Wegdorf feedback

Zdravím,

Právě pracuji na dobrodružství pro DnD/JaD které bych časem chtěl publikovat a chtěl bych poprosit místní komunitu o feedback ohledně mapy vesnice/malého městečka, které bude sloužit jako výchozí bod.



Trocha informací k mapě.
  • Vesnice ležela na obchodní stezce ale před dvaceti lety udeřilo zemetřesení. Proměnilo okolní kraj v bažinu a většinu vesnice s výjimkou toho co stálo na kopcích pohltila voda
  • Místní vladař sídlící na tvrzi nedaleko se snažil udržet zuby nehty obchodní stezku a tak se pokusil vystavět most který by překlenul vodu a napojit novou cestu na zbytky vesnice na severním kopci. Tyto snahy zkrachovali most se nikdy nedostavěl atd..
  • Na jižní straně mapky pod rozpadlým kostelem vyrostlo pár nových budov (nový hostinec, obchodní stanice, výrobna barev) ještě v dobách kdy docházelo k pokusům o udržení obchodní stezky
  • Do vsi se momentálně cestuje jen z jihu takže povozy se přes vodu nedostanou všechno dál se musí nosit ručně přes mostky
O co mi jde:
  • Názory na to jak na vás mapka působí (jde z toho poznat, že je to bažina a vesnice která dřív vypadala jinak?)
  • Vidíte tam nějaké nelogičnosti či něco co vyloženě bije do očí jako blbost?
  • Celkový dojem a jakákoliv jiná kritika
Za všechny odpovědi předem děkuji. Neslibuji, že zohledním úplně všechny připomínky, ale rád bych slyšel vaše názory. Jakékoliv dotazy či upřesnění ohledně vsi rád zodpovím.
Napsal: Ugy
Autorská citace #1
21.3.2021 20:08 - Ugy
Ještě jednou mapka snad ve větším rozlišení protože se mi nedaří ji nacpat do blogu jako rozklikávací obrázek.
Autorská citace #2
21.3.2021 20:14 - LokiB
Bažinu v tom vidím

Nerozumím tomu, kam veden obchodní cesta dál. Končí ve vesnici? nebo je to ta jemně oblázková cesta úplně na server z vesnice?

Tenhle styl mapek je pro DND ok, hráči jsou na to zvyklí a zorientují se rychle.
Autorská citace #3
21.3.2021 20:20 - Ugy
LokiB Obchodní cesta v současnosti dál nikam nevede. Díky zemětřesení byla okolní krajina dost poničena a změněna. Místní baron se snažil stezku obnovit/udržet přesně jak říkáš dál na sever. Tyhle snahy však ztroskotaly protože mezitím si kupci našli cestu jinudy okolo bažin takže cesta momentálně končí ve vsi. Přichází do ni z jihu a prostě dál nikdo nejezdí protože není kudy. Přes bažinu v dnešní době vede akorát pašerácká stezka.
Autorská citace #4
21.3.2021 20:24 - sirien
Vypadá to hezky. A vypadá to cca jak chceš.

Pro loďky se běžně nestaví mola - možná tak jedno, zbytek se kotví prostě na břeh k nějakému stromu nebo kolíkům.

Nedává smysl, aby lávky blokovaly východo-západní proplutí - lidi radši udělají zvednutou nebo provazovou lávku nebo přívoz než aby si takhle vyblokovali průplav.
Autorská citace #5
21.3.2021 20:26 - RoVan
-Působí to na mě asi jako bažiny v Miami. viz obrázek jen mi ty tvary ostrůvků přijdoou nějak moc ostré.
-Nějak mi uchází, jak zemětřesní z kraje udělalo bažinu (ale o zemětřesení vím tužku).
- Z čeho vesnice žije teď, když je 'mimo obchod'? Úplně nerozumím, proč znovupostavení mostu selhalo, opticky na mapě to nevypadá, jako taková výzva, pokud tam opravdu byla snaha... i kdyby měl být jen dřevěný.
- Města na obchodních stezkách jsou většinou průchozí, případně hnned u křižovatek. Byla původní stezka zaplavena?
-Celkový umělecký dojem je velmi dobrý, zaplavené budovy, trosky apod. tomu dávají příběhový aspekt.
Autorská citace #6
21.3.2021 20:28 - Ugy
sirien píše:
Pro loďky se běžně nestaví mola - možná tak jedno, zbytek se kotví prostě na břeh k nějakému stromu nebo kolíkům.

Good point to mě nenapadlo zohledním to. Ty mola tam dodávaj nějakej grafickej detail ale určitě by stálo za to je asi zmenšit.

sirien píše:
Nedává smysl, aby lávky blokovaly východo-západní proplutí - lidi radši udělají zvednutou nebo provazovou lávku nebo přívoz než aby si takhle vyblokovali průplav.

Představa byla že na západ je ta bažina dost mělka a už vesměs končí takže tam vůbec neplujou, ale určitě se nad tím zamyslím.

EDIT:
RoVan píše:
Působí to na mě asi jako bažiny v Miami. viz obrázek jen mi ty tvary ostrůvků přijdoou nějak moc ostré.

Ano bažiny maiami případně kolem new orleans byli inspirace. Na ostrosti zkusím nějak zapracovat.

RoVan píše:
-Nějak mi uchází, jak zemětřesní z kraje udělalo bažinu (ale o zemětřesení vím tužku).


Představa byla že se rozlily řeky, částečně se sem vlilo moře co je dál na východ atp. O zemětřesení toho taky nějak extra nevím ale zběžnej google search odhalil, že zemětřesení je příčinou vzniku několika reálných bažin (kterých konkrétně si teď nevzpomenu).

RoVan píše:
Města na obchodních stezkách jsou většinou průchozí, případně hnned u křižovatek. Byla původní stezka zaplavena?


Ano původní stezka šla do háje a skončila pod vodou. Baron se ji snažil obnovit trochu jinudy, a součástí toho byla i výstavba nového mostu, ale jak jsem psal výše kupci si mezitím našli jinou cestu než to stihl udělat, došli finance a sám se trošku pomátl.
Autorská citace #7
21.3.2021 20:32 - Corny
V první řadě na mě celkový dojem působil velmi pozitivně. Líbí se mi zejména použití barev a podle mě máš pěkně udělané linky, různé barvy střech, trosky atd. Obecně mi tento styl hodně sedne.

Sám žádné nelogičnosti, co by bily do očí moc nevidím. Snad jen si nejsem jist, kam by ta údajná obchodní cesta měla z toho nedodělaného mostu mostu vést, protože mi připadá celá vesnice hodně na hrbolku a ty cesty vypadají trochu strmě. Chápu, že cesta se nedodělala, jen si říkám, jestli by se třeba nesnažili vedle začátku stavby mostu už i nějak upravit tu cestu dál. Ale to mi připadá z mé strany trochu jako až moc hnidopišská poznámka.

Co se nějakých detailnějších připomínek týče...
- Možná pro mě úplně není jasný ten přechod z pevniny do bažiny. Resp. že to je vlastně vodní hladina. Tj. jestli by třeba nestálo za to tam přidat nějaké náznaky vlnek atd. (např. jako tady)
- Trochu divně na mě působí hodně ostré okraje těch výběžků z bažin. Připadá mi, že by měly být víc zaoblené, ta ostrost je taková divná.
- Některá místa na mě působí trochu moc jednolitě. Náměstí u té spodní části vesnice, některé plácky travnaté, větší plocha na severovýchodě. Třeba by jsi mohl přidat trochu nějakých detailů, například víc stromů, povoz, prádelní šnůra, keř, plot, ...

Celkový dojem je ale rozhodně pozitivní a už v téhle podobě by se za to určitě nikdo stydět nemusel (třeba barvy jsou za mě největší plus). Ani moje "připomínky" neber moc negativně, ale chci nabídnout nějaký input, tak zmiňuji i detaily, které třeba posoudíš sám jako nepříliš důležité. Jinak ale rozhodně pěkné.

EDIT: Než jsem dopsal, tak se ozvaly jiní a bylo už na ně zareagováno, například k ostrosti pobřeží.
Autorská citace #8
21.3.2021 20:38 - Jerson
Ten vodní rok vypadá dost úzký, takže než by se postavil most, určitě by vznikl přívoz schopný přepravit koně i s vozem a stezku by to nijak extra neomezilo, pokud tam nebyl provoz jak na Václaváku.
Autorská citace #9
21.3.2021 20:43 - Ugy
Ten přívoz asi určitě přidám, je to i logická věc, která mě nenapdla pro dopravu velkobjemovýho materiálu do vesnice.

Ohledně toho omezení stezky přívoz jak píše Jerson by to určitě vyřešil, alespoň do odříznuté části vesnice problém je v tom, že představa je taková, že dál (na sever od vesnice) ta stezka byla taky zaplavená takže most byl jen jedním dílkem nutným k udržení/obnově stezky. Baron chtěl pokračovat v obnově pomocí výstavby nějaké silnice která by to umožnila, ale to už nestihl.
Autorská citace #10
21.3.2021 20:51 - Jerson
To už se těžko posuzuje. Pokud jsou dal bažiny, nedávala by větší smysl nějaká loď, nebo prámy spíše po vodní cestě?
Ale je to asi jedno, může to být opravdu komplikovaný terén.
Autorská citace #11
21.3.2021 21:21 - sirien
Ugy píše:
Představa byla že na západ je ta bažina dost mělka a už vesměs končí takže tam vůbec neplujou, ale určitě se nad tím zamyslím.

to dává smysl a je to legit (jen to musí být v textu, z mapy to nevyčtu).
Autorská citace #12
21.3.2021 21:54 - Corny
Ještě mě napadla jedna věc, co občas na těch mapách bývá a občas je to docela informativní...napadlo tě dát k těm cestám šipky s tím, co je tím směrem? Jako třeba nejbližší velké město.

A když to píšu, tak mě ještě napadla směrová růžice.
Autorská citace #13
21.3.2021 22:23 - Ugy
Tak na základě feedbacku verze 2.
Změny
  • Zmenšeny mola
  • Odstraněna jedna lávka a vyměnena za přívoz
  • Přidány popisky (tímhle si upřímně nejsem jistej, ale nakonec to stejně něco bude chtít třeba alespoň čísla a pak odkaz v textu, ale s popiskama je ta mapa užitečnější)
  • Pomocí různých textur a dalších objektů jsem se pokusil rozbít jednolitý plochy
  • Zaobleny břehy
  • Trochu sem snížil opacitu některých ruin přišli mi málo vidět
Co jsem vynechal je směrová růžice a to z důvodu že jsem zatím nenašel žádnou co by se mi líbila.
Každopádně všem děkuji za veškerý poskytnutý feedback.

Autorská citace #14
21.3.2021 22:30 - Corny
Za mě rozhodně změna k mnohem lepšímu.

A s tou růžicí tě úplně chápu. Já teď vytvářím herní mapu do Blades na stůl, dělám k tomu trochu "kulisu" okolo a taky prolezu tak milion obrázků třeba pistolí, než se mi nějaká líbí, a stejně většinou vezmu pět a splácám je do sebe :D
Autorská citace #15
21.3.2021 23:51 - sirien
Pořád nepropluješ + přívoz naprosto nedává smysl když můžu udělat pár kroků bokem a přejít po lávce.
Autorská citace #16
22.3.2021 00:15 - LokiB
sirien: pro některé náklady může být přenos po lávce složitější / nebezpečnější než přívoz. třeba "vůz" by lávka neunesla (ani by se na ni nevešel), ale přívoz by to mohl zvládnout.
to jen proč nemusí být (v případě lépe dimenzovaného přívozu) nesmyslné mít vedle sebe přívoz i lávku.
Autorská citace #17
22.3.2021 00:19 - York
Popisky nejsou moc dobře čitelný, dal bych jim černej okraj písmen. "Strážnice" je navíc z nějakýho důvodu tmavší barvou fontu.

Ale jinak fakt pěkná a dobře čitelná mapa. Moc se mi líběj ruiny na dně bažiny ;)
Autorská citace #18
22.3.2021 00:37 - Jezus
Kdyby ta lávka byla výš, tak podpluješ pod ní. Stačilo by ji udělat do mapy výraznější a trochu jinou, aby bylo jasné, že není ve výšce těch lávek okolo.

Jinak na loďkách u těch lávek jsem neviděl nic extra špatně. Ano, praxe je tahat loďky na břeh - na jezeře nebo u řeky.

V bažině může být kolem suché země docela mělko a bahnito - lávku tam máš z toho důvodu, abys nastupoval a zatěžoval loďku už víc ve vodě. Ale to je jedno, už jsou stejně pryč a vypadá to bez nich hezky.
Autorská citace #19
22.3.2021 00:38 - Corny
Sirien: Třeba je to přívoz pro bezbariérový přístup :D Ale samozřejmě vážně bych souhlasil s Lokim, navíc ta lávka vede do nějakých více méně schodů, zatímco z toho přívozu by se asi mělo dát dostat líp do vesnice ze západu, kde tuším že je to míň strmé (opět důvod, proč to je asi lepší pro nějaký vozík).

Co se průplavnosti týče, tak to může být docela v pohodě lávka ala tady nebo tady, což je obojí docela v pohodě proplutelné na nějaké menší loďce.

EDIT:
Ugy:
Mimochodem, hodně mi tvůj styl připomněl tohohle umělce, co kreslí mapy do RPG, tak jsem si řekl, že na něj pošlu odkaz, kdyby jsi ho třeba neznal, pro případnou inspiraci. Například je moc pěkné, že dává domkům, stromům, nebo třeba mostům často stíny, což nejen mapě dodává docela pěknou hloubku, ale i docela dokresluje perspektivu. Navíc má hodně pěkných menších potenciálně užitečných assetů na využití (třeba tohle by tě mohlo aktuálně zajímat)
Autorská citace #20
22.3.2021 06:24 - Pan Bača
Ugy: ty texty jsou nějak natočené, nebo to dělá monitor? Potom mi přijde, že nejsou všechny stejně velké (např. Hospoda a Barvířství), to je účel? A pak mi chybí uvažovaná velikost, kdybych si ji chtěl vytisknout. Proti nadpisu mi ty popisky přijdou dost titěrné.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1159040927887 secREMOTE_IP: 52.90.40.84