COVID-19 a abstinenčné príznaky

... ako dlho si na HomeOffice ? 7 kíl ...
Toto bude asi hláška roku 2020. My všetci, čo sme od marca (březen) zavretí v bytoch a svoju prácu si robíme doma, vieme, že je to pravda a možno aj viac ...

Teraz by som sa však chcel vyjadriť skôr tej druhej fáze, čo nasleduje po práci.
Čo by som bežne spravil: herňa, kamaráti ... zábava. To teraz kvôli COVID-19 nie je.
Mladší odpovedia: veď hraj on-line, nejaké MMO alebo aj RPG cez Discord a pod.
Asi som staromódny, ale chýba mi rachot kociek na drvenom stole, off-topic dialógy hráčov, hádky a hurónsky smiech ... skrátka kamaráti.
Áno aj ja som skúsil hrať on-line, ale je to ako telekonferencia, ktoré absolvujem 3krát denne. Naučilo ma to kultúre komunikácie, neprekrikovať sa, slušne sa prihlásiť, ak chceš niečo povedať ... ale to predsa nie je hranie RPG. To je vysokoprofessionálna diskusia.
Utekáme do sveta fantasy, aby sme neboli v tom našom a riešili iné problémy a hlavne inak. Zahrali si inú osobnosť, než akou v skutočnosti sme, nepodliehali strachom a očakávaniam spoločnosti.
Tento pocit mi hra "cez telefón" nedáva. Nevidím faciálne reakcie publika a neočakávané reakcie, ktoré to vyvolá. Necítim to napätie vo vzduchu pred každým hodom a po ňom. Hlavne ako DM je mi to trápne, keď majú všetci mute-nutý mikrofón a ozvu sa až s trojsekundovým omeškaním, možno preto aby si to rozmysleli a netrepli nejaký blud a možno len nepoznajú skratku CTRL+SHIFT+M. Nepríde mi to živé ani interaktívne v tom dobrom slova zmysle.

Takže s určitosťou môžem prehlásiť: som závislák.
Som závislí na dobrej partii hráčov, na zdielanom zážitku a na živote LIVE.
Chýba mi to a mám abstinenčné príznaky.
Tak už nech tá zavretosť skončí ... a vidíme sa v herni priatelia !!!
Napsal: Zsolko
Autorská citace #1
11.11.2020 19:09 - Arten CZ
Nám v jedné věci hra pomohla. Pomohla nám vrátit se ke kořenům hry, pomohla nám vrátit se k tomu, co jsme na RPG vždy měli rádi. Ke společné tvorbě příběhů. Přesně jak píšeš, i u nás najednou vymizela ta společní zábava, proč to hrajeme. Ale nechtěli jsme se s tím smířit. Co je vlastně to, co potřebujeme? Potřebujeme se vidět, potřebujeme spolu mluvit, potřebujeme vidět své vzájemné reakce. Zbytek je jen pozlátko, které ve hře nepotřebujeme. Tak jsme ho odbourali.

Náš herní setup je pouze meet.google.com. Jednoduchá společná místnost, která si poradí se zobrazením kamer, umožní nasdílet obrázek a přenáší zvuk. A to nám pro hru stačí. Vidíme se, mluvíme spolu. Vše, co by nás od tohoto rozptylovalo, šlo pryč. Plánky, složitá pravidla, složité deníky, složité soubojáky. Našli jsme pravidla, která nám pro online hru plně vyhovují, pravidla, u kterých jsme schopni vše vyjádřit pouze popisem, pravidla, u kterých stačí spolu mluvit. Zkus to udělat stejně - chybí ti "faciálne reakcie", tak hraj tak, abys "faciálne reakcie" viděl. A až jednou covid odezní, můžeš se opět vrátit k předchozímu stylu hry. My jsme se odmítli smířit s tím, že nám Covid znechutí hraní. Zkus to udělat stejně. Najdi to, co od hry chceš a na to se soustřeď. Zbytek zahoď.
Autorská citace #2
16.11.2020 15:48 - Jerson
Pro mě je nejhorší, že nemůžu hrát ani on-line, s malým dítětem a pracující manželkou najít prostor a čas je skoro nemožné.
Takže nejsem ani ve stavu, abych si mohl stěžovat na nevýhody on-line hraní.
Autorská citace #3
16.11.2020 16:29 - Corny
Kamarád pracuje v Tokyu a teďka nedávno jsme měli video oslavu jeho narozenin a popravdě jsem si to užil dost víc, než lecjakou návštěvu v hospodě :) Zejména proto, že to bylo hodně pestré (páč tam byli jeho kamarádi spolužáci z Austrálie nebo USA) a že jsem si udělal vlastní Long Island Iced Tea, který mi skoro v žádné hospodě neudělají :D
Autorská citace #4
18.11.2020 16:26 - Necromancer
Tak abstinenční příznaky nemámm, covidový jo.
Autorská citace #5
18.11.2020 16:50 - Nachtrose
Necromancer: tak at Te to brzo a bez nasledku prejde!
Autorská citace #6
18.11.2020 23:41 - cyrasil
Rozehral jsem ted na beyondu play-by-post kampan v ramci Eberronu jako hrac. Mame teda zatim odehrano jen par postu ale musim rict, ze zatim je to celkem zajimava zkusenost. Samozrejme je to dost daleko od klasickeho hrani, spise ve stylu "dam si kafe a pri tom odehraju svuj tah". Co se mi libi je, ze oproti interaktivnimu hrani je tady zredukovane takove to "myslel jsi to takhle nebo spis takhle", cimz pak vznikaji zajimave neplanovane situace.

Jeden priklad:

Eberronska vzducholod, zakotvena, nastupuji pasazeri. Jednim z nich je warforged (PC). DM napsal post, ze pri nastupovani jina postava do neho omylem narazi.

Mezitim se moje postava, ktera na lodi slouzi, bavi s jednim z dustojniku a pta se jestli ma provest kontrolu lodi pred startem. Muj prispevek jsem zakoncil tim, ze nasi konverzaci prerusilo kovove bouchnuti (cimz jsem narazel na tu srazku warforged a jine postavy ale primo jsem to neuvedl). Jenze DM si ten muj prispevek vylozil jinak, a vzniklo z toho, ze ta rana byla porucha na lodi, ktera se ted musi opravit (nevysel mi hod, jestli to zvladnu opravit sam), start lodi se odklada, a postavy se tak zacly presouvat do mistniho bufetu.
Autorská citace #7
19.11.2020 08:16 - Tarfill
Cyrasile:
jo, mám taky zkušenost s play by post hraním. Na začátku to byl vždycky hype a super, ale po pár dnech a pár desítkách příspěvků to vždycky! vyšumělo a skončilo. Celkově úmrtnost těchto her je podle mé zkušenosti dost velká, tak přeju, ať vám to vydrží...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099647998809814 secREMOTE_IP: 3.95.233.107