Sirienův blogček: O psaní

Proč o psaní?

Protože jsem lehký grafomaniak, a protože mě poslední dobou trápí několik věcí, které s psaním souvisí, tak jsem si řekl, že se s vámi trochu podělím.

Protože tím, že problém zformulujete, si ho ujasníte a snáz se dostanete k řešení. Ano, mohl bych si o tom popovídat jen s pár podobně postiženými nad pivkem (nebo, abych byl tematický, na ICQ), ale říkal jsem si, že i vás možná na psaní něco trápí, takže proč nezkusit pomoct i vám.

Protože víc hlav víc ví a můžem o tom rovnou pokecat.

Rozhodl jsem se tenhle blogček rozdělit do několika kapitol, ve kterých se budu věnovat vždy problémům s nějakým společným základem... možná se nebudou všechny kapitolky týkat všech, možná některé nebudou někoho zajímat, ale to asi ani moc nevadí.



Pamatuju si dobu, kdy jsem na počítači ovládnul Exel a strašně jsem se nesnášel s Wordem. PCčko mi tehdy sloužilo víceméně jen jako herní konzole.

Ale jak čas plynul, věci se změnily, Word se stal můj kamarád, až jsem jednoho dne zjistil, že píšu aniž bych se díval na klávesnici, skoro stejně rychle jako mi jdou hlavou myšlenky. To byl počátek mého osobního zla. Když jsem se usídlil na netových fórech, tak jsem se rychle skamarádil s novým rozhraním a několik fór brzy pocítilo dalšího maniaka, který s oblibou ničí diskusní oponenty trikem "atack: wall of text". Vzhledem k tomu, že se brzy našli mě podobní jedinci, kteří si to se mnou šli vyříkat stejným způsobem (doteď pamatuji mnoho podobných bitev s Alnagem v počátcích, ale i s jinými později. Pozdrav Argonantovi), tak jsem se brzy naučil i poměrně rychle číst a filtrovat informace.

Člověk by si řekl, že to je super. Jenže velice brzy zjistí, že to s sebou nese spoustu negativ.

Prvním z nich je, že si zvykne na to, že jsou ostatní schopni wall of text vzít, přebrat, a vrátit zpátky stejným způsobem. Jenže oplá - jak bolestné je vystřízlivění zjištěním, že většina lidí toho schopná/ochotná není. Najednou je hrozně těžké se toho zlozvyku zbavit, když to je zapotřebí. Zvláště ve chvílích, kdy potřebujete předat hodně informací, ale i při maximální komprimaci to je spousta textu (například organizační maily), takže najednou musíte vyškrtat věci, které považujete i tak za důležité...

Brzy vás napadne, že si můžete pomoct vhodným formátováním. Seznam na úvod, nadpisy a podnadpisy do textu, tučné zvýraznění důležitých bodů. Ale nakonec zjistíte, že lidé, co mají problém přečíst Wall of text, stejně nepřelouskají ani tohle.

Samozřejmě - stále dokážete psát stručně a v krátkosti. Jenže abyste to zvládli, tak se musíte pořád hlídat, sem tam to po sobě přečíst, proškrtat...

Druhý problém možná není ani tak problém, ale proč to nezmínit. Protože hodně píšete a čtete na fórech, tak se s nimi sblížíte, přirostou vám k srdci a stanou se tak nějak součástí vašeho života. Pominu-li problémy, které nastanou, když se tam s někým pohádáte, tak se vám třeba může stát (mě se to dlouhou dobu dělo, a vím, že nejsem sám) že třeba sedíte na netu, procházíte několik fór i když na nich není nic nového, jen protože by tam něco nového být mohlo. Taková lehká závislost, která stojí strašně času. Mohli byste si přečíst 10 stránek knížky, tři články v časopise, pustit jeden díl seriálu... a pak se podívat, co vám kdo odepsal. Ale ne, vy prostě doslova čekáte na odpověď, protože už už chcete psát znovu něco dalšího.

Narovinu - to je přesně ta chvíle na to vypnout comp, dát si sprchu a jít na rande/si číst/si něco pustit.

Třetím problémem se stane to, že spousta textu se pro vás stane běžným vyjádřením myšlenky, běžným způsobem komunikace. Bohužel v tomto případě, když si nedáte pozor, tak s kvantitou klesne kvalita. To je vlastně důvod, proč tenhle díl blogčku píšu. Četl jsem si tu po sobě v poslední době nějaké články a musím říct, že jsem sám se sebou velmi, velmi nespokojený. Ne že by mi vadily myšlenky, které jsem do těch článků dával, ale vadí mi jejich forma - jsou nepřehledné, mnohdy zamotané, nevyjadřují přesně to, co jsem vyjádřit chtěl.

Časem jsem si příliš zvykl na komfort Kostky, tedy na to, že něco napíšu, odešlu, Rytíř to nějak přebere a zahladí a zveřejní. Zezačátku to šlo - sem tam mi rozetnul moc rozvětvené souvětí, sem tam přepsal nějakou opakující se předložku, ale poslední dobou to jde docela dolů - ani Rytíř, ač suprový korektor, není schopný zcela zahladit skutečnost, že jsem po sobě většinu posledních věcí ani nečetl, natož abych je pak opravoval.

Nejspíš si budu muset po sobě znovu projít všechno, co tu je, a případně to předělat, i kdyby to mělo znamenat, že toho půlku přepíšu. Ale holt - life sux, so what.



Ač to mnohým přijde neuvěřitelné, i tohle je problém, se kterým se občas setkávám. Prostě potřebujete nebo chcete občas něco napsat, ať už něco konkrétního (to je horší) nebo ne (to je depresivnější), a prostě... jste dokonale bez inspirace. Civíte do bíle zářící obrazovky, máte prsty na klávesnici a v hlavě dokonalé prázdno.

Časem jsem se to naučil trochu řešit, i když ne vždycky to jde. U prací do školy atp. mi sem tam pomůže, když o tom začnu chatovat s někým po ICQ. Diskuse plodí asociace, z asociací vznikají nápady... někdy.

Občas je prostě načase dát si pauzu. Zvednout se a jít si dát kafe, cígo, něco k jídlu, vyvenčit psa, nakrmit kočku, utopit rybičky. Zjistil jsem, že minimálně mě v tomhle směru moc nepomáhá, když si něco pustim nebo začnu číst. Abych se nastartoval, potřebuju spíš restartovat - vypnout a zapnout, dělat něco, co nestojí pozornost ani moc intelektuální námahy.

Někdy pomůže vrátit se k něčemu jinému, už rozdělanému, a dokončit to, nebo na tom aspoň zase trochu zapracovat.

Musím ale bohužel říct, že mít zrovna kreativní blok je dost protivná záležitost. Ještě že mám přes ulici celkem fajn podnik...



Tohle je jedna z věcí, které naprosto brnkají na nervy. Chcete něco napsat. A nemáte zrovna zásek... ale taky nemáte zrovna kreativní náladu. Začnete tvořit... a začnete se do toho děsně, ale děsně zamotávat. Buď se zaseknete a pětkrát zkusíte něco vyjádřit, abyste to obratem celé smazali. Nebo se vrátíte v textu a něco přepíšete, nebo zjistíte, že jste se vydali tematicky jinam, tak to začnete zahlazovat... a přepisovat a znovu a znovu... až je z toho totální guláš.

Nejčastějc se mi tohle stává, když píšu něco, na čem mi záleží. Jeden takový můj článek tu visí a je to na něm sakra znát (hm, už ho mám v hledáčku jako jednoho z prvních adeptů na přepsání). Jednou se mi stalo že jsem odeslal takhle pomrvenej článek, načež se mi ozval Rytíř na ICQ a začali jsme to nějak řešit, co tam mám změnit a co jsem jak myslel... nakonec mi ruply nervy, řek jsme mu, aby ho odeznačil jako hotový, otevřel jsem si ho, chvíli jsem na něj koukal, třikrát jsem zkusil něco změnit, pak mi došla trpělivost a vyřešil jsem celý tři dny psaný článek pomocí ctrl+A, DEL, uložit, vypnout tab, vypnout Operu, zapnout Operu (to abych neměl tendenci se k tomu textu vracet pomocí funkce Zpět) a napsal jsem ho celý znovu. Dopadl docela dobře a je jedním z těch, se kterými jsem spokojený.

Když se dostanete do takovéhleho stavu, kdy vám to jde/nejde, přepisujete a motáte se v tom, tak vám osobně doporučuju se na to vybodnout a prostě jít dělat něco jiného. Nebo psát něco jiného, mnohdy se stane, že tenhle druh záseku máte jen pro to jedno téma.



No... doufám, že vy ostatní trpíte jen minimem těhle problémů. Pokud se vás některé z nich týkají, tak doufám, že ne moc často. A pokud se vám (třeba při psaní článku sem na Kostku (: ) stane, že se do některého z těhle špatných stavů dostanete, tak si vzpomeňte na tenhle blogček a utěšte se tím, že v tom nejste sami... nebo si ho znovu přečtěte, protože jak jsem psal, formulace problému často velmi pomůže tomu jej vyřešit.

Pokud vás napadá něco, co jsem vynechal, tak se klidně podělte. A to jak pokud jde o problémy, tak - zvláště - pokud jde o způsob, kterým je lze překonávat.

Obrázek
Napsal: sirien
Autorská citace #41
11.11.2010 10:44 - Colombo
Sirien: já si s dinosaury povídám celkem často. Patří k nejinteligentnějším druhům na planetě a dokáží se naučit a částečně porozumět i lidské řeči.
Autorská citace #42
11.11.2010 10:48 - Colombo
Nepočítaje, že zatím se lidstvo s cestováním do vesmíru netrhlo a dal bych tak zatím větší šance Zergům.

Ale jak jsem říkal, o tom moje poznámka nebyla.
Autorská citace #43
11.11.2010 19:30 - Argonantus
Alnag:
Povídání v užším kroužku rychleji chcípne. Pokud tedy nejde o kruh opravdu nejbližších přátel; ale musím říci, že jsem si nejbližší přátele nevybral podle témat zájmu.

Sirien:
Beru. Jak lze debatovat o Platonových idejích nejvhodněji?

Colombo:
Ač zcela pozitivní k dinosaurům - oni jsou to vlastně draci, že - nemohu říci, že bych udělal v drakomluvě nějaké větší pokroky. Kouzelnická řeč je na jiných principech.
Autorská citace #44
11.11.2010 20:20 - sirien
Argonantus: Vim já? Sokrates by asi řekl (a Platón mu to patolízalsky schválil) že starym dobrym způsobem kdy se banda filosofů sejde na nějakém středně rušném místě a tam problém prodiskutovávají za občasné účasti kolemjdoucích (které by asi víc zapojoval ten Sokrates než Platón, ale whatever).
Aristoteles by při tom pohledu nejspíš lehce zavrtěl hlavou a odešel by problém řešit do klidného ústraní sám, aby se pak vrátil a řekl jim svůj názor podepřený hromadou argumentů a oznámil jim, že ho možná trumfnou příště, případně by problém přednesl jiným učencům sobě rovným a následně o tom napsal traktát, řekl několika svým studentům, které to zaujme, že se na to mají zaměřit a položi by tak základ nové filosofické disciplíny která by se do dvou tisíc let stala samostatnou vědou (i když pokud se pamatuju dobře tak zrovna s tímhle problémem se podobně jako s Platónovým konceptem světa ideí vypořádal tím prvním způsobem).
Autorská citace #45
11.11.2010 23:30 - Argonantus
V zásadě jsem se držel té druhé Aristotelovy metody; ale jak vidíš, váhám, jestli je to dobře.
Autorská citace #46
12.11.2010 17:02 - Colombo
Argonantus: žádní magičtí smyšlení draci. Zcela exaktně systematicky prostě a jen ptáci jsou dinosauři.
Autorská citace #47
13.11.2010 09:53 - Argonantus
Colombo:
To je na mne moc chytré; prosím pomaleji.
Autorská citace #48
13.11.2010 13:45 - Colombo
Argo: Ptáci jsou dinosauři. Pokud vezmeš taxon plazi jako monofyletický, patří do něj dinosauři (poznámka, ptakoještěři jsou sesterská skupina k dinosaurům). Členění dinosaurů je mimo jiné i na dvounohé ptakopánvé dinosaury, raptoři, ti byli nejspiše (dnes je to prakticky jisté) opeření. No a část z těchto dinosaurů se vyvinula do podoby, již dnes říkáme "ptáci" (z nichž nekteří, opět polylyfyletický taxon, opět ztratili schopnost létat, z nichť ti velcí masožraví jsou opět již dnes vyhynulí).
Autorská citace #49
14.11.2010 10:30 - Argonantus
Colombo:
To celkem chápu, ale nějak mi z toho utekli ti draci, a ještě méně je mi jasná souvislost se způsobem vhodné komunikace.
Autorská citace #50
14.11.2010 10:54 - Colombo
S draky jsi přišel ty.
"Sirien: Dinosauři by mohli povídat" (byli všichni do jednoho vyhubeni planetkou a následnými klimatickými změnami)
"Colombo: To by teda mohli povídat, dokážou se naučit i lidskou řeč" (ptáci, zejména krkavcovití a papoušci, někteří nejen že dokáží vhledem k dobrému hlasovému aparátu opakovat lidskou řeč, ale když si dáš tu práci a naučíš je význam...)
"Argonantus: Draci..."

Ale moje poznámka byla původně uplně o něčem jiném. Ale to je teď už asi jedno.
Autorská citace #51
14.11.2010 13:36 - Argonantus
Colombo:

Aha, linka objasněna; pochopil jsem to jinak, než jak to bylo míněno. A jsem si skoro jist, že Sirien taky.
V tom případě debata vlastně končí tady:

Sirien píše:
Aristotele... by problém přednesl jiným učencům sobě rovným a následně o tom napsal traktát, řekl několika svým studentům, které to zaujme, že se na to mají zaměřit a položi by tak základ nové filosofické disciplíny která by se do dvou tisíc let stala samostatnou vědou


Argonantus píše:
V zásadě jsem se držel té ... Aristotelovy metody; ale jak vidíš, váhám, jestli je to dobře.
Autorská citace #52
14.11.2010 16:30 - sirien
Já Colombovu narážku pochopil, nicméně vzhledem k tomu že to byl hlod kterej navazoval na literu napsaného, nikoliv na pointu napsaného, tak jsem se rozhodl ji ignorovat...
Autorská citace #53
28.11.2014 13:27 - sirien
trocha nekromancie... sice to je tematicky trochu stranou diskuse, ale whatever...

(mimochodem, ta povídka, o které jsem v roce 2010 napsal, že je po dvou letech skoro hotová... tak další 4 roky jsou pryč a stále není - ale pořád se na ní pracuje :D )

původní zdroj

Arten píše:
Chtěl bych se zeptat - a tato otázka mě nenapadla jen u tohoto článku, ale u většiny, které tu publikuješ - Jak vlastně takový článek vzniká? Máš nějakou osnovu? Svoji nebo cizí? Jde spíš o spojení zdrojů, nebo spíš o vlastní zkušenosti? Jedná se o informace z "akademické půdy", nebo spíše o informace od hráčů/autorů rpg?


Jak vzniká článek... jak kdy, jak který.

Téma obvykle vychází buď z diskusí, které probíhají / někde najdu (takové "shrnutí obsahu" z mého pohledu - typicky třeba Detektivky), z momentálního impulzu (reakce k něčemu - typicky třeba článek o dekonstrukci skupin ve Fate) nebo to je něco o čem jsem u RPG dlouhodobě přemýšlel (původem buď přímo ze hry, nebo z diskuse s někým naživo) a přišlo mi, že jsem došel k nějakému zaznamenáníhodnému závěru.

způsob práce je obvykle závislý na délce článku (hlavně). Krátké články napíšu třeba hned z prvního zátahu a pak si je jen odložim k pozdější korektuře, popř. je rozepíšu, odložim a pak dopíšu v podstatě plynulým navázáním.
Dlouhé a obsáhlé články (jako Detektivky nebo tento) pak vznikají proti osnově - stává se, že si tu někdy třeba založím článek a pak si do něj nějakou dobu jen odkládám v bodovém seznamu myšlenky, než ho vůbec psát začnu.

Osnovy si buď netvořím, nebo si je tvořím pokaždé znovu - rozhodně neplatí, že bych měl nějakou standardní osnovu pro psaní článků (výjimkou jsou recenze, které píšu ve standardizované osnově, kterou jsem kdysi převzal od Alnaga - zaprvé je hezká, zadruhé mi přišlo... elegantní... abysme tu měli víc recenzí v obdobném formátu)

Ohledně zdrojů - v podstatě jde vždycky o moje myšlenky. Udělal jsem tu myslím pár překladů, ale minimum - překlady nebo převyprávění cizojazyčných zdrojů tu jsou spíš práce jiných.

Většinou jde o mix mé vlastní herní praktické zkušenosti s kriticky-teoretickou analýzou problému (někdy víc jedno, někdy druhé), přičemž obecně vycházím hlavně z vlastních teoretických základů a pohledů na věc (nejucelenější "traktát" na tohle téma je nejspíš Dynamická teorie RPG) plus z pár věcí co jsem převzal odjinud (něco z GDS, něco od R.D. Lawse).
"Akademické teorii" se naopak vyhybám jak čert kříži - case study "The Forge" mi kdysi dávno názorně ukázala, jaké hovadiny vzniknou jako výsledek od reality odtrženého teoretizování o RPG a navždy mi ukázala, že RPG jsou především o jejich skutečném hraní a realitu hry u stolu lze teoreticky popsat, ale rozhodně ji nelze teoreticky rozporovat.

Je pravda, že u některých článků si projdu co už bylo k věci napsáno (obvykle v diskusích), ale jde spíš o takový průlet abych se ujistil, že jsem postihl všechno a na nic nezapomněl, že bych přímo využíval obsah diskusí nebo cizí články jako zdroje se říct nedá (pokud to udělám, tak to vždycky odkážu jako zdroj - nějak nemám potřebu tvářit se, že je všechno nutně moje myšlenka, když neni).
Občas (a poslední dobou víc a víc) spíš vkládám odkazy na související články.

Tady je ale dobré vzít v potaz, že svoje základní vědomosti jsem nasbíral také s velkou pomocí mnoha jiných lidí - kdysi na RPG F, pak tady na Kostce a v pár případech i od lidí, které jsem potkával naživo. (Musím říct, že nejvíc poctěně jsem si připadal, když mi sám Jezevec jednou řekl, že toho o RPG už vím víc, než on... dodnes si vzpomínám, že když jsem se kdysi po RPG scéně já sám teprve rozkoukával, Jezevec byl Tou Osobou k níž se vzhlíželo...)
Vyjmenovávat tyhle lidi ale pořád dokola v nějakých poděkováních by bylo trochu divné a hlavně by to nebylo fér, protože bych určitě na někoho pokaždé zapomněl.
Autorská citace #54
17.2.2015 00:24 - sirien
Takový malý dotaz co mě tak napadl... Když se vezme v potaz, jaké články a jak obvykle nebo historicky píšu...


Existuje tu nějaká poptávka za něčím konkrétním ode mě?


Něco co by vás zajímalo, něco s čím si nevíte rady, něco o čem byste rádi věděli víc? (a dá se předpokládat, že by se to u mě dalo najít?)
Ať už nějaké konkrétní téma nebo nějaká problematika u které jste si třeba říkali, že by stálo za to o ní mít něco k přečtení nebo že by k tomu někdo mohl založit diskusi...

Pokud vás něco napadne, tak neváhejte napsat (protože jsem si všiml, že mnoho lidí váhá psát do veřejných diskusí, tak klidně můžete jen poslat PMku)


(věc se má tak, že jsem teď hodně psal o Fate, ale to se už poměrně vyčerpalo - mám tu ještě ke zveřejnění ve frontě Fate: FAQ, ale tím asi zas na nějakou dobu spíš skončím... a nemám teď úplně inspiraci k tomu o čem psát dál, tak jsem si řekl že bych případně mohl napsat jednou něco na požadované téma místo toho abych něco napsal a pak jen doufal, že to někdo třeba ocení)



PS - aktuálně mám rozepsaný článek "Horor v RPG" který bude opět plošným shrnutím tématu z mého pohledu tak jako byly Detektivky a Konspirace; Nevím, zda to bude poslední kousek "trilogie", ale aktuálně mě nenapadá žádný další žánr co by stál takhle za to, tak pokud vás ano tak nadhoďte.

Kromě toho připravuju článek o typech scén a užitečnosti jejich vymezení při hře, taková pomůcka pro každodenní hraní - zdánlivě teoretické téma, ale pojmu ho spíš prakticky.
Autorská citace #55
17.2.2015 01:19 - Gurney
Co takhle ty koně?

Jako člověka co na koni seděl párkrát v životě by mě zajímaly takové ty pro hru užitečné informace jako praktická rychlost cestování, praktická nosnost, jaké terény kůň zvládá a jaké už ne nebo jak je to s krmením a údržbou :) A taky co všechno je s koněm vlastně možné, hlavně s ohledem na ty filmové scény s jízdou najíždějící do kopinické formace nebo hrdiny ve zbroji co skáčou s koněm přes překážky.
Autorská citace #56
17.2.2015 03:26 - Colombo
Imho, mongolové měli právě výhodu, jejich poníci nebyli evropské přešlechtěné bojové mašiny a tak jim stačilo poměrně málo potravy. Evropský bojový kůň, který je oproti své původní variantě ohromné velké a silné zvíře potřebuje hromadu kvalitní koncentrované potravy. V podstaté se skoro nemůže napást. Oni koně samotní mají relativné neefektivní stravování. Nejen, že nejsou přežvýkavci, ale mají i poměrné krátké střevo. Divocí koně se tak v podstatě musí neustále pást. (pokud si to pamatuju správně)

Taky uvažuju, že napíšu nějaký článek, o kinship systémech a post-marital residence, prehistorické a kmenové válce či historii války v neolitu. Pak si sednu, vůbec nevím jak (a o čem) začíst a pak si řeknu, že tomu stejnak nerozumím a lidi to nezajímá.
Autorská citace #57
17.2.2015 03:35 - Naoki
COlombo: pokud bys byl schopen napsat článek o různých formách manželských forem či jiných typů pečování o potomka tak já bych to třeba ocenil :-)
Autorská citace #58
17.2.2015 03:55 - Colombo
Fuha, manželské formy, co to tím myslíš? Já studuju, jak se chovají společnosti z globálnějšího hlediska.

Btw. narážíš tím teď na to slovenské referendum?
Autorská citace #59
17.2.2015 04:31 - Naoki
Ee, nenarážel jsem na nic aktuálního. Akorát jak jsi napsal to "post-marital" tak mi naskočila myšlenka, že vlastně vím jen o třech formách manželství (monogamie, polygamie a polyandrie), tak zdali nejsou dochované i jiné, a popřípadě pokud jsou společnosti s volnějšími svazky, na koho padá odpovědnost za chování potomka.
Autorská citace #60
17.2.2015 04:34 - Colombo
Na strýce z matčiny strany.

Ok, o tom bych mohl napsat.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10747098922729 secREMOTE_IP: 3.145.59.187