[podcast] Dinosaurium obskurních světů

Ahoj všichni!

Rozjeli jsme s Markusem nový podcast, kde si budeme povídat o inspirativních světech, dobrodružstvích a jiné RPG herních produktech. Nejsou to recenze, jako spíš diskuze o věcech, které podle nás stojí za to poznat, prozkoumat a nechat se jimi inspirovat.

Odebírejte nás na:
Anchor.fm
Spotify
iTunes / Apple Podcasts
Google Podcasts
...a prakticky jakékoli další podcastové platformě.

Kontaktujte nás:
--> V téhle diskuzi!
--> Na RPG Foru
--> Na Instagramu
Napsal: Vandal
16.5.2022 08:52 - Jerson
Poznámka mimo - teď jsem slyšel jednoho Youtubera několikrát říct slovo "karkulovat", vedle toho mi tohle nářečí (nevím jaké) prostě musí přijít v pohodě.
16.5.2022 11:40 - Markus
To je z milovaného Brniska, vy cajzli!
16.5.2022 11:49 - Šaman
Jerson píše:
teď jsem slyšel jednoho Youtubera několikrát říct slovo "karkulovat"

A souviselo to nějak s kárkou, nebo s holčičkou v červeném? Bo tohle není žádný hantec, to je čisté diletanství.

Asi jako když občas říkám vembloud. :)
16.5.2022 12:07 - strucky
Markus píše:
To je z milovaného Brniska, vy cajzli!

Takže se v Brně říká takhle měkce i slovo design? Doslova Vandalův "dízajn"?

Ne, taky nechci rejpat, pánové. Mám váš pořad rád. Jenom dízajn mi pálí díru do uší. :-D
16.5.2022 13:15 - York
strucky píše:
Jenom dízajn mi pálí díru do uší. :-D


To se poddá, příště už to tou dírou projde bez odporu ;)
16.5.2022 14:21 - Count
Jerson píše:
teď jsem slyšel jednoho Youtubera několikrát říct slovo "karkulovat",

Když jsem byl mladší, používali někteří na ostravsku pojem "karkulačka" pro kapesní kalkulátor. Přičítal bych to mj. nedostupným informacím, díky kterým např. všichni mí spolužáci říkali "Brukli" a já se dočkal jen výsměchu za správnou výslovnost.

Před nahráváním Stvořitelny o smrti poslav jsem předposlední díl Dinosauria ještě neslyšel (už napraveno) a musím říct, že tak jak jste to podali, bych se s bandou ňoumů do podzemi vrhnul taky a užil si to. A jeden z mých hráčů který Dinosaurium rovněž poslouchá měl stejný nápad.
16.5.2022 14:34 - cyrasil
A co presne ma byt "Brukli" (napada me snad jen Bruce Lee:-))?
16.5.2022 14:57 - Pan Bača
cyrasil píše:
(napada me snad jen Bruce Lee:-))?


bingo
16.5.2022 15:24 - cyrasil
Hmm a to jsem si rikal, ze to je takova blobst, ze to urcite nebude ono.
16.5.2022 16:08 - LokiB
Vidíte, pokus se vydařil ... 10 dní k novýmu dílu podcastu nikdo nenapíšete ani čárku, ale stačí jedna poznámka k nářečí a hned se tu lidi vyrojí.

Z toho je vidět, že tohle není vůbec server pro milovnky RPG, ale pro potrhlý lingvisty :D
16.5.2022 16:47 - pilchowski


Je to jasnej radikální řez.
16.5.2022 22:08 - ShadoWWW
V Brně jedině dondi nebo doval.
26.6.2022 12:40 - Vandal
Ep. 24: Strixhaven: Curriculum of Chaos

Potkají se Harry Potter, Magic: the Gathering, D&D a americká univerzita. Co s toho vznikne? Přece chaos! Pojďte se s námi podívat na jednu z nejnovějších kampaní pro 5. edici D&D a položit si s námi otázku: „Takže takhle vypadá současné Dungeons & Dragons?“



Poslouchejte nás na:
https://anchor.fm/dinosaurium/

...a prakticky jakékoli další podcastové platformě.
26.6.2022 21:42 - RoVan
Podle čeho jste vybírali dobrudružství? Tohle je bizár, zároveň směr kterým se designově DnD produkty vydávají (jde to cítit i v dřívějších věcech, ale tady tohle je už plně Gen Z shit a přesně jak jste sami poznamenali.)
26.6.2022 22:33 - Gergon
Mě to dobrodružství a celkově tahle příručka přišla plná skvělých a zajímavých nápadů, ale prostě blbě zpracovaných a pravidlově vyřešených, ale to není nic s čím by si zkušený DM neporadil =)
A když jsem viděl kamarády jak hrají na počítači simulátor traktoru a jak idioti jezdí tam a zpátky s traktorem po poli a pak si najmou brigádníka a jen sedí a čumí jak jezdí po poli brigádník za ně, tak mi přijde v pohodě DnD příručka, která je simulátorem vysoké školy =)
26.6.2022 23:13 - Markus
RoVan: Zaujalo nás to, protože to žánrově jde mimo standard D&D, takže už jenom proto je to zajímavé... Nakonec se ukázalo, že je tam i o čem mluvit. Podle mě to není jen tak izolovaný exces, ale přeneseně to vypovídá (možná?) o nějaké změně směřování D&D, což z toho dělá zajímavý příklad

Gergon: Hodnotíme ovšem kvalitu produktu, který dostanu, ne kvalitu toho, jak to dokážu nepoužít a vymyslet místo toho něco lepšího. :)

EDIT: Aneb za nápady vás neplatím, za zpracování ano. Nápady rostou zdarma na stromech a můžu je přehazovat hráběma.
27.6.2022 08:06 - Gergon
Však já nemám nic proti vaší recenzi. Ta je v pohodě a ve většině případů s ní naprosto souhlasím.
Nesouhlasím s tím, že je neplatím za nápady. Stejně si každé publikované dobrodružství - i to nejlepší - upravuji podle sebe a na míru své družině, takže mi vůbec nevadí, když mi jednou nasypou jen hromadu námětů bez ladu a skladu a já si vybírám co se mi líbí a použiju si to podle vlastní potřeby.
Určitě bych nechtěl aby tak vypadalo každé dobrodružství a ani si nemyslím že by to bylo dobré dobrodružství, nebo něco z čeho bych použil většinu materiálu. Ale oproti spoustě dalších dobrodružství, které jsou právě - prolez podzemí, zabij monstrum vezmi poklad, je tohle zajímavý pokus jít jinudy a ukázat že se dají dělat i jiné věci a přestože je to špatně zpracované, tak to hodně nápadů přineslo a rád zařadím do svých her nějakou magickou univerzitu - i když dějově i pravidlově jinak zpracovanou.
A závidím ti pokud máš dostatek originálních nových a neohraných nápadů, že je můžeš přehazovat hráběma =) Takový komfort já nemám a jsem vděčný za každý nový námět =)
27.6.2022 12:35 - sirien
Markus: to je jen tzv. Gergonův odpustek, kdy jakákoliv sebevětší chyba (čehokoliv DnD, minimálně) je okamžitě automaticky omluvena čímkoliv, co Gergona jakkoliv inspiruje nebo mu dá nějaký nápad nebo mu přijde cool - protože ten zbytek si přece už nějak dotvoří nebo přetvoří (klidně 200 stran railroadu, hlavně, že to má super-cool zápletku!), nebo poladí, nebo pošteluje (že je něco doočíbijící OP je jedno, hlavně že se to hráči líbí, skupina si to už pořeší...) :)

A kdokoliv kdo to nevidí stejně a věc přesto kritizuje je samozřejmě zatrpklej nevděčnej hnidopich co má zjevně hromadu volného času na zbytečnosti, který by Gergon chtěl mít taky. (Nebo, ve variaci této iterace, má zjevně přebytek nápadů, který by Gergon chtěl mít taky.)

Tj. pokud chceš kritizovat něco (DnD), co Gergona nadchlo třeba jen cool obrázkem na straně 143, tak máš prostě smůlu ;)
27.6.2022 14:23 - LokiB
Markus: tak to se na nový díl těším, snad na něj vyjde čas dneska nebo zítra.

sirien: zas buť trochu fér ;) Gergon hned o příspěvek píše, že s recenzí skoro všude naprosto souhlasí.
A jelikož to mám podobně jako Gergon a nikdy jsem žádné publikované dobrodružství nehrál tak, jak bylo napsáno, ale buď jsem si z něj vyzobal jen pár věcí, nebo si ho aspoň zásadně upravil, aby mi pasovalo do mého světa a příběhu, tak s jeho nesouhlasem s výrokem, že neplatím za nápady, souhlasím :)
Markusovo "neplatím za nápady, za zpracování ano" mě míjí. Platím za nápady i zpracování, z obojího lze čerpat.

Konec konců v jiných dílech Dinosauria se i Vandal a Markus měli k tomu, vyzobávat si pouhé nápady z recenzovaného díla, takže tenhle EDIT od Markuse beru trochu jako výkřik z frustrace do tmy ;)
27.6.2022 14:36 - Markus
Ono je potíž, že k hraní čehokoli jiného než toho jejich brutál railroadu je to totálně nepoužitelné. Ten setting je v zásadě nepopsaný, na úvod je tam nějakých 20 stran vágních atmosférických žvástů, ze kterých nic moc konkrétního nevytvoříš – resp. musíš si to vymyslet sám.

A v tom dobrodružství je v zásadě nemožné říct něco jako „Jdeme se podívat do společenského sálu...“ Pokud ti tohle jako GMovi hráči udělají, tak jsi pěkně v pytli. Ta knížka vůbec nepočítá s tím, že by hráči měli jakoukoli iniciativu, a není podle toho organizovaná. Kdyby chtěli do společenského sálu, tak musíš horko těžko najít (střílím z hlavy) „ročník třetí, scéna sedmá“, kde bude schovaný popis společenského sálu včetně nějaké railroadové situace, kterou si z toho musíš odmyslet a nějak z toho ten popis vyextrahovat...

Prostě jako herní produkt je to přesný opak použitelnosti.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.096380949020386 secREMOTE_IP: 3.89.163.120