Turnaj v Dračí Hlídce z pohledu jedné hráčky

Takže... v sobotu 13.3.2021 se odehrál první turnaj v Dračí Hlídce.

Disclaimer: Toto shrnutí píšu ze svého pohledu, tedy to, co jsem zažila já. Je samozřejmě možné, že jiní lidé měli jiné zážitky, obzvláště pokud byli v jiné skupině. Pokud vy jste si to užili, tak vám to neberu.

Šla jsem do tohoto turnaje s tím, abych si hru vyzkoušela a že když se budu snažit, může z toho být i "celkem OK hra". A přinejhorším to spadne do "ale jo, ušlo" kategorie. Ovšem realita kolem této kategorie jen prosvištěla směrem dolů.

Jak tedy vypadal první turnaj DH z mého pohledu?
Družina: Flakón
PJ: Dart
Postava: Kovelína - trpasličí klerička

Co se dělo:
Začali jsme včas, což bylo velmi pěkné. PJ se nás zeptal na věk, tedy ne konkrétní věk, ale jestli jsme všichni dospělí. No, všichni ne, ve skupině jsme měli 12letého hráče. PJ řekl, že to je dobré vědět.

Samotná hra začala tím, že naše postavy (dále "my") přišly do hostince a daly si občerstvení. Hostinský po pár dotazech vyklopil, že za dva dny se chystá poprava dvou vrahů, bude to velká událost, protože jeden z nich je dlouho hledaný a všude známý týpek, co prý zavraždil desítky lidí. Strážní se obávají, že měl komplice a ti se ho mohou pokusit osvobodit.

Zaráží mě hláška od PJe: "Až si budete chtít na něco hodit, tak řekněte." (Cožeco? Nemá si snad PJ říkat o hody? Jak mam jako hráč poznat, co vyžaduje hod a co ne?)

Fast forward 2 hodiny, po všemožném vyptávání se na potenciální komplice supervraha se dostáváme ke hlavnímu úkolu - vysvobodit z vězení toho DRUHÉHO týpka, o kterým doteď nikdo nic nevěděl. Prý ho obvinili neprávem. Poté, co mi bylo naznačno, že se nemám zajímat o to, zda ho opravdu odsoudili neprávem, rezignuji na jakýkoli smysl a jdu s družinkou po tom, co nám PJ předhodí.

Potřebujeme získat informace o věznici, takže jdeme zpátky do hospody, kde víme, že se hostinský dá podplatit. Ten sice nic neví, ale odkáže nás do místního nevěstince, kde pracuje jeho dcera. (Uhmmmm what? Jakožeco?)

Dva členové družinky (asi bojovník a hraničář, už nevim, možná byl jeden z nich zloděj) jdou do nevěstince. Následuje půlhodinový, bizarně pitomý (sice ne explicitní, ale dost sugestivní) roleplay v nevěstinci. (Už jsem zmiňovala, že hráči kouzelníka bylo 12?) Borci se dozvídají info a jdou zpátky.

Druhý den si pronajímáme veslici (věznice je na ostrůvku a na mostě bysme byli nápadní), chystáme odvedení pozornosti a večer jdeme na to. Kouzelník spolu s najatými týpky vytváří chaos ve městě. My ostatní doveslujem k věznici, u zadního vchodu jsou dva strážní, tak je zabijeme. (To je polehčující okolnost, až nás obviní z napomáhání útěku z vězení.) Zabijeme i další dva strážné uvnitř. Najdeme týpka, zjistíme, že zadavatel úkolu nás podvedl a od tohohle týpka chce nějaký magický amulet a pak ho zabít.

Vedeme týpka z města do jiného města. Cestou, aby toho nebylo málo, zabíjíme strážného u brány. Borci od zadavatele úkolu nás ale pronásledují na koních. Následuje půl hodiny vymýšlení strategie, jak jim ty koně sebrat nebo splašit. (už jsme skoro hodinu po časovém limitu)

PJ hru končí poté, co borce dopravíme do druhého města. Prej jsme stihli jen 2/3 zápletky a měli jsme s ním jít ještě do nějaké laboratořečico.


Po vyslechnutí hodnocení turnaje a přečtení prezentace se "shrnutím" děje (které obsahuje 90% nepotřebné vaty... kdyby byla aspoň cukrová...) to vypadá, že PJ si to možná jednou prolétl, ale nevěnoval tomu moc přípravy.

Shrnutí:
Utahané, zdlouhavé, pomalé, bizarní a otravně nudné. Ty první dvě hodiny tam vůbec nemusely být.
PJ Dart s výjimkou scény v nevěstinci zněl, jako by tu hru ani vést nechtěl, ale někdo mu u hlavy držel pistoli a nutil ho k tomu.


Zde (youtube link) můžete najít audio shrnutí z pohledu postavy.
Napsal: shari
Autorská citace #81
15.3.2021 18:52 - sirien
KDoleček: hm. Asi mám předsudky k nástrojům vycházajících z kultury přecitlivělosti a nároku na všestranné bezpečí.

Pro Veils and lines? Jako asi neni třeba, že je ten termín trendy neznamená, že je nutně špatnej. Dřív se tomu říkalo prostě hranice, což shrnovalo obojí (hranice pro popisy, hranice pro obsah).


Šaman: Jakože - asi sem cynickej bezcita, ale pokud má hráč takovouhle zábranu, tak o ní asi má vědět a hlídat / komunikovat si jí sám a na vlastní odpovědnost.
Autorská citace #82
15.3.2021 18:52 - Lethrendis
Šamane, tomu se ale asi nedá zabránit. Na to se přijde až hrou a možná ani to ne, když někdo něco takového skrývá. Já to beru tak, že jsem vyšel naproti, jak to v mezích jde.

Vytvořit nějaký x-stránkový dotazník se škálami už by bylo pro nové hráče až otravné a stejně by se vždycky na něco, co může někomu vadit, zapomnělo. Takže se zeptám na základní věci a přímo také na to, zda není něco, co by chtěl hráč zmínit mimo dotazník. Hotovo, jde se hrát a uvidí se.
Autorská citace #83
15.3.2021 18:56 - Šaman
Lethrendis píše:
Já to beru tak, že jsem vyšel naproti, jak to v mezích jde.

Však jsem to také nemyslel na tebe. Sám ani žádný dotazník nemám, ale zase s nováčky hru docela dlouze diskutuju předem.

Lethrendis píše:
Vytvořit nějaký x-stránkový dotazník se škálami už by bylo pro nové hráče až otravné

Souhlas. Z vlastní zkušenosti. :)
Autorská citace #84
15.3.2021 19:59 - Corny
Já teda nevím, mě to asi nepřijde jako raketová věda.
Pokud Vím, že ve hře bude nevěstinec a chci být trochu grafičtější, tak by mi asi mělo docela dojít, že se na to hráčů před hrou zeptám. Pokud vím, že do hry chci dát mučení nebo nějaký hodně velký krvavý nechuťárny, tak je opět asi docela zjevné, že se na to hráče zeptám.
Pokud vím, že chci vést děsivější nebo třeba brutálnější hru, tak asi dává smysl, že to před hrou nadnesu, třeba alespoň obecně.
A samozřejmě, že nemám šanci si vzpomenout na každou fóbii, kterou kdo má. Ale ta konverzace není jednostranný dotazník. Bavíme se prostě, já se zeptám: "Napadá vás nějaké téma, které je pro vás vysloveně tabu, nebo máte třeba nějakou fóbii, o který bych měl vědět?" a pokud někdo ví, že má panickou hrůzu z tekoucí vody, tak se ozve a já se tomu tématu zkusím vyhnout (a pro jistotu si nachystám dřevěný kolík).
A samozřejmě, že se klidně může stát, že narazíme na něco, co třeba nikdo nezmínil, ale ukáže se, že z toho hráči nejsou úplně nadšení, ať už tak, že se sami ozvou, nebo se jich po hře třeba zeptám. Stane se, tak se to pro příště napraví. Za mě je to docela lehký. Nikdo si nepředstavuje, že budu pět hodin vyslýchat družinu, jestli mají nějaké alergie nebo speciální diety. Ale věci jako "Ve hře bude nevěstinec, chci si s ním víc vyhrát a mám u stolu 12ti letého kluka"...to fakt není těžká matematika.
Autorská citace #85
15.3.2021 21:29 - Colombo
Šaman píše:
Někdo se zase štítí hadů. Což se ukázalo když jsme bojovali proti hadí sektě, kde velmistr byl aka soudce Thulsa z Conana (proměňoval se ve velkého hroznýše). Ten byl ještě v pohodě, ale způsob až rituálních vražd - hodit oběti do ložnice v noci košík malých jedovatých hadů už byl moc. Přitom na tohle jsme přišli až po deseti letech společné hry. (Do té doby jsme na klubka hadů ve hře nenarazili.) Asi by to dotyčný do dotazníku ani nepsal.

Tenhle problém je zas jednoduše řešitelný. Hráč se ozve, že je mu to klubko malých jedovatých hadů nepříjemné. Protože malí hadi. Tak se prostě přeflufují hadi na něco jiného.

Místo hadího kultu to bude třeba kult cvrčka, vrah bude házet klubko zuřivých cvrčků a kouzelník se bude měnit na velkého cvrčka.
Autorská citace #86
16.3.2021 00:09 - Šaman
Colombo: Koukám, že jsi nedávno četl Kafkovu Proměnu.
No, cvrčci jsou rozhodně méně profláklí, jak chapadla pana Lovercrafta.
Autorská citace #87
16.3.2021 00:51 - LokiB
sirien píše:
Každopádně to že by hra byla "railroad" pro turnajové hraní fakt typické není (protože co bys pak hodnotil) - že hráči nemají moc volbu... se občas objeví a historicky to tak často fungovalo, ale za "typické" bych to taky neoznačil.


že se k tomu ještě vracím ... no třeba se hodnotilo, jak efektivně družina zvládla daný souboj / souboje. To není věc "voleb" ve smyslu railroadu, jsou to volby stavby postav a efektivity jejich hraní. A i to, aspoň mm za to, k turnajovému hraní patří ... a dokonce bych řekl, že v některých dobách, zemích, stylech turnajů ... to bylo to hlavní, co v turnaji rozhodovalo. Možná i proto, že je to tak nějak objektivní (pochopitelně v rámci náhody kostek, ale to se snad chápeme). Mnoho dalších zde zmiňovaných kritérií bývá poměrně subjektivních.

Ad Railroad ... jsem se zas nechal unést, nebylo cílem se vracet k diskusi o tom, co je railroad. Měl jsem být opatrnější a formulovat to tak, že v turnajové hře, i oproti třeba one-shotu, jsou některé příběhové volby (podle mě) méně významné. ne všechny, určitě. nadnaseně řečeno, je nějaký rozdíl, jestli hodného dědečka na křižovatce družina beze slova ubije a správnou cestu si tipne, nebo mu kroutí ručičkou, aby řekl, kudy se jde na draka, nebo ho hodem kostkou zmámí, aby to vyklopil, nebo družina uspěje hodem nebo inteligencí hráčů nad rébusem, který z dědečka vypadne, nebo jestli sehraje úžasnou RP scénu, po které PJovi nezbude, když se přestane nadšeně bavit, vyjevit správnou cestu.
Za mě jsou to (pro potřeby turnajové hry) všechno relevantní cesty k tomu, splnit quest C a žádná z nich by v turnaji neměla být rozhodčím preferovaná.
Ano, v některých případech mohou být vzhledem k volbě družiny konsekvence ... ale nemusí to být podmínkou ve všech případech.
Tož tak.
Autorská citace #88
16.3.2021 10:35 - Slaan3sh
ad ty fobie... to mi přijde skoro až neuvěřitelné, jsem skoro hysterický entomofob a podobný vztah mám k měkkýšům (na stránce, která se zaobírala daným pojmem ostrakonofobií, se ovšem bavili o dietních omezeních, takže pokud to ty prasata i žerou, asi to bude nějaká jiná fobie..) a nikdy mě to při hře nijak neomezovalo, přestože nechutní nepřátelé z kategorie Obří "doplň" bývají někdy docela obvyklí. Přehnané...

To ale se situací na turnaji moc nesouvisí a ta má IMHO dvě roviny.... jednak pletení biče z hovna na Facebooku, kde uvědomělé sběhové vločky citují části zákona a přejí Tirusovi, dlouholetému pořadateli akcí pro mládež, aby nikdy neměl děti ani s nimi nikdy nic nedělal, což je absurdní a na straně druhé, do turnaje pro neznámou veřejnost (vč. potencionálně nezletilých) mezi hráči i obecenstvem, naprosto zbytečně implementovaná past v podobě z hlediska příběhu zbytného prvku jakým je zjišťování informací v nevěstinci... i kdyby to vypravěč uhrál s mistrnou dávkou taktu a takřka pratchettovské nadsázky, aby bylo zachováno dekorum a žádná hranice nebyla překročena, může do toho hodit vidle neznámý hráč, tohle prostě byla zbytečná chyba, přestože to vygenerovalo jen jediný incident, který byl spíše trapný, než vysloveně nebezpečný.
Autorská citace #89
16.3.2021 11:47 - RoVan
Slaan3sh: Tvůj příspěvek na mě křičí "Ve sklepení je troll!"

Ad fobie - to že ti tvé fobie nedělají problém ve hře je jen dobře pro tebe, ale nevypovídá to nic o nikom jiném než o tobě. Lidé jsou různí.

Ad. Pletení biče je něco. Přečti si to znova, pořádně a bez emocí.

Divák kritizuje hru, kterou viděl (kde hrála shari), nelíbila se mu zejména scéna v nevěstinci, která byla odehrána dost explicitně s 12 letý hráčem. (Není sám, komu se to zjevně nelíbílo, viz. Mrkew, Shari.) Navíc je zklamaný z nulové sebereflexe.

Nálepku nějakého skandálu tomu dal Tirus a udělal ze sebe (z turnje) oběť toho, že mu někdo chce rozbít turnaj. Nechce.

Divák chtěl dát zpětnou vazbu k tomu, co vyslechl, namísto toho jakoukoli připomínku ignoruje a splachuje. Snažil se o dialog, chválil iniciativu DH a chtěl se pravděpodobně zasadit o to, aby se ze situace poučili pro příště. Ten člověk zjevně chtěl aby byl příští turnaj lepší.

Abych nezapomněl k těm sněhovým vločkám (volně z Urban dictionary):
"Snowflake = Citlivá osoba. Někdo, koho snadno raní nebo urazí tvrzení nebo akce ostatních."
Jop, ten pattern tam vidím, ale asi jinde než ty.
Autorská citace #90
16.3.2021 12:02 - Jerson
Slaan3sh píše:
přejí Tirusovi, dlouholetému pořadateli akcí pro mládež, aby nikdy neměl děti ani s nimi nikdy nic nedělal, což je absurdní

V jakém smyslu je to absurdní?
Autorská citace #91
16.3.2021 12:41 - sirien
Já teda musim se Slaan3shem ohledně těch fóbií spíš souhlasit.

Ano, existuje story o tom, jak na atmsofericky sugestivně vedeném OG Vlkodlaků holka panicky utekla z místnosti, protože na ní dolehla její fóbie ze psů. A i když tohle tradičně funguje jako varovná case-study pro GM na OG ohledně toho že nevíte s kým hrajete a že hráči nemusí být připraveni na reálně dobře udělaný sugestivní horor, tak i když to je pro GM samozřejmě shit situace a to varování má význam, tak za mě je na vině ta holka. Když mám takovouhle fóbii ze psů, tak probohy nejdu hrát hru co se jmenuje Werewolf (o tom že jde o hororovku ze Světa temnoty nemluvě). Pokud se chci hecnout a prubnout to a nedám to, tak z toho ale nemůžu nikoho vinit.

Tip pro hráče s limity: Btw. pokud jako hráči nevíte, kdy GMa varovat že něco co jste mu předtím neřekli by vám mohlo vadit, tak odpověď je: nejpozději v momentě, kdy to hitne vaší 80% hranici. To je okamžik, kdy GM můžete říct "hej, nezmínil/a sem to, ale víc viscerálnosti by mi asi vadilo - tohle je ještě v pohodě, ale prosím už ne o moc víc" - z pohledu GM to je moment kdy může bez přerušení pokrčovat ve hře a má prostor upravit budoucí obsah. Nezachrání vás to před šokovou expozicí, ale když se něco stupňuje postupně nebo cítíte že by to mohlo narůst, tak těch 80% je ideální - dost na to abyste si nepřipadali blbě, že se ozýváte, ale dost málo na to, aby to nenarušilo dramaturgii. Když to uděláte pozdějc, tak tim už GM můžete nabourat právě rozjetej obsah, což je řešitelný, ale nepohodlný.


Slaan3sh: to s tím Facebookem je obrazné vyjádření, nebo se to fakt děje? Vyhrožování zákonem na mravní ochranu mládeže sem viděl na Discordu a přišlo mi to těžce WTF a mimo (klasickej hysterickej přestřel typickej pro sociální sítě - právo takhle citlivý prostě neni. Naštěstí.)

Jestli se to přelilo ještě na Facebook a Tirus fakt dostává tu sodu, co píšeš, tak to je fakt shit overreaction a dít by se to nemělo.


RoVan: trochu se mi zdá, že jsi Slaan3she pochopil místy až opačně než jak to myslel (?). Resp. Slaan3sh nekomentuje dění na Discordu (Shari, mrkew), ale jakési následné dění na Facebooku (?? nevim, FB nesleduju...)

Jinak Tirus se k tomu někde ještě pak dál vyjádřil? Jestli jo (a jestli se stejnou obratností co na tom Discordu), tak to je... well, asi opět velmi nešťastné, no.

Každopádně z toho že jeden PJ (jmenovitě Dart) udělal jeden fail v jedné turnajové hře kterou Tirus organizuje bych osobně fakt nedělal globální selhání všech (jako u Končiny, kde sem s takovou interpretací naopak neměl ani trochu problém - ale myslím, že kontextový rozdíl těch dvou věcí je zjevný na první dobrou.)


EDIT: Jerson: je to hysterickej mob-lynč hnanej touhou po tom někoho pomstychtivě srovnat a to bez ohledu na to že "trest" je naprosto neadekvátní "prohřešku". Asi jakobys během parkování při couvání s telefonem v ruce někomu nabořil auto a parta hysteriků začala volat že si veřejnosti nebezpečnej nezodpovědnej šílenec za volantem, měli by Ti okamžitě zabavit řidičák a zažalovat Tě za veřejné ohrožení - co kdyby za tvym autem při tom couvání bylo dítě!?. Na jednu stranu ano, nebořils někomu auto když si telefonoval, což je proti zákonu, zasloužíš si zacvakat škodu, zaplatit pokutu a případně dostat body do řidičáku za to telefonování. Ale fakt si nezasloužíš zabavenej řidičák a jít do vězení.

Podobně tady Dart udělal jeden fail - fakt debilní, ale pochybuju, že by tomu dítěti nějak reálně uškodil - na Tirusem pořádaném turnaji. Jakože jasně, Tirus si zaslouží tečku za to, že se to stalo, a asi je fér aby se za to omluvil a vzal si poučení co do obsahu turnajových her a nějak si to porovnal s Dartem - ale řvát na něj osobní útoky že nemá mít vlasntí děti a chtít aby se už nikdy nepřiblížil k dítěti na 100 metrů - vážně?
Autorská citace #92
16.3.2021 12:48 - RoVan
sirien: Reaguji přesně na to, o je na facebooku, jen beru v potaz kontext discordu.

A ano, právě, že ten divák, který to komentuje vyloženě píše, že komentuje tu jednu konkrétní hru - jednoho PJje. Nikdo netvrdí ani nic jiného. ​Co mi vadí je, je ta sebe-viktimizace a bagatelizace problému.

/Edit lehce upraveno
/Edit dva ať se nebavíme bez kontextu, ale celé to kopírovat nebdu:

Divák píše:
Dovolím si zkopírovat text svého včerejšího statustu, která jsem sepsal po absolvování celého dobrodružství jako divák.
Tak jsem dneska poslouchal turnaj v Dračí Hlídce, RPG sebeprezentujícím se jako nástupce Drd. Mluvit můžu jen za jednu družinu, kterou jsem poslouchal.
Dojem jsem měl většinu času jako z takového typického středoškolského dračáku, zda je to dobře nebo špatně, ať posoudí čtenář
Dobrodružství chyběl silnější "focus" u onehostu bych nahodil družinu rovnýma nohama přímo doprostřed dobrodružství. Zarámoval bych sezení, resp odrailroadoval bych otevírák tak, abychom co nejméně plýtvali časem.
Družince bohužel trvalo více jak dvě hodiny(!) než našli zápletku. Stejně tak se zbytečně na začátku řešilo, zda se družina vůbec zná nebo ne.
Úplně zbytečně byly rovněž pitvané situace, které nijak neposouvaly děj dál.
Jednou ze situací, která se rozpitvala opravdu dokonale, byla půlhodinová návštěva nevěstince. Nevěstinec doporučil hostinský s tím, že tam pracuje jeho dcera. Dialogy typu "No paninko, to je jak od mojí staré matičky." "No doufám, že tohle ti tvoje máma nedělala" jen násobili ick factor celé scény.
Co je smutné, tak jeden z hráčů byl 12letý, což PJ věděl – explicitně se na začátku hry ptal na věk. Myslím, že v takovém případě neměl vůbec hráčům scénu s nevěstincem nabízet nebo ji měl odbít dvěma větami. nebylo to nijak dějutvorné.
Třešničku nasadil hlavní organizátor, která na upozornění na nevhodný obsah celou situaci ihned začal bagatelizovat a veškeré námitky odbyl konstatováním, že už poslal SMS a jeho další komunikace byla víceméně ve stylu "A co jako byste víc chtěli?"
Je pěkné, a jsem rád, že se turnaje a další akce organizují, jsou ale směry, kudy cesta nevede. Snad to někoho inspiruje, aby si zorganizoval vlastní turnaj taky a třeba lépe.


Tirus píše:
Chápu, že je to lákavé téma kluci a je zajímavé celý turnaj hodit na jednu herní situace a pokusit se s toho udělat skandál, ale (bohužel / bohudík) se nekonal :-)


Následuje několik reakcí, nikdo nechápe proč by scéna v nevěstinci měla být problém, nikdo to nebere ani chybu.
Autorská citace #93
16.3.2021 12:55 - Corny
Sirien: Mě asi připadá, že RoVan tolik nerozporoval, že pokud má někdo úplně obskurní a intenzivní fóbii, která ho fakt může úplně vypnout, ale nikoho moc nenapadne se na ní ptát, že by se sám měl snažit to ostatním dát najevo a předejít tomu (kdybych měl panickou hrůzu z pavouků, tak nebudu číst spidermana :D) ...ale spíš že se snažil podotknout, že to, že někdo jiný nemá tak drsný reakce na svou fóbii ještě neznamená, že tu není řada jiných, kteří mají tu fóbii daleko intenzivnější.

Jinak za mě by ten právní problém spíš nastal nikoliv v tom, že by fakt popsané jednání dosahovalo intenzity přestupku, nebo dokonce trestného činu (to máš pravdu, že právo tak citlivý skutečně není), ale spíš v tom, že by ho za to mohl někdo, zejména rodiče, aktivně popotahovat. Já sám vím, že samozřejmě srážce s blbcem předcházet moc nejde, ale zase je pravda, že někteří rodiče dokáží být docela akční a "popisoval mému 12 letému synovy grafické scény z nevěstince" možná nedosahují intenzity přestupku, ale už jsou ne úplně očividně odpálkovatelným střelivem do nějakého sporu (dokonce bych se nedivil, kdyby i na to byl nějaký prvostupňový orgán schopen vydat nějaké rozhodnutí o přestupku, kdyby mu trochu víc ujela ruka).
Autorská citace #94
16.3.2021 13:02 - sirien
Aha. No, tak to co Tirus předvádí na FB už neni jen neobratnost, ale vysloveně snaha to zatlouct a pohřbít a tvářit se, že u DH nikdo žádnou chybu neudělal. Marketingově to chápu, ale je to shit, no.

...a co koukám tak mu tam jeden člověk napsal něco o tom že by neměl pracovat s dětma - to taky není úplně to co tu Slaan3sh naznačoval, že se tam děje.

(FB Dračí hlídky, post s koláčovými grafy feedbacku, diskuse, post s největším počtem reakcí - ale jako... spíš ztráta času, varuju předem.)
Autorská citace #95
16.3.2021 13:06 - RoVan
Tak ještě k těm fóbiím -
Přesně jak Corny píše. Co jsem pochopil, že Slaan3sh psal, je že má fobii, ale ve hře to zvládá. Já se mu snažím oponovat, že to neznamená, že někdo jiný s fóbií to bude zvládat taky.
Autorská citace #96
16.3.2021 13:16 - Jerson
sirien píše:
Jakože jasně, Tirus si zaslouží tečku za to, že se to stalo, a asi je fér aby se za to omluvil a vzal si poučení co do obsahu turnajových her a nějak si to porovnal s Dartem - ale řvát na něj osobní útoky že nemá mít vlasntí děti a chtít aby se už nikdy nepřiblížil k dítěti na 100 metrů - vážně?

Než jsem to sepsal, tak se už zjevně podíval sám. Ano, dostal jednu takovou reakci. Nicméně až poté, kdy jakoukoliv omluvu odmítl s tím, že se vlastně nic nestalo. (Ještě na tom FB chybí moje první reakce na následná diskuse, kterou jsem při editaci nedopatřením smazal, ale ta se toho nevěstince netýkala.)
Autorská citace #97
16.3.2021 13:19 - sirien
RoVan: Dobře, ale otázka neni jestli to bude nebo nebude zvládat, otázka je, pokud tu fóbii při hře nezvládá, tak kdo má konečnou odpovědnost za to ujistit se, že ta hra tu fóbii nespustí. A za mě to je na straně toho hráče.

Jakože za GM (autorem příběhu) můžou jít věci které se týkají vysoké hladiny věcí, které mohou být problematické obecně. Sexualita, násilí, explicitní gore popisy. Ok, pokud mi kus příběhu stojí na tom, že tam nečekaně a velmi popisně zasypu hráče tarantulema, tak se před hrou můžu ujistit, že nikdo nemá arachnofobii. Ale fakt nemůžu jako GM odpovídat za to, že má někdo panickou klaustrofobii a já to zjistim v momentě, kdy postava skončí neplánovaně v rámci živelné scény schovaná ve skříni a já rozvinu popisy toho jak je stísněná v tý skříni zatimco slyší zabijáka chodit po místnosti, to je prostě absurdní představa.
Autorská citace #98
16.3.2021 13:58 - RoVan
sirien Mno do toho jsem já sice vůbec nezabředával.... ale ano, pokud má někdo takovou fobii musí na ni sám upozornit, případně se ozvat, když situace přestává být komfortní.

Tohle řeším před hrou, nebo resp. session 0 pro delší kampaně. Jako DM se zajímám (zvlášť pokud hráče moc dobře neznám) a ptám se na očividné kontroverzní věci a chci ať mi hráči dají vědět dopředu jakékoli téma, nebo fobie se kterými by měli mít problémy (stejně chci vědět, co by chtěli ve hře) ve hře se tomu pokusím vyhnout, ale to je vše co s tím může kdokoli dělat.
A ano, hrál jsem s lidmi s fobiemi a problém jsem měl jen jednou, ale to bylo na hraně, kdy si paranoidní hráč do popisu svou fobii promítl (arachnofobie, slyší cupitání a pískání = představuje si pavouky => za dveřmi jsou krysy).
Autorská citace #99
16.3.2021 14:05 - Slaan3sh
sirien Aby bylo jasno, rozhodně jsem NEchtěl naznačit, že celá ta událost nemá klasický rámec pútek na naší slavné československé RPG scéně -> všichni protagonisté se vlastně navzájem nějak znají a rozsahem to vlastně je bouře ve sklenici vody ;)
Co zaznělo zaznělo většinou právě v jednom konkrétním případě (+ nějaké případné lajky) a z hlediska toho "nic" co se tam děje to byly nejdiskutovanější vlákna, to je celé. A Tirus tomu ze své pozice ani nic nedal, což je prostě tím, že se do všeho vrhá na 110%, ve chvíli kdy finalizuje dotisky pravidel ve verzi 1.1. připravuje jakýsi bestiář speciálních monster, řeší věci v práci, tak si vymyslí ještě turnaj v DH a řeší veškerou organizaci a když to pak skončí a on má pocit že zdolal Everest (to úsilí k tomu daleko nemá), tak má naprosto nulové pochopení pro jakoukoliv kritiku a odmítá si sypat popel na hlavu už z principu... "a čo ty si urobil pre slovenský hiphop"? To je holt jeho osobnostní rys, nebo řekněme třeba vada, někdy mi ty důsledky taky nevyhovují, ale lidsky to chápu a celkově je to prkotina.
16.3.2021 14:21 - sirien
Slaan3sh: ...a stranou tohodle zvoral okamžité řešení problému a/nebo minimálně související komunikaci a následně to zvoral znovu když celou věc zatlouká místo aby se k ní postavil napřímo, přiznal chybu a jednim postem to natvrdo utnul.

Jinak na jednu stranu uznávám, že ta chyba co se stala podle všeho nejspíš nebyla nějak fatální. Na druhou stranu Tirusova a Tvoje snaha tvářit se že se nestalo vůbec nic popř. věc různě bagatelizovat ad absurdum je taky debilní. (Jinak FYI já třeba většinu aktérů neznám, ani osobně, ani jinak.)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10923290252686 secREMOTE_IP: 18.191.189.85