Turnaj v Dračí Hlídce z pohledu jedné hráčky

Takže... v sobotu 13.3.2021 se odehrál první turnaj v Dračí Hlídce.

Disclaimer: Toto shrnutí píšu ze svého pohledu, tedy to, co jsem zažila já. Je samozřejmě možné, že jiní lidé měli jiné zážitky, obzvláště pokud byli v jiné skupině. Pokud vy jste si to užili, tak vám to neberu.

Šla jsem do tohoto turnaje s tím, abych si hru vyzkoušela a že když se budu snažit, může z toho být i "celkem OK hra". A přinejhorším to spadne do "ale jo, ušlo" kategorie. Ovšem realita kolem této kategorie jen prosvištěla směrem dolů.

Jak tedy vypadal první turnaj DH z mého pohledu?
Družina: Flakón
PJ: Dart
Postava: Kovelína - trpasličí klerička

Co se dělo:
Začali jsme včas, což bylo velmi pěkné. PJ se nás zeptal na věk, tedy ne konkrétní věk, ale jestli jsme všichni dospělí. No, všichni ne, ve skupině jsme měli 12letého hráče. PJ řekl, že to je dobré vědět.

Samotná hra začala tím, že naše postavy (dále "my") přišly do hostince a daly si občerstvení. Hostinský po pár dotazech vyklopil, že za dva dny se chystá poprava dvou vrahů, bude to velká událost, protože jeden z nich je dlouho hledaný a všude známý týpek, co prý zavraždil desítky lidí. Strážní se obávají, že měl komplice a ti se ho mohou pokusit osvobodit.

Zaráží mě hláška od PJe: "Až si budete chtít na něco hodit, tak řekněte." (Cožeco? Nemá si snad PJ říkat o hody? Jak mam jako hráč poznat, co vyžaduje hod a co ne?)

Fast forward 2 hodiny, po všemožném vyptávání se na potenciální komplice supervraha se dostáváme ke hlavnímu úkolu - vysvobodit z vězení toho DRUHÉHO týpka, o kterým doteď nikdo nic nevěděl. Prý ho obvinili neprávem. Poté, co mi bylo naznačno, že se nemám zajímat o to, zda ho opravdu odsoudili neprávem, rezignuji na jakýkoli smysl a jdu s družinkou po tom, co nám PJ předhodí.

Potřebujeme získat informace o věznici, takže jdeme zpátky do hospody, kde víme, že se hostinský dá podplatit. Ten sice nic neví, ale odkáže nás do místního nevěstince, kde pracuje jeho dcera. (Uhmmmm what? Jakožeco?)

Dva členové družinky (asi bojovník a hraničář, už nevim, možná byl jeden z nich zloděj) jdou do nevěstince. Následuje půlhodinový, bizarně pitomý (sice ne explicitní, ale dost sugestivní) roleplay v nevěstinci. (Už jsem zmiňovala, že hráči kouzelníka bylo 12?) Borci se dozvídají info a jdou zpátky.

Druhý den si pronajímáme veslici (věznice je na ostrůvku a na mostě bysme byli nápadní), chystáme odvedení pozornosti a večer jdeme na to. Kouzelník spolu s najatými týpky vytváří chaos ve městě. My ostatní doveslujem k věznici, u zadního vchodu jsou dva strážní, tak je zabijeme. (To je polehčující okolnost, až nás obviní z napomáhání útěku z vězení.) Zabijeme i další dva strážné uvnitř. Najdeme týpka, zjistíme, že zadavatel úkolu nás podvedl a od tohohle týpka chce nějaký magický amulet a pak ho zabít.

Vedeme týpka z města do jiného města. Cestou, aby toho nebylo málo, zabíjíme strážného u brány. Borci od zadavatele úkolu nás ale pronásledují na koních. Následuje půl hodiny vymýšlení strategie, jak jim ty koně sebrat nebo splašit. (už jsme skoro hodinu po časovém limitu)

PJ hru končí poté, co borce dopravíme do druhého města. Prej jsme stihli jen 2/3 zápletky a měli jsme s ním jít ještě do nějaké laboratořečico.


Po vyslechnutí hodnocení turnaje a přečtení prezentace se "shrnutím" děje (které obsahuje 90% nepotřebné vaty... kdyby byla aspoň cukrová...) to vypadá, že PJ si to možná jednou prolétl, ale nevěnoval tomu moc přípravy.

Shrnutí:
Utahané, zdlouhavé, pomalé, bizarní a otravně nudné. Ty první dvě hodiny tam vůbec nemusely být.
PJ Dart s výjimkou scény v nevěstinci zněl, jako by tu hru ani vést nechtěl, ale někdo mu u hlavy držel pistoli a nutil ho k tomu.


Zde (youtube link) můžete najít audio shrnutí z pohledu postavy.
Napsal: shari
16.3.2021 14:29 - Slaan3sh
Jerson píše:
V jakém smyslu je to absurdní?


A není? Na základě jeho komentáře situace, jíž nebyl přímým účastníkem, takové vyjádření? Já jsem Tiruse viděl PJovat děckám z prvního stupně ZŠ, a šlo mu to velmi dobře (určitě třeba lépe, než mi a v klidu bych řekl, že i lépe, než jiným, co to vidí celé jinak) a jsem si celkem jistý, že jemu by tam podobná situace nenastala.

RoVan píše:
Snažil se o dialog, chválil iniciativu DH a chtěl se pravděpodobně zasadit o to, aby se ze situace poučili pro příště. Ten člověk zjevně chtěl aby byl příští turnaj lepší.
Hele já nevím, mě tyhle "veskrze pozitivní a nadšené, konstruktivní kritiky vedené nezištnou snahou pomoci trochu zabedněným autorům čehokoliv dosáhnout stavu, kdy jejich aktivita bude více inkluzivní vůči všem dobrým živým bytostem na této planetě" svým podáním celkem neskutečně serou a tuhle tebou nastíněnou rovinu tam vnímám obtížně.. nebo ne s tou pozitivní konotací.
16.3.2021 14:37 - York
Slaan3sh píše:
Hele já nevím, mě tyhle "veskrze pozitivní a nadšené, konstruktivní kritiky vedené nezištnou snahou pomoci trochu zabedněným autorům čehokoliv dosáhnout stavu, kdy jejich aktivita bude více inkluzivní vůči všem dobrým živým bytostem na této planetě" svým podáním celkem neskutečně serou a tuhle tebou nastíněnou rovinu tam vnímám obtížně.. nebo ne s tou pozitivní konotací.


Ono to má dvě roviny. Pokud si na hru pozveš vybraný lidi a budete mít ve hře témata, který by mohly někoho jinýho pohoršovat, tak se nic neděje, protože ten někdo jinej tam není. Když ale jdeš PJovat na open gamingu a přijde ti tam hráč, kterýmu nějaký téma fakt silně vadí, tak má určitě smysl na to brát ohled, protože pokud to neuděláš, ten hráč se u tvojí hry bavit rozhodně nebude a tudíž jsi jako PJ selhal.
16.3.2021 14:42 - Slaan3sh
York píše:
PJovat na open gamingu

Souhlasím, podle mne už se podobný přešlap opakovat nebude. Řekl bych že je trochu na vině ten onlineový formát, ne každý to má tak zažité a kdyby seděla skupina pohromadě na nějakém conu i s tím klukem fyzicky a přímo, tak by se to nestalo ani u Darta (a pravděpodobně i nějakých přizvukujících hráčů), ale takhle to prostě účastníky nemusí trknout.
16.3.2021 14:49 - York
Zajímavá otázka teda je, jak k tomu přistoupit u streamovanýho hraní, na který koukaj diváci. Brát na jejich prosby ohled taky? Nebo je spíš poprosit, ať si ten stream vypnou? Ostatně když to pak uploadneš na youtube, tak je taky na nich, jestli na to budou koukat.
16.3.2021 15:03 - Slaan3sh
Já jsem osobně toho názoru, že podobná tematika by se z her lehce přiopilých dobře se navzájem znajících letitých spoluhráčů do veřejného prostoru přelévat neměla, že prostě to "sexuálno" tam není potřeba nějak řešit, a když už situace z logiky věci vyplyne, že ehm, takříkajíc nějaký koitus proběhnout musel, protože něco, nebo když se na to, třeba na nevěstinec, jako zdroj drbů a místo, kde se mění informace, třeba zcela bezelstně, zeptá hráč, tak vždy to lze uhrát tak nějak neutrálně, jakože všichni víme, že takovéhle věci existují, ale do hry to v nijak explicitní podobě zařazovat nebudeme, ne proto, že jsme upjatě prudérní, ale proto, že to dojem ze vcítění se do hry nijak neumocní a často je výstup spíše rozpačitý... ale to je jedno téma, ten zbytek, jako násilí na humanoidech, nebo různé fobie, asi jiné řešení, než 'záznam sleduji dobrovolně a na vlastní nebezpečí', asi řešit nelze, protože to nedává smysl a skončí to u té předposranosti, kdy se ve hře neobjeví nic, aby se nikdo neurazil.
Setkal jsem se se situací, kdy hráčka ne primárně nebojové postavy, cítila se nekomfortně ve skupině hráčů, kteří měli všichni zkušenosti s historickým šermem, protože nerozuměla těm pojmům a popisům situací, přestože to bylo jen "RP" a pravidla to nijak nezohledňovala. Takže může nastat situace, která není ze žádné šablony a musí se to vyřešit individuálně (někdy holt určitou mírou ignorance/tolerance, ze strany "postiženého").
16.3.2021 15:06 - Jerson
Slaan3sh píše:
A není? Na základě jeho komentáře situace, jíž nebyl přímým účastníkem, takové vyjádření?

Když se na to podívám očima rodiče kluka, který za pár let doroste do věku, kde bude hrát RPG, tak půlhodinové hraní scény v nevěstinci před dvanáctiletým klukem, navíc na otevřeném hraní a navíc u hry, kterou prezentuje jako vhodnou pro děti, na které organizátor/učitel reaguje slovy "vždyť se nic nestalo, (a příště tam nejspíše dáme zvířátka)" je pro mě celkem pochpitelný trigger, který rodiče jiných dětí může pěkně nadzvednout ze židle. Speciálně když jde o člověka, který se turnajů V RPG účastnil už dřív, propaguje se tím, že má zkušenosti a že turnajová dobrodružství tvoří.

Reakce byly docela silné, ale tím spíše by se nad tím mohl zamyslet místo tvrzení, že se nic nestalo. Zejména když téma nepříjemných sexuálních zážitků při hrách a na netu se v posledním roce dost řeší.

Nikdo neřekl, že by se podobná situace stala Tirusovi.

Na vině, nebo spíše na začátku řetezce bude nejspíše to, že v dobrodružství byla popsaná nevěstka jako důležitý(?) informátor, pokud jsem to pochopil správně.
16.3.2021 15:27 - LokiB
Hmm, jsem nendikepován, protože jsem neviděl přenos té hry :(

Asi tu budou i spory ohledně míry, co jo a co ne. Můj syn už znatelně přerostl kategorii 12ti letí, když mu za 14 dní bude 20, ale mezi kamarády, se kterými jezdíme na dovolené a vídáme se několikrát do měsíce, jsou děti mladší, v rozmezí 11-17 let. Není mezi nimi jediné, které by nevědělo, co je nevěstinec resp. bordel, to jen pro upřesnění. A to převážně ze školy, z her, z filmů atd, ne snad, že by jim to někdo doma tloukl do hlavy.

Takže za sebe nevidím problém, když je ve hře nevěstka důležitý informátor. Problematické se to může stát, když se scény v nevěstinci začnou hrát explicitně, tedy explicitněji, než třeba scény z hospody, kde by informátorem byla šenkýřka nebo samoobsluhy, kde by informátorem byla prodavačka.

S dětmi hrát sexuálně explicitní/explicitnější (vulgárnější) scény je pak nonsense a na otevřeném hraní tuplem. Jestli k tomu došlo proto, že PJ nemá cit pro tento aspekt, je mimo, nebo proto, že na dítě ve hře zrovna zapomněl, to nedokážu posoudit.

Nečekal bych, že dítě při hře s dospělými bude říkat "tohle prosím nehrajme, to mi není příjemné" ... takhle to nefunguje a fungovat nebude.
16.3.2021 15:35 - shari
Jerson píše:
Na vině, nebo spíše na začátku řetezce bude nejspíše to, že v dobrodružství byla popsaná nevěstka jako důležitý(?) informátor, pokud jsem to pochopil správně.

Nevím, jak to bylo v dobrodružství napsané, ale PJ nás skrze hostinského za ní vyloženě poslal.

A raději ještě zopakuju, tahle scéna nebylo to jediné, proč po zpětném zamyšlení a zhodnocení průběhu považuji svou účast na turnaji za ukázkový případ pravého opaku smysluplně ztráveného času.
Kdyby zbytek hry byl super a byl tam jen tenhle jeden exces, asi bych to vnímala jinak, než jsem to vnímala po dvou hodinách otravné zbytečnosti.
16.3.2021 16:22 - York
LokiB píše:
Nečekal bych, že dítě při hře s dospělými bude říkat "tohle prosím nehrajme, to mi není příjemné" ... takhle to nefunguje a fungovat nebude.


To určitě ne, ale to jsem taky neříkal. V tomhle případě to byla Shari, komu bylo nepříjemný hrát tuhle scénu v družině s nezletilým hráčem, tj. ona to měla říct. Ale to be fair: Nevim, jestli bych se k tomu dokázal odhodlat sám. Kdyby to bylo v mojí domácí družině tak asi jo, v tý jsme zvyklí se o hře bavit otevřeně, ale na otevřenym hraní a ještě s divákama? Spíš bych asi mlčel a žralo by mě to.
16.3.2021 16:40 - Slaan3sh
shari píše:
tahle scéna nebylo to jediné


A jsi schopná s odstupem zhodnotit, jestli to byl fakt nějaký zásadní exces, nebo jen třešnička na dortu celkové mizérie?
16.3.2021 16:50 - LokiB
York: to nebyla reakce na tebe, jen proste konstatovani
16.3.2021 17:38 - shari
Slaan3sh: To je dobrá otázka, která si určitě zaslouží odpověď. Exces to určitě byl a trvám si na tom, že na ofiko hraní to nemělo nic dělat. (Pro upřesnění, nevadí mi existence nevěstince, nebo to, že tam hráči šli. Jde o způsob, jakým to bylo zahráno - jak způsob, tak čas, který to zabralo.)
Zároveň uznávám, že některé reakce na to byly trochu přehnané a některé (asi i moje) by byly jiné, kdyby se scéna odehrála za jiných okolností.
16.3.2021 17:38 - Log 1=0
Píše:
"No paninko, to je jak od mojí staré matičky." "No doufám, že tohle ti tvoje máma nedělala"

Z téhle hlášky se mi regulérně dělá na nic. Jestli tohle probíhalo půl hodiny, fakt nechápu, jak to může někdo vytáhnout před cizí lidi, já bych to nechtěl ani doma.
16.3.2021 18:15 - Markus
Tvoje máma by to nechtěla ani doma!
20.3.2021 18:31 - Legas
shari píše:
Vám by to možná prošlo, ale u mě je dost velká šance, že si prostě řeknou, že jsem hysterka a budou pokračovat.
Navíc když s těma lidma komunikuju poprvé a neznám je, tak netuším, jestli jim "naschvály" nepřijdou jako "super nápad jak se zabavit" a jestli bych to tím ozváním se ještě nezhoršila.


tvle, hysterka :D :D pobavilo... to je tvoje spekulace, neozvala ses, tak se teď nediv... v životě to funguje tak, že když máš problém a chceš s tím něco dělat, tak se máš ozvat a ne potom někde brečet mimo

co jsem slyšel já od lidí, co poslouchali, tak ten 12letý kluk byl v poho... takze ano... jsi hysterka, gratuluji

když půjdeš do kina a bude se ti z toho zvedat kufr, tak taky neodejdeš? :D
20.3.2021 19:01 - Šaman
A přesně z tohoto důvodu mám raději víc sluníčkový lidi, než je třeba Legas. Někdo si holt pěstuje alterego klaďáka, někdo hulváta.
20.3.2021 19:07 - shari
Legas píše:
tvle, hysterka :D :D pobavilo... to je tvoje spekulace, neozvala ses, tak se teď nediv... v životě to funguje tak, že když máš problém a chceš s tím něco dělat, tak se máš ozvat a ne potom někde brečet mimo

co jsem slyšel já od lidí, co poslouchali, tak ten 12letý kluk byl v poho... takze ano... jsi hysterka, gratuluji

když půjdeš do kina a bude se ti z toho zvedat kufr, tak taky neodejdeš? :D

Tyjo, tak takhle hysterickou reakci jsem čekala tak den, maximálně dva po zveřejnění. Rozhodně ne skoro týden. :)
20.3.2021 19:12 - Jezus
Taky bych čekal, že 12 letý kluk bude spíš v poho, případně s mírným ruměncem a vyvalenýma očima bude hltat každé slovo. Nebo taky ne a bude mu to nepříjemné, ale nesloží se z toho. Nebo se mu třeba dostane ne úplně dobrého zážitku, který nějak vstřebá a trochu ho to ovlivní...

Nicméně tady, aniž bych to chtěl nafukovat, úplně chápu reakci o vhodnosti obsahu. Můžeš si myslet, co chceš, možná jsi od dvanácti sháněl erotické časopisy (ostatně je to myslím doba, kdy se o tyhle věci začíná člověk víc zajímat, nevím, už si to nepamatuju :-) ), ale to neznamená, že si to a) budou myslet rodiče dotyčného nebo rodiče jiných dětí, které chtějí hrát rpg b) je takový společenský koncensus. ten jasně říká, že erotika a podobné věci jsou do 15 let nevhodné a před touto hranicí má být jejich míra nějakým způsobem korigována a posuzována. Což prostě scéna v bordelu nesplňuje.

Pro jistotu: Není třeba za to střílet, ale být tam neměla.

Jinak píšeš, že je to sharina spekulace, ale pak potvrzuješ, že ji za hysterku máš. Blahopřeji k potvrzení její hypotézi :-)
EDIT: Na druhou stranu řídit se ve svém chování názory takovýchto lidí... no, nedoporučuji :-)

Souhlasím s tebou, že i tak se ozvat měla, (což také do jisté míry udělala), ale naprosto chápu důvody, které ji drželi zpátky (i proto, že znám ty společenské experimenty, co odkazuje sirien výše a mám i zkušenost s tím, jak hromada lidí mlčí a teprve, až někdo prolomí ticho, začnou se taky ozývat).
Nezbývá než ti přát, aby ses ty v důležitých situacích ozvat dokázal.

Btw, fakt, že se někdo neozve, nijak neimplikuje, že situace není špatná či nežádoucí a rozhodně to nesnižuje jeho právo o situaci referovat ex post. Lze diskutovat o tom, co by byl nejlepší přístup, ale nijak to nevypovídá o situaci jako takové.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099133014678955 secREMOTE_IP: 3.236.139.73