude stejně obtížné pochopit. On mi ten systém do jisté míry totiž vyhovoval. Bohužel jsem nikdy nebyl schopen tu míru definovat. Mám s ním spojených spoustu skvělých zážitků. To se dá ostatně čekat, když něco hrajete tak dlouho. Problém spatřuji v jiné věci – stejné zážitky bych měl, i kdybych hrál cokoliv jiného. A to je zásadní deviza celého systému. DrD+ nemá duši. Je to jen změť mechanik, kterou se nikdo neobtěžoval ani provázat tak, aby dávala smysl. Mám skvělé zážitky s Burning Wheel, Mouse Guard nebo se Střepy snů (a to vše za poslední rok!), protože mají přidanou hodnotu, něco charakteristického. To DrD+ nemá. Je to jen šeď bez náznaku jakékoliv nosné myšlenky.
Dodnes mám pocit, že systém dávala dohromady skupina matfyzáků. To množství tabulek by vydalo na samostatnou příručku. A to myslím bez nadsázky. Nejhorší je, že DrD+ nemá jádro. Tím pádem je každá tabulka unikátní, s trochu jinými čísly, a vy tak nemáte šanci si alespoň zapamatovat nějakou číselnou posloupnost obtížností. Musíte mít fotografickou paměť, nebo úchylku na vypisování. Je pravda, že za ta léta jsem mezi těmi čísly našel jistý smysl a určil si přibližně stejné obtížnosti zkoušek, ale už jen to, že jsem to musel dělat, jde na vrub celému systému. Proč někdo v Altaru není schopný vymyslet mechaniku, která bude dávat jasné výsledky a fungovat v celém systému s drobnými obměnami? Proč si musím většinu obtížností cucat z prstu? Ne, že bych u jiných systému nemusel, ale ty mají pevné jádro, nebo alespoň nějaký popis, jak ta čísla tvořit. DrD+ nemá ani jedno. Klade tak naprosto nesmyslné nároky na Vypravěče a staví ho do situací, kdy musí převzít úlohu rozhodce tam, kde by to měl řešit systém. Jenže systém to neřeší, nebo řeší pouze částečně a interpretaci nechá na Vypravěči. Poslední roky jsem rezignoval na nějakou objektivitu a nechával hráče prostě hodit, a pak se rozhodl podle čísel, která padla. Ano, vím, že je to známá metoda – hoď si a uvidíme. Ale dělat to stále dokola?
Někdy kolem roku 2010 jsem čirou náhodou narazil na jednoho z autorů DrD+ (pamatuji si pouze křestní jméno Filip, ať dotyčný odpustí) Prodával tenkrát nějaké již vyprodané moduly pro Asterion. Byl poměrně překvapen tím, že stále někdo hraje DrD+. Proběhlo mezi námi mnoho rozhovorů (i pár společných herních sezení), mně však utkvěl jeden jediný – o povoláních. Bylo to v době, kdy jsem se dohadoval s hráči, že jsou povolání nevyvážená. Oni to viděli ze svého pohledu řečí čísel. Já měl však problém spíše s šílenou neuceleností všech povolání (o tom budu psát dále) a při rozhovoru s Filipem, který potvrdil mou domněnku, že jsou povolání udělány nekonzistentně, jsem dostal do ruky potřebné eso. Bylo to však jen morální vítězství, DrD+ jsme hráli stále dál. Vynutil jsem si nějaké změny, které se ovšem časem ukázaly jako zcestné. Snažil jsem se ten systém nějak opravit, ba dokonce vymyslet vlastní. To vše bez jakékoliv znalosti jiné RPG hry nebo herního designu. Dnes už vím, že to byla naprostá ztráta času.
Filip se tenkrát zmiňoval o plánech na DrD+ 2.0. Nevím, v jaké fázi projekt byl, mám ovšem pocit, že existoval jen v hlavách několika autorů a k realizaci nikdy nedošlo. Následně mě Filip pozval do nějaké pražské herny na sezení. Hrálo se myslím D&D 3.5 (?) a já se v duchu hrozně divil, proč autor DrD+ hraje zrovna tento systém. Od té doby jsem začal zásadně pochybovat o celé hře a konečně sundal růžové brýle.
Přesto na povolání v DrD+ slýchám chválu. Zejména od vlastních hráčů. Hele ten hraničář je fakt dobrej. Můžu ho hrát třemi odlišnými způsoby. To je kůůl! Ano to je. Jenže aby tomu tak skutečně bylo, musí si Vypravěč vést agendu o každé hraničářově akci. A to ve dvou odlišných rovinách – teoretické a praktické. Nemusím snad psát, jaká je to otrava. Zrovna hraničář je povolání, které má zajímavou myšlenku, ale naprosto tragické provedení. Tajné schopnosti, které zná jenom Vypravěč? To je přeci super! Ano, je to super do té doby, než si přečtete, jaké nároky jejich získání klade na hráče. A hráč je získat chce, jinak bude hrát zloděje nebo čaroděje, kde má postavu pevně v rukou. A vy v zájmu různorodé družiny toho hraničáře chcete. Takže to skončí tak, že hráči radíte, aby investoval úsilí do té a oné schopnosti, protože mu to přinese požadované zlepšení. Tolik k super tajným schopnostem.
Silně pokulhává také vyváženost povolání. Než vyšla errata, byl třeba takový bojovník naprosto směšnou karikaturou nasvaleného reka, co stojí v první řadě. A ani s nimi to není žádná výhra. Bojovník se u nás stal postavou pro lenochy nebo občasné hráče. Máte předepsané schopnosti, na výběr z několika málo fint, a tím to hasne. Neměl bych nic proti tomu, kdyby ostatní povolání šla stejnou cestou. Jenže nejdou. Na jedné straně tu máte bojovníka, jehož mechanismy pochopí kdokoliv během pěti minut, a na straně druhé theurga, jehož plné pochopení by vydalo za celou maturitní zkoušku.
Každé povolání stojí na zcela vlastních pravidlech. Je mezi nimi pouze minimální provázanost nebo vůbec žádná. Přečtete si příručku pro hráče, a jakmile se vrhnete na povolání, učíte se vlastně novou hru. Máte tak šest her v jedné. To je také možná důvod, proč jsme nakonec s herní skupinou točili pouze čtyři povolání.
Také mě zarazilo, jak se v celém systému čaruje s číselnými konstantami. Hra vás naučí pracovat s tabulkami, dočtete se, jak je autoři pracně vytvářeli, a jak jsou vlastně skvělé. Pak zasednete ke hře, otevřete příručku a zjistíte, že si k hodu máte připočítat nějakou konstantu. Když jsou tedy ty tabulky, o kterých autoři píší, tak skvělé, proč musí tyto konstanty používat? Že by snad proto, že některé hody dávají bez konstant naprosto zcestné výsledky a nezapadají do konceptu všemocných tabulek?
Už jsem psal, že každé povolání má vlastní mechanismy. To bych ještě byl ochoten přijmout, kdyby to znamenalo, že jsou zaštítěny nějakou univerzální mechanikou. Jenže nejsou, tím pádem opět následuje horečné listování nebo vypisování. A to prosím vždy, když použijete nějakou schopnost. Protože každé povolání má jinak nastavené obtížnosti zkoušek. Nejsem zrovna matematikou políbený člověk, možná v těch změtích čísel nevidím spojitost, ale přijde mi, že si autoři udělali rozdělení pravděpodobností, a pak házeli čísla ke schopnostem na základě nějakého vlastního přesvědčení. Přijde mi, že každé povolání dělal někdo jiný a celková vyváženost a sladěnost mechanismů je tristní.
Mohl bych pokračovat stále dál a nenechat na DrD+ ani jednu nit suchou. Za ta léta se těch systémových vroubků nastřádalo opravdu hodně. A proč tedy s DrD+ končím? Přetekla má trpělivost? Ano i ne. DrD+ je sice děravé jak řešeto, ale bylo to mé první RPG. A dokonce české. Je s ním spjatá jistá nostalgie, ale tak to má zřejmě každý. Já jsem však doufal, že se Altar konečně pochlapí a vydá něco, co se alespoň kapánek přiblíží zahraniční produkci. Vložil jsem naděje do Dračího doupěte II.
Vzpomínám si, že jsem DrD II celé přečetl během dovolené na Slovensku. Hodně pršelo a nebylo co dělat. Už jen čtení samotné příručky byl hrozný zážitek a samotná hra ještě horší. Jak někdo jako je Altar může vydat podobné nedochůdče a chtít za to peníze? Hru před vydáním provázela velkohubá prohlášení o unikátním systému a herním pojetí. Nakonec Altar vydal veřejnou beta verzi, za kterou si ovšem nechal řádně zaplatit.
Posledním hřebíčkem do rakve bylo vydání Končiny. Pravidla mě hrozně zklamala, svět mě sice zaujal a otevřené hraní navnadilo, ovšem ze hry na všechny strany stříká amatérismus pod záštitou líbivého marketingu.
Ušel jsem dlouhou cestu, během níž jsem herně dospěl a uvědomil si, že to ryze české RPG byla jen velká ztráta času. Je pravdou, že dobrou hru netvoří pravidla, nýbrž hráči, a já se během těch deseti let skutečně bavil. Ale mnohem raději bych své úsilí investoval do systému, který si to zaslouží. DrD+ můžu poděkovat pouze za to, že mě k RPG přivedlo. Doufám, že mladá generace RPG hráčů nezůstane zaseknutá v Altaráckých paskvilech (potažmo v Končině) kvůli přehnanému pocitu vlastenectví nebo lenosti. Angličtina dnes již není překážkou, a pokud ano, stále tu máme Střepy snů, Příběhy impéria, Rozcestí nebo velmi kvalitní překlady tady na Kostce.
Napsal: Sroty
11.2.2016 11:20 - Jarik
A já myslel, ze výše pasti je určena tím o co se snazis:-)
Skok 3m je dle tabulkyyyy... nevím, řekneme XYZ :-)

A jestli chces vedet, jak trzke je vypacit zamek, tak si to preved na skok.
vypacit zámek složité jako skočit 3m?, tak je to obtížnost xyz :-)

Tohle mne ted napadlo. Nikdy jsem tu hru nevedl jako vypravec:-) a hrál naposledy před skoro 10 lety:-)
11.2.2016 11:25 - Elgard
Z toho intuitivita přímo odkapává :-D
11.2.2016 12:49 - Gurney
York píše:
Ale ani kdybys mě mučil, tak to nebude hráčům Dračáku připadat jako Dračák, i když do toho naportuju Dračákový fluf. A to Dračák (1.X) není nijak zvlášť indie záležitost.

A tím se obloukem vracíme k té "altarovsko-dračákovské" pisatelské mentalitě já! já! já! to tak nechci! a já! já! já! mám pravdu!, argumenty nepotřebuju, zkušenosti jiných lidí mě nezajímají. Nicméně přesvědčovat tě o tom nebudu, nemá to smysl a stejně si budeš pořád dokola mlít to svoje.

sroty píše:
Btw vysvětlí mi někdo, zda vůbec někdy existovalo něco jako předpis výše pastí (jako 3-5 lehký úkol, 6-9 rutinní úkol, 10-13 těžký úkol atd.), a pokud ano, proč se to nedostalo do tištěné verze?

Protože ještě zhruba tak do půlky devadesátých let panovala u spousty rpgček filozofie "pravidlo pro každou situaci" (a tedy modifikátory se udávaly přímo pro konkrétní situace) a reflektovat v DrD nějaké podezřelé novoty mladší než deset let je proti "DrD feelingu" :D
11.2.2016 12:54 - York
Gurney píše:
A tím se obloukem vracíme k té "altarovsko-dračákovské" pisatelské mentalitě já! já! já! to tak nechci! a já! já! já! mám pravdu!, argumenty nepotřebuju, zkušenosti jiných lidí mě nezajímají. Nicméně přesvědčovat tě o tom nebudu, nemá to smysl a stejně si budeš pořád dokola mlít to svoje.


Nechápu. Já nemám s nakladatelstvím Altar vůbec nic společného.
11.2.2016 13:00 - Jerson
York píše:
Nechápu. Já nemám s nakladatelstvím Altar vůbec nic společného.

Možná by pomohlo, kdybys jedněm ze svých pravidel přestal říkat Dračí doupě 1.9, to pak jednoho snadno zmate.
11.2.2016 13:00 - Shako
sroty píše:
Btw vysvětlí mi někdo, zda vůbec někdy existovalo něco jako předpis výše pastí (jako 3-5 lehký úkol, 6-9 rutinní úkol, 10-13 těžký úkol atd.)


Myslím, že tento přístup je až pozdější designový záměr (ale netuším, jak moc to bylo "in" už v době, kdy vyšlo DrD+, ale v době, kdy vývoj začínal to imho "in" ještě nebylo).
11.2.2016 13:02 - York
Jerson píše:
Možná by pomohlo, kdybys jedněm ze svých pravidel přestal říkat Dračí doupě 1.9


To asi jo, nicméně svůj účel to splnilo*.

* just for the record, tím účelem bylo mimo jiné právě vypáčit názory a argumenty z ostatních lidí.
11.2.2016 13:22 - ShadoWWW
York: V klidu. Jsem předvědčen, že autoři DrD II své dílo nazvali DrD za stejným účelem.

V Brně na otevřeném hraní D&D 5e máme pár (bývalých) hráčů Dračího doupěte, včetně několika hráčů "Dračáku" (tedy různorodých domácích free-form mutací DrD) a přijde jim, že hrají v podstatě to stejné, tedy z hlediska toho, co očekávají od hry (hrdinská fantasy s trpaslíky, hobity, elfy, draky apod.). Z hlediska pravidel často oceňují množství možností a přitom jasná a přehledná pravidla. Že hází na útok k20 místo 1k6+? Většina hráčů toto neřeší (není to pro ně to podstatné).
11.2.2016 13:23 - Gurney
York píše:
Nechápu. Já nemám s nakladatelstvím Altar vůbec nic společného.

Ano, vím že s Altarem nemáš nic společného a jako obvykle můžu pouze poukázat na to, že jsis z toho odnesl naprosto špatnou a nezamýšlenou pointu... a dál si meleš to svoje :)

Shako píše:
Myslím, že tento přístup je až pozdější designový záměr (ale netuším, jak moc to bylo "in" už v době, kdy vyšlo DrD+, ale v době, kdy vývoj začínal to imho "in" ještě nebylo).

D&D 3e takovou tabulku obvyklých obtížností má, a to vyšlo roku 2000. Můj výtisk DrD+ má v tiráží rok 2005. "In" to tedy bylo už velmi dlouho před vydáním.
11.2.2016 13:49 - York
Gurney píše:
Ano, vím že s Altarem nemáš nic společného a jako obvykle můžu pouze poukázat na to, že jsis z toho odnesl naprosto špatnou a nezamýšlenou pointu...


A v čem teda pointa byla?

Protože než mě začneš obviňovat z věcí, jako že mě názory či připomínky jiných lidí nezajímají, bys možná mohl věnovat trochu úsilí a zjistit si fakta, jsou totiž veřejně dostupná, a to dokonce i tady na Kostce.
11.2.2016 14:32 - Gurney
Asi se očekává, že něco odpovím, ale ze zkušenosti vím, že to stejně nemá cenu a stejně ti nejsem schopen předat žádné informace tak, aby dorazily v nepřekroucené podobě na tvoji stranu, a tenhle kolotoč bude pokračovat pořád dál a dál, donekonečna...

...nemůžeme se prostě shodnout na tom, že se neshodneme? Začíná to být další nekonečná, zbytečná a úmorná diskuze, která nikoho stejně nezajímá (mě už taky ne) a už teď lituju, že jsem se do ní kdy pustil :(
11.2.2016 15:18 - York
Gurney píše:
stejně ti nejsem schopen předat žádné informace


Zjevně. Nevím, jestli tu někdo rozumí tomu, co se mi snažíš říct, já teda opravdu ne, sorry.
11.2.2016 15:36 - sirien
Děti vemte si ten chitchat do PMek... neni to ani k věci a už to neni ani zábavný číst.
11.2.2016 16:33 - Sroty
Shako píše:
Myslím, že tento přístup je až pozdější designový záměr (ale netuším, jak moc to bylo "in" už v době, kdy vyšlo DrD+, ale v době, kdy vývoj začínal to imho "in" ještě nebylo).

In, ne-In, ta hra to zoufale potřebovala. Když tu hru dělala skupina matfyzáku, tak ať mi nikdo netvrdí, že neměli pro hody normální rozdělení. Někdo se na to prostě a jednoduše vykašlal.

Jerson píše:
"To si PJ musí nastavit pro schopnosti průměrného obyvatele svého světa, to se nedá říct obecně." NA to jsem se zeptal, která hodnota je průměrná, a odpověď byla "to záleží na každém PJ, jak schopné CP ve své hře používá."

Schválně bych si dotyčného vzal stranou, aby mi ukázal, jak si tedy může PJ v DrD+ nastavit "systém", když vlastně ani netuší, od čeho se má odrazit. Postavy jsou systémem svázané více než účastníci BDSM festivalu, tak by mohl sakra existovat alespoň jeden řádek, kde se napíše, kolem jaké hodnoty se průměrné postavy pohybují.
I když mě tak napadá, že jsem tuším někde v PPH četl, že průměrná postava s průměrnou vlastností má hodnotu nula. Zkusím to dohledat.
11.2.2016 16:49 - Shako
sroty píše:
Někdo se na to prostě a jednoduše vykašlal.


Nn, je to tak jak tu psal tuším Jarik. Ta obtížnost je daná "objektivně" tedy vezmeš realitu, hodíš ji do tabulky a z toho ti vypadne DC (číslo, které je potřeba dosáhnout) - je to tam patrné i z existence "hodu na kvalitu" (se to tuším jmenuje), kde třeba zloděj vytváří padělek, tak jeho výsledek je pak překážka pro toho, kdo se snaží ten padělek poznat.

Paradoxně, kdyby to aplikovali u všech povolání (a nejen u některých, nejvíce u toho zloděje), tak by to bylo pro normální hráče víc nepoužitelné, ale pro cílovou (matematicky orientované geeky) ještě přívětivější. Například kouzelník by pak nemusel mít několika kategorii, do kterých spadne jeho kouzle, ale jednodušše by seslal třeba fireball s "hodem na kvalitu", který by určil, jak velká ohnivá koule se mu povedla)... Jako třeba základ pro MMORPG by to mohlo fungovat. :)
11.2.2016 16:52 - Shako
sroty píše:
Schválně bych si dotyčného vzal stranou, aby mi ukázal, jak si tedy může PJ v DrD+ nastavit "systém", když vlastně ani netuší, od čeho se má odrazit. Postavy jsou systémem svázané více než účastníci BDSM festivalu, tak by mohl sakra existovat alespoň jeden řádek, kde se napíše, kolem jaké hodnoty se průměrné postavy pohybují.


Můžu tě seznámit s pár hráči, kteří svůj svět na DrD+ postavili přesně podle této logiky. Bohužel z toho pak plynou nějaké věci, které dělají takový setting nehratelný (a musí se pak nějak řešit...) - například svět ovládají theurgové nebo max level ve světě je tak 10-12 lvl (tj. některé pravidlově možné věci se v světě nedějí) a nebo, že VP boří rovnováhu světa, tím že rychle postupují po levelech.
11.2.2016 16:56 - Jerson
sroty píše:
Schválně bych si dotyčného vzal stranou, aby mi ukázal, jak si tedy může PJ v DrD+ nastavit "systém", když vlastně ani netuší, od čeho se má odrazit. Postavy jsou systémem svázané více než účastníci BDSM festivalu, tak by mohl sakra existovat alespoň jeden řádek, kde se napíše, kolem jaké hodnoty se průměrné postavy pohybují.
I když mě tak napadá, že jsem tuším někde v PPH četl, že průměrná postava s průměrnou vlastností má hodnotu nula. Zkusím to dohledat.

Zkoušel jsem to z těch lidí vyrazit mnohými způsoby, ale neuspěl jsem. Ale člověk s vlastností 0 není průměrný, protože většina postav včetně CP má vlastnosti vyšší. Prostě žádná objektivní stupnice mimo jasně definované výkony v DrD+ téměř určitě neexistuje a hráči Plusek hrajou bez toho. Pro mě je to stejně nepochopitelné jako existence objektivního dobra a zla v DrD, to jsem nikdy nepobral a nikdy jsme to ve hře nevyřešili.
11.2.2016 17:00 - ShadoWWW
Píše:
I když mě tak napadá, že jsem tuším někde v PPH četl, že průměrná postava s průměrnou vlastností má hodnotu nula.

Jo, to je v Příručce pro hráče. Problém je, že už výchozí postavy jdou ve svých vlastnostech do mínusu i plusu a vlastně se neví, kde jsou maxima a jak tedy nastavit obtížnost obecně jako lehkou/střední/těžkou.

Třeba DrD 1.6 to mělo definované jako 1/-5 je úplné minimum. 2/-4 je minimum pro jisté postavy s nejhorší možnou vlastností, 11/0 je průměr u postav a odpovídá vlastnosti prostého lidského obyvatele, 21/+5 je maximum pro jisté postavy s nejlepší možnou vlastností, 31/+10 je nejlepší možná vlastnost u nestvůr. Proto se dalo intuitivně nastavit žebříček obecné obtížnosti lehká/střední/těžká zhruba jako 4/7/10. To u DrD+ neplatí.
11.2.2016 17:29 - sirien
sroty píše:
Když tu hru dělala skupina matfyzáku, tak ať mi nikdo netvrdí, že neměli pro hody normální rozdělení.

:D

(BDSM again :D)

sroty píše:
I když mě tak napadá, že jsem tuším někde v PPH četl, že průměrná postava s průměrnou vlastností má hodnotu nula. Zkusím to dohledat.

nehledej, je to tam.

Bohužel to neříká nic o tom, v jakém žánru / stylizaci / prostředí to tu průměrnost vytvoří (průměr 0 ve hře Exalted která je o vyvolených Neporaženého Slunce, Nejvyššího z bohů, právoplatných vládců Stvoření, co kdysi porazili ve válce samotné Primordialy, stvořitele všeho a kteří ničí armády smrtelníků takřka pouhým pohledem je trochu "jiný" "průměr 0" než ve hře o pár vesnických týpcích, co mají problém s pobytím pár skřetů)
11.2.2016 17:39 - efram
Pánové nezlobte se na mě, ale že se na to...... Když to tak čtu tak mne asi nejvíce obohatila hláška, cituji :"Postavy jsou systémem svázané více než účastníci BDSM festivalu...."

Sám jsem DrD hrál. Od jeho první verze (mám ji dodnes, řádně uloženou a opotřebenou). V té době, prvního vydání, jsem chodil na průmku a hráli jsme s gymplákama. Lepší herní pařby nepamatuji. Každý rok se jezdilo s partou na týden na chatu. Tahle tradice nám vlastně s malými přestávkami vydržela dodnes. Dnes už hrajeme s našimi dětmi :p. Díky Shadowww překladu je to D&D 5E. Za celou éru jsme vystřídali x systémů (Ad&D 2e, GURPS). Svůj závěr bych přirovnal parafrází jednoho hesla: " O systém jde až v první řadě". Důležité je zda hrajete. Každému vyhovuje něco jiného.....věnovat tolik času diskusi, která zjevně nevede k závěru, protože účastníkům vyhovuje něco jiného a ergo se tedy nemohou shodnout, je zbytečné.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Sroty

Působím jako GM v partě jedné pražské party momentálně hrající v Libni. Specializujeme se převážně na fantasy. U válu se držím s malými přestávkami už více jak 10 let. Začínal jsem u DrD + ihned po jeho vydání a hraju ho dodnes. V současné době (2015) se snažím překládat Burning Wheel GOLD, systé...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.092888116836548 secREMOTE_IP: 3.149.234.251